Jedino izvjesno u cjelom slucaju je da si ti osto suha kurcameteorit135531 wrote:BH dijaspora uglavnom , u 90 % slučajeva ljeti dolazi na odmor , da se kurci. Uglavnom je tako.
Čim vidim bijesno auto sa stranim tablama i ako otprilike mogu vidjeti odakle je tip , ako dolazi iz Njemačke , Belgije , Francuske ili iz Skandinavije, a vozi X6 po Sarajevu, računica je jasna.
Došao je da se kurci. Pored toliko jeftinih avio karata , i pored toliko mogućnosti da iz većih zapadno evropskih gradova dođeš relativno brzo i jeftino u Tuzlu ili Sarajevo, dijaspora se odluči da vozi 1000 + kilometara za BiH.
Mada , muškarci to većinom rade zbog cura.
Ja sam jednom u prolasku vidio kao tip sa X6 iz Njemačke staje pored cure i nešto joj govori iz auta.
Stala je i ona, pa su nešto pričali. Jesu li se pojebali na kraju tog dana , to već ne znam.![]()
I rodbina koja se obilazi , to ti je većinom kurcenje. Vidi nas ba, nama je dobro u Minhenu.
Ali uglavnom , ako bi rodbina pitala da dođe njima u posjetu , slijedio bi negativni odgovor i izvlačenje u smislu :
"Pa znaš , nemamo mi vremena , mi radimo."![]()
Ako bi rodbina pitala može li se nešto srediti da njihov mali ode gore , uglavnom bi se smislio neki izgovor.
Po restoranu Bosna se ide , ne samo da se izvede rodbina , nego da se za tu jednu noc proda imidž laganog života i uspjeha na Zapadu.
Za brigu o roditeljima , mozda eventualno braći i sestrama (mada , ovdje isključujem financijsku pomoć ) , to mogu razumjeti..
Ovo ostalo što se radi, briga da se obidje rodbina , prijatelji i komšije..
To je jednostavno kurcenje tih 10 - 15 dana dok su u Bosni.
Idu i Svabe u Opatiju na odmor. Ali oni uzmu kamper i šator i kampuju u prirodi. Prosječni Bosanac neće na odmor bez BMW X6, da ga neko slučajno ne vidi u kamperu ili da ide pješice.
Dijaspora Summer 2017
- stakasa
#326 Re: Dijaspora Summer 2017
- SaraFina
#327 Re: Dijaspora Summer 2017
meteorit135531 wrote:Ja nikoga ovdje ne prozivam. Niti sam ljubomoran na dijasporu, niti pišem gluposti.
Ja samo posmatram i znam da momci prilaze djevojci na klupi ispred BBI centra jer su čuli da cura priča stranim jezikom.
Kako su zaključili da je "naša"? Nosila je dres BH reprezentacije.
Zašto su prišli , cura nije nikakva fatalna ljepotica. Prisli su jer u njoj vide svoju vizu za budućnost. Švedska je ipak Švedska.
Čovjek se zatekne na nekim mjestima , i situacijama gdje može otprilike da skonta s kim ima posla. I kakav je naš mentalitet, što domaćih ljudi , što dijaspore.
Uvijek će domaći čovjek posmatrati dijasporu kao kravu muzilicu i uvijek će biti potajno ljubomorni jer oni žive tamo gdje on ne može živjeti. I uvijek će domaći ljudi za dijasporu pričati :
"Jao , kad sam mu tražio pare da mi posudi, posmatra me kao da mu dušu vadim."
I uvijek će dijaspora govoriti :
"Teško da ćete vi dole ikad krenuti naprijed , zaboravljajući da je i on nekad bio dole , a sad je gore.
I uvijek će dijaspora sa visoka gledati na domicilno stanovništvo i uvijek će biti prisutna ona jedna doza osornosti i arogancije spram lokalaca.
Neko se kurci, neko ne. Ne mozes sve ljude trpati u isti kos.Ali suptilno će uvijek biti prisutna ta podjela , na nas i na njih.
Na domaće i na dijasporu.
Samo šteta što BH dijaspora tako malo čini da njihovi potomci imaju dodira sa zemljom porijekla njihovih roditelja , pa tako postoje situacije gdje momci sa 15 godina koji su godinama tamo skoro da i ne znaju bosanski jezik.
Za ove sto su preko bare , ne treba ni trošiti riječi. Njihova djeca nisu Bosanci, nit to mogu biti. To su odvojene i otudjene generacije, osim što mogu nekad reci da su im roditelji iz male države u jugoistočnoj Europi, iz![]()
Samo šteta što nam je ponos sto imamo milion i po dijasporaca van domovine, i još barem isti toliki broj koji bi s mjesta napustio BiH, me included.
