Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ommadawn

#326 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by Ommadawn »

Dadulino wrote:Tenk 8-)
Image
U Swe ih zovemo i traktor. Jedina mana - potrošnja.

Nisam ih baš mnogo viđao u poslijeratnoj BiH, češći su bili 740.
sema911s

#327 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by sema911s »

mayab wrote:Generalno

Image

pa njih nije nesto ni bilo puno,., nekoliko komada kao sponzor ZOI, danas na prste jedne ruke mozes prebrojat i nove
ElRe

#328 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by ElRe »

sema911s wrote:

Image

pa njih nije nesto ni bilo puno,., nekoliko komada kao sponzor ZOI, danas na prste jedne ruke mozes prebrojat i nove
Sada kad ih je preuzeo Renault treba ocekivati najezdu. Bas kao sto je bilo i sa Nissanom.
KB9

#329 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by KB9 »

citroen xm wrote:Ma nije to nikakav svemirski brod niti toliko savremen automobil da trebaju posebne dijagnostike i aparatura. Dobar majstor će je održavati kako treba. Vjerujem da i potrošnih dijelova ima da se kupi. Jedino dijelovi karoserije i nešto baš specifično može da pravi problem, ali ljubitelja to ne bi trebalo odbijati.
problem je u tome sto nisam bas ljubitelj da bi se toliko bakco oko iste al bi joj za ovu cifru pruzio fini i topli dom uz spoznaju da blizu imam provjereno dobrog, postenog i jeftinog majstora :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#330 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by _BataZiv_0809 »

Image
Nemoj tako, ja planiram inverter klimu Micibusi :D

Malo of topik ali meni je generalno sega kako ti azijati sve zivo proizvode.

Kad se sjetim koliko sam se ibretio Hjunadi i Daewoo televizorima i friziderima u Libiji. A cini mi se da i Samsung proizvodi ili je proizvodio auta :D
tempuser

#331 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by tempuser »

Volvo je generalno bio rjetka zvjerka, 80-ih su u Sarajevu bila svega 2 velika, jedan svijetlo plavi SUP-ov, drugi tamno polavi Oslobdjenja, uoci rata je bijelog 144 vozio Ivica Saric ministar. Malih Volvoa serije 300 i 400 prije rata u Sa je bilo na prste ruke, veliki serije 200 i 700 (ne sjecam se nijedne 900) je bilo takodjer malo i svi su skoro prezivjeli rat. Dio ih je "rashodovan" za ovih 20 god, prije svega oni grobovi uvezeni poslije rata, ali s obzirom na ukupan broj dosta ih je sacuvano, danas se voze 2 Volva 240, met. plavi i met. sivi (sa Pofalica), neki deda vozi met. crveni 244 Turbo (taj auto je zlata vrijedan - cuo sam da je 1. vlasnik), bijeli karavan 240 Polar (bas kao na slici) iz Senoine je promjenio vlasnik ali se jos uvijek vozi. Najimpresevniji sacuvani je 760 GLE Zvonke Tomicica (prijeratni Volvo servis), 6-tak benzinac, bijeli, crna koza, klima, siber, vozi se jednom ili nijednom godisnje, sakriven od sunca u garazi pod mekanom ceradom i dekom, cijeli rat proveo sakriven na Grbavici. Svog 740 je sacuvao i Hajro Somun, kasnije ga je proslijedio ex zetu, koji je prije toga vozio uvezenog groba dizela 740, ne znam sta je dalje bilo s tim autom. Zuti 244 u savrsenom izdanju iz 79. pok. Pere zubara je prodat diplomati u AT koji ga je nesto minomalno dotjerao i izvezao, nestao je svijetlo plavi 244 sa Aneksa kojeg je neki Cigo, metalik plavi 244 sa zatamnjenim staklima sa Kosevskog kojeg je vozio mali Ismar. Neposredno poslije rata je "isplivao" crveni 480 kojeg je vozio zivjesni Eldin. vlasnik nekadasnjeg Costella na Cvili.
Sto se Mitshubishia tice, bila je ta tura sponzorskih ZOI 84 Galanta (volan na desnoj strani), Pajera i Space Wagona 4WD i L300 WD. Ja ne znam sta se u medjuvremenu desavalo s tim autima, u cijem su vlasnistvu bili, ali znam da je neposredno poslije rata Sabahudin Delalic (sjedeca odbojka) vozio jednog od Space Wagona, da se vrtio jedan L300 i da sam mozda 2-3 god poslije rata kod benz. pumpe u Ljubogosti (skretanje za Sokolac/Pale) s desne strane vidjao parkiranog olimpijskog Pajera u savrsenom stanju, sve sa znakovima na sebi. Osim ova 2-3, ne sjecam se nijednog Mitsu poslije rata osim zlatnog Galanta novije generacije kojeg je vozio Bule is specijalne, sve ostalo je bio uvoz sa kratkim rokom trajanja.
citroen xm

