zakon preliberalan.O'zone wrote:Interesantno da svi na tehničkim pregledima kada daju izjave kažu da su kod njih najstrožije provode propisi i da nema propusta. Pa može li neko objasniti odakle ovolike registrovane trulje na cesti?
23. decembar 2015. u 14:15
Automobili veliki zagađivači: Kako 'krševi' prođu tehničku kontrolu
Zagađen zrak posljednjih dana u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova "potegao" je nekoliko važnih pitanja. Iako zagađenje u zimskim danima nije ništa novo, pitamo se do kada ćemo samo konstatirati kako je loše, a nikako krenuti u promjene i rješavanje ključnih pitanja.
Jedno od njih je i zagađenje uslijed pretjerano velikog broja automobila. Međutim, najveći problem je to što se na našim cestama voze stari automobili koji imaju veću potrošnju, a samim tim su i veći zagađivači.
Podsjetimo, prije nekoliko godina kineske vlasti odlučile su sve automobile, koji ne zadovoljavaju ekološke standarde, poslati na masovno recikliranje. Razlog je jednostavan, ovi automobili prouzrokuju više štete nego koristi.
Prosječna starost automobila na putevima BiH je 15 godina i više, izjavio je za Radiosarajevo.ba Saša Janković iz BIHAMK-a.
"Samim tim, to je jedan od osnovnih razloga zašto je stanje sa zagađenjem u našim gradovima ovakvo kakvo jeste. Dodatni problem je to što se na pojedinim benzinskim pumpama toči gorivo lošeg kvaliteta. Znači i sistem za kontrolu goriva je upitan".
Na pitanje kako toliki broj automobila prođe tehničku kontrolu i bude ocijenjen kao ispravan, dobili smo odgovor:
"Osnovne stvari koje se obavljaju prilikom pregleda vozila su prije svega identifikacija, registarske tablice i broj šasije. Zatim izgled vozila, da li je udareno, boja, izgled šasije, staklene površine i pneumatici odnosno gume. Nakon toga vozilo ulazi na stanicu tehničkog pregleda i tamo se obavljaju ostali pregledi među kojima je provjera sistema za upravljanje, sistem za kočenje, sistem za odvođenje izduvnih gasova te sistem za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju na vozilima."
Janković navodi kako uvijek postoji prostor za malverzacije, no vjeruje kako neko ko se igra tim stvarima mnogo stavlja na kocku. Onaj ko krivotvori rezultate ugrožava rad svoje firme, odgovornih osoba i ostalih radnika.
"Kada je riječ o pregledima koje mi obavljamo, vozilo mora proći sve propisane procedure, tako da mjesta za manipulaciju nema", istaknuo je Janković, voditelj servisa za tehnički pregled.
Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- tututuuuu
#326 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- tututuuuu
#327 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
zali boze ovog lijepog vremena i sunca
-
megaman4
#328 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Još 1981. pokojni direktor i osnivač Energoinvesta čuveni Emerik Blum je predlagao da Energoinvest buši tunele na Ivanu pored postojećeg tunela, kojim se odvija cestovni saobraćaj. Cilj je bio da se omogući proboj tople zarčne mase prema Sarajevu, kako bi se smanjila zagađenost u zimskim mjesecima. Međutim, odlustalo se iz razloga, što je teško dopremiti toliki čisti vazduh u zimskim mjesecima, koliko je Sarajevu zaista potrebno.
Jedini način je da se možda na Trebeviću i treskavici ugrade Vjetrenjače velike jačine koje bi duvale u pravcu kotline, i time raspršivale maglu i negativne čestice u zraku. Stvarno je teško reći šta bi bilo najbolje u ovom trenu?
Jedini način je da se možda na Trebeviću i treskavici ugrade Vjetrenjače velike jačine koje bi duvale u pravcu kotline, i time raspršivale maglu i negativne čestice u zraku. Stvarno je teško reći šta bi bilo najbolje u ovom trenu?
