Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post Reply

Najbolje rezultate na izborima 2016. ostvarit će:

Poll ended at 21/04/2016 21:36

SDA-
39
46%
HDZ-
6
7%
SDS-
0
No votes
DF-
9
11%
SNSD-
5
6%
SDP-
12
14%
BPS-
1
1%
SBB-
2
2%
SBiH-
2
2%
NS-
9
11%

Total votes: 85

Bosanski_kralj

#326 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Bosanski_kralj »

putokaz1 wrote:Dosta realno kolega
A bihać nakon hapšenja da neće pocrvenit
a zašto mnogi Krupu i Ključ svrstavaju opet u crvene...
U Krupi je SDP-ov načelnik radio dobar posao. Recimo otvorio je poslovnu zonu "Pilana" pokrenuo zapošljavanje. Tako da je Krupa po glavi stanovnika sada najveći izvoznik u kantonu, te je iz loše razvijenih prešla u srednje razvijene opštine itd.

Još kad se doda da su kandidati ostalih stranaka katastrofalni, onda je pobjeda Halitovića ispred SDP-a u Krupi vrlo izgledna.
putokaz1

#327 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

opa drago mi je čuti
Imal iznenađenja u Bihaću?
Bosanski_kralj

#328 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Bosanski_kralj »

U Bihaću će biti najneizvjesnije. Sve je moguće, ali glavna bitka će se voditi između SDA i SDP-a.
ja1986

#329 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by ja1986 »

Molim vas, da li mi mozete odgovoriti, koja je uloga nosioca liste na ovim lokalnim izborima za opcinske vijecnike? Da li nosilac liste ima neke prednosti u odnosu na ostale kandidate sa liste ili kandidat sa najvecim brojem glasova unutar jedne stranke postaje vijecnik ukoliko stranka osvoji mandat. Hvala.
putokaz1

#330 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

ja1986 wrote:Molim vas, da li mi mozete odgovoriti, koja je uloga nosioca liste na ovim lokalnim izborima za opcinske vijecnike? Da li nosilac liste ima neke prednosti u odnosu na ostale kandidate sa liste ili kandidat sa najvecim brojem glasova unutar jedne stranke postaje vijecnik ukoliko stranka osvoji mandat. Hvala.
Uloga je da privuče glasače
ali broj glasova unutar stranačke liste je glavni ko dobije više(ili mu se dopise nakon 19,00) ide u vijeće
Jedino nisam siguran pri istom broju glasova ond aide onaj bolje pozicionirani na listi?
ja1986

#331 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by ja1986 »

putokaz1 wrote:
ja1986 wrote:Molim vas, da li mi mozete odgovoriti, koja je uloga nosioca liste na ovim lokalnim izborima za opcinske vijecnike? Da li nosilac liste ima neke prednosti u odnosu na ostale kandidate sa liste ili kandidat sa najvecim brojem glasova unutar jedne stranke postaje vijecnik ukoliko stranka osvoji mandat. Hvala.
ali broj glasova unutar stranačke liste je glavni ko dobije više(ili mu se dopise nakon 19,00) ide u vijeće
Jedino nisam siguran pri istom broju glasova ond aide onaj bolje pozicionirani na listi?
Hvala, pretpostavljao sam. :thumbup:
Zlatna StafiloKoka

#332 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Zlatna StafiloKoka »

putokaz1 wrote:
Osim uloge da privuče glasače (obično se radi o kandidatu ili kandidatkinji za koje stranka procijeni da su najkvalitetniji u lokalnoj zajednici), svakako da ima ogromnu prednost prilikom raspodjele glasova. Radi se o poziciji sa koje je maltene sigurno da će se upasti u vijeće.

Zašto? Ti možeš glasati: za listu (zaokružiš stranku), za jednog ili više pojedinačnih kandidata sa liste (tzv. preferencijalni glasovi) i za listu i pojedinačnog/e kandidata/e. Svaki put kada neko zaokruži listu (stranku), to je glas za nosioca liste. U principu to ide: ti glasovi se raspoređuju nosiocu sve dok mu u procentu ne bude dovoljno da uđe u vijeće i pri tom ima najviše glasova u odnosu na ostale, ostali glasovi liste potom (višak koji ostane) se dalje dodijeljuju sljedećem na listi i sve tako.

