Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#326 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Tomahawk11 »

Jednom hamburger, drugi put Double Royal.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#327 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Velkoski »

ako sam već primoran jest' hamburger, radije ću iz mcd-a nego od taleta, totoa i sličnih :D

al' od tih junkova, KFC je ubjedljivo najbolji
Tomahawk11
Globalni moderator

#328 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Tomahawk11 »

KFC u Budimu mi je bio ok.
dječak sa šibicama

#329 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by dječak sa šibicama »

Toto wrote:
dječak sa šibicama wrote:jeo sam ja leskovacki rostilj, ko voli svinjetinu, ne smije propustiti

cevapi su dosadni
Tradicionalni leskovacki cevapcici i pjeskavica se prave od junetine.
Od svinjetine u rostilju idu kremenadle i dzigerica. Svinjetina se koristi kod izrade leskovackih kobasica i sudzukica.
Koriste oni sve moguce varijante, i sve ih volim.

Nije zdravo, rostilj, meso, ali...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#330 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Toto »

Connaisseur Karlin wrote:Ozbiljno pitanje: sto je svrha tako masnog kajmaka serviranog sa ceapima? Kajmak ima specifican miris i okus, a cevapi su vec masni :D kombinacija mirisa kajmaka i cevapcicia je uzasna :-? pa bolje je popiti jogurt nakon obroka :)
cevapcic je masTan ... sisc-cevap (raznjici) nisu masTni i tacka..

Tacno je da su masni cvepacici plus kajmak kalorijska bomba, ali ne za svakog.
Od Kulina bana do danasnjih dana Bosna je bila zemlja tezaka, saskih rudara (Kakanj, Tulzla Breza,);kovaca i varioca iz Varesa; livaca i topinocara iz Zenice; drvosjeeca, kosaca i ostalih trudbenika teske kategorije, koji na poslovima trose ogromne kolicine kalorija.
Za njih su cevapcici sa kajmakom eliksir zivotne energije.
Ako malo bolje prostudiras gastrokartu BiH lako ces uociti da su cevapcici sa kajmakom popularni tamo gdje je mnogo trudbenika.
Ako ri zluradost i malicioznost prema svemu bosanskom ne dozvoljavaju da razumijes prethodno - prevest cu ti na jezik koji razumijes.

Borbeni piloti u toku samo jednog borbenog zadataka, od pola sata , mogu izgubiti i do 8 kg sopstvene tezine.
OPterecenja su tako velika da im za metabolizam trebaju dodatne koilcine cistog kiseonika, koji im se upumpava u vazduh koji disu.
kad slete: noge im se ne tresu od adrenalina i straha - vec od energetskog deficita.
Najpopularnija jela pilotske menze u Bixacu su bila: cevapcici sa kajmakom, sis-cevab/raznjici sa kajmakom, juvalaci/mesne okruglice sa kajmakom, kremenadla sa kajmakom; kajmak solo, pire krompir sa kajmakom.
Toto

#331 Re: RE: Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Toto »

Jack Be Nimble wrote:
insomnia78 wrote:
Jack Be Nimble wrote:Najbolji kada je zamotan u slaninu :D
Je l' u pureću?
[emoji1]
Zar ima pureca :? Ne znam jel kod Srba ili Hrvata, ali neko je napravio zajebanciju pa zamotao u slaninu i tako prodavao. Dobro je bilo :D
ima

Image
dječak sa šibicama

#332 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Puna bascarsija saskih rudara, de ba Toto :D prosjecnom konzumentu bascarsijskih cevapa najveci fizicki napor je setnja do parkiranog automobila, ali nema veze, ljudi vole pa vole sta sad. Necemo rukolu jesti na bascarsiji :D
Toto

#333 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Toto »

dječak sa šibicama wrote:Puna bascarsija saskih rudara, de ba Toto :D prosjecnom konzumentu bascarsijskih cevapa najveci fizicki napor je setnja do parkiranog automobila, ali nema veze, ljudi vole pa vole sta sad. Necemo rukolu jesti na bascarsiji :D
Kad su u Varesu jeli raznjice u kajmaku Sarjevo je bilo selo manje od Lukomira.
Nepass

#334 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Nepass »

Tomahawk11 wrote:Mozda tebi i to postujem :thumbup:
Ja sam oba puta imao osjecaj da jedem nesto sto nema veze s mesom.
Mozda je negdje drugo bolji, ovaj u Sa meni takav.
Ja jednom zagrizao hamburger u mcd, podjose suze i nagon na povracanje. Nisam ni sazvakao :)
Tako da nikad nisam pojeo ni zalogaj njihovog hamburgera.
Jedem one nuggetse ili pomfrit. Dok kfc jbg mogao bih svaki dan.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#335 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by _BataZiv_0809 »

Kakve to veze ima djecacitju?

