Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#326 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Tomahawk11 »

beobasket wrote:U Bosni vecina zivi na svome u svome i jedine troskove koje imaju po pitanju smjestaja su struja i voda.
:lol: :lol: :lol:
Dalje nisam ni citao :-)
Vidi se koliko ''poznajes'' prilike u BiH :mrgreen:
Bice da si ti neki klon onog Zviza ili kako se vec zvase.
Uglavnom, da ti olaksam, lupas gluposti.
Drzi se ti Danske ili vec gdje si :wink:
beobasket

#327 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by beobasket »

Tomahawk11 wrote:
beobasket wrote:U Bosni vecina zivi na svome u svome i jedine troskove koje imaju po pitanju smjestaja su struja i voda.
Koje druge troskove imas? Na familijarno nasljedstvo nema poreza. Kuce nisu na kredit jer su zidane jos za vrijeme stare drzave. Vecina lozi drva ili ugalj, eto sjeti se samo zagadjenja u Sarajevu. Imas racun za vodu i struju. Sta jos imas? Odrzavanje! Pa ima to isto u Danskoj. Znam ja dobro prilike u Bosni, jer 70 % familije zivi u Bosni. Ljudi nemojte biti smjesni. Nisam rekao da nema nasih koji mastaju o bosanskim cijenama a imaju danska primanja ali isto puno, puno ljudi u Bosni gleda na nas koji zivimo vani kao da beremo na granama pare. Porede nasa primanja sa zivotnim troskovima u Bosni.

Ako stvarno neko od vas misli kako neko ko zivi vani lezi na parama onda smo stvarno usli u zonu sumraka. Svi vi koji imate rodbinu po inostranstvu preupitajte se zasto nemaju auto u Monte Karlu, zasto nemaju vilu u Dubrovniku, zasto nemaju Penthouse u Sarajevu ili mozda u Londonu, Parizu... Ja cu vam reci zasto, i ako 20, 25, a mozda i 30 godina borave u nekoj zapadnoj drzavi to nije jednako biti bogat, jer para nepada sa neba ili grana. I racuni nisu nesto sto samo u Bosni stancaju. A ovi sto su kupili kucicu ili stancic tamo gdje zive vjerujem kako medju njima ima primjera koji su sve to ucinili kako nebi neki od vas prigovaralai tipa: -"Vidi ga zivi gore 20 i kusur godina a jos uvjek podstanar". Jer obicno ta kafanska se zavrsi sa sljedecim: -"Ja da sam gore 10 godina imao bi...".

I samo da naglasim jednu stvar, u svakom modernom drustvu natalitet opada, zasto? Zato, jer moderno drustvo samo po sebi kosta mnogo para. U nafake i ostale izotericnosti se odaje paznja pretezno u siromasnim drustvima. Jarane nema od nafake nista ako roditelji nemaju za kifle.
manekenka u penziji

#328 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by manekenka u penziji »

Tomahawk11 wrote:

Nisam ni ja čitala, nema smisla se ubjeđivati.

Sreća njegova pa je na vrijeme pobjegao, taj u Bosni ne bi dana preživio kad u Danskoj samo kuka.

I ne razmnozavaj se, poštedi čovječanstvo svoje vrste. Svakako ti je preskupo.
HAVANA

#329 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by HAVANA »

beobasket wrote:
Tomahawk11 wrote:
Koje druge troskove imas? Na familijarno nasljedstvo nema poreza. Kuce nisu na kredit jer su zidane jos za vrijeme stare drzave. Vecina lozi drva ili ugalj, eto sjeti se samo zagadjenja u Sarajevu. Imas racun za vodu i struju. Sta jos imas? Odrzavanje! Pa ima to isto u Danskoj. Znam ja dobro prilike u Bosni, jer 70 % familije zivi u Bosni. Ljudi nemojte biti smjesni. Nisam rekao da nema nasih koji mastaju o bosanskim cijenama a imaju danska primanja ali isto puno, puno ljudi u Bosni gleda na nas koji zivimo vani kao da beremo na granama pare. Porede nasa primanja sa zivotnim troskovima u Bosni.

