Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post Reply
¤ jelena ¤

#326 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by ¤ jelena ¤ »

John Cleese wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Hm...menščini da je kanafa nekoliko vijekova starija od austrougarske okupacije. :D
A šejtan na kanafi? :| :D
:lol:

ih....to se i dan-danas kaže za nekog koga nemoš ufatit ni za glavu ni za rep kolko je mahnit. :D
Edin H.

#327 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Edin H. »

¤ jelena ¤ wrote:
Edin H. wrote:
¤ jelena ¤ wrote::-D :srce:

a moje: ušparaj, hoklica, kanafa...
Usparaj, holklica i kanaf (hanaf) su nam nametnuti germanizmi tjekom austrougarske okupacije. :oops:
Hm...menščini da je kanafa nekoliko vijekova starija od austrougarske okupacije. :D
Pa koliko ti imas godina? :D
LBVIEW

#328 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
LBVIEW wrote:
Kejn wrote:
Ah... pa nisam znao da su po tebi Srbi i Hrvati nacisti samo zato što žele da pričaju na svom srpskom i hrvatskom jeziku...Al eto izgleda svašta čovjek nauči na ovom forumu.
Ne, nisu oni nacisti, ali su zato to Bosnjaci koji insistiraju na bosanskom.
Inace, bezvezese se dize frka od stranne FGR - Ustav je po tom pitanju jasan, a i vecina u KS govori bosanski.
Jedina nedoumica je procenat srpskih/hrvatskih ucnika dovoljan za upraznjavanje prava na nastavu na srpskom/hrvatskom, inace, posto se, kako voli reci FGR populacija na forumu i sire, radi o istom jeziku-bosnakom :mrgreen: , nastava ce se odvijati na istom i rijesen problem.
Jel na bosanskom opcina ili opstina? Kafa, kava ili kahva?

I da, do sad se kao odvijala na nekom drugom jeziku sta li? Nekako bi vi da budete i nacionalisti i kozmopolite u isto vrijeme. Aha, hoce to :izet:
Po Ustavu BHS ne postoji, za razliku od bosanskog. ;-)
Srpskohrvatsnoj manjini ce, ukoliko ih bude dovoljno, biti omogucena nastava na srpskom/hrvatskom, inace ce uciti bosanski. Sto je za tebe naravno atak na srpskohrvatsku bastinu, dok za Bosnjake u sumskoj vrijede druga pravila:"znate nije prakticno za par ucenika organizirati nastavu na maternjem, to kosta"... Kako bilo, na bosanskom se,za one koji ostvare to pravo, jezik nece nazivati hrvacanski/srbacanski po ugledu na uljudbu/nebesku nejac, i t jej od Bosnjaka, kad vec spominjes kozmopolitizam i dobru volju, vise nego do oljno.
A sad nastavi o volejima, Dodikovim mlinovima i sl. mozda jos ima koji FGR jurisnik na forumu da fura tu pricu. :mrgreen:
ušće

#329 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by ušće »

Pitanje za tipa pod nikom @ naslovnica a može se odnositi na sve istomišljenike:
- Dali priznaješ postojanja Bosanskog jezika...
Ako ne priznaješ skidam ti kapu za napisano jer imaš pravo da se ne slažeš
Ali šta ćemo sad ja hoću da moje dijete uči i izučava bosanski jezik ,na bosanskom jeziku ,o bosanskom jeziku.
Ali eto ti mi nedaš biva tvoja i vaša dijeca su nešto na većem intelektualnom i društvenom nivou od moje pa kad vi kažete ne može bosanski ja treba da klepim ušima ...a onda sam ja SDA plaćenik bjeda iz Istočne Bosne , fašista i koji kurac već ne .Samo mi objasnite bez demagogije i praznih hebenih floskula gdje da moje dijete uči Bosanski jezik...u školi ,kod kuće ,u crkvi,mejtefu,...kod kuće...
¤ jelena ¤

#330 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by ¤ jelena ¤ »

Edin H. wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Edin H. wrote:
Usparaj, holklica i kanaf (hanaf) su nam nametnuti germanizmi tjekom austrougarske okupacije. :oops:
Hm...menščini da je kanafa nekoliko vijekova starija od austrougarske okupacije. :D
:twisted:

Dobro de, ne pamtim austrougarsku okupaciju ko ti, al tu sam negdje. :D

kanafa je turcizam, što znači da smo je dobili od Osmanlija, to sam htjela reći.

eo...sad se sjetih...šnjura....šnjura je germanizam, kanafina nasljednica iz austrougarskog doba, al kanafa je ljepša. :D
Naslovnica

#331 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

ušće wrote:Pitanje za tipa pod nikom @ naslovnica a može se odnositi na sve istomišljenike:
Ali šta ćemo sad ja hoću da moje dijete uči i izučava bosanski jezik ,na bosanskom jeziku ,o bosanskom jeziku.
Ali eto ti mi nedaš biva tvoja i vaša dijeca su nešto na većem intelektualnom i društvenom nivou od moje pa kad vi kažete ne može bosanski ja treba da klepim ušima ...a onda sam ja SDA plaćenik bjeda iz Istočne Bosne , fašista i koji kurac već ne .Samo mi objasnite bez demagogije i praznih hebenih floskula gdje da moje dijete uči Bosanski jezik...u školi ,kod kuće ,u crkvi,mejtefu,...kod kuće...
Naravno da priznam.
Molim te, pročitaj moje postove od početka teme, nadam se da će ti biti jasnije.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#332 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by japin_mutapi »

Connaisseur Karlin wrote: da li ste vi svijesni da danasnji, tj. savremeni bosanski jezik jos nije normiran :roll:

vas danasnji jezik jeste BOSANSKI BOSNJACKI JEZIK :)
jel ovo po tumačenju srpske akademije nauka i umjetnosti
imaš li isto mišljenje o drugim stvarima kao o jeziku

link
dragan.s

#333 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by dragan.s »

japin_mutapi wrote:
Connaisseur Karlin wrote: da li ste vi svijesni da danasnji, tj. savremeni bosanski jezik jos nije normiran :roll:

link
http://www.prometej.ba/clanak/drustvo-i ... jezik-2611
Connaisseur Karlin

#334 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Connaisseur Karlin »

japin_mutapi wrote:

link
Odgovri mi na pitanja :

Mak Dizdra je bio pismen , a to ne bih mogla reci za tebe ;-)

Hrvatksi govor sa stkovaskom podlgom je normiran u 17 stoljecu , a koje godine je normiran bosanaski govor u bosanski jezik ?

BOSANSKI GOVOR nema jednako znacenje kao bosanski jezik

bosanske narodne pjesme u16 stoljecu su pisane bosanskim narodnim govorom, a ne normiranim stadnradiziranim bosanskim jezikom

koje godine je formirana bosanskohercegovacka knjizevnost; kad je normiran stari bosanski jezik :D

da li ste vi svijesni da danasnji, tj. savremeni bosanski jezik jos nije normiran :roll:

sad imas priliku da mi sve lijepo objasnis :D

pa SANU je isto sto i vas BANU :lol:

poblem je sto mnogi bosanjci ne znaju isotriju valstitog govora i jezika , a bosanjckim politicarima odgovara bosnjacka nepismenost i nezanje i naravno, vi postanet eisfustrirani i pokusavate ulaziti u niz sukoba :D
Last edited by Connaisseur Karlin on 14/10/2017 19:29, edited 1 time in total.
LBVIEW

#335 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by LBVIEW »

Inace, ova prica s promjenom nazivom jezika u skolama je jos jednom pokazala koliko je, uvjetno receno, lijeva politicka opcija, glupava.
Prvo su, cisto pravno pitanje, bez ikakve potrebe pretvorili u nekakvu borbu za prava nebosnjaka(koje niko nije ni ugrozavao), nakon cega su se upustili u raspravu o nazivu jezika i indirektno svrstali na stranu negatora bosanskog. Bolji predizborni poklon SDA nije mogla pozeljeti.
Edin H.