Covjek objasnjava nastanak odredjenog fenomena, ne njegovo moderno tumacenje.

I jelka se kiti jer su pagani tako nastojali umilostiti bogove da posalju proljece, pa to ne sprecava danas raju da kite jelke mejd in cajna slaveci novu godinu.
Nuken

#336 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Nuken »

Čitam i ne vjerujem.
Na ćevapčići, čevap i ostalo dobijem nagon za povraćanjem...ćevap brate mili.
Opet, meni je svaki ćevap je dobar ako je rađen od kvalitetnog mesa, na dobrom roštilju na ugalj i od dobrog majstora. Pojeo sam ih na hiljade pa ću komentarisati tri osnovne podjele u nas....

Banjalučki-po meni odličan ćevap, radi se isključivo od junetine po originalnoj recepturi, tačnije prednjeg dijela, vrata i plećke. Mesoo koje nije previše masno. Lepinja je deblja i ima unutrašnjost, ilitiga bjelinu kako neki vole reći. Peče se na vatri. Ćevapi se peku spojeni u jednu pločicu (4 ćevapa). Zbog ovoga su ćevapi sočni i nekima se čini da su dosta masniji. S obzirom da se peku kao "pljeskavica" skoro uvijek su pravilno pečeni sa svih strana. Poslužuju se uz luk sjeckan kolutove i feferone. Lepina se na kratko natopi u goveđi temeljac i baci na roštilj kako bi tečnost isparila a lepina bila sočna. Originalno se nije posluživao jogurt uz njih ali i to je praksa u posljednje vrijeme....

Travnički-radi se od junetine i ovčetine (ne koristi se janjetina jer ona nema tu aromu i nije toliko masna). Omjer za koji ja znam da rade jeste 2/3 junetine prednjeg dijela i 1/3 ovčetine. Ćevapi se peku po jedan i nešto su deblji nego drugdje. Ostaju sočni i malo zapečeni s vanjske strane. Lepina se natopi u goveđem temeljcu a ona i malo zapeče na roštilju. Za stomak "teški" ćevapi, ali ko nema problema s tim, slobodno :D travničani imaju i ćevap u kajmaku (prva strana vidjeti sliku) koji su teška bomba i nakon toga treba sjesti par sati da se stomak smiri :lol:

Sarajevski-vjerovatno i prva asocijacija mnogim strancima koji su kušali ili čuli za naš kuhinju. Somun (natopljen mi je ljepši nego sami ćevapi :D ), jako tanak i ukusan, peče se kratko na jako visokoj temperaturi. Što se tiče mesa, kao i drugdje, prednji dio tj. plećka i vrat. Sami ćevapi nemaju neku tajnu recepturu, sam postupak miješanja mesa i dodavanja začina je priča za sebe i svaki majstor ima svoj način. Poslužuju se u somunu koji je malo natopljen uz sitno sjeckani luk. Ono što sam zamijetio kod sarajevskih jeste da su napuhani, čine se većima. Tajna je u sodi bikarboni koja se dodaje i meso se ostavi da odstoji. Otprilike 48h traje proces proizvodnje ćevapa od prvog mljevenja do našeg tanjura :D

Živi i siti bili! :bih: :thumbup:
dječak sa šibicama

#337 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Jel ovdje raspravljamo o cevapima ili o tome kako su seljaci i tezaci morali jesti kaloricnu hranu :D

Ja kad radim fizicki posao, pojedem brdo hrane i ko da nista nisam jeo. Logicno, ali nije to tema.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#338 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by _BataZiv_0809 »

To dvoje je neodvojivo.
Ajatolah_

#339 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Ajatolah_ »

_BataZiv_0809 wrote:Dobar ba Mek nemoj zajebavat.
Zanimljivo kako se ljudi koji ne jedu u McDonald'su vole time pohvaliti. :D Uz obaveznu priču kako je "samo kod nas" McDonald's cool, a ustvari koliko vidim jedino je cool pljuvati po njemu.

Nešto slično ljudima koji jedva čekaju da spomenu da nemaju Facebook profil. :oops:
dječak sa šibicama

#340 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Mc je standard, sta god ko pricao o tome. Ta neka prica kako je Mc otrov a cevapi kod Zelje blagodet zdravlja, suplja je.

ali da ne idemo u off topic i dalje, glasam za Banjalucke cevape :D
insomnia78

#341 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by insomnia78 »

Ono kad vjerujes da neko kod nas radi cevap iskljucivo od junetine :lol: :lol:
dječak sa šibicama

#342 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

ti hoces reci da nasi eminentni cevabdzije ne stavljaju samo junetinu 1. klase u cevape? :D

Mrkva, Hodzic, Ferhatovic na aparatima :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#343 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by _BataZiv_0809 »

Ajatolah_ wrote: Zanimljivo kako se ljudi koji ne jedu u McDonald'su vole time pohvaliti. :D Uz obaveznu priču kako je "samo kod nas" McDonald's cool, a ustvari koliko vidim jedino je cool pljuvati po njemu.

