Zenica / III Korpus A RBiH
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#326 Re: Zenica tokom rata
Sjećam se granatiranja Zenice - bukvalno čujem granate kako prolete iznad moje zgrade i gruhne negdje u Babinu Rijeku.

- Not My Idea
#327 Re: Zenica tokom rata
ako mu prezime pocinje sa D, znam ko jekakavdanakneiskustvu wrote:
ko je taj što sad radi na TV ZENICI?
- prilagodjena
#328 Re: Zenica tokom rata
niko ne spominje muzičku 
- nellington
#329 Re: Zenica tokom rata
prilagodjena wrote:niko ne spominje muzičku

- prilagodjena
#330 Re: Zenica tokom rata
nema veze,pričaćemo samo onome što većina ušiju žele da čuju 
- nellington
#331 Re: Zenica tokom rata
Ja sam za priču, sve dok će to biti nešto što smo mi ili neko nama blizak doživio.prilagodjena wrote:nema veze,pričaćemo samo onome što većina ušiju žele da čuju
- nellington
#332 Re: Zenica tokom rata
Ne bi ih BVP pustio da šta rade u KPDWarashii wrote: A sta je to bilo u Muzickoj, logor jel? Pa jbte pored KPD-oma oni nasli u sred carsije to da rade.
- prilagodjena
#333 Re: Zenica tokom rata
da....halil brzina i co.

- nellington
#334 Re: Zenica tokom rata
Vlast na višem nivou je uvijek sporija od vlasti na nižem nivou. Upravo zato se takve stvari nisu mogle dešavati (i nisu se dešavale) u KPD, iako je i tu bilo ratnih zarobljenika.kakavdanakneiskustvu wrote:
zato je tadašnja vlast pustila da se u Muzičkoj radi šta se radilo
-
nihil_
#335 Re: Zenica tokom rata
ja se ne sjecam tog logora, sjecam se mlacinog logora u bugojno a i tamo sam zivio u ratunellington wrote:Ne bi ih BVP pustio da šta rade u KPDWarashii wrote: A sta je to bilo u Muzickoj, logor jel? Pa jbte pored KPD-oma oni nasli u sred carsije to da rade.
al to je sad skroz druga prica...
-
Eborg
#336 Re: Zenica tokom rata
Pa jedini za kojeg se konkretno zna da ga je "mrak progutao" je onaj doktor što su ga nedavno ekshumirali, mislim da je neki forumaš čak navodio detalje ko ga je odveo.
- prilagodjena
#337 Re: Zenica tokom rata
ne znam za kp dom ali u u muzičku su odvođeni ljudi za koje se prilikom legitimisanja na ulici,utvdilo da se ne zovu mustafa ili amar nego marko ili josip te su premlaćivani....na žalost bilo je takonellington wrote:Vlast na višem nivou je uvijek sporija od vlasti na nižem nivou. Upravo zato se takve stvari nisu mogle dešavati (i nisu se dešavale) u KPD, iako je i tu bilo ratnih zarobljenika.kakavdanakneiskustvu wrote:
zato je tadašnja vlast pustila da se u Muzičkoj radi šta se radilo
bogu hvala su to radili samo pripadnici čuvene 7. muslimanske
znam branu iz blatuše koji i dan danas treska glavom dok hoda,ostale mu traume
-
belfy
#338 Re: Zenica tokom rata
ono sto ja znam o podrumu muzicke ukljucuje dva moja jako dobra prijatelja koja su tamo zavrsila jer su bili pogresnog imena. jedan je iz cajdrasa, drugi sa crnila. jedan tamo proveo 4 dana, drugi tri. oba imaju jako lose komentare, iako se vidno suzdrzavaju prema meni. njihove kolege ih "meze" zbog toga, a meni to vidno pada dosta lose. mozda se zato meni otvore vise nego drugima, mada nikada potpuno.
niko nikada ne bi bio sretniji od mene da se pokaze ko je te tu odgovoran. neki od privedenih su bukvalno samo seljaci. zemljoradnici ili stocari. ali jednom ce i to doci...
od hrane samo ne mogu zaboravim lecu na hiljadu nacina. i sam sam pravio istu barem na 10 razlicitih nacina. sto "slatko", sto "slano", sto "kafa i ostalo". sada niti jedan ne znam... i nije mi ni krivo. vise nikada ne bih volio ponoviti nesto slicno.
