Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Locked
Indigont

#326 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Indigont »

pričate gluposti. Nacionalističke politike u svijetu su uglavnom ili blago ili izrazito protiv multikulturalizma, ovisi koliko su ekstremne.

Poljska Poljacima, Srbija Srbima, Bosna Bošnjacima, to su za mene fašizmi. Migracija stanovništva je dovela do toga da u gotovo svim zemljama imaš pripadnike nekoliko etničkih skupina i nepristojno je prema njima. Reci Njemačka Njemcima i svi će te tamo smatrati fašistom i rasistom
Ricken

#327 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Ricken »

Kikibombona wrote:
Ricken wrote: Ali zato oni, mogu čistiti i našu avliju, ako te dobro razumjem.

Potpuno pogrešno je očekivati od političkih struktura u ambijentu i društvu u kojem živimo neke strategije, osim ograničenih ekonomskih. Iako ih ima one mogu biti samo funkcionalne na mikro nivou, u određenoj zajednici. Ili drugim riječima, okreni se svojoj sredini u kojoj živiš, i učini je podnošljivom za život.

Nakon 95.e niti jedan od naroda se streteški ne pita apsolutni ništa. Za nas se pitaju OHR, susjedi, EU,USA i Rusija. Do neke nove Juge.

Šta Bošnjaci hoće? Funkcionalnu državu, u kojoj vlada pravni poredak, koja ne prihvata fašizam i ratne zločine.

I bez postojanja ovih čimbenika, Bosna postoji, za političke i vojne sile kao riješeno pitanje. Neka nova Bosna je moguća samo u širem kontekstu općih promjena na širem svjetskom nivou, jer jednostavno niti jedna strana nema resurse da vodi ratove. Sasvim je drugo pitanje koliko je to blizu ili daleko. Ta neka nova podjela karata, prije da će imati socijalni nego etno nacionalni karakter, ali bumo videl, što bi rekli susjedi.

Međutim, čitava propaganda koja se vodi protiv "Sarajeva" duže vrijeme ima samo za cilj da doprinese vrhovnom ratnom cilju, etničkim čistim teritorijama, jer kapital i slobodno kretanje dobara, usluga i ljudi, ne trpi etnički čiste teritorije. Zato je potrebno povremeno, bolje češće, nego rjeđe, podsjetiti kako Sarajevo nije kao nekad, jednonacionalno, tamnica za nemuslimane, stratište ljevice i sl.

Paradoksalno je samo da te iste optužbe najviše dolaze iz grada koji je tokom rata porušio sve džamije, pobio ili otjerao 99% svojih stanovnika ne srba, gdje oni koji su ostali imaju sličan status Palestincima u Izraelu.
Na kraju u Sarajevu, u loklanim firmama, zaposleno je više srba iz RS, nego u firmama koje gravitiraju na područijima pod upravom RS općina u okolini Sarajeva. A firme iz okolnih sarajevskih RS općina ovise o Sarajevskom tržištu.
Moja firma je zasuta aplikacijama studenata sa Pala, Lukavice i sl. Neka je hvala bogu, samo da je posla. S druge strane, neznam niti jednu privatnu kompaniju u Banja Luci, koja zapošljava ljude iz Jajca, recimo. Nekažem da nema. U Goraždu more zaposlenih iz okolnih RS područja. Naravno, riješavati socijalna pitanja manjeg entiteta, zahtjeva i određene kompenzacije. Da bi se kompenziralo manje, treba kreirati pitanja od kojih nema niko funkcionalne koristi. Imam druga, sa onu stranu sarajevske granice, što kaže da nema FBiH, i posla u Sarajevu, da bi se davno pokupio sa ovih prostora, jer ne bi imao šta da jede.

Nekažem da konkretno Sarajevo nemože biti bolje, za sve, i od toga niko ne bježi, ali brate, Banja Luka dobro mora da poradi na sebi, da bi došla u poziciju da "dobronamjerno" kritikuje jednonacionalno, "ksenofbno" Sarajevo.
Nisi me dobro razumio.

