Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post Reply
daddy-kool

#326 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by daddy-kool »

cyprus wrote:
@daddy-kool, da li sam ja igdje kazao kao mi nije jasno kakvo je morbidno stanje društvene svijesti u Republici Srpskoj... Nacionalistička politika koja egzistira u tom društvu, koja je u proteklom ratu dobila zločinački i na kraju genocidni karakter, te koja i danas uživa podršku u velikom dijelu tamošnjeg stanovništva, jeste nešto što je za svaku moguću osudu i suprotstavljanje...
Ovo je ustvari ključni problem RS-a, a čak bi se moglo i generalizovati srpskog naroda u BiH.

Možda bi o tome trebalo razmisliti i razgovarati, npr šta je u intelektualnoj i duhovnoj podlozi ovakve vizije, na koji način djelovati da se percepcije i ciljevi ovih ljudi promijene?
Alfons Kauders

#327 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by Alfons Kauders »

cyprus wrote:Dobro, alfonse... Znači utvrdili smo - Srbi nisu genocidan narod... To sam htio čuti i drago mi je da to čujem :thumbup: Međutim, čut ćete me opet i svaki put kad god se ponovno krene flertovati sa tom bolesnom formulacijom, koja ima potencijal da i sama postane genocidna...

@daddy-kool, da li sam ja igdje kazao kao mi nije jasno kakvo je morbidno stanje društvene svijesti u Republici Srpskoj... Nacionalistička politika koja egzistira u tom društvu, koja je u proteklom ratu dobila zločinački i na kraju genocidni karakter, te koja i danas uživa podršku u velikom dijelu tamošnjeg stanovništva, jeste nešto što je za svaku moguću osudu i suprotstavljanje... Ima li negdje neka rečenica koju sam ja ovdje napisao, a da to osporava? Ako ima, molio bih citat...

@Cluster, naravno :thumbup:
Ne vidim neki razlog za radovanje kada neko kaze "Srbi nisu genocidan narod" - jer cim ima potrebe da se izgovori takva recenica, ocito imamo zestok problem, tj. imaju ga Srbi.

Politika im jeste genocidna, tu se valjda mozemo sloziti... I velika vecina podrzava tu politiku (skoro plebiscitarna podrska u RS)... I sta mislis kako ce ih nazivati vecina naroda kod nas? Gandijevci? Ili "genocidasi"?

Kakva je utjeha sto ja necu govoriti da su Srbi "genocidan narod" kada ce radi ovih postupaka to raditi 1000 ljudi umjesto mene?! I ta retorika ce polako postati mainstream... Pa neces imati problem s mojim desnicarenjem, vec njihovim.

Sta si mislio naglasiti podvucenim? Da bi Bosnjaci mogli pociniti genocid nad Srbima u BiH? Ne kontam... "formulacija ima potencijal da i sama postane genocidna" - mislis da ce neko izaci na ulicu i poceti ubijati Srbe zasto sto je na forumu procitao "genocidasi" i "genocidni narod"? E pa nece. A ako nekim cudom dodje do slicnih incidenata, da li ce se za njih kriviti ljudi koji koriste rijec "genocidasi" ili oni koji im daju opravdanje za koristenje tog termina?

Ne dragi moj, ako dodje do nasilja ili rata, krivica se nece takvim jeftinim zamjenama teze prebaciti na nasu politiku. Ne gubi vrijeme na spinovanje kada je osudjeno na propast. Odgovornost fakturisi Banja Luci, Beogradu i Moskvi, ne meni.
BHCluster

#328 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by BHCluster »

cyprus wrote:
:thumbup:
Alfons Kauders

#329 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by Alfons Kauders »

daddy-kool wrote:
cyprus wrote:
@daddy-kool, da li sam ja igdje kazao kao mi nije jasno kakvo je morbidno stanje društvene svijesti u Republici Srpskoj... Nacionalistička politika koja egzistira u tom društvu, koja je u proteklom ratu dobila zločinački i na kraju genocidni karakter, te koja i danas uživa podršku u velikom dijelu tamošnjeg stanovništva, jeste nešto što je za svaku moguću osudu i suprotstavljanje...
Ovo je ustvari ključni problem RS-a, a čak bi se moglo i generalizovati srpskog naroda u BiH.

