‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
- tranquil
#326 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Greškom su zaboravili citirati reference:

- Diwan
#327 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
The Secret Government
isječak:
iz dokumentarca:
ostali dijelovi na istom mjestu
isječak:
iz dokumentarca:
ostali dijelovi na istom mjestu
- Dozer
#328 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Vezano za one slike s prethodne strane, da nekopiram sve...
Nadam sedaste svjesni da je na onaj nacin moguce izmanipulisati bilo koju sliku, i reci onda da je fake.
Na zadnje dvije slike je po rasteru ocigledno da se radi o autenticnim slikama, a raster je prvi i najbolji pokazatelj.
Druga stvar, vise je nego ocito da je objekat na jednoj slikan s jedne, a na drugoj s druge strane. Cak su i detalji na njemu razliciti s lijeve i desne strane, i to se lijepo vidi na uvecanim slikama.
E sad, svako ima pravo da vjeruje u ono za sta misli da je istina.
Pogledajte Ruski dokumentarac "Ljudi u crnom". Nije sve tu vezano samo za ono sto NASA kaze da je istina....
I zapitajte se jednu stvar - zasto se nakon neuspjele misije Apollo 13 nikad vise nismo vratili na Mjesec? A, navodno, Apollo 13 je nosio nuklearnu glavu gore... Ako je to istina - zasto?
Nadam sedaste svjesni da je na onaj nacin moguce izmanipulisati bilo koju sliku, i reci onda da je fake.
Na zadnje dvije slike je po rasteru ocigledno da se radi o autenticnim slikama, a raster je prvi i najbolji pokazatelj.
Druga stvar, vise je nego ocito da je objekat na jednoj slikan s jedne, a na drugoj s druge strane. Cak su i detalji na njemu razliciti s lijeve i desne strane, i to se lijepo vidi na uvecanim slikama.
E sad, svako ima pravo da vjeruje u ono za sta misli da je istina.
Pogledajte Ruski dokumentarac "Ljudi u crnom". Nije sve tu vezano samo za ono sto NASA kaze da je istina....
I zapitajte se jednu stvar - zasto se nakon neuspjele misije Apollo 13 nikad vise nismo vratili na Mjesec? A, navodno, Apollo 13 je nosio nuklearnu glavu gore... Ako je to istina - zasto?
- Mišo_Kovač
#329 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Apollo 17 je zadnja misija na mjesec s ljudskom posadom.Dozer wrote: I zapitajte se jednu stvar - zasto se nakon neuspjele misije Apollo 13 nikad vise nismo vratili na Mjesec? A, navodno, Apollo 13 je nosio nuklearnu glavu gore... Ako je to istina - zasto?
-
saimidin
#330 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Mišo_Kovač wrote:Apollo 17 je zadnja misija na mjesec s ljudskom posadom.Dozer wrote: I zapitajte se jednu stvar - zasto se nakon neuspjele misije Apollo 13 nikad vise nismo vratili na Mjesec? A, navodno, Apollo 13 je nosio nuklearnu glavu gore... Ako je to istina - zasto?
ne vrijedi se sa njima raspravljat
vidis da je to sve polupismeno
pogledali par sf filmova i ovih sranja sto ih zovu "dokumentarci"
i sad bi da pobijaju nauku
na forumu
tuga je to
- Dozer
#331 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
A, kao, bitno je koja je to Apollo misija bila, 13 ili 17....? Eto koliko uopste kontate sustinu pitanja....tugo moja...
Poenta pitanja je zasto se nikad nakon toga nismo vratili na Mjesec. Sve smo te '72 saznali o Mjesecu, ukljucujuci i sve o tamnoj strani....? Ozbiljno...?
A, da -
- Gojeni H
#332 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Fermijev paradoks "Gdje su svi?"
Veličina i starost svemira ukazuju na postojanje brojnih vanzemaljskih civilizacija. Međutim, ovo je nelogično budući da nema dokaza koji to potvrđuju.
Na ovo slede tri moguća odgovora:
- početna izjava je netačna i vanzemaljska inteligencija je mnogo ređi fenomen nego što se pretpostavlja
- naša trenutna posmatranja nisu dovoljno dobra i zato još uvek nismo otkrili druge civilizacije
- naše metode su pogrešne
https://sh.wikipedia.org/wiki/Fermijev_paradoks
https://en.wikipedia.org/wiki/Fermi_paradox
https://sh.wikipedia.org/wiki/Enrico_Fermi
- Dope_Man
#333 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Nismo vise gore isli jer je preskupo, a nema komercijalne vrijednosti trenutno u tome. Rupa bez dna u koju se samo bacaju pare. Ko ce prvi u svemir, pa i do mjeseca je bilo mjerenje duzine ku**a izmedju amera i SSSR-a, pravi rat da se bude prvi i dokaze cijelom svijetu nadmoc. A u ratu se resursi bacaju nemilice samo da se ostvari cilj.