niko nikada ne bi bio sretniji od mene da se pokaze ko je te tu odgovoran. neki od privedenih su bukvalno samo seljaci. zemljoradnici ili stocari. ali jednom ce i to doci...
od hrane samo ne mogu zaboravim lecu na hiljadu nacina. i sam sam pravio istu barem na 10 razlicitih nacina. sto "slatko", sto "slano", sto "kafa i ostalo". sada niti jedan ne znam... i nije mi ni krivo. vise nikada ne bih volio ponoviti nesto slicno.
- nellington
#339 Re: Zenica tokom rata
Precjenjuješ vojnu i civilnu birokratiju koja nekad i ne želi reagovati, koja oportunistički žmiri na neke stvari i formalizuje do besvijesti.kakavdanakneiskustvu wrote:
nije se to u muzičkoj dešavalo par dana pa da vlast nije stigla reagovati
-
doff
#340 Re: Zenica tokom rata
Sjecam se, kad smo bili u obdanistu u Blatusi, oglasila se uzbuna i odvedu nas u podrum prvog bijelog solitera, dole sam se spiso od straha, onaj enterijer nikad necu zaboraviti
Sjecam se kad smo pravili pastetu od graha, i dan danas mi se gadi pasteta bilo kojeg porijekla
Nadalje, izbjeglica koji su bili kod nas, dvije porodice ali im se ne sjecam prezimena...
A tek desert, ono ako imas secera, pospes po kriski hljeba, zalijes malo vodom da se ne osipa i spucas
Sjecam se kad smo pravili pastetu od graha, i dan danas mi se gadi pasteta bilo kojeg porijekla
Nadalje, izbjeglica koji su bili kod nas, dvije porodice ali im se ne sjecam prezimena...
A tek desert, ono ako imas secera, pospes po kriski hljeba, zalijes malo vodom da se ne osipa i spucas
-
miop
#341 Re: Zenica tokom rata
Primjeri propagande i glasinanellington wrote:Precjenjuješ vojnu i civilnu birokratiju koja nekad i ne želi reagovati, koja oportunistički žmiri na neke stvari i formalizuje do besvijesti.kakavdanakneiskustvu wrote:
nije se to u muzičkoj dešavalo par dana pa da vlast nije stigla reagovati
Zagrebački Vjesnik je 9. kolovoza (augusta) 1993. donio tekst svog stalnog dopisnika iz Mostara pod naslovom "U Zenici obješeno 35 Hrvata". Novinar piše kako je u Zenici, "prema svjedočenju izbjeglica" na trgu ispred katoličke crkve obješeno 35 Hrvata zato što su odbili obući uniformu muslimanske vojske. Takvo što, međutim, nikada se nije dogodilo, a novinar je, kao i uredništvo, bez ikakve provjere objavilo tu glasinu. Valja zamisliti kakav je učinak u ratnim okolnostima proizvela ta vijest među Hrvatima u BiH i kako se ona odrazila na položaj Bošnjaka u mjestima gdje su u većini bili Hrvati.
Last edited by miop on 17/01/2012 18:24, edited 1 time in total.
- Not My Idea
#342 Re: Zenica tokom rata
kako te nije stid prenosit lazi?
- nellington
#343 Re: Zenica tokom rata
A ustvari tog augusta je postavljen i blagoslovljen kip Marije ispred te iste crkveNot My Idea wrote:kako te nije stid prenosit lazi?
Smiljko, idolu.