Možda bi o tome trebalo razmisliti i razgovarati, npr šta je u intelektualnoj i duhovnoj podlozi ovakve vizije, na koji način djelovati da se percepcije i ciljevi ovih ljudi promijene?
Podloga je izostanak posljedica - dopusta im se da rade sta hoce bez posljedica.

Da su nasi proslo ljeto pohapsili srbijanske policajce koji su ilegalno usli u BiH da bi pravili probleme na komemoraciji u Srebrenici, onda ne vjerujem ni da bi se u Prnjavoru za izbore pojavilo tuce huligana iz Beograda. Da smo pohapsili i te huligane, i istresli ih na Drini u modricama, pitanje je da li bi slali teroriste u Crnu Goru... I to je proslo mirno i nece biti nikakvih posljedica.

Da su Crnogorci pobili svih 20 na licu mjesta, vjerovatno bi odustali od takvih ekskurzija.

Ovako nece.
daddy-kool

#330 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by daddy-kool »

Alfons Kauders wrote:

Podloga je izostanak posljedica - dopusta im se da rade sta hoce bez posljedica.

Da su nasi proslo ljeto pohapsili srbijanske policajce koji su ilegalno usli u BiH da bi pravili probleme na komemoraciji u Srebrenici, onda ne vjerujem ni da bi se u Prnjavoru za izbore pojavilo tuce huligana iz Beograda. Da smo pohapsili i te huligane, i istresli ih na Drini u modricama, pitanje je da li bi slali teroriste u Crnu Goru... I to je proslo mirno i nece biti nikakvih posljedica.

Da su Crnogorci pobili svih 20 na licu mjesta, vjerovatno bi odustali od takvih ekskurzija.

Ovako nece.
Istina.

Uvođenje posljedica je ključni preduslov za uspjeh zamišljenog propagandno-obrazovnog programa promjene duhovne i intelektualne potke.
Alfons Kauders

#331 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by Alfons Kauders »

daddy-kool wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ovako nece.
Istina.

Uvođenje posljedica je ključni preduslov za uspjeh zamišljenog propagandno-obrazovnog programa promjene duhovne i intelektualne potke.
NVZ ima razradjen plan. Samo da se dokopamo vlasti...

Drugacije jednostavno ne ide. Posljedice moraju biti takve da ih odvrate od neprijateljskih akcija. Ako nema posljedica, ne vidim zasto bi promijenili svoju politiku?
cyprus

#332 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by cyprus »

daddy-kool wrote:
cyprus wrote:

Pa tačno je da pripadnici srpskog naroda imaju moralnu obavezu da se suprotstavljaju pizdarijama ovog tipa koji se čine u njihovo ime... Mnogi to i čine, ali nažalost jedna velika većina to ne radi... Dio njih jasno podržava tu politiku, drugi se prećutno slaže, a treći dio je jednostavno ambivalentan... Ono koliko sam ja uspio upratiti, prosječan Srbin iz RS-a će ti reći otprilike ovo: možda moji nisu bili cvjećke, ali nisu ni vaši... Ako vi slavite Aliju, zašto ja ne bih Radovana... Ako vi slavite Nasera, zašto ja ne bi Ratka... Poremećena logika je to, znam, ali to je stav kojeg je potrebno jasno identifikovati da bi se uhvatili u koštac sa njim... Mnogi Srbi će također izbjegavati argumentovan razgovor o tome zašto nije Alija = Radovan... Primijetio sam da im je omiljena rečenica: "niti ću ja ubijediti tebe, niti ćeš ti mene''...

A kada dolazimo do pitanja, kako promijeniti takav mentalni sklop - pa sigurno ne lako... Ono na šta često ukazujem ovdje na forumu je da bošnjački nacionalizam definitivno nije adekvatan odgovor, pogotovo zato što osnovna funkcija bošnjačke ili ako hoćeš probosanske politike treba biti integracija države, a ne jačanje podjela... Ono što se sigurno zasad može uraditi, to je da se ne odbacuje onaj zdravi dio srpskog etničkog korpusa... Mada su u manjini, Srbi sa kojima se može graditi ova država na zdravim temeljima itekako postoje... I više ih je nego što se možda misli... Međutim, bošnjačka nacionalistička politika izgleda da čini sve da i te ljude otjera iz probosanskog tabora... A tako se država ne pravi...