Kada je utrka zavrsena, shvatili su i jedni i drugi da se dalje ne isplati trcati punim tempom, obje agencije dobile drasticno manje budzete i nastavile laganim tempom ka drugim projektima. Nije bas da je nauka jedini cilj NASA-e ili Roscosmosa, dabome da mora njihov rad rezultirati necim bitnim i za drzavnu vojnu moc, a od potkivanja konja po Mjesecu nema neke vojne koristi.
Evo ti npr. budzet NASA-e, iz ovoga je sve jasno.

Kada je utrka zavrsena, shvatili su i jedni i drugi da se dalje ne isplati trcati punim tempom, obje agencije dobile drasticno manje budzete i nastavile laganim tempom ka drugim projektima. Nije bas da je nauka jedini cilj NASA-e ili Roscosmosa, dabome da mora njihov rad rezultirati necim bitnim i za drzavnu vojnu moc, a od potkivanja konja po Mjesecu nema neke vojne koristi.
Evo ti npr. budzet NASA-e, iz ovoga je sve jasno.
- tranquil
#334 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Ne znam zašto se teoretičari zavjere uopće sikiraju oko toga zašto smo prestali ići na Mjesec, kada po njima tamo nikada nismo ni bili.
-
pemanapemani
#335 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Malo je nategnuta teza da smo prestali ići na mjesec zbog toga što gore nema ništa, a potroši se puno love.
Kada se saberu sve misije na mjesec, ljudi su gore proveli nekoliko dana.
Zar se mjesec mogao istražiti za to vrijeme i donijeti zaključak kako je to mrtva rupa bez dna u koju se ne isplati bacati lovu?
Jebi ga, mi nismo istražili ni Zemlju na kojoj smo stotinama hiljada godina, a eto, mjesec smo apsolvirali u 5 dana i usput potrošili kišu božiju love.
Zar se mjesec mogao istražiti za to vrijeme i donijeti zaključak kako je to mrtva rupa bez dna u koju se ne isplati bacati lovu?
Jebi ga, mi nismo istražili ni Zemlju na kojoj smo stotinama hiljada godina, a eto, mjesec smo apsolvirali u 5 dana i usput potrošili kišu božiju love.
- studiorum_tuzlaensis
#336 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Dovoljno je sasvim nekoliko dana. Obična lopta kamenja i pijeska nastala kolizijom sa drugim objektom u doba Hadija prije cca 4.5 milijarde godina.
Svaki ozbiljniji teleskop može skenirati vidljivu stranu mjeseca sa rezolucijom od 10cm. Spektroskopi, magnetoskopi i mali milion senzora collidera skeniraju ga u bobu sa poluraspadom svih elementarnih čestica u okolini i unutaršnjosti.
Meni je dovoljno npr. pogledati K2 (vrh) i onu raju što gine glavom bez obzira da kažem sebi da to ne vrijedi posjetiti. Nema potrebe da se nadmećem. Ako ću imat neku korist od toga možda bi i razmislio.
Svaki ozbiljniji teleskop može skenirati vidljivu stranu mjeseca sa rezolucijom od 10cm. Spektroskopi, magnetoskopi i mali milion senzora collidera skeniraju ga u bobu sa poluraspadom svih elementarnih čestica u okolini i unutaršnjosti.
Meni je dovoljno npr. pogledati K2 (vrh) i onu raju što gine glavom bez obzira da kažem sebi da to ne vrijedi posjetiti. Nema potrebe da se nadmećem. Ako ću imat neku korist od toga možda bi i razmislio.
- tranquil
#337 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Mogli su provesti i godinu, ali za to vrijeme sigurno tamo ne bi pronašli ni vazduh, ni vodu, ni zlato, ni gravitaciju, ni uranijum, niti bilo šta da se isplati investirati vrijeme u to. Zemlja nije istražena jer su mjesta nedostupna, npr. zbog okeana, ili polarne kape. Mjesec je puno manji i puno jednoličniji, kako nema ni atmosfere ni magnetizma ni klimatskih zona, može se reći da ono što si našao na jednom mjestu, više manje ćeš zateći na ostatku površine. Vidimo cijelu njegovu površinu (da, snimljena je i mapirana idruga strana Mjeseca), i jednostavno ne obećava, nema neke geografske zanimljivosti da čovjek kaže "hajdemo sletjeti tamo i vidimo, možda nađemo nešto novo". Uzeli su uzorke s par mjesta, i razgulili. Kamen k'o kamen, ne ide se ljudima opet zbog toga.
