Adis Arapovic

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#326 Re: Adis Arapovic

Post by Nurudin »

Stari_demagog wrote:
Roccohljup wrote:
Nurudin wrote:Nije milion rupa , nego je 3600 i nešto bilo zaposlenih više u odnosu na prije 4 godine.
Evo sve trčim da ti serviram link po link , a da se ti onda po klasičnom habitusu forumaškom, ne udostojiš ni osvrnuti na argumente.
Koje ba argumente? Gdje su te firme? I 3600 novih radnih mjesta za 4 godine je nesto cime se treba pohvaliti kao aman-zaman uspjeh kad godišnje preko 40 hiljada ljudi pobjegne iz zemlje? :? :? :? :? :?
Mislim da je htio reći 36.000.
Da, 36.000 . Zna to i on samo je to taj nivo "poštenja" i argumenta
Roccohljup

#327 Re: Adis Arapovic

Post by Roccohljup »

Stari_demagog wrote:
Roccohljup wrote:
Nurudin wrote:Nije milion rupa , nego je 3600 i nešto bilo zaposlenih više u odnosu na prije 4 godine.
Evo sve trčim da ti serviram link po link , a da se ti onda po klasičnom habitusu forumaškom, ne udostojiš ni osvrnuti na argumente.
Koje ba argumente? Gdje su te firme? I 3600 novih radnih mjesta za 4 godine je nesto cime se treba pohvaliti kao aman-zaman uspjeh kad godišnje preko 40 hiljada ljudi pobjegne iz zemlje? :? :? :? :? :?
Mislim da je htio reći 36.000.

ma i ja mislim da se zenuo, ali nejse ne govorimo o istom pojmu. Ja pričam o novim radnim mjestima (znaš li bolan da bi to znacilo haman da je otvoreno oko 400 dobrih fabrika :-) ) a priča o povećanju broja zaposlenih. Novo radno mjesto mora biti podatak gdje kada i koliko jer se to prijavljuje kako statistici, takpo i poreskoj (ima cak i olakšica za upošljavanje novih ljudi). Broj zaposlenih moze biti zato sto je inspekcija zašla, nasla neprijavljene radnike i natjerala gazdu da ih prijavi, ili sad sto su natjerali pijačare da se prijavljuju. A tu se samo radi o prijavi, ne o potpuno novom radnom mjestu a upravu su NOVA RADNA MJESTA potrebna, a jok statistički podaci koliko se prijavilo ili skinulo sa biroa.
Roccohljup

#328 Re: Adis Arapovic

Post by Roccohljup »

Nurudin wrote: Da, 36.000 . Zna to i on samo je to taj nivo "poštenja" i argumenta
Pa eto molim te (nemam fakat nista protiv tebe) ako imas kakav link da potvrdiš ovu cifru ali gdje ce se vidjeti koliko je ta cifra rezultat novih radnih mjesta a koliko prijavljivanja ili neprijavljivanja radnika. unaprijed hvala!
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#329 Re: Adis Arapovic

Post by Nurudin »