Multietničku državu ne možeš praviti na bazi etno-nacionalnog nacionalizma... Među svim iskrivljenim "argumentima" koji dolaze iz Republike Srpske, zapazio sam i jedan vrlo utemeljen: "ako su Bošnjaci zaista bili za multietničku državu, kako to da su 1990. godine dominantno glasali za nacionalnu stranku''... Za razliku od ostalih pitanja iz tog pravca, ja na ovo nemam odgovor... Imaš li ti?
Last edited by cyprus on 27/10/2016 11:43, edited 1 time in total.
statixx

#333 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by statixx »

Dakle, ako treba slaviti nastanak i opstanak RS, šta je logičnije od toga da vam na prvom mestu za priznanja budu upravo oni koji su je stvorili, ne prezajući od kršenja bilo kojeg ljudskog ili božijeg zakona?

Naravno, taj već davnašnji "prljav posao" danas bi nekako svi da zabašure, da ga potisnu u najmračnije uglove svesti i sećanja, tamo gde obitavaju ljudi i događaji koje bismo da zaboravimo, i zaboravljanjem da poništimo da ih je ikada i bilo.

Evo, recimo, jednostavnog kviz pitanja: kako je nastala Republika Srpska? Lepo, "srpski narod je tako poželeo" a njegovi predstavnici sledili su volju naroda. Čista pravno-politička stvar, bazirana na pisanim i nepisanim zakonima. Samo što u praksi, eto, uopšte nije bilo tako. Da bi se stanje na terenu dovelo u sklad s "političkom voljom", malj brutalne etničke segregacije morao je da radi punom snagom, na veoma širokoj skali, u podugačkom vremenskom periodu.

Šta je zaključak? Odluka Skupštine RS može biti skandalozna, ali nije jasno po čemu bi to bila iznenađujuća, još manje po čemu bi bila nekonzistentna: ona je, naprotiv, savršeno logična gledano iz unutrašnje vizure samog četvrtstoletnog "projekta" koji slavi.
http://www.slobodnaevropa.org/a/rs-odli ... 77684.html
Kikibombona

#334 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by Kikibombona »

Gojeni H wrote:
Kikibombona wrote:
Nije Djordje iz Leskovca ...
Naravno da nije "Dordje iz Leskovca ...".
Ali su Djordji skoro 200 godina bombardovani sa svih mogucih strana (SPC, obrazovanje, vojska, intelektualna i politicka elita, ...) informacijama o srpskom usudu i zrtvi, Milosu Obilicu, hrvatskim mekuscima, Bosnjacima (poturicama :oops: ) koji se prodaju za vjeru, arnautskoj genetskoj necistoci, itd.
Kada generacije odrastaju u takvoj sredini, onda onima koje ti nazivas elitama uopste nije tesko da mobiliziraju stanovnsitvo u ostvarivanje mitoloskih projekata i ratova.
Zbog toga nagaradjivanje ratnih zlocinaca medju srpskim narodom moze da prodje ovako glatko. Ne samo da prodje, vec da bude i hvaljeno kao cin priznanja onima koji su se zrtvovali u ostvarivanju vjekovnog srpskog sna.

Vec u 19. vijeku, Srbija je odlucila ulagati napore ka teritorijalnom prosirivanju prema zapadu.
Bilo da se radi o projektu Velike Srbije ili jugoslovenstva, taj projekat je zivio i danas zivi.
Geopoliticki, danas u 21. vijeku, Srbija se i dalje pozicionira da bude najveca sila na Balkanu te da se prosiruje na racun Bosne i Hercegovine.
Ovo nece promijeniti niko i nista.

