Izdavanje stana
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#326 Re: Izdavanje stana
Znaci...nista...hahaha
Uvijek ce neko blokirat
Uvijek ce neko blokirat
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#328 Re: Izdavanje stana
Pa ja ne znam za koje pare bih to dozvolio.
Jedino da mi vrati stambeni kredit i da prodam stan i odem odatle.
Dakle ko pristane za pare da dijeli zid sa turistima njemu oni ocigledno ne smetaju.
Jedino da mi vrati stambeni kredit i da prodam stan i odem odatle.
Dakle ko pristane za pare da dijeli zid sa turistima njemu oni ocigledno ne smetaju.
-
nekome
#329 Re: Izdavanje stana
iza te ideje u HR stoji to da žele da se kutarišu fukara koje im dolaze i iznajmljuju te apartmane koji su klasificirani kao hoteli od 3 zvjezdice jer takve fukare neće otići u restoran niti kupoveti nešto skupocijeno, znači isto kao što su se htjeli riješiti srba i bosanaca, onda ostalih paradajz turista, tako se sad žele riješiti i ostale fukare da im dolazi... samo po onome što sam lično vidio, i čuo, ne znam kako mogu imati manje turista nego ove godine... ali eto s obzirom kakav turbo turizam vlada, neće biti potop
- Haris.ba
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#331 Re: Izdavanje stana
Fukara u dubrovniku?
- Haris.ba
#332 Re: Izdavanje stana
Pa, da. Oni ne zele takve turiste. Zele turiste koji ce u hotele, apartmane...
Zavisi od konteksta. Ti mozes imati milionce u dzepu, ali si fukara kad odes u Mone Karlo jer tamo toliko garaza kosta.
Last edited by Haris.ba on 25/08/2024 15:21, edited 1 time in total.
-
nekome
-
haujesnou
#334 Re: Izdavanje stana
Iznajmljivanje stana na dan ili dugoročno je pravo vlasnika stana. naravno da nije apsolutno, ali kao takvo djeluje prema svima, sve dok se stan korsiti u svrhu staovanja i dok se tim najmom ne remete prava drugih vlasnika stanova. Stan je stvar i vlasnik sa njom raspolaže na onaj način koji je najbiolji za njega i niko mu ne može zabraniti da istu koristi u skaldus a njenom namjenom. Vlasništvo je osnovno ljudsko pravo. Ograničenja prava vlasništva, konkretno u cilju zabrane izdavanja na dan ili omogućavanje uz prethodnu saglasnost drugih etažnihg vlasnika je povreda prava vlasništva. Kada govorimo o zajedničkim dijelovima zgrade, samo u tom slučaju ostali etažni vlasnici imaju pravo glasa shodno svom suvlasničkom udjelu. Miješati se u način korištenja nekretnine, pa i najma na dan, sve dok je tom najmu cilj u svrha boravak u stanu koji ne remeti prava drugih je opet - povreda prava vlasnika i nikada takav zakon ne miože ostati na snazi. Garancija vlasništva kao ustavna kategorija i osnovni princip međunarodnih povelja, a koje imaku siupermaciju u odnosu na domaće zakondavstvo su granacija da takav zakon ne može opstati ni u Hr ni u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji. To što se nekome ne sviđa renta na dan ili to što neko zarađuje od toga, ne daje mu za pravo da osnovna prava ograničava. Ali, sve se to može, da se hoće, ograničiti i urediti poreskom politikom koja je suveren svake države. zašto nije i zašto neće biti uređeno poreskim alatima, jest što veliki broj onih koji sjede u ulozi zakonodavca se bavi takim najmom. No šta mogu uraditi? upravo mogu donijeti neustavan zakon za koji znaju, unaprijed, da ne može opstati. Klasično zamajavanje širokih narodnih masa.
- Haris.ba
#335 Re: Izdavanje stana
Niko ne dira pravo vlasnika da stanuje. On moze stanovati koliko hoce. Dira se u pravo da iznajmljuje trecim licima u kratkim intervalima za novac.
