Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Moderator: _BataZiv_0809
- Izmedju CVile i DMalte
#326 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Iz 70ih samo Thorens, koji god da nadjes neces se zeznuti...ako i zeza onda je do remena, promijenis gumu i miran si opet sljedecih 10 godina.....od novijih, ko naleti na ProJet neka ne trazi dalje, to je to....za 200 eura ima vrhunskih gramofona sa vrhunskom Ortofon rucicom, ulozi jos 50 do 100 eura na glavu i iglu i uzivaj....i dalje nema ljepseg zvuka od onog sa ploce, dzaba sve ! Pisem, a sa gramofona svira Novalis, Sommerabend iz 76-e....
- Ommadawn
#327 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Micro Seiki je stroj.Hajvan wrote:fino izgleda taj martantz!
ko je originalni proizvodjac- CEC ili Micro Seiki?
- Ommadawn
#328 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Izmedju CVile i DMalte wrote:Iz 70ih samo Thorens, koji god da nadjes neces se zeznuti...ako i zeza onda je do remena, promijenis gumu i miran si opet sljedecih 10 godina.....od novijih, ko naleti na ProJet neka ne trazi dalje, to je to....za 200 eura ima vrhunskih gramofona sa vrhunskom Ortofon rucicom, ulozi jos 50 do 100 eura na glavu i iglu i uzivaj....i dalje nema ljepseg zvuka od onog sa ploce, dzaba sve ! Pisem, a sa gramofona svira Novalis, Sommerabend iz 76-e....
Moj najbolji prijatelj ima dva Thorensa - njega inace idu te stereo-komponente iz 70-ih ko budalu kurac.
Ja kad sam sebi uzeo Pro-Ject, veli on meni "Pa jarane, sto mi ne rece, mogao sam ti dobar Thorens nabaviti". Eh jebaji ga...
- Izmedju CVile i DMalte
#329 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
ProJect svira odlicno ! A po gabaritima taman stane u policu za uredjaje....neki Thorens od 20ak kila ne bi ni imao mjesta 
- Ommadawn
#330 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Ovakav meni stoji u ostavi. Imam problema sa konstantnim drzanjem iste brzine. Podmazivao, cistio, taman ga nastimam na strobi i sjednem da slusam plocu a on ili ubrza ili uspori - i sjebe mi cejf.

-
Hakiz
#331 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Ima i "normalnih" Thorensa, nije svaki ReferenceIzmedju CVile i DMalte wrote:ProJect svira odlicno ! A po gabaritima taman stane u policu za uredjaje....neki Thorens od 20ak kila ne bi ni imao mjesta
Ali, to jeste problem sa svim uređajima visoke klase. Oni zahtijevaju da osim što ih nabavi korisnik ima i "okolinu" prilagođenu korištenju takvih uređaja. A priprema te okoline je skupa jer je osnovni uređaj skup, nekada čak i skuplja od samog uređaja.
- klixoris
#332 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Frisko kupio Pro-Ject Debut 3 sa Ortofon zvucnicom (prije par dana sam se hvalio na HiFi temi pa evo da se i ovdje pohvalimIzmedju CVile i DMalte wrote:ProJect svira odlicno ! A po gabaritima taman stane u policu za uredjaje....neki Thorens od 20ak kila ne bi ni imao mjesta
Ulovio ga na novog na akciji za 150 EUR. Odlican ! I ono meni najbitnije - full analogan !
Isti vaki

-
Hakiz
#333 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Ali je ploča pravljena sa digitalnom mastera.klixoris wrote:Frisko kupio Pro-Ject Debut 3 sa Ortofon zvucnicom (prije par dana sam se hvalio na HiFi temi pa evo da se i ovdje pohvalimIzmedju CVile i DMalte wrote:ProJect svira odlicno ! A po gabaritima taman stane u policu za uredjaje....neki Thorens od 20ak kila ne bi ni imao mjesta)
Ulovio ga na novog na akciji za 150 EUR. Odlican ! I ono meni najbitnije - full analogan !
