Probavam. Le Pen, Fortuijn, Heider, Berlusconi, Orban, Dodik, Seselj, Lukashenko, itd itd itd.Gojeni H wrote:Mozda u trecem svijetu. Pokusaj da zamislis takvu retoriku u Evropi.jeza u ledja wrote:Ne zagovara se samoizolacija tako sto ces bombardovati nekoga.
Te zjale koje prodaje kupuje samo manji dio Amerikanaca, a one bi se mnogo bolje prodavale gotovo svugdje drugo.
Kao sto sam rekao: Americki predsjednik za americkog covjeka.
Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- jeza u ledja
#326 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- Gojeni H
#327 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Za sada barem, mogu puhat' ... nema niko ni pracke. Doduse, kako je krenulo, ne znaci da nece imati.jeza u ledja wrote:Probavam. Le Pen, Fortuijn, Heider, Berlusconi, Orban, Dodik, Seselj, Lukashenko, itd itd itd.Gojeni H wrote:Mozda u trecem svijetu. Pokusaj da zamislis takvu retoriku u Evropi.jeza u ledja wrote:Ne zagovara se samoizolacija tako sto ces bombardovati nekoga.
Te zjale koje prodaje kupuje samo manji dio Amerikanaca, a one bi se mnogo bolje prodavale gotovo svugdje drugo.
Kao sto sam rekao: Americki predsjednik za americkog covjeka.
- jeza u ledja
#328 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pitao si me da pokusam zamisliti takvu retoriku u Evropi. Ja ti odgovorio, onda ti dodao nesto novo. I tako, vrtimo se u krug.
Vidim ja nemas ti sta pametno za reci.
-
Idriz
#329 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
niko od ovih ne bi zabranio abortus.jeza u ledja wrote:Pitao si me da pokusam zamisliti takvu retoriku u Evropi. Ja ti odgovorio, onda ti dodao nesto novo. I tako, vrtimo se u krug.
- jeza u ledja
#330 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
U nekim zemljama EU je on vec zabranjen.Idriz wrote:niko od ovih ne bi zabranio abortus.jeza u ledja wrote:Pitao si me da pokusam zamisliti takvu retoriku u Evropi. Ja ti odgovorio, onda ti dodao nesto novo. I tako, vrtimo se u krug.
Inace apsolutno nikakve veze sa ovim sto govorimo, ali ti si to cuo danas na vijestima (valjda prvi put?) pa nam prenosis.
-
Idriz
#331 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
cuj? a gdje je zabranjen fakat nisam znao.jeza u ledja wrote:U nekim zemljama EU je on vec zabranjen.Idriz wrote:niko od ovih ne bi zabranio abortus.jeza u ledja wrote:Pitao si me da pokusam zamisliti takvu retoriku u Evropi. Ja ti odgovorio, onda ti dodao nesto novo. I tako, vrtimo se u krug.
Inace apsolutno nikakve veze sa ovim sto govorimo, ali ti si to cuo danas na vijestima (valjda prvi put?) pa nam prenosis.
- jeza u ledja
#332 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Kod ovih katolickih fundamentalista. Irska definitivno i mescini Poljska. Moguce jos negdje, u raznim varijantama.
-
Idriz
#333 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
irska? zar nijesu promijenili to? legalizovali gejove a ostavili abortus... zanimljivo. medju onim politicarima koje si spomenuo nije bilo poljaka...jeza u ledja wrote:Kod ovih katolickih fundamentalista. Irska definitivno i mescini Poljska. Moguce jos negdje, u raznim varijantama.
- jeza u ledja
#334 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
A nije bilo ni Iraca. Nebitno za pricu, a i prica je nevezana sa onim o cemu smo govorili ranije.
Ako hoces da pricas o abortusu bujrum, ali nuklearno oruzje i abortus su dvije razlicite stvari.
Ako hoces da pricas o abortusu bujrum, ali nuklearno oruzje i abortus su dvije razlicite stvari.
- Goldenhand
-
daddy-kool
#336 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Potpuno je upravu.Gojeni H wrote:I reci da frajer nije u pravu?Fudo387 wrote:Jos veli za Nato pakt da to treba razjebat.
