Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post Reply
prog321

#326 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by prog321 »

Još nisam čuo da je jedna banka bankrotirala koja je imala dovoljno imovine da pokrije sve troškove.
Pa nema potrebe da bankrotira onda. :-D
vivaldi

#327 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by vivaldi »

Drinski wrote:
vivaldi wrote:
Drinski wrote:Ma cekaj, ako svi placamo a jedni time pokrivaju svoje lumparije, zakljucak je jasan. Ostalo je matematika. Ova prica da se iz stecajne mase namiruje, ne pije vode jer je namiren dio osigur.depozita.
pa nije bas dio jer je jos prije 4 mjeseca agencija od 85 sto je dala vratila 60. posto se pare sukceivno vracaju do sada je vjerovatno sve vratila, ali i ako nije vratice svake marku. kao sto sam napisao od 230 miliona u bobar banci ce propasti 60 miliona, ali ce agencija vratiti svaku marku ili je vec vratila, koju je dala.
Ma vivi, para nema dovoljno. Sad ce i pavlovic i balkan banka pod stecaj.
ma para nema nikad dovoljno :D

znam ja to, ali sve ono sto propada ili ce propasti su rs-ovske pare, ali se predstavlja drugacije
Šunj

#328 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Šunj »

Image
Danguba

#330 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Danguba »

Ja mislim da FBiH egzistira na racun eresa. :-) :D
BIJELJINA - Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Federacije BiH Fondu PIO Republike Srpske zaključno sa 31. decembrom 2015. godine duguje milijardu i četiri miliona KM za isplate penzija licima koja su pravo na penziju ostvarila u FBiH, rekao je večeras direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić. Milić je za Televiziju "Pink BH" istakao da u Republici Srpskoj trenutno penziju prima 17.700 lica koja su pravo za penziju ostvarila u FBiH prije 30. aprila 1992. godine za koje Fond PIO Srpske na mjesečnom nivou izdvaja oko 6,2 miliona KM. Prema njegovim riječima, na isplatu penzija iz Fonda PIO FBiH vratilo se 276 lica. "Ovo je političko pitanje koje treba da riješe vlade Republike Srpske i FBiH", smatra Milić.

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Mi ... ona/367549
Jarane, to je vec dogovoreno samo vam preCednik nije saopstio pravu istinu. Ima on one svoje besjede po sijelima pa vam prica bajke koje zelite da cujete a stvarnost je par stanica daleko.
Prpa.ba

#331 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Prpa.ba »

Nametnuta drzavna agencija ponovo u akciji bailouta srpske masinerije za pranje novca:

http://www.nezavisne.com/ekonomija/priv ... iju/368062
Cohers

#332 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Cohers »

Kako se samo usuđujete toliko zloglasno napadati Izetbegovićevo krunsko djelo i, istovremeno, u vladajućem pročelju održavati njegovog princa Kugu? Nije vas stid, bando klixova! Usto, tamo je u vlasti "Domovina", predvođena fenomenom Ramizom Salkićem. I konačno, tamo je u pročelju najdraže čedo Izetbegovićevo, Milorad Dodik.
oakville

#333 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by oakville »

Prpa.ba wrote:Nametnuta drzavna agencija ponovo u akciji bailouta srpske masinerije za pranje novca:

Javni sektor izgubiće desetine miliona KM
Ukupni depoziti u Banci Srpske iznose oko 150 miliona maraka, od čega su osigurani oko 55 miliona maraka. Nakon što i zvanično bude pokrenuta likvidacija sigurno će biti isplaćeno 55 miliona KM osiguranih depozita, jer se radi u ulozima građana i firmi čiji pojedinačni iznosi ne prelaze 50.000 KM i čiju isplatu garantuje Agencija za osiguranje depozita BiH. Preostalih 95 miliona KM koji nisu osigurani biće isplaćeno u skladu sa raspoloživim novcem od naplate kredita i prodaje imovine banke. Među neosiguranim depozitima najviše je novca javnog sektora. Direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevestić rekao je danas za CAPITAL da, prema preliminanim podacima, osigurani depoziti iznose oko 55 miliona KM, ali da bi se tačna cifra utvrdila nakon što bude oduzeta dozvola za rad. „Ukoliko Agencija i zvanično objavi da se ide u likvidaciju, mi ćemo izaći u javnost sa tačnim terminima i načinima isplate depozita. Ali, i mi još uvijek čekamo zvanično saopštenje Agencije. Ono što mogu reći je da će, ako banka ode u likvidaciju, osigurani depoziti biti isplaćeni u najkraćem mogućem roku“, naglasio je Nevjestić. Agencija za bankarstvo RS uvela je privremenu upravu u Banku Srpske 16. Novembra prošle godine zbog toga što nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Od tada su i blokirani svi depoziti u ovoj banci. Privremeni upravnik Banke Srpske Petar Mićić danas nije odgovarao na telefonske pozive.

