Ubrzano naoruzavanje

Post Reply
Alfons Kauders

#326 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Alfons Kauders »

General War wrote:
Venom i Huey nemaju skoro nista zajednicko osim imena, te se nasi ne mogu "dovesti na nivo" Venoma... To je kao da kazes kako bi mogli Golfa 2 "dovesti na nivo" Golfa 6 - nemre... Potpuno drugacija platforma, samo isto ime...

U nasu flotu UH1 se vise ne isplati ulagati, a upitno je koliko ce ih se jos dugo isplatiti remontovati, kamoli sta drugo. Sjedio sam u jednom prije desetak godina i ne vjerujem da sam vidio jedan jedini digitalni instrument u kokpitu osim radio uredjaja.
Nasi UH1H mogu se modernizivati na nivo II, mjenja se motor, dodaje siri rotor, dogitalizuje kokpit do neke mjere da bude upotrebljiv u svim vremenskim uslovima...uglavnom nije toliko paprena cijena a dobije se dobar visenamjenski helikopter...problem ovih huey-a slab motor i nizak plafon leta pa je jako nestabilan za uslove ovih nasih planincuga.[/quote]

Teoretski mogu, ali opet nisam siguran koliko je to realno, cisto radi starosti i resursa... Mislim da su svi nasi UH1 sezdeset i neko godiste. Novije verzije se i danas koriste sirom svijeta (jednomotorne), ali mahom u civilne svrhe. U vojskama su ih zamijenila dvomotorne varijante u vecini uloga, radi sigurnosti, povecanog plafona, nosivosti itd.

Ne znam u kakvom su stanju i kako stoje s resursima, pa mogu samo nagadjati, ali sumnjam da se isplati zajebavat oko toga, tj mislim da ce ih cijediti dok ne isteknu resursi i onda dovidjenja.

Pitanje je kako ih i cime zamijeniti - opet nesto iz UH1 familije, ili Blackhawk, ili preci na neku evropsku alternativu. Izbora ne manjka, a na prvi pogled cini se logicnim opet ici na UH1, recimo na Venom, radi obuke posade itd... Medjutim Venom je prilicno skup i nije bas razvijen za nase potrebe, odnosno razvijen je za marince, gdje su dosta vaznije dimenzije radi operacija s brodova nego neke druge stvari koje bi nama bile bitne. Ne znam ni za posade, jer UH1H i Venom su fakat nebo-zemlja, dijeli ih 50 godina tehnoloskog napretka, i ne vjerujem da bi tranzicija za pilote bila nesto jednostavnija nego da prelaze na Blackhawk ili nesto drugo...
Alfons Kauders

#327 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Pa uglavnom zato sto je svaki rat potvrdio da ima 100 boljih ulaganja od helikoptera.

Bar jurisnih, transportni imaju nekog smisla.
Jurisni bi mozda bili super da se ocekuju neke ogromne tenkovske bitke, ali takvih nije bilo vec 25 godina nigdje na planeti, a vjerovatnoca da se igdje ponove je sve manja i manja.

A sad je uostalom sve multi-kulti i multifunkcionalno, pa se i ne mora ici na cistokrvni jurisni helikopter da bi se dobilo nesto za izvidnjanje ili napad na oklop i artiljeriju... I na transportne se moze ugraditi dosta zanimljivih igracaka za te namjene.

Drugim rijecima, uzeti 10-15 Blackhawka ili slicnih Eurocoptera koji bi mogli raditi sve sto nam treba: izvidjanje po losem vremenu, SAR, prevoz ljudstva na repetitore, borba protiv pozara itd.