Sta ce mu kaze zemlje kojima mi moramo kupovati od pertli do tenka, pa poce nabrajati rumunije i ostalu halasu.![]()
Hoce Evropljani 13-u platu, 2 mjeseca godisnjeg odmora, mir u svijetu, a kad se Putin uskurci, onda "dje nam je saveznik?".
Trump zna sta Americi treba, ili ko joj ne treba.
Čitava EU (sve uključujući UK, DE, FR, IT, ES, ..) kombinovano troši 10-15% para na vojsku u odnosu na ono koliko Amerika potroši.
Samo, ne znam koliko bi to bilo dobro i realno da se USA isključi i ode izolacionizam, koje bi onda tu drugorazredne i trećerazredne sile počele da kroje svoj poredak.
- Gojeni H
#337 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Realno nije za ocekivati da se SAD preko noci povuce unutar svojih granica.daddy-kool wrote:Potpuno je upravu.Gojeni H wrote:I reci da frajer nije u pravu?Fudo387 wrote:Jos veli za Nato pakt da to treba razjebat.
Sta ce mu kaze zemlje kojima mi moramo kupovati od pertli do tenka, pa poce nabrajati rumunije i ostalu halasu.![]()
Hoce Evropljani 13-u platu, 2 mjeseca godisnjeg odmora, mir u svijetu, a kad se Putin uskurci, onda "dje nam je saveznik?".
Trump zna sta Americi treba, ili ko joj ne treba.
Čitava EU (sve uključujući UK, DE, FR, IT, ES, ..) kombinovano troši 10-15% para na vojsku u odnosu na ono koliko Amerika potroši.
Samo, ne znam koliko bi to bilo dobro i realno da se USA isključi i ode izolacionizam, koje bi onda tu drugorazredne i trećerazredne sile počele da kroje svoj poredak.
Sta fali potencijalnim regionalnim silama koje nazivas drugorazrednim i trecerzrednim?
Nauceni smo da vjerujemo da samo SAD moze garantovati kakvu-takvu stabilnost u svijetu. Ja u to odbijam da vjerujem.
Na osnovu kojeg iskustva smo to zakljucili? Zar nismo svjedoci da SAD pokrecu ratove svugdje u svijetu, da vrse agresiju na nezavisne zemlje, itd.?
Ljudi se boje novog i to je osnovni razlog zasto je misljenje vecine takvo kakvo je.
Neki ne cekaju, npr. Kina nije cekala nicije odobrenje da se pocne nametati u Juznom kineskom moru.
Tendencija je da ce takvih poteza biti sve vise.
-
daddy-kool
#338 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Najbolji primjer je naša avlija, BiH i Evropa.Gojeni H wrote:
Realno nije za ocekivati da se SAD preko noci povuce unutar svojih granica.
Sta fali potencijalnim regionalnim silama koje nazivas drugorazrednim i trecerzrednim?
Nauceni smo da vjerujemo da samo SAD moze garantovati kakvu-takvu stabilnost u svijetu. Ja u to odbijam da vjerujem.
Na osnovu kojeg iskustva smo to zakljucili? Zar nismo svjedoci da SAD pokrecu ratove svugdje u svijetu, da vrse agresiju na nezavisne zemlje, itd.?
Ljudi se boje novog i to je osnovni razlog zasto je misljenje vecine takvo kakvo je.
Neki ne cekaju, npr. Kina nije cekala nicije odobrenje da se pocne nametati u Juznom kineskom moru.
Neka se USA povuče iz Evrope i ostavi sigurnost kontinenta u evropskim rukama, koliko sutra bi kod nas došao Putin i gledali bi sasvim dugačije odnose na kontinentu. Misliš da Poljaci vjeruju Nijemcima ili Francuzima da bi ovi ratovali u odbrani Poljske od neke ruske invazije, pomoći, humanitarne akcije, instaliranja priateljskog režima, referenduma i sl.
Bez vojnog prisustva USA na ovom kontinentu mišljenja sam da bi se i EU brzo raspala.
Doduše, gubitkom Evrope ne bi više bili jedina supersila tako da se taj scenario može i isključiti.
- jeza u ledja
#339 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Putin bi lagano uletio u Estoniju/Latviju/Litvaniju pod izgovorom spasavanja ruskog stanovnistva, da NATO ode. Al sta fali, nije nas problem, jel?
