Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#326 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Image
Alfons Kauders

#328 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:Image
:thumbup:

Taman da imamo pregled...

Samo sto mi opet nije nista jasno - stvari koje su se pominjale za M18 nisu ucrtane (ucrtana je jedino Karaula, nema predvidjene trake za spora vozila od Cevljanovica do Nisica, ni Vitalj - Stupari)...

Ispada da ce u naredne 4 godine jedino dovrsiti Karaulu? I sanirati par mostova od Cevljanovica do Semizovca? :roll: A ostalo poslije 2020...
So What!

#329 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:
:thumbup:

Taman da imamo pregled...

Samo sto mi opet nije nista jasno - stvari koje su se pominjale za M18 nisu ucrtane (ucrtana je jedino Karaula, nema predvidjene trake za spora vozila od Cevljanovica do Nisica, ni Vitalj - Stupari)...

Ispada da ce u naredne 4 godine jedino dovrsiti Karaulu? I sanirati par mostova od Cevljanovica do Semizovca? :roll: A ostalo poslije 2020...
Vidi u dijelu oko Maglaja i Tešnja ništa nije najavljeno, pa opet na magstralnom pravcu M4 će se graditi kružni tok u Jelahu, projekat koji nije uctran ovdje, a nastao je nakon pritisaka Opštine Tešanj na JP Ceste FBiH.

Ova mapa nije tapija, već vjerovatno orijentacija neka. Daj Bože da u četiri godine izgrade i ovo što su najavili.

Godinama se vodio spor i Ceste FBiH su izgradile raskrsnicu sa prelošim rješenjem prije tri godine.

Sada su napokon poslali tri riješenja, a vjerovatno će se graditi ovaj, na slici.

To još jednom potvrđuje onu da tiha voda brijege roni, i ako insistiraš, pa evo i opština u kojoj SDA vlada nije odmah dobila ono što je htjela već godinama pregovora sa Cestama FBiH su se dogovorili.

Image
tec

#330 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by tec »

The BEN10 wrote: Eh dobro, konačno da krenemo argumentovano pričati i bez uvreda koje si sam počeo koristiti poturajući svima onima koji misle drugačije da su zatucani i nepismeni. Hvala Mićko, savjet ti je zlata vrijedan!
Prije svega, Kanton Sarajevo dobija mnogo više novca iz ZAJEDNIČKOG BUDŽETA na osnovu čuvenih pondera (vidjeti pod tuzlanska inicijativa o čemu se radi). http://www.vladatk.kim.ba/vlada-tk/rad- ... raciji-bih
Dakle, da nije toga, KS nebi mogao toliko ulagati u vlastitu infrastrukturu ni iz vlastitih sredstava, ni iz kredita (jer ih nebi mogao dobijati). Tu je suština ove priče. I totalno je nebulozno sada komentarisati kako TK treba više lobirati i zaduživati se - odakle će se TK zadužiti, ko će mu dati kredit, kada mu je budžet takav kakav jeste!? :roll: :-)
Ja mislim da je najbolje da se država podjeli na 12 dijelova tako da ugroženi onda sami sebi mogli kukati tko im krade pare. Svako svoju fildžan državu jer u suprotnom bi Sarajevo od sviju kralo. Neka se srbi pripoje srbiji, hrvati hrvatskoj a 55% stanovnika neka se nabije u 4 emirata na 20% teritorije (a to su i mokri snovi sda). :thumbup: Zašto? Jer tuzlanska inicijativa kaže da se pare trebaju dijeliti jednako po glavi stanovnika (niti iz popisa nego onih cifri koje njima odgovaraju). Možda je tako bilo zamišljeno u bivšoj državi (ali nije se ni tako tada dijelilo).

