Bolje da pise plemena nego etnije u ustavu.madner wrote:Mislim da je u recenici i, dok su ostali u zajednici sa konstuitivnim.
Fino sve pise, samo treba citati.
![]()
Nego gdje se pominju nacije u ustavu?
Fasisti medju Bosnjacima
- fosna2014
#326 Re: Fasisti medju Bosnjacima
- cyprus
#327 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Reče hAZNADARhAZNADAR wrote:Tipicno za mitomane. Svrstaju te u drugu krajnost ako nisi u njihovoj.![]()
-
Fudo387
#328 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Ne znam gdje se tacno spominju nacije u Ustavu, ali znam da nisu ofrlje napravili ovo,madner wrote:Mislim da je u recenici i, dok su ostali u zajednici sa konstuitivnim.
Fino sve pise, samo treba citati.
![]()
Nego gdje se pominju nacije u ustavu?

Dole na dnu stavke 24. imas 4 opcije, pa ti proberi.
Priznaj da si x metno kod one druge!
- madner
#329 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Pa nisu, fino pise etnija ili nacija. Kako inace da obuhvate nacionalne manjine koje priznajemo?
Znaci nema pecata u ustavu?
Kod mojih je neopredjeljenost tradicija.
-
Fudo387
#330 Re: Fasisti medju Bosnjacima
madner wrote:Pa nisu, fino pise etnija ili nacija. Kako inace da obuhvate nacionalne manjine koje priznajemo?![]()
-
PeppermintSA
#331 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Šta nasra sve čovjek... Ovo za Pinocheta je vrhunac.Atticus wrote:Po srpskim naciJonalistima i muslimanskim ateistima(zanimljiva konstrukcija) u ustašama su bili isključivo Bošnjaci.Jeste da se Ante Pavelić divio domaćim agama i begovima(i u nekim premišljanjima,mislio je vratiti zemlju agama,begovima i hrvatskim plemićima),ali Bošnjaci koji su bili,većinom u domobranima,dakle na silu mobilisani,u redovima vojske NDH,bili su ne pravilo,već incident.Mislim da u ustašama uopšte i nije bilo Bošnjaka,osim u Crnoj Legiji,ali to su bili oni koji su pobjegli ispod četničkog noža,većinom iz Podrinja,gdje su četnici napravili pokolj.Mnogo se,inače,piše o fašistima,nacistima i nije se mnogo odmaklo od one komunističke propagande iz "Priča partizanki".Ne treba zaboraviti da je Hitler došao na vlast,potpuno demokratski.Musolini je napravio jednu vrstu puča,ali,bar do invazije na Etiopiju,Musolini je bio neka vrsta italijanske majke.I dan danas,većina Italijana uopšte nema loše mišljenje o Musoliniju,kad sam čuo da ga upoređuju sa Titom...to sam čuo od nekoliko Italijana.Musolini je napao Grčku,pa je uz pomoć Njemaca okupirao.Prije okupacije,na vlasti u Grčkoj,bili su neka vrsta grčkih fašista(današnja Zlatna Zora,grčka fašistička partija,nastavlja da sledi put predratnih grčkih fašista),pa to nije sprečilo Musolinija da zarati sa njima.Hitler je napao Poljsku i ako je i tamo vladala neka vrsta fašista.Dakle,u Evropi tog doba,bilo je jako IN biti krajnji desničar.Daleki Istok je posebna priča,kolonijalne sile Britanija i Francuska su bez milosti vladale tim zemljama.Japan je brzo zauzeo cjelo područje,propagirajući "Azija Azijcima"i narodi tih zemalja su Japance dočekali kao oslobodioce(Sukarno,veliki prijatelj Tita,bio je japanski kolaboracionista,a Suharto,koji je pučem srušio Sukarna,u Jugoslaviji je važio kao fašista,a za vrijeme ww2 bio je u pokretu otpora protiv Japanaca).Inače u ex YU,lako se stavljala ta etiketa "fašiste",pa su tako i Pinočea nazivali fašistom,mada to nije bio i ex YU je jedina komunistička država koja nije prekinula diplomatske odnose sa Čileom posle svrgavanja Aljendea.Inače ljevičar Aljende je htio od Čilea da napravi novu Kubu,da gurne zemlju u siromaštvo,a sa Pinočeom,Čile je bila jedina Južnoamerička država koja nije bila u inflaciji i dužničkoj krizi,već je beležila ekonomski rast.Prema tome,domaći kafanski šatroljevičari i jugonostalgičari imaju istu spiku kao YU komunisti '70-ih.Ali mislim da ih ima zanemarljivo malo,većinom su to preobučeni srpsko-hrvatski naciJonalisti.