Cak bi i onaj Mi171 koji su dobili Hrvati za klirinski dug SSSR-a bio zanimljiva opcija da nije frke s Rusijom i upitne NATO kompatibilnosti, jer ono je fakat nenadjebiv dizajn, ko Golf 2 :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#328 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

madner wrote:Pa uglavnom zato sto je svaki rat potvrdio da ima 100 boljih ulaganja od helikoptera.
jes kad komanduju: polupismeni mlinar Hasan iz Visokog :mrgreen: i investitori sa sarajevske burze ..
startegiju i taktiku oderdjuju vojnici a svi oni traze helikoptere..
i sam navodis neke koji imaju svrhu
madner

#329 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by madner »

Toto wrote:
jes kad komanduju: polupismeni mlinar Hasan iz Visokog :mrgreen: i investitori sa sarajevske burze ..
Ne govorim opste o nasim ratovima.
Ne mogu vojnici odlucivati o svojoj opremi i prioritetima iz istog razloga sto ja ne mogu odlucivati o svom sluzbenom autu. Maybach je sigurno bolji od Audija, samo nekako se ovim supcima cini da je Audi isplativiji. :D

https://en.wikipedia.org/wiki/2003_attack_on_Karbala

USA je izgubila preko 30 Kiowi u Iraku, od ekvivalenta porazene lake pjesadije.
mirsek

#330 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by mirsek »

Image

Vjerovatno cemo ove nabaviti, eurocopter puma/cougar samo ne znam koju verziju.
Tako sam nezvanicno nacuo.
madner

#331 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:

Jurisni bi mozda bili super da se ocekuju neke ogromne tenkovske bitke, ali takvih nije bilo vec 25 godina nigdje na planeti, a vjerovatnoca da se igdje ponove je sve manja i manja.

A sad je uostalom sve multi-kulti i multifunkcionalno, pa se i ne mora ici na cistokrvni jurisni helikopter da bi se dobilo nesto za izvidnjanje ili napad na oklop i artiljeriju... I na transportne se moze ugraditi dosta zanimljivih igracaka za te namjene.

Drugim rijecima, uzeti 10-15 Blackhawka ili slicnih Eurocoptera koji bi mogli raditi sve sto nam treba: izvidjanje po losem vremenu, SAR, prevoz ljudstva na repetitore, borba protiv pozara itd.

Cak bi i onaj Mi171 koji su dobili Hrvati za klirinski dug SSSR-a bio zanimljiva opcija da nije frke s Rusijom i upitne NATO kompatibilnosti, jer ono je fakat nenadjebiv dizajn, ko Golf 2 :D
Mil 17 je neki optimum, mogu se dobiti 3 za cijenu jednog Blackhawka a prevozis 30 umjesto 13 ljudi.

Radi sa slabijom servisnom podrskom, leti dovoljno visoko i rijetko pada onako :D
Toto

#332 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

madner wrote:
Toto wrote:
Ne govorim opste o nasim ratovima.
Ne mogu vojnici odlucivati o svojoj opremi i prioritetima iz istog razloga sto ja ne mogu odlucivati o svom sluzbenom autu. Maybach je sigurno bolji od Audija, samo nekako se ovim supcima cini da je Audi isplativiji. :D

https://en.wikipedia.org/wiki/2003_attack_on_Karbala

USA je izgubila preko 30 Kiowi u Iraku, od ekvivalenta porazene lake pjesadije.
Takticko- tehnicke zahtjeve projektantima i konstruktorima letjelica definise vojska a ne knjigovodja i vojni analiticar.
Ne moze se ARBIH dizajnirati prema iskustvima iz Iraka. Nit smo amerika nit smo pustinja.
madner

#333 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by madner »

Knjigovodja i vojni analiticar kaze sta se isplati ili ne isplati.
Haj ovako, mozes kupiti pusku od 500, 2000 ili 100 000 KM. Ova je prva 3% a druga 8% bolja od prve, koju bi uzeo? :D
General War

#334 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

Alfons Kauders wrote:
General War wrote:
Venom i Huey nemaju skoro nista zajednicko osim imena, te se nasi ne mogu "dovesti na nivo" Venoma... To je kao da kazes kako bi mogli Golfa 2 "dovesti na nivo" Golfa 6 - nemre... Potpuno drugacija platforma, samo isto ime...