-
modem33
#329 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Chmoljo wrote:pa to je tako za sve jeboga život!cyprus wrote:Realno - tačno.neki wrote:realno, kad bi se stvarno pokrenule sveobuhvatne i konkretne mjere da se smanji zagadjenje u sarajevu, vlast koja bi to inicirala bi na sljedecim izborima otisla u istoriju, izmedju ostalog izgubila bi glasove i pola vas koji kukate zbog zagadjenja ovdje..
za bespravnu gradnju, odnosno, gradnju na klizištima.
za krševe od auta koji prolaze na tehničkim prgledima.
lažni invalidi rata.
prekobrojni GRASovci...
onda neka sve ionako stoji. ne znam koji klinac se onda za bilo šta žalimo... jer, da je blentavom narodu stalo do sebe imalo, nikada Lukić i slični krimosi ne bi sjedili na odgovornim mjestima...
Narod je "samodestruktivan" a i "poglup" .... Imamo rezultate: zagadjenje, 10 zgrada bez parkinga na jednom mjestu, otmi tudje zemljiste i slicno .... i vrsi sadizam nad komsilukom ....
Bude li netko htio da da popravi stanje .... "razapet ce ga kao Isusa" .... a taj sto ga razapinju ce govoriti prema nebu: "Nemoj im oprastati Boze, jer znaju sta rade".
Last edited by modem33 on 23/12/2015 15:19, edited 1 time in total.
-
neki
#330 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
u tom i jeste sustina, umjesto kukanja po forumu treba krenuti od samog sebe...Chmoljo wrote:pa to je tako za sve jeboga život!cyprus wrote:Realno - tačno.neki wrote:realno, kad bi se stvarno pokrenule sveobuhvatne i konkretne mjere da se smanji zagadjenje u sarajevu, vlast koja bi to inicirala bi na sljedecim izborima otisla u istoriju, izmedju ostalog izgubila bi glasove i pola vas koji kukate zbog zagadjenja ovdje..
lažni invalidi rata.
prekobrojni GRASovci...
onda neka sve ionako stoji. ne znam koji klinac se onda za bilo šta žalimo... jer, da je blentavom narodu stalo do sebe imalo, nikada Lukić i slični krimosi ne bi sjedili na odgovornim mjestima...
koliko vas na ovom forumu vozi auto starije od 10 godina?
koliko vas na ovom forumu ujutro ide na posao sam u automobilu?
koliko vas se grije na pelet, drva, ugalj, gume, plastiku, cipele, staru odjecu,...?
koliko vas je glasalo za SDA i njene satelite?
Koliko vas zivi u nelegalnim kucama napravljenim po brdima oko urbanog dijela grada?
Na kraju krajeva svi koji kupuju nekretnine u naseljima tipa tibra, miljacka, benis,... direktno podrzavaju gradnju koja je unistila prirodna strujanja zraka u kotlini.
Kome je na ova pitanja izgovor nema se para, mora se zivjeti, nek barem ne kuka na zagadjenje...
Zakljucak...gusimo se u vlastitom sranju, ne treba traziti krivca okolo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#331 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Sto nas dovodi do na pocetak-narod je za sve kriv.Chmoljo wrote:
pa to je tako za sve jeboga život!
lažni invalidi rata.
prekobrojni GRASovci...
- cyprus
#332 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Sve je to tačno... I ovo uopšte nije opravdavanje vlasti...Chmoljo wrote:pa to je tako za sve jeboga život!cyprus wrote:Realno - tačno.neki wrote:realno, kad bi se stvarno pokrenule sveobuhvatne i konkretne mjere da se smanji zagadjenje u sarajevu, vlast koja bi to inicirala bi na sljedecim izborima otisla u istoriju, izmedju ostalog izgubila bi glasove i pola vas koji kukate zbog zagadjenja ovdje..
lažni invalidi rata.
prekobrojni GRASovci...
- red evil
#333 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Upravu si za ovo. Ali da bi prestali sve ovo mora postojati neko riješenje, alternativa.neki wrote:u tom i jeste sustina, umjesto kukanja po forumu treba krenuti od samog sebe...
koliko vas se grije na pelet, drva, ugalj, gume, plastiku, cipele, staru odjecu,...?
Koliko vas zivi u nelegalnim kucama napravljenim po brdima oko urbanog dijela grada?
Na kraju krajeva svi koji kupuju nekretnine u naseljima tipa tibra, miljacka, benis,... direktno podrzavaju gradnju koja je unistila prirodna strujanja zraka u kotlini.
Kome je na ova pitanja izgovor nema se para, mora se zivjeti, nek barem ne kuka na zagadjenje...