-
Atticus
#332 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Reče mi jednom gospon Ćiro-Sine,ne raspravljaj se sa budalom.Prvo ćete spustiti na svoj nivo,a onda te dobit na iskustvo.E pa,jaro,nisi moj nivo,a na tvoj,dolje,ne želim.PeppermintSA wrote:Šta nasra sve čovjek... Ovo za Pinocheta je vrhunac.Atticus wrote:Po srpskim naciJonalistima i muslimanskim ateistima(zanimljiva konstrukcija) u ustašama su bili isključivo Bošnjaci.Jeste da se Ante Pavelić divio domaćim agama i begovima(i u nekim premišljanjima,mislio je vratiti zemlju agama,begovima i hrvatskim plemićima),ali Bošnjaci koji su bili,većinom u domobranima,dakle na silu mobilisani,u redovima vojske NDH,bili su ne pravilo,već incident.Mislim da u ustašama uopšte i nije bilo Bošnjaka,osim u Crnoj Legiji,ali to su bili oni koji su pobjegli ispod četničkog noža,većinom iz Podrinja,gdje su četnici napravili pokolj.Mnogo se,inače,piše o fašistima,nacistima i nije se mnogo odmaklo od one komunističke propagande iz "Priča partizanki".Ne treba zaboraviti da je Hitler došao na vlast,potpuno demokratski.Musolini je napravio jednu vrstu puča,ali,bar do invazije na Etiopiju,Musolini je bio neka vrsta italijanske majke.I dan danas,većina Italijana uopšte nema loše mišljenje o Musoliniju,kad sam čuo da ga upoređuju sa Titom...to sam čuo od nekoliko Italijana.Musolini je napao Grčku,pa je uz pomoć Njemaca okupirao.Prije okupacije,na vlasti u Grčkoj,bili su neka vrsta grčkih fašista(današnja Zlatna Zora,grčka fašistička partija,nastavlja da sledi put predratnih grčkih fašista),pa to nije sprečilo Musolinija da zarati sa njima.Hitler je napao Poljsku i ako je i tamo vladala neka vrsta fašista.Dakle,u Evropi tog doba,bilo je jako IN biti krajnji desničar.Daleki Istok je posebna priča,kolonijalne sile Britanija i Francuska su bez milosti vladale tim zemljama.Japan je brzo zauzeo cjelo područje,propagirajući "Azija Azijcima"i narodi tih zemalja su Japance dočekali kao oslobodioce(Sukarno,veliki prijatelj Tita,bio je japanski kolaboracionista,a Suharto,koji je pučem srušio Sukarna,u Jugoslaviji je važio kao fašista,a za vrijeme ww2 bio je u pokretu otpora protiv Japanaca).Inače u ex YU,lako se stavljala ta etiketa "fašiste",pa su tako i Pinočea nazivali fašistom,mada to nije bio i ex YU je jedina komunistička država koja nije prekinula diplomatske odnose sa Čileom posle svrgavanja Aljendea.Inače ljevičar Aljende je htio od Čilea da napravi novu Kubu,da gurne zemlju u siromaštvo,a sa Pinočeom,Čile je bila jedina Južnoamerička država koja nije bila u inflaciji i dužničkoj krizi,već je beležila ekonomski rast.Prema tome,domaći kafanski šatroljevičari i jugonostalgičari imaju istu spiku kao YU komunisti '70-ih.Ali mislim da ih ima zanemarljivo malo,većinom su to preobučeni srpsko-hrvatski naciJonalisti.
-
PeppermintSA
#333 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Klasični fašizam se nikad neće pojaviti u Bošnjaka prvenstveno zbog prirode Islama.
Međutim, on će biti zamijenjen klerikalizmom i nacionalizmom koji je već uveliko tu. Uslovi su svi ispunjeni: Sve glasnija priča o nacionalnoj državi, teorija krvi i tla, pseudoistorija koja treba dokazati da su Bošnjaci i Bosna stariji od ameba, mitologizacija mučeništva - naši ideolozi će koristiti Srebrenicu u istu svhu u koju su Srbi koristili Kosovo i Jasenovac što se već može i vidjeti, nemogućnost objektivne istoriografije ili ono što dr. Tvrtko Jakovina naziva NBO-izacijom rata.
