"Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post Reply
Drvosjeca iz Dejcica

#326 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Crna Jedra wrote:
asurbanipal wrote:
Bivši reis Cerić je također karavlaškog porijekla...
#sasomange

cerić i kavazović su ciganska prezimena
:lol: Isilska
LBVIEW

#327 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
ABH017 wrote:
Bodkin wrote:Stare mi kako bi gorio forum da je neki pop rekao da turcin ne smije vladati u srebrenici :D ili puljke. Au kako bi bilo mi ga drzali kao malo vode u sarajevu, a on notirni ustasa :D
Govori pop mnogo gore stvari, pa forumi u PC-ju aplaudiraju i padaju u trans blaženstva.
A tebi 12 stranica za 12 sati (od čega je 8 prošlo u spavanju) nije dovoljno?
Kao Srbi bi svog vladiku popljuvali više?
Aha. :lol:
Da vidimo i taj snimak?
Pa Irinej brblja kako je nastanak sumske "bogougodno" djelo,ranije je upozoravao na muslimansku "opasnost",samo to se ,izgleda,zaboravilo.O ulozi SPC-a u ratu da ne govorim.
Sto se teme rice,reis je upotrijebio pogresan termin-cetnik bi za negatora genocida bio prikladniji.
seln

#328 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by seln »

Crna Jedra wrote:ide i šlag na tortu nećeš više ni ljiljanima mahat po evropi, Ljiljani završili među fašističkim zastavama Europe http://www.bljesak.info/rubrika/vijesti ... ope/158525

https://onsizzle.com/i/fascist-flags-of ... sti-448123
Kakva glupost...zbilja mjerodavan izvor. :-)
Challenger__

#329 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Challenger__ »

asurbanipal wrote:I Husrev-beg je vlaškog porijekla. Amidžić mu se zvao Radoje, što potvrđuje i praksu da jedan brat prihvati islam a drugi ostane u svojoj vjeri.
Husref-beg Pavlović.

:lol:
zagortenej

#330 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by zagortenej »

- Ne smijem reći da je Nemanjić donio islam ovdje u Bosnu, sin Olivere Hrebeljanović i Bajazita, ne smijem reći jer to vrijeđa muslimane, a i Srbe. Ne smijem reći da je Ferhad paša Sokolović bio Marko Sokolović, da je rođeni brata Makarija Sokolovića, a da je obojici amidža Mehmed paša Sokolović sa pravim imenom Radojica Bajo Sokolović. Ne, mene to ne zanima. Ne smijem reći da je Omer paša Latas Mihailo Mićo Latas. Ne smijem reći da je sultana Abdulmedžida rodila Milica Branković, kćerka Đurađa Brankovića i da je njegov rođeni brat među prvima prešao na islam i postao Muhamed Branković. Dakle istorije zajedničke nemamo, ja hoću svoju muslimansku istoriju, ovaj hoće bošnjačku, ovaj hoće ovu, ovaj hrvatsku. Dakle Bosna je svačija i ničija – zaključuje Spahić.
A o svom porijeklu kaže:

- Ja sam Vlah. Imam sreću da sam Vlah čiji su preci prešli na islam. Sad bih ja morao da mrzim Vlahe. Volim više Vlahe nego planinu Vlašić.
Besim Spahić :D
Alfons Kauders

#331 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Alfons Kauders »

LBVIEW wrote:
Bodkin wrote:
ABH017 wrote:
Govori pop mnogo gore stvari, pa forumi u PC-ju aplaudiraju i padaju u trans blaženstva.
A tebi 12 stranica za 12 sati (od čega je 8 prošlo u spavanju) nije dovoljno?
Kao Srbi bi svog vladiku popljuvali više?
Aha. :lol:
Da vidimo i taj snimak?
Pa Irinej brblja kako je nastanak sumske "bogougodno" djelo,ranije je upozoravao na muslimansku "opasnost",samo to se ,izgleda,zaboravilo.O ulozi SPC-a u ratu da ne govorim.
Sto se teme rice,reis je upotrijebio pogresan termin-cetnik bi za negatora genocida bio prikladniji.
Da.