Ne znam šta je nategnuto u tome, Dope_Man je fino objasnio. Nekada u budućnosti, tamo možda bude neka stalna stanica, ali s trenutnom tehnologijom i cijenama, pentranje gore je nažalost čisto bacanje para, kao što su se SSSR i SAD uvjerili prije pola stoljeća.
Ne znam šta je nategnuto u tome, Dope_Man je fino objasnio. Nekada u budućnosti, tamo možda bude neka stalna stanica, ali s trenutnom tehnologijom i cijenama, pentranje gore je nažalost čisto bacanje para, kao što su se SSSR i SAD uvjerili prije pola stoljeća.
- Arminovski
#338 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Dozer wrote:![]()
A, kao, bitno je koja je to Apollo misija bila, 13 ili 17....? Eto koliko uopste kontate sustinu pitanja....tugo moja...
Poenta pitanja je zasto se nikad nakon toga nismo vratili na Mjesec. Sve smo te '72 saznali o Mjesecu, ukljucujuci i sve o tamnoj strani....? Ozbiljno...?
A, da -![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Poenta odgovora je ustvari da ti vecinom nemas pojma o cemu pricas i sad kad te covjek uhvatio u raskoraku, koprcas se ne bi li se kako iskopao iz rupetine koju si sam iskopao. Jos te sahrani sa onim grafom.
- Arminovski
#339 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Ma ima gore svasta interesantnog ali kad se ne pita one sto stvarno zele ici tamo onda dobijes ovo sto imas danas. Koliko logike imas u politici? Eto i Kennedy ti je sam rekao, icemo tamo ne zato sto je lako vec sto je tesko a ne rece da bi nasli zivot, resurse i sta ja znam, nesto korisno. Prvo da pokazemo da smo glavni a onda sve ostalo. Seinfeld je to lijepo objasnio.pemanapemani wrote:Malo je nategnuta teza da smo prestali ići na mjesec zbog toga što gore nema ništa, a potroši se puno love.
- studiorum_tuzlaensis
#340 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Dok se ne usavrši tehnologija svemirskih odijela koja neće dozvoljavati kosmičkoj radijaciji i solarnom vjetru da prži ljudska tijela za veoma kratko vrijeme zračeći ih enormnim količinama radijacije, ljudske posade izvan orbite Zemlje uopće ne trebaju ići.
- sheilak
#341 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
ja sam prije par mjeseci imala diskusiju sa tipom s forum.hr na nekoj temi o vanzemaljcima koji upravljaju covjecanstvom.
i njegova teza je bila o zdruzenom napadu raznih vrsta vanzemaljaca koji polako manipuliraju zemljane da se sami uniste, a putin je jedino ljudsko bice medju svjetskim vodjama koji je, iako koketira sa tim vanzemaljcima, jedini u stanju odbraniti covjecanstvo.
razumni kontraargumenti niti razumna pitanja tu nisu bila od pomoci.
sto je najludje u svemu tome je da lik ima hrpu pristalica iza sebe koji ga podrzavaju i daju dosta logicne argumente-unutar njihovih pocetnih premisa i njihovog logickog zakljucivanja. a taj forum je neki balkanski forum, zamislite broj ludjaka koji tako misle na nekom americkom, europskom ili azijskom. tu spadaju i ludjaci iz flat earth society, a nekim slijedom dolazimo onda i do vjerskih fanatika, svih vjera.
sto nije nimalo bezazleno.
sto je najludje u svemu tome je da lik ima hrpu pristalica iza sebe koji ga podrzavaju i daju dosta logicne argumente-unutar njihovih pocetnih premisa i njihovog logickog zakljucivanja. a taj forum je neki balkanski forum, zamislite broj ludjaka koji tako misle na nekom americkom, europskom ili azijskom. tu spadaju i ludjaci iz flat earth society, a nekim slijedom dolazimo onda i do vjerskih fanatika, svih vjera.
