pa normalno uzeo bi dobre pare samo teška hibernacija do prve kiše i uzmi novce i bežiipiupiu wrote:
Pa, kako će te testirati kad si gljiva, i još k tome ratoborna?![]()
![]()
1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
- Ratoborna Gljiva
#326 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
- beniciodeltoro
#327 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Znači ipak smo našli nešto u čemu se slažemo makar imali različite definicije zašto je Bosni bolje bez meneChmoljo wrote:može samo gore, slažem se...beniciodeltoro wrote:Neće ni Bosni ni meni ništa biti bolje ako ja ostanem u BiH
Mada da budem iskren, kada razgovaram sa administratorom ili moderatorom na forumu sav se ospem jer smatram svaku kritiku kao indirektnu opomenu za ban. Ja ne znam gdje sam ja to prosipao nacionalističku priču po forumu
Gdje sam ja to vrijeđao ili omaložavao druge nacionalnosti li religije ili veličao ratne zločince ili huškače
-
jefferson
#328 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Daj bolan agenti osiguravajuce kuce su to radili prije nego sto sam otisao iz biH. Nije poenta to mog posta. AKo ces mak na konac:_BataZiv_0809 wrote:A u Bosni das pare agentu osiguravajuce kuce i nastavis svoj dan normalno. Lola ti, kad zavrsi, donese saobracajnu, zeleni karton i tablice ako si mijenjao i to je to.jefferson wrote:Najbolja odluka u zivotu koju sam donio.
Danas je potvrdio opet kada sam otisao registrovati auto. Cekao 5 minuta, sjeo na stolicu umjesto da stojim i guram glavu kroz onaj mali prorez na staklu. Jok, sjeo na stolicu, covjek s druge strane sjedi, nema stakla niti slicnih gluposti. Ispricasmo se o mnogo cemu dok je on papire tabirio posto registrujem prvi put to auto. Podjestio me da sljedece godine registraciju obavim preko interneta jer time stedim sebi vrijeme a drzavi pare (jeftinije preko interneta).
Posto prebacujem tablice sa starog auta, registracija je 50 dolara jeftinija. Trazio potvrdu osiguarnja koju sam isprintao sa interneta, a nestalo mi tonera pa nije bas najjasnije. On razazno broj sasije, sve OK (nije trazio pecat).
Kakav mali prorez na staklu, pa nije 1998, sta vam je ba ljudi?
1. Osiguranje se kupuje preko interneta, netreba ti agent da uzme pa donese tvoje papire u kafic.
2. Samo kada registrujes auto prvi put trebas otici licno, poslije toga dobijes postom papir, odes na internet i produzis registraciju.
Prorez na staklu? Hoces reci da u zenickoj PU kada vadis vozacku i licnu nema prorez? Meni je vozacka istekla prije 3 godine, i jednom otisao da vidim da je produzim, prosao pored onog kioska BH Posta u PU odmah neki seljak poceo: allllooooo ba djes ti krenuo. Reko ko jebe vozacku.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#329 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Pa eto onda nadji drugi primjer, ovaj ti ne valja. A vala primjera dje je Amerika bolja od BiH mozes naci metodom slucajnog uzorka.jefferson wrote: Daj bolan agenti osiguravajuce kuce su to radili prije nego sto sam otisao iz biH. Nije poenta to mog posta. AKo ces mak na konac:
1. Osiguranje se kupuje preko interneta, netreba ti agent da uzme pa donese tvoje papire u kafic.
2. Samo kada registrujes auto prvi put trebas otici licno, poslije toga dobijes postom papir, odes na internet i produzis registraciju.
Prorez na staklu? Hoces reci da u zenickoj PU kada vadis vozacku i licnu nema prorez? Meni je vozacka istekla prije 3 godine, i jednom otisao da vidim da je produzim, prosao pored onog kioska BH Posta u PU odmah neki seljak poceo: allllooooo ba djes ti krenuo. Reko ko jebe vozacku.
Necu reci da nema stakla na salteru, jer nije sank jbt, ali da je to neka šuba kako si ti opisao, nije.
