Nasi UH1H mogu se modernizivati na nivo II, mjenja se motor, dodaje siri rotor, dogitalizuje kokpit do neke mjere da bude upotrebljiv u svim vremenskim uslovima...uglavnom nije toliko paprena cijena a dobije se dobar visenamjenski helikopter...problem ovih huey-a slab motor i nizak plafon leta pa je jako nestabilan za uslove ovih nasih planincuga.[/quote]General War wrote:
Venom i Huey nemaju skoro nista zajednicko osim imena, te se nasi ne mogu "dovesti na nivo" Venoma... To je kao da kazes kako bi mogli Golfa 2 "dovesti na nivo" Golfa 6 - nemre... Potpuno drugacija platforma, samo isto ime...
U nasu flotu UH1 se vise ne isplati ulagati, a upitno je koliko ce ih se jos dugo isplatiti remontovati, kamoli sta drugo. Sjedio sam u jednom prije desetak godina i ne vjerujem da sam vidio jedan jedini digitalni instrument u kokpitu osim radio uredjaja.
Teoretski mogu, ali opet nisam siguran koliko je to realno, cisto radi starosti i resursa... Mislim da su svi nasi UH1 sezdeset i neko godiste. Novije verzije se i danas koriste sirom svijeta (jednomotorne), ali mahom u civilne svrhe. U vojskama su ih zamijenila dvomotorne varijante u vecini uloga, radi sigurnosti, povecanog plafona, nosivosti itd.
Ne znam u kakvom su stanju i kako stoje s resursima, pa mogu samo nagadjati, ali sumnjam da se isplati zajebavat oko toga, tj mislim da ce ih cijediti dok ne isteknu resursi i onda dovidjenja.
Pitanje je kako ih i cime zamijeniti - opet nesto iz UH1 familije, ili Blackhawk, ili preci na neku evropsku alternativu. Izbora ne manjka, a na prvi pogled cini se logicnim opet ici na UH1, recimo na Venom, radi obuke posade itd... Medjutim Venom je prilicno skup i nije bas razvijen za nase potrebe, odnosno razvijen je za marince, gdje su dosta vaznije dimenzije radi operacija s brodova nego neke druge stvari koje bi nama bile bitne. Ne znam ni za posade, jer UH1H i Venom su fakat nebo-zemlja, dijeli ih 50 godina tehnoloskog napretka, i ne vjerujem da bi tranzicija za pilote bila nesto jednostavnija nego da prelaze na Blackhawk ili nesto drugo...