Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Da
77
39%
Ne
123
62%

Total votes: 200

wewa

#326 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

dale cooper wrote:
Jebiga, kad nam ne valjaju najveći pisci koje je ova zemlja dala, ne znam ko nam onda valja. :|
Valjaju nam podobni, bilo da su pisci, ljekari, inzenjeri, ekonomisti, profesori... Samo nek su podobni, nek znaju gdje im je mjesto, sta se smije a sta niposto ne smije.
Niemand

#327 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

dale cooper wrote:
Jebiga, kad nam ne valjaju najveći pisci koje je ova zemlja dala, ne znam ko nam onda valja. :|
Ma nije uopste tolki belaj jel ti pisci nekom valjaju il ne, kolko je sto ljudi ne shvataju knjizevnost.

Realno vala. I stvarno ovo sve podsjeca na orvela, hajmo brate sve maknuti, prepraviti i nek ide zivot. Treba samo pisati o proljecu, suncu, zelenoj travi, cvrkutu ptica i tako to.
Niemand

#328 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

wewa wrote: Valjaju nam podobni, bilo da su pisci, ljekari, inzenjeri, ekonomisti, profesori... Samo nek su podobni, nek znaju gdje im je mjesto, sta se smije a sta niposto ne smije.
Izvini wewo, al to je prebanalno i djecije objasnjenje, rekla bih cak i generalizacija poput onih nurudinovih.
wewa

#329 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

.
Last edited by wewa on 16/05/2017 16:33, edited 1 time in total.
wewa

#330 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

Niemand wrote:
wewa wrote: Valjaju nam podobni, bilo da su pisci, ljekari, inzenjeri, ekonomisti, profesori... Samo nek su podobni, nek znaju gdje im je mjesto, sta se smije a sta niposto ne smije.
Izvini wewo, al to je prebanalno i djecije objasnjenje, rekla bih cak i generalizacija poput onih nurudinovih.
Kontraargument?
Btw iznenadjuje da sama sebi kontriras u dva posta na istoj stranici teme...
Niemand

#331 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

wewa wrote: Kontraargument?
Btw iznenadjuje da sama sebi kontriras u dva konsekutivna posta.
Kakvo kontriranje samoj sebi? Moguce je da tebi izgleda kao kontriranje ako me unaprijed strpas u jednu od ladica, poput nurudina.

Ta prica o podobnosti mi vise ide na zivce zato sto je postala obicna floskula, koju uzgred, svi vole koristiti. Da je dovoljno u zivotu biti podoban, well, ne bi se pola zemlje patilo, nadoslo bi na to za ovih 20 godina i rijesilo svoje belaje, odo malo biti podoban. I pisci, i inzinjeri i svi ostali.

O cemu pricamo bolan?

Podobni pa podobni. Razumijem da je tesko prihvatiti da smo se srozali na svim nivoima, pa i kulturnim, pa to objasnjavamo kao i sve drugo floskulama, al daj bolan.
wewa

#332 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

Jesi probala konkurisati na trzistu rada? Pretpostavljam da nisi, inače bi jako dobro razumjela koncept podobnosti.

Za ostale primjere pogledati slucaj KCUS-a, imenovanja na svim nivoima vlasti, kriterije za izbor direktora u skolama itd itd.

U zemlji gdje je najgledanija predstava 'Ja, mahalusa', a najcitanija Nura Bazdulj-Hubijar, besmisleno je i pokusavati objasniti zasto opstaju samo podobni, a sposobnima i posebnima se podmecu klipovi. Pa ako treba i posthumno, kao Andriću i Selimoviću.
Niemand

#333 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

Da, i? Procitaj sta sam napisala. Da je kljuc svega podobnost, i svi ostali bi za ovih 20 godina postali podobni, ne bi se niko patio.

Druga stvar, kontriranje? Objasni molim te.

Ako ti nije jasno zasto na istoj stranici spominjem orvela i podobnost, tj. ako si na to mislila, odi lijepo na temu na pdf-u razne diskusije koja se zove "popularne stvari koje ne kontam" pa ce ti biti jasnije zasto.

Ti nepodobni forumasi bi najradije po svome krojili i prepravljali tudje fb profile bolan kamoli nekakve tamo knjige i to uopste vise nema nikakve veze sa podobnoscu vec sto bi svako da stvori svijet po svojim mjerlima. :roll:

Uostalom, ako sam dobro shvatila ti radis u obrazovanju, a kako vidim, nisi podobna. Ako sam sta fulila, izvinjavam se, mislim ako radis u privatnoj skoli il sta tako, nije mi fkt namjera da te uvrijedim il sta slicno, vec obicni primjeri. Nurudin vec po tim mjerilima jeste podoban, a ne vidim da se pohvalio slikama iz dubaija za prvi maj.