Ipak, ljudi često vode jake individualne kampanje pa se često desi da neko sa pete, šeste, desete pozicije "izbaci" nekog sa druge naprimjer. Pri tom taj mora zadovoljiti cenzus koji je propisan Izbornim zakonom da bi ušao u opticaj za raspodjelu mandata, novim on iznosi 10% na lokali, 20% na općim, prije je na svim nivoima bio 5%.

Šta to znači? Kada stranka zadovolji cenzus od 3% i pređe izborni prag, ona ulazi u raspodjelu mandata sa ostalim strankama koje su isto uspjele. Tada se ukupni glasovi tih stranaka (i glasovi za stranku i preferencijalni; dakle, svaki listić koji je u vezi s tom strankom/nekim njenim kandidatom je jedan glas koji ulazi u ukupne) dijele sa brojevima 1,3,5,7... i dobivaju se tzv. količnici. Ti dobiveni brojevi se potom redaju po veličini po pozicijama od 1 do onoliko koliko ima mjesta u općinskom vijeću (ili za šta se već bira). Na osnovu toga koji od tih količnika (podijeljenih brojeva glasova), koji se nađu na toj listi od 1-n, pripada kojoj stranci, vidi se koliko joj pripada mandata (mjesta u općinskom vijeću). Kada se to utvrdi onda se ti mandati dodijeljuju ljudima s njihove liste.

Prvi od mandata obično pripadne nosiocu, jer da bi neko od ostalih izbio nosioca s vrhe mora osvojiti preferencijalnih glasova više nego sama stranka (lista), dakle mora više ljudi njega zaokružiti posebno, nego stranku. Što je u teoriji moguće, ali se u praksi gotovo nikako ne dešava (barem ja ne znam da se ikad desilo, moguće da griješim, ali u svakom slučaju je to jako teško). Ostali mandati se raspodjeljuju na sljedeći način: ukoliko kandidati s liste žele da uđu u opticaj za raspodjelu, moraju oni sami osvojiti svojih glasova 10% od gore pomenutih ukupnih glasova stranke, tako da se ti mandati raspoređuju po broju glasova kandidata koji su ovaj uslov zadovoljili. Naprimjer, ukoliko je stranka osvojila samo dva mjesta (mandata), prvi obično ide nosiocu, a drugi onom koji je imao najviše svojih glasova. Ukoliko niko nije osvojio min.10%, onda drugi mandat ide sljedećem na listi, u ovom slučaju drugom na listi, bez obzira što je neki drugi kandidat možda imao više glasova od tog sa pozicije broj dva, ako nije zadovoljio uslov od 10%, to mu se ne pika. Dakle, nije samo bitno imati više, nego imati min 10% od ukupnih glasova koje stranka osvoji i onda imati više od drugih koji su isto ispunili taj uslov.

Eto, iz tog razloga je pozicija na listi bitna. Na lokalnim izborima je to još uvijek otvorena stvar, jer i prije, dok je cenzus bio 5%, većina koja je izbijala ove s vrha osvajala je oko 10% i više. Na općim su nam ovim cenzusom od 20% unutar lista maltene novim zakonom uveli zatvorene liste na mala vrata, jer malo ko može osvojiti tu količinu pojedinačnih glasova, tako da stranka odlučuje sama ko će joj ući u koju strukturu redanjem podobnih u prvih pet.

Nadam se da je jasno ovo. U slučaju da nekom nije, može pitati, ili ako nije jasna ova matematika, može izabrati bilo koju općinu pa ću ja na osnovu rezultata iz 2012. to pojasniti na konkretnom primjeru, da bude jasnije. Nije mi mrsko, jer smatram da je ovo jako komplikovano, da raja ne zna, a trebala bi znati šta im se dešava s glasovima, a plus bolujem kući, tako da imam vremena na pretek :lol:
Last edited by Zlatna StafiloKoka on 09/07/2016 11:29, edited 1 time in total.
ja1986

#333 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by ja1986 »