Taj proces će dovesti do kretanja u desno - možda ne u politički artikulisanom smislu, ali sigurno u društvenom. Gledaćemo unazad, liberalne vrijednosti će padati u drugi plan dok će tradicionalističke postajati sve bitnije itd. Na kraju krajeva, sve se to dešava. Dovoljno je reći da je veći promiskuitet vladao u Sarajevu krajem 70-ih nego što je danas. To je možda banalna kategorija kada gledamo jedno društvo, međutim kultura seksualnosti govori mnogo o ovoj temi.
Šta hoću reći? Siguran sam da se među Bošnjacima neće pojaviti crnokošuljaši, ali za očekivati je neku simbiozu neosmanizma po pitanju društvenih odnosa (patrijarhat, vjera, porodica, brak, moral, društveni status), te primitivnog balkanskog nacionalizma po pitanju politike i države. To je sigurno. I mene kao Bošnjaka više to iritira nego što me iritiraju Četnici ili Ustaše. Svako treba svoju avliju očistiti.
Međutim, on će biti zamijenjen klerikalizmom i nacionalizmom koji je već uveliko tu. Uslovi su svi ispunjeni: Sve glasnija priča o nacionalnoj državi, teorija krvi i tla, pseudoistorija koja treba dokazati da su Bošnjaci i Bosna stariji od ameba, mitologizacija mučeništva - naši ideolozi će koristiti Srebrenicu u istu svhu u koju su Srbi koristili Kosovo i Jasenovac što se već može i vidjeti, nemogućnost objektivne istoriografije ili ono što dr. Tvrtko Jakovina naziva NBO-izacijom rata.
Taj proces će dovesti do kretanja u desno - možda ne u politički artikulisanom smislu, ali sigurno u društvenom. Gledaćemo unazad, liberalne vrijednosti će padati u drugi plan dok će tradicionalističke postajati sve bitnije itd. Na kraju krajeva, sve se to dešava. Dovoljno je reći da je veći promiskuitet vladao u Sarajevu krajem 70-ih nego što je danas. To je možda banalna kategorija kada gledamo jedno društvo, međutim kultura seksualnosti govori mnogo o ovoj temi.
Šta hoću reći? Siguran sam da se među Bošnjacima neće pojaviti crnokošuljaši, ali za očekivati je neku simbiozu neosmanizma po pitanju društvenih odnosa (patrijarhat, vjera, porodica, brak, moral, društveni status), te primitivnog balkanskog nacionalizma po pitanju politike i države. To je sigurno. I mene kao Bošnjaka više to iritira nego što me iritiraju Četnici ili Ustaše. Svako treba svoju avliju očistiti.
-
PeppermintSA
#334 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Popij malo vode ako si žedan.Atticus wrote: Reče mi jednom gospon Ćiro-Sine,ne raspravljaj se sa budalom.Prvo ćete spustiti na svoj nivo,a onda te dobit na iskustvo.E pa,jaro,nisi moj nivo,a na tvoj,dolje,ne želim.
-
Atticus
#335 Re: Fasisti medju Bosnjacima
HAHAHAHAHAHA...Š'a ima,ba,kod Šarana?PeppermintSA wrote:Popij malo vode ako si žedan.Atticus wrote: Reče mi jednom gospon Ćiro-Sine,ne raspravljaj se sa budalom.Prvo ćete spustiti na svoj nivo,a onda te dobit na iskustvo.E pa,jaro,nisi moj nivo,a na tvoj,dolje,ne želim.
-
PeppermintSA
#336 Re: Fasisti medju Bosnjacima
E'o pozdravlja te.Atticus wrote:HAHAHAHAHAHA...Š'a ima,ba,kod Šarana?PeppermintSA wrote:Popij malo vode ako si žedan.Atticus wrote: Reče mi jednom gospon Ćiro-Sine,ne raspravljaj se sa budalom.Prvo ćete spustiti na svoj nivo,a onda te dobit na iskustvo.E pa,jaro,nisi moj nivo,a na tvoj,dolje,ne želim.
-
kolegione
#337 Re: Fasisti medju Bosnjacima
PeppermintSA wrote:Klasični fašizam se nikad neće pojaviti u Bošnjaka prvenstveno zbog prirode Islama.
- Gojeni H
#338 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Upravo kako sam i rekao, Dzemo ne zna kud udara. Nekad bi u zemlju propao da se nasao na istom mjestu sa simpatizerima Daria Kordica, danas se osjeca usamljenim i odbacenim.Banksy wrote:Simpatizer, pobornik, zagovornik, aktivista, uvijaj to kako hoćeš.Gojeni H wrote:
Dzemo fakat u zadnjih 10-ak godina ne zna kud goni, ali nije on fasista, daleko od toga.
I daleko je on od ludosti, naravno. Ludi i ''oni koji ne znaju kud gone'' ne dobijaju pažnju i vrijeme u medijima.