Srpsko drustvo truli i samo ce osjecati posljedice ovakvog (ne)moralnog odnosa prema dobru ili zlu.
S obzirom da nas uopste ne interesuje srpsko drustvo, problem je u tome sto oni svoj smrad ne zadrzavaju za sebe, vec nastoje da ga izvoze.
Manje-vise, slazem se sa napisanim.

Al' kako objasnjavas cinjenicu da je u BiH dosao veoma mali broj dobrovoljaca iz Srbije i da se uglavnom radi o drustvenom talogu!??

Zasto nije dosao milion dobrovoljaca ili recimo 100 000? Meni to govori da narod nije bio narocito predan cilju srpske elite, ili je bolje reci, nije bio spreman zrtvovati se za ciljeve koje su postavili Milosevic, SANU i SPC.

BiH bi bila u teskoj situaciji da je srpski narod prihvatio borbu, da se mobilisao kao u svjetskim ratovima. Mi imamo neke druge informacije, da su recimo srpski studenti u velikom broju razgulili iz Srbije. Nemamo info da su se studenti orgsnizovali i kao dobrovoljci dolazili ratovati u BiH.

Ovo sto ti pises su cinjenice i sve je to tacno, ali nije crno-bijelo, nije odraz cijelog naroda. Dobrog dijela sigurno jeste. To je moja poenta.
daddy-kool

#335 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by daddy-kool »

cyprus wrote:
Multietničku državu ne možeš praviti na bazi etno-nacionalnog nacionalizma... Među svim iskrivljenim "argumentima" koji dolaze iz Republike Srpske, zapazio sam i jedan vrlo utemeljen: "ako su Bošnjaci zaista bili za multietničku državu, kako to da su 1990. godine dominantno glasali za nacionalnu stranku''... Za razliku od ostalih pitanja iz tog pravca, ja na ovo nemam odgovor... Imaš li ti?
Naravno da imam - jer tada je već na djelu bio raspad Jugoslavije. Postojale su naznake u kojem pravcu ide srpska politika u Jugoslaviji, a već su bili održani izbori u Hrvatskoj i Sloveniji na kojim je nedvosmisleno odabran put u nezavisnost. Srpski nacionalisti su već bili na vlasti u Srbiji, ukinute su bile AP. Muslimani u BiH su se većinski okupili oko SDA, koja je tada više bila pokret nego stranka, jer je bilo jasno da nam predstoje opasna i turbulentna vremena, i da je borba za političku suverenost još jednom pred nama. Nismo bili ni gluhi ni slijepi, i tada se pratilo šta se radi i dešava i u Srbiji i Hrvatskoj.
cyprus

#336 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by cyprus »

daddy-kool wrote:
cyprus wrote:
Naravno da imam - jer tada je već na djelu bio raspad Jugoslavije. Postojale su naznake u kojem pravcu ide srpska politika u Jugoslaviji, a već su bili održani izbori u Hrvatskoj i Sloveniji na kojim je nedvosmisleno odabran put u nezavisnost. Srpski nacionalisti su već bili na vlasti u Srbiji, ukinute su bile AP. Muslimani u BiH su se većinski okupili oko SDA, koja je tada više bila pokret nego stranka, jer je bilo jasno da nam predstoje opasna i turbulentna vremena, i da je borba za političku suverenost još jednom pred nama. Nismo bili ni gluhi ni slijepi, i tada se pratilo šta se radi i dešava i u Srbiji i Hrvatskoj.
A neka građanska, multietnička, državotvorna stranka bi predstavljala opasnost za Bošnjake, pa nije bilo druge nego SDA... Yeah right...

Doduše, ovim razvodanjavamo temu... Osvrnuo si se na najmanje bitan dio mog posta...
daddy-kool

