Okupatorske zastave na Bobovcu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DaffyDuck

#326 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by DaffyDuck »

Ovim sto se prepucavaju, prvo nosnjama pa citatima iz prljavih politicki cenzurisanih knjiga predlazem da prije svega posjete muzej i nauce nesto. Tamo imate cinjenice, a zakljucke izvlacite sami. Prosirite vidike.
I dok mi ne prihvatimo svaki dio nase historije kao cinjenicu i da nam je svaki od njih donio nesto dobro, a nesto i lose, tesko nam se :roll:
Jer i Kraljevina Bosna je cinjenica, i Osmanska okupacija je cinjenica (ne Turska), i Austrougarska okupacija je cinjenica, a nista manje okupatorska jer je "zapadna"...
VCorp

#327 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by VCorp »

hrasno38 wrote:
VCorp wrote:
cyprus wrote:Samo vi (Bošnjaci, Srbi, Hrvati, ostali, whoever...) mašite zastavama raznoraznim... Što više mašete, prije ćemo prerast ovu poganu nacionalističku fazu... Dakle, samo naprijed...
Da je meni jednom ovo čuti od Srbina ili Hrvata, ali ne, uvijek naši. Dok se cijeli svijet otima za svoje i pazi na to, uvijek naše balije dolaze sa pričom '' ma pusti, neka im .... ''. Nismo mi džabe kroz historiju ovce za klanje, upravo zbog ovakvih. Je li ti možda krivo što postoje ljudi koji nisu odustali od svoga ? Pun mi je kurac kao Bosnjak biti uvijek neka tampon zona, faktor pomirenja i glas razuma na uštrb samog sebe, svog naroda i države a da zadovoljim dva lešinara koja stoje sa istoka i zapada i samo čekaju trenutak slabosti. Niko ti nije kriv što to ne vidiš, kao i mnogi drugi. Da se takve kao ti šta pita, bilo bi Sarajevo glavni grad Srbije ...
Pa sta cekas koji kurac???? Evo mi neki smo od 92-96 obezbjedili pola BiH u pravom smislu a ti evo sad povedi mase pa obezbjedi i drugu polovinu BiH da imamo napokon cjelovitu zemlju bez entiteta, kantona, nacionalnih preseravanja, raznoraznih zastava, Bosnjaka, Srba i Hrvata....obezbjedi nam da kao prvo budemo Bosanci i Hercegovci. Sa mo prije svega toga zaviri u svoje pantalone i vidi imas li sve potrebno za taj poduhvat. Lako je mlatiti po tastaturi a kad treba guzove ispred vrelog zelejza staviti...kud koji mili moji!!!!
U pravom smislu sam je obezbijedio i ja, jer sam bio u kadrovima V.Korpusa od prvog do zadnjeg dana rata. Uopće nisam govorio o novom ratu već o našim kulturnim dobrima i očuvanju našeg identiteta. Ne boj se ti za sadrzaj mojih gaća, isto sam slušao sa nepunih 18 kad sam se priključio vojsci. Vi ste zaostali jer mislite da ako staneš za svoje to odmah znači da huškaš na rat, sukobe i slično. Na sukobe huska onaj ko krade tuđe pa isprovocira reakciju. Već svoje napisao, tako se nećemo raspravljati nas dvojica.
nasa

#328 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by nasa »

Jesu porodicno historicari :D a ti nema razloga da se ljutis I ne budi ignorant, naravno da nije samo Truhelka ali bezveze mi je da ti pisem zadacu,

potrazi sam dalje, kreni od Vega kojeg sam ti stavila cisto onako nasumicno pa sve do Hadzijahica po kojem mislim I ulica jedna nosi ime ...to za periode prije devedesetih, a nakon, pa vjeruj mi da bi Imamovic sam bio dovoljan, a imas ih spisak Kurtvovic, Lovrenovic, Filipovica imas vise, masa mladih....iznenadio bi se jako...to je samo jedna predrasuda jer kao sto napisah bilo je perioda kad se mi, ne samo Bosnjaci, u BiH nismo bavili historijom ali proslo je to, itekako proslo vrijeme

