beobasket wrote:
Koje druge troskove imas? Na familijarno nasljedstvo nema poreza. Kuce nisu na kredit jer su zidane jos za vrijeme stare drzave. Vecina lozi drva ili ugalj, eto sjeti se samo zagadjenja u Sarajevu. Imas racun za vodu i struju. Sta jos imas? Odrzavanje! Pa ima to isto u Danskoj. Znam ja dobro prilike u Bosni, jer 70 % familije zivi u Bosni. Ljudi nemojte biti smjesni. Nisam rekao da nema nasih koji mastaju o bosanskim cijenama a imaju danska primanja ali isto puno, puno ljudi u Bosni gleda na nas koji zivimo vani kao da beremo na granama pare. Porede nasa primanja sa zivotnim troskovima u Bosni.
Ako stvarno neko od vas misli kako neko ko zivi vani lezi na parama onda smo stvarno usli u zonu sumraka. Svi vi koji imate rodbinu po inostranstvu preupitajte se zasto nemaju auto u Monte Karlu, zasto nemaju vilu u Dubrovniku, zasto nemaju Penthouse u Sarajevu ili mozda u Londonu, Parizu... Ja cu vam reci zasto, i ako 20, 25, a mozda i 30 godina borave u nekoj zapadnoj drzavi to nije jednako biti bogat, jer para nepada sa neba ili grana. I racuni nisu nesto sto samo u Bosni stancaju. A ovi sto su kupili kucicu ili stancic tamo gdje zive vjerujem kako medju njima ima primjera koji su sve to ucinili kako nebi neki od vas prigovaralai tipa: -"Vidi ga zivi gore 20 i kusur godina a jos uvjek podstanar". Jer obicno ta kafanska se zavrsi sa sljedecim: -"Ja da sam gore 10 godina imao bi...".
I samo da naglasim jednu stvar, u svakom modernom drustvu natalitet opada, zasto? Zato, jer moderno drustvo samo po sebi kosta mnogo para. U nafake i ostale izotericnosti se odaje paznja pretezno u siromasnim drustvima. Jarane nema od nafake nista ako roditelji nemaju za kifle.
Pa sta mislis, da ovamo niko ne kupuje stanove, kuce, zemljiste, poslovne prostore?
Cuj zidane za vrijeme stare drzave. Pogledaj samo sta se izgradilo u Sarajevu u posljednjih 20 godina. Sve je to neko kupio.
Imam racun za vodu, struju, kablovsku, internet, telefon, smece....potrosacka korpa, gorivo...da ne nabrajam...
Ne mozes pricati o bosanskim cijenama i danskim primanjima niti obrnuto. Gledamo srazmjerno primanjima i cijenama u BiH i Danskoj, recimo.
Imam ja rodbine vani. Doduse, ne u Danskoj. Vjeruj, imaju i auta i stanove. Nisu ni kredit uzimali, zamisli.
Ne mozes ti nekog iz zapadnoevropske zemlje ubjedjivati da je lakse i bolje u Bosni. Nesto tu ne stima.
Al ko sto ti i Havana kaze, vrati se, ako ti tako bolje i jednostavnije izgleda. U suprotnom, nemoj truniti bezveze.