-
jefferson
#330 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Poenta onoga sto sam napisao nije da li cu ja sa agentom osiguravajuce firme da se ganjam. Eto odgovorio sam vec, ako cemo mak na konac, nakon prve registracije sve se zavrsava preko iterneta.todd_smith wrote:E jesi lafac ispao nema sta. A ja u sjebanoj Bosni i u ovom sivilu sav taj posao uradio za 5 min i jos me lik zvao i dosao meni da dostavi papire.jefferson wrote:Najbolja odluka u zivotu koju sam donio.
Danas je potvrdio opet kada sam otisao registrovati auto. Cekao 5 minuta, sjeo na stolicu umjesto da stojim i guram glavu kroz onaj mali prorez na staklu. Jok, sjeo na stolicu, covjek s druge strane sjedi, nema stakla niti slicnih gluposti. Ispricasmo se o mnogo cemu dok je on papire tabirio posto registrujem prvi put to auto. Podjestio me da sljedece godine registraciju obavim preko interneta jer time stedim sebi vrijeme a drzavi pare (jeftinije preko interneta).
Posto prebacujem tablice sa starog auta, registracija je 50 dolara jeftinija. Trazio potvrdu osiguarnja koju sam isprintao sa interneta, a nestalo mi tonera pa nije bas najjasnije. On razazno broj sasije, sve OK (nije trazio pecat).
Najgori su mi ovi sto dizu novo "svoje" pljuvajuci "svoje" staro.
Uostalom meni kada je nesto predobro ili kada sam odusevljen sa jednim, uopce ne mislim niti razmisljam o proslom.
Daj bolan svake godine problem sa pasosima, sa redovima u opstinama. Kao sto sam vec rekao necu uopste da produzim vozacku zbog toga u BIH.
Na kraju, fazon je sto problem sa birokratijom nije rjesen time sto ti sjedis u kaficu dok osiguravajuci agent koristi svoje veze da dodje preko reda i zavrsi posao za tebe.
- muha_sa
#331 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
ovo vrijedi ponovit_BataZiv_0809 wrote:Ocigledno je mnogima ovdje intencija bila pljuvacina po sopstvenoj drzavi
-
jefferson
#332 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Nisam rekao da je suba. ALi prozor sluzi kao odlika odvajanja birokratije od obicnih gradjana, gdje su oni nedodirljivi a ovi sto trebaju vozacku/licnu/tablice su kao oni koji trebaju moliti._BataZiv_0809 wrote:Pa eto onda nadji drugi primjer, ovaj ti ne valja. A vala primjera dje je Amerika bolja od BiH mozes naci metodom slucajnog uzorka.jefferson wrote: Daj bolan agenti osiguravajuce kuce su to radili prije nego sto sam otisao iz biH. Nije poenta to mog posta. AKo ces mak na konac:
Necu reci da nema stakla na salteru, jer nije sank jbt, ali da je to neka šuba kako si ti opisao, nije.
Nemoj zajbevati, znas i sam kakve guzve budu i kakav je odnos kada odes po dokumente.
A ostale primjere je suvisno spominjati.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#333 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Drzavi, kao geografskom pojmu, istorijskoj cinjenici, ili SISTEMU?muha_sa wrote:ovo vrijedi ponovit_BataZiv_0809 wrote:Ocigledno je mnogima ovdje intencija bila pljuvacina po sopstvenoj drzavi
Ja koliko vidim ovdje se pljuje, kritikuje, po sistemu, kako drzavnom, tako i sistemu vrjednosti kod nas.
Drzava je drugo. Sistemi su prolazni.
Biti protiv sistema kao sto je ovaj, je vrhunski nivo ljubavi prema domovini.
To kada nas narod shvati, i razdvoji u glavi, mozda nam i bude bolje.
Do tada, zamasi zastavom (ne mislim na citiranu gospodu
- muha_sa
-
Fudo387
#335 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ma ok, smijesno je porediti ta dva sistema, jedan je efikasan drugi je komplikovan i spor.jefferson wrote:Daj bolan agenti osiguravajuce kuce su to radili prije nego sto sam otisao iz biH. Nije poenta to mog posta. AKo ces mak na konac:_BataZiv_0809 wrote:A u Bosni das pare agentu osiguravajuce kuce i nastavis svoj dan normalno. Lola ti, kad zavrsi, donese saobracajnu, zeleni karton i tablice ako si mijenjao i to je to.jefferson wrote:Najbolja odluka u zivotu koju sam donio.