Roccohljup wrote:
Stari_demagog wrote: To je to, ne može se osporiti da su prisutni pomaci u razvoju privrede, ali su oni previše spori i najvećim su dijelom posljedica globalnog razvoja, a ne povoljne političke i ekonomske situacije u BiH. Kada bi iduće godine započeli sa implementacijom svih planiranih infrastrukturnih projekata možda bi se mogao očekivati neki izraziti rast, ovako...
Ma ti projekti su nedovoljni za rast koji je potreban. Moraju se zestoke reforme uraditi u birokratiji, upravljanju i vlasništvom nad JP, unaprjeđenju pravnog i poslovnog ambijenta kako bi se stimulisale nove investicije (kako dolace tako i strane), većim relaksiranjem poreza i odtalih opterećenja biznisima, a da ne kazem borbi protiv kriminala, korpucije i nepotizma. Što je najgore, dilfas i ti oko njega sve to vrlo dobro znaju (ako nisu sami skontali sve su im stranci fino napisali) samo nemaju damu d ato pokrenu jer to iziskuje jako bolne procese (smanjivanje administracije, prodaju JP, otpuštanja u javnom sektoru, naplate poreza od JP prodajom imovine i preko sudova, itd.) a oni to ne zele raditi jer udaraju na svoje glasačko tijelo i dovode u pitanje svoje guzice za izbore. Infrastrukt. projekti su itekako potrebni ali bez ovog ostalog oni nece dovesti do nekog značajnog rasta BDP i zaposšljavanja. Ali oni su najlakši i najbezbolniji pa dilfas i ostali samo s anjima mašu....eto napravit cemo ceste i autošpoteve i poteci ce med i mlijeko a investitori ce pohrliti.....hoce ali u racku....
Da bi uradio reforme do kraja , moraš imati većinsku vlast , a ne sbb -hdz koji su opozicija na vlasti.
Dilfaš bi to odradio 100 % samo da ima jaku većinu . Prvo prodati telekom , i bio je u startu za to ali se onda vidjelo da
će partneri iz koalicije , kao i neke struje u sda uskratiti podršku na svakom bitnom pitanju, pa je odustao.
Roccohljup

#330 Re: Adis Arapovic

Post by Roccohljup »

Nurudin wrote: Da bi uradio reforme do kraja , moraš imati većinsku vlast , a ne sbb -hdz koji su opozicija na vlasti.
Dilfaš bi to odradio 100 % samo da ima jaku većinu . Prvo prodati telekom , i bio je u startu za to ali se onda vidjelo da
će partneri iz koalicije , kao i neke struje u sda uskratiti podršku na svakom bitnom pitanju, pa je odustao.
Nastranu to (i to jeste problem) ali sto on ne kaze javno evo ovo je moj plan za reforme i navede sve to i objasni sta i kako i kome ce i kada biti bolno. Ja lično znam (necu ti reci kako :)) da bi on najsretniji bio da se to proda sto prije i da novi vlasnici uvedu red ali da (po njegovim riječima) "ima jako puno otpora sa svih strana". Vjeruj da nije mislio toliko na koalicione partnere nego na raju iz svoje kriminalne organizacije tj. stranke. I na kraju ce on ispasti kurban (i zasluzio je) da se ista ta stranka opere prije novih izbora.
Roccohljup

#331 Re: Adis Arapovic

Post by Roccohljup »

nego, zatrovasmo wizardu temu.......halali moćni čarobnjače :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#332 Re: Adis Arapovic

Post by Chmoljo »

Nurudin wrote:Ti bi da se smanje doprinosi , a da se povećaju penzije , jel da. E pa ne može, neda matematika
može. jer u matematici ne postoje samo minus i plus.

piše se "ne da". a Neda je davala svima kad je ostarila.
Roccohljup

#333 Re: Adis Arapovic

Post by Roccohljup »

Chmoljo wrote:
Nurudin wrote:Ti bi da se smanje doprinosi , a da se povećaju penzije , jel da. E pa ne može, neda matematika

Moze jarane, ako ces napraviti situaciju da dobiješ više radnika prijavljenih i prijavljenih na stvarnu platu nego na minimalac sistem ce se napuniti. Naravno i taj sistem (pio) treba napraviti kako Bog zapovjeda a ne ovo njesra sto su sad uputili u proceduru. Veliki doprinosi i ostali nameti samo dovode do više crne i sive ekonomije, to ti je naucno dokazano a pitaj i premijera kakve je preporuke dobio od svih relevantnih stručnjaka (i stranih i domaćih) na tu temu.
hadzinicasa

#334 Re: Adis Arapovic

Post by hadzinicasa »

ja dosla da postavim okrsaj izmedju Arapovica i Puhala....
gdje je upitna ova Arapoviceva toliko spominjana (na ovoj temi) pamet.
malo je naletio - a to sebi ne bi smio dozvoliti.

ali vidim, o napretku raspravljamo i ekonomskom razvoju (sic!) BiH.

za pocetak da koristimo EU (i EC) fondove stavljene nam na raspolaganje, a za ciju mogucnost koristenja (pristupa) placamo vise na godisnjoj bazi nego sto iz istih povlacimo stredstava...