Isti vaki![]()
Da ne bude situacija kao imaš organski uzgoj svojih proizvoda, kad ono sjeme GMO
- klixoris
#334 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Ovo je ba slika sa interneta, nema kod mene tih remix, remaster, advanced i sl. ploca, samo prva izdanjaHakiz wrote:
Ali je ploča pravljena sa digitalnom mastera.
Da ne bude situacija kao imaš organski uzgoj svojih proizvoda, kad ono sjeme GMO
-
Hakiz
#335 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Pa nije svijet stao, ima i novih muzičara koji izdaju na pločama.klixoris wrote:Ovo je ba slika sa interneta, nema kod mene tih remix, remaster, advanced i sl. ploca, samo prva izdanjaHakiz wrote:
Ali je ploča pravljena sa digitalnom mastera.
- Ommadawn
#336 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
U zdravlju ga koristioklixoris wrote:Frisko kupio Pro-Ject Debut 3 sa Ortofon zvucnicom (prije par dana sam se hvalio na HiFi temi pa evo da se i ovdje pohvalimIzmedju CVile i DMalte wrote:ProJect svira odlicno ! A po gabaritima taman stane u policu za uredjaje....neki Thorens od 20ak kila ne bi ni imao mjesta)
Isti vaki![]()
- Izmedju CVile i DMalte
#337 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Eto ga, isti moj ! Najjednostavnija masina, sve je rucno i nema se sta pokvariti na njemu.....stavio sam AudioTechnica glavu i iglu , bassovi ubijaju 
- Ommadawn
#338 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Pro Ject i kod tebe?Izmedju CVile i DMalte wrote:Eto ga, isti moj ! Najjednostavnija masina, sve je rucno i nema se sta pokvariti na njemu.....stavio sam AudioTechnica glavu i iglu , bassovi ubijaju
A koja je AudioTechnica glava?
- Izmedju CVile i DMalte
#339 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Glava AT95e i zelena igla koja ide na nju....sve skupa oko stoje marona 
- klixoris
#340 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Manuela zakonIzmedju CVile i DMalte wrote:Eto ga, isti moj ! Najjednostavnija masina, sve je rucno i nema se sta pokvariti na njemu.....stavio sam AudioTechnica glavu i iglu , bassovi ubijaju
A sto si stavljao AT zvucnicu ? Sta je falilo Ortofonu (kod mene je dosao Ortofom OM5E) ?
Inace, za ovaj gramofon je preporuceni upgrade Ortofon 2M Red zvucnica. Mozda je nekad i kupim
- Izmedju CVile i DMalte
#341 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Ortofonu nista ne fali, ali ova AT ima izrazeniji bass, jednostavno glasnija....sljedeca ce biti VM740ML, isto Audio Technica.
- Ommadawn
#342 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Ma kod mene ti je sve po principu “Što manje finesa to bolje”.klixoris wrote:Manuela zakonIzmedju CVile i DMalte wrote:Eto ga, isti moj ! Najjednostavnija masina, sve je rucno i nema se sta pokvariti na njemu.....stavio sam AudioTechnica glavu i iglu , bassovi ubijaju![]()
A sto si stavljao AT zvucnicu ? Sta je falilo Ortofonu (kod mene je dosao Ortofom OM5E) ?
Inace, za ovaj gramofon je preporuceni upgrade Ortofon 2M Red zvucnica. Mozda je nekad i kupim
Na Luxmanu mi je Ortofon FF, a prije toga mi jednom vrisne iglica a taman mi došli gosti da meračimo ploče. Kud ću, šta ću - imao sam tad jedan Pioneer (s kojim sam kasnije nešto eksperimentisao) i skinem sa njega zvučnicu, u garaži nađem mali komad lima, modifikujem ga, sredim, nabacim na ručicu - služio je dugo vremena. Kasnije uzmem novu zvučnicu.
