Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
SamoVasGledam

#326 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

mirzaaa33 wrote:Vama zadrti ateista ili čovjek nije samo onaj ateista ili čovjek koji smatra Muhameda najvećim čovjekom u historiji i Božijim poslanikom, koji ga poštuje, koji poštuje sve muslimanske propise, koji brani sva muslimanska djela, koji smatra islam savršenim, koji poštuje sve što vi radite.

Mogu shvatiti oni koji ne dokazuju Kur'an nekakvom kvazinaukom, matematičkim šiframa i ostalim glupostima. Ljudi su prije kod nas bili vjernici, puno bolji, nisu znali za ove današnje gluposti sa intereneta nastale pod utjecajem "nuačnika" poput Haruna Yahya koji na toj priči zaradiše milione i milione.

Image
Jaoo ovaj lik je legenda. Ja ne verujem da je on ozbiljan, sve mislim da se sprda. Sećam kad sam otišao na njegov Twitter profil pa kad je pisao o teoriji evolucije i kaže dokaz da je evolucija laž je to što je anđele i džine Bog stvorio direktno i od tada nisu menjali oblik. A jednom je čak optužio Čarlsa Darvina za sav terorizam u svetu.
Smrcak15

#327 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote: ---
posto su ti postovi dugi kao moji, sad sam malo zauzet, cim stignem dat cu odgovor.
SamoVasGledam

#328 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Nemoj sada da se vadiš. Priznaj da ne možeš da pronađeš odgovore na Google.
aditon

#329 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aditon »

Čitajući ranije postove, samo bih @Smrcak 15 skrenuo pažnju, još jednom, da se opismeniš, pa barem osnovne stvari jer balmiraš se bezveze. Hočeš da se predstaviš da si nešto kao načitan, elokventan, podučavaš lokalne hodže, ne, itd., međutim ti si sušta suprotnost svemu tome. Dakle, prvo pravopis, pa onda možemo pričati o drugim stvarima. Ovaj post jeste malo off topic, ali da bi te bar neko doživio za ozbiljno, onda češ poraditi prvo na osnovama pravopisa. ;-)
asurbanipal

#330 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by asurbanipal »

mirzaaa33

#331 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Nevezano za vijest ali morao sam, odvede me asurbanipal i na saff.

http://saff.ba/prvi-put-u-historiji-tuz ... icu-hafiza

Petorica hafiza, čija će imena ostati upisana u historiji Behram-begove medrese, kazuju kako su se za završni ispit spremali oko dvije godine. Na kraju su po dva džuza (džuz sadržava 20 stranica Kur'ana) polagali 15 dana.

“Naše dvogodišnje intenzivno učenje krunisano je sticanjem zvanja hafiza. Za nas je to najveći uspjeh koji čovjek može da ponese, a ponosni smo na činjenicu što su na diplomama upisana imena naših roditelja“, govore hafizi iz tuzlanske Behram-begove medrese.

Kolebanja zbog odabira škole nikada nije bilo, a konstatuju kako se sve diplome mogu kupiti samo se diploma u medresi stiče intenzivnim učenjem i znanjem.
r_faruk

#332 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by r_faruk »

Kolebanja zbog odabira škole nikada nije bilo, a konstatuju kako se sve diplome mogu kupiti samo se diploma u medresi stiče intenzivnim učenjem i znanjem.

Ovo mi malo para usi, pa zar je moguce da se znanje na ovaj nacin vrednuje i poredi
Dope_Man

#333 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

mirzaaa33 wrote:Nevezano za vijest ali morao sam, odvede me asurbanipal i na saff.

http://saff.ba/prvi-put-u-historiji-tuz ... icu-hafiza

Petorica hafiza, čija će imena ostati upisana u historiji Behram-begove medrese, kazuju kako su se za završni ispit spremali oko dvije godine. Na kraju su po dva džuza (džuz sadržava 20 stranica Kur'ana) polagali 15 dana.

“Naše dvogodišnje intenzivno učenje krunisano je sticanjem zvanja hafiza. Za nas je to najveći uspjeh koji čovjek može da ponese, a ponosni smo na činjenicu što su na diplomama upisana imena naših roditelja“, govore hafizi iz tuzlanske Behram-begove medrese.