Oni tvoju avliju zele ocrniti i popljuvati. Ciscenje im nije u najludjim planovima. Oni zele da u Sarajevu nema nikako Srba i Hrvata, da svi odu u Mostar i Banjaluku, pa da onda mogum tvrditi da je Sarajevo 100% etnicki cisto. Covic je lijepo rekao da Hrvati u Sarajevu nisu nikakvi Hrvati. Srbi su davno sarajevske Srbe nazvali 'Alijinim Srbima'. Dakle, Srbi i Hrvati (politicki predstavnici) bi bili najsretniji da vi te Srbe i Hrvate dole nogama sutate, da ih pljujete i vrijedjate na ulici, da ih u konacnici primorate da se nacionalno osvjeste i presele u Mostar i Banjaluku. Tako bi u tim gradovima popravili brojno stanje, a ovako su u Sarajevu izgubljeni, berskorisni...

Sta Sarajevo radi? Sarajevo ne zna da li bi sralo ili pisalo. Negdje se lome izmedju nacionalizma i multikulturalizma. Svega udrobljeno.

A inace, sa vecim dijelom komentara se slazem, posebno na onaj dio koji se odnosi na MZ.

Samo kažem da je besmisleno graditi bolje okruženje jer Banja Luka ima svoj pogled na Sarajevo, odnosno bilo ko drugi.
Bolje je prirodna potreba društva, ali se bolje gradi prema onima koji žive tu, a ne prema onima koji to posmatraju sa strane.

Pa sad neznam šta bih ti rekao, možda se neke stvari sa strane bolje vide. Ja nemislim da je tako kako kažeš. ali sam ovde rođen i živim cijeli život pa neke stvari možda nevidim.
Isto kao što u Banja Luci, a idem počesto, nevidim neki stvarni animozitet prema Sarajevu, kakv bi očekivao prema medijima. Hoću da kažem da mediji i stvarnost mogu dobro odudarati.
Ricken

#328 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Ricken »

insomnia78 wrote:Jesu Kurdi nacionalisti a istovremeno i multikulturni?

Bižtodoh spavati valja u pola sest ustati. Ganjam prekovremene a u mene šef ne jebe nacionalnosti i razlicite kulture :D
Naravno, ali nacionalno ovde i tamo, ili drugdje u svijetu, nema isto značenje ili kontekst.
Indigont

#329 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Indigont »

Zbog silnih terorističkih napada multikulturalizam nije više hit ko što je bio, politička klima u svijetu je plodna za razne nacionaliste i izolacioniste (od Trumpa do Orbana do LePen), pa je i Dodik vidio svoju šansu u tom valu pa pojačao sranje na najjače. Jeste li znali da je delegacija Nacionalnog Fronta od Marine LePen bila na proslavi dana RS?
Last edited by Indigont on 19/01/2017 01:20, edited 2 times in total.
LSD

#330 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by LSD »

Kikibombona wrote: I sta onda imamo?

Kakva je strategija?

Ne valja ovo kurcu jarane. Ne valja nista.

Progres u drzavi mogu pokrenuti jedino Bosnjaci, koji su najbrojniji narod i koji zele cjelovitu BiH. Ne pokrecu nista. Cijelo vrijeme se svadjaju sa anti-drzavnim snagama medju Srbima i Hrvatima, ne rade apsolutno nista pozitivno. Zbunjen, lud i nenormalan. :D

Ovdje se slave neke velike pobjede, veliki porazi, sve nesto sudbonosno i odlucujuce. Kazu, 2018. godina odluke. A govorilo se tako i za 2005. :lol: Ja vidim da se ne desava nista. Vidim da se mrzimo vise, udaljavamo i da postaje sve gore. Imas nove generacije u BL koje nikad u zivotu nisu vidjele Bosnjaka iz Sarajeva i obratno. E to nije dobro. I niko ne radi nista da stvar makar za mrvicu, onu malu malu mrvicu, promijeni. Niko.
Pa srbi su zato i ratovali i krvarili, ako te ko upita ;-) ....poznata je teza Radovana, Biljane, Momčila, Patrijarha i ostale družine sa Pala - kako Srbi nece, ne mogu i ne žele da žive sa drugima i drugacijima :!: ....vec žele da srbuju 24/7 , sami , na miru, bez drugih, na svojoj srpskoj teritoriji...nece da djele teritorije sa drugima.