Zar mi nemamo nikakvog mlađeg, novijeh Truhelku koji je objavio nešto na temu Kulin ba, u periodu 1992 - 2015?
hm, ako ti treba dostavim ti spisak, ima da citas 3 dana :D
Bodkin

#329 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Bodkin »

DaffyDuck wrote:Ovim sto se prepucavaju, prvo nosnjama pa citatima iz prljavih politicki cenzurisanih knjiga predlazem da prije svega posjete muzej i nauce nesto. Tamo imate cinjenice, a zakljucke izvlacite sami. Prosirite vidike.
I dok mi ne prihvatimo svaki dio nase historije kao cinjenicu i da nam je svaki od njih donio nesto dobro, a nesto i lose, tesko nam se :roll:
Jer i Kraljevina Bosna je cinjenica, i Osmanska okupacija je cinjenica (ne Turska), i Austrougarska okupacija je cinjenica, a nista manje okupatorska jer je "zapadna"...
obje su okupatorske jer smo bili kolonija i jednim i drugim. turci su nas samo vise unazadili ali nema veze. mi ih opet volimo :izet:
DaffyDuck

#330 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by DaffyDuck »

Bodkin wrote:
DaffyDuck wrote:Ovim sto se prepucavaju, prvo nosnjama pa citatima iz prljavih politicki cenzurisanih knjiga predlazem da prije svega posjete muzej i nauce nesto. Tamo imate cinjenice, a zakljucke izvlacite sami. Prosirite vidike.
obje su okupatorske jer smo bili kolonija i jednim i drugim. turci su nas samo vise unazadili ali nema veze. mi ih opet volimo :izet:
:?
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#331 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

hrasno38 wrote:Pa sta cekas koji kurac???? Evo mi neki smo od 92-96 obezbjedili pola BiH u pravom smislu a ti evo sad povedi mase pa obezbjedi i drugu polovinu BiH da imamo napokon cjelovitu zemlju bez entiteta, kantona, nacionalnih preseravanja, raznoraznih zastava, Bosnjaka, Srba i Hrvata....obezbjedi nam da kao prvo budemo Bosanci i Hercegovci. Sa mo prije svega toga zaviri u svoje pantalone i vidi imas li sve potrebno za taj poduhvat. Lako je mlatiti po tastaturi a kad treba guzove ispred vrelog zelejza staviti...kud koji mili moji!!!!
VCorp wrote:U pravom smislu sam je obezbijedio i ja, jer sam bio u kadrovima V.Korpusa od prvog do zadnjeg dana rata. Uopće nisam govorio o novom ratu već o našim kulturnim dobrima i očuvanju našeg identiteta. Ne boj se ti za sadrzaj mojih gaća, isto sam slušao sa nepunih 18 kad sam se priključio vojsci. Vi ste zaostali jer mislite da ako staneš za svoje to odmah znači da huškaš na rat, sukobe i slično. Na sukobe huska onaj ko krade tuđe pa isprovocira reakciju. Već svoje napisao, tako se nećemo raspravljati nas dvojica.
Onda se izvinjavam najsikrenije jer pun mi je kurac vise balavaca koji bi kao nesto ratovali preko tastatura a bogami i pojedinih dijasporaca koji bi isto tako ratovali ali da su rovovi negdje u EU!
nasa

#332 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by nasa »

Vazno je da nekog I volite jer covjek bi po temi rekao da se samo mrzi :D

Ali glavni su mi ovi sto druge ubjedjuju tipa vi volite Hrvatsku, vi Tursku.....a tek je tragikomedija sto nisu u stanju ni da bar slazu I napisu da eto oni voli BiH, ako niko drugi.
Leons

