Zahiragić opet jaše
- zeina
#326 Re: Zahiragić opet jaše
To sto se neko ne vraca na posao je zloupotreba i to niko nije duzan da tolerise, zavisno od radnog mjesta i najblize dzamije odsustvo zbog dzume moze da varira od pola sata do max sat i po ukoliko je dzamija zaista daleko, ali to su rijetki slucajevi
- spreca
#327 Re: Zahiragić opet jaše
istina mnogima bi se to svidiloaratet wrote:Treba uvesti zakon da muslimani ne moraju raditi i uciti nikako zato sto moraju klanjati.
- uglavnomja
#328 Re: Zahiragić opet jaše
ne postoje neobavezna predavanja i vjezbe na faksuzeina wrote: Pa to se i trazi, da se ispiti ne zakazuju za vrijeme dzume i po mogucnosti obavezna predavanja, vjezbe i td., zar je to puno i toliko tesko organizovati? Sto se tice zaposlnih...neka taj dan ostanu sat vremena duze na poslu, neko ce iskoristiti pauzu...mikion nacina ako ima dobre volje, al jok, najbitnije je pljuvati i siriti mrznju
hoces li ti platiti prekovremeni rad profesorima? ljudi imaju zivot, djecu, planove ... petak poslije posla, ide vikend ... a ti bi da rade prekovremeno zato jer par buducuh "hakademaca" misli da je jamija vaznije od nauke? pa koji ce qrac na faksu?
- zeina
#329 Re: Zahiragić opet jaše
Zalostan i jadan komentar, odraz neupucenosti, sto me zaista cudi jer si neklanjajuci imao dosta vremena da se edukujes i informises...za tvoju informaciju musliman koji obavlja svih 5 dnevnih namaza potrosi pola sata na sve to...koliko ti potrosis pljuvajuci po forumu?aratet wrote:Treba uvesti zakon da muslimani ne moraju raditi i uciti nikako zato sto moraju klanjati.
-
Horcrux
#330 Re: Zahiragić opet jaše
Mene su ucili da ne moras otici na dzumu ako imas opravdan razlog. Sta je "opravdani razlog"? Ako je ispit - nemoj otici na ispit, predavanje takodjer. Ako je faks - ispisi se
. Ako je posao - daj otkaz. Ako je sve u tvojoj mogucnosti, onda opravdanog razloga nema i tvoja glavna svrha petkom jeste otici na dzumu, ali to mi se ne cini zdravo.
Ako je prvo sto je receno ikre (uci, citaj) i ako je to izravna Kur'anska naredba za obrazovanje, pa sve do hadisa/predaje o tome da je tinta ucenog covjeka vrijednija od krvi sehida, onda je tvoja dzuma na tom predavanju, vjezbama i ispitima.
Ali nismo ni danas takvi. Valjda je lakse klanjati i moliti Boga da ti podari znanje, od samog citanja i ucenja. Izdali smo mi to ikre davno. Zato su muslimani danas u takvom polozaju kakvom jesu, a sve druge vidimo kao krivice, osim sebe.
Ako je prvo sto je receno ikre (uci, citaj) i ako je to izravna Kur'anska naredba za obrazovanje, pa sve do hadisa/predaje o tome da je tinta ucenog covjeka vrijednija od krvi sehida, onda je tvoja dzuma na tom predavanju, vjezbama i ispitima.
Ali nismo ni danas takvi. Valjda je lakse klanjati i moliti Boga da ti podari znanje, od samog citanja i ucenja. Izdali smo mi to ikre davno. Zato su muslimani danas u takvom polozaju kakvom jesu, a sve druge vidimo kao krivice, osim sebe.
- zeina
#331 Re: Zahiragić opet jaše
Nema tu prekovremenog rada, samo organizovanost da se ispit zakaze u drugo vrijeme, da se raspored predavanja i vjezbi napravi tako da JEDAN CAS od 12:45 do 13:45 bude slobodan, itekako je izvodljivo uz dobru voljuuglavnomja wrote:ne postoje neobavezna predavanja i vjezbe na faksuzeina wrote: Pa to se i trazi, da se ispiti ne zakazuju za vrijeme dzume i po mogucnosti obavezna predavanja, vjezbe i td., zar je to puno i toliko tesko organizovati? Sto se tice zaposlnih...neka taj dan ostanu sat vremena duze na poslu, neko ce iskoristiti pauzu...mikion nacina ako ima dobre volje, al jok, najbitnije je pljuvati i siriti mrznju
hoces li ti platiti prekovremeni rad profesorima? ljudi imaju zivot, djecu, planove ... petak poslije posla, ide vikend ... a ti bi da rade prekovremeno zato jer par buducuh "hakademaca" misli da je jamija vaznije od nauke? pa koji ce qrac na faksu?