U nasu flotu UH1 se vise ne isplati ulagati, a upitno je koliko ce ih se jos dugo isplatiti remontovati, kamoli sta drugo. Sjedio sam u jednom prije desetak godina i ne vjerujem da sam vidio jedan jedini digitalni instrument u kokpitu osim radio uredjaja.
Nasi UH1H mogu se modernizivati na nivo II, mjenja se motor, dodaje siri rotor, dogitalizuje kokpit do neke mjere da bude upotrebljiv u svim vremenskim uslovima...uglavnom nije toliko paprena cijena a dobije se dobar visenamjenski helikopter...problem ovih huey-a slab motor i nizak plafon leta pa je jako nestabilan za uslove ovih nasih planincuga.

Teoretski mogu, ali opet nisam siguran koliko je to realno, cisto radi starosti i resursa... Mislim da su svi nasi UH1 sezdeset i neko godiste. Novije verzije se i danas koriste sirom svijeta (jednomotorne), ali mahom u civilne svrhe. U vojskama su ih zamijenila dvomotorne varijante u vecini uloga, radi sigurnosti, povecanog plafona, nosivosti itd.

Ne znam u kakvom su stanju i kako stoje s resursima, pa mogu samo nagadjati, ali sumnjam da se isplati zajebavat oko toga, tj mislim da ce ih cijediti dok ne isteknu resursi i onda dovidjenja.

Pitanje je kako ih i cime zamijeniti - opet nesto iz UH1 familije, ili Blackhawk, ili preci na neku evropsku alternativu. Izbora ne manjka, a na prvi pogled cini se logicnim opet ici na UH1, recimo na Venom, radi obuke posade itd... Medjutim Venom je prilicno skup i nije bas razvijen za nase potrebe, odnosno razvijen je za marince, gdje su dosta vaznije dimenzije radi operacija s brodova nego neke druge stvari koje bi nama bile bitne. Ne znam ni za posade, jer UH1H i Venom su fakat nebo-zemlja, dijeli ih 50 godina tehnoloskog napretka, i ne vjerujem da bi tranzicija za pilote bila nesto jednostavnija nego da prelaze na Blackhawk ili nesto drugo...
Pored nabrojanog, Radi se poboljsanje i ucvrscivanje i zmaja letjelice...fabrika (negdje u americi ne mogu se sad sjetiti imena) tvrdi nakon generalnog remonta i sve kad se izmjenja da letjelica prakticno ima 0 sati resursa...njemacka jos koristi (grcka, turska...) UH1 H, moze se to lijepo dovesti pod konac.
Evo i ovi rade kompletan upgrade, nije to o cemu pricam ovi ugradjuju P&W motore sa FADEC-om, a ja sam citao za honeywel , ali otprilike mislim da se cifra vrti oko do 2 miliona po helikopteru.
http://www.vectoraerospace.com/Portals/ ... 8.2014.pdf

Nepotvrdjeno cuo sam da BiH planira nabavku superpuma, iako licno navijam akobogda za blackhawk L makar. Tako je Venom nije za nas.
Da je srece da ima neko da iskamcimo i mi kojeg OH58...inace sta god imali od transportne avijacije bez podrske odose oni u kukuruze dok si reko keks.
General War

#335 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

madner wrote: Mil 17 je neki optimum, mogu se dobiti 3 za cijenu jednog Blackhawka a prevozis 30 umjesto 13 ljudi.

Radi sa slabijom servisnom podrskom, leti dovoljno visoko i rijetko pada onako :D
Bogami nebih se slozio, Mi17 MtV tu negdje cijena...kraci interval servisa, plafon leta je veci u Uh 60 nego kod Mi 17...kad Mi 17 tresne o ledinu to mu je i kraj, UH 60 ne gori kao baklja...uglavno dooosta prednosti.
Toto

#336 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

mirsek wrote:
Eo nesto zvanicno s muhurom:D

Ova "mazga" :D je trebala da u sastavu JNA zamjeni MI8. SOKO Mostar BiH. je u Fabrici Helikotera od 1988-1991 konstruisao i proizveo prototip sponsona za mornaricku i izvidjacku verziju Super Pume a na crtacim tablama su bile jos neke verzije sponona i repnog konusa /narandzasto na slici/
Soko Mostar je trebao da proizvodi kompletan repni konus za Super Pume, kao sto je vec desetak godina bio ekskluzivni proizvodjac repnih konusa SA342 Gazelle.