Koliko si siguran da glas za stranku ujedno znaci i glas za nosioca liste u toj mjeri dok ne dostigne potrebno za ulazak u vijece? To znam da je bilo prije( zatvorene liste), ali da li je tako za ove i prosle lokalne izbore...Pogledaj primjer prosle lokalne izbore za opcinu Donji Vakuf, stranka SBB. Kandidat Čepalo Husejin, pozicija na listi 1, dakle nosilac, zasto nije usao u vijece? A ovaj Vrco Sado sa pozicije 21 usao. Ako se ne varam, tvojim objasnjenjem Husejin je trebao glatko uci jer bi pokupio i glasove stranke.
Zlatna StafiloKoka

#334 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

ja1986 wrote:Koliko si siguran da glas za stranku ujedno znaci i glas za nosioca liste u toj mjeri dok ne dostigne potrebno za ulazak u vijece? To znam da je bilo prije( zatvorene liste), ali da li je tako za ove i prosle lokalne izbore...Pogledaj primjer prosle lokalne izbore za opcinu Donji Vakuf, stranka SBB. Kandidat Čepalo Husejin, pozicija na listi 1, dakle nosilac, zasto nije usao u vijece? A ovaj Vrco Sado sa pozicije 21 usao. Ako se ne varam, tvojim objasnjenjem Husejin je trebao glatko uci jer bi pokupio i glasove stranke.
100% siguran! Ako neko zaokruži stranku, taj glas ide nosiocu. Tako je u izbornom zakonu.

Kao što napisah gore, ja lično ne znam za takav slučaj (odnosno, ne znadoh do, evo, sada ovog za D. Vakuf), ali u teoriji jeste moguće, samo priznaj da je matematički JAAAKO teško. Ima smisla da je moguće u manjim sredinama, gdje onda ljudi stvarno vode jake kampanje za sebe, a ne za straknu. Jednostavno su ovi likovi pojedinačno bili popularniji i od SBB-a u Vakufu i od samog nosioca. Pogledajte količinu glasova koje su osvojili, prvoplasirani 35% od ukupnih pa to je sedmostruki cenzus :))) Dakle, radi se o jakim likovima, popularnim, očito, među vakufskom rajom. Jednostavno od ovih glasova ukupnih za SBB samo je 10-ak% zaokružilo SBB ko SBB, dok je većina zaokruživala ova njhova imena, i tako su ova četvroica upala u odnosu na nosioca.
Zlatna StafiloKoka

#335 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Zatvorene liste su davno ukinute. Nisam ja rekao da su uvedene, već da su za opće po novom Izbornom zakonu kao uvedene, jer je sada cenzus 20%. Na prošlim, i lokalnim i općim, taj cenzus je bio 5%, dakle učetverostručen je za opće, dok je uduplan za lokalne (10%).

Sa takvim cenzusom, na lokalnim je i dalje moguće matematički izbacivati ove s vrha liste, samo je malčice otežano, dok je za više nivoe, na općim sljedećim, to toliko teško da je gotovo nemoguće.
ja1986

#336 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by ja1986 »

OK, hvala puno na trudu i objasnjenju, mislim da mi je sad jasnije :) Pozdrav
Zlatna StafiloKoka

#337 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

ja1986 wrote:OK, hvala puno na trudu i objasnjenju, mislim da mi je sad jasnije :) Pozdrav
Nema na čemu, drago mi je ako je tako. Pozz i tebi!
putokaz1

#338 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

Ma 3% je prag za stranku,a unutar liste ko dobije više ili mu se kradjom dopiše taj ulazi.
Problem je kad stranka dobije 5 mandata ima smao 4 kandidata na listi?1
Bosanski_kralj

#339 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Bosanski_kralj »

putokaz1 wrote: Problem je kad stranka dobije 5 mandata ima smao 4 kandidata na listi?1
To se samo u teoriji može dogoditi.
cyprus

#340 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by cyprus »

Bosanski_kralj wrote:
putokaz1 wrote: Problem je kad stranka dobije 5 mandata ima smao 4 kandidata na listi?1
Ne znam da li se ikad dogodilo, ali meni se ne čini nemogućim da nezavisni kandidat za skupštinu/OV dobije glasova za recimo dva mandata... Šta onda?
baxul