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/ekonomija/priv ... iju/368062

Zbog čega banke iz FBiH plaćaju lopovluk predstavnika beogradske dijaspore s prebivalištem u BiH? Ako će ova papazjanija značiti uvod u stvaranje neke nove potpuno nekorisne agencije za bankarstvo "na nivou BiH" onda bi bilo najbolje pokrenuti inicijativu za vraćanje nadležnosti za osiguranje depozita na nivo FBiH.
General War

#334 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by General War »

oakville wrote:
Prpa.ba wrote:Nametnuta drzavna agencija ponovo u akciji bailouta srpske masinerije za pranje novca:

Ukupni depoziti u Banci Srpske iznose oko 150 miliona maraka, od čega su osigurani oko 55 miliona maraka. Nakon što i zvanično bude pokrenuta likvidacija sigurno će biti isplaćeno 55 miliona KM osiguranih depozita, jer se radi u ulozima građana i firmi čiji pojedinačni iznosi ne prelaze 50.000 KM i čiju isplatu garantuje Agencija za osiguranje depozita BiH. Preostalih 95 miliona KM koji nisu osigurani biće isplaćeno u skladu sa raspoloživim novcem od naplate kredita i prodaje imovine banke. Među neosiguranim depozitima najviše je novca javnog sektora. Direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevestić rekao je danas za CAPITAL da, prema preliminanim podacima, osigurani depoziti iznose oko 55 miliona KM, ali da bi se tačna cifra utvrdila nakon što bude oduzeta dozvola za rad. „Ukoliko Agencija i zvanično objavi da se ide u likvidaciju, mi ćemo izaći u javnost sa tačnim terminima i načinima isplate depozita. Ali, i mi još uvijek čekamo zvanično saopštenje Agencije. Ono što mogu reći je da će, ako banka ode u likvidaciju, osigurani depoziti biti isplaćeni u najkraćem mogućem roku“, naglasio je Nevjestić. Agencija za bankarstvo RS uvela je privremenu upravu u Banku Srpske 16. Novembra prošle godine zbog toga što nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Od tada su i blokirani svi depoziti u ovoj banci. Privremeni upravnik Banke Srpske Petar Mićić danas nije odgovarao na telefonske pozive.

Zbog čega banke iz FBiH plaćaju lopovluk predstavnika beogradske dijaspore s prebivalištem u BiH? Ako će ova papazjanija značiti uvod u stvaranje neke nove potpuno nekorisne agencije za bankarstvo "na nivou BiH" onda bi bilo najbolje pokrenuti inicijativu za vraćanje nadležnosti za osiguranje depozita na nivo FBiH.
Bolje ukinut agenciju za bakarstvo RS i sve prebaciti na drzavni nivo...oni su ti sto bi trebali vrsiti nadzor.
Danguba

#335 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Danguba »

General War wrote:
Bolje ukinut agenciju za bakarstvo RS i sve prebaciti na drzavni nivo...oni su ti sto bi trebali vrsiti nadzor.
A prEnos? Gdje ti je tu prEnos frajeru? :D

Oni bi rado da zadrze postojecu organizaciju po kojoj rade sta hoce a ceh ce platiti neko treci. :-)
To im samo budala moze dopustiti.
Alfons Kauders

#336 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Alfons Kauders »

Danguba wrote:
General War wrote:
A prEnos? Gdje ti je tu prEnos frajeru? :D

Oni bi rado da zadrze postojecu organizaciju po kojoj rade sta hoce a ceh ce platiti neko treci. :-)
To im samo budala moze dopustiti.
Neko me zvao?