-
r_faruk
#343 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce

kak'i su vam to gramofoncici... imam dva ovakva
hoce li ko kupiti gramofon
- Ommadawn
#344 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Pa to je zato što slušaš Eddie Granta na njemur_faruk wrote:
kak'i su vam to gramofoncici... imam dva ovakva, nista od njih... moram ganjati novi... batalio sam ove polovne
hoce li ko kupiti gramofonigla i zvucnica su nove, moze se jedna ploca preslusati, poslije opada brzina
-
r_faruk
- dulekrele
#346 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
gdje uzimate plohe u SA?
- Altsa
#347 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Fakat. i ako hoces nesto da uzmes odustanes nakon njegovih nebuloza.mayab wrote:Pravi Valter wrote:Lik je sa veoma ozbiljnom dijagnozom. Rijetko se baš ovako jaka sreće![]()
-
Hakiz
#348 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
DIlema:
Prema onome šta je Banksy napisala na temi "Vaš život u muzici", pojavila su se reizdanja dva albuma Tihomira Popa Asanovića, "Majko zemljo" i "Pop". Naravno, remaster. Izdanja su u CD formatu i na vinilu. Sa vinilom se dobije i kod za download, ne vjerujem da je FLAC, prije će biti MP3.
E sad, skoro je sigurno da je na vinilu digitalni remaster kao i na CD-ovima. Postavlja se pitanje, ima li u tom slučaju svrhe kupovati vinil ili je bolje CD.
Cijene su 150 kuna po ploči (300 kuna za oba albuma) i 100 kuna za dvostruki CD, to jeste 100 kuna za oba albuma.
Da je na vinilu slučajno reizdanje originalnog snimka, pa makar i remaster ali analogni, izdanja nekontaminirana korištenjem digitale, tada ne bih razmišljao, izbor bi bio ploče.
Ovako kako jeste, mislim da je bolji izbor CD-ovi.
Prema onome šta je Banksy napisala na temi "Vaš život u muzici", pojavila su se reizdanja dva albuma Tihomira Popa Asanovića, "Majko zemljo" i "Pop". Naravno, remaster. Izdanja su u CD formatu i na vinilu. Sa vinilom se dobije i kod za download, ne vjerujem da je FLAC, prije će biti MP3.
E sad, skoro je sigurno da je na vinilu digitalni remaster kao i na CD-ovima. Postavlja se pitanje, ima li u tom slučaju svrhe kupovati vinil ili je bolje CD.
Cijene su 150 kuna po ploči (300 kuna za oba albuma) i 100 kuna za dvostruki CD, to jeste 100 kuna za oba albuma.
Da je na vinilu slučajno reizdanje originalnog snimka, pa makar i remaster ali analogni, izdanja nekontaminirana korištenjem digitale, tada ne bih razmišljao, izbor bi bio ploče.
Ovako kako jeste, mislim da je bolji izbor CD-ovi.
- dulekrele
#349 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Ja sam lika sasvim normalno upitao za neke LP i cijene da sam 5 minuta blejio u njegov odgovor ne kontajuci sta lik uopste zeli da kaze. totalni ludak. Iz zajebancije ga upitajte za cijene LP kojih ima dosta dobrih ali je preskup i vidjet cete odgovor. Teski bolesnik s kojim ne treba imati nikakvog posla.Altsa wrote:Fakat. i ako hoces nesto da uzmes odustanes nakon njegovih nebuloza.mayab wrote:Pravi Valter wrote:Lik je sa veoma ozbiljnom dijagnozom. Rijetko se baš ovako jaka sreće![]()
- dulekrele
#350 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Steta, bas lijep gramofon.Ommadawn wrote:Ovakav meni stoji u ostavi. Imam problema sa konstantnim drzanjem iste brzine. Podmazivao, cistio, taman ga nastimam na strobi i sjednem da slusam plocu a on ili ubrza ili uspori - i sjebe mi cejf.