-
pemanapemani
#342 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Ne znam, za mene je to objašnjenje neutemeljeno.tranquil wrote:Mogli su provesti i godinu, ali za to vrijeme sigurno tamo ne bi pronašli ni vazduh, ni vodu, ni zlato, ni gravitaciju, ni uranijum, niti bilo šta da se isplati investirati vrijeme u to. Zemlja nije istražena jer su mjesta nedostupna, npr. zbog okeana, ili polarne kape. Mjesec je puno manji i puno jednoličniji, kako nema ni atmosfere ni magnetizma ni klimatskih zona, može se reći da ono što si našao na jednom mjestu, više manje ćeš zateći na ostatku površine. Vidimo cijelu njegovu površinu (da, snimljena je i mapirana idruga strana Mjeseca), i jednostavno ne obećava, nema neke geografske zanimljivosti da čovjek kaže "hajdemo sletjeti tamo i vidimo, možda nađemo nešto novo". Uzeli su uzorke s par mjesta, i razgulili. Kamen k'o kamen, ne ide se ljudima opet zbog toga.
Znatiželja je u čovjekovoj prirodi. Zato se ljudi i penju na vrhove planina i prave ekspedicije na zemljine polove, iako je jako skupo, a i nema se Bog zna šta vidjeti.
Jebi ga, na Zemlji konstantno istražujemo kratere meteora od prije milion godina, vadimo komade meteora iz sibirskih jezera da bi ih istražili, kopamo stijene da vidimo geološke promjene..., a eto par dana na i nekoliko orbitiranja nas je zadovoljilo i nema više interesa za istraživanje Mjeseca.
Razumijem probleme koji se dešavaju tokom svemirskih letova, od radijacije do zastarjelih motora, ali kao argumment navesti kako je Mjesec već istražen i kako je praktički ljudima nezanimljiv je priča za malu djecu, kao i priča o opterećenju budžeta SAD.
Last edited by pemanapemani on 05/09/2017 11:34, edited 1 time in total.
- zforumas
#343 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Nisu oni Dodika upoznali.
- tranquil
#344 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Ma nije skroz istražen, ali dovoljno je poznat da više nema iznenađenja. Otići gore sada je jednostavno previše rizika i previše para za sve manju i manju količinu korisnih stvari koje dobijamo prilikom svake posjete. Da bi otkrili, šta, novi tip meteorske stijene? Jebiga, zakon opadajućih prinosa na djelu.pemanapemani wrote:Ne znam, za mene je to objašnjenje neutemeljeno.tranquil wrote:Mogli su provesti i godinu, ali za to vrijeme sigurno tamo ne bi pronašli ni vazduh, ni vodu, ni zlato, ni gravitaciju, ni uranijum, niti bilo šta da se isplati investirati vrijeme u to. Zemlja nije istražena jer su mjesta nedostupna, npr. zbog okeana, ili polarne kape. Mjesec je puno manji i puno jednoličniji, kako nema ni atmosfere ni magnetizma ni klimatskih zona, može se reći da ono što si našao na jednom mjestu, više manje ćeš zateći na ostatku površine. Vidimo cijelu njegovu površinu (da, snimljena je i mapirana idruga strana Mjeseca), i jednostavno ne obećava, nema neke geografske zanimljivosti da čovjek kaže "hajdemo sletjeti tamo i vidimo, možda nađemo nešto novo". Uzeli su uzorke s par mjesta, i razgulili. Kamen k'o kamen, ne ide se ljudima opet zbog toga.
Znatiželja je u čovjekovoj prirodi. Zato se ljudi i penju na vrhove planina i prave ekspedicije na zemljine polove, iako je jako skupo, a i nema se Bog zna šta vidjeti.
Jebi ga, na Zemlji konstantno istražujemo kratere meteora od prije milion godina, vadimo komade meteora iz sibirskih jezera da bi ih istražili, kopamo stijene da vidimo geološke promjene..., a eto par dana na mjesecu i nekoliko orbitiranja nas je zadovoljilo i nema više interesa za istraživanje mjeseca.![]()
Razumijem probleme koji se dešavaju tokom svemirskih letova, od radijacije do zastarjelih motora, ali kao argumment navesti kako je mjesec već istražen i kako je praktički ljudima nezanimljiv je priča za malu djecu, kao i priča o opterećenju budžeta SAD.
Priča o opterećenju budžeta, kao što vidiš postavljeni grafik, i nije za malu djecu. Sjeti se da se radi o dosta milijardi. Ili ako smatraš da je za malu djecu, predloži alternativno objašnjenje, koje nije za "malu djecu".