Ne znam gdje živiš i kako si tako neobavješten, ali to je tako.
ABH017

#331 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by ABH017 »

LSD wrote:
Indigont wrote:
insomnia78 wrote:Opet cojk isto. Nacionalizam ne ponistava multikulturalizam.
Francuska je nacionalna ali i multikulturna. Premijer, sad vec bivsi, je npr. Španac.
nije ovo više nacionalizam nego šovinizam čisti, gadi mi se kakve se grozote pišu i ističu. Nisam očekivao od Bošnjaka. U Francuskoj se i dalje nastoji potisnuti izljeve etničke mržnje i na to se gleda kao na primitivizam, kako se i treba gledati
:lol: :lol: :lol: kakva komedija

https://www.youtube.com/watch?v=wAlcp_Tw_XU
https://www.youtube.com/watch?v=zLYUTDSPjfM
https://www.youtube.com/watch?v=nq_J2C6Hrz0

Nisam ni ja ovo ocekivao od srba, jako sam iznenađen :shock:
I to još kada. Objavljivano uredno na svim srpskim medijima. U to vrijeme smo sa bošnjačke strane imali "ja sin sam tvoj", "da te nije Alija" i tako to, kao vrhunac propagande.
Indigont

#332 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Indigont »

ABH017 wrote:
I to još kada. Objavljivano uredno na svim srpskim medijima. U to vrijeme smo sa bošnjačke strane imali "ja sin sam tvoj", "da te nije Alija" i tako to, kao vrhunac propagande.
Ok. Ponosite se time što nikad niste pali na taj nivo ali sada je odjednom okej padati na taj nivo i pisati top komentare o svinjećim nozdrvama Srba i genocidašima?
Kikibombona

#333 Re: RE: Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:Ti stvarno ne znas sta znaci nacionalizam. U fr imas pun kurac kultura. Premijer je Spanac. Gradonacelnica Pariza isto. Imas, osim Arapa jos i kamaru Spanaca, Portugalaca...
Nije samo MLP nacionalista. I socijalisti su nacionalisti i vidi cuda multikulturni. I isti taj Valls je nacionalista. Svaka vlada je nacionalisticka. I tako i treba biti
A ko to nije nacionalista u Francuskoj i po cemu se taj neko razlikuje od recimo Socijalista?

Daj mi nekog francuskog politicara koji nije nacionalista i navedi mi zasto on nije nacionalista a Oland jeste.

Zivo me zanima odgovor.
SkyLimit

#334 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by SkyLimit »

ABH017 wrote:
Djeca u mom kraju među kojima sam bio i ja smo u ratu pjevali: "Daj mi majko šibicu i malo papira, da zapalim Srbiju što mi ne da mira" :P

Al pazi ovih na 05 : 25

Kikibombona

#335 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Kikibombona »

Ricken wrote:
Samo kažem da je besmisleno graditi bolje okruženje jer Banja Luka ima svoj pogled na Sarajevo, odnosno bilo ko drugi.
Bolje je prirodna potreba društva, ali se bolje gradi prema onima koji žive tu, a ne prema onima koji to posmatraju sa strane.

Pa sad neznam šta bih ti rekao, možda se neke stvari sa strane bolje vide. Ja nemislim da je tako kako kažeš. ali sam ovde rođen i živim cijeli život pa neke stvari možda nevidim.
Isto kao što u Banja Luci, a idem počesto, nevidim neki stvarni animozitet prema Sarajevu, kakv bi očekivao prema medijima. Hoću da kažem da mediji i stvarnost mogu dobro odudarati.
Razumijem i uvazavam tvoj stav, iznesen u ovom i prethodnom komentaru. U dobroj mjeri se slazem.

Ovdje sam se javio iz razloga sto neki smatraju kako bi 'bosnjacki nacionalizam' bio dobar za Bosnjake i opstojnost BiH. Ja sam po tom pitanju veoma, veoma skeptican. Sumnjam da bi se onima koji odlucuju o sudbini BiH, a to su zapadnjaci, sa cime si se i ti slozio, svidio bosnjacki nacionalizam sa mirisom islama. Ja mislim da je multikulturalizam bolja opcija. Nije lose i ovo sto ti zastupas, sto si nazvao 'prirodna potreba drustva', tj. da nastavimo sa ovim sto imamo sada... Nacionalizam i radikalizacija, nacionalna ili vjerska, nije dobra za BiH. Ja mislim tako. Mozda grijesim.
ABH017

#336 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by ABH017 »

LSD wrote:

Kakva je strategija?