Da ne bi vozali auta stara 10+ godina, moramo imati stalan posao, ako nemaš posla logično da imaš staro auto, ide se linijom tanjeg otpora.
Ljudi idu i do piljare koja je udaljena 2km autom...
Da bi se prestali na te načine grijat, opet treba alternativa. Ako bi ovo prestali pa 60% ljudi bi umrlo od smrzavanja.
Što opet dođemo do toga da vlast ne radi ništa, ne možeš očekivat da sve ovo bude ako ništa ne radiš. Brineš samo o sebi (vlast) a o narodu ništa, onda narod krene se koristit nekim metodama koje nisu dobre ali u tom trenutku su jedine moguće.
Jedan od glavnih "krivaca" za ovo je vrijeme. Bilo je i prije ali ne ovoliko dugo. Do polovine prve dekade januara teško da će doći do promjene, tek od tad možemo očekivat promjenu sinomptičke situacije a do tad se gušit u ovom. A do tad vlast mora učiniti nešto da umanji broj mogućih oboljelih, svi ćemo mi ovo kad tad i na neki način osjetit. A neki od načina je obustava: vrtića, škola, fakulteta, ono što ne mora radit...
-
neki
#334 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Dokle god mi trazimo alternative i odgadjamo pravo rjesenje, agonija ce se samo razvlaciti a na kraju ce se problem multiplicirati.red evil wrote:Upravu si za ovo. Ali da bi prestali sve ovo mora postojati neko riješenje, alternativa.neki wrote:u tom i jeste sustina, umjesto kukanja po forumu treba krenuti od samog sebe...
Da ne bi vozali auta stara 10+ godina, moramo imati stalan posao, ako nemaš posla logično da imaš staro auto, ide se linijom tanjeg otpora.
Da bi se prestali na te načine grijat, opet treba alternativa. Ako bi ovo prestali pa 60% ljudi bi umrlo od smrzavanja.![]()
Što opet dođemo do toga da vlast ne radi ništa, ne možeš očekivat da sve ovo bude ako ništa ne radiš. Brineš samo o sebi (vlast) a o narodu ništa, onda narod krene se koristit nekim metodama koje nisu dobre ali u tom trenutku su jedine moguće.
Jedan od glavnih "krivaca" za ovo je vrijeme. Bilo je i prije ali ne ovoliko dugo. Do polovine prve dekade januara teško da će doći do promjene, tek od tad možemo očekivat promjenu sinomptičke situacije a do tad se gušit u ovom. A do tad vlast mora učiniti nešto da umanji broj mogućih oboljelih, svi ćemo mi ovo kad tad i na neki način osjetit. A neki od načina je obustava: vrtića, škola, fakulteta, ono što ne mora radit...
Ko nije u stanju naci posao koji mu omogucava zivot u gradu u skladu sa uslovima zivljenja u urbanoj sredini, ocigledno da mu nije mjesto u gradu..
I opet se vracam, licemjerno je govoriti da je krivac vrijeme, krivi smo mi..
-
modem33
#335 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
neki wrote:Dokle god mi trazimo alternative i odgadjamo pravo rjesenje, agonija ce se samo razvlaciti a na kraju ce se problem multiplicirati.red evil wrote:Upravu si za ovo. Ali da bi prestali sve ovo mora postojati neko riješenje, alternativa.neki wrote:u tom i jeste sustina, umjesto kukanja po forumu treba krenuti od samog sebe...
Da bi se prestali na te načine grijat, opet treba alternativa. Ako bi ovo prestali pa 60% ljudi bi umrlo od smrzavanja.![]()
Ko nije u stanju naci posao koji mu omogucava zivot u gradu u skladu sa uslovima zivljenja u urbanoj sredini, ocigledno da mu nije mjesto u gradu..
"krivi smo mi" ...... je ublehaski fazon. Krive su drzavne insittiucije -> KOJE NE RADE NISTA OSIM NJIHOVE IZJAVE : Zrak je cist kao na HAVAJIMA.
Last edited by modem33 on 23/12/2015 15:44, edited 1 time in total.
- cyprus
#336 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ako nemaš poso ili nemaš para, onda je valjda logično da nemaš auto...red evil wrote:...ako nemaš posla logično da imaš staro auto...
