Zašto se mrzi turbofolk?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#326 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Bloo »

odstraniš njega i njegovo nabrajanje i sasvim solidna pjesma :D
Yapi Yapo

#327 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Yapi Yapo »

ne bih se složio :P
asurbanipal

#328 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by asurbanipal »

karanana wrote:ako valja slusam.
slazem se recimo za tu sekinu pjesmu....bas sam je jutros ubio reply na youtubeu s tom pjesmom.....menjam pijuna za kralja, budim se iz dugog zimskog sna......beton...... ima tu dobrih pjesama, nisam izbirljiv, slusam ja i hip hop i zabavne, starogradske, dalmatinske......pomalo rocka ali ne stranjskog.

:thumbup:

Slušam sve što mi godi uhu, od klasike, Beethovena, Shostakovicha, Chopina, preko pop-rocka, punka, do Džeja, Vide Pavlović, SIlvane, Šabana, Harisa, Saše i Dejana Matića...

Nekome je ovo smeće, a meni gušt. Pogasio svijetla neku večer, upalio svijeću, malo vina nasuo i navio ovu pjesmu...

HAVANA

#329 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by HAVANA »

Ommadawn wrote:
HAVANA wrote:U svakoj muzici mogu naci nesto lijepo a sve sto mi dodje da odsviram,to mi je super,jedino u tom turbo jos ne nadjoh...ali kad mi vrsni znalci pocnu prevrtat ocima na dzejeve balade,il muharema serbezovskog,sar e roma stare...i od njih mi muka dodje...
Neka sluša svako šta hoće, pa makar i Kemala Malovčića ali kad je priča o kvalitetu onda je druga stvar.
Džej je imao dobar glas ali trivijalne tekstove koje je pisala Tucakovićka ne smatram kvalitetom.
Serbezovski je tu malo kvalitetniji ali ja ga lično ne volim.
Stara Sar-e-roma je odlična, čak imam jednu ploču od njih.
Ramče je također bio odličan.
Kreno ja da ti navijem par pjesama, kad skontam da sam mislio na sabana bajramovica,ne znam sta me prenese :lol: al ima i serbezovski par koje mogu proc :D

turbofolk

#330 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by turbofolk »

Kad je valjo Bonu Voxu i U2-u, što ne bi i nama :sretan:

http://www.dailymotion.com/video/x29uxe ... shup_music

Mi smo ba taj mentalitet. Ne smeta nam narodnjački melos u pjesmama alternativnih bendova. Evo i momci iz BS ne kriju da su s narodnjacima počeli - lažu naravno :roll: . Inače pjesma je beton. Balada disidenta.

Visok Pritisak

#331 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Visok Pritisak »

Pa meni vise na zivac idu oni koji shatro pljuju narodnjake a slusaju koketiranje sa cobanskim melosom idj produkcije, elitne odrede, sha cobane, janke, svu tu plejadu kockoglavaca i shatro urbanih a kad skontas veci su sljam od masu narodnjaka.
Ja npr sasu matica, luisa, i par tako narodnjaka sa dusom cu vazda prije slusat nego izreciklirane popjevke dubioze il sarsa, koji kad skontas pjevaju ljigaviju tematiku sa tom socio-shatro revolucionarnom pricom koja se izlizala jos devedesetih.
Jedina razlika izmedju ekipe koja slusa jane, cece, mileve, mice trofrtaljke i ljudi koji slusaju sars, dubiozu, janka, juice, bg sindikat i tu salvu shatro urbanih su starke na nogama i par majica che guevare.
Nikakve druge razlike u mentalnom sklopu te ekipe nema, al bas nikakve ;-)
Visok Pritisak

#332 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Visok Pritisak »

A isto tako i na globalnom nivou, shatro one se zgrazaju na narodnjake al zato slusaju igi azeleu, onog zvaljatog malog hobita zablokira mi mozak ne znam kako se zove sad, crnkinja ona, iz pashteta iskace zadnjih par godina, ona sto ju je jebo puff daddy-ev sin za 16ti rodjendan, pa beyonce sa svojim popjevkama, aha aha give it to me, aha aha money, aha aha shake that ass hu ha bla bla, al bas nikakve razlike ne vidim izmedju njih i karleuse, cece, jane, chane, sulejmane, muradife i ko zna koje sve ne poluretardirane pjevaljke sa ovih prostora.
Narod je strahota glup sto se tih stvari tice.
Zastozato

