prosvijetli meTomahawk11 wrote:Ne znam, nisam uzgajao svinjeBloo wrote:svinju je lakse i brze utoviti od bilo koje druge zivotinjeTomahawk11 wrote:Eto da zanemarimo vjerski aspekt, pigi-pigi je najjeftinije meso tamo gdje ga najvise konzumiraju. Sto li?što ne znači da je meso lošije kvaliteta od teletine
brze ze razmnozavaju, vise se razmnozavaju itd.![]()
Vjerujem da jeste.
Znas li kako se zove muslimansko krme?
(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
- Bloo
- Globalna šefica
#326 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
- ultima_palabra
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#328 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
ultima_palabra wrote:Kokoš?
- apsidejzi
#329 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Protece jos Neretve dok ti skontas sta ti je dedo htio reci i kako si ti ispao nekulturan u citavoj toj prici...broj dva wrote:---Connaisseur Karlin wrote:Mene su ako djete ucili da ne jedem snitu kruha u dvoristu za vrijeme Ramazana ili pred osobom koja posti. Biti moderan u tvom primjeru,znaci,biti nekulturan.broj dva wrote:Prije nekih 6-7 godina ja u Mostaru sa jaranom na ljevoj, potrefio ramazan a mi ispred buregdzinice zavratali od bureka.
Prolazi cica (ca 65-70) godina, u francuzici, gura biciklo kraj sebe i samo nas pogleda i rece "sretan ramazan momci"
Ja mu zazeli sretan ramazan i odgovori da je njemu ramazan a meni septembar i tu je stala sva prica.
On svog posla, ja svog. Onako moderno, demokratski...
Niko drugi nas nije ni pogledao niti ista rekao, sasvim normalno jeli, pive pili, zajebavali se...Nije bilo potrebe da mu kazes da je tebi septembar
Dedo je naucio na "stara vremena",i to razumijem,ali nema potrebe laprdati sa starijim covjekom bez postovanja.
Ako je neko bio nekulturan onda je to bio dedo - ja'l zabada nos u tudji poso ja'l malo podjebaje, sto nisam bas htjeo prihvatit i zato je dobio onakav odgovor, koji je ipak uljudan. Sta je nekulturno sa poentiranjem da meni nije bio ramazan mego septembar ?
Mene su kao djete ucili da svoga posla gledam a to za jest/pit ispred nekog sto posti, valjda je to cjela poenta - on sebi posti, ja sebi pijem i svinju jedem, ravnopravni u svojim zanimanjima...
- sadie_forever
#330 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
To je stari obicaj,da se ne jede pred nekim ko posti .Iz kulture.Isto kao sto ne pustamo naglas muziku ako nam je komsiji neko umro i on u zalosti.Treba znati biti covjek i imati obzira prema drugima,lahko je biti zivotinja i govoriti ja sebi ti sebi
-
broj dva
#331 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
---
Ako je neko bio nekulturan onda je to bio dedo - ja'l zabada nos u tudji poso ja'l malo podjebaje, sto nisam bas htjeo prihvatit i zato je dobio onakav odgovor, koji je ipak uljudan. Sta je nekulturno sa poentiranjem da meni nije bio ramazan mego septembar ?
Mene su kao djete ucili da svoga posla gledam a to za jest/pit ispred nekog sto posti, valjda je to cjela poenta - on sebi posti, ja sebi pijem i svinju jedem, ravnopravni u svojim zanimanjima...[/quote]
Protece jos Neretve dok ti skontas sta ti je dedo htio reci i kako si ti ispao nekulturan u citavoj toj prici...[/quote]
------
Prosvjetli med , sta je mudri dedo htjeo da kaze ? Posto sam ja to vidio kao podjebavanje i turanje nosa gdje mu ne pripada, kako si ti to vidio ? Ocigledno drugacije pa bi volio da mi objasnis sta sam to ja fulao. Isto tako, ne kontam taj element nekulture - nisam mu rekao da odjebe u skokovima, samo sam poentirao da se u mom kalendaru taj mjesec zove septembar a ne ramazan i da je burek samo burek. I da mogu jesti sta hocu gdje hocu kad hocu. Sto i mogu, zar ne ?