i necu vise.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#335 Re: Adis Arapovic

Post by Chmoljo »

Roccohljup wrote:Moze jarane, ako ces napraviti situaciju da dobiješ više radnika prijavljenih i prijavljenih na stvarnu platu nego na minimalac sistem ce se napuniti. Naravno i taj sistem (pio) treba napraviti kako Bog zapovjeda a ne ovo njesra sto su sad uputili u proceduru. Veliki doprinosi i ostali nameti samo dovode do više crne i sive ekonomije, to ti je naucno dokazano a pitaj i premijera kakve je preporuke dobio od svih relevantnih stručnjaka (i stranih i domaćih) na tu temu.
upravo :thumbup:

osim toga, i neko ko nije na ti sa ekonomijom poput mene lako može vidjeti da je struktura javne potrošnje katastrofalna, odnosno problem je što najveći otpada na plate i lične naknade umjesto da ide u investicije i infrastrukturu.

što se tiče Fadila i njegovih statistika, on i Seka mogu ruku pod ruku. uvijek vole podvući liniju na budžet prije navođenja dospjelih obaveza :D pa smo nedavno imali federalni budžet u suficitu :D

a evo nas je hadzinica opomenula za off topic, tako da neću više :D
manijak1

#336 Re: Adis Arapovic

Post by manijak1 »

Ti bi da se smanje doprinosi , a da se povećaju penzije , jel da. E pa ne može, neda matematika
kako da onda da se krade :? jer svi doprinosi bi trebali imati podsticajno a ne nema para značenje .
Uostalom ovaj Adis se potpuno ogolio s ovim potezom i upravo je ličnim primjerom pokazao sve ono što su radili i rade oni koje je on kritikovao .
Tako da su jebene akcize put u propast 80 posto građana ove zemlje.Boli Adisa ćuna zato .Ja bi da se od mog poreza plaćaju oni koji znanjem grade a ne urušavaju ovo malo privrede .A penzije , posebna priča , neko ko se penzionisao u toku rata ili na kraj ima za trećinu manju penziju od radnog kolege sa istim kvalifikacijama i primanjima koji je to učinio od 2005 - e pa nadalje .
Jebeš tu matematiku i ovog samooguljenog poltrona.
Bloo
Globalna šefica

#337 Re: Adis Arapovic

Post by Bloo »

Nurudin wrote: Također, ljudima i dalje nije jasno da država nije i ne može biti direktno upletena u ekonomiju, ona je samo korektivni faktor,
.
Država ti daje okvir za poslovanje, te time ima direktan utjecaj na moje poslovanje.
Upravo jutros platih poreze i doprinose, PDV za decembar 2017 (zaboljelo je), razne takse itd. itd, a sve nameti koji proizilaze iz zakonskog okvira koje je nametnuo ko?

Smanjenje nameta na realni sektor u vidu poreza i doprinosa koji se plaćaju po zaposleniku bi pozitivno osjetili naravno poslodavci, ali bi država morala taj nedostatak nekako onda da nadoknadi jer smanjenje svega nevedenog neće automatski povući masovna zapošljavanja.
Hakiz

#338 Re: Adis Arapovic

Post by Hakiz »

hadzinicasa wrote:ja dosla da postavim okrsaj izmedju Arapovica i Puhala....

za pocetak da koristimo EU (i EC) fondove stavljene nam na raspolaganje, a za ciju mogucnost koristenja (pristupa) placamo vise na godisnjoj bazi nego sto iz istih povlacimo stredstava...

i necu vise.
Mi smo haman više platili kao kaznu zato što ih ne koristimo, nego što su ti fondovi mogli dati...
Hakiz

#339 Re: Adis Arapovic

Post by Hakiz »

Bloo wrote:
Nurudin wrote: Također, ljudima i dalje nije jasno da država nije i ne može biti direktno upletena u ekonomiju, ona je samo korektivni faktor,
.
Država ti daje okvir za poslovanje, te time ima direktan utjecaj na moje poslovanje.
Upravo jutros platih poreze i doprinose, PDV za decembar 2017 (zaboljelo je), razne takse itd. itd, a sve nameti koji proizilaze iz zakonskog okvira koje je nametnuo ko?