Progres u drzavi mogu pokrenuti jedino Bosnjaci, koji su najbrojniji narod i koji zele cjelovitu BiH. Ne pokrecu nista. Cijelo vrijeme se svadjaju sa anti-drzavnim snagama medju Srbima i Hrvatima, ne rade apsolutno nista pozitivno. Zbunjen, lud i nenormalan. :D

Ovdje se slave neke velike pobjede, veliki porazi, sve nesto sudbonosno i odlucujuce. Kazu, 2018. godina odluke. A govorilo se tako i za 2005. :lol: Ja vidim da se ne desava nista. Vidim da se mrzimo vise, udaljavamo i da postaje sve gore. Imas nove generacije u BL koje nikad u zivotu nisu vidjele Bosnjaka iz Sarajeva i obratno. E to nije dobro. I niko ne radi nista da stvar makar za mrvicu, onu malu malu mrvicu, promijeni. Niko.
Pa srbi su zato i ratovali i krvarili, ako te ko upita ;-) ....poznata je teza Radovana, Biljane, Momčila, Patrijarha i ostale družine sa Pala - kako Srbi nece, ne mogu i ne žele da žive sa drugima i drugacijima :!: ....vec žele da srbuju 24/7 , sami , na miru, bez drugih, na svojoj srpskoj teritoriji...nece da djele teritorije sa drugima.

Da se nadovežem ako moRe.
Sjećam se kad je Dejan Parežanin trebao potpisati za Bosnu, žena mu nije smjela doći u Sarajevo, misleći da će biti zaklana, pa su ovi iz K.K. Bosna išli na Jahorinu da pregovaraju.
Sliku o "takvom" Sarajevu, kao i o neodrživoj Bosni i Hercegovini, islamskom terorizmu u Sarajevu...., srpski mediji prave još od '92-e, i Bošnjaci tu ne mogu puno stvari promijeniti.
LSD

#337 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by LSD »

ABH017 wrote:
LSD wrote:

Kakva je strategija?

Da se nadovežem ako moRe.
Sjećam se kad je Dejan Parežanin trebao potpisati za Bosnu, žena mu nije smjela doći u Sarajevo, misleći da će biti zaklana, pa su ovi iz K.K. Bosna išli na Jahorinu da pregovaraju.
Sliku o "takvom" Sarajevu, kao i o neodrživoj Bosni i Hercegovini, islamskom terorizmu u Sarajevu...., srpski mediji prave još od '92-e, i Bošnjaci tu ne mogu puno stvari promijeniti.
Ukratko receno, Bosna je prica o tri brata koja žive u zajedničkoj kući.
Dva brata hrsuza je odavno i svakodnevno ruše i žele je razjebati za sva vremena, jer im više se ne živi u njoj - dok taj treci pokušava da je održi u životu.
Kuća je poprilicno devastirana.

@Indigont nam želi reci da je taj treći glavni krivac što je kuća u očajnom stanju :lol:
Last edited by LSD on 19/01/2017 01:38, edited 1 time in total.
Kikibombona

#338 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Kikibombona »

SkyLimit wrote:
ABH017 wrote:
Djeca u mom kraju među kojima sam bio i ja smo u ratu pjevali: "Daj mi majko šibicu i malo papira, da zapalim Srbiju što mi ne da mira" :P

Al pazi ovih na 05 : 25

Ne vjerujem, pa vidi ih! :lol: :lol: :lol: :lol:
ABH017

#339 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by ABH017 »

Indigont wrote:
ABH017 wrote:
Ok. Ponosite se time što nikad niste pali na taj nivo ali sada je odjednom okej padati na taj nivo i pisati top komentare o svinjećim nozdrvama Srba i genocidašima?
Halo momčino.
Nadam se da možeš skontati ono što ti pokušavamo objasniti. Ako je tebi to što 500 balavaca (ili ko god) lajka komentar na klixovoj objavi, a klixove tekstove velika većina dobija preko facebook-a, dovoljan povod da cijelu grupaciju svrstaš u taj koš, meni je tebe žao. To najviše govori o tebi. Pa bola ne biJo, da je 200 ljudi iz Nemile (selo nedaleko od Zenice) lajkalo taj komentar ja se ne bi zabrinuo toliko, jer je to, ipak, cca 10% stanovništva. Ti bi da na 200 primjeraka svedeš 2 miliona ljudi?

Da si postavio temu o zabrinjavajućem porastu nacionalizma i šovinizma kod mladih u BiH, ali i regionu, gdje se balavurdija, iz sva tri etnosa, prepucava na svim mogućim tekstovima, bez obzira o čemu oni govore, na nacionalnoj bazi, ja bih stao uz tebe i čvrsto te podržao. Tako bi tvoja tema bila utemeljena i moglo bi ti se vjerovati za iskrene namjere. Ovako je to samo još jedan propali pokušaj relativizacije i izjednačavanja svih, te skretanja forumske pažnje sa nekih drugih tema. Hajd zdravo.
Kikibombona

#340 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Kikibombona »

ABH017 wrote:Da se nadovežem ako moRe.
Ama, jarane, to svi znamo. Mediji jedu govna, politicari isto tako.