Nije sve tako jednostavno za objasniti ko sto mi to predstavljamo. Svijet je najcesce siv, mi ga dijelimo iskljucivo na crno i bijelo.
Niemand

#334 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

Ocito necu dobiti odgovor o kontriranju.
statixx

#335 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by statixx »

dale cooper wrote: Pa ovaj gore postavio skenirani isječak iz neke knjige koja izgleda analizira Derviš i Smrt. Analiza
i zaključci su da te zaboli glava by the way. :roll: Zato i pitam jel' to sad i Meša ne valja.
Nisi fakat citao? Vidi se da nisi osvjesten. :D

Image

http://ivanlovrenovic.com/2015/12/lazni ... selimovic/
statixx

#336 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by statixx »

Niemand wrote:
dale cooper wrote:
Ma nije uopste tolki belaj jel ti pisci nekom valjaju il ne, kolko je sto ljudi ne shvataju knjizevnost.

Realno vala. I stvarno ovo sve podsjeca na orvela, hajmo brate sve maknuti, prepraviti i nek ide zivot. Treba samo pisati o proljecu, suncu, zelenoj travi, cvrkutu ptica i tako to.
Vidis kako je u Hrvatskoj na sceni jezicki inzenjering. To ti dodje kao Orwellov "novogovor". :D
Niemand

#337 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

Citam ovo o selimovicu i kontam vala nije ovo jos nista. Svijet ce tek uticati, kao sto vec i sada utice na nas. Ovo je tek uvod u teorije zavjera, a postaju sve popularnije globalno. Samo sto se nase teorije zavjera vrte oko uvijek iste price.

Glupost je relativno napredna nauka. Al i dalje vjerujem da ce teorije zavjera ostati to sto i jesu-teorije zavjera.
Connaisseur Karlin

#338 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Connaisseur Karlin »

statixx wrote:
dale cooper wrote: Pa ovaj gore postavio skenirani isječak iz neke knjige koja izgleda analizira Derviš i Smrt. Analiza
i zaključci su da te zaboli glava by the way. :roll: Zato i pitam jel' to sad i Meša ne valja.

Image

autor knjjige, spominje odgoj djece lektirama :D

kako mene lektire ne pokvarise :P
Connaisseur Karlin

#339 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Nepoznato o Mehmedaliji Maku Dizdaru !
dale cooper

#340 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by dale cooper »

statixx wrote:

Image

Čini mi se da je dobro što nisam. :roll:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#341 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by _BataZiv_0809 »

Knjiga promovisana u Gazi Husrev begovoj biblioteci i prodaje se na kioscima donedavno drzavne Fabrike Duhana :roll:
Connaisseur Karlin

#342 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

treba postaiti pitanje: kako usmjeriti daljnje obrazovanje maldih, ne iskljucovo lektirama, vec i predmetaim veznam za istoriju jedne drzave :)
arzuhal

#343 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by arzuhal »

:lol:
Connaisseur Karlin

#344 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

arzuhal wrote::lol:
jel' i tebe "pokvarila" lektira :lol: :kiss:
seln

#345 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by seln »

Tesko je povjerovati da postoje ljudi koji lajanje avlijanera uzimaju kao argument, i to protiv koga?
Protiv najboljih ljudi koje je Bosna i Hercegovina dala.
Neki anonimus, koji vjerovatno nije u stanju napisati ni cestit pismeni rad za osnovnu skolu, objavljuje neke opskurne teorije i ipak se nadju ljudi spremni da mu povjeruju. Zasto?
Zato sto zele vjerovati. "I want to belive". Jer im se opskurne teorije uklapaju u vlastitu sliku svijeta, koju su sklopili iz neznanja, ignorancije i gluposti.
Pa, ako vec traze teorije zavjere, evo im jedna kao peshkesh: mozda je Sead Zubanovic agent SANU, sa zadatkom da Bosancima ogadi sve ono dobro i vrijedno sto je Bosna i Hercegovina dala... da ih navede da se odreknu svog intelektualnog nasljedja. :wink:
Zvuci suludo, ha? Ni manje ni vise od zvrljotina tog majmuna.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#346 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

Za Selimovića je totalno u krivu. Tu nema ništa antibošnjačkog čak ni antimuslimanskog .
Iako je isto riječ o krizi identiteta , kod Meše nema ničeg zlobnog ni pakosnog kao kod Andrića , čak naprotiv.
Što se tiče Mehmedalije Maka Dizdara i on bi također bio priznat poput Selimovića , samo da se izjasnio kao Srbin
i da se nije ponosio toliko Bosnom.
pustopoljina

#347 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by pustopoljina »

piupiu wrote:
U pravu si, stvarno je um nevjerovatno radoznao u ovom periodu. Ali tinejdžeri su još uvijek bebe koje brzo izrastu, samo im se najednom produže rukice i nogice... ko to otme da vodi u rat, zubima ga za grkljan k'o bijesan pas. :twisted: Pa i ovog Andrića im nesoj prodaje k'o ratno štivo.... :twisted:
poenta je u tome da niko ne dize frku sto neko od 18 (a u konkretnom ratu i mladji) budu povuceni u rat, mora se-biva, a dize se frka hoce li nekom od 16-17 godina naskoditi knjiga.
seln

