Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović za "Avaz"
Ne možemo halaliti onima koji nisu odbranili Srebrenicu
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kazao je za "Dnevni avaz", komentirajući ishod izbora u Srebrenici i pobjedu Mladena Grujičića, da "ono što se dogodilo, kada su u pitanju izbori, i nije najveća tragedija koja se mogla dogoditi".
- Vidjet ćemo kako će to ići dalje, ali sigurno je Srebrenica veliki izazove za sve nas. Srebrenica šalje poruka Bošnjacima, a prije svega Bošnjacima iz Srebrenice. Srebrenicu u političkom smislu nije mogao odbraniti bilo ko drugi, izuzev oni. To je, ustvari, poruka živih Srebreničana onim tamo mrtvima u Potočarima. Ja sam jednom prilikom kazao da ne trebamo halaliti onima koji su sjedili kod kuće taj dan, a nisu izašli, i to ponavljam. Ne možemo halaliti! - kazao je Kavazović za "Avaz".
Brojna stratišta
Nadalje, poručio je kako se nada da će, s druge strane, Bog nagraditi sve one koji su izašli na izbore i obavili svoju dužnost.
- Srebrenica će ostati veliki izazov za same Srebreničane. Zbog Potočara, zbog genocida, zbog svega što se tamo dogodilo. Niko nije imao nikakvo opravdanje da kaže da ga se ne tiče ovo. To je poruka živih mrtvima! Doći će dan, mi muslimani u to vjerujemo, kada će se živi i mrtvi susresti. Morat će se pogledati u oči - izjavio je reis Kavazović.
On je sa saradnicima posjetio jučer Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu, gdje je u društvu predsjednika Saveza logoraša BiH Jasmina Meškovića, inicijatora gradnje tog muzeja, pogledao postavku koju čine brojni predmeti pronađeni u logorima, masovnim grobnicama i drugim stratištima diljem BiH, uključujući i Srebrenicu.
Brutalnost zločina
Reis Kavazović zahvalio je entuzijastima s Meškovićem na čelu, koji su otvorili muzej u julu ove godine, te kazao da je ovo "mjesto našeg pamćenja".
- Želim zahvaliti Jasminu koji je sve ovo pokrenuo, našao prostora i snage da mlađe generacije koje nisu svjedočile zločinima i genocidu vide dijelove naše stvarnosti od 1992. do 1995. Ostaje na svima nama da pomognemo ovim ljudima da iznesu taj projekt. Možda je i bolje da ovo radi udruženje koje je na svojoj koži osjetilo svu brutalnost zločina. Islamska zajednica pomoći će ovim ljudima da donesu istinu i da se ona ne sakrije - dodao je reis Kavazović.
Bolna sjećanja
Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida detaljno prikazuje 12 tematskih cjelina, genocid u Srebrenici, izložbu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, logore, metode i načine mučenja žrtava, zločine počinjene nad djecom, masovne grobnice i nestale osobe, eksponate i lične predmete žrtava, portrete i pisma žrtava 1992.-1995., opsadu Sarajeva, odbranu civila improviziranim alatkama, dokumentarne filmove i mnoge druge teme. Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. nalazi se u ulici Ferhadija 17 u Sarajevu.
http://www.avaz.ba/clanak/259141/ne-moz ... srebrenicu
SREBRENICA
- SkyLimit
#326 Re: SREBRENICA
- SkyLimit
#327 Re: SREBRENICA
Ali ja i dalje ne razumijem zašto je toliko Srebrenica u fokusu(osim emotivne strane) a ne Rogatica, Foča, Bratunac...gdje također Bošnjaka nema ni u fizičkom ni u političkom smislu?
Uz dužno poštovanje, ne bih ja rekao da se u svim slučajevima radi o jadnim žrtvama genocida i etničkog čišćenja, prije da nakon što su osjetili život u gradu nema te sile koja bi ih natjerala da se vrate u svoja živopisna sela gdje se noću stražarilo na smjene da ne bi medvjed napao.