Ako stvarno neko od vas misli kako neko ko zivi vani lezi na parama onda smo stvarno usli u zonu sumraka. Svi vi koji imate rodbinu po inostranstvu preupitajte se zasto nemaju auto u Monte Karlu, zasto nemaju vilu u Dubrovniku, zasto nemaju Penthouse u Sarajevu ili mozda u Londonu, Parizu... Ja cu vam reci zasto, i ako 20, 25, a mozda i 30 godina borave u nekoj zapadnoj drzavi to nije jednako biti bogat, jer para nepada sa neba ili grana. I racuni nisu nesto sto samo u Bosni stancaju. A ovi sto su kupili kucicu ili stancic tamo gdje zive vjerujem kako medju njima ima primjera koji su sve to ucinili kako nebi neki od vas prigovaralai tipa: -"Vidi ga zivi gore 20 i kusur godina a jos uvjek podstanar". Jer obicno ta kafanska se zavrsi sa sljedecim: -"Ja da sam gore 10 godina imao bi...".

I samo da naglasim jednu stvar, u svakom modernom drustvu natalitet opada, zasto? Zato, jer moderno drustvo samo po sebi kosta mnogo para. U nafake i ostale izotericnosti se odaje paznja pretezno u siromasnim drustvima. Jarane nema od nafake nista ako roditelji nemaju za kifle.
Super je u bosni ako ti ,zena i 2 djece recimo imate primanja 4000km.Sa 1000 nije sigurno.A namotat ovde 4 milje je puno teze nego u danskoj tih tvojih hiljada nakih...Uostalom ako ti ne pase i smatras da si sposoban u ovom ludilu dovoljno zaraditi,vrati se.Ja sebe nisam vidio da ostanem zivjeti vani i vratio sam se.Vrati se i ti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#330 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Tomahawk11 »

beobasket wrote:

Pa sta mislis, da ovamo niko ne kupuje stanove, kuce, zemljiste, poslovne prostore?
Cuj zidane za vrijeme stare drzave. Pogledaj samo sta se izgradilo u Sarajevu u posljednjih 20 godina. Sve je to neko kupio.
Imam racun za vodu, struju, kablovsku, internet, telefon, smece....potrosacka korpa, gorivo...da ne nabrajam...
Ne mozes pricati o bosanskim cijenama i danskim primanjima niti obrnuto. Gledamo srazmjerno primanjima i cijenama u BiH i Danskoj, recimo.
Imam ja rodbine vani. Doduse, ne u Danskoj. Vjeruj, imaju i auta i stanove. Nisu ni kredit uzimali, zamisli.
Ne mozes ti nekog iz zapadnoevropske zemlje ubjedjivati da je lakse i bolje u Bosni. Nesto tu ne stima.
Al ko sto ti i Havana kaze, vrati se, ako ti tako bolje i jednostavnije izgleda. U suprotnom, nemoj truniti bezveze.
vješalica

#331 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by vješalica »

prog321 wrote:Djecija kolica 2000 maraka ? :lol:
kompleksi koštaju 2000 maraka
prije su se djeca podizala i vozala u kolicima koja možda danas ne vrijede ni 20 maraka
ali .....bolje da ne pišem
animals

#332 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by animals »

prog321 wrote:Djecija kolica 2000 maraka ? :lol:
Pa ima ih..
ja sam imao od 800 eura,
doduse dobio na poklon..
poslije 4 god , prodao ih za 200 eura..
ali isto tako imaih i od 200 eura solidni..
prog321

#333 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by prog321 »

De ba.
1600 za kolica u BiH ?
Ono kad odmalena učiš djete da se kurči. :-D
animals

#334 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by animals »

prog321 wrote:De ba.
1600 za kolica u BiH ?
Ono kad odmalena učiš djete da se kurči. :-D
Nije u BIH..
kad se moze za jedan telefon dati svake dvije god 700 eura, onda
kolica i nisu skupa..
kupis ih jednom u zivotu..
Zoya

#335 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Zoya »

Je li ta cifra od 2000 za svoju ili za tudju djecu? Ako je za tudju onda je previše.
prog321

#336 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by prog321 »

Ne znam zašto se kradu auta kada je isplativnije krasti dječja kolica?
Mazneš 3 mjesečno i dobar si :-D
animals