Bravo momcima, naucili su napamet ponavljati neku knjigu i zbog tolikog truda da se pokazu su se istovremeno toliko za istu vezali da nikada nece moci objektivno razmisliti o njenoj stvarnoj vrijednosti i istinitosti sadrzaja.
    mousstapha

#334 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mousstapha »

Gdje se zapošavaju toliki ljudi? Hodža ko u priči. :D
    m_l

#335 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by m_l »

mousstapha wrote:Gdje se zapošavaju toliki ljudi? Hodža ko u priči. :D
    Pa, ne budu svi hodze. Evo, konkretno, ucenici Behram-begove medrese su npr. najbolji debatanti u BiH. Mnogi upisu razlicite fakultete poslije medrese.
    Smrcak15

#336 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:Nemoj sada da se vadiš. Priznaj da ne možeš da pronađeš odgovore na Google.
    nebrini, netreba mi google da bi ti odgovorio. cim budem imao malo vise vremena dobijas odgovor.
    patriot_1

#337 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

Smrcak15 wrote:
    SamoVasGledam wrote:Nemoj sada da se vadiš. Priznaj da ne možeš da pronađeš odgovore na Google.
    nebrini, netreba mi google da bi ti odgovorio. cim budem imao malo vise vremena dobijas odgovor.
    Što ti imaš odgovor na svako pitanje?Iz rukava?
    Blago tebi,ja nemam na mnoga! :-D
    Fox_Fox

#338 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Fox_Fox »

mousstapha wrote:Gdje se zapošavaju toliki ljudi? Hodža ko u priči. :D
    Iskreno treba početi praviti privatne džamije: Ljudi uzimaju i šakom i kapom; dal na rođenje, dal na svadbu, da li na smrt.

Da ti hodža dođe na dženazu 80KM. Bula na tehvid 50KM.

Otvoriš privatnu džamiju: Akcija ovaj mjesec: dženaza 40KM, bula na tehvidu 25KM
    aurora313

#339 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

aditon wrote:Čitajući ranije postove, samo bih @Smrcak 15 skrenuo pažnju, još jednom, da se opismeniš, pa barem osnovne stvari jer balmiraš se bezveze. Hočeš da se predstaviš da si nešto kao načitan, elokventan, podučavaš lokalne hodže, ne, itd., međutim ti si sušta suprotnost svemu tome. Dakle, prvo pravopis, pa onda možemo pričati o drugim stvarima. Ovaj post jeste malo off topic, ali da bi te bar neko doživio za ozbiljno, onda češ poraditi prvo na osnovama pravopisa. ;-)
    Niko nije obrazovan sve dok ne nauči da ušuti!
    SamoVasGledam

#340 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

patriot_1 wrote:
    Smrcak15 wrote:
    Što ti imaš odgovor na svako pitanje?Iz rukava?
    Blago tebi,ja nemam na mnoga! :-D
    Njemu meleci šaupuću odgovore. Google ne može da se meri sa time.
    HardcoreMX

#341 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

mirzaaa33 wrote:Vama zadrti ateista ili čovjek nije samo onaj ateista ili čovjek koji smatra Muhameda najvećim čovjekom u historiji i Božijim poslanikom, koji ga poštuje, koji poštuje sve muslimanske propise, koji brani sva muslimanska djela, koji smatra islam savršenim, koji poštuje sve što vi radite.

Mogu shvatiti oni koji ne dokazuju Kur'an nekakvom kvazinaukom, matematičkim šiframa i ostalim glupostima. Ljudi su prije kod nas bili vjernici, puno bolji, nisu znali za ove današnje gluposti sa intereneta nastale pod utjecajem "nuačnika" poput Haruna Yahya koji na toj priči zaradiše milione i milione.
    gluposti“ i „kvazinauka“ za koje ti ocigledno nemas argumentovane odgovore,odnosno kontraargumente.I za konkretnost diskusije i slobodno razmisljanje irelevantno je da li si ateista,teista,agnostik,crnac,bijelac,indijanac,vanzemaljac..da li neko zaradjuje ili ne zaradjuje milione,miijarde itd...kao i Insinuacije,generaliziranje,rekla-kazala,..
    mirzaaa33

#342 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Pročitao sam sve njegove slikovnice :)
    Jedna od prvih preporuka za čitanje i otvaranje očiju od ovih novih vjernika.
    HardcoreMX

#343 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

pa de nas ti "prosvijetli"..nemoj biti skrt,podari i nama bar dio tvog znanja :-D
    mirzaaa33

#344 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Pa nisam tu da prosvijetljavam. :mrgreen: i ne odgovaram na pitanja na koje ne znam odgovore.
    HardcoreMX

#345 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

stavio sam pod navodnike.mislim da obrazlozis svoje tvrdnje.mozda mi nesto fulamo sto ti bolje vidis...
    mirzaaa33

#346 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Pa smrčak piše o tome zadugo, raspravlja se o tome zadugo
    Smrcak15

#347 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:---
    Zato što istorija kaže da nije bilo. Postavio sam i link. Obrati pažnju.