- spreca
#332 Re: Zahiragić opet jaše
Ne pretjeruj......kako izgleda klanjanje tih 5 vaktova namaza ako ih sve za pola sata klanjas?.....ta pretjerivanja i dovode ljude u smnju u iskrenost pojedinih.........ima jos ljudi koji klanjaju.......klanjanje nije svjetsko prvenstvo u atleticizeina wrote:Zalostan i jadan komentar, odraz neupucenosti, sto me zaista cudi jer si neklanjajuci imao dosta vremena da se edukujes i informises...za tvoju informaciju musliman koji obavlja svih 5 dnevnih namaza potrosi pola sata na sve to...koliko ti potrosis pljuvajuci po forumu?aratet wrote:Treba uvesti zakon da muslimani ne moraju raditi i uciti nikako zato sto moraju klanjati.
- zeina
#333 Re: Zahiragić opet jaše
Ne pretjerujem, u prosjeku 6 minuta po namazu, govorim o farzovima a ne o sunetima koji nisu obavezni, svih 5 farzova je pola sataspreca wrote:Ne pretjeruj......kako izgleda klanjanje tih 5 vaktova namaza ako ih sve za pola sata klanjas?.....ta pretjerivanja i dovode ljude u smnju u iskrenost pojedinih.........ima jos ljudi koji klanjaju.......klanjanje nije svjetsko prvenstvo u atleticizeina wrote:Zalostan i jadan komentar, odraz neupucenosti, sto me zaista cudi jer si neklanjajuci imao dosta vremena da se edukujes i informises...za tvoju informaciju musliman koji obavlja svih 5 dnevnih namaza potrosi pola sata na sve to...koliko ti potrosis pljuvajuci po forumu?aratet wrote:Treba uvesti zakon da muslimani ne moraju raditi i uciti nikako zato sto moraju klanjati.
- spreca
#334 Re: Zahiragić opet jaše
Horcrux wrote:Mene su ucili da ne moras otici na dzumu ako imas opravdan razlog. Sta je "opravdani razlog"? Ako je ispit - nemoj otici na ispit, predavanje takodjer. Ako je faks - ispisi se. Ako je posao - daj otkaz. Ako je sve u tvojoj mogucnosti, onda opravdanog razloga nema i tvoja glavna svrha petkom jeste otici na dzumu, ali to mi se ne cini zdravo.
-
Korisnikk
#335 Re: Zahiragić opet jaše
Kome se klanja džuma za vrijeme predavanja, fino upiše fakultet u Saudijskoj Arabiji i problem riješen. Svakako ne kontam taj trend kritikovanja Zapada jer nameće svoje vrijednosti (npr. nedjelja neradni dan) a opet svi idu na Zapad radi studija ili na odmor a niko u Iran ili Saudijsku Arabiju.
- uglavnomja
#336 Re: Zahiragić opet jaše
spreca wrote:Horcrux wrote:Mene su ucili da ne moras otici na dzumu ako imas opravdan razlog. Sta je "opravdani razlog"? Ako je ispit - nemoj otici na ispit, predavanje takodjer. Ako je faks - ispisi se. Ako je posao - daj otkaz. Ako je sve u tvojoj mogucnosti, onda opravdanog razloga nema i tvoja glavna svrha petkom jeste otici na dzumu, ali to mi se ne cini zdravo.
mada se postavlja zanimljivo pitanje, kakvo "znanje" ti moze bog podariti ako sve zavisi od njega?
- zeina
#337 Re: Zahiragić opet jaše
Ovo nije zapad nego Bosna u kojij zivi vise od 50% muslimana i nasa prava ima da se postuju, nemamo mi nista sa S.Arabijom, ovo je nasa pradjedovina i na nasoj zemlji cemo da klanjamo kad hocemoKorisnikk wrote:Kome se klanja džuma za vrijeme predavanja, fino upiše fakultet u Saudijskoj Arabiji i problem riješen. Svakako ne kontam taj trend kritikovanja Zapada jer nameće svoje vrijednosti (npr. nedjelja neradni dan) a opet svi idu na Zapad radii studija ili na odmor a niko u Iran ili Saudijsku Arabiju.