Mene su kao djete ucili da svoga posla gledam a to za jest/pit ispred nekog sto posti, valjda je to cjela poenta - on sebi posti, ja sebi pijem i svinju jedem, ravnopravni u svojim zanimanjima...[/quote]
Protece jos Neretve dok ti skontas sta ti je dedo htio reci i kako si ti ispao nekulturan u citavoj toj prici...[/quote]
------
Prosvjetli med , sta je mudri dedo htjeo da kaze ? Posto sam ja to vidio kao podjebavanje i turanje nosa gdje mu ne pripada, kako si ti to vidio ? Ocigledno drugacije pa bi volio da mi objasnis sta sam to ja fulao. Isto tako, ne kontam taj element nekulture - nisam mu rekao da odjebe u skokovima, samo sam poentirao da se u mom kalendaru taj mjesec zove septembar a ne ramazan i da je burek samo burek. I da mogu jesti sta hocu gdje hocu kad hocu. Sto i mogu, zar ne ?
- HAVANA
#332 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ko to nesta dubokoumno kod dede,sta li?
Mozda je frajer Djordje ba,kakav ramazan cestitat po ulici,nako...jos beli ironicno.
-
broj dva
#333 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
--sadie_forever wrote:To je stari obicaj,da se ne jede pred nekim ko posti .Iz kulture.Isto kao sto ne pustamo naglas muziku ako nam je komsiji neko umro i on u zalosti.Treba znati biti covjek i imati obzira prema drugima,lahko je biti zivotinja i govoriti ja sebi ti sebi
Vidis nije bas tako. Ako je komsija u zalosti ja necu muziku glasno pustit, ali je hocu pustit sebi. I Tv upaliti. Mozda se nasmijat ili pojebat nesto u svoja 4 zida dok je komsija 10 metera od mene u zalosti. Biti cu obziran,necu smetati ali moj zivot nece stati.
A a jesti pred nekim sto poste - zasto oni poste pred nama sto jedemo (ako cemo vec tako) ?
Post ne postujem jer je tvoj licni izbor (dok komsija nije izabrao da bude u zalosti) i jebe me se da li ti smeta moj burek. Ako ti smeta okreni glavu. Ili naruci burek pa ga pojedi. Ili idi kuci. Ili produzi. Ili kupi buregdzinicu od vlasnika pa je zatvori svaki ramazan. Ili preseli u Iran. Ili bilo sta, samo se mene mani.
Vazda neka specijalna prava za vjeru, da se postuje, da se ne uvrjede istancana osjecanja vjernika...
- HAVANA
#334 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Necu sigurno otici kod nekoga kuci ko posti,i piti,jesti,traziti pivu...Al ako sjednem u pab na malti ili tako nesta...Kakav ba ramazan i obziri..sadie_forever wrote:To je stari obicaj,da se ne jede pred nekim ko posti .Iz kulture.Isto kao sto ne pustamo naglas muziku ako nam je komsiji neko umro i on u zalosti.Treba znati biti covjek i imati obzira prema drugima,lahko je biti zivotinja i govoriti ja sebi ti sebi
- Dozer
#335 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Imam ja jedno pitanje vezano za sve ovo. Glasi ovako:
Po cemu je neki vjerski obicaj, eto recimo poput posta za Ramazan, tokom kojeg se danju ne pije, ne jede, ne pusi, ne sexa, itd., bitniji od nevjernickog obicaja koji iskljucuje post i sve sto on sa sobom nosi?
Da budemo nacisto, koliko ja znam i pravoslavci imaju nekakav post, a mislim i katolici takodjer.
Naravno, ja u potpunosti uvazavam i primjenjujem u zivotu postivanje drugog na svaki nacin, ali i dalje stoji isto pitanje - zasto je nesto vjersko/vjernicko bitnije od necega nevjerskog/nevjernickog?
Da li to vjera u boga ljude cini boljima, ispravnijima, pametnijima, postenijima ili bilo sta drugo pozitivnije u odnosu na one koji ne vjeruju u boga, pa se to mora postovati, dok se istovremeno ovo drugo ne treba postovati?
Po cemu je neki vjerski obicaj, eto recimo poput posta za Ramazan, tokom kojeg se danju ne pije, ne jede, ne pusi, ne sexa, itd., bitniji od nevjernickog obicaja koji iskljucuje post i sve sto on sa sobom nosi?
Da budemo nacisto, koliko ja znam i pravoslavci imaju nekakav post, a mislim i katolici takodjer.