Kakav mali prorez na staklu, pa nije 1998, sta vam je ba ljudi?
Samo, meni to nikad ne bi predstavljao razlog za nepovratak, ko ga jebe, umjesto pet minuta sjedicu tamo pola sata, sat...nebitno, i kuci.
Mene jebe, sta kad potrosim ustedjevinu, kud cu onda u pm?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#336 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Bez najmanje primisli da branim administraciju, ali sa kakvim pacijentima oni imaju posla, na dnevnoj bazi, ponekad bi im bodljikava zica trebala.jefferson wrote: Nisam rekao da je suba. ALi prozor sluzi kao odlika odvajanja birokratije od obicnih gradjana, gdje su oni nedodirljivi a ovi sto trebaju vozacku/licnu/tablice su kao oni koji trebaju moliti.
Nemoj zajbevati, znas i sam kakve guzve budu i kakav je odnos kada odes po dokumente.
I opet dolazimo do one-kakav narod-takva vlast- kakva vlast-takav sistem. Do nas je znaci. I do vas sto ste otisli i do nas sto smo jos tu.
P.S. Nastimao sam da mi dokumenti isticu u periodu septembar, oktobar i vozacka cini mi se da ce u novembru iduce godine, kako bih izbjegao ljetne i zimske guzve kada nam dodju gradjani na privremenom radu vani
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#337 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ok slazem se da je moj post bio djelimicno neprecizan. I jasno je da je ovaj sistem nesto najgore sto je ovu drzavu zadesilo.-LIBERO- wrote: Drzavi, kao geografskom pojmu, istorijskoj cinjenici, ili SISTEMU?
Ja koliko vidim ovdje se pljuje, kritikuje, po sistemu, kako drzavnom, tako i sistemu vrjednosti kod nas.
Drzava je drugo. Sistemi su prolazni.
Biti protiv sistema kao sto je ovaj, je vrhunski nivo ljubavi prema domovini.
To kada nas narod shvati, i razdvoji u glavi, mozda nam i bude bolje.![]()
Do tada, zamasi zastavom (ne mislim na citiranu gospodu, nego uopsteno) i relatviziraj sustinske probleme koji nas drze tu gdje jesmo = PATRIOTIZAM
![]()
Ali bojim se da pljuvacina, koja je nista do obicne detekcije onoga sto bi i slijep vidio, ne doprinosi nicemu. Jedino cemu doprinosi je to da forumasi koji su vani, jos jednom sebe i druge uvjere u ispravnost odluke o odlasku, a mi koji smo ovdje da istresemo frustracije.
A karavani prolaze....
-
jefferson
#338 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ja sam jaro bio nekad najveci zagovornik ostanka, ali sam nekad tamo 2003-2004 skontao da mi je sopstveni zivot drazi od ovih povampirenih nacionalista koji opet sve to rade da bi imali dobar i ugodan zivot._BataZiv_0809 wrote:Bez najmanje primisli da branim administraciju, ali sa kakvim pacijentima oni imaju posla, na dnevnoj bazi, ponekad bi im bodljikava zica trebala.jefferson wrote: Nisam rekao da je suba. ALi prozor sluzi kao odlika odvajanja birokratije od obicnih gradjana, gdje su oni nedodirljivi a ovi sto trebaju vozacku/licnu/tablice su kao oni koji trebaju moliti.
I opet dolazimo do one-kakav narod-takva vlast- kakva vlast-takav sistem. Do nas je znaci. I do vas sto ste otisli i do nas sto smo jos tu.
P.S. Nastimao sam da mi dokumenti isticu u periodu septembar, oktobar i vozacka cini mi se da ce u novembru iduce godine, kako bih izbjegao ljetne i zimske guzve kada nam dodju gradjani na privremenom radu vani
Kao sto je Libero rekao, jedno je pljuvati protiv sistema, a drugo je uzivati u skijanju na Vlasicu. Te dvije stvari nisu iste.
Oni koji ovu kritiku gledaju kao pljuvanje po vsemu sto nosi ime BiH, su oni koji su dio tog nakaradnog sistema.