Image
oakville

#337 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by oakville »

General War wrote:
oakville wrote:

Jah...Pa da se tu još zaposli 60% predstavnika beogradske dijaspore, dobijaju plate iz tzv "državnog budžeta" koje uglavnom plaća FBiH i još da rade na kontroli banaka iz FBiH. To je isto kao da sebi pozoveš dušmana da ti kuću iznutra kontroliše i još mu za to platiš :-)
General War

#338 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by General War »

oakville wrote: Jah...Pa da se tu još zaposli 60% predstavnika beogradske dijaspore, dobijaju plate iz tzv "državnog budžeta" koje uglavnom plaća FBiH i još da rade na kontroli banaka iz FBiH. To je isto kao da sebi pozoveš dušmana da ti kuću iznutra kontroliše i još mu za to platiš :-)
Ti se bas natakario na "oCepljenje"...stvarno se ne razumijem u tu materiju, ali ne bjezi se podvijenog repa vec se iskoristi situacija...haj ba, ovdje u pederaciji sve rade djeca sehida i poginulih boraca, RVI i zlatnih ljiljana :lol: ...ko to radi u "nasem" dijelu kolaca? :roll: :-)
btw, imam utisak da trolas to sa "mirnim ocepljenjem" ;-)
Danguba

#339 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Danguba »

Alfons Kauders wrote: Neko me zvao?

Image
Dobar je ON ali za straparijade. :izet:
vivaldi

#340 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by vivaldi »

General War wrote:
oakville wrote: Jah...Pa da se tu još zaposli 60% predstavnika beogradske dijaspore, dobijaju plate iz tzv "državnog budžeta" koje uglavnom plaća FBiH i još da rade na kontroli banaka iz FBiH. To je isto kao da sebi pozoveš dušmana da ti kuću iznutra kontroliše i još mu za to platiš :-)
Ti se bas natakario na "oCepljenje"...stvarno se ne razumijem u tu materiju, ali ne bjezi se podvijenog repa vec se iskoristi situacija...haj ba, ovdje u pederaciji sve rade djeca sehida i poginulih boraca, RVI i zlatnih ljiljana :lol: ...ko to radi u "nasem" dijelu kolaca? :roll: :-)
btw, imam utisak da trolas to sa "mirnim ocepljenjem" ;-)
thank god, konacno neko ko je graha jeo ko mali pa i dalje ima koju vijugu :thumbup:

prije tacno mjesec dana sam napisao ovo na drugoj temi
vivaldi wrote:
radostan dan wrote:
radosni ne skontah kontekst u koji me dovodis?
Ma @oakville se raskukao kako ce on na svojim nejakim plecima da placa zaduzenja i kredite er esa, sto kolektivne, sto individualne, pa ga tjesim da to nije tako strasno,par godina ce se opteretiti, al brzo ce to proci ... :D

Procitaj i prethodnu stranu, pa ces skontati...
aha..ma oakville je hm..malo ga pazljivije citaj..
Danguba

#341 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Danguba »

vivaldi wrote:
thank god, konacno neko ko je graha jeo ko mali pa i dalje ima koju vijugu :thumbup:

...i kako ti vidis izlaz iz ovakve prakse?

nemoj samo da nas ubjedjujes da je i ovih 55 miliona vec uplaceno iz ersa i da aod treba to samo da podijeli ostecenim. :D
Alfons Kauders

#342 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Alfons Kauders »

oakville wrote:
Jah...Pa da se tu još zaposli 60% predstavnika beogradske dijaspore, dobijaju plate iz tzv "državnog budžeta" koje uglavnom plaća FBiH i još da rade na kontroli banaka iz FBiH. To je isto kao da sebi pozoveš dušmana da ti kuću iznutra kontroliše i još mu za to platiš :-)
Ovo nije nimalo bezazlena zajebancija.

Bankarski sektor u FBiH je miljama ispred RS, po svemu osim po broju propalih privatnih banaka, i sad bi kao oni trebali doci da ga kontrolisu? Pogledajte malo velicinu tog sektora u FBiH i u RS... To bi bilo kao da otvaramo nuklearnu elektranu i trazimo strucnjake iz Cernobila da je nadgledaju.