#332 Re: RE: Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by citroen xm »

KB9 wrote:
citroen xm wrote:Ma nije to nikakav svemirski brod niti toliko savremen automobil da trebaju posebne dijagnostike i aparatura. Dobar majstor će je održavati kako treba. Vjerujem da i potrošnih dijelova ima da se kupi. Jedino dijelovi karoserije i nešto baš specifično može da pravi problem, ali ljubitelja to ne bi trebalo odbijati.
problem je u tome sto nisam bas ljubitelj da bi se toliko bakco oko iste al bi joj za ovu cifru pruzio fini i topli dom uz spoznaju da blizu imam provjereno dobrog, postenog i jeftinog majstora :mrgreen:
To je druga stvar. Nisam ni ja ludi ljubitelj ali mi je interesantna, zato bi volio da je kupi neki normalan čovjek. A ko da gledam kupiće je neki debil i napraviti cirkus od nje.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#333 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by mali_milojica »

Rahmetli otac 1999 god kupio Mitsubishi L300 (kombi),cini mi se bio 1990 ili 91 godiste.
2.0 benzinac. 90 KS. Vrtio se respektabilnih 6200 okr/min
Saltao se na volanu. Pogon nazad i dosta dobro se borio sa snijegom :D
Isao je koliko je pisalo na satu. 160 km/h.
Image
Slika je ilustrativnog karaktera :D
Motor ispod prednjih sjedista.
Poslije kad je otac umro,od dva auta koja je imao,majka je prodala kombi,a sebi ostavila P306.
Znam da je bio kod OŠ na Vratniku,gdje je poslije zavrsio,ne znam.
citroen xm

#334 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by citroen xm »

Imao sam priliku da se vozim u ovakvom sa dizel motorom. Dosta prostora u odnosu na spoljnje gabarite.
trambusek88

#335 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by trambusek88 »

Nije hi nikad bilo nešto posebno, ali dali su se vidjeti.Image
530i

#336 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by 530i »

Sad da kažem da postaje teško vidjeti pristojnu alfu 156...
Ned071

#337 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by Ned071 »

tempuser wrote:Volvo je generalno bio rjetka zvjerka, 80-ih su u Sarajevu bila svega 2 velika, jedan svijetlo plavi SUP-ov, drugi tamno polavi Oslobdjenja, uoci rata je bijelog 144 vozio Ivica Saric ministar. Malih Volvoa serije 300 i 400 prije rata u Sa je bilo na prste ruke, veliki serije 200 i 700 (ne sjecam se nijedne 900) je bilo takodjer malo i svi su skoro prezivjeli rat. Dio ih je "rashodovan" za ovih 20 god, prije svega oni grobovi uvezeni poslije rata, ali s obzirom na ukupan broj dosta ih je sacuvano, danas se voze 2 Volva 240, met. plavi i met. sivi (sa Pofalica), neki deda vozi met. crveni 244 Turbo (taj auto je zlata vrijedan - cuo sam da je 1. vlasnik), bijeli karavan 240 Polar (bas kao na slici) iz Senoine je promjenio vlasnik ali se jos uvijek vozi. Najimpresevniji sacuvani je 760 GLE Zvonke Tomicica (prijeratni Volvo servis), 6-tak benzinac, bijeli, crna koza, klima, siber, vozi se jednom ili nijednom godisnje, sakriven od sunca u garazi pod mekanom ceradom i dekom, cijeli rat proveo sakriven na Grbavici. Svog 740 je sacuvao i Hajro Somun, kasnije ga je proslijedio ex zetu, koji je prije toga vozio uvezenog groba dizela 740, ne znam sta je dalje bilo s tim autom. Zuti 244 u savrsenom izdanju iz 79. pok. Pere zubara je prodat diplomati u AT koji ga je nesto minomalno dotjerao i izvezao, nestao je svijetlo plavi 244 sa Aneksa kojeg je neki Cigo, metalik plavi 244 sa zatamnjenim staklima sa Kosevskog kojeg je vozio mali Ismar. Neposredno poslije rata je "isplivao" crveni 480 kojeg je vozio zivjesni Eldin. vlasnik nekadasnjeg Costella na Cvili.
Sto se Mitshubishia tice, bila je ta tura sponzorskih ZOI 84 Galanta (volan na desnoj strani), Pajera i Space Wagona 4WD i L300 WD. Ja ne znam sta se u medjuvremenu desavalo s tim autima, u cijem su vlasnistvu bili, ali znam da je neposredno poslije rata Sabahudin Delalic (sjedeca odbojka) vozio jednog od Space Wagona, da se vrtio jedan L300 i da sam mozda 2-3 god poslije rata kod benz. pumpe u Ljubogosti (skretanje za Sokolac/Pale) s desne strane vidjao parkiranog olimpijskog Pajera u savrsenom stanju, sve sa znakovima na sebi. Osim ova 2-3, ne sjecam se nijednog Mitsu poslije rata osim zlatnog Galanta novije generacije kojeg je vozio Bule is specijalne, sve ostalo je bio uvoz sa kratkim rokom trajanja.
Paja Pasic je dugo vozio zelenog micu kombija. A bio je i jedan takso na rtv domu dugo s micubisijem. Nepoderiv auto...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#338 Re: RE: Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by konektovan »