Dovoljno je da shvatiš koliko je Bosna jadna. Jadna je toliko da treba izbjegavati da dolaziš na odmor ovdje.
Ja ne znam kakav vi "turistički" potencijal vidite u Bosni pa dolazite na odmor. Ili vam možda odmor služi za druge stvari , da pripremite teren za mirne penzionerske dane.
Možete vi pričati sta god hoćete , ali zna se otprilike kako stvari funkcionisu
Opa, ovo upustvo za udaju u Šeheru? Dres repke ili BHF-A i parlavore dojč?
Muhaaaaa i Sprečaaaaa oho vam se ohooooo!
Nećete me više zezati. Znam kako privući momka?
Molim lijepo, stižem krajem jula i budžetlije su u prednosti!
- insomnia78
#328 Re: Dijaspora Summer 2017
Koju?nema me tamo wrote:Nego insomnija kako ti upozna tu
Ja ovu svoju znam citav zivot
-
meteorit135531
#329 Re: Dijaspora Summer 2017
Valjda je vama jasno da ne postoji nijedan normalan čovjek koji bi da na stolu ima ponuđene dvije opcije :
Da živi i radi tamo gdje živi dijaspora , ili da zivi i radi u BIH, da bi odabrao ovo drugo.
I vama je jasno da pored svih zemalja u Evropi, da je Bosna u turističkom potencijalu, jako oskudna i siromašna država. Kao u svemu ostalom.
I kad se već spominje more , more je u Hr.
Dalje , zašto mislite da je neko željan dijaspore , ili da rodbina jedva čeka da vas ugosti , jer vas tobože voli i čezne za vama ostalih 11 i po mjeseci u godini ?
Obično u vama vidi neki interes, pa je sasvim razumljivo zašto dijasporci dignu obrambeni mehanizam kad se dolazi u Bosnu.
Valja rodbinu skinuti sa krsta, da se kojim slučajem usude natovariti i očekivati da im se pomogne.
Zato se u dijaspori jako teško živi, nisu to vise one osamdesete i devedesete, jel de ?
Da živi i radi tamo gdje živi dijaspora , ili da zivi i radi u BIH, da bi odabrao ovo drugo.
I vama je jasno da pored svih zemalja u Evropi, da je Bosna u turističkom potencijalu, jako oskudna i siromašna država. Kao u svemu ostalom.
I kad se već spominje more , more je u Hr.
Dalje , zašto mislite da je neko željan dijaspore , ili da rodbina jedva čeka da vas ugosti , jer vas tobože voli i čezne za vama ostalih 11 i po mjeseci u godini ?
Obično u vama vidi neki interes, pa je sasvim razumljivo zašto dijasporci dignu obrambeni mehanizam kad se dolazi u Bosnu.
Valja rodbinu skinuti sa krsta, da se kojim slučajem usude natovariti i očekivati da im se pomogne.
Zato se u dijaspori jako teško živi, nisu to vise one osamdesete i devedesete, jel de ?
- SaraFina
#330 Re: Dijaspora Summer 2017
Ne može zarez ni tačku nikako da " potrefi". Da može poslala bi mu PPstakasa wrote:Jedino izvjesno u cjelom slucaju je da si ti osto suha kurcameteorit135531 wrote:BH dijaspora uglavnom , u 90 % slučajeva ljeti dolazi na odmor , da se kurci. Uglavnom je tako.
Čim vidim bijesno auto sa stranim tablama i ako otprilike mogu vidjeti odakle je tip , ako dolazi iz Njemačke , Belgije , Francuske ili iz Skandinavije, a vozi X6 po Sarajevu, računica je jasna.
Došao je da se kurci. Pored toliko jeftinih avio karata , i pored toliko mogućnosti da iz većih zapadno evropskih gradova dođeš relativno brzo i jeftino u Tuzlu ili Sarajevo, dijaspora se odluči da vozi 1000 + kilometara za BiH.
Mada , muškarci to većinom rade zbog cura.
Ja sam jednom u prolasku vidio kao tip sa X6 iz Njemačke staje pored cure i nešto joj govori iz auta.
Stala je i ona, pa su nešto pričali. Jesu li se pojebali na kraju tog dana , to već ne znam.![]()
I rodbina koja se obilazi , to ti je većinom kurcenje. Vidi nas ba, nama je dobro u Minhenu.
Ali uglavnom , ako bi rodbina pitala da dođe njima u posjetu , slijedio bi negativni odgovor i izvlačenje u smislu :
"Pa znaš , nemamo mi vremena , mi radimo."![]()
Ako bi rodbina pitala može li se nešto srediti da njihov mali ode gore , uglavnom bi se smislio neki izgovor.
Po restoranu Bosna se ide , ne samo da se izvede rodbina , nego da se za tu jednu noc proda imidž laganog života i uspjeha na Zapadu.