#337 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by animals »

prog321 wrote:Ne znam zašto se kradu auta kada je isplativnije krasti dječja kolica?
Mazneš 3 mjesečno i dobar si :-D
Mi kad smo prodavali kolica preko interneta,
prvo je zena stavila 300 eura..
i dodje mlada neka Austrijanka , trudna i kaze ima samo 200 eura,
zeni bila simpaticna i da joj za 200..
a ja kakav sam dao bi i djaba :D
prog321

#338 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by prog321 »

Mlade mamice bez muža su većinom bonboni.
Čim nađu muža odmah se zaružne :-D
animals

#339 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by animals »

prog321 wrote:Mlade mamice bez muža su većinom bonboni.
Čim nađu muža odmah se zaružne :-D
Sjebali smo temu sa kolicima..
a sta je tema uopce :D
prog321

#340 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by prog321 »

Jebo temu.
animals

#341 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by animals »

Ocemo onda sverc kolica za Bosnu :D :D
animals

#342 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by animals »

Ima i ona za stare ljude sto ih guras ispred sebe..
ali idu samo po asfaltu..
SkyLimit

#343 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by SkyLimit »

Jedini razlog zašto ja uopće želim da imam potomstvo je čisti životinjski nagon i želja za nacionalno - bošnjačkim doprinosom da moji geni(koža bijela kao snijeg, plavook, visok, širokih ramena i savršeno fizički zdrav) ne propadnu. Nema tu emocija. Brak me uopće ne privlači, samo želim djecu, šteta što teško ide jedno bez drugog :skoljka:

Ukratko, što se tiče samo emotivne strane ne bi odgajao ni svoje.
animals

#344 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by animals »

SkyLimit wrote:Jedini razlog zašto ja uopće želim da imam potomstvo je čisti životinjski nagon i želja za nacionalno - bošnjačkim doprinosom da moji geni(koža bijela kao snijeg, plavook, visok, širokih ramena i savršeno fizički zdrav) ne propadnu. Nema tu emocija. Brak me uopće ne privlači, samo želim djecu, šteta što teško ide jedno bez drugog :skoljka:

Ukratko, što se tiče samo emotivne strane ne bi odgajao ni svoje.

hahhaha..
Arijevac :D :D :D :D
steta sto nisi zivio u doba Adolfa :D :D :D
SkyLimit

#345 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by SkyLimit »

Zapravo su me nadimci "Švabo" i "SS" oduvijek nervirali i ne podnosim kad me tako zovu.
beobasket

#346 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by beobasket »

Tomahawk11 wrote:
beobasket wrote:

Pa sta mislis, da ovamo niko ne kupuje stanove, kuce, zemljiste, poslovne prostore?
Cuj zidane za vrijeme stare drzave. Pogledaj samo sta se izgradilo u Sarajevu u posljednjih 20 godina. Sve je to neko kupio.
Imam racun za vodu, struju, kablovsku, internet, telefon, smece....potrosacka korpa, gorivo...da ne nabrajam...
Ne mozes pricati o bosanskim cijenama i danskim primanjima niti obrnuto. Gledamo srazmjerno primanjima i cijenama u BiH i Danskoj, recimo.
Imam ja rodbine vani. Doduse, ne u Danskoj. Vjeruj, imaju i auta i stanove. Nisu ni kredit uzimali, zamisli.
Ne mozes ti nekog iz zapadnoevropske zemlje ubjedjivati da je lakse i bolje u Bosni. Nesto tu ne stima.
Al ko sto ti i Havana kaze, vrati se, ako ti tako bolje i jednostavnije izgleda. U suprotnom, nemoj truniti bezveze.
Drug, nesto si pogresno razumio. U Bosni mnogo takvih kuca koje spominjes su zidane na crno. Mislim da ovo nije nikakva tajna. Drugo bila ta kuca na crno ili ne opet u Bosni nema poreza na nasljedstvo, na prodaju imovine, nema godisnjeg poreza na vrijednost zemljista i kuce/stana. Prednost ovog tipa je ista kada atleticaru na utrci od 100 metara das prednost od pet sekundi. U Bosni je moguce ziviti u svojoj kuci a pritom imati samo racune tipa; za vodu, struju, smece i nabavku drva. U Bosni dvoje na budzetu moze imati svoju kucu u Danskoj na socijalnoj pomoci nemozes imati kucu, nego samo ako si u radnom odnosu. Jel ti vidis razliku? Penzioneri da ali bojni nemogu podnjeti vise porezne toskove. U Danskoj kupiti kucu ili stan u gotovini je naucna fantastika za 95% gradjana. Isto kao u Bosni. Nema razlike. Kada bi dvoje moglo svaki mjesec ostaviti 7.000 kruna pokraj svih troskova koje mozes zamisliti opet im treba 10 - 12 godina da stede za kucu od 2 miliona u Kopenhagenu ili okolici, koja je obicna supa u koju jos treba zasigurno uloziti 500.000 kruna. Znaci ako hoces nesto da valja cemu (iz 60ih ili 70ih godina) od 100m2 kvadratnih u naselju oko aerodorma, znaci van Kopenhagena racunaj na 3 milona. Ako hoces malo sjeverno od Kopenhagena racunaj 4,5 do 5 miliona. Znaci jedno 20 do 25 godina treba stednje za jednu ljepsu kucu. Stediti 7.000 kruna svaki mjesec a imati djecu trazi da obadvoje roditelja ima naruke bar 40.000 do 45.000 kruna skupa, sto znaci moraju biti sa fakulteta. Vozac autobusa, sofer kamiona, medicinska sestra, radnik u fabrici, zidar, policajac, vatrogasac, obicni novinar i tako dalje, mogu samo sanjati. Tesko mogu povjerovati da ima nasih koji su ustedili za kucu u drzavi gdje zive. Donekle imam poznanstva kad je rijec o Svedskoj, Norveskoj, Njemackoj, V.B. i Holandiji i jednostavno nevjerujem kako bilo ko od nasih je bio u mogucnosti ustediti tolike sume za kratak period, bar ne prosjecnim poslom. Mozda neku stracaru u provinciji poslje 10 godina stednje ali kako neko od nasih je ustedio za stan u po Londona, Pariza, Berlina, Stokholma radeci kao vozac javnog prevoza, u fabrici, obicni posao u kancelariji... budimo ozbilnji. Ko god ima platu u Bosni 1.000 maraka znaci da u Kopenhagenu treba imati 25.000 kruna. Ja nemogu zamisliti sta bi sve trebao uciniti svom sefu... mozda ga dvaput dnevno masirati, guzicu i tabane dodatno masirati te jos da ga u po guzice ljubim i opet nisam siguran da bi izasao na 25.000 kruna neto. Havana rece nesto za 4.000 maraka u Sarajevu to je isto kao 80.000 do 100.000 kruna u Kopenhagenu kad gledamo kupnu moc. To su primanja direktora, advokata i politicara. U Bosni zasigurno 90 % ljudi zivi u svome na svome. U Danskoj jedva 40 % od kojih tek 1/4 nema vise kredita kod banke ali zato svaki mjesec od 2.000 do 28.000 kruna se placa poreza. Svako malo prave procjene i dobijes papir vrijednost na osnovu koje si duzan placati porez. Da samo vidis nacina kako se vrsi procjena. Kupis kucu za 900.000 (u provinciji) oni poslje godinu ili dvije procijene na 1.200.000 kruna. Dodje cika i nako proviri preko ograde i sve je vidio. Onda opcina procijeni zemlju uz pomoc Google-earth. Ziva istina. U sleu ili gradicu gdje imas kucu jos 15 kuca slicnih dimenzija kao tvoja se prodaje, sve i jedna u pet deka po pitanju cijene 700.000 do 900.000 kruna. Tebi je placati porez na 1.200.000 kruna i ako nikada tu cifru neces moci izvuci. Dok je stavis u oglas preko agencije, jer drugacije niko nece razmisljati o kupovini (kosta 10.000 do 15.000 kruna), dok izracunas koliko jos duga imas mozda je moras prodavati za 1.000.000 da izadjes na pozitivnu nulu. Na kraju prodas poslje 4 - 5 godina cekanja za 600.000 kruna a ostalo jos recimo 200.000 kruna duga. Banka pretvori dug u potrosacki kredit na 10 smrznutih godina uz kamatu od 9 do 11 % Malo brdo nasih je u ovoj situaciji. Danska bogata zemlja na papiru. Isto kada bi jedan od vas rekao da radi za bogatu firmu. Nako poznajem situaciju u nabrojanim zemljama i mogu reci da vecina nasih ima za malo nize ili prosjecnog zivota i odmora, nista vise. Zasto nasi mahom imaju samo jedno djete? Mislim na nase brakove u Danskoj, ne mjesane sa Dancom/Dankinjom. Zato sto su svi od reda Felleri a Roka nigdje nema.
Tomahawk11
Globalni moderator