Ne dragi moji, nema drzavne agencije za nadzor, a nadajmo se da nakon ove pizdarije nece biti ni osiguranja depozita na drzavnom nivou. Sada bi im svakako bilo odlicno da kazemo hajmo praviti zajednicki bankarski sektor, al kita. Oni ko fol nece, stiscu supak, a da im je da udje. Naime, gubitak nije samo u milionima koje su vec izvukli iz banaka. Prava steta je dugorocna, jer RS nakon ovoga nece imati agenciju kojoj ce iko normalan vjerovati, sto znaci sahranu za sve domace banke u RS. Ni strane nece proci bez ogrebotine - jedno je kada trazis da plasiras sredstva negdje gdje postoji kvalitetan nadzor, propisno kapitalizirane banke, niska zaduzenost...

Toga vise nema u RS, niti ce ikad biti. Sad su zijanili nesto sitno i smiju se kako ce im FBiH pokriti ono sto su pokrali. I treba, kad smo glupi... Ali se nece smijati za nekoliko godina, kad skontaju da ce radi njihove hajducije trpiti dosta nepovoljnije uslove zaduzivanja od FBiH. Ovdje ne govorim o RS kao entitetu, vec o obicnim fizickim i pravnim licima - hoces da otvoris radnju i uzmes 100,000 eura kredita? Moze, u RS kamata 9% a u FBiH 7%... Zaklali su vola radi pola kile mesa, ovi milioni o kojim sada pricaju su nista u poredjenju sa stetom koju ce dugorocno izazvati kolaps bankarskog sektora.

A sad... Idemo malo osiguravajuce kuce... Bobar je vec zijanio oko 20-25% trzisnog udjela ove godine. Sljedece godine ga nece biti medju zivima. Jahorina i Brcko Gas? Vjerovatno ih ceka slicna sudbina, narocito ove druge, ako Dodo padne.

RS u roku od nekoliko mjeseci nece imati nijednu domacu banku, a u narednim godinama privreda ce trpiti uzasne kamate koje ce dodatno usporiti ekonomski rast (ili dovesti do nove recesije). U roku od dvije godine, vjerovatno nece imati ni domacih osiguravajucih kuca, cime ce sahraniti skoro cijeli finansijski sektor.

Kako bilo, pratite malo Bobar Osiguranje u narednim mjesecima, kula od karata je tek pocela padati... A onda? Polako, ima jos povezanih privrednih drustava koja ce najebati radi banaka, pa onda i ostala osiguranja (koja ce vjerovatno kratkorocno prezivjeti samo zato jer ce pokupiti trziste koje iza sebe ostavi Bobar, ali to ce se istopiti u roku od par godina).
vivaldi

#343 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by vivaldi »

Danguba wrote:
vivaldi wrote:

nemoj samo da nas ubjedjujes da je i ovih 55 miliona vec uplaceno iz ersa i da aod treba to samo da podijeli ostecenim. :D
haj za promjenu da ja tebe nesto pitam jel moze?

zasto su banke iz federacije - molim te pazljivo citaj, znaci banke iz federacije i to u drzavnom vlasnistvu drzale milionske depozite u bobar banci, u najmanjoj banci u drugom entitetu u vlanistvu stranackog tajkuna i zasto i danas sute ko zalivene?

opet ponavljam, polako procitaj pitanje. znaci pitam te za banke iz federacije. 3 su banke u pitanju.

znaci nemoj mi dodika, dobrice cosica, sanu-a i svetog petra.
Alfons Kauders

#344 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:
Danguba wrote:
vivaldi wrote:

zasto su banke iz federacije - molim te pazljivo citaj, znaci banke iz federacije i to u drzavnom vlasnistvu drzale milionske depozite u bobar banci, u najmanjoj banci u drugom entitetu u vlanistvu stranackog tajkuna i zasto i danas sute ko zalivene?

opet ponavljam, polako procitaj pitanje. znaci pitam te za banke iz federacije. 3 su banke u pitanju.