Hoćeš bolju podjelu onda kao prvo se treba ukinuti 4 kantona koja primaju 3 do 10 puta više nego što uplaćuju (i to su jedini kantoni koji primaju više). A to se može jako lako uraditi ali bi poremetilo nacionalne podjele i ambicije pojedinih stranki. Naravno i kase istih. Tuzla opet ne bi dobila ni 20% koliko mašta da njoj pripada (jer im nikada nije ni pripadalo) ali bi dobila raspad države koji pojedini žele.
Drvosjeca iz Dejcica

#331 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

The BEN10 wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:Činjenica jeste da je u Tuzli loša putna infrastruktura, u svim gradovima gdje je željeznica bila primarno sredstvo prevoza je tako. Želim da istaknem nešto što ti nećeš da prihvatiš, da to je da nije Sarajevo krivo za sudbinu Tuzle i njene infrastrukture. Nije i ne može biti krivo za to, pogotovo iz razloga što od 1995 pa na ovamo tuzlanska regija upravlja svojom sudbinom kroz Tuzlanski kanton. Kantoni se bez problema zaduže kod EBRD-a, programa UN-a za razvoj, USAID-a itd. Milion opcija da se srede obilaznice, prilazi, magistrale i slično... Naravno uz stalno urgiranje i zatrpavanje viših niova sa zahtjevima za sufinansiranje i subvecioniranje.
Eh dobro, konačno da krenemo argumentovano pričati i bez uvreda koje si sam počeo koristiti poturajući svima onima koji misle drugačije da su zatucani i nepismeni. Hvala Mićko, savjet ti je zlata vrijedan!
Prije svega, Kanton Sarajevo dobija mnogo više novca iz ZAJEDNIČKOG BUDŽETA na osnovu čuvenih pondera (vidjeti pod tuzlanska inicijativa o čemu se radi). http://www.vladatk.kim.ba/vlada-tk/rad- ... raciji-bih
Dakle, da nije toga, KS nebi mogao toliko ulagati u vlastitu infrastrukturu ni iz vlastitih sredstava, ni iz kredita (jer ih nebi mogao dobijati). Tu je suština ove priče. I totalno je nebulozno sada komentarisati kako TK treba više lobirati i zaduživati se - odakle će se TK zadužiti, ko će mu dati kredit, kada mu je budžet takav kakav jeste!? :roll: :-)
I ti misliš da KS upravo od tog "silnog" novca kojeg dobija od pondera gradi infrastrukturu? :roll: A šta misliš da ukinemo kantone pa da onda nema ni pondera ni kantona, koliko bi to stotina miliona KM bilo oslobođeno za razne infrastrukturne projekte? A reci kako to da ima novca za proširenje aerodroma Tuzla? Novac dolazi od Vlade F.BiH i Vlade TK.
agnostic_front

#332 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by agnostic_front »

Ja sam neupućen, pa bih bio zahvalan na pojašnjenju. Zar magistralni putevi i brze ceste nisu u nadležnosti FBiH? Je li i kantonu učestvuju u finansiranju? I ja mislim da ponder nema toliko veze, ali mi je nejasno da su dvije najbitnije regije u FBiH loše povezane. Ko je kriv, ne znam.
Alfons Kauders

#333 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

agnostic_front wrote:Ja sam neupućen, pa bih bio zahvalan na pojašnjenju. Zar magistralni putevi i brze ceste nisu u nadležnosti FBiH? Je li i kantonu učestvuju u finansiranju? I ja mislim da ponder nema toliko veze, ali mi je nejasno da su dvije najbitnije regije u FBiH loše povezane. Ko je kriv, ne znam.
Da, sve je federalno, ukljucujuci i neke gradske saobracajnice (npr u Tuzli juzna magistrala).