Nije ni u RS toliko strasno kao sto mediji predstavljaju. Bio i vidio, nekoliko puta. Asmir Avdukic je branio u mom Celiku, pa presao u Borac Banjaluka, gdje je bio kapiten i odakle je pozvan u reprezentaciju BiH. Ima kretena, ima sljama, ali tesko da ces naci belaj ako si normalan.

Treba nam malo vise pozitivi. Jesi gledao Bugarija kod Senada. Ako nisi, pogledaj. Suptilno je provukao kritiku Senadu. Ka'e, zapocinite vijesti sa jednom pozitivnom vjescu, ne moze biti da nema nista pozitivno, pa onda ako treba nastavite sa tri negativne.

Svi nekako upiru prstom u onog drugog. Niko da radi nesto pozitivno i da tako salje poruku.

Ja izbjegavam ove nase teme. Insomnia me prozove i kaze da mi je vazniji Kurdistan od BiH, pa dodjem napisati par komentara. Iz iskustva znam da je pisanje na ovim temama sizifov posao. Moje misljenje ne dijeli vise od 2-3% BH gradjana. I ja samo to skontao ima dosta godina. Zato izbjegavam bilo sta komentarisati. Samo se mogu bezveze iznervirati. Promijeniti ne mogu ni mrvicu. Budi pametan Kiki, otvori pivu, digni noge na stol i radi nesto pametnije. :D
ABH017

#341 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by ABH017 »

LSD wrote: Ukratko receno, Bosna je prica o tri brata koja žive u zajedničkoj kući.
Dva brata hrsuza je odavno i svakodnevno ruše i žele je razjebati za sva vremena, jer im više se ne živi u njoj - dok taj treci pokušava da je održi u životu.
Kuća je poprilicno devastirana.

@Indigont nam želi reci da je taj treći glavni krivac što je kuća u očajnom stanju :lol:
Ili o tri brata, koji su naslijedili babovinu, pa jedan brat hoće da ostanu skupa i smatra da trebaju zajedno ubirati ljetinu sa te njive i dijeliti je među sobom, a druga dva brata se oženili iz komšiluka, pa hoće babovinu da rasparčaju i prepišu na punca. :D

P.S. Ovom trećem punac, već odavno, odselio u Australiju i ne zanima ga njegova babovina, pa on nema drugog izlaza, već da trpi braću i svađa se s njima.
Sanjarko

#342 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Sanjarko »

LSD wrote:Cuj Bošnjaci, zašto ste pogubljeni? :lol: :lol: :lol:

Što bi u prevodu znacilo da srbi i hrvati sasvim OK i da su oni good guys jer nisu pogubljeni, samo su bošnjaci bad guys, jer ko biva ne znaju šta hoce :lol: :lol: kakve podvale frajer plasira na racun citavog naroda i ovo prolazi kod moderacije :shock:
Pa sjecas se upada Mupa Rs u klix, ko zna gdje su serveri itd.
Al ovo je domen konspiracije vec.
hAZNADAR

#343 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by hAZNADAR »

Indigont wrote:pričate gluposti. Nacionalističke politike u svijetu su uglavnom ili blago ili izrazito protiv multikulturalizma, ovisi koliko su ekstremne.

Poljska Poljacima, Srbija Srbima, Bosna Bošnjacima, to su za mene fašizmi. Migracija stanovništva je dovela do toga da u gotovo svim zemljama imaš pripadnike nekoliko etničkih skupina i nepristojno je prema njima. Reci Njemačka Njemcima i svi će te tamo smatrati fašistom i rasistom
Da ako mislis da treba biti etnicki cista - i to je . Ali se zna u samoj Njemackoj da je to drzava Nijemaca. Imenovana po Nijemcima, njemacki jezik zvanicni, njemacka kultura se njeguje i prezentuje, njemacka kultura, historija, nacionalne vrijednosti uce u skoli, ulice, trgovi, institucije,... imenovani po znamenitim Nijemcima, porez placa i crkvi, njemacka simbolika na svakom cosku,.... i to su lijepo prihvatili doseljenici koji tu zive, pogotovo asimilani. Njemacki grb na dresu, zastavu,... ponosno nose svi sportisti koji imaju porijeklo izvana,.. Njemacka je tolerantna prema strancima kojih tu ima vise nego svih nas u BiH. Ali se ipak zna cija je to drzava.