Nešto slično ljudima koji jedva čekaju da spomenu da nemaju Facebook profil. :oops:
Da i ja sam to zapazio. Narocito sto Mek i Koka kola toliko ulazu u reklamu, a bije ih los glas. Mada kad pitas ljude zasto je jedno ili drugo lose, poprilicno su tanki odgovori.

Mek je definicija brze hrane. Bolje, brze i da se vise najedem za te pare jednostavno nema i tu se sva prica zavrsava.

P.S. Nemam fejs vec 3 godine-rahatlook :thumbup: :lol:
Connaisseur Karlin

#344 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Connaisseur Karlin »

Toto wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Ozbiljno pitanje: sto je svrha tako masnog kajmaka serviranog sa ceapima? Kajmak ima specifican miris i okus, a cevapi su vec masni :D kombinacija mirisa kajmaka i cevapcicia je uzasna :-? pa bolje je popiti jogurt nakon obroka :)
cevapcic je masTan ... sisc-cevap (raznjici) nisu masTni i tacka..

Tacno je da su masni cvepacici plus kajmak kalorijska bomba, ali ne za svakog.
Od Kulina bana do danasnjih dana Bosna je bila zemlja tezaka, saskih rudara (Kakanj, Tulzla Breza,);kovaca i varioca iz Varesa; livaca i topinocara iz Zenice; drvosjeeca, kosaca i ostalih trudbenika teske kategorije, koji na poslovima trose ogromne kolicine kalorija.
Za njih su cevapcici sa kajmakom eliksir zivotne energije.
Ako malo bolje prostudiras gastrokartu BiH lako ces uociti da su cevapcici sa kajmakom popularni tamo gdje je mnogo trudbenika.
Ako ri zluradost i malicioznost prema svemu bosanskom ne dozvoljavaju da razumijes prethodno - prevest cu ti na jezik koji razumijes.

Borbeni piloti u toku samo jednog borbenog zadataka, od pola sata , mogu izgubiti i do 8 kg sopstvene tezine.
OPterecenja su tako velika da im za metabolizam trebaju dodatne koilcine cistog kiseonika, koji im se upumpava u vazduh koji disu.
kad slete: noge im se ne tresu od adrenalina i straha - vec od energetskog deficita.
Najpopularnija jela pilotske menze u Bixacu su bila: cevapcici sa kajmakom, sis-cevab/raznjici sa kajmakom, juvalaci/mesne okruglice sa kajmakom, kremenadla sa kajmakom; kajmak solo, pire krompir sa kajmakom.
Toto,hvala n aodogovu koji sam znala, pa cevina starobosnaske hrane je jaka jer je dio narodne kuhinje za radnike najtezih poslova, to nije niakakva seta tajna,ali danas jesti takve obroke jeste nezdravo,a drugo, kajmak ima vise karkateristike maslaca a ne pavlkaeto je bio dio price :-D

ne moras mi odmah prigovarati za nesto sto nije bila namjera, ne budi zlocest :-) jesi stariji , ali ne znaci da si i pametniji od osoba maldji od tebe :-D

suho meso i sudzik nisu zdravi,pa se opet zderu :D
Last edited by Connaisseur Karlin on 19/02/2017 15:56, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#345 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

.
Last edited by Connaisseur Karlin on 19/02/2017 15:55, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#347 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Ljubavi, pojedi jednu desetku sa kajmakom, vidis da ti treba :D
Connaisseur Karlin

#348 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

dječak sa šibicama wrote:Ljubavi, pojedi jednu desetku sa kajmakom, vidis da ti treba :D
ovo je od kafe ,jos je pijem :lol:
radiša

#349 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by radiša »

Jedes li ti meso uopste ili samo ko zeko travu jedes?
orinoco

#350 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by orinoco »

_BataZiv_0809 wrote:Mek je definicija brze hrane. Bolje, brze i da se vise najedem za te pare jednostavno nema i tu se sva prica zavrsava.
Ako posmatramo BiH, obzirom na temu, i npr. Sarajevo, definicija brze hrane su pite. Potom pizze, i grilovi. Sarajevo ima tek dva McD, i nikako se ne personificira sa brzom hranom, u kontekstu koji navodiš. U ostatku BiH, u nekoliko većih gradova, brzom hranom smatraju grilove, ćevabdžinice, pite, ali McD nikako. U manjim mjestima nema brze hrane :D

Što se tiče ćevapa, banjalučkih, sarajevskih ili travničkih, ne pravim razliku :D
Post Reply