Nema veze s ponderima i kantonima, sve je nivo iznad, tj nivo FBiH.
Alfons Kauders

#334 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
The BEN10 wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:Činjenica jeste da je u Tuzli loša putna infrastruktura, u svim gradovima gdje je željeznica bila primarno sredstvo prevoza je tako. Želim da istaknem nešto što ti nećeš da prihvatiš, da to je da nije Sarajevo krivo za sudbinu Tuzle i njene infrastrukture. Nije i ne može biti krivo za to, pogotovo iz razloga što od 1995 pa na ovamo tuzlanska regija upravlja svojom sudbinom kroz Tuzlanski kanton. Kantoni se bez problema zaduže kod EBRD-a, programa UN-a za razvoj, USAID-a itd. Milion opcija da se srede obilaznice, prilazi, magistrale i slično... Naravno uz stalno urgiranje i zatrpavanje viših niova sa zahtjevima za sufinansiranje i subvecioniranje.
Eh dobro, konačno da krenemo argumentovano pričati i bez uvreda koje si sam počeo koristiti poturajući svima onima koji misle drugačije da su zatucani i nepismeni. Hvala Mićko, savjet ti je zlata vrijedan!
I ti misliš da KS upravo od tog "silnog" novca kojeg dobija od pondera gradi infrastrukturu? :roll: A šta misliš da ukinemo kantone pa da onda nema ni pondera ni kantona, koliko bi to stotina miliona KM bilo oslobođeno za razne infrastrukturne projekte? A reci kako to da ima novca za proširenje aerodroma Tuzla? Novac dolazi od Vlade F.BiH i Vlade TK.
To prosirenje kosta 4.5 miliona... Sto je kap u moru spram iznosa koji se pominju za izgradnju magistrala i brzih cesta do kraja decenije...

I molim vas manite se price o raspodjeli prihoda po kantonima. Nije tema, i nije vezano za temu. Ovo je Federacija i JP Ceste - ne Kifla, Guto i opstinski nacelnici.

Tema je jasna, a mene recimo zanima kako da na ovoj friskoj karti koju je jutros ostavio kolega nema nicega sto je u dokumentima strategije navedeno za M18. Gdje su nestali ti projekti, i da li su "slucajno" nestali tek nakon izbora?

Uostalom novac ocito nije problem, jer na karti vidimo izgradnju trake za spora vozila Sarajevo - Kiseljak... Siroki - RH.. Rekonstrukciju ceste od Kiseljaka ka Lasvi... Obilaznicu Livno, pracenu prosirenjem na tri trake... Dodatnu traku na Majevici, prema Bijeljini... Bog te jebo, prema Bijeljini se treba graditi bolja cesta nego prema Sarajevu?!

Od Sarajeva do Tuzle, i dalje od Tuzle ka Savi... Ostala rekonstrukcija nekoliko mostova do stotinjak metara... I zavrsetak Karaule... Moje pitanje - dje nestade sve o cemu smo pricali od otvorenja ove teme? I otkud da nestade odmah poslije izbora?
Drvosjeca iz Dejcica

#335 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Alfons Kauders wrote:
To prosirenje kosta 4.5 miliona... Sto je kap u moru spram iznosa koji se pominju za izgradnju magistrala i brzih cesta do kraja decenije...

I molim vas manite se price o raspodjeli prihoda po kantonima. Nije tema, i nije vezano za temu. Ovo je Federacija i JP Ceste - ne Kifla, Guto i opstinski nacelnici.

Tema je jasna, a mene recimo zanima kako da na ovoj friskoj karti koju je jutros ostavio kolega nema nicega sto je u dokumentima strategije navedeno za M18. Gdje su nestali ti projekti, i da li su "slucajno" nestali tek nakon izbora?

Uostalom novac ocito nije problem, jer na karti vidimo izgradnju trake za spora vozila Sarajevo - Kiseljak... Siroki - RH.. Rekonstrukciju ceste od Kiseljaka ka Lasvi... Obilaznicu Livno, pracenu prosirenjem na tri trake... Dodatnu traku na Majevici, prema Bijeljini... Bog te jebo, prema Bijeljini se treba graditi bolja cesta nego prema Sarajevu?!