Tako je i drugdje pa i kod susjeda.
Medjutim - pola ovoga sto sam nabrojao - kada bi Bosnjaci samo pomislili - eto vriske o fasizmu.

Za tebe i slicne je fasizam sve sto nije po jusu. A ko je stariji zna sta je kada je nesto po jusu. I ocito da arsini nisu isti. Ono sto je normalno u Srbiji, Hrvatskoj, Njemackoj,.. - nije u BiH i u slucaju Bosnjaka.
TRANCE

#344 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by TRANCE »

hAZNADAR wrote:
Kikibombona wrote: Bosnjacka politika je nedorasla zadatku. Nema tu neke inteligencije, politicke, akademske, bilo kakve. Zbog toga nema ni strategije. Zapravo, jedina strategija je 'hapanje, ugradjivanje i kontriranje anamo onim'. Nema nikakvih pozitivnih procesa.

A na Bosnjacima je da se bore za BiH. Vecina Srba i Hrvata to trenutno ne zeli. Tacka.

A tezak je to posao, puno je teze graditi nego rusiti. Srbima i Hrvatima ne trebaju narocito vjesti politicari za rusenje BiH. Cilj Dodika je pokazati zapadu da BiH nije moguca. Cilj Bosnjaka bi trebao biti dokazivanje da je BiH moguca... a oni nemaju ideju, volju, znanje, ili sta vec, da to pokazu. Srbi si mogu dozvoliti luksuz da imaju lose politicare. Rusiti je lakse.

BiH nema bez Srba i Hrvata. Drzavu cini narod. Srbi i Hrvati su integralni dio BiH. Tjeranje od sebe Srba i Hrvata doprinosi razgradnji BiH. Razumijem poriv da se odjebe onaj koji te handri, da iz huje saspes sve 'od do', ali Bosnjaci nemaju taj luksuz, da zauzmu neprijateljski stav prema srpskom i hrvatskom narodu. Najmanje sto treba Bosnjacima je radikalizacija. Onaj koji gradi jedinstvenu, multi-kulti drzavu, ne moze biti radikalan. Takva drzava sigurno nece uspjeti. Radikalizacija ide u prilog upravo separatizmu. Srpskom i hrvatskom separatizmu bi veoma odgovaralo da se Bosnjaci radikalizuju, da iskazuju otvorenu mrznju prema Srbima i Hrvatima, da ojaca selefijski pokret i sl. To bi znacilo da suzivot nije moguc. E tada na scenu stupaju velike sile koje su oduvijek odlucivale sudbinu BiH. Sta je lakse, protjerati Srbe i Hrvate ili poslati mirovne trupe na granicu!??

Ne moraju Bosnajci voljeti Srbe i Hrvate, ali radi BiH moraju raditi i djelovati kao da ih vole. Tu mislim na politiku a ne narod. Politika je za ljigavce. Politika mora konstantno ponavljati, Srbi i Hrvati su nasa braca, zajedno cemo graditi BiH itd. Do besvjesti ponavljati. I raditi nesto u tom pravcu. Verbalni rat sa srpskim i hrvatskim politicarima nikako ne doprinosi jacanju BiH. Doprinosi jedino razgradnji. To je potpuno promasena politika. Ko se nije uvjerio za ovih 20 i kusur godina, stvarno je glup. Niko od galamdzija nista dobro nije postigao. Jeste uhinjeni Tihic.

Bosnjaci trebaju izgladiti probleme sa Hrvatima. Sada imamo situaciju da jedan narod zeli BiH a druga dva rovare protiv nje. Bilo bi bolje kada bi dva naroda radila za BiH. BiH ce imati vece sanse ako je zele dva naroda a ne samo jedan. Zasto je problem taj jebeni kanal na hrvatskom jeziku!?? Pare? Problem je sto bosnjacka politika pohapa milijarde a ne tih par miliona za televiziju. I tako dalje i tako dalje. Nuzno je raditi na ekonomskom jacanju Federacije BiH, na promociji hrvatske i narocito srpske kulture. Lukava bosnjacka politika pomagala 'Srpsko gradjansko vijece', davala im lovu za manifestacije srpske kulture, pravoslavne vjere i sl. Za to vrijeme bi pozivala Srbe iz RS na razne manifestacije i sl., radila na zbilizavanju koliko god je moguce.