530i wrote:Sad da kažem da postaje teško vidjeti pristojnu alfu 156...
Ja sad vidio dvije, k'o kakve dame napucane.[emoji12]

poslano sa Sonija Ze
citroen xm

#339 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by citroen xm »

Ovoga je nekada bilo solidan broj, a sada nikako.

http://www.olx.ba/artikal/21490674/lada-tavria/

Da ne naletih na OLX-u zaboravio bih da postoji. :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#340 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by Domaci izdajnik »

Samo što to nije Lada nego ZAZ :) iz čije fabrike je izašao čuveni Zaporožac :wink:
citroen xm

#341 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by citroen xm »

Znam, vjerovatno zna i vlasnik samo što ga tako niko nikad ne bi vidio na oglasu. Ovako neko možda i natrči.
almir90

#342 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by almir90 »

Kod nas u gradu Golf 2 definitivno, nema ih puno po cesti, a da zastaneš i vidiš kakvog sabranog, nema ih ni pet komada. Prije pet godina ujutro kad krenem na posao, pošto pješe idem, prođe pored mene sigurno pedesetak dvojki, sad ih ujutro ne vidim ni četiri-pet, zamijenili su ih Golf 4 i Peugeot 307, njih ima najviše.
tempuser

#343 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by tempuser »

Ned071 wrote: Paja Pasic je dugo vozio zelenog micu kombija. A bio je i jedan takso na rtv domu dugo s micubisijem. Nepoderiv auto...
Mozda grjesim ali mislim da je Pajin jedan od met. zelenih i sivih L300 is SFOR-a.
Ned071

#344 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by Ned071 »

Pajin je Micu jos od prije rata...
tempuser

#345 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by tempuser »

Ned071 wrote:Pajin je Micu jos od prije rata...
Ok! Jedno vrijeme se pojavilo tih Mitsu iz SFOR-ovog Transcoya prilican broj, najvise L300 kombija, nesto Lancera i Galanta, pa cak i jedna ili dvije tamno plave Maxime V6.
tempuser

#346 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by tempuser »

almir90 wrote:Kod nas u gradu Golf 2 definitivno, nema ih puno po cesti, a da zastaneš i vidiš kakvog sabranog, nema ih ni pet komada. Prije pet godina ujutro kad krenem na posao, pošto pješe idem, prođe pored mene sigurno pedesetak dvojki, sad ih ujutro ne vidim ni četiri-pet, zamijenili su ih Golf 4 i Peugeot 307, njih ima najviše.
Neki dijelovi zemlje bas imaju svoje specifikume... Dok je nekad u Sarajevu i sjevernije bila dominantna Zastava - VW TAS relacija u kombinaciji svega ostalog u Hercegovini, npr. Trebinju je Peugeot bio jako popularan i to modeli 204, 304, 305... Slovenci su opet zbog Cimosa i IMV-a forsirali Citroen i Renault. Beograd je tu bio sepcifican, osim apsolutne dominacije Zastave u kombinaciji sa Ladama tamo se moglo naci dosta egzotike. Ogromna vecina ex Yu diplomata i predstavnika u inostranstvu koji su imali povlastice za uvoz je dolazila iz Beograda, a istovremeno u Beogradu je bio veliki broj diplomata koji su dovozili autmobile.
Poslije rata se tacno moglo odrediti koji je auto gdje popularan, dok je poslije rata u Sarajevu to bio Golf 2 (naravno) kad dodjem na potez Djurdjevik - Tuzla mislim da sam dosao u carstvo Ascona C kojih u Sarajevu nije bilo tako puno.
almir90