Od Sarajeva do Tuzle, i dalje od Tuzle ka Savi... Ostala rekonstrukcija nekoliko mostova do stotinjak metara... I zavrsetak Karaule... Moje pitanje - dje nestade sve o cemu smo pricali od otvorenja ove teme? I otkud da nestade odmah poslije izbora?
Ma neka se širi, drago mi je isto k'o da šire moju kuću. I imaš pravo, ostavimo se raspodjele prihoda po kantonima jer je to politikanstvo. I meni je neshvatljivo da cesta između dva najmnogoljudnija kantona u F.BiH nema prioritet, sramota. Očito SDA vrši opstrukciju i kažnjava Tuzlu za izborni neuspjeh ali i udovoljva svom partneru u vlasti HDZ-u. Heeej prave cestu Široki - RH...kome? :?
Alfons Kauders

#336 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ma neka se širi, drago mi je isto k'o da šire moju kuću. I imaš pravo, ostavimo se raspodjele prihoda po kantonima jer je to politikanstvo. I meni je neshvatljivo da cesta između dva najmnogoljudnija kantona u F.BiH nema prioritet, sramota. Očito SDA vrši opstrukciju i kažnjava Tuzlu za izborni neuspjeh ali i udovoljva svom partneru u vlasti HDZ-u. Heeej prave cestu Široki - RH...kome? :?
SDA-HDZ deal:

65km Mostar - Siroki - RH
40km Stolac - Neum
50km Sarajevo - Kiseljak - Lasva
30km obilaznica Livno

Tuzla - Sarajevo:

1.2km (onaj patrljak sto nisu zavrsili Karaulu)

Odnos kilometraze cca 180:1 :lol: Odnos broja stanovnika koji ce koristiti te pravce... cca 170,000:950,000
So What!

#337 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by So What! »

Kao što rekoh na čelu JP Ceste FBiH je Ljubo Pravdić (HDZ) koja je zadužena za Karaulu i ostale magistralne ceste.

Na čelu JP Autoceste FBiH koja je nadležna i za brze ceste je Đenan Salčin (SBB).

Direktor Direkcije za puteve kantona Sarajevo koja je zadužena za I transverzalu i A transverzalu kao i ostale saobraćajnice uključujući i neke magistralne je Nermin Drnda, koliko znam vezan za SBB.

I transverzala u Sarajevu jeste skupa, ali godinama je cilj Fahrudina Radončića da pored tornja provuče napokon barem prvu dionicu I transverzale, Marijin Dvor - Šip.

SBB je nakon izbora mudro napao funkcije puteva, i realno jeste I transverzala kantonalna saobraćajnica, ali igra ogromnu ulogu u nacionalnom saobraćaju.

Na drugoj strani nadležnosti su čudne kada su te ceste u pitanju, pogotovo kada je u pitanju Kanton Sarajevo. Za Sarajevsku obilaznicu su zadužene Autoceste FBiH, od petlje Butila prema Briješću, zadužene su Ceste FBiH, a od Briješća izgleda Kantonalna direkcija, iako je kompletna cesta izgrađena u profilu autoputa, od Jošanice do Briješća promijeni tri nadležnosti.

Realno Kiseljak u tranzitnom smislu skoro nevažan grad, ali dobija zaobilaznicu, usponske trake, peglanje dionice od Rakovice do Kiseljaka (M5) koja realno jeste katastrofalna, ali nije prioritetna.

Na drugoj strani treba sve poduzeti kako bi što prije započela Faza III na Karauli, a s obzirom kako su se ušutili o usponski trakama na ostatku M18, novi tuneli će biti očigledno samo misaona imenica.
The BEN10