-
Fudo387
#339 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Bas ti hvala, ako mi sta bude trebalo nastimacu da to ganjam u istom periodu, samo da ti zivce cupam._BataZiv_0809 wrote:P.S. Nastimao sam da mi dokumenti isticu u periodu septembar, oktobar i vozacka cini mi se da ce u novembru iduce godine, kako bih izbjegao ljetne i zimske guzve kada nam dodju gradjani na privremenom radu vani
p.s. kako sam otisao nikad jos nisam zavirio na te nase saltere, ne znam sta ljudi koji su vani uopste tu ganjaju?
vozacku, registraciju auta, pasos...pa sve to imaju u drzavi gdje zive. O kakvim navalama ti pricas?
-
TRANCE
#340 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
zippoo87 wrote:mene zanima gdje u realnom sektoru imaju plate od 3000 KM ,u kojim sektorima i ko to placa toliko...stranci ili nasi poslodavciklixoris wrote:2 dobra jarana su kao djeca, u ratu, izbjegli na zapad. Dakle, natjerala ih nuzda...
Na tom zapadu odrasli, zavrsili srednje skole, kasnije i fakultete (obojica magistrirali) i onda odlucili da se ipak vrate i pokusaju skrasiti u BiH...
Nasli su ovdje i solidne poslove, ali ih onda stize nasa surova realnost - "drzava", administracija, kriminal, seljakljuk i sve ono sto sve nas koji zivimo ovdje svaki dan truje... Covjek valjda i ogugla pa to ovdasnje stanje i ne vidi toliko dok ne ode negdje van. Tek onda skontas gdje u stvari zivis i gdje ti zivot prolazi...
Uglavnom, nije proslo ni 2 godine, obojica se na kraju spakovali i razgulise nazad na zapad... Pametni ! I svaka im cast ! Nisu srali na BiH onako "sa zapada" i na pamet, a da nisu ni pokusali izgraditi nesto ovdje. Ljudi su dosli, dali priliku i BiH, vidjeli sa cim imaju posla i onda fino odlucili gdje se konacno skrasiti...
Ljudi masovno odlaze. To je cinjenica ! Barem ovi koji imaju bar neke kvalifikacije i pamet. Primjera radi, samo u ovoj godini, 5 mojih kolega sa posla je razgulilo vani. A svi su imali dobre poslove, radili u sigurnoj i stabilnoj firmi, imali plate preko 2000 KM...
Otislo i pola moje najblize rodbine - i oni imali dobre poslove, neki i plate preko 3000 KM, situirani, imaju stanove (bez kredita), ali nece ljudi da im djeca rastu u ovakvom okruzenju i sistemu... Apsolutno ih razumijem !
Slicno je i sa mnom, dobar posao, situiran, plata i vise nego iznad prosjeka, ali razgulio bi iste sekunde kada bi mi se pruzila prilika. Posebno ako se odlucim na djecu, ne pada mi na pamet da ih pravim i odgajam ovdje. Ako sam ja na*ebao pa 30 i kusur godina proveo (ili bacio?) ovdje, ne moraju i ona. Sta razgulio ? Kada bi dobio papire druge zemlje, iste sekunde bi se ovdje odjavio i nikad vise dosao, ni u slucajnom tranzitu...
Kazu, sta ces na zapadu ? Uvijek ces biti drugorazredni clan drustva, bla bla... Pa ono najtuznije je sto si ovdje, u svojoj zemlji, upravo taj drugorazredni clan drustva. Prvi razred je rezervisan zna se vec za koga
jer ja te plate vidim samo u politicara i onih sto su ih od istih dobili
nije nikakvo prozivanje,cisto me zanima...jer ja ne znam gdje su tolike plate a ne mogu svi biti direktori banaka i drzavnih firmi
Statistika kaže da u Federaciji samo 6,5% zaposlenih radnika radi za preko 1700 KM neto, a samo 1,2% za preko 2500 KM, a to su vjerovatno većinom budžetlije i par promila sretnika što radi za jake strane kompanije. Al' eto ljudi navode kako znaju "bruuuku" radnika u BiH koji zarađuju 3 milje KM iz dva razloga: prvi je što i sami lažu kako bi se tješili lažnim blagostanjem u BiH, jednoj od najsiromašnijih država Europe, a drugi je što puše laži i hvaljenja tih koji fol rade za preko tri milje.
