oko 150 sarajevskih ulica imenovano je po nebosnjacima...Bodkin wrote:Cak dvije? WowNed071 wrote:Suplja teorija ti pada u vodu kad pogledas nazive ulica... Srdjana Aleksica recimo... Ili Jana Dorsnera... Nek je nazovu npr po Talijanu. Sportista. A nesto i zasluzan. A nista se u Sarajevu po njemu ne zove. Ako i bude referendum, bice isti rezultat...
KOME SMETA GORAN
- Ned071
#326 Re: KOME SMETA GORAN
- BHCluster
- dječak sa šibicama
#328 Re: KOME SMETA GORAN
Smeta ime, i tacka.
Ima i tragikomicnijih primjera, moja ulica recimo, nosila je ime po jednom muslimanu Bosnjaku, ali promijenjeno je ime jos u vrijeme rata. I ulica "dodijeljena" covjeku koji se identicno zvao kao i "prethodnik", samo sto je ovaj prvi bio farmaceut koji je radio ilegalno protiv fasista i nacista a drugi je bio nekakav "strucnjak za historiju" summa summarum mladomusliman.
Dakle, nose isto ime, ali prvi je nepozeljan jer je radio protiv fasista, ilegalno saradjivao sa komunistima.
To je taj cuveni antifasizam u Sarajevu.
Ima i tragikomicnijih primjera, moja ulica recimo, nosila je ime po jednom muslimanu Bosnjaku, ali promijenjeno je ime jos u vrijeme rata. I ulica "dodijeljena" covjeku koji se identicno zvao kao i "prethodnik", samo sto je ovaj prvi bio farmaceut koji je radio ilegalno protiv fasista i nacista a drugi je bio nekakav "strucnjak za historiju" summa summarum mladomusliman.
Dakle, nose isto ime, ali prvi je nepozeljan jer je radio protiv fasista, ilegalno saradjivao sa komunistima.
To je taj cuveni antifasizam u Sarajevu.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#329 Re: KOME SMETA GORAN
pretjerivanje je reći da nema ulica po nebošnjacima (mada je i topal osman paša nebošnjak), kao što je laž reći da nekom smeta što nema više ulice cara Dušana. to je paušalni spin, sa lošim namjerama, i ne mogu se sjetiti da je iko ikada pokrenuo pitanje preimenovanja tih nebuloznih naziva.Ned071 wrote:oko 150 sarajevskih ulica imenovano je po nebosnjacima...Bodkin wrote:Cak dvije? WowNed071 wrote:Suplja teorija ti pada u vodu kad pogledas nazive ulica... Srdjana Aleksica recimo... Ili Jana Dorsnera... Nek je nazovu npr po Talijanu. Sportista. A nesto i zasluzan. A nista se u Sarajevu po njemu ne zove. Ako i bude referendum, bice isti rezultat...
baš je taj naziv odličan primjer kako se nešto uistinu trebalo izmjeniti. ili primjer ulice Miloša Obilića.
i odličan je izbor bio preimenovati park u Atmejdan. tako se zvalo i sam naziv ulice sadrži u sebi djelić historije, i čuva od zaborava njegovu nekadašnju namjenu. ali da se nazvala po nekom zaslužnom SDA-ovcu, čija se zasluga završavala u tome što je nečiji, i kada bi se potegnulo to pitanje, očito bi bilo komentara kako bi neko volio da ostane naziv po jebenom Dušanu koji nam je blizak koliko i Montezuma.
nejse.
ono što mi je fascinantno u vezi imenovanja dvorane po Goranu jeste kratkovidnost bošnjačke politike. uzdizanjem pokojnog ili rahmetli Gorana na pijadestal žrtve, koju svakako zaslužuje, rasplinjuje se konstantni spin o alijinim fundamentalistima koje je jadni Batko morao trijebiti.
možda je ružno upotrijebiti tu riječ, ali promoviše se karakter rata, onakav kakav je na koncu bio: za slobodu i protiv ugnjetavanja.
izbija se argument da se ratovalo za nekakvu šerijatsku državicu.
slavi se nesebična žrtva i čojstvo, bez obzira na ličnu pozadinu, jer je stao na stranu slabijeg.
ne mogu, a da se ne upitam: da mogu progovoriti, svi momci koji su poginuli kao pripadnici Armije, TO i raznih lokalnih formacija, a nisu bili Bošnjaci, da li bi se kajali zbog svog izbora? da li bi pomislili da su budale, jer je došlo vrijeme kada je bitnije njihovo ime, od mjesta na koje im je srce.
- Ned071
#330 Re: KOME SMETA GORAN
mislim da se svi skupa kaju zbog svojih izbora 1992... iz ovih ili onih razloga... a mislim i da ta teorija o batku ne pije vode... ubijao je on i sliovao sve sto mu je doslo pod ruku... teska prica, u svakom slucaju
- Chmoljo
#331 Re: KOME SMETA GORAN
nije teška, već vrlo prosta i jednostavna.
- BHCluster
#332 Re: KOME SMETA GORAN
Imali smo onoliko za šta smo se izborili, imati ćemo onoliko za šta se izborimo! Naravno ne virtualno.
- Ned071
#333 Re: KOME SMETA GORAN
mislim da je jako teska... imas ljude koji su za ovaj grad vazni na razne nacine. goran je simbolicki vazan. ono sto se meni cini je da je pogresna teza da je za imenovanje dvorane njegovim imenom vecina... slusao sam razloge ljudi koji su protiv... to onda otvara mnoga druga pitanjaChmoljo wrote:nije teška, već vrlo prosta i jednostavna.