#333 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Leons »

Ali ljudi jel vi kontate da se vi ovdje raspravljate i pokusavate dokazati nesto anacionalnim komunjarama i etnomazohistima. Uvijek par istih forumasa konstantno omalovazava Bosnjake i to im je kao potvrda pameti i morala i sirokoumnosti.
VCorp

#334 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by VCorp »

hrasno38 wrote:
itekako wrote:drazi Fatih od Katarine a Ferdinand od Gavrila.
tuga!
E sad je opet tu masa stvari nejasna.....drazi je Ferdinand od Gavrila jer je kao Gavrilo bio terorista ali nije drazi Ferdinand od Hadzi Loje koji je godinama rasturao AustroUgare i borio se za svoju zemlju kao svaki pravi patriota. To se inace u zivotu zove DVOLICNOST.
Terorista koji je u svojoj rođenoj državi ubio njenog okupatora. Tek zadnjih deset godina se pocelo kenjati po Principu od strane Bosnjaka, iako je jasno kao dan da su Austrougarska i Njemacka krive za I.svj.rat. Pa u jeku rata Safet Isović je pjevao o Gavrilu kao heroju a sad dežurni pušikurci iz Sarajeva grade Ferdinandu kip i glume žalovanje za njim.

Dobro je rekao Muhamed Filipović, da je Mehmed Odobasic ustrijelio Ferdinanda prije Gavrila, što je i bio prvobitan plan - danas bi Bosnjaci slavili njega kao svog najvećeg heroja. A plod sranja po Gavrilu je zadnji rat, jer su ga Srbi veličali a našima je to islo na zivce.

GAVRILO HEROJ !
hrasno38

#335 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

Leons wrote:Ali ljudi jel vi kontate da se vi ovdje raspravljate i pokusavate dokazati nesto anacionalnim komunjarama i etnomazohistima. Uvijek par istih forumasa konstantno omalovazava Bosnjake i to im je kao potvrda pameti i morala i sirokoumnosti.
koliko ja vidim zacetnik teme je omalovazio Hrvate a ne Bosnjake....
Mohamad Sissoko

#336 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Mohamad Sissoko »

Bodkin wrote:
Ono kad se Srbin brine za Bosnu...
pemanapemani

#337 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by pemanapemani »

Kitrona wrote:
Napisao si da su neki u Bosni prvo presli na katolicanstvo pa na Islam. U Bosni je sve puno arheoloskih iskopina crkva, toponima sa nazivom "crkve", "crkvine", "crkvice" i slicno - pravoslavlje si izostavio. Ako nije bilo pravoslavlja, "patareni nisu nazivali svoje bogomolje "crkvom" - kako su onda mogli "prijeci na katolicanstvo"?
Nije mi jasno šta želiš dokazati?

Referirao sam se na "izdavanje vjere pradjedovske". Ako se o tome govori, onda prvo treba spomenuti narod i vladare koji su se odrekli Crkve bosanske i prešli na katoličanstvo, pa tek onda one koji su prihvatili islam. Dakle, pioniri "izdavanja vjere pradjedovske" su oni koji su prihvatili katoličanstvo.

Spominje se proganjanje braće i komšija od strane onih koji su prihvatili islam, a zaboravlja se pionirsko satiranje onih koji nisu bili katolici u predosmanskom periodu, što je u značajnoj mjeri uslovilo prihvatanje islama.