#341 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by baxul »

cyprus wrote:
Bosanski_kralj wrote:
Ne znam da li se ikad dogodilo, ali meni se ne čini nemogućim da nezavisni kandidat za skupštinu/OV dobije glasova za recimo dva mandata... Šta onda?
mandat dobije sljedeća stranka po onoj metodi koju koriste.... svi glasovi se dijele sa 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15... dok se ne dobije dovoljan broj mandata.

recimo nezavisni dobio 999 što bi bilo dovoljno za dva mandata... i sa djeljenjem sa 1 dobiva taj mandat... kad se svima koji su prošli cenzus raspodjele mandati onda se ukupan broj glasova dijeli sa 3... naš nezavisni će imati 333 glasa u nastavku raspodjele, međutim nema čovjeka da ga rasporedi... sljedeći mandat ide listi koja ima prvi najniži broj nakon što su se djelile 3, 5, 7, 9... recimo SDA ima 6000 glasova raspodjelili su 9 mandata već (dijeleći do 17) i sljedeći puta dijele 6000 sa 19 dobiju 315,8 što je sljedeći najmanji broj od svih listi i dobivaju taj mandat...
putokaz1

#342 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

Bosanski_kralj wrote:
Navodno se desilo u RS.
Sbih dobila 4 mandata a imala smao 3 kandidata?1
El_comadante

#343 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by El_comadante »

Zlatna StafiloKoka wrote:Zatvorene liste su davno ukinute. Nisam ja rekao da su uvedene, već da su za opće po novom Izbornom zakonu kao uvedene, jer je sada cenzus 20%. Na prošlim, i lokalnim i općim, taj cenzus je bio 5%, dakle učetverostručen je za opće, dok je uduplan za lokalne (10%).

Sa takvim cenzusom, na lokalnim je i dalje moguće matematički izbacivati ove s vrha liste, samo je malčice otežano, dok je za više nivoe, na općim sljedećim, to toliko teško da je gotovo nemoguće.
ovo oko ovih projeva neraumijem. jeli cenzus pomjeren ili očemu je ovde zapravo riječ nekontam nikako
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#344 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by malakh »

Zlatna StafiloKoka wrote:Zatvorene liste su davno ukinute. Nisam ja rekao da su uvedene, već da su za opće po novom Izbornom zakonu kao uvedene, jer je sada cenzus 20%. Na prošlim, i lokalnim i općim, taj cenzus je bio 5%, dakle učetverostručen je za opće, dok je uduplan za lokalne (10%).

:thumbup:

a ako niko od kandidata ne osvoji tih 10% ili pak 20%, tada ulaze kandidati po redosljedu na listi.

tako da je broj na listi veoma bitan
putokaz1

#345 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

Ma nema toga više?
Ridjobrki

#346 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Ridjobrki »

It_is_a_Leclerc wrote: SDA ce u USK odbraniti ono sto ima. Dakle, Bihac, S. Most i Buzim. U Cazinu ce se nastaviti 16-ogodisnja vladavina ASDA. U Kljucu ce SDP osvojiti novi mandat kao i u Bosanskoj Krupi. U Velikoj Kladusi ce Abdici osvojiiti preko 70% glasova. Jedino je moguce iznenadjenje u Bos. Petrovcu gdje su zbog malog broja biraca moguce promjene
Ne bih se ja baš kladio na SDP u Ključu, začešljala se SDA da ga uzme a i ASDA puca da tamo napravi posao. Grohnula je logistika SDP-a a narod im nakon Lipovače nije naklonjen. Biće gusto u svakom slučaju, samo je SDA najsposobnija mobilisati birače od svih uključenih, mada im je kandidat dosta zelen i neiskusan. Nisam upratio ni ko je kandidat u Sanskom Mostu ali SDA/SBB to uzima koga god da stave.

Bosanski Petrovac je opet priča za sebe. Imaju tri kandidata, od kojih je jedan nezavisni sadašnji načelnik koji je uradio ogroman posao u ove četiri godine i trn je u oku pilanskoj mafiji tih "centara moći" u SDA a i drugim strankama. Drugi kandidat je Srbin ispred koalicije SNSD/DNS/SPRS i on računa na glasove Srba koji bi bili dovoljno glupi da zbog srbovanja sebi zatvore vrata i kantona i federacije a da se nemaju čemu nadati od Banjaluke.