- Chmoljo
#334 Re: KOME SMETA GORAN
koja pitanja? koji su njihovi razlozi?
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#335 Re: KOME SMETA GORAN
Ama notorna neistina po deseti put....javna rasprava NIJE SPROVEDENA PO STATUTU , prekrsen je niz procedura i ona je statutarno - nistavna dakle Statut joj po automatizmu uzima legitimitet , to sto je osiona vecina to sve ismijala i izglasala naziv Novo Sarajevo bez uporista u narodu a nije ocekivala ovako zestoku reakciju javnosti i opozicije....e to je vec problem te vecine.Ned071 wrote: ja sam ti rekao svoje misljenje o cengicu.i ponovit cu ga opet. trebalo je imenovati dvoranu po njemu. nemam nista protiv. ali ljudi koji zive u toj opcini nisu bili za to i gotova stvar....
Referendum je jedino rijesenje.
I da , poredjenje Gorana u bilo kakvom kontekstu Milutina i Osmana i ranijih naziva ulica je ovaj....fuj.
- Ned071
#336 Re: KOME SMETA GORAN
nije za forumaChmoljo wrote:koja pitanja? koji su njihovi razlozi?
- Chmoljo
#337 Re: KOME SMETA GORAN
nego za sijela?Ned071 wrote:nije za forumaChmoljo wrote:koja pitanja? koji su njihovi razlozi?
- Ned071
#338 Re: KOME SMETA GORAN
ne, nego jednostavno nije za price nikako
- Chmoljo
#339 Re: KOME SMETA GORAN
interesantno, u pitanju koje je od javnog značaja i koje podliježe javnoj raspravi ima stvari koje nisu za priču...
da pogađam, dovodi se u pitanje Goranov integritet ili integritet njegove porodice?
da pogađam, dovodi se u pitanje Goranov integritet ili integritet njegove porodice?
- sabina1
- Ned071
#341 Re: KOME SMETA GORAN
ne znam sto insistiras i insinuiras... jednostavno, potpuno nevazno za diskusiju...
- BHCluster
#342 Re: KOME SMETA GORAN
Postoji li zakon o referendumu?sabina1 wrote: Referendum je jedino rijesenje.
-
sumirprimus
#343 Re: KOME SMETA GORAN
reklo bi se da nesto u vezi tog cengica ne godi u prici iz 92ge. jel to?
tako meni zvuci ovo nije za pricu javno..?
tako meni zvuci ovo nije za pricu javno..?
- sabina1
#344 Re: KOME SMETA GORAN
Chmoljo , potpuno je nevazno za diskusiju o preimenovanju dvorane Goran Cengic je to zasto dvorana ne treba da se zove po Goranu Cengicu.Chmoljo wrote:interesantno, u pitanju koje je od javnog značaja i koje podliježe javnoj raspravi ima stvari koje nisu za priču...
Mozda oni imaju "dokaze" da je Goran zapravo Batko i da je ubio sam sebe , ali avaj , plemenitost i altruizam su vazniji od "istine"...
Spinersko-trolaski nacin delegitimizacije procesa.
Last edited by sabina1 on 20/10/2017 12:34, edited 2 times in total.
- sabina1
#345 Re: KOME SMETA GORAN
Ne znam , nisam pravnica.BHCluster wrote:Postoji li zakon o referendumu?sabina1 wrote: Referendum je jedino rijesenje.
Statut dozvoljava raspisivanje referenduma.
Dovoljno.
LP
- Chmoljo
#346 Re: KOME SMETA GORAN
ja bogami ništa. ja vrlo otvoreno pričam i pitam. nemam oraha.Ned071 wrote:ne znam sto insistiras i insinuiras... jednostavno, potpuno nevazno za diskusiju...
- BHCluster
#347 Re: KOME SMETA GORAN
I koja je procedura?sabina1 wrote:Ne znam , nisam pravnica.BHCluster wrote:Postoji li zakon o referendumu?sabina1 wrote: Referendum je jedino rijesenje.
Statut dozvoljava raspisivanje referenduma.
Dovoljno.
LP
- Sara03
#348 Re: KOME SMETA GORAN
Joj tebe...Chmoljo wrote:koja pitanja? koji su njihovi razlozi?

-
sumirprimus
#349 Re: KOME SMETA GORAN
ako je samo ime problem i to sta je po naciji,vjerskom ubjedjenju e onda je sramno.
-
hAZNADAR
#350 Re: KOME SMETA GORAN
Stvar je u kontriranju. Da je ljevica predlozila Ahmeda Cengica - isto bi bio otpor. Sve se svodi ionako na prst u oko komunjarama i obrnuto.sumirprimus wrote:ako je samo ime problem i to sta je po naciji,vjerskom ubjedjenju e onda je sramno.
Jer gledajuci po Sarajevu - nema logike nista drugo. Prednjace muslimani u imenima ali ima znacajan broj nemuslimanskih cak i koji nisu Sarajlije popu Santica i sl. Ili Tina Ujevica zabrebcanina. Izbrisani mnogi partizani a ostao Vladimir Peric Valter, izbrisani mnogi komunisti a ostao Dzemal Biijedic. Fadil Jahic Spanac napr. Jedna dvorana po Juan Antonio Samaranu.
Kako god okrenes - to je sve imenovano bez nekog jasnog politickog, ideoloskog,... principa,.. vise ono po necijem licnom nahodjenju ili neke manje grupe.
Tako da je jasno da je otpor prema Goranu samo nase uobicajeno taborenje. Gdje nije bitno ko je kandidat za ime koliko KO predlaze. Ono u inat komunjarama.