Muzički Almanah (naš život u muzici)

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dezurni_ucenik

#326 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

zg1911 wrote:
dezurni_ucenik wrote:
zg1911 wrote:ja više volim electro industrial. throbbinng gristle, killing joke, nin, front 242, daf, front line assembly, borghesia, pitchshifter itd

zanimljivo da ljudi koji baš briju na industrial vole i electro pop/synth pop. nespojivo mi je to. znam da ima puno poveznica u razvoju tih žanrova, al opet... industrial je muški, žestok, zao, a electro pop pičkast, sladunjav, ko beach boysi na bonkasima umjesto prpova. ko beatlesi vs stonesi na n-tu potenciju.

Hah. Al Jourgensen najbolji primjer, sta je na pocetku svirao i na sta je kasnije skrenuo.

Nije los novi Killing Joke. NIN i Front 242 :thumbup: . Throbing Gristle su mozda i tvorci citavog tog zanra uz Cabaret Voltaire. Posebno je interesantan Psychic TV i citava ta prica oko Genesisa p-Oridge i njegovih okultnih furki. Pa ljudi osnovali svoju sektu, bave se od alhemije od okultnih stvari. I onaj video zapis, zbog cega je Genesisu bio zabranjen ulazak u Ameriku neko vrijeme. Ne znam jeste li to upratili?
bravo, zaboravih na cabaret voltaire. i meni je dobar novi killing joke. psychic tv nisam slušao. kao ni ministry.

mala digresija, al opet vezano uz temu. ljudi koji su u tom industrial/ebm/goth giru mi rekoše da je u hrvatskoj takva scena, osim u zg, najjača u sisku. i ima logike. sisak bi bio nešto ala nas sheffield, grad teške industrije - metalurgije, naftne i kemijeske industrije. sada naravno propada. to bi u bih vjerojatno trebala bit zenica.
kao bivsi zenicanin, recu da nema tamo ni i od industrial muzicke scene. :-)

Ma generalno, na nasim prostorima nije to nikad toliko zastupljeno bilo. Jesu doduse prije rata optuzivali pokojnog Zeljku Malnara da skuplja darkere u svom kaficu gdje izvode razne sotonisticke sekte. :-)
dale cooper

#327 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Mene Zenica, ali i jedan dio industrijske zone Tuzle, podsjećaju na Manchester i Sheffield sa kraja 70-tih.
Sivi, oronuli i...industrijalni. :D Ali nema naših Joy Division, The Fall, Magazine, Human League ili Cabaret Voltaire :sad:
zg1911

#328 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

dezurni_ucenik wrote:

Ma generalno, na nasim prostorima nije to nikad toliko zastupljeno bilo. Jesu doduse prije rata optuzivali pokojnog Zeljku Malnara da skuplja darkere u svom kaficu gdje izvode razne sotonisticke sekte. :-)
ne kažem da u sisku ima bendova koji sviraju takvu mjuzu (nisam upućen), ali znam da ekipa iz zagreba ide tamo na partije, slušaone, koncerte.

da, nas je industrial manje više zaobišao. ja znam samo za slovensku borghesiu. i kad smo bili veći ipak smo bili premali za pokrit sve žanrove :D a općenito su zlovenci isfurafali najalternativniju glazbu. samo ih jebe jezik :D
dezurni_ucenik

#329 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:Mene Zenica, ali i jedan dio industrijske zone Tuzle, podsjećaju na Manchester i Sheffield sa kraja 70-tih.
Sivi, oronuli i...industrijalni. :D Ali nema naših Joy Division, The Fall, Magazine, Human League ili Cabaret Voltaire :sad:
A upravo u ovakvoj situaciji u kojoj smo, trebala bi da se desi neka muzicka revolucija. Ali i to je valjda jedan od dokaza u kojoj smo banani.
Neki nas Tony Wilson da se pojavi koji ce promovisat neka nova imena.

Ili barem Hilly Crystal ;)
Bloo
Globalna šefica

#330 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:Mene Zenica, ali i jedan dio industrijske zone Tuzle, podsjećaju na Manchester i Sheffield sa kraja 70-tih.
neko da pjeva Koksara will tear us apart :mrgreen:
dezurni_ucenik

#331 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

zg1911 wrote:
dezurni_ucenik wrote:

ne kažem da u sisku ima bendova koji sviraju takvu mjuzu (nisam upućen), ali znam da ekipa iz zagreba ide tamo na partije, slušaone, koncerte.

da, nas je industrial manje više zaobišao. ja znam samo za slovensku borghesiu. i kad smo bili veći ipak smo bili premali za pokrit sve žanrove :D a općenito su zlovenci isfurafali najalternativniju glazbu. samo ih jebe jezik :D
bilo je tu imena industrial/noise scene samo nikad nisu dolazili do izrazaja. Medju glavnim imenima su Laibach i Borghesia. Ne treba zaboraviti ni SCH, ali oni su tada furali noise i punk-

Jedan od clanova Scabie je Heco. Onaj Heco sto danas drzi hotel u centru Sarajeva. Azra je danas clanica SCH.
dale cooper

#332 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

dezurni_ucenik wrote:
A upravo u ovakvoj situaciji u kojoj smo, trebala bi da se desi neka muzicka revolucija. Ali i to je valjda jedan od dokaza u kojoj smo banani.
Neki nas Tony Wilson da se pojavi koji ce promovisat neka nova imena.