-
kakavdanakneiskustvu
#338 Re: Zahiragić opet jaše
zeina wrote:To sto se neko ne vraca na posao je zloupotreba i to niko nije duzan da tolerise, zavisno od radnog mjesta i najblize dzamije odsustvo zbog dzume moze da varira od pola sata do max sat i po ukoliko je dzamija zaista daleko, ali to su rijetki slucajevi
ponavljam,ima ih koji i po tri sata nisu na radnom mjetu,kad ih upitas gdje su do sad,sve uvrijedjeni,pa na džumi
- spreca
#339 Re: Zahiragić opet jaše
opet LUPASzeina wrote: Ne pretjerujem, u prosjeku 6 minuta po namazu, govorim o farzovima a ne o sunetima koji nisu obavezni, svih 5 farzova je pola sata
Da bih stao na namaz da klanjas treba jos i abdestiti....mene su bar tako ucili.....neznam kako je to sad kod ovih novih.......pa i sunet jadna nebila dio svakog namaza...mozes ga propustiti samo u nedostatku vremena ......jel to ti ne klanjas sunet?......moze li baklava biti bez oraha i agde i secera......muslimanka treba pokriti lice,ruke do shake i noge do clankova....pa jel to zimi i ljeti hodas bosa?i obucesli se zimi toplije aljeti lakse a nije u propisu oblacenja
-
kakavdanakneiskustvu
#340 Re: Zahiragić opet jaše
Horcrux wrote:Mene su ucili da ne moras otici na dzumu ako imas opravdan razlog. Sta je "opravdani razlog"? Ako je ispit - nemoj otici na ispit, predavanje takodjer. Ako je faks - ispisi se. Ako je posao - daj otkaz. Ako je sve u tvojoj mogucnosti, onda opravdanog razloga nema i tvoja glavna svrha petkom jeste otici na dzumu, ali to mi se ne cini zdravo.
-
Korisnikk
#341 Re: Zahiragić opet jaše
Sanjaj dalje.zeina wrote:Ovo nije zapad nego Bosna u kojij zivi vise od 50% muslimana i nasa prava ima da se postuju, nemamo mi nista sa S.Arabijom, ovo je nasa pradjedovina i na nasoj zemlji cemo da klanjamo kad hocemoKorisnikk wrote:Kome se klanja džuma za vrijeme predavanja, fino upiše fakultet u Saudijskoj Arabiji i problem riješen. Svakako ne kontam taj trend kritikovanja Zapada jer nameće svoje vrijednosti (npr. nedjelja neradni dan) a opet svi idu na Zapad radii studija ili na odmor a niko u Iran ili Saudijsku Arabiju.
- Bloo
- Globalna šefica
#342 Re: Zahiragić opet jaše
Pa klanjajzeina wrote:Ovo nije zapad nego Bosna u kojij zivi vise od 50% muslimana i nasa prava ima da se postuju, nemamo mi nista sa S.Arabijom, ovo je nasa pradjedovina i na nasoj zemlji cemo da klanjamo kad hocemoKorisnikk wrote:Kome se klanja džuma za vrijeme predavanja, fino upiše fakultet u Saudijskoj Arabiji i problem riješen. Svakako ne kontam taj trend kritikovanja Zapada jer nameće svoje vrijednosti (npr. nedjelja neradni dan) a opet svi idu na Zapad radii studija ili na odmor a niko u Iran ili Saudijsku Arabiju.
I ja cu da idem na ispit kada profesor hoce
- spreca
#343 Re: Zahiragić opet jaše
i ti bi mogao birati kuda da krenes...kad vec to predlazes drugima...Korisnikk wrote:Kome se klanja džuma za vrijeme predavanja, fino upiše fakultet u Saudijskoj Arabiji i problem riješen. Svakako ne kontam taj trend kritikovanja Zapada jer nameće svoje vrijednosti (npr. nedjelja neradni dan) a opet svi idu na Zapad radi studija ili na odmor a niko u Iran ili Saudijsku Arabiju.
- KB9
#344 Re: Zahiragić opet jaše
pa vidis da po ko zna koji put nema pojma o cemu prica i kako da odbrani ono sto zastupa al zato cim je religija u pitanju stvori se iste sekundespreca wrote:nece moci tako....opravdavas laganje i to da umjesto na szumu ode na pivo...sama sebi skaces u usta....mnogo je onih koji odu na pivu.......ako ti neko da dozvolu za auto neces valjda sjesti i voziti aLtobuszeina wrote:
Za dzumu je potrebno pola sata slobodnog vremena, tvoje je da mu to dozvolis, da li ce on otici na dzumu ili na pivo to je njegova stvar, ali veliki broj ce ipak otici na dzumu, zasto bi vecina ispastala zbog nekoliko onih koji ce to zloupotrijebiti....ne idu ni svi na misu pa je nedjelja ipak slobodan dan......ja bi donio odluku da je petkom pauza od 11,45 do 12,45 pa ko hoce kuda neka ide......znaci da ima vremena za abdestiti doci do najblize dzamije i posle dzume da se vrati na posao.