#336 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Edin H. »

¤ jelena ¤ wrote:
Edin H. wrote:
¤ jelena ¤ wrote: Hm...menščini da je kanafa nekoliko vijekova starija od austrougarske okupacije. :D
:twisted:

Dobro de, ne pamtim austrougarsku okupaciju ko ti, al tu sam negdje. :D

kanafa je turcizam, što znači da smo je dobili od Osmanlija, to sam htjela reći.

eo...sad se sjetih...šnjura....šnjura je germanizam, kanafina nasljednica iz austrougarskog doba, al kanafa je ljepša. :D
"Zanimljivo da je naša reč kanap slična i germanskoj hamf i grčkoj kanabis, iako njih dve nisu međusobno slične." wikpledia
Bodkin

#337 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
Srpskohrvatsnoj manjini ce, ukoliko ih bude dovoljno, biti omogucena nastava na srpskom/hrvatskom, inace ce uciti bosanski. Sto je za tebe naravno atak na srpskohrvatsku bastinu, dok za Bosnjake u sumskoj vrijede druga pravila:"znate nije prakticno za par ucenika organizirati nastavu na maternjem, to kosta"... Kako bilo, na bosanskom se,za one koji ostvare to pravo, jezik nece nazivati hrvacanski/srbacanski po ugledu na uljudbu/nebesku nejac, i t jej od Bosnjaka, kad vec spominjes kozmopolitizam i dobru volju, vise nego do oljno.
A sad nastavi o volejima, Dodikovim mlinovima i sl. mozda jos ima koji FGR jurisnik na forumu da fura tu pricu. :mrgreen:
Valjas gluposti opasno. Ja sam kao i uvijek prije da se ljudima omoguci nastava na jeziku koji hoce. Naravno taj proizvoljni procenat potreban za odrzavanje nastave je nesto sto cini cijeli koncept kurcevim. Zasto ne organizovati i za 10%?

Dalje, bhs je varijanta koja najvise odgovara stanju na terenu. Svakako se u 99% sucajeva uci jezik vecine. Problem je kako ce se zvati predmet? Smijesno. Koliko to ima skola u drzavi koje ostvaruju pravo na odrzavanje nastave na drugom jeziku?

I naravno. Dovoljno je od bosnjaka da jezik zovu kako se zove :D kako ga to hrvati zovu? I tu ima neki problem a? I nemoj me vise citirati ako hoces da pises ono sto si naumio, a ne odgovor na post. Jebote dodik
MuaDib

#338 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by MuaDib »

Naziv B H S je iskreno govoreći konstrukcija haškog suda, koji nije htio bacati pare na prevod istovjetnih jezika.
Ministarstvo obrazovanja KS umjesto da se riješi skraćenice BHS, donjelo odluku koja promoviše segregaciju i prisiljava roditelje da djecu jezički nacionalno pelcuju od malih nogu. Bilo je dovoljno uvesti puni naziv bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost, ili primjeniti crnogorski model kojim je s ciljem sprječavanja sporenja oko imena jezika u nastavnom procesu uveo naziv maternji jezik.
Ovako je samo stvoren novi problem, koji će se pretvoriti u trakavicu između zagovornika bošnjačkog etnocentrizma i građanske države. A u suštini najviše će djeca ispraštati, jer će učiti filtrirani jezik, koji nesko jezika.minovno uvjetuje smanjen vokabular i stvara distancu prema govornicima srpskog i hrvatskog jezika.
Kejn

#339 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Kejn »

orinoco wrote:
Kejn wrote:
dragan.s wrote: Ovo tek ne stoji. Toliko se različito priča (razgovorni jezik) od kraja do kraja BiH da je skoro ista razlika kao između Slavonije i Dalmacije.
Dobro te je Dragane... dovoljno si se izprosipo
Dragan mu je samo virtuelni naziv, naziv nicka, nije on Dragan, ne brini, smiri se :lol: :lol: :lol: :lol:
Ovo bi trebao biti kao neki pokušaj komedije?
moke_31

#340 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by moke_31 »