Za brigu o roditeljima , mozda eventualno braći i sestrama (mada , ovdje isključujem financijsku pomoć ) , to mogu razumjeti..
Ovo ostalo što se radi, briga da se obidje rodbina , prijatelji i komšije..
To je jednostavno kurcenje tih 10 - 15 dana dok su u Bosni.
Idu i Svabe u Opatiju na odmor. Ali oni uzmu kamper i šator i kampuju u prirodi. Prosječni Bosanac neće na odmor bez BMW X6, da ga neko slučajno ne vidi u kamperu ili da ide pješice.
- seln
#331 Re: Dijaspora Summer 2017
Kad krenem nazad... nosim pola kile bureka iz one pekare na Sickom, paklo Aure i flasu Tesanjskog.... sve za puta. Cejf mi gledati Janeze kako rove po gepeku, kao da mi u pasosu pise Abu Nidal.... i nadju tjunu.Tomahawk11 wrote:Dobro, i mi nosimo kad odemo vani....Nutelu (njemacku, jel), jeftinu garderobu, ako se zalomi kakvo jeftino auto (Passat, Golf, Audi, po mogucnosti)...i pricu kako je vani...seln wrote:Obavezno zaustavljanje u Hrgovima da se kupe dva dzaka paprika i jedna lubenica, ona duguljasta....Tomahawk11 wrote:Kad krenu nazad, ko sverceri.
Rakije, suhovine, tikve, boranije, paprike
i malo boranije za zamrzivaca.
A paprika, boranije i slicnog ima i vani.
-
nema me tamo
#332 Re: Dijaspora Summer 2017
insomnia78 wrote:Koju?nema me tamo wrote:Nego insomnija kako ti upozna tu![]()
Ja ovu svoju znam citav zivot
Onda je loša zajebancija da si dao donju pipu za zelenu kartu
-
Fudo387
#333 Re: Dijaspora Summer 2017
Znaci Fudo, izbaci iphone, tarlahaj nesta na engleskom, obuci Dzekin dres i ozenices se.
'fala ti momak. To je to.
'fala ti momak. To je to.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#334 Re: Dijaspora Summer 2017
seln wrote: Kad krenem nazad... nosim pola kile bureka iz one pekare na Sickom, paklo Aure i flasu Tesanjskog.... sve za puta. Cejf mi gledati Janeze kako rove po gepeku, kao da mi u pasosu pise Abu Nidal.... i nadju tjunu.
A paprika, boranije i slicnog ima i vani.
- seln
#335 Re: Dijaspora Summer 2017
Evo, da ti ja malo sprehenzi dojc: lass dich behandeln.meteorit135531 wrote:Valjda je vama jasno da ne postoji nijedan normalan čovjek koji bi da na stolu ima ponuđene dvije opcije :
I kad se već spominje more , more je u Hr.![]()
- dulekrele
#336 Re: Dijaspora Summer 2017
rade ultrazvukove, obilaze ginekologe i kurce seHaris.ba wrote:I zube popravljaju po BiH.
- ultima_palabra
#338 Re: Dijaspora Summer 2017
Ograničenost - level špajz.meteorit135531 wrote:Valjda je vama jasno da ne postoji nijedan normalan čovjek koji bi da na stolu ima ponuđene dvije opcije :
- SaraFina
#339 Re: Dijaspora Summer 2017
meteorit135531 wrote:Valjda je vama jasno da ne postoji nijedan normalan čovjek koji bi da na stolu ima ponuđene dvije opcije :
I kad se već spominje more , more je u Hr.![]()
Nisu. Jako teško. S posla forumašim redovito. Nije ko prije par godina, tad sam bukvalno povazdan sjedila na forumu i piskarala. Stisli s poslom. Odgovornosti više
- HAVANA
#340 Re: Dijaspora Summer 2017
Sto se mene tice,moRe.nema me tamo wrote:HAVANA wrote:Naravno da moze bolje.Uvijek moze bolje.
Da legalizujemo marihuanu jedino, samo to.
Previše se tripujemo da imamo nesto sto nemaju mnogi drugi.