Rekla kazala priče? Zar ti ne vidiš problem u tome što su sva istorijska istraživanja na tom polju u sukobu sa Kur'anom i to za nekoliko vekova? Ne postoji nikakav dokaz da je iko pre 3000. godina koristio verižnjače. One se javljaju tek u 4. veku p.n.e. u Evropi, a tek kasnije i u Bliskom Istoku
    pod prvo, stvarno se nemogu nacuditi da uzimas ovakve stvari kao dokaz protiv Kurana pa ja nebi nikad uzeo cak ni za bnibliju ovo kao dokaz protiv Kur'ana jer je previse glupo a evo zasto

Ti tvrdis nemamo dokaza da je neko nesto radio u tome vremenu, bilo razapinjanje, panciri od zeljeza itd

Ali zaboravljas jednu bitnu i to jako bitnu stvar, istorija je samo ono sto smo mi zapisali i pronasli kao arheoloske artifakte, a recimo da se nesto desilo a nije se zabiljezilo ili mozda se zabiljezilo ali nestali manuscripti, itd pa sad nemamo dokaza za to, TO NIJE DOKAZ PROTIV KURANA I BIBLIJE, UPAMTI TO VISE JEDNOM.

Jer ako postoji mogucnost da se to desilo, onda to vise nije dokaz protiv Kur'ana, razumijes li ovo covjce, jeli ti jasno zasto ja ne uzimam ovkve stvari kao dokaz protiv neke knjige, naprimjer da biblija govori o nekom navigatorskom instrumentu, i ti meni dodjes i kazes poznato je u historiji da je prvi kompas napravljen te i te godine zato nemoze biti tacno to sto biblija kaze, kao prvo postoji li mogucnost da je to neko uradio u to vrijeme, postoji, nije iskljuceno, gotova prica, a to sto nije zabiljezeno u nekom manuscriptu sa strane ili nije nadjen artifakt, neznaci da nije tacno sto knjiga tvrdi.

Odakle ih vadim? Pa da čitaš malo pažljivije i da otvaraš linkove koje ti dajem video bi odakle ih vadim. Zul Karnejn je u preislamskom periodu bio nadimak Aleksandru Velikom, a sve priče o Zul Karnejnu u Kur'anu su ustvari prepisane stare legende o Aleksandru Velikom pod nazivom 'Aleksandrova Romansa'. Dokazi su iznešeni na ovom video klipu - https://www.youtube.com/watch?v=Sju28v0dCw8
    pogledaj video cak i u tom videu muslimanski ucenjak osporava to da je zul karnejn alexander a ti ipak postiras, to, ovo je cisti strawman argument, mi covjce nevjeruje da je zul karnejn bio alexander veliki, i nemozes ti meni nabaciti to to je to ista osoba i na osnovu tvog misljenja kritkovati Kurana, evo da mi vjerujemo da je to bila ista osoba haj inekako.

AKo hoces da kritkujes Kuran onda moras da donosis dokaze koji jasno oponiraju Kuranu, a ne da ostavljaju mogucnost da se desilo drukcije od tvojih dokaza.

Kad sam znao da ćeš ovaj link postaviti :D . Dakle toliki tekst i toliki trud autora da bi se na kraju samo zaključilo da je nabijanje na kolac isto što i razapinjanje. Reci mi, u Kur'anu se razapinjanje spominje više puta, da li se zaista pod razapinjanjem tamo misli na nabijanje čoveka na kolac?
    Ovde imaš sve zemlje koje su praktikovale razapinjanje, a Egipta nema nigde - https://en.wikipedia.org/wiki/Crucifixion

A ovde imaš poduži odgovor upravo na link koji si sam stavio - http://www.answering-islam.org/Response ... ixion2.htm
    da vidimo sta kaze ajet

“... ja cu vam, zacijelo, unakrst ruke i noge vaše odsjeci i po stablima palmi vas razapet...’’ (Ta-ha, 71)

iz knjiga Suns of God:

Image

primitivno razapinjanje je bilo u starim vremenima na drvecu

https://books.google.se/books?id=rey19p ... ee&f=false

gotova prica vise, nemas tu sta vise diskutovati, knjiga potvrdjiva ono sto Kuran kaze, a knjiga nije islamska.
    Zanimljivo. Dakle imamo dva Amrama (Imrana) iz dva različita perioda i oba su imala decu pod imenima Aron i Marija. Velika slučajnost zar ne?
    Treća Sura nosi naziv po Imranu, Marijinom ocu, a 33 ajet kaže - 'Allah je odabrao Adema, i Nuha, i Ibrahimovu porodicu, i Imranovu porodicu nad ostalim svijetom'. A ako pogledamo ibn Abbasov tefsir videćemo da se pod Imranovom porodicom podrazumevaju Aron i Mojsije - http://www.altafsir.com/Tafasir.asp?tMa ... nguageId=2

Zaista zbunjujuće Smrle prijatelju moj.
    jesi li ti razumio objasnjenje poslanika Muhammed kad mu je isto tako pitanje postavio jedan krscanin, on je jasno rekao da su narodi prije nadjevali imena svojoj djeci prijasnjih dobrih ljudi i poslanika. znaci neradi se o istim osobama nego njihovim imenjacima, jeli to ti Muhamemda u laz ugonis i njegovo obajsnjenje, koje je jasno.

cistim strawman argumentima se koristi, nacrtas sliku po svom ceifu i opalios paljbu po njoj, a ja sam top slikom nemam nista, ja te pozivam da pucas u pravom smjeru a ne u pogresnom.
    Smrcak15

#348 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Toma nije napisao ovo jevanđelje kao što ni Jovan ni Matej nisu napisali biblijska jevanđelja. Ovo jevanđelje o kojem govorimo je nastalo oko 150 godina posle Isusa, dakle Toma je bio davno mrtav, a samim tim ovo jevanđelje nema nikakav značaj osim što je pripadalo nekoj manjoj hrišćanskoj sekti i što je kasnije služilo kao izvor inspiracije autoru Kur'ana.
    nebitno u ovoj prici sobzirom da arpaske biblije nije bilo , bilo koje na arapskom jeziku.

tako da tvrdnja da je kopirano upravo iz tog jevandjelja apsolutno nema nikakvaih dokaza za to. ama bas nikakvih.

Kao prvo ja nigde nisam spominjao Bibliju. Rekao sam da te spise odbacuju svi istoričari i učenjaci (nebitno da li su hrišćani ili ne), ali iz nekog razloga ih pronalazimo i u Kur'anu. Recimo upravo navedeno Sirijačko jevanđelje je vremenski mnogo bliže Muhamedu nego Isusu i zbog toga naravno da gubi kredibilitet kao verodostojan izvor. Ali opet u Kur'anu pronalazimo neke delove tog jevanđelja.
    A to što ti kažeš da tada nije bilo Biblije na arapskom nema veze. Postojala je usmena tradicija, ali svejedno u Arabiji su tada živele uglavnom manjinske hrišćanske sekte koje su imale neke svoje posebne spise, između ostalog i navedeno Sirijačko jevanđelje, pa onda ni ne čudi odakle Muhamedu ta priča.
    to sto pise u oficijalenoj biblije nije nikakav dokaz za nesto ukoliko nema potporu za to sa strane, jer sama biblija puna je greskaa i kontradikcija da se sama sa sobom neslaze i tvrdi za sebe da je pisana sa lazima, tako da drzati se samo biblije kao dokaza nije mudrom to je cisto hvatanje za slamku a tones.
    Ali priča o spavačima u pećini nije od Boga. U pitanju je postbiblijska legenda koju su izmislili crkveni oci. Grupa mladića je prešla na Hrišćanstvo i tako postala manjina u paganskom gradu Efesu. Zbog toga je većina rešila da ih linčuje, ali ovi nisu želeli da se odreknu svoje nove vere. Zbog toga ih je Bog spasio i dozvolio im da dočekaju dan kada će Efes postati većinski hrišćanski. Ali priču ponovo pronalazimo kasnije i u Kur'anu samo što su mladići sada postali muslimani.
    na osnovu cega ti tvrdis da je legenda? moras covjce da donis jace argumente a ne Ovako na suho. da bi vjerovali da je legenda moras jasan i precizan dokaz dati, a evo i da su krscani vjerovali da je legenda prije dolaska muhammeda, to opet nista neznaci, jer mozda se ipak desilo to a krscani vremenom to pretvorili u legendu, jeli mogucnsot za to, jeste, tako da nije to to dokaz nikakav.