Balkan da ne spominjem.
Dosli bi drugi i "bez rukavica" ti uzeli sve sto imas. Bolio bi ih kurac, a drugi nikad ne bi ni saznali da si ikad postojao, jer ne postoje mediji koji bi to prenjeli.
Amerika - veliki izazivac ratova.
Ostatak svijeta - miroljupci.

Balkan da ne spominjem.
Dosli bi drugi i "bez rukavica" ti uzeli sve sto imas. Bolio bi ih kurac, a drugi nikad ne bi ni saznali da si ikad postojao, jer ne postoje mediji koji bi to prenjeli.
Amerika - veliki izazivac ratova.
Ostatak svijeta - miroljupci.
- Gojeni H
#340 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Mozemo tako posmatrati stvari.daddy-kool wrote:Najbolji primjer je naša avlija, BiH i Evropa.Gojeni H wrote:
Realno nije za ocekivati da se SAD preko noci povuce unutar svojih granica.
Neka se USA povuče iz Evrope i ostavi sigurnost kontinenta u evropskim rukama, koliko sutra bi kod nas došao Putin i gledali bi sasvim dugačije odnose na kontinentu. Misliš da Poljaci vjeruju Nijemcima ili Francuzima da bi ovi ratovali u odbrani Poljske od neke ruske invazije, pomoći, humanitarne akcije, instaliranja priateljskog režima, referenduma i sl.
Bez vojnog prisustva USA na ovom kontinentu mišljenja sam da bi se i EU brzo raspala.
Doduše, gubitkom Evrope ne bi više bili jedina supersila tako da se taj scenario može i isključiti.
Medjutim, ne postoji ozbiljan sigurnosni analiticar koji procjenjuje da bi SAD mogle intervenisati u slucaju okupacije Baltickih zemalja.
Prije nekoliko mjeseci je bila prilicno opsezna analiza u the Economistu ili Newsweek (ne mogu tacno da se sjetim), gdje su se autori bavili ovom temom.
Po procjeni skoro svih analiticara, linija koju SAD ne mogu probaviti ide negdje izmedju Poljske i Njemacke.
Podijeljena su misljenja da li bi SAD bile spremne d intervenisu u slucaju Finske, npr.
Sto se tice BiH, mozemo govoriti o zaustavljanju rata ili nametanju nepravednog mira, zavisno iz kojeg ugla se gleda.
Ukoliko procitamo skoro bilo sta od George-a Friedman-a, vidjecemo da je stanje kakvvo jeste u Bosni, takvo namjerno ostavljeno.
https://en.wikipedia.org/wiki/George_Friedman
Necemo biti naivni i misliti da bilo koji americki predsjednik moze uvesti znacajnije promjene u vanjskoj politici.
Preko 3 milijarde vojne pomoci Izraelu ce se nastaviti, isto kao i podrska rezimima poput egipatskog ili saudijskog.
Ono sto se moze promijeniti je apetit za ratove. Nemamo nikakvog razloga da vjerujemo da Hillary nece nastaviti ono sto je do sada radila, a to je kreiranje kriza i ratova.
Donald Trump nema takav luksuz. Njegov prioritet je rjesavanje imigrantskog problema.
- jeza u ledja
#341 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
George Friedman je smijesan lik. Ja sam ga licno upoznao
. Ne postuju ga vise ni ljudi koji rade za njega. Proslavio se davno sa nekim predvidjanjima ali od tada je toliko toga nalupao, i njegova firma (u koju sam se pokusavao uvaliti
) se bavi stvarima koje su pocele biti na nivou teorija zavjere i slicnih gluposti. Konta frajer da je Nostradamus pa predvidja razne gluposti. Da vidis kakve newsletters dobijam od njih.
Sto se tice tog rata na Baltiku moguce. Ja se ne sjecam tog clanka iz Economista, kojeg redovno citam, ali eto mozda sam propustio. Bilo je nesto slicno o nekim scenarijima ali ne sjecam se tih detalja koje spominjes.
Sto se tice tog rata na Baltiku moguce. Ja se ne sjecam tog clanka iz Economista, kojeg redovno citam, ali eto mozda sam propustio. Bilo je nesto slicno o nekim scenarijima ali ne sjecam se tih detalja koje spominjes.