Kejn wrote:
moke_31 wrote:
Kejn wrote:Zakon o izvođenju nastave po nacionalnoj grupi predmeta je sasvim jasan. Ukoliko broj polaznika neke nacionalne grupe ne prelazi određenu cifru, nastava se iz nacionalne grupe predmeta ne može izvesti. Ovo je naravno iz čistih logističkih i ekonomskih razloga jer je nemoguće zbog npr. jednog Srbina u Tešnju ili jednog Bošnjaka u Tesliću upošljavati nastavnike iz nacionalne grupe predmeta, odnosno rezervisati učionice i školske časove samo zbog jednog učenika. Također sam BHS jezik ne postoji i nije ustavna kategorija. Krivično bi se morali goniti ljudi koji su uveli ovu mentalnu akrobaciju u Bošnjačkim kantonima te tako Bošnjačku djecu osudili da u vlastitoj državi, u periodu od 22 godine poslije rata, nemaju pravo na izučavanje svog vlastitog jezika.
Svaka čas na postu, kao da si mi misli čitao. Kratko i jasno :thumbup:
Drago mi je da na forumu postoji barem jedan Insan koji zdravo promišlja i koji se slaže sa mnom.
Ne mogu da vjerujem oko čega se pravi problem, pominju nekakvo razdvajanje djece i slične sdp-ovske spinove koji nemaju nikakve veze sa zdravom logikom. Radio sam u školi i znam da trenutno sva djeca (u većinski bošnjačkim sredinama) uče bosanski, plus ćirilicu i kad je u pitanju književnost obrađuju se i srpski i hrvatski pisci iz Bosne ali i susjednih država, oni najznačjaniji naravno, nešto slično kako je bilo i prije rata.

Što se tiče jezika svi de facto uče bosanki, bosansku gramatiku i pravopis. Ne kontam šta se htjelo ovim frankenštajn nazivom BHS jezik postići?! Ono zamaziti oči roditeljima nebošnjačke djece??? Kao djeca im lafo uče i srpski i hvatski, a ne samo ne do Bog bosanski :lol: :lol: :lol: Ili da se ugodi "bošnjačkim" bosancima da se ne stide svojih komšija nebošnjaka i da oni ne misle da su oni nacionalisti i da, ne daj Bože, glasaju za SDA :D Kakav paradoks? Etnički bosanci neće ,i ne zalažu se, i čak se bore protiv toga :-) , da im djeca uče bosanski već neki imaginarni BHS jezik koji nema veze sa realnim stanjem na terenu. Kakva kriza identiteta jbt, ovo je za izučavanje? Izgleda da će sjeme samomržnje i samoprezira koju je SANU posijala među Bošnjacima još dugo davati rezultate.

I o kakvom razdvajanju se trabunja??? Roditelji nebošnjačke djece imaju ustavno pravo da im djeca uče maternji jezik ako to žele, shodno zakonu koji si pomenuo i uslovima za izvođenje takve nastave, i niko ih ne tjera da se "razdvajuju", nek navedu da uče bosanski koji de facto i uče i problem riješen. Kao da Bošnjaci (ili neka druga manjina) u Zagrebu ili Beogradu, ili bilo gdje u svijetu, mogu birati da uče bosanski ili neki drugi nacionalni predmet. Mogu ali prema zakonu o manjinama, i tu sva priča prestaje. O Republici srpskoj i većinskim hrvatskim sredinama u BiH da ne pričam, a niti takve prakse, naravno, trebaju biti mjerilo.

Cijeli bošnjački narod treba da ispašta i da ne zove svoj maternji jezik onako kako se stotinama godina zvao radi jednog manjeg dijela svoje iskompleksirane populacije koja ima problem sa vlastitim identitom, ono ne znaju ko su ili šta već :-) :-) :-)

Ja prosto ne mogu da vjerujem koliko ljudi je popušilo i dalje puši ovu spin priču o razdvajanju djece u školama nastalu u SDP-ovskoj kuhinji u nekoj predizbornoj kampanji vjerovatno ili iz nekog drugog političkog razloga. Tužno je da se o ovom uopće raspravlja...
LBVIEW

#341 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
LBVIEW wrote:
Valjas gluposti opasno. Ja sam kao i uvijek prije da se ljudima omoguci nastava na jeziku koji hoce. Naravno taj proizvoljni procenat potreban za odrzavanje nastave je nesto sto cini cijeli koncept kurcevim. Zasto ne organizovati i za 10%?