-
haujesnou
#336 Re: Izdavanje stana
Da, ali svrha rentanja je upravo boravak lica u stanu. Boravak lica u stanu je stanovanje. Drugo je zloupotrab tiog prava u vidu prekomjernih imisija - tj. korištenja stana na naprimejren način koji nije stanovanje. Nece i ne može ovo proći. Zivi bili pa vidjeli
-
nekome
#337 Re: Izdavanje stana
@haujesnou a kada 20 kineza boravi u stanu?
- Haris.ba
#338 Re: Izdavanje stana
E vidis, boravak u stanu nije stanovanje.
Tebi u stanu boravi punica ako je imas, kada dodje na nekoliko dana.
Ali, ako je primis za stalno - onda stanuje.
Po tvojoj logici bih mogao reci i da ja stanujem u hotelu kada ullatim aranzman 7 dana.
Ja se slazem da ce tesko proci jer politicari ne zele.
-
haujesnou
- Haris.ba
-
haujesnou
#341 Re: Izdavanje stana
Vidi, govorim o svrsi i cilju najma. Stan je namjenjn za boravak ljudi. Dok god se upotrebljava u tu svrhu, poštujući kućni red i ne zloupotrebljavajući pravo, nema tog zakona koji će onemogućiti takav najam. Jdsnostavno je.Haris.ba wrote: ↑26/08/2024 13:09E vidis, boravak u stanu nije stanovanje.
Tebi u stanu boravi punica ako je imas, kada dodje na nekoliko dana.
Ali, ako je primis za stalno - onda stanuje.
Po tvojoj logici bih mogao reci i da ja stanujem u hotelu kada ullatim aranzman 7 dana.
Ja se slazem da ce tesko proci jer politicari ne zele.
- Haris.ba
#342 Re: Izdavanje stana
Da je stan namjenjen za boravak ljudi ne bi se zvao stan, vec bi se zvao boravak.
Stan je za stanovanje. Mozes ga izdavati za stanovanje. Mozes i za kratkorocni boravak. Samo ti treba dozvola. Ako je to diskriminacija - uvesti da treba dozvola i za dugorocni zakup.
-
haujesnou
#343 Re: Izdavanje stana
Ma ja, ok.
Ako stanujes u stanu, šta radis u dnevnom boravku
- Chloe
- Photo mod
#344 Re: Izdavanje stana
A ima li kad naše odgovornosti, odnosno građana koji koriste neregistrirane usluge?MMM1977 wrote: ↑24/08/2024 17:56Pa njihov posao je da ih ućeraju u sistem. Ili da svi izađemo iz sistema?Dzinna wrote: ↑24/08/2024 17:41Pa naravno da porezna ne zna za njih kad nisu u sustavuMMM1977 wrote: ↑23/08/2024 19:39
Po nekim procjenama u Visokom se izdaje 400-500 jedinica a prijavljenih je 10 puta manje. Kako li je tek u Sarajevu? Silna se lova i tu okreće a što neko napisa poreska ganja samo registrirane i tako je u svakom poslu. Uzmi keramičare, vodoinstalatere, limare, montažere klima itd, ne možeš doći na red mjesecima, usluge papreno naplaćuju a i dalje su na birou.
Svi bi uređen sistem, ali niko ne preuzima svoj dio odgovornosti.