Opet, za današnju BiH je važnije izdavanje i nezainteresiranost za bošnjaštvo u 19. stoljeću i indiferentnost prema državnosti BiH danas.
Mohamad Sissoko

#338 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Leons wrote:Ali ljudi jel vi kontate da se vi ovdje raspravljate i pokusavate dokazati nesto anacionalnim komunjarama i etnomazohistima. Uvijek par istih forumasa konstantno omalovazava Bosnjake i to im je kao potvrda pameti i morala i sirokoumnosti.
Jedna te ista ekipa na razlicitim temama.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#339 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by JoseMujica »

Slavit istovremeno Bobovac i one što ga sravniše sa zemljom nema veze sa zdravim razumom :roll: niti se može tako srediti i napredovati dok se kockice ne poslože u glovama

prije ili kasnije moraće se odredit za jedno od ovo dvoje, a do tad rahat vam patnja bila :run:
hrasno38

#340 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

Mohamad Sissoko wrote:
Bodkin wrote:
Mihajlo Petrovic, Cedo Domuz, Igor Pavlovic kao poginuli Srbi te Jovo Divjak jos uvijek ziv su i te kako Srbi koji se su se brinuli za ovu zemlju puno vise nego Izetbegovici koji su imali samo koristi od ove zemlje.
Mohamad Sissoko

#341 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

hrasno38 wrote:

Mihajlo Petrovic, Cedo Domuz, Igor Pavlovic kao poginuli Srbi te Jovo Divjak jos uvijek ziv su i te kako Srbi koji se su se brinuli za ovu zemlju puno vise nego Izetbegovici koji su imali samo koristi od ove zemlje.
Da, pogrijesih.Nisam dodao "cast izuzecima" al ovom direktno sam se obratio.Znam mu opus po forumu ...
LBVIEW

#342 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by LBVIEW »

pemanapemani wrote:
Kitrona wrote:
Napisao si da su neki u Bosni prvo presli na katolicanstvo pa na Islam. U Bosni je sve puno arheoloskih iskopina crkva, toponima sa nazivom "crkve", "crkvine", "crkvice" i slicno - pravoslavlje si izostavio. Ako nije bilo pravoslavlja, "patareni nisu nazivali svoje bogomolje "crkvom" - kako su onda mogli "prijeci na katolicanstvo"?
Nije mi jasno šta želiš dokazati?

Referirao sam se na "izdavanje vjere pradjedovske". Ako se o tome govori, onda prvo treba spomenuti narod i vladare koji su se odrekli Crkve bosanske i prešli na katoličanstvo, pa tek onda one koji su prihvatili islam. Dakle, pioniri "izdavanja vjere pradjedovske" su oni koji su prihvatili katoličanstvo.

Spominje se proganjanje braće i komšija od strane onih koji su prihvatili islam, a zaboravlja se pionirsko satiranje onih koji nisu bili katolici u predosmanskom periodu, što je u značajnoj mjeri uslovilo prihvatanje islama.

Opet, za današnju BiH je važnije izdavanje i nezainteresiranost za bošnjaštvo u 19. stoljeću i indiferentnost prema državnosti BiH danas.
To ima samo kod nas da se kolektivni prelazak na drugu vjeru smatra nekakvom "izdajom".Poceli su naravno serpski mitomani kako bi dokazali da su moralno superiorni te na osnovu toga imaju pravo na absolutnu vlast nad teritorijom gdje zive s onima koji su "prodali veru za veceru",a vidim ni drugima nije strano.Pri tome zaboravljajuci da im je dobar dio predaka upraznjavao isto-primjer bosanskih Srba ciji su preci presli sa katolicanstva na pravoslavlje nakon dolaska Osmanlija ili Hrvata "egzoticnih" prezimena poput:Juzbasic,Muselinovic(sve ministri),Basic i sl,bosnjackih Babica i Miljkovica i sl.
Last edited by LBVIEW on 26/10/2015 11:11, edited 1 time in total.
LBVIEW

#343 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by LBVIEW »

tuga!
Kako kome,a nekima je drazi Dusan of Tvrtka samo to ne spominjes. :wink:
cyprus

#344 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by cyprus »