Ili barem Hilly Crystal ;)
Tony Wilson, koji je ono lik bio jebote! :D
Bloo wrote:
neko da pjeva Koksara will tear us apart :mrgreen:
Koksara je u Lukavcu. :twisted: Know your geography! :mrgreen:
dezurni_ucenik

#333 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

Jedina alternativa u Zenici su bili Gluho Doba. Bile su i Ostrice koje su furale Asian Dub Foundation i Fun Da Mental, ali nisu oni nesto puno se zadrzali na sceni. Bilo je tu gomila rock bandova koji su manje vise svirali covere. Ne znam da li se sjecate Disidenata, oni su ko biva bili popularni nakon rata.
zg1911

#334 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

dezurni_ucenik wrote:
bilo je tu imena industrial/noise scene samo nikad nisu dolazili do izrazaja. Medju glavnim imenima su Laibach i Borghesia. Ne treba zaboraviti ni SCH, ali oni su tada furali noise i punk-

Jedan od clanova Scabie je Heco. Onaj Heco sto danas drzi hotel u centru Sarajeva. Azra je danas clanica SCH.
haha zaboravih najpoznatije - laibach. vani vjerojatno najcijenjeniji jugo bend. sch nisam slušao. valjaju li?

a kad sam kod vani cijenjenih bendova, a ranije spomenuh sisak, upravo sisak ima jedan od takvih bendova - bambi molesterse.
Bloo
Globalna šefica

#335 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:
Koksara je u Lukavcu. :twisted: Know your geography! :mrgreen:
i suck with spatial orientation, geography as well

tu je to, ba :D
Bloo
Globalna šefica

#336 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

sad kad me zbodu tuzlaci :mrgreen: :run:
dezurni_ucenik

#337 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

zg1911 wrote:
dezurni_ucenik wrote:

haha zaboravih najpoznatije - laibach. vani vjerojatno najcijenjeniji jugo bend. sch nisam slušao. valjaju li?

a kad sam kod vani cijenjenih bendova, a ranije spomenuh sisak, upravo sisak ima jedan od takvih bendova - bambi molesterse.

A ovo je post ratni period, kad su presli na techno-industrial i synth zvuk

I sad su skrenuli na avantgardu.

dale cooper

#338 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

@Bloo

Sreća pa si mi simpatična. :D Ali mislim da bi te prije zboli Lukavčani nego Tuzlaci. :mrgreen:
zg1911

#339 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

dežurni učeniče, zanimljiv bend. preletih ove pjesme što si linkao i sve sem zadnje imaju prolaz kod mene. doduše, većinu bi ih malo skratio al ok. odakle su?
dezurni_ucenik

#340 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

zg1911 wrote:dežurni učeniče, zanimljiv bend. preletih ove pjesme što si linkao i sve sem zadnje imaju prolaz kod mene. doduše, većinu bi ih malo skratio al ok. odakle su?

Iz Sarajeva. Djuro iz Nadrealista je jedno vrijeme bio clan.

https://en.wikipedia.org/wiki/SCH_%28band%29
zg1911

#341 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

dezurni_ucenik wrote:
zg1911 wrote:dežurni učeniče, zanimljiv bend. preletih ove pjesme što si linkao i sve sem zadnje imaju prolaz kod mene. doduše, većinu bi ih malo skratio al ok. odakle su?

vidiš, vidiš... al glavno da ste nam uvalili hari mata hari, merlina i plavi orkestar :D baš zanimljiv bend.
dezurni_ucenik

#342 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

zg1911 wrote:
dezurni_ucenik wrote:

vidiš, vidiš... al glavno da ste nam uvalili hari mata hari, merlina i plavi orkestar :D baš zanimljiv bend.
Eh to je ta sarajevska pop rock skola, i dan danas osjecamo posljedice. U ime Bosne i Hercegovine, ja upucujem susjedima iskreno izvinjenje za ovaj muzicki holokaust. :D . ATeno iz SCH treba da kod nas ima status kao i Blixa kod Nijemaca

Jesi li slusao Adija Lukovca

zg1911

#343 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by zg1911 »

dezurni_ucenik wrote:
Eh to je ta sarajevska pop rock skola, i dan danas osjecamo posljedice. U ime Bosne i Hercegovine, ja upucujem susjedima iskreno izvinjenje za ovaj muzicki holokaust. :D . ATeno iz SCH treba da kod nas ima status kao i Blixa kod Nijemaca

Jesi li slusao Adija Lukovca

haha muzicki holokaust haha ;)

kakav status ima teno? potpuni marginalac ili?

nisam nikad cuo za adija lukovca. posto si me iznenadio sa shc-om, poslusat cu prilozene linkove cim se vratim za racunalo.
dezurni_ucenik

#344 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

Marginalac.