Dalje, bhs je varijanta koja najvise odgovara stanju na terenu. Svakako se u 99% sucajeva uci jezik vecine. Problem je kako ce se zvati predmet? Smijesno. Koliko to ima skola u drzavi koje ostvaruju pravo na odrzavanje nastave na drugom jeziku?

I naravno. Dovoljno je od bosnjaka da jezik zovu kako se zove :D kako ga to hrvati zovu? I tu ima neki problem a? I nemoj me vise citirati ako hoces da pises ono sto si naumio, a ne odgovor na post. Jebote dodik
BHS je varijanta koja nije po Ustavu, te se zato se i ukida. Zapjenili ste bez veze kao da ce neko uvesti aparthejd prema Srbima i Hrvatima, te neosnovano, s pravnog pricu skrenuli na politicko i nacionalno polje.Glupost je napravljena od samog pocetka kada se uvela ta neustavna konstrukcija, a vidim da i ti tu glupost opravdavas nekakvim stanjem na terenu. Da te prosvijetlim: stanje na terenu je takvo da i Srbi i Hrvati, tamo gdje su vecina, na svaki nacin pokusavaju sistematski sikanirati Bosnjake, pa se ide dotle da se jezik kojim govore naziva kako im se kurcu cefne, cak i tamo gdje ima osnove za organiziranje nastave na bosanskom. Tamo gdje nema, samo je srpski/hrvatski, a skolski programi i udzbenici su u skladu onih susjednih zemalja. Nesto ne vidim da se iko od FGR ekipe zalaze za BHS u skladu sa stanjem na terenu tamo. :oops:
Dalje,od Bosnjaka jeste dovoljno da Srbe/Hrvate ne jebu sa hrvacanski/srbacanski, naravno uz postivanje prava na organiziranje nastave na srpskom/hrvatskom ukoliko ima dovoljno ucenika za istu, inace ostaje bosanski.
Slazem se da je proizvoljni procenat problem, isti treba definirati na teritoriju cijele drzave, samo pogodi ko to ne zeli. :zzzz:
I ti si mene prvi poceo citirati, jebo te Bake. :D
LBVIEW

#342 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by LBVIEW »

MuaDib wrote:Naziv B H S je iskreno govoreći konstrukcija haškog suda, koji nije htio bacati pare na prevod istovjetnih jezika.
Ministarstvo obrazovanja KS umjesto da se riješi skraćenice BHS, donjelo odluku koja promoviše segregaciju i prisiljava roditelje da djecu jezički nacionalno pelcuju od malih nogu. Bilo je dovoljno uvesti puni naziv bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost, ili primjeniti crnogorski model kojim je s ciljem sprječavanja sporenja oko imena jezika u nastavnom procesu uveo naziv maternji jezik.
Ovako je samo stvoren novi problem, koji će se pretvoriti u trakavicu između zagovornika bošnjačkog etnocentrizma i građanske države. A u suštini najviše će djeca ispraštati, jer će učiti filtrirani jezik, koji nesko jezika.minovno uvjetuje smanjen vokabular i stvara distancu prema govornicima srpskog i hrvatskog jezika.
Ajde, a Srbi i Hrvati ne stvaraju distancu :D
Hebo te,vi kao da ste prespavali zadnjih 25 godina.
Sve zalbe, prosvjede i tuzbe uputiti na Mirogoj i u Pozervac, to su prave adrese za iste. :izet:
Last edited by LBVIEW on 14/10/2017 21:19, edited 1 time in total.
LBVIEW

#343 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by LBVIEW »

moke_31 wrote: Ne mogu da vjerujem oko čega se pravi problem, pominju nekakvo razdvajanje djece i slične sdp-ovske spinove koji nemaju nikakve veze sa zdravom logikom. Radio sam u školi i znam da trenutno sva djeca (u većinski bošnjačkim sredinama) uče bosanski, plus ćirilicu i kad je u pitanju književnost obrađuju se i srpski i hrvatski pisci iz Bosne ali i susjednih država, oni najznačjaniji naravno, nešto slično kako je bilo i prije rata.