VCorp wrote:U pravom smislu sam je obezbijedio i ja, jer sam bio u kadrovima V.Korpusa od prvog do zadnjeg dana rata. Uopće nisam govorio o novom ratu već o našim kulturnim dobrima i očuvanju našeg identiteta. Ne boj se ti za sadrzaj mojih gaća, isto sam slušao sa nepunih 18 kad sam se priključio vojsci. Vi ste zaostali jer mislite da ako staneš za svoje to odmah znači da huškaš na rat, sukobe i slično. Na sukobe huska onaj ko krade tuđe pa isprovocira reakciju. Već svoje napisao, tako se nećemo raspravljati nas dvojica.
Jedan uvaženi glazbenik bi to ovako rekao:

Istok, zapad, svako brani svoje,
a ja ne sm'jem ono što je moje...

Svima vam je ista priča :oops:
Last edited by cyprus on 26/10/2015 11:14, edited 1 time in total.
VCorp

#345 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by VCorp »

hrasno38 wrote:
hrasno38 wrote:Pa sta cekas koji kurac???? Evo mi neki smo od 92-96 obezbjedili pola BiH u pravom smislu a ti evo sad povedi mase pa obezbjedi i drugu polovinu BiH da imamo napokon cjelovitu zemlju bez entiteta, kantona, nacionalnih preseravanja, raznoraznih zastava, Bosnjaka, Srba i Hrvata....obezbjedi nam da kao prvo budemo Bosanci i Hercegovci. Sa mo prije svega toga zaviri u svoje pantalone i vidi imas li sve potrebno za taj poduhvat. Lako je mlatiti po tastaturi a kad treba guzove ispred vrelog zelejza staviti...kud koji mili moji!!!!
Onda se izvinjavam najsikrenije jer pun mi je kurac vise balavaca koji bi kao nesto ratovali preko tastatura a bogami i pojedinih dijasporaca koji bi isto tako ratovali ali da su rovovi negdje u EU!
Ma nije niko za rat, to je zadnje šta kome treba. I ja sam tek prije deset godina otisao vani, gore sam Bosanac a u Bosni Švabo :lol: Shvatam da ti idu na živce sa tastatura frontovima ali objektivno i bez laganja, iskusivši rat i odrastanje, i dio odrasle faze u Bosni smatram da se stvorio veliki mit o dijasporcima kao o glavnim ratnim huskacima. Znam ogroman broj dijasporaca koji je dolazio nama pomagati prelazeći SAO Krajinu u Republici Hrvatskoj, svi ti ljudi su napustili Zapadnu Europu i lagodan život te ih zamjenili sa zemunicama. Znas i sam da dok je rat svaki dan ti ga je pun kurac, kako ko biva ranjavan i umire moral ti padne ali ti su mene ljudi hranili svojim duhom svaki put kad bi ih stigla nova tura. Zato nikad dok sam živio u Bosni nisam srao po njima, a evo već deset godina i ja sam dijasporac iako sam mislio da neću nikad biti a otisao sam van kao formirana ličnost. Ljudi koji su vani su više u dodiru sa Srbima i Hrvatima te ostalim Jugićima više nego ja dok sam živio u Bosni a prešao sam je i prije, i za a i poslije rata čitavu. Pomažu jedni drugima, posjećuju se, rade jedni s drugima jer smo mi ovdje za Švabu svi Jugosi i svi smo im isti kurac. Ne znam zašto se toliko potencira na dijasporašima kao o huskacima na rat, pa svaki mjesec naša domicilna bagra pravi pizdarije, razbijaju se i uneređuju dzamije i crkve, pa krst na Zlatištu, vodanje svinja po temeljima džamije u Banja Luci, političari. I onda kad čujem nekoga da kaze vi iz dijaspore ste najgore, uzeo bih ga i slomio mu vrat. Pa valjda mi koji zivimo na Zapadu i imamo povoljnije uslove za zivot, obrazovanje, zdravstvo vidimo prednosti mira više nego postratna Bosna ?