Image
Connaisseur Karlin

#337 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Connaisseur Karlin »

Toto wrote:
mirsek wrote:
Eo nesto zvanicno s muhurom:D

Ova "mazga" :D je trebala da u sastavu JNA zamjeni MI8. SOKO Mostar BiH. je u Fabrici Helikotera od 1988-1991 konstruisao i proizveo prototip sponsona za mornaricku i izvidjacku verziju Super Pume a na crtacim tablama su bile jos neke verzije sponona i repnog konusa /narandzasto na slici/
Soko Mostar je trebao da proizvodi kompletan repni konus za Super Pume, kao sto je vec desetak godina bio ekskluzivni proizvodjac repnih konusa SA342 Gazelle.

Image
a dze su pare :D :lol:
madner

#338 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by madner »

General War wrote:
madner wrote: Mil 17 je neki optimum, mogu se dobiti 3 za cijenu jednog Blackhawka a prevozis 30 umjesto 13 ljudi.

Bogami nebih se slozio, Mi17 MtV tu negdje cijena...kraci interval servisa, plafon leta je veci u Uh 60 nego kod Mi 17...kad Mi 17 tresne o ledinu to mu je i kraj, UH 60 ne gori kao baklja...uglavno dooosta prednosti.
Neki dan su Thailajdjani objavili cifre, x3 razlika u cijeni.
Toto

#339 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

Connaisseur Karlin wrote: a dze su pare :D :lol:
tad su bile u Gadafija na parenju . :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#340 Re: Ubrzano naoruzavanje

Toto wrote:

:D
Toto

#341 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

Connaisseur Karlin wrote:
Toto wrote:

:D
ti se ono palis na dronove :mrgreen:
pa samo da znas, kad memoare budes pisala:
prvi dron na Bakanu se poco praviti u Titinih Bosnjaka 1989 u Mostaru .. struktura tuto kopelto bila od kompozita i kevlara.
Gadafi kad je vidio "spravu" odmah narucio da i njemu napravimo i fabriku.
General War

#342 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

madner wrote:
General War wrote:

Neki dan su Thailajdjani objavili cifre, x3 razlika u cijeni.
Ne znam sta su podrazumjevali u cijenu i koji tip letjelice.
evo npr, sbija je kupila dva Mi 17 mtv za 26 miliona a hrvatska je kupila deset (klirinski dug) za nesto vise od 60 miliona...ali srbijanski su opremljeni u full-u, srbija ce koliko sam cuo sama servisirati svoje helikoptere po isteku resursa (znaci generalaka) a hrvatska ce slati svoje u rusiju ili povjeriti nekoj drugoj certificiranoj firmi da uradi generalku.
Tako i za black hawk, ukoliko ne zelis da sam odrzavas letjelice, najblize u poljsku posaljes na remont. Uh60 A je cijena oko 6 milona dolara, a Uh 60M je oko 18 miliona samo za letjelicu...rezervni djelovi i servosno osoblje dizu mu cijenu u nebo.
General War

#343 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

Upgrade-ovanje Uh 1H na standard II

Connaisseur Karlin

#344 Re: Ubrzano naoruzavanje

Toto wrote:
prvi dron na Bakanu se poco praviti u Titinih Bosnjaka 1989 u Mostaru .. struktura tuto kopelto bila od kompozita i kevlara.
Toto,pa znas vlro dobro da su mi dornovi godinama interesantni :-D
Hvala za info ,a kako je izgledao taj dron?
Raja misli ,da su dornovi izum kasnog 20tog sotljeca :)
General War

#345 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

Toto wrote:
Nije dron vec bpl (ibl)...raja misli da sve sto leti bez pilota je dron.
Connaisseur Karlin

