U Swe ih zovemo i traktor. Jedina mana - potrošnja.Dadulino wrote:Tenk![]()
Nisam ih baš mnogo viđao u poslijeratnoj BiH, češći su bili 740.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
U Swe ih zovemo i traktor. Jedina mana - potrošnja.Dadulino wrote:Tenk![]()
mayab wrote:Generalno
Sada kad ih je preuzeo Renault treba ocekivati najezdu. Bas kao sto je bilo i sa Nissanom.sema911s wrote:mayab wrote:Generalno
pa njih nije nesto ni bilo puno,., nekoliko komada kao sponzor ZOI, danas na prste jedne ruke mozes prebrojat i nove
problem je u tome sto nisam bas ljubitelj da bi se toliko bakco oko iste al bi joj za ovu cifru pruzio fini i topli dom uz spoznaju da blizu imam provjereno dobrog, postenog i jeftinog majstoracitroen xm wrote:Ma nije to nikakav svemirski brod niti toliko savremen automobil da trebaju posebne dijagnostike i aparatura. Dobar majstor će je održavati kako treba. Vjerujem da i potrošnih dijelova ima da se kupi. Jedino dijelovi karoserije i nešto baš specifično može da pravi problem, ali ljubitelja to ne bi trebalo odbijati.
Nemoj tako, ja planiram inverter klimu Micibusimayab wrote:Generalno
To je druga stvar. Nisam ni ja ludi ljubitelj ali mi je interesantna, zato bi volio da je kupi neki normalan čovjek. A ko da gledam kupiće je neki debil i napraviti cirkus od nje.KB9 wrote:problem je u tome sto nisam bas ljubitelj da bi se toliko bakco oko iste al bi joj za ovu cifru pruzio fini i topli dom uz spoznaju da blizu imam provjereno dobrog, postenog i jeftinog majstoracitroen xm wrote:Ma nije to nikakav svemirski brod niti toliko savremen automobil da trebaju posebne dijagnostike i aparatura. Dobar majstor će je održavati kako treba. Vjerujem da i potrošnih dijelova ima da se kupi. Jedino dijelovi karoserije i nešto baš specifično može da pravi problem, ali ljubitelja to ne bi trebalo odbijati.

Paja Pasic je dugo vozio zelenog micu kombija. A bio je i jedan takso na rtv domu dugo s micubisijem. Nepoderiv auto...tempuser wrote:Volvo je generalno bio rjetka zvjerka, 80-ih su u Sarajevu bila svega 2 velika, jedan svijetlo plavi SUP-ov, drugi tamno polavi Oslobdjenja, uoci rata je bijelog 144 vozio Ivica Saric ministar. Malih Volvoa serije 300 i 400 prije rata u Sa je bilo na prste ruke, veliki serije 200 i 700 (ne sjecam se nijedne 900) je bilo takodjer malo i svi su skoro prezivjeli rat. Dio ih je "rashodovan" za ovih 20 god, prije svega oni grobovi uvezeni poslije rata, ali s obzirom na ukupan broj dosta ih je sacuvano, danas se voze 2 Volva 240, met. plavi i met. sivi (sa Pofalica), neki deda vozi met. crveni 244 Turbo (taj auto je zlata vrijedan - cuo sam da je 1. vlasnik), bijeli karavan 240 Polar (bas kao na slici) iz Senoine je promjenio vlasnik ali se jos uvijek vozi. Najimpresevniji sacuvani je 760 GLE Zvonke Tomicica (prijeratni Volvo servis), 6-tak benzinac, bijeli, crna koza, klima, siber, vozi se jednom ili nijednom godisnje, sakriven od sunca u garazi pod mekanom ceradom i dekom, cijeli rat proveo sakriven na Grbavici. Svog 740 je sacuvao i Hajro Somun, kasnije ga je proslijedio ex zetu, koji je prije toga vozio uvezenog groba dizela 740, ne znam sta je dalje bilo s tim autom. Zuti 244 u savrsenom izdanju iz 79. pok. Pere zubara je prodat diplomati u AT koji ga je nesto minomalno dotjerao i izvezao, nestao je svijetlo plavi 244 sa Aneksa kojeg je neki Cigo, metalik plavi 244 sa zatamnjenim staklima sa Kosevskog kojeg je vozio mali Ismar. Neposredno poslije rata je "isplivao" crveni 480 kojeg je vozio zivjesni Eldin. vlasnik nekadasnjeg Costella na Cvili.
Sto se Mitshubishia tice, bila je ta tura sponzorskih ZOI 84 Galanta (volan na desnoj strani), Pajera i Space Wagona 4WD i L300 WD. Ja ne znam sta se u medjuvremenu desavalo s tim autima, u cijem su vlasnistvu bili, ali znam da je neposredno poslije rata Sabahudin Delalic (sjedeca odbojka) vozio jednog od Space Wagona, da se vrtio jedan L300 i da sam mozda 2-3 god poslije rata kod benz. pumpe u Ljubogosti (skretanje za Sokolac/Pale) s desne strane vidjao parkiranog olimpijskog Pajera u savrsenom stanju, sve sa znakovima na sebi. Osim ova 2-3, ne sjecam se nijednog Mitsu poslije rata osim zlatnog Galanta novije generacije kojeg je vozio Bule is specijalne, sve ostalo je bio uvoz sa kratkim rokom trajanja.