-
motorola01
#344 Re: Zenica tokom rata
Nije ih 35 objeseno,nego 435...Svi hrvati glavom i bradom..Duz cijele ulice A.A.Borica.Dok je tih 435 hrvata visilo u toj ulici,na sasvim drugom dijelu grada su objeseni zenicki srbi,jevreji,albanci itd...Grad je zaudarao nekih mjesec dana dok se priglupo i nadasve varvarsko stanovnistvo tog grada nije sjetilo da skine te nesretnike i pokopa ni manje ni vise u prelijepom dijelu grada zvanom kamberovica polje..Da bi se prikrili dokazi tih zlocina,trenutni nacelnik Opstine je na tom mjestu izgradio trenutno najveci shopping centar u BiH-a...miop wrote:nellington wrote:Precjenjuješ vojnu i civilnu birokratiju koja nekad i ne želi reagovati, koja oportunistički žmiri na neke stvari i formalizuje do besvijesti.kakavdanakneiskustvu wrote:
nije se to u muzičkoj dešavalo par dana pa da vlast nije stigla reagovatiZagrebački Vjesnik je 9. kolovoza (augusta) 1993. donio tekst svog stalnog dopisnika iz Mostara pod naslovom "U Zenici obješeno 35 Hrvata". Novinar piše kako je u Zenici, "prema svjedočenju izbjeglica" na trgu ispred katoličke crkve obješeno 35 Hrvata zato što su odbili obući uniformu muslimanske vojske.
- Not My Idea
#345 Re: Zenica tokom rata
fino prijavite post i gotovo.
- nellington
#346 Re: Zenica tokom rata
Ne treba prijavljivati - miop je htio pokazati primjer propagande (citira Kemala Kurspahića i njegovu knjigu o ratnoj propagandi). Malo je dvosmisleno pa se ne vidi da ističe koliko se lagalo.
- prilagodjena
#347 Re: Zenica tokom rata
lažljivci su mi uvijek bili fujmiop wrote:nellington wrote:Precjenjuješ vojnu i civilnu birokratiju koja nekad i ne želi reagovati, koja oportunistički žmiri na neke stvari i formalizuje do besvijesti.kakavdanakneiskustvu wrote:
nije se to u muzičkoj dešavalo par dana pa da vlast nije stigla reagovatiZagrebački Vjesnik je 9. kolovoza (augusta) 1993. donio tekst svog stalnog dopisnika iz Mostara pod naslovom "U Zenici obješeno 35 Hrvata". Novinar piše kako je u Zenici, "prema svjedočenju izbjeglica" na trgu ispred katoličke crkve obješeno 35 Hrvata zato što su odbili obući uniformu muslimanske vojske.
- Not My Idea
#348 Re: Zenica tokom rata
Problem je sto ima ljudi koji ce ovo procitat i povjerovat.nellington wrote:Ne treba prijavljivati - miop je htio pokazati primjer propagande (citira Kemala Kurspahića i njegovu knjigu o ratnoj propagandi). Malo je dvosmisleno pa se ne vidi da ističe koliko se lagalo.
- nellington
#349 Re: Zenica tokom rata
Onda apelujemo na miopa da edituje post i naglasi da se radi o lavovima i nejači.Not My Idea wrote:Problem je sto ima ljudi koji ce ovo procitat i povjerovat.nellington wrote:Ne treba prijavljivati - miop je htio pokazati primjer propagande (citira Kemala Kurspahića i njegovu knjigu o ratnoj propagandi). Malo je dvosmisleno pa se ne vidi da ističe koliko se lagalo.
-
miop
#350 Re: Zenica tokom rata
Pa lijepo je objavljeno u Zagrebačkom Vjesniku 9.kolovoza 1993. godine, zar novinari smiju lagati???nellington wrote:Onda apelujemo na miopa da edituje post i naglasi da se radi o lavovima i nejači.Not My Idea wrote:Problem je sto ima ljudi koji ce ovo procitat i povjerovat.nellington wrote:Ne treba prijavljivati - miop je htio pokazati primjer propagande (citira Kemala Kurspahića i njegovu knjigu o ratnoj propagandi). Malo je dvosmisleno pa se ne vidi da ističe koliko se lagalo.
Zagrebački Vjesnik je 9. kolovoza (augusta) 1993. donio tekst svog stalnog dopisnika iz Mostara pod naslovom "U Zenici obješeno 35 Hrvata". Novinar piše kako je u Zenici, "prema svjedočenju izbjeglica" na trgu ispred katoličke crkve obješeno 35 Hrvata zato što su odbili obući uniformu muslimanske vojske. Takvo što, međutim, nikada se nije dogodilo, a novinar je, kao i uredništvo, bez ikakve provjere objavilo tu glasinu. Valja zamisliti kakav je učinak u ratnim okolnostima proizvela ta vijest među Hrvatima u BiH i kako se ona odrazila na položaj Bošnjaka u mjestima gdje su u većini bili Hrvati.