-
daddy-kool
#342 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Sjećam se tog članka, ja sam ga pročitao u Foreignpolicy, radilo se o RAND studiji čiji su zaključci da treba unaprijediti posture prema Rusiji i prepozicionirati određene snage da bi pojačali odbranu od eventualnog prvog udara. Međutim, ja se slažem sa Trumpom u jednoj stvari, a to je da se evropljani moraju natjerati da više troše na NATO i da daju konkretniji doprinos. Njegova priča o povlačenju iz Evrope je u strateškom smislu potpuna glupost, osim ako nije prijetnja da se uozbilje evropske zemlje.
Previše se z. Evropa opustila sa krahom SSSR, smanjila drastično potrošnju na vojsku, te se potpuno i gotovanski oslonila na USA da rješava političke i vojne probleme u i oko kontinenta. Sada kada su još dobili buffer u vidu "nove Evrope" prema Rusiji te se još više uljuljkali. Poljaci, a i ostali koji su izloženiji Rusima, potpuno drugačije doživljavaju NATO i odnose sa Rusijom. Šteta da npr ovog čovjeka nisu stavili na čelo NATO pakta.The real estate magnate who once said he gets his national security advice “from the shows” has also keyed into longtime criticisms of the alliance: that it is too slow to evolve to emerging threats, and the US carries too much of the weight financially and militarily.
In one of his last major addresses, then-Defense Secretary Robert Gates, a Republican who served the administrations of both Presidents George W. Bush and Barack Obama, warned of a “dim, if not dismal future” of “military irrelevance” for NATO if Europeans didn't invest more. Under NATO bylaws, members are supposed to spend 2 percent of their GDP on defense. Apart from the US, only four of the 27 other member countries do.
- jeza u ledja
#343 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
I ja se slazem s tim. Sad skontaj koliko love imaju da usmjere na druge stvari, recimo socijalne programe, i onda pricamo o uspjesnosti sistema.
A ako im ne treba NATO, bujrum, da vidimo kako ce guza da radi kad se medzed razgoropadi. U Libiji mnogo vece interese ima Evropa nego SAD, ali mi cemo zato o Libiji pricati kao problemu uzrokovanom i potpaljivanom s druge strane okeana.
Na dvije stolice se sjedi, a u svemu zivom se soli Amerima pamet.
A ako im ne treba NATO, bujrum, da vidimo kako ce guza da radi kad se medzed razgoropadi. U Libiji mnogo vece interese ima Evropa nego SAD, ali mi cemo zato o Libiji pricati kao problemu uzrokovanom i potpaljivanom s druge strane okeana.
-
Fudo387
#344 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ovo sve maskirani simpatizeri Trumpa.jeza u ledja wrote:I ja se slazem s tim. Sad skontaj koliko love imaju da usmjere na druge stvari, recimo socijalne programe, i onda pricamo o uspjesnosti sistema.![]()
- Gojeni H
#345 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
daddy-kool wrote:Sjećam se tog članka, ja sam ga pročitao u Foreignpolicy, radilo se o RAND studiji čiji su zaključci da treba unaprijediti posture prema Rusiji i prepozicionirati određene snage da bi pojačali odbranu od eventualnog prvog udara. Međutim, ja se slažem sa Trumpom u jednoj stvari, a to je da se evropljani moraju natjerati da više troše na NATO i da daju konkretniji doprinos. Njegova priča o povlačenju iz Evrope je u strateškom smislu potpuna glupost, osim ako nije prijetnja da se uozbilje evropske zemlje.
Previše se z. Evropa opustila sa krahom SSSR, smanjila drastično potrošnju na vojsku, te se potpuno i gotovanski oslonila na USA da rješava političke i vojne probleme u i oko kontinenta. Sada kada su još dobili buffer u vidu "nove Evrope" prema Rusiji te se još više uljuljkali. Poljaci, a i ostali koji su izloženiji Rusima, potpuno drugačije doživljavaju NATO i odnose sa Rusijom...The real estate magnate who once said he gets his national security advice “from the shows” has also keyed into longtime criticisms of the alliance: that it is too slow to evolve to emerging threats, and the US carries too much of the weight financially and militarily.