#347 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by Tomahawk11 »

Da ja ovo ne citam - ponavljam, ili se vrati ili, ako je vec tako tesko, znas vec....
edo_79

#348 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by edo_79 »

beobasket wrote:
Tomahawk11 wrote:

Drž se ti onda svoje Danske i nemoj srat plaho jer nemaš blage veze o stanju u BiH. Evo edo će tebi jednu pitalicu postaviti, kad smatraš da je u BiH med i mlijeko što se ne vratiš iz Danske u BiH pa živi s nama u rahatluku ha ya .... ;-)
prog321

#349 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by prog321 »

beobasket wrote:
Drug, nesto si pogresno razumio. U Bosni mnogo takvih kuca koje spominjes su zidane na crno. Mislim da ovo nije nikakva tajna. Drugo bila ta kuca na crno ili ne opet u Bosni nema poreza na nasljedstvo, na prodaju imovine, nema godisnjeg poreza na vrijednost zemljista i kuce/stana. Prednost ovog tipa je ista kada atleticaru na utrci od 100 metara das prednost od pet sekundi. U Bosni je moguce ziviti u svojoj kuci a pritom imati samo racune tipa; za vodu, struju, smece i nabavku drva. U Bosni dvoje na budzetu moze imati svoju kucu u Danskoj na socijalnoj pomoci nemozes imati kucu, nego samo ako si u radnom odnosu. Jel ti vidis razliku? Penzioneri da ali bojni nemogu podnjeti vise porezne toskove. U Danskoj kupiti kucu ili stan u gotovini je naucna fantastika za 95% gradjana. Isto kao u Bosni. Nema razlike. Kada bi dvoje moglo svaki mjesec ostaviti 7.000 kruna pokraj svih troskova koje mozes zamisliti opet im treba 10 - 12 godina da stede za kucu od 2 miliona u Kopenhagenu ili okolici, koja je obicna supa u koju jos treba zasigurno uloziti 500.000 kruna. Znaci ako hoces nesto da valja cemu (iz 60ih ili 70ih godina) od 100m2 kvadratnih u naselju oko aerodorma, znaci van Kopenhagena racunaj na 3 milona. Ako hoces malo sjeverno od Kopenhagena racunaj 4,5 do 5 miliona. Znaci jedno 20 do 25 godina treba stednje za jednu ljepsu kucu. Stediti 7.000 kruna svaki mjesec a imati djecu trazi da obadvoje roditelja ima naruke bar 40.000 do 45.000 kruna skupa, sto znaci moraju biti sa fakulteta. Vozac autobusa, sofer kamiona, medicinska sestra, radnik u fabrici, zidar, policajac, vatrogasac, obicni novinar i tako dalje, mogu samo sanjati. Tesko mogu povjerovati da ima nasih koji su ustedili za kucu u drzavi gdje zive. Donekle imam poznanstva kad je rijec o Svedskoj, Norveskoj, Njemackoj, V.B. i Holandiji i jednostavno nevjerujem kako bilo ko od nasih je bio u mogucnosti ustediti tolike sume za kratak period, bar ne prosjecnim poslom. Mozda neku stracaru u provinciji poslje 10 godina stednje ali kako neko od nasih je ustedio za stan u po Londona, Pariza, Berlina, Stokholma radeci kao vozac javnog prevoza, u fabrici, obicni posao u kancelariji... budimo ozbilnji. Ko god ima platu u Bosni 1.000 maraka znaci da u Kopenhagenu treba imati 25.000 kruna. Ja nemogu zamisliti sta bi sve trebao uciniti svom sefu... mozda ga dvaput dnevno masirati, guzicu i tabane dodatno masirati te jos da ga u po guzice ljubim i opet nisam siguran da bi izasao na 25.000 kruna neto. Havana rece nesto za 4.000 maraka u Sarajevu to je isto kao 80.000 do 100.000 kruna u Kopenhagenu kad gledamo kupnu moc. To su primanja direktora, advokata i politicara. U Bosni zasigurno 90 % ljudi zivi u svome na svome. U Danskoj jedva 40 % od kojih tek 1/4 nema vise kredita kod banke ali zato svaki mjesec od 2.000 do 28.000 kruna se placa poreza. Svako malo prave procjene i dobijes papir vrijednost na osnovu koje si duzan placati porez. Da samo vidis nacina kako se vrsi procjena. Kupis kucu za 900.000 (u provinciji) oni poslje godinu ili dvije procijene na 1.200.000 kruna. Dodje cika i nako proviri preko ograde i sve je vidio. Onda opcina procijeni zemlju uz pomoc Google-earth. Ziva istina. U sleu ili gradicu gdje imas kucu jos 15 kuca slicnih dimenzija kao tvoja se prodaje, sve i jedna u pet deka po pitanju cijene 700.000 do 900.000 kruna. Tebi je placati porez na 1.200.000 kruna i ako nikada tu cifru neces moci izvuci. Dok je stavis u oglas preko agencije, jer drugacije niko nece razmisljati o kupovini (kosta 10.000 do 15.000 kruna), dok izracunas koliko jos duga imas mozda je moras prodavati za 1.000.000 da izadjes na pozitivnu nulu. Na kraju prodas poslje 4 - 5 godina cekanja za 600.000 kruna a ostalo jos recimo 200.000 kruna duga. Banka pretvori dug u potrosacki kredit na 10 smrznutih godina uz kamatu od 9 do 11 % Malo brdo nasih je u ovoj situaciji. Danska bogata zemlja na papiru. Isto kada bi jedan od vas rekao da radi za bogatu firmu. Nako poznajem situaciju u nabrojanim zemljama i mogu reci da vecina nasih ima za malo nize ili prosjecnog zivota i odmora, nista vise. Zasto nasi mahom imaju samo jedno djete? Mislim na nase brakove u Danskoj, ne mjesane sa Dancom/Dankinjom. Zato sto su svi od reda Felleri a Roka nigdje nema.
Dobar tekst.
Baca mi malo na Zviza.
Welcome back :-D
beobasket

