Ne kontam. Šta je na kraju poanta Deklaracije? Jesam nešto propustila ili je ovo samo neki pregled značajnijih intelektualaca hercegovačkog porijekla? Je l' fali neki dio? Inače, jedino sam skontala da se Hercegovina više ne zove Hercegovina nego "bosanskohercegovački jug", a istočnohercegovački štokavski dijalekt ima novo ime - bosanski istočnohercegovački dijalekt ...asurbanipal wrote:
PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
- piupiu
#326 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#327 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Ako je Hercegovina bosanskohercegovački jug, je li onda Bosna bosanskohercegovački sjever? 
- lmo
- Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace
#328 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
baš je prirodno izgovoriti i napisati... ja sam stajala u redu (u pošti)........ja sam uredu (ja sam dobro).Dozer wrote: Eki
Pa takve recenice i ne mozes napisati drugacije
To u redu i uredu je totalno besmisleno...cak totalno idiotski zvuci i kad se to izgovori kao jedna rijec...
- Dozer
#329 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
De nam opisi naglasak toga "uredu"

- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#330 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Hoćemo.hadzinicasa wrote:mislim da su obJe varijante bile u upotrEbi i pravilne.dust in the wind wrote:tačno... nedelja ovdje nikad nije bilo pravilno. jeste ko govori ekavicu.hadzinicasa wrote:nije j kao h, nemojmo to mijesati....
necemo sad nijekati nesto sto nije za nijekanje niti izmisljati naknadno pravila.

-
Avetinho
#331 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Mozda je Imo izmostara.
- hadzinicasa
#332 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
rili? Halilovic? rili?sabina1 wrote:Hoćemo.hadzinicasa wrote: mislim da su obJe varijante bile u upotrEbi i pravilne.
necemo sad nijekati nesto sto nije za nijekanje niti izmisljati naknadno pravila.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#333 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Halilovic = "necemo sad nijekati nesto sto nije za nijekanje niti izmisljati naknadno pravila."hadzinicasa wrote:rili? Halilovic? rili?sabina1 wrote:Hoćemo.hadzinicasa wrote: mislim da su obJe varijante bile u upotrEbi i pravilne.
Zar nije tako ?
- lmo
#334 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
ok, zeznuh se za naglasakDozer wrote:De nam opisi naglasak toga "uredu"![]()
- lmo
#335 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
jok. iščapljineAvetinho wrote:Mozda je Imo izmostara.
-
Avetinho
#336 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
E sto se tice "uredu", tu nisi upravu nego si ukrivu. Ali ito tije sveisto.lmo wrote:jok. iščapljineAvetinho wrote:Mozda je Imo izmostara.
- hadzinicasa
#337 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
bas tako. odlican panclajn.sabina1 wrote:Halilovic = "necemo sad nijekati nesto sto nije za nijekanje niti izmisljati naknadno pravila."hadzinicasa wrote:
rili? Halilovic? rili?![]()
Zar nije tako ?
- Dozer
#338 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
mati mila...sta nam etno-klerikalni-nacionalisti uradise i rade, to je za plakanje...
- asurbanipal
#339 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
piupiu wrote:Ne kontam. Šta je na kraju poanta Deklaracije? Jesam nešto propustila ili je ovo samo neki pregled značajnijih intelektualaca hercegovačkog porijekla? Je l' fali neki dio? Inače, jedino sam skontala da se Hercegovina više ne zove Hercegovina nego "bosanskohercegovački jug", a istočnohercegovački štokavski dijalekt ima novo ime - bosanski istočnohercegovački dijalekt ...asurbanipal wrote:
Ne znam ni ja sam. Samo znam da je izazvalo reakcije određenih krugova, preko fra Andrije Nikića
- dr socrates
#340 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Nazivanje Hercegovine bosanskohercegovačkim jugom podsjeća me na situaciju kada su svojevremeno Srbi za Makedoniju koristili naziv Južna Srbija.
Drskost sa kojom navodna intelektualna elita iz Sarajeva negira posebnost Hercegovine identična je negiranju BIH od strane srpskih i hrvatskih nacionalista.Na ruku im ide i to da su hercegovački muslimani svedeni na nekoliko opština u kojima su većina a Mostar kao njihov prirodni centar je danas podijeljen grad.
Slučajno ili zato što je neko od bošnjačke intelektualne elite tako želio mostarski muslimani su danas potpuno politički i ekonomski zavisni od vlastodržaca iz Sarajeva koji u njihovo ime vode sve pregovore sa Hrvatima o uređenju grada na Neretvi,valjda su Mostarci nesposobni ili je nešto drugo u pitanju.