Bosnjaci umjesto toga sve vise lice na Srbe i Hrvate. Sve je vise mitomanije i nacionalistickih fantazija. Na raznim ratnim temama mozemo procitati, 'jao, kakvi nesposobnjakovici, ovo bi 5. korpus posutao za dvije sedmice'... Pa onda neko kurcenje i pozivanje na rat, kao, mnogo smo jaki, sada bi vam se najebali majke. Izlazak na Vojkovice, presjecanje koridora, u munjevitim akcijama i slicne gluposti. Kada se sugo umisli. Tako su i Srbi mislili devedesetih, a bili su 100 puta jaci nego Bosnajci danas. Politicki samari iz BL i zapadnog Mostara se peru losim humorom i sl. BiH ne neupitna, ne moze je Amerika razvaliti. A nemoc i nesposobnost izbija na sve strane.

Bosnjaci trebaju raditi na ekonomiji, obrazovanju itd. Trebaju se boriti protiv korupcije, kriminala. Trebaju se boriti protiv radikalizma, nacionalnog ili vjerskog. Trebaju jacati odnose sa zapadom, pa i istokom, razlazati se po svijetu. Trebaju raditi na multi-kulti planu, traziti saveznike i prijatelje u srpskom i hrvatskom narodu, isticati ih a ne koristiti kao ikebane.

Trenutna politika Bosnjaka je 'ako mogu oni Karadzica - mozemo i mi Busuladzica, ta', manje je zlo, a nas je'. Ako mogu Srbi u BL izmijeniti ulice sa bosnjackim zasluznim gradjanima - mozemo i mi sa srpskim. Ako Srbi mogu postaviti sve direktore Srbe u BL - mozemo i mi Bosnjake u Sarajevu. Ako mogu oni jebat mater nama - mozemo i mi njima. Itd, itd.

Ja mislim da je ovo pogresan put, da podriva temelje BiH i prijeti opstanku drzave.
Jame u BiH, masovna stratista Bosnjaka su pune multikulturalaca. Koji su prethodno svi bili tapsani po ramenu od strane "umjerenih Srba".

Kada ce te shvatiti da u Banjaluci ne sljive multikulturalizam i da to dozivljavaju samo kao bosnjacku politiku koja ne prolazi ni u bilo kojoj varijanti. Isto je njima i Bosnjak - pardon Bosanac multikulturalac, vehabija, nacionalista, SDA, SDP, SBB,.. kako nisu ni nozevi, granate,.. birale kakav je ko - tako je i danas.
Multikulturalizam, multietnicnost,.. je samo dio nase kulture, mentaliteta,... a ne politike i to nikako da shvatite. Te vrijednosti ubacene u politiku su samo atavizam standarda propale bivse drzave i kod Bosnjaka samo rastakaju tkivo, razjedinjuju, slabe,...

Ne moramo voliti Srbe da bi imali cjelovitu BiH i nezavisnu. Oni su u drzavi samo silom prilika i tako ce i ostati. Da su jaci nego sto jesu - kako bi sa merakom mahnuli pa paaa svim multikulturalcima. Bez obzira kako mi svoju politku predstavljali. Srbi u BiH koji tu zive su samo cijena nezavisnosti i cjelovitosti. Da bi imao drzavu - moras i njih trpiti. I to je sva prica.
Bilo kakva inicijativa, mozganje,.. kako njima omiliti drzavu je gubljenje vremena.