#350 Re: Da li bi mogli odgajati i voljeti tudje dijete?

Post by beobasket »

Edo, ja cu tebi jednu istinsku pa ti vidi gdje sunce sija. U Bosni u svom na svom (tvoja kuca, nasljedio ili babo zido pa otavio tebi nije bitno) sa 1.000 maraka primanja, znaci nema poreza na zemlju, kucu, nemas kredita, ostalih nametnutih dazbina od drzave, nego samo voda, struja, smece, kupovina drva, tv antena. Kad nato dodamo pristupacnost socijalnom zivotu, klimu, mogucnost vlastitog uzgoja voca i povrca. Zato mogu odgovorno 1/1 tvrdit kako bilo ko sa 1.000 maraka moze ziviti kao grof. U Danskoj, kao prvo nije moguce na isti nacin imati kucu zbog silnih poreza i naravno kredita. Cijene socijalnog zivota su skupe, sijati (veliki ?) jer klima je nikakva ali sve u svemu treba ti 35.000 danskih kruna (minimum) do nekih 40.000 kruna (neto) za isto kao vec napisano u Bosni. Rijec je o primanja koja inzinjeri nemaju poslje 15 godina radnosg staza!! Ali bujrum kod mene, evo krevet te ceka, pa pokusaj srecu u pronalazenju posla sa tako dobrim neto primanjem.

Ja cu sutra za Bosnu, samo daj 1.000 maraka i kucu gdje imam struju, vodu, smece i drva kao troskove.

I opet da se vratim na temu, na zapadu djeca spadaju u cistu racunicu. Koliko para toliko djece. Samohranoj majci je velika olaksica imati opet muza ako nista u pola cijene je stan i hrana. :wink:

Prog 321, jesi u Danskoj?
Last edited by beobasket on 18/01/2017 11:04, edited 1 time in total.
Post Reply