ETIČKO SUDIŠTE: Kao zločinci osuđeni Josip Broz Tito i Zoran Milanović
Listopad 31, 2015
Hrvatsko nacionalno etičko sudište, (HNES) utemeljeno pri Hrvatskom žrtvoslovnom društvu, u okviru svoje stvarne nadležnosti provelo je postupak razmatranja etičke odgovornosti Josipa Broza Tita za djela genocida i drugih zločina počinjenih nad hrvatskim narodom, kao i njegovih ideoloških sljedbenika predvođenih Zoranom Milanovićem i o tome donijelo odluku o etičkoj osudi.
Hrvatsko nacionalno etičko sudište ovu odluku temelji na znanstvenoj podlozi i na rezultatima provedene višemjesečne javne rasprave, pri čemu se polazilo od općepoznate činjenice da su brojni Hrvati tijekom Drugoga svjetskoga rata kao i u poslijeratnom razdoblju stradali samo zbog toga jer su bili neprihvatljivi jugokomunističkoj ideologiji.
Predsjednik HBNES-a dr. Zvonimir Šeparović predstavio je suradnike kao i nazočne žrtve-svjedoke: Vinko Vice Ostojić, Marko Veselica, Nikola Štedul, Ante Glibota, Marko Veselica, Anto Kovačević, prof. Džemaludih Latić, Antun Kikaš….
Govorili su potom Eva Kirchmayer Bilić, Marko Veselica, Nikola Štedul, Ante Glibota, Anto Kovačević, Džemaludin Latić i Mladen Pavković.
Prepuna dvorana Lisinski digla se na noge i poklonila haškom uzniku Dariju Kordiću koji je posebno pozdravljen.
Šeparović je uvodno izlaganje završio pozdravom ”Za dom”, na što dvorana glasno odgovorila “Uvijek!”
U proteklih godinu dana Etičko sudište sudilo je Ivi Josipoviću, Stipi Mesiću, Vesni Pusić, Miloradu Pupovcu, Budimiru Lončaru, Vesni Teršelić ...
http://www.maxportal.hr/eticko-sudiste- ... milanovic/
Bez obzira, nema razloga da ga ne zapitamo je l' normalan.
- Gojeni H
#339 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Ukoliko je islam faktor zbog kojeg se fasizam ne moze pojaviti u bosnjackom narodu, a jeste, onda imamo problem s nacionalizmom, jer islam navodno ne priznaje naciju.PeppermintSA wrote:Klasični fašizam se nikad neće pojaviti u Bošnjaka prvenstveno zbog prirode Islama.
Ukoliko se zadubimo u islamska ucenja, vidjecemo da islam ne sprjecava patriotizam ni ponos vlastitom nacijom, ali sprjecava da to bude ucinjeno na racun ostalih, odnosno da se covjek smatra boljim pripadnoscu svojoj naciji.
Klerikalizam moze samo uslovno biti faktor u politickom opredjeljenju Bosnjaka, jer po pravilu islam nema klera. IVZ BiH je izuzetak od pravila s obzirom na nacin na koji je nastala i opstaje. Historijski gledano, IVZ moze podrzavati neku politicku opciju, ali nikada nije predstavljala politicki faktor sama po sebi.
Bosnjaci i teorija krvi i tla nikako ne mogu zajedno, vec si sam ustvari objasnio, ali si kasnije kontrirao samom sebi. Islam, kao znacajan faktor u nacionalnoj svijesti Bosnjaka, te tradicija historijske inkluzije muslimana drugih nacionalnih i kulturoloskih tradicija u bosnjacki korpus ne dopustaju ovakav luksuz.
Bosnjaci, napose Bosnjaci istocne Bosne i dijelom Bosanske Krajine, jednim od dubljih uzroka nespremnosti na agresiju i genocida vide u cinjenici da prosla stradanja Bosnjaka nisu bila dovoljno javna i istrazena. Postoji apsolutni konsenzus u bosnjackom narodu da se ne smije zaboraviti.
Ne postoji konsenzus da li se smije oprostiti.
Da li postoji opasnost od zatvaranja i kulta zrtve? - MIslim da postoji, ali se ovo moze prevazici iskljucivo obrazovanjem, te drustvenom strategijom koja bi zahtijevala od politickih predstavnika garancije da imamo barem priliku da se odbranimo. Ekonomski napredak je neophodan kao podrska sigurnosti naroda te samopouzdanju pojedinca.