#338 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by The BEN10 »

tec wrote:
The BEN10 wrote: Eh dobro, konačno da krenemo argumentovano pričati i bez uvreda koje si sam počeo koristiti poturajući svima onima koji misle drugačije da su zatucani i nepismeni. Hvala Mićko, savjet ti je zlata vrijedan!
Ja mislim da je najbolje da se država podjeli na 12 dijelova tako da ugroženi onda sami sebi mogli kukati tko im krade pare. Svako svoju fildžan državu jer u suprotnom bi Sarajevo od sviju kralo. Neka se srbi pripoje srbiji, hrvati hrvatskoj a 55% stanovnika neka se nabije u 4 emirata na 20% teritorije (a to su i mokri snovi sda). :thumbup: Zašto? Jer tuzlanska inicijativa kaže da se pare trebaju dijeliti jednako po glavi stanovnika (niti iz popisa nego onih cifri koje njima odgovaraju). Možda je tako bilo zamišljeno u bivšoj državi (ali nije se ni tako tada dijelilo).

Hoćeš bolju podjelu onda kao prvo se treba ukinuti 4 kantona koja primaju 3 do 10 puta više nego što uplaćuju (i to su jedini kantoni koji primaju više). A to se može jako lako uraditi ali bi poremetilo nacionalne podjele i ambicije pojedinih stranki. Naravno i kase istih. Tuzla opet ne bi dobila ni 20% koliko mašta da njoj pripada (jer im nikada nije ni pripadalo) ali bi dobila raspad države koji pojedini žele.
Naravno da je lova važna, jer je fino rečeno da će "KS finansirati" toliko i toliko. Odakle finansira - od novca koji mu pripada.
Odakle KS novac - dobija toliko iz ZAJEDNIČKOG budžeta. Zašto dobija toliko - pa i uplaćuje više, a potrebno je servisirati i postojanje državnih institucija, bla bla.
Ahaaaa, pa dobro. Hajdemo onda pola državnih institucija premjestiti u Tz i Mostar, pa ćeš vidjeti kako se odjednom uplate KS u zajednički budžet drastično smanjuju.
Šta je poenta - nesumnjivo je da je Sa najveći i najvažniji grad u državi, ali majka mu stara, treba misliti i o razvoju ostalih sredina.
Alfons Kauders

#339 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:Kao što rekoh na čelu JP Ceste FBiH je Ljubo Pravdić (HDZ) koja je zadužena za Karaulu i ostale magistralne ceste.

Na čelu JP Autoceste FBiH koja je nadležna i za brze ceste je Đenan Salčin (SBB).

Direktor Direkcije za puteve kantona Sarajevo koja je zadužena za I transverzalu i A transverzalu kao i ostale saobraćajnice uključujući i neke magistralne je Nermin Drnda, koliko znam vezan za SBB.

I transverzala u Sarajevu jeste skupa, ali godinama je cilj Fahrudina Radončića da pored tornja provuče napokon barem prvu dionicu I transverzale, Marijin Dvor - Šip.

SBB je nakon izbora mudro napao funkcije puteva, i realno jeste I transverzala kantonalna saobraćajnica, ali igra ogromnu ulogu u nacionalnom saobraćaju.

Na drugoj strani nadležnosti su čudne kada su te ceste u pitanju, pogotovo kada je u pitanju Kanton Sarajevo. Za Sarajevsku obilaznicu su zadužene Autoceste FBiH, od petlje Butila prema Briješću, zadužene su Ceste FBiH, a od Briješća izgleda Kantonalna direkcija, iako je kompletna cesta izgrađena u profilu autoputa, od Jošanice do Briješća promijeni tri nadležnosti.

Realno Kiseljak u tranzitnom smislu skoro nevažan grad, ali dobija zaobilaznicu, usponske trake, peglanje dionice od Rakovice do Kiseljaka (M5) koja realno jeste katastrofalna, ali nije prioritetna.

Na drugoj strani treba sve poduzeti kako bi što prije započela Faza III na Karauli, a s obzirom kako su se ušutili o usponski trakama na ostatku M18, novi tuneli će biti očigledno samo misaona imenica.
Sudeci prema ovoj slici, imaju vrlo dobar razlog za sutnju. Sad fakat pocinjem sumnjati da ce zavrsiti i Karaulu, kamoli sta drugo...