A Adija Lukovca obavezno preleti. Na zalost, on je poginuo u saobracajnoj nesreci prije 10 godina. Dvojica iz njegovog prateceg banda Ornamenti su sada u DubiJozi.
statixx

#345 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by statixx »

Ko zna sta smo sve mogli poslusati od njega.

Kad smo kod elektronike, nikad necu zaboraviti srecu, leptirice u stomaku, kada sam, negdje na pijaci, kupio "Music for the Jilted Generation". Taman se tada pocelo i eksperimentirati :mrgreen: , deeeeamn, znao sam po par sati plesati uz Voodooo i No Good. Sjecam se svojih avantura u Traktoru i Frotyloops-u na kompasu, koji sam talenat bio... :oops: :lol:

Ommadawn

#346 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

zg1911 wrote:
E moj Zagrepcanin, kakvih je dobrih bendova bilo u BiH ali im upravo placipickopjevanje H-M-H, Merlina i P.O. nije dalo da dodju do izrazaja, da stanovnistvo izvedu na pravi put. Nije ih bilo mnogo, ali bilo bi da su ovi mogli da vise dodju do izrazaja. A i tadasnja politika...no nebitno.

Nego, malo off (a ako moja svastika procita ovo, ima da mi nabije minuse :)) moj bivsi badzo (s kojim sam jos uvijek u dobrim odnosima) je takodjer Zagrepcanin i upravo je muzika bila ono sto nas je spojilo. Kakvih ploca taj frajer ima u svojoj kolekciji - eto zamisli da sam se stipao za guzicu misleci da sanjam kad sam prvi put u rukama drzao plocu "Bombardiranje New Yorka".
Pa onda beogradski Pergament, pa SCH, pa mozda jeste off ali meni je sasvim super - Amila "Kakav divan dan". Velim ja njemu "Hajde, kontam za Bombardiranje, kontam donekle i za SCH ali otkud ti Amila?" "A cuj, ljeti kad bih isal u Zagreb, udjem u ducan ploca i sve sto je izaslo novo te godine kod nas (u SFRJ) a da je nepoznato - ja kupim".

@dale_cooper: kad smo oko industrijalizacije BiH gradova, vozim ja starce u Tuzlu, da upoznaju svoje buduce prijatelje. Do tada, stari je nekoliko puta poslovno bio u Tuzli, imao i neke dobre raje ali mama nije nikada. I kako se priblizavamo, a oni ogromni dimnjaci od Termoelektrane kad ce moja stara "Sta je ovo jebote, ovdje jos ima industrije, bas ovaj grad pravo izgleda da se dobro drzi". Kad smo stigli na Irac, ona fasada otpada sa nebodera, lift koji ne radi kako treba... :D 8)
Sta hoces, pa imali ste Southern Storm, odlican bend - onaj Hot razvaljuje gitaru (ako njega ne dokrajci alkohol), pa cini mi se da je i Toxic Death bio iz Tuzle, ako se ne varam... Jednu vecer provedoh u Jazz baru u Sestoj Bosanskoj, fantasticno bilo, raja slusa pravo dobru muziku. Mislim, ima nade ali sad hoce li se ista iz toga izroditi - ne znam.
Ommadawn

#347 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

statixx wrote:Ko zna sta smo sve mogli poslusati od njega.

Kad smo kod elektronike, nikad necu zaboraviti srecu, leptirice u stomaku, kada sam, negdje na pijaci, kupio "Music for the Jilted Generation". Taman se tada pocelo i eksperimentirati :mrgreen: , deeeeamn, znao sam po par sati plesati uz Voodooo i No Good. Sjecam se svojih avantura u Traktoru i Frotyloops-u na kompasu, koji sam talenat bio... :oops: :lol:

Uh tad sam ja ono bio ko teski roker, ucio svirat gitaru, ali sta mislis koji mi je prvi riff bio na elektricnoj? "Voodoo" :D a kasnije sam znao sa bendom sprasiti i "Fire".
statixx

#348 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by statixx »

Ja sam tada vec zaboravio i ono malo sto sam naucio svirati u muzickoj, ali sam visio na ovim programima za kreiranje muzike. Imao sam i tajni plan za par stvarki - poslati nekom izdavacu, lejblu kakvom...proslaviti se 8-) :lol: , medjutim, jbg, zasitih se ubrzo, a i program zastario.
dezurni_ucenik

#349 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dezurni_ucenik »

Moj prvi kupljeni album Music for the jilted generation

A ja radio muziku u onom eJay programu .
Ommadawn

#350 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Ommadawn »

statixx wrote:Ja sam tada vec zaboravio i ono malo sto sam naucio svirati u muzickoj, ali sam visio na ovim programima za kreiranje muzike. Imao sam i tajni plan za par stvarki - poslati nekom izdavacu, lejblu kakvom...proslaviti se 8-) :lol: , medjutim, jbg, zasitih se ubrzo, a i program zastario.
Ja se sjecam programa Traktor, koristio ga jedan moj poznanik koji je bio glavni partystarter na dernecima. Inace, nisam bas zalazio u te vode pa i ne znam previse ali Traktor mi je ostao u sjecanju.
Post Reply