-
Trebam te
#341 Re: Dijaspora Summer 2017
spreca wrote:Ovi koji ne vole dijasporu...kakav oni imaju zivot kad im je glavni problem dijaspora....cuj dolaze autima( i to dobrim pa nece ficom i ladom)da se kurce![]()
![]()
.......vele koji ce im kurac auta kad ima jeftinih avioskih karata.....a kad nam sta zatreba onda njih da trazimo da na crno taksiraju
![]()
![]()
......ko bi to obezbjedio toliko letova ljeti za dijasporu i neznaju kad bi svi otisli na avion da bi karte poskupile i bile skuplje od redovnih letova........toliko glupih postova .... oni nas uce kako da idemo i cime na godisnji odmor......daj se malo pozabavite svojim zivotom i problemima...sigurno ih imate
- HAVANA
#342 Re: Dijaspora Summer 2017
Evo mene.Ziva,zdrava i sretna.I mnogih drugih moje generacije.ultima_palabra wrote:Ograničenost - level špajz.meteorit135531 wrote:Valjda je vama jasno da ne postoji nijedan normalan čovjek koji bi da na stolu ima ponuđene dvije opcije :
- SaraFina
#343 Re: Dijaspora Summer 2017
Visoko, opssss Travnik ti si meni blizak po političkim svjetonazorimaultima_palabra wrote:Ograničenost - level špajz.meteorit135531 wrote:Valjda je vama jasno da ne postoji nijedan normalan čovjek koji bi da na stolu ima ponuđene dvije opcije :
Last edited by SaraFina on 11/07/2017 10:34, edited 1 time in total.
-
nema me tamo
#344 Re: Dijaspora Summer 2017
Ili nemaju jer ih nisu stvorili sebi u zivotu pa im je glavni problem dijaspora..
Volim ja dijasporu od sestre jaranica tamo po skandinaviji dosta zaradi dođe vamo ja joj dam kite ona mi kupi stvari, dobra zajebancija..
Volim ja dijasporu od sestre jaranica tamo po skandinaviji dosta zaradi dođe vamo ja joj dam kite ona mi kupi stvari, dobra zajebancija..
- HAVANA
#345 Re: Dijaspora Summer 2017
Eeee,al nemas onu jetrenu narandzastu.Najbolja pasteta na svijetu.insomnia78 wrote:Ima zato jeftina krmecaTomahawk11 wrote:Nemate vi Argete.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#346 Re: Dijaspora Summer 2017
Nista dok Volgom ne dodjes.spreca wrote:Ovi koji ne vole dijasporu...kakav oni imaju zivot kad im je glavni problem dijaspora....cuj dolaze autima( i to dobrim pa nece ficom i ladom)da se kurce![]()
![]()
.......vele koji ce im kurac auta kad ima jeftinih avioskih karata.....a kad nam sta zatreba onda njih da trazimo da na crno taksiraju
![]()
![]()
......ko bi to obezbjedio toliko letova ljeti za dijasporu i neznaju kad bi svi otisli na avion da bi karte poskupile i bile skuplje od redovnih letova........toliko glupih postova .... oni nas uce kako da idemo i cime na godisnji odmor......daj se malo pozabavite svojim zivotom i problemima...sigurno ih imate
-
nema me tamo
#347 Re: Dijaspora Summer 2017
HAVANA wrote:Sto se mene tice,moRe.nema me tamo wrote:HAVANA wrote:Naravno da moze bolje.Uvijek moze bolje.
Da legalizujemo marihuanu jedino, samo to.
Previše se tripujemo da imamo nesto sto nemaju mnogi drugi.Ne tripujem ja nista.Ima svasta sto je njima interesantno.Nase je da to unovcimo.Ja se sam cudim zasto su toliko odusevljeni.Ima ih sto mi se treci put vracaju za malo vise od godinu dana.Ima ih par sto online rade i ostanu po 5 mjeseci...Pa dijaspora...Ne znam.Mnoge stvari ne valjaju ali ja ih zaobilazim.Uvijek gledam pozitivnu stranu.I priliku.Od crnjaka se neces hljeba najest.
Zato što je jeftino?
Zato što su kontali da ce naletit na septicku jamu, a naletili su na nesto malo bolje..?
Ono bubam..
Ima ba turista kako nema evo jutros mi prolazi grupa ispod prozora..
Prekoputa u zgradi pola zgrade puno turista...
- SaraFina
#348 Re: Dijaspora Summer 2017
Tomahawk11 wrote:Nista dok Volgom ne dodjes.spreca wrote:Ovi koji ne vole dijasporu...kakav oni imaju zivot kad im je glavni problem dijaspora....cuj dolaze autima( i to dobrim pa nece ficom i ladom)da se kurce![]()
![]()
![]()
![]()
Spreča fura kabriolete samo i oldTaJmEre
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#349 Re: Dijaspora Summer 2017
ne bi se spreca naljutio, ali ispostovacu[/url]SaraFina wrote:Tomahawk11 wrote:Nista dok Volgom ne dodjes.spreca wrote:Ovi koji ne vole dijasporu...kakav oni imaju zivot kad im je glavni problem dijaspora....cuj dolaze autima( i to dobrim pa nece ficom i ladom)da se kurce![]()
![]()
![]()
![]()
Spreča fura kabriolete samo i oldTaJmEre
Last edited by Tomahawk11 on 11/07/2017 10:43, edited 1 time in total.
-
Fudo387
#350 Re: Dijaspora Summer 2017
Glavna turisticka atrakcija je sudzuk.