Znam dosta mojih kolega, inače magistara ekonomije, koji ili ne rade nikako ili rade za 500-800 KM po 10+ sati dnevno. Naravno svi oni glume velike konsultante, eksperte, stručne saradnike, menadžere, projekt koordinatore, ekonomske analitičare itd. pucajući neupućenim levatima šupljake o platama od tri milje
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#341 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Vazi, na pp ti javim kad mi sta istice, pa da to ugajgulimo.Fudo387 wrote:Bas ti hvala, ako mi sta bude trebalo nastimacu da to ganjam u istom periodu, samo da ti zivce cupam._BataZiv_0809 wrote:P.S. Nastimao sam da mi dokumenti isticu u periodu septembar, oktobar i vozacka cini mi se da ce u novembru iduce godine, kako bih izbjegao ljetne i zimske guzve kada nam dodju gradjani na privremenom radu vani![]()
p.s. kako sam otisao nikad jos nisam zavirio na te nase saltere, ne znam sta ljudi koji su vani uopste tu ganjaju?
vozacku, registraciju auta, pasos...pa sve to imaju u drzavi gdje zive. O kakvim navalama ti pricas?
A sta ganjaju?
Pasose i licne karte valjda. To su rezidenti drzava sa kojima BiH ima sporazum o dvojnom drzavljanstvu.
-
Fudo387
#342 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Pasos moze dobiti u ambasadi, licna karta mu i ne treba...ma mislim da ti malo pretjerujes o guzvama, al' haj' sad._BataZiv_0809 wrote:Pasose i licne karte valjda. To su rezidenti drzava sa kojima BiH ima sporazum o dvojnom drzavljanstvu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#343 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
S tim da je to vjerovatno statistika koja prikazuje samo one koji su stvarno prijavljeni na tolike plate.TRANCE wrote:![]()
Statistika kaže da u Federaciji samo 6,5% zaposlenih radnika radi za preko 1700 KM neto, a samo 1,2% za preko 2500 KM, a to su vjerovatno većinom budžetlije i par promila sretnika što radi za jake strane kompanije. Al' eto ljudi navode kako znaju "bruuuku" radnika u BiH koji zarađuju 3 milje KM iz dva razloga: prvi je što i sami lažu kako bi se tješili lažnim blagostanjem u BiH, jednoj od najsiromašnijih država Europe, a drugi je što puše laži i hvaljenja tih koji fol rade za preko tri milje.
Znam dosta mojih kolega, inače magistara ekonomije, koji ili ne rade nikako ili rade za 500-800 KM po 10+ sati dnevno. Naravno svi oni glume velike konsultante, eksperte, stručne saradnike, menadžere, projekt koordinatore, ekonomske analitičare itd. pucajući neupućenim levatima šupljake o platama od tri miljeA ovamo da BiH uđe u EU, ispalili bi se brzinom svjetlosti da mogu raditi bez radnih viza. Ali pošto ne mogu, onda se tješe blagostanjem u BiH i imaginarnim visokim platama.
80% realnog sektora je na minimalcu a ostatak u koverti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#344 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Gugl iz jor frend. Seeing is believingFudo387 wrote:Pasos moze dobiti u ambasadi, licna karta mu i ne treba...ma mislim da ti malo pretjerujes o guzvama, al' haj' sad._BataZiv_0809 wrote:Pasose i licne karte valjda. To su rezidenti drzava sa kojima BiH ima sporazum o dvojnom drzavljanstvu.
-
todd_smith
#345 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Opet kazem jedno pljujes da drugo dizesjefferson wrote:Poenta onoga sto sam napisao nije da li cu ja sa agentom osiguravajuce firme da se ganjam. Eto odgovorio sam vec, ako cemo mak na konac, nakon prve registracije sve se zavrsava preko iterneta.todd_smith wrote:E jesi lafac ispao nema sta. A ja u sjebanoj Bosni i u ovom sivilu sav taj posao uradio za 5 min i jos me lik zvao i dosao meni da dostavi papire.jefferson wrote:Najbolja odluka u zivotu koju sam donio.
Najgori su mi ovi sto dizu novo "svoje" pljuvajuci "svoje" staro.
Uostalom meni kada je nesto predobro ili kada sam odusevljen sa jednim, uopce ne mislim niti razmisljam o proslom.