Naravno, ja u potpunosti uvazavam i primjenjujem u zivotu postivanje drugog na svaki nacin, ali i dalje stoji isto pitanje - zasto je nesto vjersko/vjernicko bitnije od necega nevjerskog/nevjernickog?
Da li to vjera u boga ljude cini boljima, ispravnijima, pametnijima, postenijima ili bilo sta drugo pozitivnije u odnosu na one koji ne vjeruju u boga, pa se to mora postovati, dok se istovremeno ovo drugo ne treba postovati?
-
__Phoenix__
#336 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ima nešto što se zove kućni odgoj 
- Dozer
#337 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Tacno. Ali, opet isto - kucni odgoj onda, po tebi, nemaju samo nevjernici?
-
broj dva
#338 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
..__Phoenix__ wrote:Ima nešto što se zove kućni odgoj
Ima, i tu spada mnogo toga. Recimo da sam reko dedi "odjebi matori" onda bi se slozio da sam postupio nekulturno.
Nisi jedino sto se poziva na odgoj i kulturu ali ja i dalje ne vidim sta sam to nekulturno uradio i volio bi da mi neko objasni.
-
__Phoenix__
#339 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Čini se tako možda jer vjernici imaju više peripetija kroz svoj život, ali i vjernik koji pegla druge sa svojim "stvarima" nema odgoja tako da...Dozer wrote:Tacno. Ali, opet isto - kucni odgoj onda, po tebi, nemaju samo nevjernici?
@broj dva, ne možeš biti ters i ići kroz život tako makar da si stotinu puta u pravu
-
broj dva
#340 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
----__Phoenix__ wrote:Čini se tako možda jer vjernici imaju više peripetija kroz svoj život, ali i vjernik koji pegla druge sa svojim "stvarima" nema odgoja tako da...Dozer wrote:Tacno. Ali, opet isto - kucni odgoj onda, po tebi, nemaju samo nevjernici?
@broj dva, ne možeš biti ters i ići kroz život tako makar da si stotinu puta u pravu
Phoenix, vjerujem da si dobronamjeran i jesi u pravu - svjestan sam da sam nekad malo tvrdoglav i ters. Sta's, izgleda da sam taki (mada vjeruj mi na rjec, nisam neododgojen, makar ne nesto posebno, a nisam ni los za okolinu ili ljude oko sebe...)
Pokvari me ova Norveska boga mi. Jer ovde su svi tersovi, svi idu kroz zivot solo, niko se ne brine sta mu komsija radi i svi svoja posla gledaju (dobro, mozda ne bas svi ali dovoljnio da se moze ovako generalno opisati). I znas sta cu ti priznat, da mi se to pravo svidja. Zivim u istom stanu vec 10 godina i pojam nemam ko je komsija dva sprata iznad ili ispod mene, i ne zelim da znam. Ne znam sta slavi i kako slavi, u sta vjeruje i kako vjeruje. Ne znam jer me ne interesuje i jer me se ne tice. Zar nije dobro tako, svi svoga posla i niko nikom ne smeta i svi imaju pravo da rade sta hoce i kako hoce ?
-
MUNAFIK
#341 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Tuzno je da ne znas ko su ti komsije....
-
broj dva
#342 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
--MUNAFIK wrote:Tuzno je da ne znas ko su ti komsije....
Super je sto ne znam ko su mi komsije. Niti oni meni trebaju niti ja njima. To sto smo igrom slucaja kupili stan u istoj zgradi ne znaci da se trebamo upoznavati, da mi dolaze po fildzan ulja ili ja njima po dva jaja..niti trebam ja njima niti oni meni.Makar ja to tako vidim.
-
Bodkin
#343 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Svinju ugojis do 130 kila bez napora. Ili da prevedemo u strucne termine, ekonomija obimaTomahawk11 wrote:Eto da zanemarimo vjerski aspekt, pigi-pigi je najjeftinije meso tamo gdje ga najvise konzumiraju. Sto li?