Ovo su Smrle itekako dokazi protiv Kur'ana i to veoma opasni, a u tome me još više ubeđuje ovaj tvoj očajan pokušaj odbrane. Iskreno očekivao sam više od tebe i malo veću iskrenost, ali ti si strašno zadrt i da ti se nešto crta i donese ispred nosa i dalje bi negirao i terao svoje, jer kakav bi to šok bio da se ispostavi da živiš u laži zar ne? I još da tako nešto sebi priznaš.
    ma ni pocesao se nisam eto kako su opasni :-) nailazio sam ja na daleko rogatije dokaze i opasnije oponente od tebe, gdje je i mene znalo prepasti na prvi pogled, dok nisam zvrnuo rukave i uhvatio se u kostac sa tim "dokazima" detaljnim studiranje, analiziranjem tekstova prevodjenjem orginala koristecei lexikone itd.

Sledeci put kad mi budes donosio "dokaze" protiv Kurana gledaj da nedajes mogucnost da moze da se desilo drukcije, jer ako postoji mugcnost to dokaz vise nije validan.
    Smrcak15

#349 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Ovde ne pričamo o razlogu za čin, već o samom činu. Ti ne znaš kako Bog razmišlja i šta želi. Poenta je u tome da kad bi hteo (nebitno iz kog razloga) ne bi mogao i samim tim ne može sve i nije svemoguć. A ako pričamo o razlozima onda ja tebe mogu da pitam zašto je Bog stvorio čovečanstvo i pustio ga da se razvija ako je planirao da ga zbriše poplavom? Zašto je Bog stvorio Adama u raju ako je znao da će ovaj zgrešiti i da će ga zbog toga poslati na Zemlju? Abrahamovski bog je težak za razumevanje. Nikad ne znaš šta hoće, o čemu razmišlja, da li je sada milostiv i voli sve ljude ili opet favorizuje jedan narod i naređuje mu da istrebljuje druge. Kao hrišćanin imao sam mnogo problema oko razumevanja takvog Boga i to je jedan od razloga zašto sam prestao da verujem u njega. Islamski nije mnogo bolji.
    Svemoguc je u svim bozanski stvarima, a ja nevjerujem da je svemoguc u glupostima, kao moze li Bog postati ludjak (da izgubi razum), to sto nemoze postati tako nesto je bozanska osobina, jer kad bi postao to izgubio bi svoju bozanstvenost.
    A ako pričamo o razlozima onda ja tebe mogu da pitam zašto je Bog stvorio čovečanstvo i pustio ga da se razvija ako je planirao da ga zbriše poplavom?
    vidi se da i nadojen biblijskim pricama sa kojima hcoes da kritkujes Kurana, cistim strawman argumentima se sluzi

prvo po islamu poplava je bila lokalnog karaktera a ne globalnog.

Zasto je Bog stvorio covjcenstavno, jeste iz svoje milosti i da bi zasluzili njegovu milost mora ih staviti test, da se bore da zasluze tu milost kako bi ih nagradio, jer Raj nije jeftina roba, nije to nikakva hotel promaha gdje ulazi ko hoce i kad hoce.

Onda je Bog pitao nas pojedinacno prije nego smo poslati na ovaj svijet, jer nase duse su bile stvorene prije naseg rodjenja na ovom svijetu, i Bog je pitao ko hoce da bude testiran pa da zasluzi vjecni uzivanje , ili ako bude nepokoran da zasluzi Pakao, svi koji smo dosli na ovaj svijet smo taj test prihvatili, sad to sto su neki prijasnji narodi borili se direktno protiv poslanika pa ih on kaznjavao je to je samo posljedica nevjerovanja /grijesenja prema Bogu. A to je nama lekcija sad.

Abrahamovski bog je težak za razumevanje. Nikad ne znaš šta hoće, o čemu razmišlja, da li je sada milostiv i voli sve ljude ili opet favorizuje jedan narod i naređuje mu da istrebljuje druge. Kao hrišćanin imao sam mnogo problema oko razumevanja takvog Boga i to je jedan od razloga zašto sam prestao da verujem u njega. Islamski nije mnogo bolji
    ti uospte i neznas tog Boga jer nisi citao detaljno o njemu iz islamski izvora, njegove osobine su lahke za razumjeti ali njegove bice je nemoguce sad razumjeti jer mu nema nista slicno.