Sve drzave nastale iz raspada Jugoslavije, osim Bosne, su uvijek imale svoje mikrokulture. Danas su te mikrokulture dobile znacaja, a Bosna, ili barem njen neokupirani dio, tek pocinje da upoznaje sebe. Kakogod, nijedna od ovih uslovno receno mikrokultura nije ostrvo.
Dakle, dokgod je Pinka i Farme, srpska vulgarna subkultura ce se prenositi na bosnjacku omladinu.
Svijet je postao globalno selo. Progres nema milosti prema porodici i tradiciji. Veliki broj mladih ljudi je otisao u svijet ostavljajuci stare roditelje u Bosni. Ti roditelji nisu njih ostavili kada su im bili potrebni. Ali, ljudi idu za prilikama i porodice pucaju.
Niko vise nece da zivi od zemlje i u seoskim sredinama. Rijetka su okupljanja ljudi jer je ugodnije lajkovati se preko fejsa. Niko nema vremena ... cijena progresa, koja nije zaobisla Bosnjake.
Za razliku od tebe, ja ne vidim nista lose u vjeri, tradiciji i ocuvanju nacionalnih tradicija, ali nisam nerealan ... treba sacuvati sto se moze, jer moderni svijet jede i jace kulture i tradicije nego sto su nase.
-
hAZNADAR
#340 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Sve to ima logike - ali da li konzervativizam treba tumaciti kao fasizam?PeppermintSA wrote:Klasični fašizam se nikad neće pojaviti u Bošnjaka prvenstveno zbog prirode Islama.
Veci promiskuitet je vladao 70-tih u cijeloj Evropi i sire. To je bila takva epoha. Danas su unuci konzervativniji i moralniji od svojih nana i deda. Cijele studije su napisane o tome.
Mene kao Bosnjaka isto tako nervira smece u sopstvenoj avliji ali me vise nerviraju razliciti arsini kod nasih ljevicara gdje po pravilu sebe i svoje smatraju nizom kategorijom.
Dakle, u redu je da je nacionalizam default u okruzenju i ostatku Evrope ali zvona zvone na uzbunu kada se do desava Bosnjacima. Nacionalne drzave su takodjer default i opceprihvaceno - a ista ideja kod nas je fasizam.
Bosnjaci nece nikada moci dokazati da su historijski stariji i amebe - prosto zato sto im je privilegija da se prizna da je Bosna postojala i Bosnjani. Bosnjaci nece nikada moci izigravati hegemoniste koji namecu drugima svoje ime jezika i nacije prosto zato sto je privilegija da se to prizna da uopce postoji i ima osnovu.
I vidi cuda - u opcem poimanju historije i kulture drugih je opceprihvaceno i nije diskutabilno mnogo toga. A na samu pomisao da se Bosna i Bosnajci mogu staviti u isti rang - joj evo fasizma, mitomanije, hegemonije,..
A nedaj Boze da krenemo skole, bolnice,.. imenovati po vjerskim ucenjacima ili vjerskim imenicama koje postoje u svakom gradu u Evropi. Ma da samo kopiramo americki standard u drustvu glede odnosa prema naciji i vjeri - ma i fasizam bi tu bio mala maca.
Koliko puta se samo ovdje ljudi prozivaju za mitomaniju ako samo utvrde da postoji tradicija i spomen bosanskog jezika i Bosnjaka? Koliko puta se ovdje ljudi prozovu za klerofasizam ako traze ravnopravnost.
Krace receno - koliko god Bosnjaci vise nalikuju Evropljanima i kopiraju Evropljanje - toliko domaci ljevicari dizu uzbunu na fasizam.
Srebrenica nece nikada moci biti "neobjektivna historiografija" jer nam je danasnji zivot posljedica toga. Nije to isto kao srpski Jasenovac poslije WWII, jer je tada fasizam bio pobijedjen i postojala generalna osuda toga. Kamo srece da je isto danas po pitanju Srebrenice.
Problem je sto se opce poimanje nacionalizma tumaci samo kao srpski. Koji je unikatan u svojoj bizarnosti i na balkanu i u svijetu. Bosnjaci itekako mogu imati umjeren nacionalizam po evropskom sablonu.
Slazem se da postoji opasnost od jacanja desnice. Ali to je itekako odgovornost i krivica domace ljevice. Ili ljidi sklonih ljevici ako zakljucimo da prava ljevica ne postoji. Nacionalizam je neminovnost jer zivimo na kontinentu gdje je to default i osnova. Ukoliko se ljevica ogradi od toga i nastavi sa dvostrukim arsinima - imaju igraci koji ce preuzeti barjak. Ljevica ne samo da ima nacionalizam u Evropi i nacionalni predznak - vec nerjetko je prvi zagovornik i nositelj toga.
