Ovaj sto pise o sadnji dva hektara maline i beracima, vidi se da nema pojma o cemu prica...Cetveroclana porodica ne moze sama da pobere u sezoni dva duluma, a kamo li dva hektara... Ako je neki ludak sam sadio, dva hektara maline, misleci da mu ne trebaju beraci, taj je i propao...Bilo je i takvih koji su mislili da mogu sami pobrati 3-4 duluma, pa je sav rod propao... Na dva duluma cetveroclanoj porodici, trebaju u ispomoc 3 beraca na 10 dana, i to gdje su odrasla i vrijedna i djeca i roditelji...Prihod na kvalitetnoj i navodnjavanoj i ispravno tretiranoj zemlji, na dva duluma, ide i preko onog sto pise u knjigama, pa urod varira od 1 tona, 1,5 tona 2, tona maline po dulumu... Beraci se placaju na licu mjesta, po ucinku, bar u ovim krajevima, sto ja znam...Vise kao ispomoc, nego kao radna snaga, ima i ovog drugog, ali na ozbiljnijim plantazama...Cijena ubranog kg malina je od 0,70 pf, do 1 KM...Dobar berac, ubere 20 kg maline, plafon 30 kg...pa eto sracunajte max dnevnicu... Zene su bolji beraci, imaju manje ruke, brze cupkaju plodove, bolje podnose vrucine... Na dva hektara prihod bi mogao biti oko 30 tona, pa bi samo ludjak mogao pomisliti da moze to raditi sam...Te ozbiljne plantaze su vecinom u Srbiji, kod nas je takvih malo...Obicno je dva, tri, cetiri duluma...Tretiranje pesticidima, protiv plamenjace, biljne usi, smrdljive bube, raka biljke itd. je jako skupo... To su obicno preparati na bazi bakra i sl. Malinari su veliki zagadjivaci zemljista, osim organskih uzgoja, na zalost, tako da su potrebna i desetljeca da se zemljiste ocisti..A neki preparati protiv korova, ulaze u podzemne vodotoke i truju pitku vodu, oni se zadrzavaju i po 50 godina u zemlji, ne samo gdje je prskano, nego se sire, mnogo dalje... Jedan mali porodicni malinar da bi imao zaradu, ne smije ici sa cijenom nizom od 3,5 Km prema otkupljivacu da bi imao zaradu...A veliki proizvodjaci malina, mogu raditi i na 2,5 do 3 KM jer bi radili na veliku kolicinu, ali zarada nebi bila bas velika...ali nebi bili u minusu...Uzgoj maline i sa mehanizacijom nije lagan posao, a kamo li rucno sve... Znam ljude koji su sadili maline prije 15 godina, preprodavali na malo po velikim cijenama, za ove koje su sad tek sadili, uzeli novac, iskrcili maline, podigli plastenike, i sad uzgajaju sadnice, paprike, paradajz, salata itd. i uzimaju vece novce...maline su im stvorile kapital...ovi sto se sad vecinom bune, to su novi kolacici, od koju godinu, koji su dobrano zakasnili...Uglavnom, drzite se kancelarija i firmi, ima hljeba bez motike...