Kada bi samo 1 posto energije koju trosis na propali politicki multikulturalizam,..,.. samo 1 % kada bi trosio na ucenje historije posebno blize historije i sve hronologije i statistike iz toga. I ucenje od onih nacija koji su se rijesili problema srpskog nacionalizma. Drugacije bi rezonovao. Promoviranje multikulturalizma u politici samo od nas pravi janjad za klanje. Prvi ce te ovaj Indigont ili unistiti ili otjerati cim mu se ukaze prilika.
Prije 10-15 godina sam uvijek bio multietničar, zagovarao multikulturalnost, branio Srbe kad bude u društvu kakva negativna priča o njima. Imao sam i dosta prijatelja srpske nacionalnosti, sve gradska djeca i normalni likovi u početku. Ali nažalost, svi su s vremenom pokazali svoju nacionalističku stranu. Prvo sve počne sa pričom o vjeri, kako nema pive za Ramazan, kako nema svinjetine u gradu. Hajde ljudi nisu vjernici, pa pokušam razumjeti da im smeta. Nakon toga ide priča kako nema više stare muzike i Neletovih koncerata. Hajde volim i ja Zabranjeno Pušenje, iako imam svoje mišljenje o Neletu. Nakon toga priča da je Dodik ipak u pravu za neke stvari, kako se dovlače Arapi i pravi islamska država. Pokušam i to razumjeti, i mene nerviraju nindže po ulicama za vrijeme ljeta. Pa nakon toga priča kako ne mogu naći dobro plaćen posao, gdje je plata jedno milja i po' i gdje se ne radi puno, sve zbog imena koje imaju. Hajde povjerujem i u to, možda su stvarno ljudi diskriminisani, šta znaš, iako ni ja nemam taj dobar posao. Nakon toga prodaju stan u Sarajevu i kupe u Lukavici ili Palama. I to pokušam sebi opravdati, šta fali gdje ko stanuje, rat je davno završen, ljudi se preselili možda zbog posla, čistog zraka i prirode.
I onda se s vremenom prestanu javljati.
Na Fejsu stave lokaciju stanovanja "Srpsko Sarajevo", a odjednom propričaju i ekavski. Rusiju veličaju sve u 16, a mrze naravno Ameriku i zapad. I na kraju dio njih počne postavljati slike vrlih junaka Karadžića i Mladića.
I onda skontam da sam bio budala samo takva, jer bi me sutra ti "drugovi" koje sam branio, dijelio sendvič s njima, cugao i zezao se vjerovatno roknuli metkom u leđa da im se ukaže prilika.
Ne treba nikog mrziti, ne treba ratovati, ne treba se radikalizirati, ali treba uvijek znati s kim imamo posla.
BISCANIN2

#345 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by BISCANIN2 »

Da, mi Bošnjaci smo toliko pogubljeni da nam je entitet u izolaciji a Baja na crnoj listi, a sve bez ispaljena metka.
Kvalitetno gubljenje.
Dr. Kuca

#346 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Dr. Kuca »

Jer nemamo nacionalni indentitet.
pemanapemani

#347 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by pemanapemani »

Dr. Kuca wrote:Jer nemamo nacionalni indentitet.
A nacionalni identitet bi trebao biti bosanskohercegovački, pa taman samo narod Bošnjaci i ostali prihvatitli taj nacionalni identitet.
Mislim, tako bi trebalo biti ako je nekome cilj država Bosna i Hercegovina.
dustaban

#348 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by dustaban »

Haj sto mi ide na ganglije, ali mislim da je upravo najveca Bosnjacka zabluda (i uzrok vjecne pogubljenosti) famozna bosnjacka ubleha da Bosna stanuje u Bosnjacima.
Ko biva Hrvati i Srbi se odrekli Bosne i ona automatski pripada onima koji je se nisu odrekli.

Koja zabluda.

Gospodo draga, cak i pod pretpostavkom da se Srbi i Hrvati otcjepe, vjerujte mi da ce vise Bosne ostati na Kozari i vise Hercegovine u Posusju, nego li BiH u onome sto bi ostalo.
Sta vi mislite pobogu? Da je Bosna osudjena na Bosnjake, MA KAKVI ONI BILI!
A bogami kao sto vidimo, niko se OD SEBE SAMOG nije toliko odmakao kao Bosnjaci. Za neprepoznati su u odnosu na AUTOHTONE BOSANSKE MUSLIMANE.

I to je ono sto jebe i Bosnjake kao narod i reintegraciju BiH. Pa zar ne vidite jadni nebili da je arabizacija Sarajeva, ubuljivanje zena, vehab-fashion, selefijske jutjub-mahnitosti... da je to postalo trenutno glavni argument separatistima da je suzivot sa Bosnjacima nemoguc.

Al hajde, uvijek su drugi krivi...
Mohamad Sissoko

#349 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by Mohamad Sissoko »

Al hajde nebosnjacima su uvijek Bosnjaci krivi.
dustaban

#350 Re: Bošnjaci, zašto ste pogubljeni?

Post by dustaban »

Mohamad Sissoko wrote:Al hajde nebosnjacima su uvijek Bosnjaci krivi.
Al hajde, dzaba se branit, ja sam chetnik ti si ispravan...
Locked