Što se tiče jezika svi de facto uče bosanki, bosansku gramatiku i pravopis. Ne kontam šta se htjelo ovim frankenštajn nazivom BHS jezik postići?! Ono zamaziti oči roditeljima nebošnjačke djece??? Kao djeca im lafo uče i srpski i hvatski, a ne samo ne do Bog bosanski :lol: :lol: :lol: Ili da se ugodi "bošnjačkim" bosancima da se ne stide svojih komšija nebošnjaka i da oni ne misle da su oni nacionalisti i da, ne daj Bože, glasaju za SDA :D Kakav paradoks? Etnički bosanci neće ,i ne zalažu se, i čak se bore protiv toga :-) , da im djeca uče bosanski već neki imaginarni BHS jezik koji nema veze sa realnim stanjem na terenu. Kakva kriza identiteta jbt, ovo je za izučavanje? Izgleda da će sjeme samomržnje i samoprezira koju je SANU posijala među Bošnjacima još dugo davati rezultate.

I o kakvom razdvajanju se trabunja??? Roditelji nebošnjačke djece imaju ustavno pravo da im djeca uče maternji jezik ako to žele, shodno zakonu koji si pomenuo i uslovima za izvođenje takve nastave, i niko ih ne tjera da se "razdvajuju", nek navedu da uče bosanski koji de facto i uče i problem riješen. Kao da Bošnjaci (ili neka druga manjina) u Zagrebu ili Beogradu, ili bilo gdje u svijetu, mogu birati da uče bosanski ili neki drugi nacionalni predmet. Mogu ali prema zakonu o manjinama, i tu sva priča prestaje. O Republici srpskoj i većinskim hrvatskim sredinama u BiH da ne pričam, a niti takve prakse, naravno, trebaju biti mjerilo.

Cijeli bošnjački narod treba da ispašta i da ne zove svoj maternji jezik onako kako se stotinama godina zvao radi jednog manjeg dijela svoje iskompleksirane populacije koja ima problem sa vlastitim identitom, ono ne znaju ko su ili šta već :-) :-) :-)

Ja prosto ne mogu da vjerujem koliko ljudi je popušilo i dalje puši ovu spin priču o razdvajanju djece u školama nastalu u SDP-ovskoj kuhinji u nekoj predizbornoj kampanji vjerovatno ili iz nekog drugog političkog razloga. Tužno je da se o ovom uopće raspravlja...
Ma isfabricirali problem, svjesni su i sami, samo se prave budale. To sto u svom slijepilu ne konataju kako ovim fakticki
nabacuju na SDA predizborni volej, je za anale ljevicarske gluposti. :-)
A dobro si primjetio da problem nastaje samo tamo gdje se SH manjina treba prilagoditi vecini, inace je udure.
K'o onaj roditelj srpske nacionalnosti sto je onomad kmecao, a zas ta se ista FGR ekipa uhvatila te spinovala do besvijesti, sto
se djeci ne krije ko je ubijao s okolnih brda. :oops:
ušće

#344 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by ušće »

Naslovnica wrote:
ušće wrote:Pitanje za tipa pod nikom @ naslovnica a može se odnositi na sve istomišljenike:
Naravno da priznam.
Molim te, pročitaj moje postove od početka teme, nadam se da će ti biti jasnije.
Odlično sam ja pročitao tvoje postove i odlično je meni jasno ,
Čak nema ništa protiv tvog ličnog stava ja samo tebe pitam ,šta sa mojom djecom koja su moja i njihova prava ..Ja hoću Bosanski i tačka , ali također hoću da moja djeca izučavaju i Crnjaskog i Kočića i Krkleca i Sarajlića ali i Ibrišimovića i Envera Čolakovića ,trebaju znati i za Andrića i Krležu ,i da im neko kaže da lažu oni što kažu da je Andrić Srpski ili Hrvatski nobelovac .on je BH nobelovac ja neću to što ti hoćeš ...Vama je sporan direktor ,ja vas pitah jeli to direktor iz SDA ne smije biti roditelj ,a to što je (ako je ) iz SDA jeli to njegova djeca manje vrijede šta ćemo sa takvom djecom ...
Sve nešto kurčite da će te 2018 jebati matre SDA, okej šta će te onda hoće te li Ukinuti Bosanski jezik , porušiti džamije u koju idu SDA-ovci,pobiti njih i njihovu djecu da se gamad ne širi ,jeli to neće nečiji drugi rođaci ,braća ,prijatelji raditi u opštini , sudu , školi... halo ...
I lijevi i nekavi desni u ovoj hebenoj BiH tvrdite da ste većina da ste ovo ili ono ,niste vi ništa ....
Ja sam Bošnjak , govorim Bosanski , vjerujem u boga ali ne praktikujem vjerske običaje , moj kum je Srbin ,govori srpski ,vjeruje u boga ali je ne praktikuje , moj najbolji prijatelj (skoro kao brat ) je Hrvat iz Čitluka ,vjeruje u boga ,govori Hrvatski ne praktikuje vjerske običaje ...mi i bar još Milion i po takvih u BiH smo jadni ne bili većina ,i živo nam se hebe šta vi hoćete ,kako vam više ne dođe iz dupeta u glavu svima od reda i onim desnim i onim lijevim ...a posebno FGR