Daj bolan svake godine problem sa pasosima, sa redovima u opstinama. Kao sto sam vec rekao necu uopste da produzim vozacku zbog toga u BIH.
Na kraju, fazon je sto problem sa birokratijom nije rjesen time sto ti sjedis u kaficu dok osiguravajuci agent koristi svoje veze da dodje preko reda i zavrsi posao za tebe.
I to za pasos je laz jer sam u augustu vadio pasos, na internetu pise sta ti treba, uzeo, otisao u MUP, predao. Nakon 15 dana dosao da pokupim novi pasos. Nikakve veze mi nisu trebale, nista se nisam peglao. Cak imas i opciju ko zeli da plati dodatno da mu se za 48h zavrsi i sve ke transparentno.
Da nema toga sto ti kazes tj stele i to, ima. Necemo se lagati. Ali citavu drzavu i sistem ofarbati jednom cetkom jer tvoje licno iskustvo nije bilo "kako treba" je najmanje receno degutantno.
Ne volis? Neces da obnovis vozacku? Uredu jarane, ne znam je li te neko tjera? Odlucis da neces i vozdra furaj dalje gdje ti se produzuje. Ponasate se neki ovdje kao da drzava mora za vas da radi i ono jao vidi bruke ne klanja mi se svako da mi radi kako meni pase.
- muha_sa
#346 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
vi koji ste vani a imate pravo glasa na izborima u BiH jestel se regitrovali i glasali 
-
TRANCE
#347 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Onda je još gore stanje, jer ti koji dobijaju ostatak u koverti sigurno ne dobiju u koverti 2-3 milje već 2-3 stoje. A pravi haos u državi će nastati za 20-30 godina kada današnja generacija zbog takvog sistema bude na minimalnim penzijama, a broj penzionera bude jedno tri puta veći od broja radnika zbog najmanje stope fertiliteta na svijetu i masovnog odseljavanja mladih, a troškovi života budu duplo veći._BataZiv_0809 wrote:S tim da je to vjerovatno statistika koja prikazuje samo one koji su stvarno prijavljeni na tolike plate.TRANCE wrote:![]()
Znam dosta mojih kolega, inače magistara ekonomije, koji ili ne rade nikako ili rade za 500-800 KM po 10+ sati dnevno. Naravno svi oni glume velike konsultante, eksperte, stručne saradnike, menadžere, projekt koordinatore, ekonomske analitičare itd. pucajući neupućenim levatima šupljake o platama od tri miljeA ovamo da BiH uđe u EU, ispalili bi se brzinom svjetlosti da mogu raditi bez radnih viza. Ali pošto ne mogu, onda se tješe blagostanjem u BiH i imaginarnim visokim platama.
80% realnog sektora je na minimalcu a ostatak u koverti.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#348 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
E ovako: Sestra rodila prije koji dan (mašala curica
) da bi je primili i pazili kako je red tušni doktoru, da je porode tušni doktoru, da je paze poslije poroda tušni sestri....Nema gaze i nema pelena, idi kupi, a plaćaš zdravsteno
kreveti u sobi ko u Buhenvaldu
propali dušeci, federi se zabijaju u dupe od kreveta, čaršafi i ćebad pamte KuK monarhiju, a linoleum na podovima soba sav oguljen....
O odnosu sestara prema porodiljama, ko kapoi se ponašaju, rade ko mazge jedva da stižu koliko ih ima a guzomlata po kancelarijama sudaraju se guzicama po hodniku
Odeš u poresku, dva puta greškom pošalju pogrešan obrazac, dva puta ideš da se jebeš sa šalterskim uhljebima koje boli neka stvar za sve...trebaš voditi sa sobom tri pravnika i dva geometra da ne šetaš sa šaltera na šalter....