Bezveze vrijedja Vlahe. Nije svaki Vlah četnik, (mada su vecina četnika Vlasi).
asurbanipal

#332 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by asurbanipal »

zagortenej wrote:
- Ne smijem reći da je Nemanjić donio islam ovdje u Bosnu, sin Olivere Hrebeljanović i Bajazita, ne smijem reći jer to vrijeđa muslimane, a i Srbe. Ne smijem reći da je Ferhad paša Sokolović bio Marko Sokolović, da je rođeni brata Makarija Sokolovića, a da je obojici amidža Mehmed paša Sokolović sa pravim imenom Radojica Bajo Sokolović. Ne, mene to ne zanima. Ne smijem reći da je Omer paša Latas Mihailo Mićo Latas. Ne smijem reći da je sultana Abdulmedžida rodila Milica Branković, kćerka Đurađa Brankovića i da je njegov rođeni brat među prvima prešao na islam i postao Muhamed Branković. Dakle istorije zajedničke nemamo, ja hoću svoju muslimansku istoriju, ovaj hoće bošnjačku, ovaj hoće ovu, ovaj hrvatsku. Dakle Bosna je svačija i ničija – zaključuje Spahić.
A o svom porijeklu kaže:

- Ja sam Vlah. Imam sreću da sam Vlah čiji su preci prešli na islam. Sad bih ja morao da mrzim Vlahe. Volim više Vlahe nego planinu Vlašić.
Besim Spahić :D

Čabulja... :mrgreen:

Image
dobar osjecaj

#333 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by dobar osjecaj »

Pogledah sad ovo Kavazovicevo obracanje prvi put i... sta ja znam. Od svih dosadasnjih reisa on mi je djelovao prilicno ok i svidjelo mi se kako dostojanstveno radi svoj posao. Medjutim, posto znam da je bio ukljucen u, i podrzavao aktivnosti Prvog marta nije mi nazalost cudno da se u kontekstu izbora u Srebrenici obraca ovako i podstice jos jednu prljavu utrku i lazne izbore muslimanskog nacelnika opstine u sredini gdje je sve obojeno prljavstinom i gdje apsolutno nista nije sveto. Kazem, daleko im kuca i hvala Bogu sto me se taj poganluk ne tice.
ABH017

#334 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by ABH017 »

Bodkin wrote:
Tomahawk11 wrote:
Bodkin wrote:Stare mi kako bi gorio forum da je neki pop rekao da turcin ne smije vladati u srebrenici :D ili puljke. Au kako bi bilo mi ga drzali kao malo vode u sarajevu, a on notirni ustasa :D
Sve je to isto. U 5 deka. Pa samo medjureligijsko vijece....cirkus. A cim se razidju, ko kakve mahaluse jedni o drugim.
A sve interes. Prvo politicki, onda svi dobro naguraju u dzepove. A narod da galami. Nizasto drugo i nije.
Nema te vjere koja propagira nasilje, bar ne onako kako je to izvorno i ispravno. To sto danasnji vjerski lideri (a bilo je toga i u proslosti koliko hoces) propagiraju kako im odgovara ne znaci i da je ispravno s vjerske strane.
Ma 100% tacno. Ali vidis kako ga raja podrzava ovdje. Meni je samo smijesno kako se jebe majka hrvatima i srbima jer su zadrti nacionalisti ali ovdje REIS koristi jebeni izraz vlah i pola foruma svrsi u gace. Sad reis nije nacionalisticko govno kao onaj pedofil iz spc. Sad je heroj koji im je rekao u facu
A koga si to ti vidio da je svršio u gaće?
I znaš li pročitati ono što je napisano?
Nije ga trebao nazvati vlah, već četnik, genocidaš, fašista i sl. Ja koliko sam shvatio 90% forumaša ovdje misli tako.
zagortenej

#335 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by zagortenej »

dobar osjecaj wrote:Pogledah sad ovo Kavazovicevo obracanje prvi put i... sta ja znam. Od svih dosadasnjih reisa on mi je djelovao prilicno ok i svidjelo mi se kako dostojanstveno radi svoj posao. Medjutim, posto znam da je bio ukljucen u, i podrzavao aktivnosti Prvog marta nije mi nazalost cudno da se u kontekstu izbora u Srebrenici obraca ovako i podstice jos jednu prljavu utrku i lazne izbore muslimanskog nacelnika opstine u sredini gdje je sve obojeno prljavstinom i gdje apsolutno nista nije sveto. Kazem, daleko im kuca i hvala Bogu sto me se taj poganluk ne tice.
mene uopšte nije iznenadio, dok nije bio reis, skupljao je poene, gradio imidž, sad kad je došao na poziciju samo nastavlja politiku svog prethodnika.
kad sam čuo kako je dobio stan u sarajevu nakon što je postao reis, ko mu je kupio, ko opremio taj isti stan... :-)
draganbl

