Travnik / 7 Korpus A RBiH
-
kinvart
#326 Re: Vlasic 23 mart 1995
da li mi moze neko na pp poslati kako se prezivao Samir iz BL, clan Crnih kojota (mozda i neki komandir) u jedinici, mislim da je bio inzinjer po struci i da je poginuo pri prvom pokusaju oslobadjanja Vlasica preko stijena.
-
rasuta_riza
#327 Re: Vlasic 23 mart 1995
Bez uvrede Fanzi, informacije koje tražiš nisu baš tek-tako za dati ,realno ja ti ih prvi da imam ne bih dao a evo i zašto;Fanzi wrote:da li mi moze neko na pp poslati kako se prezivao Samir iz BL, clan Crnih kojota (mozda i neki komandir) u jedinici, mislim da je bio inzinjer po struci i da je poginuo pri prvom pokusaju oslobadjanja Vlasica preko stijena.
- ovo je forum i čita ga doslovce svako,pa i oni koji su bili na drugoj strani
- davanje ličnih podataka o prezimenu čovjeka se može dovesti u pitanje sigurnost te porodice koja i ako živi u RS-u. jer ovdje niko ne zna ko smo svi mi zapravo
- crni kojoti nisu učestvovali u tom 1. napadu na galicu preko stijena niti iko iz 17. krajiške, osim toga u kojotima nisu bili banjalučani već pretežno ključani i sanjani
-
obichan insan
#328 Re: Vlasic 23 mart 1995
Pozdrav. Prvo bih nesto malo o Kupresu iako to nije tema ove "danasnje emisije".Armija BiH je 16 dana vodila borbe iz pravca Bugojna prema Kupresu,a ko je jednom prosao tim putem zna o kakvom se terenu radi.Kad su izbili na kupreska vrata i kad su se chete povukle (a povukle su se zato sto u samom gradu nisu ni mogli organizovat odbranu,jer je Kupres malo vece selo.DA je kupres imao 500 000 stanovnika i da su tu bili komplexi "komunistickih zgrada" vjerovatno se nebi ni povlacili,no otom-potom,necu o tome sta bi bilo kad bi bilo...)
Gled(a)o sam na tv,prichali Kresimir Zubak i Ejup Ganic, da je Kreso nazva Ganica i "trazio da HV(o) prvi udje u Kupres.Vec do tada je bio potpisan vashingtonski sporazum i znalo je se kojem ce kantonu ili ti zupaniji pripasti navedeni grad.S obzirom da je situacija s hrvackom komponentom jos bila zategnuta i da tu nije postojala neka saradnja i ja bi se slozio sa nekima da je tu bilo i dogovora,pregovora,odnosno kurve-politike.A i nezaboravimo da politika vodi rat,vojska je samo puki izvrsilac onoga sto politika skonta.Neki borci ABiH su prvi (samoinicijativno) usli u Kupres i izvodili krave...(kazu da je grad bio pust)
Poslije je i nasa komanda zabranila "silaske u grad" jer je bilo poginulih i ranjenih od serbsko-nebeske artiljerije. Neki se pitaju sto se Sarajevo nije deblokiralo pravcem Nedzarici..........Nisam vojni strateg niti ista znam o tome,ali ako su Svabe u II ww osvajale dnevno po 100 km ruske stepe a da su u Staljingradu za 7 dana osvajali po 100 metara mislim da se odgovor sam namece.A i sreca je da nismo pokusali,jer bi vjerovatno neki bivsi rudar,a kao podoban kadar ondasnje elite,dobio zadatak da to sprovede i da se usput proslavi kao heroj.A mladi ljudi bi izginuli u pokusaju proboja...i niko za to nebi odgovarao. A VLASIC,to je briljantna pobjeda,divim se svim ljudima koji su ucestovali u akciji.Kad vidite teren a i kad zamislite vremenske uslove koji su vladali to izgleda nemoguce.
-
racionalista
#329 Re: Vlasic 23 mart 1995
Mislim da se sam negdje čitao intervju koji je dao rahmetli general Alagić. Jedno od pitanja je bilo i ovo vezano za prepuštanje Kupresa HVO-u. Odgovor je bio da je to urađeno kao znak dobre volje jer su na početku rata poprilično Hrvati stradali u Kupresu, a i da su ih četnici nagrdili u pokušaju oslobađanja istog. Imajući u vidu to, kao i mogućnost stabilizacije odnosa HVO-u i HV je odobreno da uđu u Kupres i tako vrate izgubljenu "vojničku čast" .