- Arminovski
#345 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
http://www.newyorker.com/magazine/2017/ ... -our-mindssheilak wrote:ja sam prije par mjeseci imala diskusiju sa tipom s forum.hr na nekoj temi o vanzemaljcima koji upravljaju covjecanstvom.i njegova teza je bila o zdruzenom napadu raznih vrsta vanzemaljaca koji polako manipuliraju zemljane da se sami uniste, a putin je jedino ljudsko bice medju svjetskim vodjama koji je, iako koketira sa tim vanzemaljcima, jedini u stanju odbraniti covjecanstvo.
Odlican tekst. Vazi i za nas a i za one anamo.
-
pemanapemani
#346 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Ne znam koje je objašnjenje zašto više nismo išli na Mjesec, ali znam da kada Amerikanci žele nešto napraviti novac definitivno nije problem.tranquil wrote:Ma nije skroz istražen, ali dovoljno je poznat da više nema iznenađenja. Otići gore sada je jednostavno previše rizika i previše para za sve manju i manju količinu korisnih stvari koje dobijamo prilikom svake posjete. Da bi otkrili, šta, novi tip meteorske stijene? Jebiga, zakon opadajućih prinosa na djelu.pemanapemani wrote:Ne znam, za mene je to objašnjenje neutemeljeno.tranquil wrote:Mogli su provesti i godinu, ali za to vrijeme sigurno tamo ne bi pronašli ni vazduh, ni vodu, ni zlato, ni gravitaciju, ni uranijum, niti bilo šta da se isplati investirati vrijeme u to. Zemlja nije istražena jer su mjesta nedostupna, npr. zbog okeana, ili polarne kape. Mjesec je puno manji i puno jednoličniji, kako nema ni atmosfere ni magnetizma ni klimatskih zona, može se reći da ono što si našao na jednom mjestu, više manje ćeš zateći na ostatku površine. Vidimo cijelu njegovu površinu (da, snimljena je i mapirana idruga strana Mjeseca), i jednostavno ne obećava, nema neke geografske zanimljivosti da čovjek kaže "hajdemo sletjeti tamo i vidimo, možda nađemo nešto novo". Uzeli su uzorke s par mjesta, i razgulili. Kamen k'o kamen, ne ide se ljudima opet zbog toga.
Jebi ga, na Zemlji konstantno istražujemo kratere meteora od prije milion godina, vadimo komade meteora iz sibirskih jezera da bi ih istražili, kopamo stijene da vidimo geološke promjene..., a eto par dana na mjesecu i nekoliko orbitiranja nas je zadovoljilo i nema više interesa za istraživanje mjeseca.![]()
Razumijem probleme koji se dešavaju tokom svemirskih letova, od radijacije do zastarjelih motora, ali kao argumment navesti kako je mjesec već istražen i kako je praktički ljudima nezanimljiv je priča za malu djecu, kao i priča o opterećenju budžeta SAD.
Priča o opterećenju budžeta, kao što vidiš postavljeni grafik, i nije za malu djecu. Sjeti se da se radi o dosta milijardi. Ili ako smatraš da je za malu djecu, predloži alternativno objašnjenje, koje nije za "malu djecu".
Novac i državni budžet su isprika kada se nešto ne želi ili ne može uraditi.
- sheilak
#347 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
jeste, odlican tekst. hvalaArminovski wrote:http://www.newyorker.com/magazine/2017/ ... -our-mindssheilak wrote:ja sam prije par mjeseci imala diskusiju sa tipom s forum.hr na nekoj temi o vanzemaljcima koji upravljaju covjecanstvom.i njegova teza je bila o zdruzenom napadu raznih vrsta vanzemaljaca koji polako manipuliraju zemljane da se sami uniste, a putin je jedino ljudsko bice medju svjetskim vodjama koji je, iako koketira sa tim vanzemaljcima, jedini u stanju odbraniti covjecanstvo.
Odlican tekst. Vazi i za nas a i za one anamo.