#336 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by draganbl »

To kako je Kavazović nazvao srpski narod nije ni neočekivano ni nešto pretjerano uznemirujuće.
Za razliku od te izjave, koja je data iz čistog populizma i koja će samo da se pimpla između primitivaca sa obje strane, mnogo je opasnija i poražavajuća sama suština odnosa između naroda. Pitam se:

Zašto je za napredak stanovnika neke opštine/regije ključna stvar koje je nacionalne pripadnosti budući načelnik? Zašto će Bošnjacima biti bolje ako je načelnik Bošnjak, ili isto tako, zašto bi Srbima bilo gore ako načelnik nije Srbin?

Pa zar nije logično da se na to mjesto izabere najsposobniji, onaj koji može donijeti neke nove projekte u Srebrenicu, onaj koji neće, za razliku od mnogih prethodnika, milione (da ne kažem i milijarde) eura namijenjene obnovi Srebrenice, smjestiti u sopstveni džep?

Zar nije logično da se izabere onaj ko ima plan kako da poboljša suživot stanovnika Srebrenice, onaj koji će da poboljša zdravstveni i školski sektor u opštini?

Ah da, jeste logično, ali mi smo ipak u Bosni. Važno je da nije Vlah.
ABH017

#337 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by ABH017 »

Tomahawk11 wrote:
ABH017 wrote:
Stvar je u tome da je takav četnik kandidovan, od strane svih srpskih stranaka, prije nego ga je Kavazović nazvao vlahom. I bez Kavazovićevog govora Srbi su se jednako loše odnosili prema Bošnjacima. Šta sad glumite neku moguću ljubav i suživot, kad smo svjesni da je suživot u Srebrenici moguć i podnošljiv, ako načelnik bude Bošnjak.
U drugom slučaju će biti mnogo gori nego što jeste.
Što se tiče bježanja odavde, mnogi bi bježali, ali ne mogu. I '92-'95 su mnogi htjeli bježati, a mnogi nas uvjeravali kako se rat neće desiti. I tad se povlađivalo srpskoj politici i gledalo se da nam šta ne zamjere. Pa smo dobili genocid i etničko čišćenje. Do kad ćemo misliti isto?
Pa sve to treba adresirati na bosnjacke politicare, a ne na reisa. Valjda bi reis trebao da kultivise svoje stado sa vjerske strane, a ne da drzi govore na politickim skupovima.
Al jok, bosnjacki politicari mudro sute i izbjegavaju ostre nastupe, a reisa guraju da radi njihov posao.
Reis je samo uputio pogrešan naziv za četnika. Ostalo je sve bilo na mjestu. Njegov posao i jeste da brine o interesima vjernika.
Za riđobradog & Co se slažem potpuno.
asurbanipal

#338 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by asurbanipal »

Connaisseur Karlin wrote: Rijec balija su prvi korsitili Otomani za muslimane na Balkanu,ali kao negativna karkterna osobina pripadnika nove vjere. Na zlaost,ista rijec nije zaboravljena vjekovima.Jako ruzna i pogrdna i sterotipna rijec. Cak i Bosnajci kazu za druogo Bosanjaka da je balija,ako ih ozbiljno razljuti neko kao osoba sa loim karakterom.

Being an Ottoman Vlach:
On Vlach Identity (Ies), Role and Status in
Western Parts of the Ottoman Balkans (15th-18th
Centuries)

http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/ ... /20146.pdf
Drinski

#339 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Drinski »

ABH017 wrote:
Bodkin wrote:
Ma 100% tacno. Ali vidis kako ga raja podrzava ovdje. Meni je samo smijesno kako se jebe majka hrvatima i srbima jer su zadrti nacionalisti ali ovdje REIS koristi jebeni izraz vlah i pola foruma svrsi u gace. Sad reis nije nacionalisticko govno kao onaj pedofil iz spc. Sad je heroj koji im je rekao u facu
A koga si to ti vidio da je svršio u gaće?
I znaš li pročitati ono što je napisano?
Nije ga trebao nazvati vlah, već četnik, genocidaš, fašista i sl. Ja koliko sam shvatio 90% forumaša ovdje misli tako.
ma inače on to često poteže, to svršavanje, ko da je, Bože me oprosti, neki đavo. :D
PM72