- Damir_5
#330 Re: Vlasic 23 mart 1995
Betand wrote:evo jedno pitanje za pripadnike abih , zasto nisu uzeli Donji vakuf kad su vec mogli Kupres ? kad su sami tako razvaljivali čete...
Hrast wrote:Nikako mi nije jasno kako je moguce da se moglo osloboditi nepristupacne cuke, brda, planine, a da se do avgusta 95. nije moglo usetati ni u jedan gradic koji je bio pod kontrolom Karadzicevih secesionista.
- Bosanac sa dna kace
#331 Re: Večići i prodor iz Večića
......................................................................................................................................
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#332 Re: Večići i prodor iz Večića
GI ''Prvi mart'', samo ona može Večićane spasiti od Skopljakovog terora i ostalih problema povratnika.

http://www.prvimart.ba/

http://www.prvimart.ba/
- Dionysios
#333 Re: Večići i prodor iz Večića
...
Last edited by Dionysios on 29/03/2021 00:13, edited 1 time in total.
-
Ammaar
#334 Re: Večići i prodor iz Večića
Poznavao sam par ljudi iz tog herojskog mjesta, price koje sam slusao od ucesnika tog proboja su fascinantne, navodno bilo je I zenskih zestokih boraca
-
swanfilter
#335 Re: Večići i prodor iz Večića
Sramotna je zapostavljenost, a sam ambijent u rs skandalozan kada su Vecici u pitanju ..
- sioux113
#336 Re: 17 viteska krajiska brigada
.
Last edited by sioux113 on 29/12/2013 15:49, edited 2 times in total.
-
ZAGORS
#338 Re: Vlasic 23 mart 1995
http://www.youtube.com/watch?v=M3PmuRtr7z4
http://www.youtube.com/watch?v=Ksa2NzGRLxU evo lik iz 737 muslimanske govori o oslobadjanju blizu Vlašića.
http://www.youtube.com/watch?v=Ksa2NzGRLxU evo lik iz 737 muslimanske govori o oslobadjanju blizu Vlašića.
-
Tutnjavac
#339 Re: Vlasic 23 mart 1995
Ima li Krajišnika ovdje? Kakav je bio sastav 727 a kakav 737 brigade? Po nekim podacima u 27 su uglavnom bili Banjalučani i ovi iz sela oko Skendera i više je bila linijaška brigada? A 37 je bila kao manevarska?
- bingov buraz
#340 Re: Vlasic 23 mart 1995
727 uglavnom tacno,nesto starija raja linijasi,737 se vodila kao brigada ali je ustvari bila malo veci bataljon,ljudstvo Krajina i okolica Jajca koliko se sjecam,dosta vjerski nastrojeni,nije bilo cuganja i to kao u 17. viteskoj,inace 17 viteska je bila creme de la creme,uz 7 muslimansku i 505 buzimsku vjerovatno nasa najbolja brigada.Tutnjavac wrote:Ima li Krajišnika ovdje? Kakav je bio sastav 727 a kakav 737 brigade? Po nekim podacima u 27 su uglavnom bili Banjalučani i ovi iz sela oko Skendera i više je bila linijaška brigada? A 37 je bila kao manevarska?
-
Tutnjavac
#341 Re: Vlasic 23 mart 1995
bingov buraz wrote:727 uglavnom tacno,nesto starija raja linijasi,737 se vodila kao brigada ali je ustvari bila malo veci bataljon,ljudstvo Krajina i okolica Jajca koliko se sjecam,dosta vjerski nastrojeni,nije bilo cuganja i to kao u 17. viteskoj,inace 17 viteska je bila creme de la creme,uz 7 muslimansku i 505 buzimsku vjerovatno nasa najbolja brigada.Tutnjavac wrote:Ima li Krajišnika ovdje? Kakav je bio sastav 727 a kakav 737 brigade? Po nekim podacima u 27 su uglavnom bili Banjalučani i ovi iz sela oko Skendera i više je bila linijaška brigada? A 37 je bila kao manevarska?