-
neki
#337 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
A za izbor vlasti koja puni te institucije i nabija te takse su krivi marsovci?modem33 wrote:
"krivi smo mi" ...... je ublehaski fazon. Krive su drzavne insittiucije -> KOJE NE RADE NISTA OSIM NJIHOVE IZJAVE : Zrak je cist kao na HAVAJIMA.A na litru goriva i na registraciju auta je stavljena stavka ... "briga o ekologiji" ..... tako da izjava "krivi smo mi" ne stoji s obzirom da netko to ubire godisnje "milione KM" ... nizasta.
-
modem33
#338 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
cyprus wrote:Ako nemaš poso ili nemaš para, onda je valjda logično da nemaš auto...red evil wrote:...ako nemaš posla logično da imaš staro auto...
imaju neki aute jer su prije kupili .... a ostanu bez posla nakon recimo 4-5 godina rada .... pa ne mogu naci ..... na to misli .... i misli na one koji nemaju "stalni posao" u drzavnim institucijama kao neke druge osobe koje su te srece.
- red evil
#339 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
U suštini se slažem s tobom, ali moraš nešto. Ja inače nisam osoba koja voli napadat vlast puno, nisu ni ljudi ovdje nešto puno zainteresovani da rade. Draže je pivu u ruke psovat svakome što nema posla.neki wrote:Dokle god mi trazimo alternative i odgadjamo pravo rjesenje, agonija ce se samo razvlaciti a na kraju ce se problem multiplicirati.
Nije licemjerno, vrijeme jest jedan od krivaca, da se dešava promjena vremena kao što je normalno za ovo doba godine, da se smjenju ciklonske aktivnosti uz kratke predahe, to jest djelovanje anticiklone ovo bi bilo daleko bolje, ali ovo se dešava.
-
modem33
#340 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
neki wrote:A za izbor vlasti koja puni te institucije i nabija te takse su krivi marsovci?modem33 wrote:
"krivi smo mi" ...... je ublehaski fazon. Krive su drzavne insittiucije -> KOJE NE RADE NISTA OSIM NJIHOVE IZJAVE : Zrak je cist kao na HAVAJIMA.A na litru goriva i na registraciju auta je stavljena stavka ... "briga o ekologiji" ..... tako da izjava "krivi smo mi" ne stoji s obzirom da netko to ubire godisnje "milione KM" ... nizasta.
uvedi ELKTRONSKO GLASANJE ..... pa ces dobiti pravo stanje "glasaca" .... jer dok je na izborima "ljudski faktor" prisutan prilikom brojanja .... takvi izbori su skloni namjestaljkama kao i korupciji ...
-
neki
#341 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
opet izgovor.. da se uvede elektronsko glasanje i opet pobjedi SDA izgovor bi vjerovatno bio da su uticali na glasace nanobotima iz chemtrails-amodem33 wrote:neki wrote:A za izbor vlasti koja puni te institucije i nabija te takse su krivi marsovci?modem33 wrote:
uvedi ELKTRONSKO GLASANJE ..... pa ces dobiti pravo stanje "glasaca" .... jer dok je na izborima "ljudski faktor" prisutan prilikom brojanja .... takvi izbori su skloni namjestaljkama kao i korupciji ...
-
modem33
#342 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
neki wrote:
opet izgovor.. da se uvede elektronsko glasanje i opet pobjedi SDA izgovor bi vjerovatno bio da su uticali na glasace nanobotima iz chemtrails-a
Nece biti izgovora .... nego ce se MOCI MIJENJATI LJUDI sa vlasti i institucijama : "naredis im da bude cisci zrak ..... prodje 3 mjeseca ne urade nista samo ih smijenis na slijedecim izborima i zapamtis ljude u tim institucijama "koji nisu mrdnuli nista" ....
-
neki
#343 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
vracamo se na moj prvi post...kad "naredis" vlastima da bude cisci zrak, koraci koje vlast mora poduzeti bi direktno uticali na nacin zivota vecine stanovnistva u ovom gradu, tako da bi vlast u svakom slucaju bila smijenjena na izborima..modem33 wrote:neki wrote:
opet izgovor.. da se uvede elektronsko glasanje i opet pobjedi SDA izgovor bi vjerovatno bio da su uticali na glasace nanobotima iz chemtrails-a
Nece biti izgovora .... nego ce se MOCI MIJENJATI LJUDI sa vlasti i institucijama : "naredis im da bude cisci zrak ..... prodje 3 mjeseca ne urade nista samo ih smijenis na slijedecim izborima i zapamtis ljude u tim institucijama "koji nisu mrdnuli nista" ....