#340 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by PM72 »

Munira mudro šuti...njena je zadnja.Patriotizam do posljednjeg dinara.
sadie_forever

#341 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by sadie_forever »

a balije su seljacki muslimani,prije davno nekada ,kad se tek prelazilo na islam ,po gradovima su prije presli na islam,,,pa kad su sela pocela prihvacati islam bosnjaci po gradovima su vec par generacija bili u islamu,i pogrdno su te seljake nazivali balijama,,,jer nisu znali da praktikuju islam kako treba
duh_sa_sjekirom

#342 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by duh_sa_sjekirom »

Ne podržavam izjavu Kavazovića i smatram je, u najmanju ruku, neumjesnom. Da je to izjavio kao Husein Kavazović to bi bila njegova stvar, a ovako je izjavio kao reis tj. vrhovni poglavar islamske vjerske zajednice pa to ima posebnu težinu. Smatram da on, kao predstavnik institucije, treba paziti na riječnik, koristiti književni jezik i zvanične nazive za bilo koga ili šta.
Sa druge strane, također smatram da je daleko veća uvreda ZVANIČNO nepriznavanje odnosno negiranje genocida koji je počinjen nad jednim narodom pa i negiranje postojanja jezika nekog naroda a ovakve uvrede stižu redovito sa najvišeg nivoa vlasti u RS-u, dakle, institucionalno. Pa opet, nisam primjetio da su portali u RS-u ili Srbiji "gorjeli" od osuda ovakvih uvreda na račun Bošnjaka. Isto tako, a poučen dosadašnjim iskustvima, da je npr patrijarh Bošnjake nazvao poturica ili Turcima, nisam siguran da bi sa srpskih portala stigle salve osuda patrijarha. Naprotiv...
dobar osjecaj

#343 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by dobar osjecaj »

draganbl wrote: Zašto je za napredak stanovnika neke opštine/regije ključna stvar koje je nacionalne pripadnosti budući načelnik? Zašto će Bošnjacima biti bolje ako je načelnik Bošnjak, ili isto tako, zašto bi Srbima bilo gore ako načelnik nije Srbin?

Pa zar nije logično da se na to mjesto izabere najsposobniji, onaj koji može donijeti neke nove projekte u Srebrenicu, onaj koji neće, za razliku od mnogih prethodnika, milione (da ne kažem i milijarde) eura namijenjene obnovi Srebrenice, smjestiti u sopstveni džep?

Zar nije logično da se izabere onaj ko ima plan kako da poboljša suživot stanovnika Srebrenice, onaj koji će da poboljša zdravstveni i školski sektor u opštini?

Gdje ti zivis? Znam da znas gdje zivis. Koga briga za sposobnost i opste dobro?! Ovaj postojeci nacelnik koji je do tog mjesta dosao nevidjenim inzinjeringom manipulacija i prevara, prijavama hiljada fiktivnih ublehasa i ko zna kako sve ne, je izabran da upravlja tako kako je izabran. Srebrenica je rupa, grad duhova i rasadnik lakomih prevaranata, plodno tlo za sve vrste prevara, manipulacija i svemoguci dzoker kako kome zatreba.
ABH017

#344 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by ABH017 »

duh_sa_sjekirom wrote:Ne podržavam izjavu Kavazovića i smatram je, u najmanju ruku, neumjesnom. Da je to izjavio kao Husein Kavazović to bi bila njegova stvar, a ovako je izjavio kao reis tj. vrhovni poglavar islamske vjerske zajednice pa to ima posebnu težinu. Smatram da on, kao predstavnik institucije, treba paziti na riječnik, koristiti književni jezik i zvanične nazive za bilo koga ili šta.
Sa druge strane, također smatram da je daleko veća uvreda ZVANIČNO nepriznavanje odnosno negiranje genocida koji je počinjen nad jednim narodom pa i negiranje postojanja jezika nekog naroda a ovakve uvrede stižu redovito sa najvišeg nivoa vlasti u RS-u, dakle, institucionalno. Pa opet, nisam primjetio da su portali u RS-u ili Srbiji "gorjeli" od osuda ovakvih uvreda na račun Bošnjaka. Isto tako, a poučen dosadašnjim iskustvima, da je npr patrijarh Bošnjake nazvao poturica ili Turcima, nisam siguran da bi sa srpskih portala stigle salve osuda patrijarha. Naprotiv...
:thumbup:
100% se slažem.
Tad bi @bodkin imao argumente da piše o kolektivnom svršavanj u gaće, ali sam opet ubjeđenja da to ne bi uradio.
pustopoljina