-
narcisaa
#345 Re: Izdavanje stana
Vlasnistvo nije samo pravo ono i obavezuje. Ako ti "imas pravo" da svoju nekretninu izdajes na nacin koji ti smatras da je za tebe prihvatljiv, isto tako vlasnici nekretnina pored tvoje, iznad tvoje, ispod tvoje imaju isto zakonsko pravo da uzivaju u svojoj nekretnini bez uznemiravanja od strane onih kojima ti svoju nekretninu iznajmljujes.haujesnou wrote: ↑26/08/2024 12:19 Iznajmljivanje stana na dan ili dugoročno je pravo vlasnika stana. naravno da nije apsolutno, ali kao takvo djeluje prema svima, sve dok se stan korsiti u svrhu staovanja i dok se tim najmom ne remete prava drugih vlasnika stanova. Stan je stvar i vlasnik sa njom raspolaže na onaj način koji je najbiolji za njega i niko mu ne može zabraniti da istu koristi u skaldus a njenom namjenom. Vlasništvo je osnovno ljudsko pravo. Ograničenja prava vlasništva, konkretno u cilju zabrane izdavanja na dan ili omogućavanje uz prethodnu saglasnost drugih etažnihg vlasnika je povreda prava vlasništva. Kada govorimo o zajedničkim dijelovima zgrade, samo u tom slučaju ostali etažni vlasnici imaju pravo glasa shodno svom suvlasničkom udjelu. Miješati se u način korištenja nekretnine, pa i najma na dan, sve dok je tom najmu cilj u svrha boravak u stanu koji ne remeti prava drugih je opet - povreda prava vlasnika i nikada takav zakon ne miože ostati na snazi. Garancija vlasništva kao ustavna kategorija i osnovni princip međunarodnih povelja, a koje imaku siupermaciju u odnosu na domaće zakondavstvo su granacija da takav zakon ne može opstati ni u Hr ni u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji. To što se nekome ne sviđa renta na dan ili to što neko zarađuje od toga, ne daje mu za pravo da osnovna prava ograničava. Ali, sve se to može, da se hoće, ograničiti i urediti poreskom politikom koja je suveren svake države. zašto nije i zašto neće biti uređeno poreskim alatima, jest što veliki broj onih koji sjede u ulozi zakonodavca se bavi takim najmom. No šta mogu uraditi? upravo mogu donijeti neustavan zakon za koji znaju, unaprijed, da ne može opstati. Klasično zamajavanje širokih narodnih masa.
Iznajmljivanje nekretnine na par sati nije nista drugo do bordel, pulsirajuca bioloska bomba.
Kome dokazujes i na koji nacin da ti je prcvarnica higijenski sigurna, da se u njoj nece zaraziti oni kojima je izdajes bez obzira na duzinu najma?
- Haris.ba
#346 Re: Izdavanje stana
Hrvatska ne posustaje. A, mi samo gledamo.
Porez na nekretnine neće plaćati onaj ko živi u nekoj nekretnini i oni koji su svoju nekretninu dali u dugoročan najam.
S druge strane, oni koji će nekretninu iznajmljivati kratkoročno ili će im nekretnina biti prazna, plaćat će porez na nekretnine.
-
narcisaa
#347 Re: Izdavanje stana
Ja kao vlasnik nekretnine koju iznajmljujem mogu u svako doba podstanaru dati otkaz uz otkazni rok koji je zakonom predvidjen.Dosadno mii wrote: ↑24/08/2024 23:02Mislila sam na one koji izdaju pa im prahne da prodaju, i zato kazem zakon kako treba a ne divlji zapadlaserShow wrote: ↑24/08/2024 17:21Pa ne mozes izbaciti ni sada. Ako je ludji od tebe, ni batine ne pomazu, a zakon ga stiti. Kod nas raja misli da je najljudja, kao izbacit ga, promijeniti bravu, iskljuciti struju, poslati pendreke...dok ne nalete na budalu kojoj je to svejednoDosadno mii wrote: ↑23/08/2024 16:32 Ja se nadam da ce zakoni biti vise ko vani, da ja kao vlasnik ne mogu izbacit tek tako nekog na ulicu, a i da taj koji iznajmljuje ne smije krs ostaviti. Ali kod nas se samo zna porez naplatit.![]()
Ne moram ni razlog napisati, dovoljno je pred zakonom, otkaz zbog licne potrebe za tom nekretninom. Takodjer i zbog prodaje nekretnine.
Zali se kome god hoces, ima da izadjes iz iznajmljene nekretnine u zakonom predvidjenom otkaznom roku.
Otkaz ti mogu dati i ako se ostali stanari zale na buku, uznemiravanje,....sa tvoje strane.
