Srbi nisu sposobni za multietničnost?hAZNADAR wrote: Nema potrebe za tim u Americi jer tamo nema Srba u znacajnom broju.
Svajcarski model je moguc jer tu nema Srba.
Britanski model takodjer moguc jer nema Srba.
Srbi nisu sposobni za multietnicnost i suzivot gdje su ravnopravni sa ostalima. Namecu samo opciju svoje dominacije ili etnicku cistocu tamo gdje mogu.
Pa nama je u Srbiji muftija Zukorlić ministar nauke.
Ja živim u multietničnoj sredini, kakvu ti nikad nisi osetio. Kad bi ti krenuo nabrajati kakvi sve etniciteti žive duž mog Podunavlja, ti bi rekao "Aj bolan, gdje to ima?".
Srbi (starosedeoci i dodjoši iz svih mogućih krajeva), Hrvati-Šokci, Madjari, Slovaci, Nemci, Rusini, Romi, a moji su baš iz sela gde žive Bošnjaci u većem broju.Ja imam i rodjaka muslimana, jer se tamo stanovništvo još uvek meša.
Čuj, multietničnost da se nameće sa jedne strane.Buduci da su Bosnjaci bili u najgorem polozaju u ratu a nisu rusili crkve, a ostali u daleko boljem a jesu rusili i tudje crkve i dzamije, buduci da Bosnjaci nisu nikada tezili etnickoj cistoci, preimenovanju gradova, cenzurisanoj historiji, kulturocidu, buduci da jedini priznaju drugim narodima i ime nacije i jezika,... na ovom prostoru su jedini sposobni imati multietnicnost i multietnicnost je jedino moguca pod bosnjackom kapom.
Multietnicnost BiH, suzivot nisu moguci vise zajednickim snagama i zajednickom voljom. TO je moguce samo nametanjem jedne strane. A to nametanje i nije toliko strasno buduci da pod bosnjackom kapom mozes i dalje biti Srbin, pricati srpski, imati srpsku kulturu, obicaje, krsnu slavu,.. itd. Ali ne mozes vise slusati Beograd, jedan metar kvadratni proglasiti samo srpskim makar bila privatna avlija, slaviti Drazu, slaviti zlocine proslog rata,...
Buduci da i jedni i drugi polazemo pravo na entitet koji se zove RS, na mnogo opcina i sela - u dalekoj buducnosti to ne moze biti vise zajednicko. Moze biti samo srpsko ili bosnjacko. A bosnjacka vlast je pravednija i tolerantnija. Ergo - suzivot i multietnicnost je jedino moguca pod bosnjackom kapom.
Pa multietničnosti ili ima...ili nema.
Šta se ima nametati?
Možda jednostavno ne može je biti.
Ma velim ti opet, nek Bošnjaci dokažu tu sposobnost i volju za multietničošću u Federaciji gde su većina.
Pa tamo ima gradova gde ljudi ne mogu ostvariti neka elementarna ljudska prava, poput prava glasa na izborima...a ti pričaš o multietničnosti.
Sledeće godine, možda niko u Federaciji neće moći glasati.
A zašto?
Pa zato što je koncept multietničnosti krahirao.
Ne razumete se vi i Hrvati.
Nemoguće je multietničnost sprovesti u društvima u kojima je etnos toliko izražen i bitan.
Nisu multietničnost samo crkve i džamije na 50 metara jedna od druge.
Nije multietničnost "Evo mene Bakira Bošnjaka, evo Komšića Hrvata, evo Mire Lazovića Srbina...ih multietnićnosti!"