Uz dužno poštovanje, ne bih ja rekao da se u svim slučajevima radi o jadnim žrtvama genocida i etničkog čišćenja, prije da nakon što su osjetili život u gradu nema te sile koja bi ih natjerala da se vrate u svoja živopisna sela gdje se noću stražarilo na smjene da ne bi medvjed napao.
- KB9
#329 Re: SREBRENICA
opet reis jedini prica a mocni politicari ne smiju prozborit kako je narod bio lijen 
-
PM72
#330 Re: SREBRENICA
Još prije izbora Reis je govorio "Nedajte da vlah u Srebrenici vlada"...KB9 wrote:opet reis jedini prica a mocni politicari ne smiju prozborit kako je narod bio lijen
-
Cohers
#331 Re: SREBRENICA
Rogatica, Foča, Bratunac... nisu "zaštićene zone" i bh-kvislinzi, predvođeni Izetbegovićem, isključivo su odgovorni za genocid. Odgovornost za Srebrenicu im je djelimična, zato svesrdno uživaju na lovorikama genocida u Srebrenici. Promjena vlastodršca mogla bi ugroziti to uživanje, stoga su Princ Kuga i njegovi šegrti uznemireni.SkyLimit wrote:Ali ja i dalje ne razumijem zašto je toliko Srebrenica u fokusu(osim emotivne strane) a ne Rogatica, Foča, Bratunac...gdje također Bošnjaka nema ni u fizičkom ni u političkom smislu?
- KB9
#332 Re: SREBRENICA
rekoh vec, reis prorok bio praviPM72 wrote:Još prije izbora Reis je govorio "Nedajte da vlah u Srebrenici vlada"...KB9 wrote:opet reis jedini prica a mocni politicari ne smiju prozborit kako je narod bio lijen
-
Cohers
#333 Re: SREBRENICA
Nije on bio nikakav prorok, on je najneposrednije suodgovoran za ovo što se dogodilo.KB9 wrote:rekoh vec, reis prorok bio praviPM72 wrote:Još prije izbora Reis je govorio "Nedajte da vlah u Srebrenici vlada"...KB9 wrote:opet reis jedini prica a mocni politicari ne smiju prozborit kako je narod bio lijen
Potom, zaboravlja se da su Izetbegovićevi šegrti, pred i nakon referenduma, širili paniku među povratnicima i pozivali ih da bježe u fbih.
- KB9
#334 Re: SREBRENICA
svi su krivi, samo nije narod srebrenice kojem je bilo mrsko glasat 
- GeeTnT
#335 Re: SREBRENICA
..kao uostalom i vecini u FBiH...KB9 wrote:svi su krivi, samo nije narod srebrenice kojem je bilo mrsko glasat
- KB9
#336 Re: SREBRENICA
u srebrenici to ima daleko vecu tezinu, zar ne?GeeTnT wrote:..kao uostalom i vecini u FBiH...KB9 wrote:svi su krivi, samo nije narod srebrenice kojem je bilo mrsko glasat
- GeeTnT
#337 Re: SREBRENICA
..ima samo za one koji navijacki posmatraju situaciju, a mislim da ti takodje nisi daleko..Srebrenica je mjesto genocida kao i eres, a to se nece promijeniti smjenom nacelnika.. Na kraju krajeva sta to Srebrenica moze jos proci, a sto vec nije prosla..KB9 wrote:u srebrenici to ima daleko vecu tezinu, zar ne?GeeTnT wrote:..kao uostalom i vecini u FBiH...KB9 wrote:svi su krivi, samo nije narod srebrenice kojem je bilo mrsko glasat
- KB9
#338 Re: SREBRENICA
zna se koji je grad, zlocin i genocid prva asocijacija vezana za nebesku agresiju na nasu drzavu, bez ikakve dvojbe to je srebrenica za koju se sad kuka jer je pala u ruke tog istog agresora fakticki jer je ugrozenim ljudima srebrenice bilo mrsko otic da zaokruze
to je cinjenica oko koje ti nemas potrebe da mislis o drugima
- GeeTnT
#339 Re: SREBRENICA