In one of his last major addresses, then-Defense Secretary Robert Gates, a Republican who served the administrations of both Presidents George W. Bush and Barack Obama, warned of a “dim, if not dismal future” of “military irrelevance” for NATO if Europeans didn't invest more. Under NATO bylaws, members are supposed to spend 2 percent of their GDP on defense. Apart from the US, only four of the 27 other member countries do.
Na izradi analize je ucestvovao veci broj strucnjaka od imena.
Boldirani dio je upravo ono s cime se suocavaju, kako SAD, tako i istocno-evropske zemlje.
Analiticari su bili skepticni prema "zabrinutosti" Njemacke situacijom u Ukrajini. S druge strane, Balticke zemlje su bile skoro u stanju panike.
Na kraju su autori pokusali biti realni ... istocna Evropa bi bila izgubljena. Jednostavno nema apetita prema takvoj vrsti rizika. A i Amerikanci nisu previse zeljni ratova.
Da se zaustavimo na prostoru koji me interesuje ... ako SAD nisu spremne da intervenisu u slucaju okupacije neke NATO zemlje, treba biti lud pa vjerovati da bi bilo kakva pomoc dosla Bosni.
S obzirom da se Trump cini daleko otvorenijim i pragmaticnijim od Hillary, za vjerovati je da bi barem dao oruzje da se nesmetano ubijamo.
-
daddy-kool
#346 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Definitivno postoji jedna doza nepovjerenja i nesigurnosti u stvarne američke intencije u slučaju "fringe NATO countries", primarno baltičkih zemalja, Poljske, Rumunije i Turske (što je i nedavno bilo aktuelno). Pitanje je šta je i koliko spremna uraditi USA u hipotetskom slučaju ruske invazije na neku od ovih zemalja, tj koliko vrijedi njihova riječ, i još važnije da li iza tih riječi na kraju stoji nuklearno oružje. Sumnjičav sam i ja koliko i ti, a u onom intervju se može vidjeti da je i ovim zemljama jasno da će USA pokušati po svaku cijenu izbjeći sudar sa drugim gigantom.
Što se tiče Bosne, prije svega u se i u svoje kljuse, a nakon toga mi moramo tražiti saveznika u USA jer realno drugog i boljeg izbora nemamo.
Trump izgleda tako hohštaplerski, krkanski, cheesy i neuračunjivo da je meni zaista teško predvidjeti kako bi on odlučivao u nekim kritičnim situacijama. Ne kažem da bi Hillary bila puno bolja, i vrlo je moguće da si ti upravu. Ono što nama bi trebalo od Amerike /u nekom eventualnom sukobu sa Srbijom/ je nesmetan prolaz oružja, politička podrška i USAF podrška. Tu je, meni se čini, Hillary u prednosti.
Što se tiče Bosne, prije svega u se i u svoje kljuse, a nakon toga mi moramo tražiti saveznika u USA jer realno drugog i boljeg izbora nemamo.
Trump izgleda tako hohštaplerski, krkanski, cheesy i neuračunjivo da je meni zaista teško predvidjeti kako bi on odlučivao u nekim kritičnim situacijama. Ne kažem da bi Hillary bila puno bolja, i vrlo je moguće da si ti upravu. Ono što nama bi trebalo od Amerike /u nekom eventualnom sukobu sa Srbijom/ je nesmetan prolaz oružja, politička podrška i USAF podrška. Tu je, meni se čini, Hillary u prednosti.
- madesa
- jeza u ledja
#348 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
.madesa wrote:.
- Gojeni H
#349 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Cruz ubi u Wisconsinu.

- jeza u ledja
#350 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ocekivano.
Napisao sam prije otprilike mjesec, poceo se desavati preokret sa Trumpom. Pitao sam se je li taman na vrijeme, taman kasno da se promjeni pobjednik, a taman na vrijeme da bude totalno porazen (kad bude izabran) u novembru. Vidjecemo. Mislim da su i mediji poceli polako to skontavati.
Napisao sam prije otprilike mjesec, poceo se desavati preokret sa Trumpom. Pitao sam se je li taman na vrijeme, taman kasno da se promjeni pobjednik, a taman na vrijeme da bude totalno porazen (kad bude izabran) u novembru. Vidjecemo. Mislim da su i mediji poceli polako to skontavati.