-Adminu izvinjene što sam puk"oi otišao u topik
BHCluster

#345 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by BHCluster »

Prema popisu bosanski govori 52,86 posto, srpski 30,76 posto, a hrvatski 14,6 posto stanovništva, šta je sporno?
Naslovnica

#346 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

ušće wrote:
Naslovnica wrote:
Naravno da priznam.
Odlično sam ja pročitao tvoje postove i odlično je meni jasno ,
Čak nema ništa protiv tvog ličnog stava ja samo tebe pitam ,šta sa mojom djecom koja su moja i njihova prava ..Ja hoću Bosanski i tačka , ali također hoću da moja djeca izučavaju i Crnjaskog i Kočića i Krkleca i Sarajlića ali i Ibrišimovića i Envera Čolakovića ,trebaju znati i za Andrića i Krležu ,i da im neko kaže da lažu oni što kažu da je Andrić Srpski ili Hrvatski nobelovac .on je BH nobelovac ja neću to što ti hoćeš ...Vama je sporan direktor ,ja vas pitah jeli to direktor iz SDA ne smije biti roditelj ,a to što je (ako je ) iz SDA jeli to njegova djeca manje vrijede šta ćemo sa takvom djecom ...
Sve nešto kurčite da će te 2018 jebati matre SDA, okej šta će te onda hoće te li Ukinuti Bosanski jezik , porušiti džamije u koju idu SDA-ovci,pobiti njih i njihovu djecu da se gamad ne širi ,jeli to neće nečiji drugi rođaci ,braća ,prijatelji raditi u opštini , sudu , školi... halo ...
I lijevi i nekavi desni u ovoj hebenoj BiH tvrdite da ste većina da ste ovo ili ono ,niste vi ništa ....
Ja sam Bošnjak , govorim Bosanski , vjerujem u boga ali ne praktikujem vjerske običaje , moj kum je Srbin ,govori srpski ,vjeruje u boga ali je ne praktikuje , moj najbolji prijatelj (skoro kao brat ) je Hrvat iz Čitluka ,vjeruje u boga ,govori Hrvatski ne praktikuje vjerske običaje ...mi i bar još Milion i po takvih u BiH smo jadni ne bili većina ,i živo nam se hebe šta vi hoćete ,kako vam više ne dođe iz dupeta u glavu svima od reda i onim desnim i onim lijevim ...a posebno FGR