Srebrenica je trenutno predmet sprdnje na racun esdea, reisa, munire, vogosce, prodaje ....sve do Bosnjaka. Rijetki su oni koji ovih dana prate desavanja zbog Srebrenice i njenih preostalih gradjana iz reda Bosnjaka.KB9 wrote:zna se koji je grad, zlocin i genocid prva asocijacija vezana za nebesku agresiju na nasu drzavu, bez ikakve dvojbe to je srebrenica za koju se sad kuka jer je pala u ruke tog istog agresora fakticki jer je ugrozenim ljudima srebrenice bilo mrsko otic da zaokruze
-
DonieBrasco
#340 Re: SREBRENICA
Srebrenica nakon rata i jeste samo SDA, Ćamil, reis, ovih par zena + vogosca! Sta je dole SDA uradila po pitanju povratka i obnove - nista, gdje su silni novci, ovih par zena i njihove familije zive kao lordovi, dok ostala zitelje Srebrenice prezivljava, u samom mjestu nema nista, nikakva ekonomija i temlje za povratak i zivljenje. Ćamil je dosadan samo tako, covjece izgubio si izbore - tvoja partija te izdala/prodala nisi dobio podrsku glasaca.GeeTnT wrote:Srebrenica je trenutno predmet sprdnje na racun esdea, reisa, munire, vogosce, prodaje ....sve do Bosnjaka. Rijetki su oni koji ovih dana prate desavanja zbog Srebrenice i njenih preostalih gradjana iz reda Bosnjaka.
SDA, Bakir i bakirovic su svoje odradili po pitanju politike, interesa, raznih stvari, pokradene su donacije, ovih par familija drugi milion puta bolji zivot zapocele, za ostale nema i nece biti, jednom rijecju narod je prevaren zna se imenom i prezimenom od koga.
- GeeTnT
#341 Re: SREBRENICA
..ako ko treba da salje svoj sud o Srebrenici, a u vezi esdea, Camila, reisa, Munire,...to su Srebrenicani, a ne ti i ja. Kontas. Narod Srebrenice je naselio prvo Tz, neki su ostali, nekima se nije svidjelo pa su otisli u dijasporu, neki su iz Tz dosli u Sa, Vogoscu...ima ih svugdje..ali jok ovde se samo poteze Vogosca..DonieBrasco wrote:Srebrenica nakon rata i jeste samo SDA, Ćamil, reis, ovih par zena + vogosca! Sta je dole SDA uradila po pitanju povratka i obnove - nista, gdje su silni novci, ovih par zena i njihove familjije zive kao lordovi, dok ostala zitelje Srebrenice prezivljava, u samom mjestu nema nista, nikakva ekonomija i temlje za povratak i zivljenje. Ćamil je dosadan samo tako, covjece izgubio si izbore - tvoja partija te izdala/prodala nisi dobio podrsku glasaca.GeeTnT wrote:Srebrenica je trenutno predmet sprdnje na racun esdea, reisa, munire, vogosce, prodaje ....sve do Bosnjaka. Rijetki su oni koji ovih dana prate desavanja zbog Srebrenice i njenih preostalih gradjana iz reda Bosnjaka.
PS. Slusam ovih dana kako je Kuko iz Banovica poceo da naseljava "gl0ve" po Seheru, jedva cekam da vidim kakve ce se price pricati o novoj migraciji...
-
stari grad Visegrad
#342 Re: SREBRENICA
Logicno bi bilo da zbog tolikih nastradalih Bosnjaka, probelma oko nacelnika Srebrenice, zbog buducnosti, logicno bi bilo da se Srebrenica pripoji fbih. I cudi me da nije u sastvu fbih do danas. Ko zna sta ce novom srpskom nacelniku pasti napamet da radi u nastavku srpskog rata protiv bosnjaka...
-
stari grad Visegrad
#343 Re: SREBRENICA
Sto se tice odgovornosti za Srebrenicu mislim da smo svi mi odgovorni a ne samo Srebrencani.