Prilikom iznajmljivanja stana, prije nego podstanar useli u iznajmljenu nekretninu ima da uplati na racun vlasnika nekretnine, koji je za tu svrhu otvoren, 2-3 kirije na ime kaucije koju dobije na kraju (opet u zakonom predvidjenom roku) ako je nekretninu ostavio u stanju kakvom je trebao ostaviti po ugovoru o najmu.
Rezije ionako placa, meni kao vlasniku, skupa sa kirijom pa ih ja kao vlasnik nekretnine placam, ne on. Na to, po zakonu, imam pravo i prva polemika po tom pitanju je opomena pred promptni otkaz ili sam otkaz.
Bravu ne smije izmijeniti, kljuc od nekretnine imam po zakonu, u obilazak nekretnine, po zakonu, mogu doci uz najavu: tromjesecno, svakih 6 mjeseci ili 1 x godisnje. Sve zavisi od podstanara i to mi ne moze zabraniti jer u tom slucaju ulazim uz sudski nalog a on automatski dobije otakaz.
Da me moze, kao podstanar nomad, debelo ostetiti, to mi je uvijek u podsvijesti. Zato se i ne iznajmljuje svakome i nikako ne na slijepo, nikako bez potvrde od ranijeg najmodavca o njegovom finansijskom moralu. Vodi se racuna o "klijenteli" kojoj se nekretnina iznajmljuje.
- Dosadno mii
#348 Re: Izdavanje stana
Zato kazem zakon treba mijenjat
- vjeshalica
#349 Re: Izdavanje stana
Znaci ti bi ulazila u stan i ometala uzivanje mirno posjeda podstanaru?narcisaa wrote: ↑29/08/2024 21:30Ja kao vlasnik nekretnine koju iznajmljujem mogu u svako doba podstanaru dati otkaz uz otkazni rok koji je zakonom predvidjen.Dosadno mii wrote: ↑24/08/2024 23:02Mislila sam na one koji izdaju pa im prahne da prodaju, i zato kazem zakon kako treba a ne divlji zapad
Ne moram ni razlog napisati, dovoljno je pred zakonom, otkaz zbog licne potrebe za tom nekretninom. Takodjer i zbog prodaje nekretnine.
Zali se kome god hoces, ima da izadjes iz iznajmljene nekretnine u zakonom predvidjenom otkaznom roku.
Otkaz ti mogu dati i ako se ostali stanari zale na buku, uznemiravanje,....sa tvoje strane.
Prilikom iznajmljivanja stana, prije nego podstanar useli u iznajmljenu nekretninu ima da uplati na racun vlasnika nekretnine, koji je za tu svrhu otvoren, 2-3 kirije na ime kaucije koju dobije na kraju (opet u zakonom predvidjenom roku) ako je nekretninu ostavio u stanju kakvom je trebao ostaviti po ugovoru o najmu.
Rezije ionako placa, meni kao vlasniku, skupa sa kirijom pa ih ja kao vlasnik nekretnine placam, ne on. Na to, po zakonu, imam pravo i prva polemika po tom pitanju je opomena pred promptni otkaz ili sam otkaz.
Bravu ne smije izmijeniti, kljuc od nekretnine imam po zakonu, u obilazak nekretnine, po zakonu, mogu doci uz najavu: tromjesecno, svakih 6 mjeseci ili 1 x godisnje. Sve zavisi od podstanara i to mi ne moze zabraniti jer u tom slucaju ulazim uz sudski nalog a on automatski dobije otakaz.
Da me moze, kao podstanar nomad, debelo ostetiti, to mi je uvijek u podsvijesti. Zato se i ne iznajmljuje svakome i nikako ne na slijepo, nikako bez potvrde od ranijeg najmodavca o njegovom finansijskom moralu. Vodi se racuna o "klijenteli" kojoj se nekretnina iznajmljuje.
Rentanje stana je jedno, javna kuca je drugo.
Taj vojaerizam uhodjenje i uznemiravanje je krivicno djelo, pa bi ti koja ulazis u stan da bi preturala po njemu zavrsila u zatvoru i stavljen bi ti bio pecat da si osudjivana voajerka pa nek ti dolaze musterije
-
1Dante1