Cuj o cemu razmislja, pa ti nemoze sad meni procitat misli sta razmisljam a da Bogu procitas, kakve su ovo gluposti ba???

Jeste sada je milostiv, i uvijek je bio ali Bogami i strahovi zna kazniti, samo sto je kod njega prevaga milost, daje prednost milosti nad srdzbom i kaznom a do ljudi je hoce li se uhvatiti za njegovu milost ili ce mu se usprotiviti i boriti protiv njega pa da zasluze njegovu kaznu i srdzbu.
    Nevoli sve ljude, da smo jasni. Nefavorizuje nikoga osim onu osobu koja je cistog srca i dobrih djela a kloni se grijeha, takve voli.
    Bog nenaredjuje u islamu da jedan narod istrebljuje druge, nego cak sta vise podstice na prastanje, ako ti neprijatelj ucini kakvo zlo ako ti oprosti u uzvratis dobrim kaze da ti moze takav postati prijatelj.

Allah kaze:

Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati. To mogu postići samo strpljivi; To mogu postići samo vrlo sretni. A kada te šejtan pokuša na zle misli navesti, ti zatraži utočište u Allaha, jer On uistinu sve čuje i sve zna." (Fussilet, 34-36)

Sve to lepo zvuči, ali to je samo još jedan mit iz islamske kuhinje. Zar nije logičnije da je Kur'an sadržavao sve te ajete, a onda kada su ga neki sklapali po brojevnim paternima su samo izbacili višak ajeta?
    kazes mit, sta je dokaz da je mit, ako mislis da je dokaz samo to sto ti kazes, onda si propao ko stari kauc.

ne nije logicno da sadrzi sve ajete, je ajeti su dolazili po potrebi, kako su situacije zahtijevale, nekad neko dodje poslaniku zali se na svoju zenu ili covjeka, neko pita o menstruaciji, neko pita o nasljednom pravu, neko pita o seksu itd ajeti su dolazili kako je ko pitao , cim poslanik nije znao odgovor, objava dolazi odmah da objasni situaciju.

ovakav Kuran kakav imamo dnas je brojcano programiran, znaci bilo kakvo dodavanje sad ili oduzimanje pobrkalo bi cijelu koncepciju.
    Smrle obrati pažnju šta pišem i ne optužuj me lažno. Nisam ja to rekao, već Muhamed al Arifi koji kaže da je Muhamed pio alkohol i to za vreme svog poslanstva. Čak je u videu prikazan i hadis koji o tome govori na arapskom.
    nepetaljaj arifi ne govori da je poslanik ikad pio alkohol, nepricaj gluposti.

Dakle tvoj Bog se plašio sotone, pa je prećutao istinu. Plašio se da će istinom oterati ljude od sebe, pa je napravio kompromis sa sotonom?
    ne, nego Bog je postepeno odvikavao od ovisnosti narod, to je to, nikoga se Bog ne boji, nego sotona se boji Boga.

Ti to naopako razumijes sve, ako je plan bio ucenje kako da se postepeno odvikava od ovisnosti ,sta to ima veze ikakve da se Bog prepao sotone, pa da se bojao sotone nebi nikad ista rekao lose prema sotoni.
    U kakvim okolnostima? Govorimo o decenijama, a Muhamed je imao ceo tim oko sebe. A i zar ne postoji ona priča o nekom hrišćanskom svešteniku Waraki koji je među prvima podržao Muhamedovo poslanstvo, pa kad je umro Muhamedu su prestale da stižu objave, pa je ovaj pao u depresiju i želeo je da se ubije? Dakle to nam indirektno potvrđuje da je Waraka itekako imao uticaj na objavljivanje Kur'ana, sve dok nije umro i Muhamed nije našao novi izvor objava.
    Muhammed bio nepismen, niti znao citati ni pisati, nema se dovoljno hrane, neimastina, glad, ratno stanje, progovni, mucenja ubistva, umiranje clanova porodice, nema racunar, digitron, znaci samo mozak ima. to je to.