Smanjenje nameta na realni sektor u vidu poreza i doprinosa koji se plaćaju po zaposleniku bi pozitivno osjetili naravno poslodavci, ali bi država morala taj nedostatak nekako onda da nadoknadi jer smanjenje svega nevedenog neće automatski povući masovna zapošljavanja.
Da. Ako sutra ja dođem na vlast i kažem da je radna sedmica 35 sati i prekovremeni rad je zabranjen, kazna je 10 godina zatvora za nepoštovanje, da li bi to bio direktan uticaj na ekonomiju ili korektivni rad?

Poznavajući naš metalitet, smanjenje nameta bi poslodavci u rijetkim slučajevima iskoristili da povećaju broj zaposlenih. Tako da je Bloo u pravu, teško da bi se smanjenje visine nameta nadoknadilo time što bi se povećao broj zaposlenih pa bi se niži nameti plaćali na više ludi.

Možda ih baš zbog toga ne smanjuju.
Last edited by Hakiz on 09/01/2018 14:05, edited 1 time in total.
Roccohljup

#340 Re: Adis Arapovic

Post by Roccohljup »

hadzinicasa wrote:ja dosla da postavim okrsaj izmedju Arapovica i Puhala....

i necu vise.
kakvi crni fondovi.....niti ih znamo iskoristiti a hejbet ih je propalo (koji samo degen moras biti da upropastiš donaciju ili bespovratna sredstva) :)

nego hadžinice....de ti zakuhaj on-topic :) Adis je sad junak pjesme "dok čekaš sabah sa Šejtanom" :D
Nurudin

#341 Re: Adis Arapovic

Post by Nurudin »

Roccohljup wrote:
Nurudin wrote: Da, 36.000 . Zna to i on samo je to taj nivo "poštenja" i argumenta
Pa eto molim te (nemam fakat nista protiv tebe) ako imas kakav link da potvrdiš ovu cifru ali gdje ce se vidjeti koliko je ta cifra rezultat novih radnih mjesta a koliko prijavljivanja ili neprijavljivanja radnika. unaprijed hvala!
Nemam link na kojem piše tačno koja je firma i koliko je zaposlila radnika , a koliko ih je samo prijavilo već postojeće radnike koji
su radili na crno. Neće ti niko priznati da ima radnike na crno , to je protuzakonito.
Međutim ovo ismijavanje biroa za zapošljavanje je glupo. Biro je statistički aparat koji zabilježi kad mu neko dođe i prijavi se
kao i kad se neko zaposli . Nema tu laganja to su imena i prezimena sa ličnim podacima i neće te niko skinuto sa biroa , NIKO ako nemaš
primanja i nisi zaposlen, a odeš i prijaviš se.
Dakle , nemam spisak ali se može vidjeti na hrpu primjera da ovo stoji, pa evo npr :

Evo 2000 radnih mjesta potražnja
https://www.posao.ba/#!home

evo robot traži za 2 nova objekta
http://www.robot.ba/component/tags/tag/97-posao

ovdje 200

https://*** SPAM ***.ba/v3/oglasi/klasifikacija/39

Evo ti tvojih tvornica u Travniku
http://novitravnik.ba/nova-radna-mjesta ... -neubarje/

Prevent Travnik 150 ljudi

http://business-magazine.ba/2017/12/12/25423/

U Brčkom
http://www.senzor.ba/nova-radna-mjesta- ... voj-pogon/

Još malo fabrika
https://www.klix.ba/biznis/privreda/sve ... /171026081

rast turizma u Sarajevu naročito

"Prema podacima Svjetske turističke organizacije, BiH će do 2020. godine, 25. godina nakon rata, imati treću najveću stopu rasta turizma u svijetu."
https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... ope/251225

aerodromi Sa Tuzla oborili rekorde , nikad više putnika

http://ba.n1info.com/a229328/Vijesti/Vi ... ekord.html
još ovo je stara vijest , sad je milion putnika . Znači ni za zlatnog Tite nismo bili na 100.000 , a ovo je 10 x toliko