Ja sad vidio dvije, k'o kakve dame napucane.[emoji12]530i wrote:Sad da kažem da postaje teško vidjeti pristojnu alfu 156...
Mozda grjesim ali mislim da je Pajin jedan od met. zelenih i sivih L300 is SFOR-a.Ned071 wrote: Paja Pasic je dugo vozio zelenog micu kombija. A bio je i jedan takso na rtv domu dugo s micubisijem. Nepoderiv auto...
Ok! Jedno vrijeme se pojavilo tih Mitsu iz SFOR-ovog Transcoya prilican broj, najvise L300 kombija, nesto Lancera i Galanta, pa cak i jedna ili dvije tamno plave Maxime V6.Ned071 wrote:Pajin je Micu jos od prije rata...
Neki dijelovi zemlje bas imaju svoje specifikume... Dok je nekad u Sarajevu i sjevernije bila dominantna Zastava - VW TAS relacija u kombinaciji svega ostalog u Hercegovini, npr. Trebinju je Peugeot bio jako popularan i to modeli 204, 304, 305... Slovenci su opet zbog Cimosa i IMV-a forsirali Citroen i Renault. Beograd je tu bio sepcifican, osim apsolutne dominacije Zastave u kombinaciji sa Ladama tamo se moglo naci dosta egzotike. Ogromna vecina ex Yu diplomata i predstavnika u inostranstvu koji su imali povlastice za uvoz je dolazila iz Beograda, a istovremeno u Beogradu je bio veliki broj diplomata koji su dovozili autmobile.almir90 wrote:Kod nas u gradu Golf 2 definitivno, nema ih puno po cesti, a da zastaneš i vidiš kakvog sabranog, nema ih ni pet komada. Prije pet godina ujutro kad krenem na posao, pošto pješe idem, prođe pored mene sigurno pedesetak dvojki, sad ih ujutro ne vidim ni četiri-pet, zamijenili su ih Golf 4 i Peugeot 307, njih ima najviše.
Ja sam u Gradačcu, kod nas definitvno je Golf 2 poslije rata bio zadugo bio glavni na cestama. I moje prvo auto je bila dvojka 1.6 benzin, i vozio sam je oko dvije godine. Od ostalih češće viđenih auta bilo je i Mercedesa 123. i 124., i njih nema po putu. Audi, poznatiji kao jaje i ona serija 80 zvana kocka, i njih se ostalo šaka jada. Zastavinih vozila je isto bilo dosta, ali njih više uništio rat, a i ovo poslije rata što je ostalo s vremenom završilo u starom željezu, tako da sada u gradu mislim da nema više od dvadeset Zastavinih vozila, od toga je nešto Fića i Stojadina, najviše Juga, i ima jedan tristać koji voza prvi vlasnik još uvijek. Francuza i Italijana nije nikad i bilo nešto popularno prije, sada ima raznih, ali većina su godišta 2000-2005., što je najviše uvezeno u zadnih 6-7 godina. Japanaca je uvijek bilo malo, i sad ih je isto malo.tempuser wrote:
Neki dijelovi zemlje bas imaju svoje specifikume... Dok je nekad u Sarajevu i sjevernije bila dominantna Zastava - VW TAS relacija u kombinaciji svega ostalog u Hercegovini, npr. Trebinju je Peugeot bio jako popularan i to modeli 204, 304, 305... Slovenci su opet zbog Cimosa i IMV-a forsirali Citroen i Renault. Beograd je tu bio sepcifican, osim apsolutne dominacije Zastave u kombinaciji sa Ladama tamo se moglo naci dosta egzotike. Ogromna vecina ex Yu diplomata i predstavnika u inostranstvu koji su imali povlastice za uvoz je dolazila iz Beograda, a istovremeno u Beogradu je bio veliki broj diplomata koji su dovozili autmobile.
Poslije rata se tacno moglo odrediti koji je auto gdje popularan, dok je poslije rata u Sarajevu to bio Golf 2 (naravno) kad dodjem na potez Djurdjevik - Tuzla mislim da sam dosao u carstvo Ascona C kojih u Sarajevu nije bilo tako puno.
Bio je bijeli 244 na taxi štandu na Ciglanama...mislim da sad taj taksista vozi 740 bijelog...Dadulino wrote:Tenk![]()

Taj taksista sa standa Ciglane je prije bijelog karavana 940 benzinca vozio srebreni 760 dizel FL limuzinu, a ne 244. Zamijenio ga je zbog toga sto taj srebreni limuzina nije imao airbagove koji su postali obavezni za taxi vozila. Karavan je zamjenio za srebrenog s mojim prijateljem koji ga je u lotu kupio od Volvinga iz BL.johntra wrote:Bio je bijeli 244 na taxi štandu na Ciglanama...mislim da sad taj taksista vozi 740 bijelog...Dadulino wrote:Tenk![]()
taj karavan 244 vozi sad jedan čikica -domar...
Kad smo već kod Mitsubishija, bila su dva ili tri ova modela u gradu...bijeli i sivi...jedan je bio u starom Hrasnom kod Teheranke...vozao se dugo godina...