tesko se odluciti na registraciju,ako kreces od nule i iz vlastitog kapitala ili kredita
evo ja razmisljam vec par godina ...da se nesto pokrene i pijavi ali...u startu ti nabiju 2 milje troskova,racunajuci i fiskalnu kasu a ti kuburis da za 2-5 milje nadjes kakvu masinu
onda racunaj na to jos 1000 inspekciji,jer ce ti doci odmah i traziti milion nekakvih deratizacija,provjera mjerenja struje,vode,zraka,plocica i kakvih sve ne gluposti i na to ce ti otici milja,bez da kaznu placas
znaci dignes neki jadni kredit do 10000 KM i vec si trecinu spiskao na prijavu i kako sada poceti...ako nemas ni kupce ni proizvod ni masine...kako ?
jedina sansa za razvoj sa manjim ulaganjima je poljoprivreda,najbolje plastenici i mnogi ovo rade,jer uz ovo idu i posticaji...pa iako dodju sa zakasnjenjem,dobro dodju za narednu godinu,za sjeme i repromaterijal
a sto se tice prijavljivanja radnika,to je sve do poslodavaca licno,jesu li primitivci ili norlaniji ljudi
imam druga,prije 3-4 godine pokretao firmu,lohn poslovi pravljenja dijelova obuce i odmah u startu je prijavio radnike,imao ih je oko 20ak
onda mu je taj kupac iz Njemacke otkazao,tj.smanjio porudzbu pa je jedno godinu dana pauzirao pa je otvorio ponovo ,samo sto je sada sivaona i opet ima 20ak radnika i opet su svi prijavljeni
a u startu mu je dosla usljiva inspekcija i iako je imao sve uredno,napisali su mu kaznu od 5000 KM zato sto onaj papir gdje pise da je obavezno izdavanje racuna i gdje pise onaj ID broj,nije bio u formatu A3,nego A4
zbog malo manjeg papira je popusio 5000 KM ...
e ovo su stvari zbog kojih se oni bez politicke zaledjine boje prijaviti obrt ili doo...zato sto nece ni krenuti a vec ce potrositi kredit a od cega cega onda vracati i kako ?
ja licno se isto bojim ovog i zbog toga sam uvijek u nedoumici
a sada,drugi primjer su ovi tajkuni i politicki sponzori...oni niti prijavljuju radnike,niti im ko salje inspekcije,jer imaju politicku zastitu...razviju poslove,ogromne pare se klepaju a niti ima sistema niti drzava sta vidi koristi a radnici najmanje
u ovakvim firmama radnike je obicna stvar,nije ljudsko bice ,obicni je rob i "gazda" te gleda kao smece i ako se pobunis za bilo sta,nogira te...jer ga tvoje nogiranje nista ne kosta...niti si bio prijavljen,dakle na papiru ti ne postojis,niti mora za tebe platiti kakvu kaznu ili odstetu,dakle nista
ti njega kostas 400 KM mjesecno za platu na ruke a zaradis mu desetine hiljada KM radeci svaki dan po 10+ sati
e kada bi se ovakvim kabadahijama stalo u kraj,budzet bi se punio samo tako
takodjer se slazem sa gore napisanim da kod nas privrednici ne ulazu u masine i tehnologije...a najmanje ulazu oni koji mogu ulagati,imaju kapital ali to su u biti ovi koje sam spomenuo,primitivne kabadahije koje su kriminalom dosle do kapitala...njih ne zanima nista drugo do brza zarada na racun drzave i radnika i oni se vode logikom,da me i sada zatvore,dovoljno sam nakrao da mi moze biti za zivota i tako te firme rade godinama
imam xx primjera ovih firmi u svom kraju a i znam dosta privrednika,koji se ovamo busaju i koji imaju ogroman kapital a pocetna plata starta sa 250 KM
inzinjer dodje u ovu firmu i smatraju ga smecem,radi po pogonu,mete i tako...kao to je ono "da ga gazda okali"
zato u ovoj firmi svaki mjesec oglas za posao...inzidnjeri dodju tu i istrpe nekako godinu dana,samo da dobiju "Iskustvo" i bjeze gdje ih noge nose...a firma radi u metalnom sektoru,proizvode dijelove za kamione,sklopove,materijale od lima i metala,ima milion cnc masina,ima prodaju...ma jaka firma,da je spomenem,svi bi znali o kome je rijec ali necu

takodjer je sada napravio i novi pogon koji je veci od dva velika trzna centra ispred ovog pogona...dug je preko 100 m a sirina je mozda 30-40 m
i ja sam kao skolarac radio na raspustu u ovoj firmi i jos uvijek se nista nabolje nije promijenilo....gazda sve bogatiji,radnicima isto ili gore
izgleda gore,jer sam ja radio za platu od 400 KM tada haha