Jer ispada da su prekrizili sve sto je bilo planirano za taj pravac do 2020. Mozda Karaulu urade za izbore 2018, ali to bi bilo to (i to je na dugom stapu).

Da ima pameti, sada bi svi politicari sa TK odbili podrzati dizanje akciza, pa nek onda Sarajevo, Kiseljak i Siroki finansiraju tih par stotina kilometara iz svog dzepa, ako mogu. To se naravno nece desiti jer se vecinom radi o SDA olosu koji bi mater rodjenu prodao u bijelo roblje samo da se dokopa Sarajeva... Pa ne smiju talasati.
tec

#340 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by tec »

The BEN10 wrote: Naravno da je lova važna, jer je fino rečeno da će "KS finansirati" toliko i toliko. Odakle finansira - od novca koji mu pripada.
Odakle KS novac - dobija toliko iz ZAJEDNIČKOG budžeta. Zašto dobija toliko - pa i uplaćuje više, a potrebno je servisirati i postojanje državnih institucija, bla bla.
Ahaaaa, pa dobro. Hajdemo onda pola državnih institucija premjestiti u Tz i Mostar, pa ćeš vidjeti kako se odjednom uplate KS u zajednički budžet drastično smanjuju.
Šta je poenta - nesumnjivo je da je Sa najveći i najvažniji grad u državi, ali majka mu stara, treba misliti i o razvoju ostalih sredina.
Znaći za tebe odlično riješenje podjeli na više država i riješen problem. :bih:
Kako da se onda računa podjela? Samo kako odluči Tuzla? Najviše ode u Sarajevo ali opet manje nego sto se uplati iz Sarajeva. Sigurno ne za financiranje državnih institucija možda bi trebao provjeriti gdje se većina nalazi. Parlamenti i Predsjedništvo su deseti dio tih institucija.
studiorum_tuzlaensis

#341 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by studiorum_tuzlaensis »

Zagovaranje decentralizacije i federalizacije ujedno najfederalnije i najdecentraliziranije države na svijetu. Izgubljen dodir sa realnošću. Sarajevo je krivo, pa što najviše para ide tamo? Jedan čovjek jedan glas, valjda... nas je više, treba nam više para. :)
Alfons Kauders

#342 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

KvaziExpert wrote:to je otprilike to. jedan moj kolega kaže, nama je bakir obeć'o termoelektranu :bih:
Jes, jes, obeco je dvije! :D Ovu u Tuzli i onu u Banovicima. Skroz novi projekti - moj otac radio na njima prije no sto sam krenuo u skolu. :lol:

Nikad ne potcijeni glupost prosjecnog SDA glasaca, a kada je u pitanju TK, da glupost poprima nevidjene razmjere - jer mi fakat nije jasno ko moze glasati za njih? To mi je u rangu nekog Bosnje sto u Srebrenici glasa za SDS.

Katili. :D
Alfons Kauders

#344 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

KvaziExpert wrote:
Alfons Kauders wrote:
KvaziExpert wrote:to je otprilike to. jedan moj kolega kaže, nama je bakir obeć'o termoelektranu :bih:
Jes, jes, obeco je dvije! :D Ovu u Tuzli i onu u Banovicima. Skroz novi projekti - moj otac radio na njima prije no sto sam krenuo u skolu. :lol:

Nikad ne potcijeni glupost prosjecnog SDA glasaca, a kada je u pitanju TK, da glupost poprima nevidjene razmjere - jer mi fakat nije jasno ko moze glasati za njih? To mi je u rangu nekog Bosnje sto u Srebrenici glasa za SDS.

Katili. :D
kolega je banovićanin :mrgreen:

kažu otkazuje se ta u tuzli, samo će se graditi ova u banovićima :bih:
Da, ne otkazuje se ali se odgadja, o cemu sam vec u vise navrata pisao.