To drugo bi mogla da bude činjenica da mostarski muslimani ne bi tako lako prihvatili negiranje Hercegovine i njene posebnosti da je Mostar jak regionalni centar,kao Tuzla naprimjer.
Drskost sa kojom navodna intelektualna elita iz Sarajeva negira posebnost Hercegovine identična je negiranju BIH od strane srpskih i hrvatskih nacionalista.Na ruku im ide i to da su hercegovački muslimani svedeni na nekoliko opština u kojima su većina a Mostar kao njihov prirodni centar je danas podijeljen grad.
Slučajno ili zato što je neko od bošnjačke intelektualne elite tako želio mostarski muslimani su danas potpuno politički i ekonomski zavisni od vlastodržaca iz Sarajeva koji u njihovo ime vode sve pregovore sa Hrvatima o uređenju grada na Neretvi,valjda su Mostarci nesposobni ili je nešto drugo u pitanju.
To drugo bi mogla da bude činjenica da mostarski muslimani ne bi tako lako prihvatili negiranje Hercegovine i njene posebnosti da je Mostar jak regionalni centar,kao Tuzla naprimjer.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#341 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Zato ja i upitah je li Bosna bosanskohercegovački sjever. I ne vjerujem da bi ikad ijedan Hercegovac pristao na negiranje Hercegovine niti na ovo bezobrazno ime.dr socrates wrote:Nazivanje Hercegovine bosanskohercegovačkim jugom podsjeća me na situaciju kada su svojevremeno Srbi za Makedoniju koristili naziv Južna Srbija.
-
bumerangss
#342 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Je li ispravno otvorenje ili otvaranje Ferhadija džamije?
- lmo
#343 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
mislim da su to dvije varijante. ispravno i jedno i drugo (u zavisnosti kojom se varijantom inače služiš).
svečano otvaranje=svečano otvorenje
svečano otvaranje=svečano otvorenje
Last edited by lmo on 07/05/2016 23:39, edited 1 time in total.
-
Avetinho
#344 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
To su dvije razlicite rijeci, razlicito znacenje. Ispravne obje.bumerangss wrote:Je li ispravno otvorenje ili otvaranje Ferhadija džamije?
Otvorenje dzamije ce biti 8. septembra 2043.,
a otvaranje u 4:30
ujutro svaki dan.
- lmo
#345 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
zaista? ne može se reći - bila sam na svečanom otvaranju ferhadije. ili se ne može reći-bila sam na svečanom otvorenju ferhadije.Avetinho wrote:To su dvije razlicite rijeci, razlicito znacenje. Ispravne obje.bumerangss wrote:Je li ispravno otvorenje ili otvaranje Ferhadija džamije?
koje je neispravno i zašto?
-
Avetinho
#346 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Vidi gore. Imo, slabo ti ide jezik, drzi se vise skole, manje foruma.lmo wrote:zaista? ne može se reći - bila sam na svečanom otvaranju ferhadije. ili se ne može reći-bila sam na svečanom otvorenju ferhadije.Avetinho wrote:To su dvije razlicite rijeci, razlicito znacenje. Ispravne obje.bumerangss wrote:Je li ispravno otvorenje ili otvaranje Ferhadija džamije?
koje je neispravno i zašto?
- lmo
#347 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
ma ja, vidi mi glave.
-
Avetinho
#348 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Nama glava s tim nista, osim sto ne zna pravopis.lmo wrote:ma ja, vidi mi glave.
Kako ti ovo zvuci:
"Otvorenje dzamije je svako jutro u 4:30". Ne ide. Za razliku od "Otvaranje dzamije je svako jutro u 4:30"
Nadam se da ti je sad jasno, i da je jezik mnogo komplikovaniji. Drz se skole, a forum za zabavu.
- lmo
#349 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
oh. govori se o svečanosti. ne vidim razlog zašto se ne može upotrijebiti i -svečano otvaranje i-svečano otvorenje.
u drugom kontekstu ne ide, naravno. nadam se da je i tebi jasnije sta sam i zasto pitala.
u drugom kontekstu ne ide, naravno. nadam se da je i tebi jasnije sta sam i zasto pitala.
- lmo
#350 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
zaboravih....preporučuješ mi školu, a u školi... u važećem pravopisu piše da je ispravno napisati uredu (sve je dobro).
imaš li neko drugo rješenje?
imaš li neko drugo rješenje?