Davali najbolje kamate na depozite, pa prosli na tenderu? :D
vivaldi

#345 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by vivaldi »

:lol: :lol:

ko biva kad mile oplodjava nerotkinje more i pare :lol:
vivaldi

#346 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote:Jahorina
sad vidjeh ovaj post, znas li da je natron iz maglaja bio osiguran kod jahorine i da su sve uredno naplaitili polsije poplava
vivaldi

#347 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by vivaldi »

ps. jel ovo opet nesto jebe forum, svake minute me izloguje
Alfons Kauders

#348 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:
Alfons Kauders wrote:Jahorina
sad vidjeh ovaj post, znas li da je natron iz maglaja bio osiguran kod jahorine i da su sve uredno naplaitili polsije poplava
Ja govorim dugorocno, sada ce im jos super krenuti, kad pokupe police Bobara... Ali dugorocno, hm... :izet:
Alfons Kauders

#349 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote::lol: :lol:

ko biva kad mile oplodjava nerotkinje more i pare :lol:
Ha ja. Guardian Inseminator, nema zajebancije :D

A koje su banke zaginule? Kazes drzavne... Dakle Union? Postanska?

Znam za neka ministarstva, vecinom HDZ kadrovi drzali lovu kod kolega iz SNSD-a... Za banke ne znam (osim ako nasi idioti nisu pokusali sakriti pare koje bi po izvrsnim presudama morali placati onim kolektivcima sto su ih tuzili) :D
Danguba

#350 Re: Republika Srpska egzistira na račun BiH

Post by Danguba »

vivaldi wrote:
Danguba wrote:

:lol:
na pitanje pitanjem. fino. :D
i ja sam imao pare u bobaru ali sam nesto namirisao sto drugi nisu. mjesec dana prije digao sam i kamate. :D

sto se tice nekih banaka iz pederacije, mislim da se radi o nekim minornim iznosima dok ih nema na spisku.
Najveći iznosi

Iz Tužilaštva BiH su objavili listu deponenata koji su izgubili veliki dio svog novca u ovoj banci, uz obrazloženje da te podatke iznose zbog velikog interesovanja javnosti.
Žiranti zahvalni Mektiću!

Udruženje žiranata BiH uputilo je otvoreno pismo ministru bezbjednosti BiH, Draganu Mektiću, zahvaljujući mu na akciji "Lavina", uz poruku da je "unio radost u domove žiranata".

- Iskrene čestitke i zahvalnost vama, neimenovanim pojedincima Tužilaštva BiH i inspektorima SIPA u ime hiljada žiranata Srpske, za radnje koje ste preduzeli u borbi protiv kriminala i korupcije u bankarskom sektoru RS - istaknuto je u pismu koje potpisuje član UO ovog udruženja Mika Nikić.

- Na listi deponenata, čiji depoziti su u pretežnom dijelu sigurno izgubljeni pokretanjem likvidacije Bobar banke, ima i institucija od javnog značaja, čime su direktno ugroženi i građani BiH, penzioneri, osobe koje potražuju zdravstvenu zaštitu, itd. Tužilaštvo BiH i partnerske agencije nastavljaju borbu protiv nezakonitosti, a sa ciljem zaštite finansijskog sistema BiH - rekao je Grubešić.

Na listi oštećenih s najvećim iznosima su fondovi kojim upravlja IRB RS i to oko 13,6 miliona KM po osnovu depozita, 2,2 miliona KM po osnovu akcija i 31,4 miliona KM po osnovu zajma. Dalje je navedeno da su "Elektroprivreda RS" i zavisna preduzeća oštećeni za oko 8,1 milion KM, "Elektroprivreda HZHB" pet miliona KM, Garantni fond RS 5,5, grad Trebinje 5,2, FZO Brčko distrikta 14,7, Vlada Brčkog 2,5, te Ministarstvo finansija RS 9,5 i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS dva miliona KM.
Zajedničko djelovanje

Na listi javnih institucija i agencija koje su oštećene za višemilionske iznose su i Javni fond za dječju zaštitu RS (2,1 milion), Zavod za zapošljavanje RS Pale (12,3), Lutrija RS (dva), kao i Područna privredna komora Banjaluka (1,3 miliona KM). Bez novca zbog afere "Bobar" ostali su i opštine Rudo i Bileća, te još nekoliko javnih fondova, preduzeća i banaka.
http://pressrs.ba/info/vijesti/tuzilast ... isti-01-04

bez sv.save, spc-a, sanu-a...i ostalih, ne odgovori mi na pitanje. :-)
Post Reply