Kontam, kontam... Fala, jarane!
- tetakk
#342 Re: Vlasic 23 mart 1995
727 SLAVNA b.b. je imala tri bataljona i pristabske jedinice.bingov buraz wrote:727 uglavnom tacno,nesto starija raja linijasi,737 se vodila kao brigada ali je ustvari bila malo veci bataljon,ljudstvo Krajina i okolica Jajca koliko se sjecam,dosta vjerski nastrojeni,nije bilo cuganja i to kao u 17. viteskoj,inace 17 viteska je bila creme de la creme,uz 7 muslimansku i 505 buzimsku vjerovatno nasa najbolja brigada.Tutnjavac wrote:Ima li Krajišnika ovdje? Kakav je bio sastav 727 a kakav 737 brigade? Po nekim podacima u 27 su uglavnom bili Banjalučani i ovi iz sela oko Skendera i više je bila linijaška brigada? A 37 je bila kao manevarska?
IDV brigadni, jedinica za respekt. Njezinu snagu je osjetila i agresorska ceta Mesa Selimovic, kad su se sudarili u medjuzoni gdje su Mešovci izvukli deblji kraj.
Prvi bataljon je sastavljen od jedne cete u kojoj su vecinom bili banjalucani i u sali smo znali reci da je ta ceta imala duplo vise godina zatvora nego boraca. Druge dvije cete su bili borci iz M.Grada, Sipova, Sipraga(Kotor Varos), Jajca,... Druga ceta je bila najbolja u citavoj brigadi.
Drugi bataljon je bio iz Gluhe Bukovice i oni su od kraja 1994 jedini bili linijasi u brigadi.
Treci bataljon je bio sastavljen od boraca iz svih krajeva "blage" Krajine, a najvise ih je bilo iz Kotor Varosa. Imali su jak vod "Kaskaderi" i izvidjacku desetinu, te zamjenika komadanta bataljona koji je bio uvijek uz borce u napadu.
Samo da se zna da su udarni vod "Kaskaderi" i izvidjacka desetina pri oslobadjanju Vlasica prvi izvrsili svoj zadatak. Po noci su krecuci se kroz smetove ispod ruba desne strane kanjona Ugra dosli na bok srpskih jedinica i napali ih po mrklom mraku oko 4 sata ujutro.Oslobodili su kotu Simišće i time obezbijedili zaledjinu svim drugim jedinicama koje su krenule u napad na Police, Crni vrh, Santic, Pavo, Čavo,...
-
Tutnjavac
#343 Re: Vlasic 23 mart 1995
Fala na opisu, živio!tetakk wrote:727 SLAVNA b.b. je imala tri bataljona i pristabske jedinice.bingov buraz wrote:727 uglavnom tacno,nesto starija raja linijasi,737 se vodila kao brigada ali je ustvari bila malo veci bataljon,ljudstvo Krajina i okolica Jajca koliko se sjecam,dosta vjerski nastrojeni,nije bilo cuganja i to kao u 17. viteskoj,inace 17 viteska je bila creme de la creme,uz 7 muslimansku i 505 buzimsku vjerovatno nasa najbolja brigada.Tutnjavac wrote:Ima li Krajišnika ovdje? Kakav je bio sastav 727 a kakav 737 brigade? Po nekim podacima u 27 su uglavnom bili Banjalučani i ovi iz sela oko Skendera i više je bila linijaška brigada? A 37 je bila kao manevarska?
IDV brigadni, jedinica za respekt. Njezinu snagu je osjetila i agresorska ceta Mesa Selimovic, kad su se sudarili u medjuzoni gdje su Mešovci izvukli deblji kraj.
Prvi bataljon je sastavljen od jedne cete u kojoj su vecinom bili banjalucani i u sali smo znali reci da je ta ceta imala duplo vise godina zatvora nego boraca. Druge dvije cete su bili borci iz M.Grada, Sipova, Sipraga(Kotor Varos), Jajca,... Druga ceta je bila najbolja u citavoj brigadi.
Drugi bataljon je bio iz Gluhe Bukovice i oni su od kraja 1994 jedini bili linijasi u brigadi.