Kad sam kupio auto stajao mi sedam dana pred kućom jer nema tablica, pa onda još dva dana nema obrazaca za saobraćajnu
Pokojnu baku dva puta vodio da reklamira telefonski račun jer je imala tada umanjnje pretplate na osnovu penzije, dva puta ne proknjiže kreteni račun, jbg teško to uraditi
a mora vlasnik lično doći.....žena polupokretna bila, drugi put otišao da im jebem milosnu mater lijenu
Imaš zdravstveno osiguranje, svaki lijek i pregled plaćaš....plaćaš godišnju za parking pred zgradom, moli Boga da nađeš mjesto, a pun auto parnica. Niko ne jebe....Ostaneš bez posla nigdje te nema, čim pređeš 30tu godinu već si "star" po ovim robovlasnicima....gazde u talu sa vlastima ne uplaćuju doprinose, inspekcija ne smije ni da priviri kod njih, drotovi pišu kazne i love radarom po pizdićima za 5 na sat prekoračenja, dok junoše čepaju 100 po gradu ne smiju ih ni pogledati.....Itd, itd, itd.
Treba li još razloga?
Odeš u poresku, dva puta greškom pošalju pogrešan obrazac, dva puta ideš da se jebeš sa šalterskim uhljebima koje boli neka stvar za sve...trebaš voditi sa sobom tri pravnika i dva geometra da ne šetaš sa šaltera na šalter....
Kad sam kupio auto stajao mi sedam dana pred kućom jer nema tablica, pa onda još dva dana nema obrazaca za saobraćajnu
Pokojnu baku dva puta vodio da reklamira telefonski račun jer je imala tada umanjnje pretplate na osnovu penzije, dva puta ne proknjiže kreteni račun, jbg teško to uraditi
Imaš zdravstveno osiguranje, svaki lijek i pregled plaćaš....plaćaš godišnju za parking pred zgradom, moli Boga da nađeš mjesto, a pun auto parnica. Niko ne jebe....Ostaneš bez posla nigdje te nema, čim pređeš 30tu godinu već si "star" po ovim robovlasnicima....gazde u talu sa vlastima ne uplaćuju doprinose, inspekcija ne smije ni da priviri kod njih, drotovi pišu kazne i love radarom po pizdićima za 5 na sat prekoračenja, dok junoše čepaju 100 po gradu ne smiju ih ni pogledati.....Itd, itd, itd.
Treba li još razloga?
Last edited by Domaci izdajnik on 02/12/2015 18:16, edited 1 time in total.
-
Fudo387
#349 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ne pada mi na pamet, pa da me kasnije optuzis da ti se petljam u nesta sto na moj zivot objektivno nema skoro nikakvog uticaja.muha_sa wrote:vi koji ste vani a imate pravo glasa na izborima u BiH jestel se regitrovali i glasali
Eto vas tamo, uredjujte je kako mislite da je najbolje za vas, ja vam odavde mogu samo nesta zajebat'
-
jefferson
#350 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Pa drzava mora da radi za tebe. Mislim ti si ovdje uzeo problem sa mojim postom jer sam samo naveo primjer. Izbaci mene iz te slike, meni netreba BH vozacka, odluzio sam da je neproduzavam.Opet kazem jedno pljujes da drugo dizes
I to za pasos je laz jer sam u augustu vadio pasos, na internetu pise sta ti treba, uzeo, otisao u MUP, predao. Nakon 15 dana dosao da pokupim novi pasos. Nikakve veze mi nisu trebale, nista se nisam peglao. Cak imas i opciju ko zeli da plati dodatno da mu se za 48h zavrsi i sve ke transparentno.
Da nema toga sto ti kazes tj stele i to, ima. Necemo se lagati. Ali citavu drzavu i sistem ofarbati jednom cetkom jer tvoje licno iskustvo nije bilo "kako treba" je najmanje receno degutantno.
Ne volis? Neces da obnovis vozacku? Uredu jarane, ne znam je li te neko tjera? Odlucis da neces i vozdra furaj dalje gdje ti se produzuje. Ponasate se neki ovdje kao da drzava mora za vas da radi i ono jao vidi bruke ne klanja mi se svako da mi radi kako meni pase.
Problem je kada dodje covjek koji je morao promjeniti tri autobusa da bi izvadio licnu kartu ili vozacku pa ceka cijeli dan, pa ovako pa onako.
Nista nije problem na kraju, to je ona nasa uzrecica: samo nek se ne puca, sve ostalo je OK.
Ovdje je samo jedan primjer spomenut pa se odmah svi nakacili kako eto to nije tako.
Super, neznam cemu onda tema? Kako to onda da je toliki broj ljudi otisao ako je situacija OK ako to nije "bas tako?"