#333 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Zastozato »

Jos od ranog djetinjstva slusao sam nasu zabavnu muziku (ex Yu-rok), inostrani pop-rok, jos dok nisam znao nijednu rijec na engleskom. Zaista je to bila muzika koja me privlacila. Bar 80% osnovaca je slusalo neku vrstu zabavne muzike, vecinom nase ali i strane. Kad sam konacno naucio engleski prvo sam zavolio novi rok zvuk, bendove koji su osnovani u vrijeme Nirvane i poslije, a onda sam presao na klasicni rok, prvenstveno Bitlse, Stonse, Kinkse, The Who, Zeppelin, Pink Floyd, CCR, Doors, i dr. Medjutim sad poslusam ponekad narodne pjesme koje su uglavnom nasatajale 80-ih, ili eventualno 70-ih godina i zaista cijenim taj period. Uopce se ne stidim reci da s vremena na vrijeme volim poslusati oba Halida, Miroslava Ilica, Sabana, Tomu, jos ponekog izvodjaca, i ne vidim u tome nista pogresno, ni cudno. Zasto moramo slusati samo jednu vrstu muzike, zasto da budemo ograniceni?
Eh sad ovaj takozvani turbo folk, to zaista ne mogu svariti, not my cup of tea, ali isto tako ni vecinu zabavne muzike nastale u zadnjih 10 do 15 godina.
zg1911

#334 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by zg1911 »

odakle vam ideja da ako ne slušaš narodnjake "slušaš samo jednu vrstu muzike"? boktijadan šta si dajete na važnosti. ne bi da je na jednu stranu sva pop/rock glazba a na drugu cajke.

nađite drugo opravdanje osjećaja srama koji osjećate kad priznate da slušate taj šrot, ta tobožnja eklektičnost i otvorenost ne drže vodu.
Zastozato

#335 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Zastozato »

zg1911 wrote:odakle vam ideja da ako ne slušaš narodnjake "slušaš samo jednu vrstu muzike"? boktijadan šta si dajete na važnosti. ne bi da je na jednu stranu sva pop/rock glazba a na drugu cajke.

nađite drugo opravdanje osjećaja srama koji osjećate kad priznate da slušate taj šrot, ta tobožnja eklektičnost i otvorenost ne drže vodu.
Evo jedna za tebe, dobra za opustanje.

Pismonosa

#336 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 01/02/2021 12:08, edited 1 time in total.
zg1911

#337 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by zg1911 »

@zaštozato

hvala druže, ali nisam kući za računalom pa ne vidim YouTube linkove. nešto mi govori da ovog puta imam bit zahvalan na tome :D
annoy

#338 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by annoy »

zg1911 wrote:odakle vam ideja da ako ne slušaš narodnjake "slušaš samo jednu vrstu muzike"? boktijadan šta si dajete na važnosti. ne bi da je na jednu stranu sva pop/rock glazba a na drugu cajke.

Ispade da ako ne slušaš turbo folk onda si glazbeno ograničen :lol:
zg1911

#339 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by zg1911 »

Pismonosa wrote:

Pa tu tezu je provalio onaj trol što se ovuda razbaciva muzičkim znanjem i svojom "naslušanošću" :lol:
a niđe veze
Pismonosa

#340 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 01/02/2021 12:07, edited 1 time in total.
zg1911

#341 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by zg1911 »

annoy wrote:

Ispade da ako ne slušaš turbo folk onda si glazbeno ograničen :lol:
ae!
da ne bi bilo, ograničen sam ja. znam to. ne mogu čut ništa komorno, ništa šta vuče na metal itd. svjestan sam ja svoje zatucanosti. ali ne varenje ovog šrota nema veze sa zatucanošću.
annoy

#342 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by annoy »

zg1911 wrote:
ae!
da ne bi bilo, ograničen sam ja. znam to. ne mogu čut ništa komorno, ništa šta vuče na metal itd. svjestan sam ja svoje zatucanosti. ali ne varenje ovog šrota nema veze sa zatucanošću.
Svi smo ograničeni na neki način, al ono, ispade da si otvoren i neopterećen jedino ako si voljan kopat kroz tone turbofolk smeća da nađeš te tri pjesme koje možda nečem valjaju.
Nebitno što inače slušaš masu različitih izvođača iz različitih glazbenih pravaca, ako nisi spreman tražiti smisao Stojinih pjesama, ništa to
ultima_palabra

#343 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by ultima_palabra »

Generalno, kad neko ističe da sluša "sve", znaš da mu je muzika na zadnjem mjestu u životu.