#347 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by almir90 »

tempuser wrote:
Neki dijelovi zemlje bas imaju svoje specifikume... Dok je nekad u Sarajevu i sjevernije bila dominantna Zastava - VW TAS relacija u kombinaciji svega ostalog u Hercegovini, npr. Trebinju je Peugeot bio jako popularan i to modeli 204, 304, 305... Slovenci su opet zbog Cimosa i IMV-a forsirali Citroen i Renault. Beograd je tu bio sepcifican, osim apsolutne dominacije Zastave u kombinaciji sa Ladama tamo se moglo naci dosta egzotike. Ogromna vecina ex Yu diplomata i predstavnika u inostranstvu koji su imali povlastice za uvoz je dolazila iz Beograda, a istovremeno u Beogradu je bio veliki broj diplomata koji su dovozili autmobile.
Poslije rata se tacno moglo odrediti koji je auto gdje popularan, dok je poslije rata u Sarajevu to bio Golf 2 (naravno) kad dodjem na potez Djurdjevik - Tuzla mislim da sam dosao u carstvo Ascona C kojih u Sarajevu nije bilo tako puno.
Ja sam u Gradačcu, kod nas definitvno je Golf 2 poslije rata bio zadugo bio glavni na cestama. I moje prvo auto je bila dvojka 1.6 benzin, i vozio sam je oko dvije godine. Od ostalih češće viđenih auta bilo je i Mercedesa 123. i 124., i njih nema po putu. Audi, poznatiji kao jaje i ona serija 80 zvana kocka, i njih se ostalo šaka jada. Zastavinih vozila je isto bilo dosta, ali njih više uništio rat, a i ovo poslije rata što je ostalo s vremenom završilo u starom željezu, tako da sada u gradu mislim da nema više od dvadeset Zastavinih vozila, od toga je nešto Fića i Stojadina, najviše Juga, i ima jedan tristać koji voza prvi vlasnik još uvijek. Francuza i Italijana nije nikad i bilo nešto popularno prije, sada ima raznih, ali većina su godišta 2000-2005., što je najviše uvezeno u zadnih 6-7 godina. Japanaca je uvijek bilo malo, i sad ih je isto malo.
KB9

#348 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by KB9 »

ford probe

nije ih previse bilo al mogo si ih relativno cesto vidit, u zadnjih pet godina bukvalno nisam vidio to auto na cestama :-)
johntra

#349 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by johntra »

Image
Bio je bijeli 244 na taxi štandu na Ciglanama...mislim da sad taj taksista vozi 740 bijelog...
taj karavan 244 vozi sad jedan čikica -domar...

Kad smo već kod Mitsubishija, bila su dva ili tri ova modela u gradu...bijeli i sivi...jedan je bio u starom Hrasnom kod Teheranke...vozao se dugo godina...

Image
tempuser

#350 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by tempuser »

johntra wrote:
Image
Bio je bijeli 244 na taxi štandu na Ciglanama...mislim da sad taj taksista vozi 740 bijelog...
taj karavan 244 vozi sad jedan čikica -domar...

Kad smo već kod Mitsubishija, bila su dva ili tri ova modela u gradu...bijeli i sivi...jedan je bio u starom Hrasnom kod Teheranke...vozao se dugo godina...

Image
Taj taksista sa standa Ciglane je prije bijelog karavana 940 benzinca vozio srebreni 760 dizel FL limuzinu, a ne 244. Zamijenio ga je zbog toga sto taj srebreni limuzina nije imao airbagove koji su postali obavezni za taxi vozila. Karavan je zamjenio za srebrenog s mojim prijateljem koji ga je u lotu kupio od Volvinga iz BL.

Taj Lancer karavan kod Teheranki je bio Amerov...
Post Reply