Fasizam ovdje treba prvo detaljno definisati. Bice ga u Bosnjaka svakako jer ga svako drustvo ima - ali ne u tolikoj mjeri da bude opasnost. To je isuvise specijalna kategorija i specijalna politika.
Fasizam nije ako bosnjacko drustvo nalikuje opcim evropskim standardima. Osim jugoslovenima kojima u glavama jednostavno nema mjesta za novog igraca istog ranga.
- madner
#341 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Evropski nacionalisto ogranicenih sposobnosti i skromnih kapaciteta, koji evropski nacionalizam danas forsira etniju?
Na ciji tacno nacionalizam se treba ugledati i kako se isti manifestuje?
- dustaban
#342 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Ne znam je li normalan ili nije ali, ako ste gledali zadnju emisiju kod Duske, on je definitivno fasistoidan.Gojeni H wrote:Upravo kako sam i rekao, Dzemo ne zna kud udara. Nekad bi u zemlju propao da se nasao na istom mjestu sa simpatizerima Daria Kordica, danas se osjeca usamljenim i odbacenim.Banksy wrote:Simpatizer, pobornik, zagovornik, aktivista, uvijaj to kako hoćeš.Gojeni H wrote: Dzemo fakat u zadnjih 10-ak godina ne zna kud goni, ali nije on fasista, daleko od toga.
I daleko je on od ludosti, naravno. Ludi i ''oni koji ne znaju kud gone'' ne dobijaju pažnju i vrijeme u medijima.ETIČKO SUDIŠTE: Kao zločinci osuđeni Josip Broz Tito i Zoran Milanović
Listopad 31, 2015
...
Predsjednik HBNES-a dr. Zvonimir Šeparović predstavio je suradnike kao i nazočne žrtve-svjedoke: Vinko Vice Ostojić, Marko Veselica, Nikola Štedul, Ante Glibota, Marko Veselica, Anto Kovačević, prof. Džemaludih Latić, Antun Kikaš….
...
Šeparović je uvodno izlaganje završio pozdravom ”Za dom”, na što dvorana glasno odgovorila “Uvijek!”
...
Bez obzira, nema razloga da ga ne zapitamo je l' normalan.
Njemu su komunisti krivi za sve, a ponajvise Tito... sto nije bio musliman!
I inace mi ide na kuratz ova bosnjacka prica kako su im komunisti smjestili naziv Muslimani, ne shvacajuci da je ubacivanje muslimanske komponente u srpsko-hrvatsku pricu, pod bilo kojim nazivom, najveci i kljucni preduvjet njihovoj nacionalnoj artikulaciji. Ko misli da je to malo i da se moglo uciniti drugacije i bolje, taj jede gowna.
Uostalom, Grebo mu je fino uzvratio - evo zadnjih 25 godina vam komunisti ne smetaju, sta ste napravili?
Ali dzaba, Laticevoj paranoji i bezobrazluku nema kraja ("komusti upravljaju Islamskim fakultetom..."
A on mu ga dodje glasnogovornik dobrog dijela Bosnjaka...
- Alfons Kauders
#343 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Dobrog dijela = trojicedustaban wrote: Ne znam je li normalan ili nije ali, ako ste gledali zadnju emisiju kod Duske, on je definitivno fasistoidan.
I inace mi ide na kuratz ova bosnjacka prica kako su im komunisti smjestili naziv Muslimani, ne shvacajuci da je ubacivanje muslimanske komponente u srpsko-hrvatsku pricu, pod bilo kojim nazivom, najveci i kljucni preduvjet njihovoj nacionalnoj artikulaciji. Ko misli da je to malo i da se moglo uciniti drugacije i bolje, taj jede gowna.
Uostalom, Grebo mu je fino uzvratio - evo zadnjih 25 godina vam komunisti ne smetaju, sta ste napravili?
Ali dzaba, Laticevoj paranoji i bezobrazluku nema kraja ("komusti upravljaju Islamskim fakultetom...") a o njegovom fasistickom izjednacavanju Pavelica i Tite je suvisno govoriti.
Koliko su bitni ljudi poput Fatmira i Dzeme? Da sad izadjes u grad i radis anketu, sta mislis koliko bi ljudi uopste znalo ko su? 50%? 10%? 5%?
- dustaban
#344 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Daj boze da je tako. Po prostoru i znacaju koji mu se pridaje, rekao bih da je to mnogo vise...Alfons Kauders wrote:Dobrog dijela = trojicedustaban wrote: Ne znam je li normalan ili nije ali, ako ste gledali zadnju emisiju kod Duske, on je definitivno fasistoidan.