- Dope_Man
#348 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Nije umrla znatizelja, samo NEMA PARA. Siguran sam da postoji ogroman broj naucnika koji bi rado otisli licno, ili slali robote svaki dan da skupljaju kamenje sa Mjeseca i donose na Zemlju za analizu. Ali neko mora sve to platiti, a drzave to ne zele jer ni za jednu drzavu nema profita od hodanja po Mjesecu, nikakve strateske prednosti.. nicega. Iz tog razloga se budzet svemirskih agencija usmjeravaju u projekte iz kojih bi mogao biti neki tehnoloski ili bilo kakav drugi profit i nema podrske za landaranje po Mjesecu. Da gore ima nesto, da postoji cak i potencijal za nesto, budi siguran da bi se i dalje svi trkali ko ce vise raketa poslati.pemanapemani wrote:Ne znam, za mene je to objašnjenje neutemeljeno.tranquil wrote:Mogli su provesti i godinu, ali za to vrijeme sigurno tamo ne bi pronašli ni vazduh, ni vodu, ni zlato, ni gravitaciju, ni uranijum, niti bilo šta da se isplati investirati vrijeme u to. Zemlja nije istražena jer su mjesta nedostupna, npr. zbog okeana, ili polarne kape. Mjesec je puno manji i puno jednoličniji, kako nema ni atmosfere ni magnetizma ni klimatskih zona, može se reći da ono što si našao na jednom mjestu, više manje ćeš zateći na ostatku površine. Vidimo cijelu njegovu površinu (da, snimljena je i mapirana idruga strana Mjeseca), i jednostavno ne obećava, nema neke geografske zanimljivosti da čovjek kaže "hajdemo sletjeti tamo i vidimo, možda nađemo nešto novo". Uzeli su uzorke s par mjesta, i razgulili. Kamen k'o kamen, ne ide se ljudima opet zbog toga.
Jebi ga, na Zemlji konstantno istražujemo kratere meteora od prije milion godina, vadimo komade meteora iz sibirskih jezera da bi ih istražili, kopamo stijene da vidimo geološke promjene..., a eto par dana na i nekoliko orbitiranja nas je zadovoljilo i nema više interesa za istraživanje Mjeseca.![]()
Razumijem probleme koji se dešavaju tokom svemirskih letova, od radijacije do zastarjelih motora, ali kao argumment navesti kako je Mjesec već istražen i kako je praktički ljudima nezanimljiv je priča za malu djecu, kao i priča o opterećenju budžeta SAD.
Zato je znatizeljnima jedina nada smanjenje cijena projekta i javljanje privatni interes nekoga poput Elona Muska ko zna skupiti investitore da uloze u takve ideje.
- studiorum_tuzlaensis
#349 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Pa dva posta iznad sam ti naveo JASNE i RAZUMLJIVE argumente zašto nema potrebe za odlaskom ljudi na mjesec ti opet svoju priču furaš.pemanapemani wrote:
Al hajd, zato si valjda i aktivan na 'ovakvim' temama.
Jedino što mi ostaje realno je da bi posjeta Mjesecu bila interesantna iz nekih naučnih istraživanja u pogledu uticaja gravitacije Mjeseca na ljudski organizam u nekom dužem periodu, ali ništa specijalno jer se isti pokusi i eksperimenti mogu simulirati realno na Zemlji ili u ISS-u, da ne govorim kompjuterski.
-
pemanapemani
#350 Re: ‘TEORIJE ZAVJERE’ u ogledalu ateizma i religije
Jeste, pravo aktivan, tako da si ti neaktivni napisao deset puta više postova na temi od mene aktivnog.studiorum_tuzlaensis wrote:Pa dva posta iznad sam ti naveo JASNE i RAZUMLJIVE argumente zašto nema potrebe za odlaskom ljudi na mjesec ti opet svoju priču furaš.pemanapemani wrote:
Al hajd, zato si valjda i aktivan na 'ovakvim' temama.
Jedino što mi ostaje realno je da bi posjeta Mjesecu bila interesantna iz nekih naučnih istraživanja u pogledu uticaja gravitacije Mjeseca na ljudski organizam u nekom dužem periodu, ali ništa specijalno jer se isti pokusi i eksperimenti mogu simulirati realno na Zemlji ili u ISS-u, da ne govorim kompjuterski.
Hvala ti što sam naučio dosta stvari od tebe. Nisam znao da je Mjesec tako detaljno istražen i da više nema potrebe za slanje ljudske posade, jer je totalno bezvezan i bezličan.
Ljudi svaki dan izlaze sa novim teorijama o svemiru koje su simulirali na kompjuteru i kontrolisanim uslovima i svaki dan pada teorija u koju se, recimo, zaklinjalo do prije godinu dana.
Znači, ne tvrdim da su gore vanzemaljci, da nikad nismo bili na Mjesecu i sl., nego da vaše teorije o totalnoj bezveznosti Mjeseca, eksperimentima koji se skoro bolje mogu odraditi na kompjuteru, nego fizički na Mjesecu, nedostatku para..., ne drže vodu baš najbolje.