#337 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by daddy-kool »

cyprus wrote:
A kada dolazimo do pitanja, kako promijeniti takav mentalni sklop - pa sigurno ne lako... Ono na šta često ukazujem ovdje na forumu je da bošnjački nacionalizam definitivno nije adekvatan odgovor, pogotovo zato što osnovna funkcija bošnjačke ili ako hoćeš probosanske politike treba biti integracija države, a ne jačanje podjela... Ono što se sigurno zasad može uraditi, to je da se ne odbacuje onaj zdravi dio srpskog etničkog korpusa... Mada su u manjini, Srbi sa kojima se može graditi ova država na zdravim temeljima itekako postoje... I više ih je nego što se možda misli... Međutim, bošnjačka nacionalistička politika izgleda da čini sve da i te ljude otjera iz probosanskog tabora... A tako se država ne pravi...
Ovdje nije dovoljna promjena politike sa probosanske strane, na šta se sve slične diskusije svedu (ne valja u RS - krivi su Bošnjaci), jer postoje nepomirljivi koncepti koji se svode na: 1. jedinstvenu, suverenu i nezavisnu BiH i 2. de jure podjelu BiH. Imali nekoliko različitih političkih opcija na svim stranama, ali svakoj kod njih je bilo zajedničko prihvatanje jedan od ova dva gore navedena koncepta. U RS je na djelu drugi koncept iako primarno fingiran iz Srbije i održavan tamošnjim političkim, intelektualnim i duhovnim elitama, i on se ne mijenja od 1991.

U tome se sastoji to opredjeljenje tamošnjeg puka, i na njegovu promjenu se može uticati isključivo ako utičemo na uzoke istog.
daddy-kool

#338 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by daddy-kool »

cyprus wrote:

A neka građanska, multietnička, državotvorna stranka bi predstavljala opasnost za Bošnjake, pa nije bilo druge nego SDA... Yeah right...

Doduše, ovim razvodanjavamo temu... Osvrnuo si se na najmanje bitan dio mog posta...
Ja ti pišem kako se tada razmišljalo. To je bilo vrijeme promjena u Evropi i svugdje su komunisti izgubili vlast, primarno zbog geopolitičkih pomjeranja, sa određenim izuzecima u Srbiji, CG i Bjelorusiji. Muslimani su se okupili oko jedne političke opcije kako bi artikulirali svoje ciljeve i težnje, i obezbijedili specifičnu političku težinu za predstojeće nevolje.

Opet nisu svi Muslimani glasali za SDA, nego je tu bilo svega od liberala, SDP, reformista, itd. Drugi dio sam odgovorio u prethodnom postu.
cyprus

#339 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by cyprus »

daddy-kool wrote:
cyprus wrote:
Ovdje nije dovoljna promjena politike sa probosanske strane, na šta se sve slične diskusije svedu (ne valja u RS - krivi su Bošnjaci), jer postoje nepomirljivi koncepti koji se svode na: 1. jedinstvenu, suverenu i nezavisnu BiH i 2. de jure podjelu BiH. Imali nekoliko različitih političkih opcija na svim stranama, ali svakoj kod njih je bilo zajedničko prihvatanje jedan od ova dva gore navedena koncepta. U RS je na djelu drugi koncept iako primarno fingiran iz Srbije i održavan tamošnjim političkim, intelektualnim i duhovnim elitama, i on se ne mijenja od 1991.

U tome se sastoji to opredjeljenje tamošnjeg puka, i na njegovu promjenu se može uticati isključivo ako utičemo na uzoke istog.
Naravno da nije dovoljan... Ne mogu Bošnjaci sami promijeniti domintantnu političku orijentaciju među Srbima... Taj proces mora prvenstveno krenuti iznutra... Ali da bi se stvorili preduslovi za njihovu preorijentaciju mora postojati prava državotvorna alternativa kojoj se mogu okrenuti... Pa neće napustiti Dodika, da bi se okrenuli Bakiru :-)
daddy-kool

#340 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by daddy-kool »

cyprus wrote:

Naravno da nije dovoljan... Ne mogu Bošnjaci sami promijeniti domintantnu političku orijentaciju među Srbima... Taj proces mora prvenstveno krenuti iznutra... Ali da bi se stvorili preduslovi za njihovu preorijentaciju mora postojati prava državotvorna alternativa kojoj se mogu okrenuti... Pa neće napustiti Dodika, da bi se okrenuli Bakiru :-)
Bio je i SDP na vlasti, pa je i tada bilo isto. Kako ti zamišljaš tu "državotvorna alternativa kojoj se mogu okrenuti"?