Ali dzaba, Laticevoj paranoji i bezobrazluku nema kraja ("komusti upravljaju Islamskim fakultetom...") a o njegovom fasistickom izjednacavanju Pavelica i Tite je suvisno govoriti.
Koliko su bitni ljudi poput Fatmira i Dzeme? Da sad izadjes u grad i radis anketu, sta mislis koliko bi ljudi uopste znalo ko su? 50%? 10%? 5%?
- Alfons Kauders
#345 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Ja ne pamtim kada je iko pomenuo ovu dvojicu u bilo kakvoj raspravi mimo foruma... Obicni ljudi nemaju blage veze ko su...dustaban wrote:Daj boze da je tako. Po prostoru i znacaju koji mu se pridaje, rekao bih da je to mnogo vise...Alfons Kauders wrote:Dobrog dijela = trojicedustaban wrote: Ne znam je li normalan ili nije ali, ako ste gledali zadnju emisiju kod Duske, on je definitivno fasistoidan.
-
VjecitiStudent
#346 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Tako to na kraju biva kad je vladajući diskurs "da je Hitler bio dobar za Bošnjake".
Genocid novokomponovanih “antifašista”
20.04.2016
Braća Halide Repovac, supruge Alije Izetbegovića, Muhamed i Bakir bili su istaknuti članovi komunističke omladine. Izgubili su zbog toga glavu, a zet im je, kad je došao na vlast, oduzeo spomen-ulicu
PIŠE: VLASTIMIR MIJOVIĆ
Koliko puta ste se iznervirali u svom gradu, a posebno Sarajlije, Mostarci, Tuzlaci ili Banjalučani, kad vam se po glavi motalo po dva ili tri, čak i četiri naziva jedne te iste ulice? I kad vam je bilo jasno zašto je nekad tako nazvana, najčešće niste mogli razjasniti zašto joj je je ime odjednom promijenjeno. Doduše, nismo mi baš pismen i obrazovan narod, ne znamo dovoljno ni o svojoj prošlosti, pa nam neka velika imena često nisu bila ni poznata. Stoga nas i nije nervirala eventualna nepravda u oduzimanju nečijeg imena nekoj ulici; jednostavno nas je zbunjivala ta zbrka sa nazivima.
Često mi se taj ringišpil sa imenima ulica i škola vrtio po glavi, ali kad sam upoznao Agana Bostandžića, amidžića legendarnog sarajevskog ilegalca i narodnog heroja, u punom svjetlu mi se ukazala ta zbrka u glavama onih koji su nakon posljednjeg rata umislili da su bogomdani, pa su krenuli da – po svojim kriterijima – mijenjaju i imena ulica, škola i kulturnih ustanova. Ili su to totalne moralne nule ili apsolutne neznalice – treće nema. A biće da je u pitanju, ipak, ono prvo.
Jer, ko je nego neko kome je moral potpuno stran pojam mogao dirnuti u uspomenu na, na primjer, Agana Bostandžića. Imao je u Sarajevu i školu i ulicu koje su decenijama (od 1959-e) nosile njegovo ime. Bio je čuveni ilegalac iz Valterove ekipe. I stradao je upravo provjeravajući da li je Valteru pripremana jedna zasjeda u Sarajevu.
Gestapovci su ga uhapsili na prevaru, potom mučili, jezik mu odsjekli jer nikoga nije htio da oda, a onda ga ubili. Bio je pojam hrabrosti, o njemu su govorili mnogi “časovi istorije” predavani novim, socijalističkim generacijama.
Njegov amidžić Bato, koji je po njemu dobio ime Agan, danas živi u Češkoj. Bar je njegovim imenom, kad to već Sarajevo nije umjelo, sačuvana uspomena na jednog velikog antifašistu.
Šta reći za ove koji danas vladaju, koji se busaju u prsa tvrdnjama da su veliki antifašisti, a zatrli su uspomene na velike antifašiste iz jednog ranijeg perioda. Nad njima su počinili veliku čistku, nešto nalik – genocidu! Stoga se pitam koliko je njihov antifašizam iskren, znaju li oni uopšte šta je to. Kako mogu da iz sjećanja brišu ime nekog ko je život izgubio u borbi protiv fašizma, a da jednoj školi, na primjer, daju ime po čovjeku (Alija Nametak) koji je u svojoj knjizi “Sarajevski nekrologij” za neke smrtovnice muslimanskih familija govorio da su “zapoganjene”. To su bile one u kojim je na spisku ožalošćene rodbine bilo i neko nemuslimansko prezime. Veliki je to bio “antifašista” i “Bosanac”, Bože nas od takvih sačuvaj!