#346 Re: Ubrzano naoruzavanje

General War wrote:
Toto wrote:
Nije dron vec bpl...raja misli da sve sto leti bez pilota je dron.
Moze biti dron,u slobodnom prevodu,a leteci objekti bez pilota imaju podjelljene kateogorije,a koje postoje radi razlike upravljanja letecih objekata od strane istreniranih lica.
General War

#347 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

Connaisseur Karlin wrote: Moze biti dron,u slobodnom prevodu,a leteci objekti bez pilota imaju podjelljene kateogorije,a koje postoje radi razlike upravljanja letecih objekata od strane istreniranih lica.
Ne, U slobodnom prevodu "dron" je automatizovana letjelica koja moze obaviti zadatak ili dio njega bez aktivnog ucesca operatora...sve ostalo je bespilotna letjelica.
Toto

#348 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

Connaisseur Karlin wrote: Toto,pa znas vlro dobro da su mi dornovi godinama interesantni :-D
minijaturni avioncic sa delta krilima.. nista posebno .. komplet struktura od kmpozita

izvidjac .. nije bio kamikaza :D

tim mladih konstruktora iz VTI ZArkovo je dobio igracku i super su to konstruktivno uradili ali su se previse zaigrali, pa je letjelica bila jako, jako skupe izrade.. sto je za dronve mahana..
vjerovato su istrazivli taj koncept, jer bi nesto veca verzija mogla nosit i podvjesne terete

kad se danas pogleda unatrag: bila je dobra odluka da se krene u program bespilotnih ..
neko je imao dobar njuh..
Yuga je odustala od nadzvucog aviona a imala je osvojene sve potrebne tehnologije pa se onda nastojalo to iskoristiti..
Nama su dozvolili da idemo u svijet, u civilnu avijaciju i da prodajemo kapacitete... tako smo usli u AIRBUS..

mi smo u Mostaru imali osvojeno sve od kompozitnih tehnologija sto nam je trebalo .. dosta je reci da smo radili vertikalno kormilo pravca za A340 od kompozita ..
aerodiamicne povrsine klase jedan od kompozita nije tada bas svako radio
imali smo autoklav duzine 16 metara i 4 m precnika, pa smo mogli odjednom "peci" deset takvih bespilotnih ..
sljedeca konstrukcija drona je trebao biti kao ovi sto lice na helikoper .. gledao sam neke koncepte
General War

#349 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by General War »

Toto wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Toto,pa znas vlro dobro da su mi dornovi godinama interesantni :-D
minijaturni avioncic sa delta krilima.. nista posebno .. komplet struktura od kmpozita

izvidjac .. nije bio kamikaza :D

tim mladih konstruktora iz VTI ZArkovo je dobio igracku i super su to konstruktivno uradili ali su se previse zaigrali, pa je letjelica bila jako, jako skupe izrade.. sto je za dronve mahana..
vjerovato su istrazivli taj koncept, jer bi nesto veca verzija mogla nosit i podvjesne terete

kad se danas pogleda unatrag: bila je dobra odluka da se krene u program bespilotnih ..
neko je imao dobar njuh..
Yuga je odustala od nadzvucog aviona a imala je osvojene sve potrebne tehnologije pa se onda nastojalo to iskoristiti..
Nama su dozvolili da idemo u svijet, u civilnu avijaciju i da prodajemo kapacitete... tako smo usli u AIRBUS..

mi smo u Mostaru imali osvojeno sve od kompozitnih tehnologija sto nam je trebalo .. dosta je reci da smo radili vertikalno kormilo pravca za A340 od kompozita ..
aerodiamicne povrsine klase jedan od kompozita nije tada bas svako radio
imali smo autoklav duzine 16 metara i 4 m precnika, pa smo mogli odjednom "peci" deset takvih bespilotnih ..
sljedeca konstrukcija drona je trebao biti kao ovi sto lice na helikoper .. gledao sam neke koncepte
:shock:
Ti se salis, ili lupas
Toto

#350 Re: Ubrzano naoruzavanje

Post by Toto »

nit se salim nit lupam.. imas u Mostaru i danas stotine ljudi koji ti sve ovo mogu potvrditi, jer su radili na navedenom .. od radnika do inzenjera
Post Reply