Ja sam mišljenja da ona mora poniknuti iz njih i biti autentična, nikada neće prihvatiti nešto, da kažemo, iz Sarajeva.
statixx

#341 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by statixx »

daddy-kool wrote: Ja sam mišljenja da ona mora poniknuti iz njih i biti autentična, nikada neće prihvatiti nešto, da kažemo, iz Sarajeva.
:thumbup:
Gojeni H

#342 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by Gojeni H »

cyprus wrote:
daddy-kool wrote:

Vrijeme ideologija, barem na evropskom prostoru, je zavrseno 1989. god.
Na sceni je povratak borbe za nacije-drzave.
Ideolosko "preobrazenje" srpskog naroda, u kojem bi dobrovoljno dijelio politicki i drzavni prostor, je nemoguce ... barem u narednih 50 godina.
BHCluster

#343 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by BHCluster »

A u medjuvremenu ce demokratski predstavnici srba da odlikuju i nagradjuju one koji su najodgovorni za zlocine pocinjene nad ne srbima dok ce apologete to peglati i naravno u isto vrijem optuzivati bosnjake za to. :lol:
El_comadante

#344 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by El_comadante »

cyprus wrote:Dobro, alfonse... Znači utvrdili smo - Srbi nisu genocidan narod... To sam htio čuti i drago mi je da to čujem :thumbup: Međutim, čut ćete me opet i svaki put kad god se ponovno krene flertovati sa tom bolesnom formulacijom, koja ima potencijal da i sama postane genocidna...

@daddy-kool, da li sam ja igdje kazao kao mi nije jasno kakvo je morbidno stanje društvene svijesti u Republici Srpskoj... Nacionalistička politika koja egzistira u tom društvu, koja je u proteklom ratu dobila zločinački i na kraju genocidni karakter, te koja i danas uživa podršku u velikom dijelu tamošnjeg stanovništva, jeste nešto što je za svaku moguću osudu i suprotstavljanje... Ima li negdje neka rečenica koju sam ja ovdje napisao, a da to osporava? Ako ima, molio bih citat...

ako ti nije teško da mi 3 stvari objasnis:
1) niakada alfonsu nisi odgovorio koje stranke u parlamentu RS su bile prostiv ovoga? jer su ovo legitimni prestavnici srpskog naroda koji tu sjede zato je bitno da se zna ko je glasao za ovo a ko protiv.
2) kažeš nisu svi srbi. koje su to srpske stranke, organizacije itsl osudile ovo? evo imamo par pojednica uredu koja je grupa ljudi ovo osudila jer ako šutiš znači da odobravaš.
3) kažeš da netrebamo govoriti da su genocidaši. uredu. kako bi ti nazvao ljude koji neče da kažu gdje su grobnice oko Prijedora, Srebrenice, Višegrada itd? kako bi nazvao ljude koji pjevaju pjseme nož, žica, srebrenica, oj sjenicu druga srebrenica itd? kako bi nazvao ljude koji negiraju genocid u srebrenici?
Gojeni H

#345 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by Gojeni H »

Ne znam zasto uopste mlatimo praznu slamu ovim pojmom - genocidni narod?
Ono sto je najbitnija cinjenica je da je Srbija neprijatelj Bosne i Hercegovine jer ima pretenzije prema njenoj teritoriji. I ovo se nece promijeniti nikakvim pozivanjima na razum, bratstvo i jedinstvo i ostalim glupostima dokonih kvazi-ljevicara.

Srpski narod kao cjelina ima ogroman problem isti kao sto je imao i 90-ih gdje su zlocini i hajducija mjerilo nivoa patriotizma, a ponasanje koje je omrazeno svugdje u normalnom i civilizovanom svijetu je nesto sto se glorifikuje u srpskim medijima, ali i drustvu u cjelini.