-
Bodkin
#344 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Dokle ide ta kultura? Jel dvosmjerna?sadie_forever wrote:To je stari obicaj,da se ne jede pred nekim ko posti .Iz kulture.Isto kao sto ne pustamo naglas muziku ako nam je komsiji neko umro i on u zalosti.Treba znati biti covjek i imati obzira prema drugima,lahko je biti zivotinja i govoriti ja sebi ti sebi
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#345 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Ima i toga, ali je i tretirano kao meso slabije kategorije.Bodkin wrote:Svinju ugojis do 130 kila bez napora. Ili da prevedemo u strucne termine, ekonomija obimaTomahawk11 wrote:Eto da zanemarimo vjerski aspekt, pigi-pigi je najjeftinije meso tamo gdje ga najvise konzumiraju. Sto li?
Odes u Spaniju, teletine ni za lijeka ili je skupa ko djavo.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#346 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Nije i ne treba biti bitnije.Dozer wrote:Imam ja jedno pitanje vezano za sve ovo. Glasi ovako:
Ko posti, ne posti ni tebi ni meni.
Isto tako i ko pije. Ili ko se kurva. U se i u svoje kljuse.
I to je jedino ispravno. Neko ko posti, posti sebi. Postujes da ima i drugih ljudi da ne poste ili sta vec rade.
- dust in the wind
#347 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
upravo tako...čuj molim te jer neko posti da ja svoj život tome prilagodim... kakve nebuloze čujem po ovom forumu.. njemu je post bitan... meni je totalno nebitan. ali neću njemu pričati da ja mislim da je to glupost. poštovat ću to njegovo. ali se prilagođavati potencijalnim postačima nećuHAVANA wrote:Necu sigurno otici kod nekoga kuci ko posti,i piti,jesti,traziti pivu...Al ako sjednem u pab na malti ili tako nesta...Kakav ba ramazan i obziri..sadie_forever wrote:To je stari obicaj,da se ne jede pred nekim ko posti .Iz kulture.Isto kao sto ne pustamo naglas muziku ako nam je komsiji neko umro i on u zalosti.Treba znati biti covjek i imati obzira prema drugima,lahko je biti zivotinja i govoriti ja sebi ti sebiKo posti nece sigurno doci u dunju na muziku cetvrtkom il u slogu na koncert...
-
Nepass
#348 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Neces zivot prilagodjavati ali brate ako ti se jede sladoled kupi pa kuci pojedi a ne ulicom lizati. Nije vala neko odricanje.dust in the wind wrote:upravo tako...čuj molim te jer neko posti da ja svoj život tome prilagodim... kakve nebuloze čujem po ovom forumu.. njemu je post bitan... meni je totalno nebitan. ali neću njemu pričati da ja mislim da je to glupost. poštovat ću to njegovo. ali se prilagođavati potencijalnim postačima nećuHAVANA wrote:Necu sigurno otici kod nekoga kuci ko posti,i piti,jesti,traziti pivu...Al ako sjednem u pab na malti ili tako nesta...Kakav ba ramazan i obziri..sadie_forever wrote:To je stari obicaj,da se ne jede pred nekim ko posti .Iz kulture.Isto kao sto ne pustamo naglas muziku ako nam je komsiji neko umro i on u zalosti.Treba znati biti covjek i imati obzira prema drugima,lahko je biti zivotinja i govoriti ja sebi ti sebiKo posti nece sigurno doci u dunju na muziku cetvrtkom il u slogu na koncert...
Ne postim, nisam vjernik, ne skacem po dzumama i sta sve spada vec u islam.
Ali eto zbog obzira gledam da ne jedem ulicom.
-
MUNAFIK
#349 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?
Kome treba objašnjavati neke osnove odgoja, poštovanja, naše 'mahalske' kulture i suživota onda ja iskreno mislim da će taj teško skontati...Bodkin wrote:Dokle ide ta kultura? Jel dvosmjerna?sadie_forever wrote:To je stari obicaj,da se ne jede pred nekim ko posti .Iz kulture.Isto kao sto ne pustamo naglas muziku ako nam je komsiji neko umro i on u zalosti.Treba znati biti covjek i imati obzira prema drugima,lahko je biti zivotinja i govoriti ja sebi ti sebi
Ako je u komšiluku neko umro naravno nećemo praviti dernek, a ako napravimo dernek pustimo muziku i ako nam dodje drugi komšija da nam održi lekciju kako smo sramota ljudskog roda ond aje i UPRAVU nema tu dvosmjernosti... Neke stvari se pooštuju i tu nema rasprave neke velike... Ali sistemi vrijednost nam nisu isti... jbg...
- Kinesko prkno