Waraka nema nista sa objavom Kurana, njemu je muhamemdova zena odvela muhammeda da isprca samo sta mu se desilo prvi prvom kontaku objave , sa andjelom Gabrielom. nista vise. nikakav taj covjek nije imao uticaj jer je umro u samom pocetku objave.
    to su ciste gluposti.

Ne zanima me šta hadisi kažu. Pričali smo o Kur'anu. Cipele koje govore? Od toliko tehnoloških čuda današnjice, Allah je Muhamedu pričao o cipelama koje govore za koje i danas skoro niko ne zna da postoje. Isto tako hrišćani kažu da Jovanovo Otkrovenje proriče rat nuklernim bombama i avione. To na mene ostavlja veći utisak nego cipele koje govore.
    to sto slabo narod zna za njih, neumanjuje prorocanstvo nimalo.

I Jovanovo Otkrovenje navodno predviđa uništenje Svetskog trgovinskog centra pa šta? Nisu to nikakva čuda, već samo pokazatelj kako će čovek uvek videti ono što želi da vidi i otiće toliko daleko da će samog sebe ubediti da je laž zapravo istina. A dokaz da Kur'an i Islam uopšte ne govore istinu je to što ne postoje nikakvi dokazi da se Mesec ikada prepolovio na dva dela. To kažu NASA-ni naučnici i to kaže istorija, jer niko drugi na svetu nije zabeležio takav fenomen, a prepolovljavanje Meseca ne može proći neopaženo.
    pokazi nam te stihove i da ih zajedno prostudiramo.
    Smrcak15

#350 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

hajde fino uzmi jednu stvar, i objasni ovdje sta je to antinaucno a ne Ovako cim sam klikao na ropvi video, nisam skontao sta je pisac htio reci.

de pojednostavi sta je porblematicno da uzmemo jedno po jedno.

'amazing scientific miracles of the bible'
    https://www.youtube.com/watch?v=2oMFqgdcgTw

'50 SCIENTIFIC FACTS THAT PROVE THE BIBLE TO BE TRUE!!'
    https://www.youtube.com/watch?v=M7t-uAozvQ8

ili nešto ovako:

'Proofs that the Bible is true'
    https://www.youtube.com/watch?v=Ll9LN79gB3M

'Archeology Proves The Bible'
    https://www.youtube.com/watch?v=4e20Cq5yob4

Dakle nije tvoj Kur'an niti jedini, niti prvi. Ja jedino mogu da vam skinem kapu da ste više ovakvih muljaža pronašli u Kur'anu, jer ste više vremena potrošili na krivljenje nauke, krivljenje ajeta i njihovog značenja dok niste dobili željene rezultate.
    de bolan jasno obajsni jednu stvar koju mislis da je nacuna, a ne Ovako na suho bezveze , gledam prvi klip i nista nevidim naucno.

za sad nisam vidio nista naucno mada neosporavam da se nadje po koja naucna stvar u Bibliju, ja to neosporava da postoji mogucnost da imaju takve stvari sobzirom da izvor za i bibliju je na kraju sam bog, iako je iskrivljenja knjiga, tako da je mozda Bog dao neku izjavu pa to narod zapisao nista cudno.

A da ti pogledaš video do kraja? Pitao sam te da mi objasniš navodno čudo, a ne da se bavimo hrišćanskom teologijom koju sam ja davno batalio. Navodno šansa da se dogodi to čudo je 1: 1 100 000 000 000. Ako je Hrišćanstvo laž, objasni mi onda ovo.
    kao sto ti kazem, Biblija moze da sadrzi cuda je joj je izvor Bog, ali problem sa biblijom sto je iskrivljena knjiga pa je Bog morao slati Kuran koja ce ispravljati stvari sto su ljudi iskrivli.

A jel ti slediš Bibliju ili Kur'an?
    slijedjenjm Kurana ja automatski slijedim dosta toga iz biblije, daleko vise nego krscani.

Što izmišljaš sada? To uopšte ne piše u navedenim ajetima. Zar misliš da je Allah zadovoljan tobom što mu tako kriviš ajete i njihova značenja? Kur'an kaže da niko ne može da menja Allahove reči (6:115, 18:27).
    nemisli se na te rijeci, nego ako Allah nesto odluci niko to nemoze promijeniti a itekako su bozije rijeci mogu promijeniti ako se stavi na papir, nista problematicno, ali sad nemozes promijeniti Kuran jer se obavezao da ce ga cuvati do kraja svijeta,
    Locked