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#344 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
kako ne treba?neki wrote: u tom i jeste sustina, umjesto kukanja po forumu treba krenuti od samog sebe...
ja ništa od toga nabrojanog niti radim, niti sam uradio, niti imam.
i šta ćemo sad?
jer ja se očito gušim u tuđem sranju, a ne svom. sve mi to daje za pravo da jebem Lukiću sve po spisku (ima on i prijašnjih aferima) i da mi niko ne kaže, do nas je. jes do vas je. nije do mene.
na koncu, neće narod nikad ništa sam uraditi. neozbiljno je očekivati da će se narod sam osvijestiti. neozbiljno je očekivati da će se to desiti i preko noći. ali pritisci se moraju praviti. jer ja ne želim da se gušim u tuđem sranju.
vlast je ta koja treba poduzeti mjere, makar i nepopularne. zato i jeste lakše biti opozicija, a lukrativno biti pozicija.
- JThomas
#345 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
mnogo se glasova ukrade. ali opet narod koji uopšte glasa glasa za "temeljne" više nego i za jednu drugu opciju.
-
modem33
#346 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
neki wrote:vracamo se na moj prvi post...kad "naredis" vlastima da bude cisci zrak, koraci koje vlast mora poduzeti bi direktno uticali na nacin zivota vecine stanovnistva u ovom gradu, tako da bi vlast u svakom slucaju bila smijenjena na izborima..modem33 wrote:neki wrote:
Pa necemo ukidati automobile ..... nego bi uticali na ukidanju termoelektrana i pretvaranje tih postrojenja u proizvodnju "cisce" elektricne energije .... uvesti preciscivace kod proizvodnih firmi .... i vdjet ces razlike..... Vlast kontrolise sve privatnike u FBiH .... i ne moze mi nitko pricati da to nije istina.... kad im vlast iz budzeta daje privatnicima po nekoliko hiljada godinsnje iz budzeta donacija ... beskamatne kredite i slicno. Bitno je da se ljudi ne potkupljuju kad su krupne stvari u pitanju ...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#347 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ma to je uvijek prosta računica. temeljni imaju najveći zagarantovani broj glasova. njihovo pozicioniranje zavisi od raspoloženja apstinenata, jesu li iziritirani njihovim postupcima, eskpertnim vladama, džet-setom u parlamentima, toliko da se nakane i odu zaokružiti oponente.JThomas wrote:mnogo se glasova ukrade. ali opet narod koji uopšte glasa glasa za "temeljne" više nego i za jednu drugu opciju.
emancipacija će se jednom desiti, valjda.
dotad...
- dječak sa šibicama
#348 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Trenutno se ne vidi prst pred okom.
Magla + smog... veceras vozite pazljivo.
Magla + smog... veceras vozite pazljivo.
- Banksy
#349 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
... što prolazi negdje gore, iznad naših glava, cijeli mjesec decembar ... tačno ...tututuuuu wrote:zali boze ovog lijepog vremena i sunca
-
neki
#350 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ko te pita? Do nas je, do mene, do tebe i do ostalih 500 000 stanovnika ovog 'grada'. Živiš u gradu i dio si ovog društva, ne možes reci ja to nemam ja nisam kriv, ako nećeš da budeš dio društva idi na selo pa živi, i to po mogucnosti ono razbijenog tipaChmoljo wrote:kako ne treba?neki wrote: u tom i jeste sustina, umjesto kukanja po forumu treba krenuti od samog sebe...
ja ništa od toga nabrojanog niti radim, niti sam uradio, niti imam.
i šta ćemo sad?
jer ja se očito gušim u tuđem sranju, a ne svom. sve mi to daje za pravo da jebem Lukiću sve po spisku (ima on i prijašnjih aferima) i da mi niko ne kaže, do nas je. jes do vas je. nije do mene.
na koncu, neće narod nikad ništa sam uraditi. neozbiljno je očekivati da će se narod sam osvijestiti. neozbiljno je očekivati da će se to desiti i preko noći. ali pritisci se moraju praviti. jer ja ne želim da se gušim u tuđem sranju.
vlast je ta koja treba poduzeti mjere, makar i nepopularne. zato i jeste lakše biti opozicija, a lukrativno biti pozicija.