Tuzla pola milona
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/eko ... da-putnika

i za kraj rudnik Kakanj , nova radna mjesta i rekord , dakle ni kad je Alija sirotnović kopao i sve udarničke akcije
nisu imali toliko uglja iskopanog.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/rmu ... /171221135

Eto tako je to, a još koliko ima malih zanatlija i firmica koje su zaposlile na desetke radnika a nije to bila neka vijest.
Znači ne mora se napraviti 400 fabrika u zemlji od 3.5 miliona stanovnika. Dovoljno je da ovi koji rade počnu malo bolje raditi
ili čak rušiti rekorde da bi došao do te cifre.
Obi Wan Bosnian

#342 Re: Adis Arapovic

Post by Obi Wan Bosnian »

asker wrote:O hebo sliku svoju, tek sad pregledam Posteno.....................lik doslovno kaze "hajmo staviti na tapet ove crno-bijele slike svijeta u kojima analiticari i razni ljudi koji dobiju medijski prostor ustvari doprinose haosu u ovoj zemlji, najbolje proizvode defetizam kod ljudi"

Sam sebe opisao, iz pastete je iskakao do danas. I sad ga Fahraon prosvijetlio prvo suprugu pa sad i njega. I sad nece proizvodit' defetizam kod ljudi.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol:

Pa kaže "Srđane, ne može se samo kritikovati i šititi defetizam. Ljudima treba nada."

Jebo mater svoju bezobraznu
Nurudin

#343 Re: Adis Arapovic

Post by Nurudin »

Chmoljo wrote:

izvini što sam nepismen, nadam se da si me uspio razumjeti .
Ima još vrsta nepismenosti, npr politička nepismenost
Nurudin

#344 Re: Adis Arapovic

Post by Nurudin »

Obi Wan Bosnian wrote:
asker wrote:O hebo sliku svoju, tek sad pregledam Posteno.....................lik doslovno kaze "hajmo staviti na tapet ove crno-bijele slike svijeta u kojima analiticari i razni ljudi koji dobiju medijski prostor ustvari doprinose haosu u ovoj zemlji, najbolje proizvode defetizam kod ljudi"

Sam sebe opisao, iz pastete je iskakao do danas. I sad ga Fahraon prosvijetlio prvo suprugu pa sad i njega. I sad nece proizvodit' defetizam kod ljudi.

Pa kaže "Srđane, ne može se samo kritikovati i šititi defetizam. Ljudima treba nada."

plus laže redovno i dezinformiše naše forumaše kako "ljude skidaju sa biroa" , pa su oni stvorili od toga čitavu teoriju o tome :lol:
GandalfSivi

#345 Re: Adis Arapovic

Post by GandalfSivi »

Roccohljup wrote:nego, zatrovasmo wizardu temu.......halali moćni čarobnjače :D
Dobra ba prica skroz, volim gledati ovu lafo "naivu" poltrona vladajuce partije, gdje se javna potrosnja na administraciju ne smije ni spomenuti jer je to sveta krava, pa i onda nebulozne price o 36.000 radnih mjesta, pa onda i sve ostalo.

Ne spomenu jos niko onu Fadilovu da potrosacka korpa i nije neko statisticko mjerilo, valjda je i to Adis izmislio za racun SBBa.

Vratit cemo se mi i na temu, samo sto sada jutarnju kafu pijem, pa malo kasnije. Samo jedna stvar, koliko god ja nalazio ironije u raspravi Adisa i Srdjana, opet je Puhalo jedna druga dimenzija, sta kaze lik "mogu ja kritikovati koliko god hocu, ne pada mi na pamet da trazim rjesenja".