Što ne mora biti ništa loše, ali onda taj ne bi trebao insistirati na razgovorima o muzici.
Banksy

#344 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Banksy »

:thumbup:
Altsa

#345 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Altsa »

Sta reci...koju poruku poslati :D

Last edited by Altsa on 14/12/2015 13:06, edited 1 time in total.
ferratilis

#346 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by ferratilis »

Najmrze pitanje mi je "kakvu muziku slusas?" a jos mi je mrzi odgovor koji sav senzibilitet, identitet i intrikantne sare necije osobenosti svodi na pojam "narodna", "zabavna" ili "sve". To je isto kao rasizam. Ljudi se mijenjaju, prolaze kroz faze, nisu emocije uvijek iste, nekad dogadjaji mijenjaju necije poimanje muzike ili nekog potpuno odvrate od muzike. Kad bi nekom rekao "pa slusam rock" ostaje mogucnost da slusam i Tool i Maroon 5 i zatvaram se u tu neku "subkulturu" pa kad bi rekao da slusam Buena Vista Social Club odgovor bi bio "pa zar ti ono ne slusas rock?!?". Zato je moj odgovor uvijek "ne razumijem se u muziku" :D
Zastozato

#347 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by Zastozato »

Velika razlika je izmedju turbo folk-a i narodne muzike 80-ih kad je bilo lijepih pjesama.
dezurni_ucenik

#348 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by dezurni_ucenik »

ferratilis wrote:Najmrze pitanje mi je "kakvu muziku slusas?" a jos mi je mrzi odgovor koji sav senzibilitet, identitet i intrikantne sare necije osobenosti svodi na pojam "narodna", "zabavna" ili "sve". To je isto kao rasizam. Ljudi se mijenjaju, prolaze kroz faze, nisu emocije uvijek iste, nekad dogadjaji mijenjaju necije poimanje muzike ili nekog potpuno odvrate od muzike. Kad bi nekom rekao "pa slusam rock" ostaje mogucnost da slusam i Tool i Maroon 5 i zatvaram se u tu neku "subkulturu" pa kad bi rekao da slusam Buena Vista Social Club odgovor bi bio "pa zar ti ono ne slusas rock?!?". Zato je moj odgovor uvijek "ne razumijem se u muziku" :D
Ako su Maroon 5 rock muzika, onda je to i Hara Mata Hari.
annoy

#349 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by annoy »

Uz "sve" (što obično uključuje iznenađujuće mali dio glazbe s obzirom na tako ambiozno upotrebljeni sveobuhvatan pojam) jedan fascinantan pojam mi je "strano". Slušam "strano".
:-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#350 Re: Zašto se mrzi turbofolk?

Post by _BataZiv_0809 »

Ne bih se bas slozio. Svaka muzika, odnosno zanr, ima svoj prirodni habitus. I preferiranje jednog od njih podrazumijeva mjesto i vrijeme.

Kada sam u drustvu dame sa kojom dijelim blizinu volim zvuke seksi saksofona, i pustam Sade, Marvin Gej, Lajonel Rici, Kris Ajzak... Dok npr. peglam kosulje i odijela, najcesce slusam filmsku muziku, Hans Zimmer i Dzejms Horner uglavnom, mada ne iskljucivo. Dok sam pripremao ispite na fakultetu, u pauzama sam gledao legendarni koncert Majkla Dzeksona u Bukurestu.

Kada sam vani volim uzivo ex yu rock, a nije mi mrsko ni zaviriti gdje udara i turbo folk.

Na poslu slusam lagani dzez instrumental ili klasiku...

Itd... Muzika je vazan dio moje svakodnevnice, nije omedjena zanrom niti licnoscu pjevaca, vec iskljucivo situacijom u kojoj se nalazim kad slusam. Sad ako me to cini nekompetentnim za raspravu o muzici, onda okej, prihvatam.
Post Reply