FreakyStyley wrote:HAVANA wrote:Zemlja u kojoj nema fasade na vise od pola kuca,ulje od auta se mijenja po livadama,ispred garaza,prosipa se otpad u rijeke svakog moguceg porijekla,fabrike prosipaju sta im je kurcu ceif,loze se cumuri,gume,sume,picke materine,kesa ko u prici leti okolo,baca ko gdje i sta stigne,ne sortira se otpad,voze se trabakule,vade se katalizatori,fap filteri,vode jebene nema a i kad je ima ,pijem je iz otrovnih cijevi,otice je hektolitrima nako...i sad kao problem veliki cigara i dim cigare...

De ba,mislim volio bi ja da ne pusim,da prestanem,slazem se u mnogim stvarima i za mjesta na kojima ne treba pusiti...ali totalna zabrana i maltretiranje pusaca je van pameti.Kafic za pusace i kafic za nepusace i cao.S ovim dosadama ne bi volio sjedit i da ne pusim...

Bravo za sve napisano.
Ovi dijasporci sto govore da se ne treba pusit u bolnicama, postama, na sudovima i to, mora da dugo nisu bili ovdje jer se tu ni ne pusi. Ja to stvarno nikad u zivotu nisam vidio, bar ne u Sarajevu. Inace, ovi antipusaci su najveci udavi moguci, ne mogu da vjerujem. Sto kazes i da ne pusim, bjezi od mene, dan te jebo peglativni.
Fino napravit u svakom kaficu prostoriju za pusace i nepusace, pa da vidimo. Eno u Titi napravili ima par mjeseci, niko ne sjedi u dijelu za nepusace, nikad. Tako da eto, nepusaci nek sjede sami tu, dok im je raja za stolom 5-6 metara dalje. Taman da mogu tipkat na forumu preko mobitela i zalit se na nesto drugo.
Inace, uopste mi nije jasno sta ovi predlazu s ovim zakonom. Cuj zabraniti pusenje na javnim mjestima. Znaci ha iz haustora izadjem nigdje vise nemam pravo pusit?
Sto se tice kafica i restorana meni je to potpuno OK da se donese zakon u kojem ce gazde imat izbor da biraju hoce li da imaju objekat dje se svugdje moze pusit, imat samo odvojene dijelove za pusace ili nepusace ili potpuno zabranit pusenje. Pa nek sjede gdje ko hoce sto se mene tice. Vani gdje sam ja bio je to tako - u bastama kafica i restorana se moze pusit, neki imaju unutra odvojene prostorije, a u nekima se moze pusit i unutra i vani. Po meni OK i korektno prema svima.
A to sto neko misli da mu, pored svega ostalog, skodi dim iz moje cigare kad zapalim dok cekam komercijalu je njegov licni idiotizam i ja nemam nista s tim.
U svom bijesu si zaboravio jednu stvar. Ja kao gost u kafiću možda i mogu birati dio za pušače, nepušače ili da uopšte ne uđem u kafić. Ali, šta sa zasposlenicima tog kafića? Ako je zabrana pušenja na radnom mjestu, a kafić je radno mjesto onima koji u njemu rade, onda se pušenje mora zabraniti.
Uostalom, da bi se izbjegla razna tumačenja da li ovdje ili ondje može ili ne može, apsolutna zabrana svugdje.
Dakle, ako ti imaš pravo pušiti jer ti se puši gdje hoćeš i kada hoćeš, imam li ja pravo, na primjer, puštati glasno muziku u 3 ujutro, a ti trebaš spavati jer ti valja ujutro na posao. Moja kuća/stan, moja muzika, ne budi peglativan.
Ili dolaziti u prostoriju u kojoj ti i ja zajedno radimo neistuširan i da se oko mene na desetine metara širi smrad znoja i bijelog luka?
U stvari, morao bih imati veće pravo od tebe. Jer, ja svojim smradom tebi ne narušavam zdravlje, ti pušenjem meni narušavaš.
Uostalom, ako ćemo igrati grubo: Duhanski dim je štetan za zdravlje. Onaj koji svojim ponašenjem (u ovom slučaju duhanskim dimom) nanosi štetu drugim ljudima, a i na druge načine (bacanjem opušaka i omota od kutija cigareta po ulicama, trotoarima i stajalištima gradskog prevoza) zagađuje okolinu je, u stvari, na nižem stepenu civilizacijskog razvoja.