Management 101, nemoj mi spominjati problem u zivotu ako nemas prijedlog za rjesenje, inace je to destruktiva kontra konstruktive. Ni u zivotu ni na poslu uopste necu da pricam sa ljudima koji se samo zale bez ikakvih rjesenja...
Hakiz

#346 Re: Adis Arapovic

Post by Hakiz »

Nurudin wrote:
Roccohljup wrote:
Nemam link na kojem piše tačno koja je firma i koliko je zaposlila radnika , a koliko ih je samo prijavilo već postojeće radnike koji
su radili na crno. Neće ti niko priznati da ima radnike na crno , to je protuzakonito.
Međutim ovo ismijavanje biroa za zapošljavanje je glupo. Biro je statistički aparat koji zabilježi kad mu neko dođe i prijavi se
kao i kad se neko zaposli . Nema tu laganja to su imena i prezimena sa ličnim podacima i neće te niko skinuto sa biroa , NIKO ako nemaš
primanja i nisi zaposlen, a odeš i prijaviš se.
Dakle , nemam spisak ali se može vidjeti na hrpu primjera da ovo stoji, pa evo npr :

Evo 2000 radnih mjesta potražnja
https://www.posao.ba/#!home

evo robot traži za 2 nova objekta
http://www.robot.ba/component/tags/tag/97-posao

ovdje 200

https://*** SPAM ***.ba/v3/oglasi/klasifikacija/39

Evo ti tvojih tvornica u Travniku
http://novitravnik.ba/nova-radna-mjesta ... -neubarje/

Prevent Travnik 150 ljudi

http://business-magazine.ba/2017/12/12/25423/

U Brčkom
http://www.senzor.ba/nova-radna-mjesta- ... voj-pogon/

Još malo fabrika
https://www.klix.ba/biznis/privreda/sve ... /171026081

rast turizma u Sarajevu naročito

"Prema podacima Svjetske turističke organizacije, BiH će do 2020. godine, 25. godina nakon rata, imati treću najveću stopu rasta turizma u svijetu."
https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... ope/251225

aerodromi Sa Tuzla oborili rekorde , nikad više putnika

http://ba.n1info.com/a229328/Vijesti/Vi ... ekord.html
još ovo je stara vijest , sad je milion putnika . Znači ni za zlatnog Tite nismo bili na 100.000 , a ovo je 10 x toliko

Tuzla pola milona
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/eko ... da-putnika

i za kraj rudnik Kakanj , nova radna mjesta i rekord , dakle ni kad je Alija sirotnović kopao i sve udarničke akcije
nisu imali toliko uglja iskopanog.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/rmu ... /171221135

Eto tako je to, a još koliko ima malih zanatlija i firmica koje su zaposlile na desetke radnika a nije to bila neka vijest.
Znači ne mora se napraviti 400 fabrika u zemlji od 3.5 miliona stanovnika. Dovoljno je da ovi koji rade počnu malo bolje raditi
ili čak rušiti rekorde da bi došao do te cifre.
Koliko se od tih napisa u novinama osjeti u svakodnevnom životu? Ja ne osjetim, ti ako osjetiš da ti je bolje, drago mi je.

Nego, malo mi to sve liči na priču da je naša komparativna prednost jeftina radna snaga...
Hakiz

#347 Re: Adis Arapovic

Post by Hakiz »

Obi Wan Bosnian wrote:

To je bio trenutak kada sam zgrabio daljinski i pritisnuo dugme off.
sweet dreams

#348 Re: Adis Arapovic

Post by sweet dreams »

.
Last edited by sweet dreams on 28/12/2019 13:46, edited 1 time in total.
Nurudin

#349 Re: Adis Arapovic

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
.

To ti ovisi od politike do politike, imaš raznih ekonomskih pravaca i oni se valjda prilagođavaju od društva do društva.
U zapadnoj Evropi su porezi i doprinosi ogromni ali su zato jake i penzije, kao i socijalna izdavanja.
Ja recimo mislim da je za naše standarde ovaj pdv previsok i da pdv na osnovnbe namirnice treba ukinuti.
Država prije svega treba biti najjači socijalni faktor u društvu , a ne poslodavac .
Stari_demagog

#350 Re: Adis Arapovic

Post by Stari_demagog »

Gandalf je Adis Arapović lično, pa lik sam sebe nakon ovoga ne može odbraniti, ali ga zato njegov bot srčano brani. :-)
Locked