Ali, ovo je njihov problem i za srpske probleme treba da nas boli klinac ... osim povremenog podsjecanja pored koga zivimo.
Sanjarko

#346 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by Sanjarko »

BHCluster wrote:https://static.klix.ba/media/images/vij ... 15.jpg?v=1

Da li je neko srpsko udruzenje/organizacija osudli ovo?
Pa ne znam, samo nesto pojedinaca Srba par Srba, cak ne znam jel se Kandicka, Biserko itd. oglasili o ovome.
daddy-kool

#347 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by daddy-kool »

Gojeni H wrote:

Ali, ovo je njihov problem i za srpske probleme treba da nas boli klinac ... osim povremenog podsjecanja pored koga zivimo.
Stoji, samo što se ovo dešava na teritoriji koju smatramo svojom državom.

Onda to postaje i naš problem.
Banksy

#348 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by Banksy »

cyprus wrote:
Ne mogu Bošnjaci sami promijeniti domintantnu političku orijentaciju među Srbima... Taj proces mora prvenstveno krenuti iznutra... Ali da bi se stvorili preduslovi za njihovu preorijentaciju mora postojati prava državotvorna alternativa kojoj se mogu okrenuti... Pa neće napustiti Dodika, da bi se okrenuli Bakiru :-)
Zašto bi, kao preduslov preorijentacije među Srbima, morala postojati sarajevska ''državotvorna alternativa''?
To je lažna postavka kojom se opravdava status quo političke misli u Srba zadnjih nekoliko decenija.

Naše društvo, a na neki način i država, su najvjerovatnije nepovratno podijeljeni na tri etničke grupe i teritorije. Treba pokopati iluzije da je neka zajednička, krovna, državna probosanska politika svih združenih i zargljenih naroda ikad više moguća na ovom prostoru (ili je bar nemoguća na neko duže vrijeme).
Ono što je moguće, a što još uvijek nemamo, je bar neki minimum zajedničke misli i koncepta koji bi se usaglasio oko ideje budućnosti Bosne i Hercegovine kao jedne, zajedničke države koja bi djelovala kao zajednica ravnopravnih naroda sa max mogućom zaštitom svakog pojedinca, i svih njegovih građanskih prava, na svakom komadu te zemlje, kao i max pravna sigurnost i jedinstven nastup i suglasnost prema akcijama koje slijede da bi se BiH polako uvela u društvo demokratskih zemalja Evropske unije i da bi i sama počela aplicirati odgovarajuće obaveze i parva, ali i standarde ponašanja civiliziranog svijeta.
To je za početak dovoljno i hajde da se usuglasimo oko toga, pa ćemo, ako bude želje, dalje nastaviti proces ujedinjavanja oko sličnih političkih ideja na niovu cijele BiH, bez izmišljanja lažnih konstrukcija prioriteta i obaveza koje Sarajevo treba ispuniti ne bi li se Srbi smilovali, pa opet počeli BiH doživljavati svojom.
Gojeni H

#349 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by Gojeni H »

daddy-kool wrote:
Gojeni H wrote:

Stoji, samo što se ovo dešava na teritoriji koju smatramo svojom državom.

Onda to postaje i naš problem.
Radi se o fenomenu ruske manjine u zemljama nastalim raspadom Sovjetskog Saveza.
Taj fenomen su bosanski Srbi napravili sami od sebe. Oni nisu peta kolona vec stvarni (bivsi) i potencijalni (sadasnji) kvislinski faktor.
S druge strane, mir je i stanje je ovakvo kakvo je. Srbi iz PC-a ce nastaviti slaviti zlocince, mi mozemo na to ukazivati ali sve vise do toga dovodi do politicke krize.
DakleM, izlaz je suspenzija Dejtonskog sporazuma ... govorili smo o tome.
Sanjarko

#350 Re: Čudno, tema nije otvorena!!!!!!!

Post by Sanjarko »

cyprus wrote:
Ne mogu Bošnjaci sami promijeniti domintantnu političku orijentaciju među Srbima... Taj proces mora prvenstveno krenuti iznutra... Ali da bi se stvorili preduslovi za njihovu preorijentaciju mora postojati prava državotvorna alternativa kojoj se mogu okrenuti... Pa neće napustiti Dodika, da bi se okrenuli Bakiru :-)
Ne kontam ovo.
Bio je Komsic i SDP godinama na vlasti pa nisam vidio da su se nesto tad okrenuli drugim opcijama.
Post Reply