- zeina
#345 Re: Zahiragić opet jaše
Farz je obaveza, sunet nije, to jedino kod nas u Bosni ne ide jedno bez drugog, pa ljudi cesto kad nemaju vremena ne klanjaju ni farz s ubjedjenjem da nije potpun namaz bez sunneta, sto je besmislica....a i govorimo o nedostatku vremena, ako ce mi klanjanje sunneta oduzeti vrijeme u ucenju pogotovo ga ne moram klanjati....ono sto je ibavezno, i sto se mira je tih pola sata, hajd recimo 35 minuta ukljucujuuci i abdestspreca wrote:opet LUPASzeina wrote: Ne pretjerujem, u prosjeku 6 minuta po namazu, govorim o farzovima a ne o sunetima koji nisu obavezni, svih 5 farzova je pola sata![]()
Da bih stao na namaz da klanjas treba jos i abdestiti....mene su bar tako ucili.....neznam kako je to sad kod ovih novih.......pa i sunet jadna nebila dio svakog namaza...mozes ga propustiti samo u nedostatku vremena ......jel to ti ne klanjas sunet?......moze li baklava biti bez oraha i agde i secera......muslimanka treba pokriti lice,ruke do shake i noge do clankova....pa jel to zimi i ljeti hodas bosa?i obucesli se zimi toplije aljeti lakse a nije u propisu oblacenja
- zeina
#346 Re: Zahiragić opet jaše
A ti sav prstis od argumentaKB9 wrote:pa vidis da po ko zna koji put nema pojma o cemu prica i kako da odbrani ono sto zastupa al zato cim je religija u pitanju stvori se iste sekundespreca wrote:nece moci tako....opravdavas laganje i to da umjesto na szumu ode na pivo...sama sebi skaces u usta....mnogo je onih koji odu na pivu.......ako ti neko da dozvolu za auto neces valjda sjesti i voziti aLtobuszeina wrote:
Za dzumu je potrebno pola sata slobodnog vremena, tvoje je da mu to dozvolis, da li ce on otici na dzumu ili na pivo to je njegova stvar, ali veliki broj ce ipak otici na dzumu, zasto bi vecina ispastala zbog nekoliko onih koji ce to zloupotrijebiti....ne idu ni svi na misu pa je nedjelja ipak slobodan dan......ja bi donio odluku da je petkom pauza od 11,45 do 12,45 pa ko hoce kuda neka ide......znaci da ima vremena za abdestiti doci do najblize dzamije i posle dzume da se vrati na posao.
To sto ti nemas kapacitet da razumijes o cemu ja pricam ne znaci da ne znam o cemu pricam
- KB9
#347 Re: Zahiragić opet jaše
zeino, oci moje drage, de ti meni reci kolko bi velikih bosanskih muslimana islo na dzume i klanjalo da im kazes da iste trebaju nadoknadit nakon radnog vremena? 
- uglavnomja
#348 Re: Zahiragić opet jaše
zar smijes pitatikakavdanakneiskustvu wrote:zeina wrote:To sto se neko ne vraca na posao je zloupotreba i to niko nije duzan da tolerise, zavisno od radnog mjesta i najblize dzamije odsustvo zbog dzume moze da varira od pola sata do max sat i po ukoliko je dzamija zaista daleko, ali to su rijetki slucajevi
ponavljam,ima ih koji i po tri sata nisu na radnom mjetu,kad ih upitas gdje su do sad,sve uvrijedjeni,pa na džumi
ho's otkaz da dobijes
znas da u kantonu postoji poseban wc za abdest
- uglavnomja
#349 Re: Zahiragić opet jaše
KB9 wrote:zeino, oci moje drage, de ti meni reci kolko bi velikih bosanskih muslimana islo na dzume i klanjalo da im kazes da iste trebaju nadoknadit nakon radnog vremena?
eno hodzica dao oglas, daje 5 maraka po dolasku na dzumu
-
kakavdanakneiskustvu
#350 Re: Zahiragić opet jaše
uglavnomja wrote:zar smijes pitatikakavdanakneiskustvu wrote:zeina wrote:To sto se neko ne vraca na posao je zloupotreba i to niko nije duzan da tolerise, zavisno od radnog mjesta i najblize dzamije odsustvo zbog dzume moze da varira od pola sata do max sat i po ukoliko je dzamija zaista daleko, ali to su rijetki slucajevi
ponavljam,ima ih koji i po tri sata nisu na radnom mjetu,kad ih upitas gdje su do sad,sve uvrijedjeni,pa na džumi![]()
ho's otkaz da dobijes![]()
znas da u kantonu postoji poseban wc za abdest
jbg,smijem
u kojem kantonu?