Treci bataljon je bio sastavljen od boraca iz svih krajeva "blage" Krajine, a najvise ih je bilo iz Kotor Varosa. Imali su jak vod "Kaskaderi" i izvidjacku desetinu, te zamjenika komadanta bataljona koji je bio uvijek uz borce u napadu.
Samo da se zna da su udarni vod "Kaskaderi" i izvidjacka desetina pri oslobadjanju Vlasica prvi izvrsili svoj zadatak. Po noci su krecuci se kroz smetove ispod ruba desne strane kanjona Ugra dosli na bok srpskih jedinica i napali ih po mrklom mraku oko 4 sata ujutro.Oslobodili su kotu Simišće i time obezbijedili zaledjinu svim drugim jedinicama koje su krenule u napad na Police, Crni vrh, Santic, Pavo, Čavo,...
-
rasuta_riza
#344 Re: Vlasic 23 mart 1995
(7)27 nije bila baš linijaška, po mom mišljenju jedna od boljih jedica sedmog korpusa, bilo ih je sastava od sela travničke općine Gluha Bukovica i okolica, Kotor-Varoš, Skender-Vakuf, Mrkonjić Grad, Šipovo. Njihov IDV je što sam ja imao prilike vidjeti sam vrh kojim je sedmi korpus imao .Tutnjavac wrote:Ima li Krajišnika ovdje? Kakav je bio sastav 727 a kakav 737 brigade? Po nekim podacima u 27 su uglavnom bili Banjalučani i ovi iz sela oko Skendera i više je bila linijaška brigada? A 37 je bila kao manevarska?
O (7) 37 je dovoljno reći da je ta brigada bila nekadašnji 1. Travnički bataljon 7.muslimanske brigade i većina slave koju 7. Muslimanska ima je upravo zahvaljujući njima. Da, oni su bili ti koji su bili manevarski 7. Muslimanske, zapravo kada se spominje 7. na Igmanu - to su zapravo oni. Nastavili su put u 7. korpusu ali u sjenci. Meokrnje, Vlasic, Kupres, Krajina. Na žalost zbog enormnog angažovanja u akcijama mali broj iz prvobitnog sastava ih je dočekao kraj rata u da nisu višestruko izranjavani i poginuli. Sastav- Travnik i okolica, Krajina i Jajce.
Kada je već riječ o Vlašiću treba reći da su prvi na toranj Paljenik-vrh Vlašića ušli vojnici 705. brigade inače Jajčani i treba spomenuti da je jedna od udarnih grupa bila i zaista ekstra vojnici su Gardijska iz Sarajeva.
- SmokingMan
#345 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
+1sinuhe wrote:Jasno je od 92 i prenosa rata u BiH da je potrebna bosanska tragedija da bi doslo do srpskohrvatskog razgranicenja.
Da se negdje nađu "na sredini."
-
Walther
#346 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
Rad se je bio potreban zato sto su Srbi zeljeli Veliku Srbiju tj. granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag. Nije tu potrebna velika filozofija. Nema to nikakve veze sa Alijom, svatovima ili Kinezima.sinuhe wrote:Jasno je od 92 i prenosa rata u BiH da je potrebna bosanska tragedija da bi doslo do srpskohrvatskog razgranicenja.
Alije se morao ustaviti kod Prijedora (na veliku zalost naroda iz bosanske Krajine) jer Srbije nije mogla primiti masu koja se vec pakovala za Srbiju pa bi doslo do otvorenog sukoba HR/BIH i Srbije.
-
Walther
#347 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
Ne... Alija se je bojao da ce popit 3-4 divizije iz srbije koje je milosevic vec najavio... Inace je kciju "otegao" skoro 6 dana i onda je doslo upozorenja od amerikanaca da se vraca ili ce biti i on bombardovan.frkenzi wrote:Hoces reci da je Alija bio dobrocinitelj koji nije htio Srbiju da pretrpa izbjeglicama,i da mu je draze bilo da njegovi ostanu izbjeglice?
-
PM72
#348 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
Divizije iz Srbije
dobro nisi rekao proleterske brigade 
- madner
#349 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
Zapravo dva korpusa.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#350 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.
A, kakve je Pešta kupleraje imala, Allahu dragi...