Ali ovo sam napisao samo za tebe, da shvatis moj pogled na svijet i moj nacin razmisljanja. Ovim konzervama koji ne shvataju sta hocu reci ovo dođe jos jedan povod za pljuvanje po dijaspori kao da im od usta krademo, naći će se balonja pa će poceti raspravu glupana o glupostima sve dok ne dopizdi moderatoru pa je ne zakljuca.
hrasno38

#346 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

VCorp wrote:
hrasno38 wrote:
Ma nije niko za rat, to je zadnje šta kome treba. I ja sam tek prije deset godina otisao vani, gore sam Bosanac a u Bosni Švabo :lol: Shvatam da ti idu na živce sa tastatura frontovima ali objektivno i bez laganja, iskusivši rat i odrastanje, i dio odrasle faze u Bosni smatram da se stvorio veliki mit o dijasporcima kao o glavnim ratnim huskacima. Znam ogroman broj dijasporaca koji je dolazio nama pomagati prelazeći SAO Krajinu u Republici Hrvatskoj, svi ti ljudi su napustili Zapadnu Europu i lagodan život te ih zamjenili sa zemunicama. Znas i sam da dok je rat svaki dan ti ga je pun kurac, kako ko biva ranjavan i umire moral ti padne ali ti su mene ljudi hranili svojim duhom svaki put kad bi ih stigla nova tura. Zato nikad dok sam živio u Bosni nisam srao po njima, a evo već deset godina i ja sam dijasporac iako sam mislio da neću nikad biti a otisao sam van kao formirana ličnost. Ljudi koji su vani su više u dodiru sa Srbima i Hrvatima te ostalim Jugićima više nego ja dok sam živio u Bosni a prešao sam je i prije, i za a i poslije rata čitavu. Pomažu jedni drugima, posjećuju se, rade jedni s drugima jer smo mi ovdje za Švabu svi Jugosi i svi smo im isti kurac. Ne znam zašto se toliko potencira na dijasporašima kao o huskacima na rat, pa svaki mjesec naša domicilna bagra pravi pizdarije, razbijaju se i uneređuju dzamije i crkve, pa krst na Zlatištu, vodanje svinja po temeljima džamije u Banja Luci, političari. I onda kad čujem nekoga da kaze vi iz dijaspore ste najgore, uzeo bih ga i slomio mu vrat. Pa valjda mi koji zivimo na Zapadu i imamo povoljnije uslove za zivot, obrazovanje, zdravstvo vidimo prednosti mira više nego postratna Bosna ?

Ali ovo sam napisao samo za tebe, da shvatis moj pogled na svijet i moj nacin razmisljanja. Ovim konzervama koji ne shvataju sta hocu reci ovo dođe jos jedan povod za pljuvanje po dijaspori kao da im od usta krademo, naći će se balonja pa će poceti raspravu glupana o glupostima sve dok ne dopizdi moderatoru pa je ne zakljuca.
Zato sam i napisao ""pojedinih dijasporaca" jer nikada ne treba ljude generalizovati.
itekako

#347 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by itekako »

LBVIEW wrote:
tuga!
Kako kome,a nekima je drazi Dusan of Tvrtka samo to ne spominjes. :wink:
ima i takvih.
njima porucujem da se sjete Huma 1326. godine :mrgreen: :D
Bodkin

#348 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Bodkin »

DaffyDuck wrote:
Bodkin wrote:
:?
ma nebitno. poenta je da su i jedni i drugi bili okupatori. nebitno sto su jedni zapadni, a drugi istocni
Bodkin

#349 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Bodkin »

Mohamad Sissoko wrote:
Bodkin wrote:
kao konj kad samo pravo moze gledati :izet:
DaffyDuck

#350 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by DaffyDuck »

Bodkin wrote: ma nebitno. poenta je da su i jedni i drugi bili okupatori. nebitno sto su jedni zapadni, a drugi istocni
Pa to sam i ja napisala, pa mi ne bi jasno... :D
Post Reply