-
PM72
#344 Re: SREBRENICA
Niti sam odgovoran ja niti moja familija prema tome nemamo nikakve krivice ni grižnje savjesti prema Srebrenici ni srebreničanima.Znači ,kad napišeš "svi smo krivi" - napisao si nebulozu kao i to da Srebrenica treba da bude sastavni dio FBiH.Čarobne vile i štapića nema,Alija umro a Klinton penzioner.
- KB9
#345 Re: SREBRENICA
camil je tesko opisiv tip gnjide i metilja
- KB9
#346 Re: SREBRENICA
PM72 wrote:Niti sam odgovoran ja niti moja familija prema tome nemamo nikakve krivice ni grižnje savjesti prema Srebrenici ni srebreničanima.
- uglavnomja
#347 Re: SREBRENICA
stari grad Visegrad wrote:Logicno bi bilo da zbog tolikih nastradalih Bosnjaka, probelma oko nacelnika Srebrenice, zbog buducnosti, logicno bi bilo da se Srebrenica pripoji fbih. I cudi me da nije u sastvu fbih do danas. Ko zna sta ce novom srpskom nacelniku pasti napamet da radi u nastavku srpskog rata protiv bosnjaka...
buducnost srebrenice je zavrsila u dzepovima raznih munira i izetbegovica, daleko od srebrenice ... stotine miliona raznih para ... dovoljno ne samo za povratak nego i za samoodrziv ostanak
ali eto, neka smo "mi" krivi za to sto oni nisu izasli da glasaju
-
PAZI
#348 Re: SREBRENICA
E de sada ti nama delegat lijepo objasni ko smo to sve mi koji smo ko bojagi odgovorni što onaj debelguz nije pobijedio za načelnika..ili misliš općenito odgovorni za stanje srebrenice i srebreničana...stari grad Visegrad wrote:Sto se tice odgovornosti za Srebrenicu mislim da smo svi mi odgovorni a ne samo Srebrencani.
Ja recimo pripadam onoj grupi od "mi"koja za sve ono što se događalo i događa u i oko srebrenice prvenstveno smatram odgovorne srebreničane na prvom i jedinom mjestu ..i nikoga drugog..I dokle da ostatak države pa koliki je toliki je čitavo vrijeme bude pod "srebreničkom hipotekom"za svaku moguću i nemoguću stvar.
- Better Man
#349 Re: SREBRENICA
Isključivo su odgovorni SDA pod broj 1, a pod broj 2 Srebreničani koji su se naselili po Vogošći, Sarajevu itd. i koji su umjesto da se vrate tamo i glasaju, glasali u mjestima koja sam naveo. sami su krivi i nek snose odgovornost.PAZI wrote:E de sada ti nama delegat lijepo objasni ko smo to sve mi koji smo ko bojagi odgovorni što onaj debelguz nije pobijedio za načelnika..ili misliš općenito odgovorni za stanje srebrenice i srebreničana...stari grad Visegrad wrote:Sto se tice odgovornosti za Srebrenicu mislim da smo svi mi odgovorni a ne samo Srebrencani.
Ja recimo pripadam onoj grupi od "mi"koja za sve ono što se događalo i događa u i oko srebrenice prvenstveno smatram odgovorne srebreničane na prvom i jedinom mjestu ..i nikoga drugog..I dokle da ostatak države pa koliki je toliki je čitavo vrijeme bude pod "srebreničkom hipotekom"za svaku moguću i nemoguću stvar.
- sinuhe
#350 Re: SREBRENICA
Vise ih je glasalo iz dijaspore i u odsustvu nego na proslim izborima. Manje ih je glasalo redovno ali manje je glasalo i Srba.
Pricate o toj Vogosci, Sarajevu i Tuzli kao da je tamo premija zivjeti i da oni imaju bogzna kakve prednosti ako glasaju za SDA.
Sarajevo je samo po sebi tvrdjava SDA.
Pricate o toj Vogosci, Sarajevu i Tuzli kao da je tamo premija zivjeti i da oni imaju bogzna kakve prednosti ako glasaju za SDA.
Sarajevo je samo po sebi tvrdjava SDA.
Last edited by sinuhe on 25/10/2016 21:49, edited 1 time in total.