#345 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by pustopoljina »

draganbl wrote:To kako je Kavazović nazvao srpski narod nije ni neočekivano ni nešto pretjerano uznemirujuće.
Za razliku od te izjave, koja je data iz čistog populizma i koja će samo da se pimpla između primitivaca sa obje strane, mnogo je opasnija i poražavajuća sama suština odnosa između naroda. Pitam se:

Zašto je za napredak stanovnika neke opštine/regije ključna stvar koje je nacionalne pripadnosti budući načelnik? Zašto će Bošnjacima biti bolje ako je načelnik Bošnjak, ili isto tako, zašto bi Srbima bilo gore ako načelnik nije Srbin?

ne vidim nikakav uspjeh ili vaznost nesrpskog gradonacelnika u srebrenici.
zapravo, kad bolje razmislim, to bi bio, bas onako skolski, sarkazam.
ostalo, o sposobnosti i kompetencijama, naravno da je logicno...ali...ali...mislis da su cak i oni koji su se kandidirali postavili makar jednom sebi pitanje- sta ja dobro mogu donijeti ovom selu/gradu/opcini/kantonu/entitetu/drzavi i svijetu, na kraju krajeva?
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#346 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by malakh »

Crna Jedra wrote:#telektualci

Image

prvi red sda, drugi red velika većina sda, a u trećem redu su predstavnici ostalih stranaka :lol:
mO k3

#347 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by mO k3 »

draganbl wrote:To kako je Kavazović nazvao srpski narod nije ni neočekivano ni nešto pretjerano uznemirujuće.

Pišem sa mobilnog pa ne mogu kvotati , ali dragane dobro znas gdje živiš vazno je srbovati biti veliki musliman ili biti veći katolik od samog pape ,nego učiniti nesto dobro za dobrobit građana
ABH017

#348 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by ABH017 »

dobar osjecaj wrote:
draganbl wrote: Zašto je za napredak stanovnika neke opštine/regije ključna stvar koje je nacionalne pripadnosti budući načelnik? Zašto će Bošnjacima biti bolje ako je načelnik Bošnjak, ili isto tako, zašto bi Srbima bilo gore ako načelnik nije Srbin?

Gdje ti zivis? Znam da znas gdje zivis. Koga briga za sposobnost i opste dobro?! Ovaj postojeci nacelnik koji je do tog mjesta dosao nevidjenim inzinjeringom manipulacija i prevara, prijavama hiljada fiktivnih ublehasa i ko zna kako sve ne, je izabran da upravlja tako kako je izabran. Srebrenica je rupa, grad duhova i rasadnik lakomih prevaranata, plodno tlo za sve vrste prevara, manipulacija i svemoguci dzoker kako kome zatreba.
Jah....
Trebali bi Bošnjaci u Srebrenici vrištati od sreće i veselja, što će im načelnik opštine biti onaj koji veličaju koljače njihove djece, silovatelje njihovih majki i kćerku, ubice njihovih porodica.
Ako je to sve tako, zašto su sve srpske stranke tako složne u Srebrenici, a svugdje drugdje ih Irinej mora miriti?
asker

#349 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by asker »

draganbl wrote: Pa zar nije logično da se na to mjesto izabere najsposobniji, onaj koji može donijeti neke nove projekte u Srebrenicu, onaj koji neće, za razliku od mnogih prethodnika, milione (da ne kažem i milijarde) eura namijenjene obnovi Srebrenice, smjestiti u sopstveni džep?
:thumbup:

Samo jos dodaj "onaj koji nece negirati genocid"..................jer ipak se kandiduje za gradonacelnika grada u kojem je pocinjen genocid nad jednim narodom, i gdje se svake godine taj genocid obiljezava a u samom protokolu obiljezavanja gradonacelnik ima kljucnu ulogu.
manki

#350 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by manki »

Ovome se bas nisam nadao od njega. Covjek je totalno umjeren i razuman bio, do sad. Cak i kad sam vidio natpise na portalima nisam povjerovao dok nisam vidio da imao i video clip, totalno razocarenje u novog reisa :(

I da, ne treba da se bavi Srebrenicom, moralisanjem, izborima, politikom. Njegovo je da se drzi dzamije i religije, cao zdravo.
Post Reply