Sada se igra na kartu da je SDP sklopio stetan ugovor, da je preskup itd... Kao, trebalo je ici na jeftiniji blok od 350MW, a SDP usro i stavio 450MW koji nam ne treba - jer je valjda SDP bio na vlasti i pocetkom osamdesetih kad je moj stari radio te stvari prije 30 godina - i tad se bio u igri blok od, gle cuda, 450MW.

Ma ko jebe Tuzlu, te komunjare svakako treba trovati dok ne pocrkaju. Mozda tad SDA i dobije izbore u Tuzli? :lol:
Alfons Kauders

#345 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by Alfons Kauders »

KvaziExpert wrote:
Alfons Kauders wrote: Da, ne otkazuje se ali se odgadja, o cemu sam vec u vise navrata pisao.

Sada se igra na kartu da je SDP sklopio stetan ugovor, da je preskup itd... Kao, trebalo je ici na jeftiniji blok od 350MW, a SDP usro i stavio 450MW koji nam ne treba - jer je valjda SDP bio na vlasti i pocetkom osamdesetih kad je moj stari radio te stvari prije 30 godina - i tad se bio u igri blok od, gle cuda, 450MW.

Ma ko jebe Tuzlu, te komunjare svakako treba trovati dok ne pocrkaju. Mozda tad SDA i dobije izbore u Tuzli? :lol:
zar ovo boldano nije tačno :D
Nije, jer tada su na vlasti bili ljudi koji su radili s mojim starim, razvijali takve projekte i gradili infrastrukturu i firme po Tuzli... Od industrijske zone, preko Mejdana, Tuzlanke, Juzne magistrale (koja i danas ostade do Si Sela, kako su je oni ostavili prije 27 godina)...

To sto su oni tad izgradili, ovi iz SDP-a danas ne mogu ni prefarbati. :)
drug_profi

#346 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by drug_profi »

A SDA ni razvaliti....
The BEN10

#347 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by The BEN10 »

tec wrote:
The BEN10 wrote: Naravno da je lova važna, jer je fino rečeno da će "KS finansirati" toliko i toliko. Odakle finansira - od novca koji mu pripada.
Znaći za tebe odlično riješenje podjeli na više država i riješen problem. :bih:
Kako da se onda računa podjela? Samo kako odluči Tuzla? Najviše ode u Sarajevo ali opet manje nego sto se uplati iz Sarajeva. Sigurno ne za financiranje državnih institucija možda bi trebao provjeriti gdje se većina nalazi. Parlamenti i Predsjedništvo su deseti dio tih institucija.
Wow, kako si me našao, evo se crvenim... :sad:
Naravno da iz mog izlaganja ne proizilazi da se apsolutno slažem sa svim što stoji u Tuzlanskoj inicijativi, ali da joj je suština dobra - to svakako da.
I da, budi pošten, pa spomeni da su u Šeheru stacionirane direkcije svih velikih kompanija u državnom vlasništvu, što ja nisam htio pominjati da ne širim previše priču: Telekom, Elektroprivreda, Pošta, Željeznice..., što dodatno povećava standard ali i punjenje budžeta od strane Sarajeva. Zatim ogroman broj diplomatskih predstavništava, zastupništva stranih kompanija itd itd. Poenta jeste - Sarajevo ima i treba da ima veliki značaj, ali, RAVNOMJERNIJI RAZVOJ je neophodan.
Ne možeš najmnogoljudiniji i privredno najrazvijeniji kraj u zemlji vezati tragično lošim i nekvalitetnim komunikacijama.
supercali

#348 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by supercali »

Mi trebamo prvo ukinuti kantone jer oni milione jedu a samo su spona izmedju opstina i entiteta
Za pocetak ukrupniti kantone i sa 10 smanjiti na 5-6 a postepeno ih skroz ukinuti
Ustedom bi mogli graditi magistrale haman kako nam volja
tec

#349 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by tec »