-Adminu izvinjene što sam puk"oi otišao u topik
Jarane, jesam li ja igdje spomenuo nečije drugo dijete osim moje? Jesam li ja igdje spomenuo ikakvu zabranu bilo kome da pohađa nastavu ili bilo šta drugo, na bilo kojem jeziku? Sve ovo što si napisao - ti mene apsolutno nisi razumio. Pogrešno si sve shvatio.
SDA direktor me interesuje utoliko što je posalo famozni upitnik prije nego se sve ovo pojavilo u medijima, zasigurno je to uradio kao roditelj a ne kao stranački vojnik. A povrh svega su me ispizdili apsolutno šovinisticki komentari njegove sestre, ako si ih pročitao?
Udružena zločinačka SDA organizacija me apsolutno ne interesuje, ko glasa za nju za mene je ili obični stranački uhljeb, ili osoba s poprilično niskim IQ, trećeg nema. Isto tako me ne interesuju ni crveni.
Te nebuloze tipa rušenja džamija, ukidanja bosanskog, ubijanja djece i sl ne bih komentarisao, vidim da su te ponijele emocije, ali zaista nema potrebe da mene spominješ u tom kontekstu, ili bilo kako da me s tim dovodiš u pitanje. Ja sam zbog tih koji su rušili džamije i ubijali djecu, izgubio oca. To me zaista lično vrijeđa i žao mi je što moram da čitam ovakve komentare.
Ja čak i ne znam šta tačno piše u knjižici mog djeteta na mjestu jezika, znam samo da pitamo šta je bilo u školi, znam da jezik zovemo bosanskim i znam da oma sve petice. To mi je, pored zdravlja, najbitnije.
Ali famozni dopis koji traži da se dijete svrsta prema jeziku, e to ne želim. Ti svoje piši pod bosanski, svaka čast. I ja bih svoje pisao kada mi to ne bi perfidno servirali iz zna se kojih krugova i na ovakav način. Ja želim da moja djeca pohađaju nastavu na sva 3 službena jezika u BiH, i da im to i piše u knjižici. Apsolutno podržavam pravo svakog Bošnjaka, Srbina, Hrvata na bosanski, srpski ili hrvatski. Ali moja djeca nisu niti jedno od ova 3 gore navedena, imaju svega pomalo. Nije fer ni prema nanama, niti prema bakama.
Kontaš?
statixx

#347 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by statixx »

ušće wrote: Ja sam Bošnjak , govorim Bosanski , vjerujem u boga ali ne praktikujem vjerske običaje , moj kum je Srbin ,govori srpski ,vjeruje u boga ali je ne praktikuje , moj najbolji prijatelj (skoro kao brat ) je Hrvat iz Čitluka ,vjeruje u boga ,govori Hrvatski ne praktikuje vjerske običaje ...mi i bar još Milion i po takvih u BiH smo jadni ne bili većina ,i živo nam se hebe šta vi hoćete ,kako vam više ne dođe iz dupeta u glavu svima od reda i onim desnim i onim lijevim ...
I vas trojica imate ustav krojen po vasoj mjeri, a okomio si se na covjeka koji zbog jebenog osjecaja identiteta nema jednaka prava. Je l' te to prpa da se jos neko ugura medju vas, gluho bilo postane konstitutivan, pa vam narusi idilu. :lol:
LBVIEW

#348 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by LBVIEW »

BHCluster wrote:Prema popisu bosanski govori 52,86 posto, srpski 30,76 posto, a hrvatski 14,6 posto stanovništva, šta je sporno?
Hoce ljudi neustavni BHS i to samo u KS, ne mogu se kazu opredijeliti. :D
Inace, gdje su Srbi i Hrvati vecina nema nista sporno, tamo ne dijele djecu jer su svi Srbi/Hrvati. :D
BHCluster

#349 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by BHCluster »

LBVIEW wrote:
BHCluster wrote:Prema popisu bosanski govori 52,86 posto, srpski 30,76 posto, a hrvatski 14,6 posto stanovništva, šta je sporno?
Inace, gdje su Srbi i Hrvati vecina nema nista sporno, tamo ne dijele djecu jer su svi Srbi/Hrvati. :D
Evo nek malo frustracije ispucaju na forumu imaju priliku da se izjasne i problem rijesen.
Naslovnica

#350 Re: Ukidanje naziva B/H/S jezik

Post by Naslovnica »

LBVIEW wrote:
Ti u svakom, ali baš u svakom postu, moraš spomenuti Srbe i Hrvate kao referencu. Zar zaista želiš da oni budu jedinična mjera i polazna referenca za BiH? Zar treba da se poredimo i ugledamo na čuvare baštine ratnih zločina i na ljude koji žele uništiti i pocijepati BiH? Da li politika BH Srba i Hrvata treba da nam bude uzor?
Post Reply