O vlastima koje su se uhvatile te rabote još 1993-e, a udarnički po izmjenama udarile 1996., nije očekivati nikakav stid. No, zar se ne bi trebali postidjeti mi koji gledamo taj genocid tobošnjih antifašista nad onim koji su to istinski bili?
(Na internet adresi http://sarajevo.co.ba/o-sarajevu/ulice-grada-sarajeva možete steći uvid u sve – a na stotine ih je – ulica kojim su nakon 1995-e promijenjena imena.)
Nestale su u Sarajevu i ulice jevrejskih komunističkih ilegalaca Šaloma Albaharija, Morica-Moce Saloma i drugih. Ni “svoju” školu ni ulicu nema više ni Ahmet Fetahagić zvani Čelik, legendarni krajiški komandat.
Mnoge generacije školu u ulici Logavina pamte po imenu Razije Omanović, narodnog heroja i borca narodnooslobodilačke borbe. Bista ove velike žene i antifašiste i danas se čuva u prostoru škole. No, ime ustanove je promijenjeno, dopalo je Mula Mustafi Bašeskiji.
Nema u Sarajevu više ni ove vrste spomena na, na primjer, Slavišu Vajnera-Čiču, Iliju Grbića, Mustafu Golubića, Radojku Lakić i još desetine antifašista i partizana koji su izgubili život između 1941. i 1945-e godine, u vrijeme kad je BiH (i tadašnja Jugoslavija) postala dio slavnog svjetskog ešalona antifašizma, koji je na kraju slomio Hitlera, njegove saveznike i sluge.
No, nacionalisti su dočekali svojih pet minuta. Poštari danas hodaju po nekim novim adresama, nazvanim često po ljudima koji ništa dobro ovoj zemlji nisu dali, osim što su bili uskogrudi nacionalisti!
Ovu veliku blamažu priredili su nam oni koji ne mogu da razluče antifašizam, kao svjetsku vrijednost i baštinu koju treba brižljivo da njegujemo, i socijalizam koji, kao sistem, nakon nihove smrti nije bio u sjaju koji je obećavao. Ovu bruku servirali su nam – osvetnici!
A koliko je to daleko išlo, najbolje govori primjer iz porodice Izetbegović. Braća Halide Izetbegović, supruge osnivača SDA Alije, Muhamed i Bakir Repovac u ranoj mladosti bili su istaknuti članovi komunističke omladine u Sarajevu. Zbog toga su bili često hapšeni i zlostavljani. Njihov angažman u antifašističkom pokretu koštao ih je i života. Muhamed je bio sasječen u komade četničkim kamama u pokušaju da dostavi hranu i odjeću partizanskom odredu u Mokrom, a Bakir je zvjerski mučen u sarajevskom leglu zločinca Maksa Luburića. A ulica, koja se po njima decenijama zvala (tačnije po Muhamedu), nestala je nakon dolaska na vlast njihovog zeta, Alije Izetbegovića! Sad je to neka – Nerkesijana!
Ako nisi antifašista i ako takve ne poštuješ, samim tim nisi fašista. No, nisi ni ništa dobro, ništa što bi ljudi trebali da cijene i neko kome treba da se dive.
http://mijovic.net/2016/04/genocid-novo ... tifasista/
- Šunj
#347 Re: Fasisti medju Bosnjacima
https://www.youtube.com/watch?v=QKgyNws0w4Q
Penzioner u Londonu na nadolazeći voz gurnuo ženu koja je na sebi imala hidžab - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/231483/penzio ... vEeHy.dpuf
Penzioner u Londonu na nadolazeći voz gurnuo ženu koja je na sebi imala hidžab - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/231483/penzio ... vEeHy.dpuf
- Gojeni H
#348 Re: Fasisti medju Bosnjacima
madner wrote:Evropski nacionalisto ogranicenih sposobnosti i skromnih kapaciteta, koji evropski nacionalizam danas forsira etniju?
Postajes emotivan. Get a grip, gubis kontrolu.
- Gojeni H
#349 Re: Fasisti medju Bosnjacima
VjecitiStudent wrote:
Tako to na kraju biva kad je vladajući diskurs "da je Hitler bio dobar za Bošnjake".

Haj' ohani malo, ljudski rod te ne mrzi, Bosnjaci te ne mrze, ...
-
Novak20
#350 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Kakve ovo ima veze sa temom ?Šunj wrote:https://www.youtube.com/watch?v=QKgyNws0w4Q