#348 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by seln »

pustopoljina wrote:
piupiu wrote:
U pravu si, stvarno je um nevjerovatno radoznao u ovom periodu. Ali tinejdžeri su još uvijek bebe koje brzo izrastu, samo im se najednom produže rukice i nogice... ko to otme da vodi u rat, zubima ga za grkljan k'o bijesan pas. :twisted: Pa i ovog Andrića im nesoj prodaje k'o ratno štivo.... :twisted:
poenta je u tome da niko ne dize frku sto neko od 18 (a u konkretnom ratu i mladji) budu povuceni u rat, mora se-biva, a dize se frka hoce li nekom od 16-17 godina naskoditi knjiga.
Bas tako. Prije neki dan nam Bake obeca da ce braniti Bosnu do zadnje kapi krvi tudjih sinova, dok se istovremeno njegovi politkomi brinu da umovi omladine ostanu cisti od svega sto bi ih moglo sprijeciti u ispunjenju svete duznosti: umrijeti za begovat.
wewa

#349 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

Niemand wrote:
dale cooper wrote:
dale cooper wrote:
Pa ovaj gore postavio skenirani isječak iz neke knjige koja izgleda analizira Derviš i Smrt. Analiza
edit: Aha, kontam. :mrgreen: Meša odavno (po nekima) ne valja. Stvarno nisam u toku. :D
Joj tebe. :D

Velim samo da to nije prvi put, bilo je i na forumu te price, ako me sjecanje ne vara.

Ko biva, kako selimovic more citirati Boga, a jos nije ni citiro kako treba, pa ljudi misle da je to reko Selimovic a ne Bog, i tako ta prica.

Cito si to sigurno. A citacemo to jos koji put, rekla bih.

Helem nejse.
Niemand wrote:
dale cooper wrote:

Niemand wrote:
wewa wrote: Kontraargument?
Btw iznenadjuje da sama sebi kontriras u dva konsekutivna posta.
Kakvo kontriranje samoj sebi? Moguce je da tebi izgleda kao kontriranje ako me unaprijed strpas u jednu od ladica, poput nurudina.

Ta prica o podobnosti mi vise ide na zivce zato sto je postala obicna floskula, koju uzgred, svi vole koristiti. Da je dovoljno u zivotu biti podoban, well, ne bi se pola zemlje patilo, nadoslo bi na to za ovih 20 godina i rijesilo svoje belaje, odo malo biti podoban. I pisci, i inzinjeri i svi ostali.

O cemu pricamo bolan?

Podobni pa podobni. Razumijem da je tesko prihvatiti da smo se srozali na svim nivoima, pa i kulturnim, pa to objasnjavamo kao i sve drugo floskulama, al daj bolan.
pricas o Selimovicu koji je pokudjen (da ne velim nepodoban), a onda se bunis sto konstatujem da je ovo zemlja podobnih i ostalih.

kazes, ne vjerujes kako to ljudi nisu shvatili pa iskoristili? a ko su glasaci SDA i slicnih stranaka? ko su lica na predizbornim plakatima ako ne upravo ovi koji su uocili laksi put pa njime krenuli? nazalost, ili nasrecu, nema toliko radnih mjesta u administraciji, pa da se zbrine cijela zemlja. a i nisu svi gradjani za lakseg puta - ima ih i koji odlaze, a ima i sacica onih koji se opiru ovakvom poretku.

i ne, ne radim u obrazovanju, radila sam u obrazovanju.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#350 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Chmoljo »

ovaj Zubanović, inače otac bivšeg Željinog fudbalera, je problematizirao i Aleksu Šantića...

mislim da je tu svaka diskusija suvišna i bezveze mu se daje na značaju. mada je Lovrenović u pravu kada kaže:
Zubanović i njegova loša knjiga o Selimoviću ne bi zavređivali veću pažnju da se radi samo o izdvojenom slučaju. Ona se, međutim, uklapa u nešto što već ima obrise svojevrsnoga trenda. U osnovi nacionalistički, to je trend u kojemu, recimo, Andrić ne prestaje biti na udaru (pa se u novoj kvaziteorijskoj i kvaziteološkoj kampanji R. Mahmutćehajića čak dovodi u izravnu vezu s genocidom nad „bosanskim muslimanskim svijetom“), a ne ostaju pošteđeni ni drugi značajni pisci, poput Derviša Sušića. Tragični paradoks obilježava ta nastojanja: ona se redovito i naglašeno motiviraju obranom nacionalne povijesti, tradicije, kulture, identiteta, a u kulturnom i intelektualnom smislu zapravo predstavljaju jedan od oblika herostratizma, dok na nacionalnom planu vode u pogubno zatvaranje i autogetoizaciju.
Post Reply