The BEN10 wrote: Wow, kako si me našao, evo se crvenim... :sad:
Naravno da iz mog izlaganja ne proizilazi da se apsolutno slažem sa svim što stoji u Tuzlanskoj inicijativi, ali da joj je suština dobra - to svakako da.
I da, budi pošten, pa spomeni da su u Šeheru stacionirane direkcije svih velikih kompanija u državnom vlasništvu, što ja nisam htio pominjati da ne širim previše priču: Telekom, Elektroprivreda, Pošta, Željeznice..., što dodatno povećava standard ali i punjenje budžeta od strane Sarajeva. Zatim ogroman broj diplomatskih predstavništava, zastupništva stranih kompanija itd itd. Poenta jeste - Sarajevo ima i treba da ima veliki značaj, ali, RAVNOMJERNIJI RAZVOJ je neophodan.
Ne možeš najmnogoljudiniji i privredno najrazvijeniji kraj u zemlji vezati tragično lošim i nekvalitetnim komunikacijama.
Da se ne svađam sa tobom jer mi stvarno nije to ni cilj, iako sam napisao malo ekstremno gledanja na neke stvari ali je potrebno jer u BiH mnogima ide na ruku da se svi ovdje mrze i posvađaju jer tako su na vlasti i ostaju na vlasti. Svaki od tih bi htjeo svoju fildžan državu, jednoumlja, gdje su oni vrhovna vlast i ne dodirljivi. Mi se ne razlikujemo toliko u načinu gledanja stvari ali se razlikujemo nego u načinu gledanja na odnose jednog kraja naspram drugog i razlog za probleme (krivicu).
Da u Sarajevu ima kompanija u državnom vlasništvu ali to je isto bilo kojoj drugoj državi i većim gradovima i naravno pune budžet. O raspodjeli se mogu pisati knjige, romani, izvještaji, i pisani su. Neki loše kao Tuzlanska inicijativa koja se bazira na pogrešnim podacima i interpretacijama istih.

Suština problema je kako je organizirana BiH i pogotovo federacija unutar nje. Lako je dati krivicu Sarajevu za sve frustracije ali to ništa ne rješava samo daje municiju onima koji hoće da miniraju državu.
Kao prvo u BiH se ne vrsi ravnopravna podjela i to ne zbog većeg standarda. Podjela prihoda na državnom nivo daje od pdv, akciza, i ostalih prihoda više rs-u nego što to njima realno pripada i tu 3 do 5 % zaviseći na prihod. Zašto, jednostavno jer tako su oni na vlasti odlučili da je to cijena držanja mira. Možeš mi ne vjerovati ili ne ali dovoljno je pogledati realne podatke za svaku kategoriju i to će ti biti jasno. Sljedeća apsurda je da se porez na dohodak, socijalno i zdravstveno plaćaju u entitetu ili kantonu u kojem mu je stalno prebivalište a ne tamo gdje mu je radno mjesto. To se najviše odnosi na Kanton Sarajevo i to ne samo osobe i rs nego i mnogi iz drugih kantona i to većinom osobe u javnim upravama. Da ne govorim o tome da je opet zbog ne postojećeg mira većina državnih uprava se nalazi u Banja Luci.
Taj isti podređeni način pomirenja je dalje preveden na federaciju što ju pravi apsolutno nelogičnom kao entitetom. Struktura sa kantona bi imala smisla da je na državnom nivou a ovako samo smanjuje efikasnost i funkcionalnost federacije. Gdje 3 kantona financiraju i federaciju (kao i 3 do 5% dodatnih prihoda na državnom nivou) i 4 kantona koja primaju 3 do 10 puta više sredstava nego uplačeno. I tu jeste Tuzla zakačena (i Sarajevo, Zenica) ali ne od Sarajeva nego apsurdnog sistema. I bez drastične reorganizacije federacije biti ce uvijek na ivici propasti.
Jedini funkcionalni 1 na 1 dio BiH je Distrikt Brčko.
El_comadante

#350 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about

Post by El_comadante »

valas te pokvarili ovu temu je.... politika pogotovo ovi tuzlaci
Post Reply