Treći kandidat je SBB-ovac koji objektivno nema ama baš nikakve šanse i spada u one Fahrine kadrove koji pate od iluzije vlastite veličine kakvih imaju u svakoj općini. Poslužio je tu dobro SDA da izbjegnu ići direktno protiv načelnika koji je donio solidan i neporeciv progres, kao i da eto nešto dadnu SBB-u u smislu kandidatura - jedna opština više na papiru u tom stabiliziranju koalicije.

Možda je ovo jedna od najperfidnijih igara koje SDA igra igdje u BiH jer bi mogli podjelom bošnjačkih glasova isporučiti federalnu općinu SNSD-u. Presjednik lokalne SDA ne bi imao ništa protiv toga, samo da sjedne na mjesto predsjedavajućeg vijeća i da u postojećim talovima koje on i ekipa imaju sa SNSD-ovcima uspostavi kontrolu nad postojećim resursima i da kao uslugu višim nivoima zakoče borbu za vraćanje nadležnosti nad šumom koja je u toku.

Trenutno znači SDA tim podržavanjem SBB-ovca i otkidanjem glasova sadašnjem načelniku igra za SNSD što se ne sviđa članstvu, tako da trenutni načelnik može računati na potporu naroda, kako bošnjačkog tako i velikog dijela srpskog jer je uradio dosta i za povratnike po selima. Sve osim pobjede nezavisnog Zlatka Hujića je prilično nerealno jer čovjek ima rezultate kakve ima malo koji načelnik u BiH, naročito sa takvih startnih pozicija i bez podrške viših nivoa vlasti. Mada, ko je god računao sa razumom naroda i zajebao se. :)
putokaz1

#347 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

Taj USK
načelnike imaju:SDA,SDP,ASDA,NEZAVISNI(LABH),NEZAVISNI
,ogo stranaka mali kanton
Ridjobrki

#348 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Ridjobrki »

putokaz1 wrote:Taj USK
načelnike imaju:SDA,SDP,ASDA,NEZAVISNI(LABH),NEZAVISNI
,ogo stranaka mali kanton
Demokratija i pluralizam, šta da ti kažem.... :D

Pogledaj dodatno sastave općinskih vijeća u Bužimu, Kladuši, Cazinu, Ključu, Bos. Petrovcu pa da vidiš festivala participativne demokratije.
putokaz1

#349 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

otprilike znam
svugdje je sda pri vrhu prva /druga
Zlatna StafiloKoka

#350 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

El_comadante wrote:

ovo oko ovih projeva neraumijem. jeli cenzus pomjeren ili očemu je ovde zapravo riječ nekontam nikako
Postoji cenzus za stranku, tzv. izborni prag, koji je 3% i on je ostao nepromijenjen. Dakle, stranka da bi ušla u razmatranje za podjelu mandata na nekom nivou mora osvojiti 3% od ukupnih glasova svih glasača.

E, pored tog cenzusa, postoji cenzus za ljude na listi, za kandidate neke stranke. Dakle to je onaj % svojih ličnih glasova u odnosu na ukupne glasove koje stranka osvoji, a koji neki kandidat na listi mora ostvariti da bi uzeo neki od mandata koje je stranka osvojila. On je prije bio 5%, ali s novim izmjenama Izbornog zakona, on je za lokalne izbore sada uduplan i iznosi 10%, a za opće (koji će se održati 2018.) je učetverostručen i iznosi 20%.

Kažem da za opće izbore taj cenzus faktički donosi zatvorene liste na mala vrata, jer je jako teško skupiti toliki procenat glasova, teško da to jedan čovjek može postići, stoga će ulaziti u državni i federalni parlament te kantonalne skupštine ljudi koji su na vrhu liste.

Kao što rekoh, da bi neko nekog "izbio" s vrha liste, nije dovoljno da ima svojih ličnih glasova više od njega, već prvo mora ostvariti taj cenzus (10% na lokalnim, 20% na općim) pa se onda takmičiti po broju glasova sa ostalim koji su taj cenzus ostvarili. Ukoliko ga niko nije ostvario, onda se gleda broj na listi, tako da su u prvih pet obično ljudi koje stranka najviše želi da pobijede.

Ako i dalje nije jasno mogu pojasniti na primjeru iz neke općine. Pozz
Post Reply