Šveđanin wrote:Jedna susta suprotnost, malo skrecem sa teme - Porto.
Kolega na poslu mi je bas dugo pricao svom gradu i glavnom obiljezju tog grada - fudbalskom klubu Porto.
Ovo je bio dakle sportski turizam. Grad mi se mnogo svidio, nesvakidasnji...
U odnosu na to koliko ulazu i iz kakve zemlje dolaze, Porto je bez premca najveci i najuspjesniji evropski fudbalski klub. U gradu koji je manji od Sarajeva (200 000 ljudi, regija jeste velika, ali grad je mali) stanuju 2 pehara lige sampiona i ko zna koliko ostalih pehara.
Uvijek sa najmanjim budzetom i uvijek prave mnogo velike uspjehe.
Grad koji zivi za svoj klub. Sve je plavo bijelo. 123 godine duga tradicija, klub koji ima 120 000 clanova koji godisnje placaju po 50-70 eura za klupsko clanstvo. Polovina budzeta se svake godine napuni od clanskih karti, sezonskih karti i prodaje rekvizita. Stadion su otplatili od transfera davno.. Porto ima klupske izbore, televiziju, novine.... drzava u drzavi...![]()
Za derbi protiv Benfike u novembru stadion je bio rasprodat, 50 000 ljudi je bilo na stadionu. Sjedio sam na najboljim mogucim mjestima, donji prsten sredina, 3-4 red odozdo.... evo slike cuvenog Dragao-a. Porto, u gradu od 200 000 ljudi, ima prosjecnu posjetu 35 000 ljudi!
Pred svaku bitnu utakmicu, sve radnje se zatvaraju, saobracaj staje, grad staje i svi su ili na stadionu ili ispred televizora.
Ovo je mnogo fascinantna prica kada se uzme u obzir da ovo jedan mali grad, da je Portugal zemlja gdje je prosjecna plata 900 eura, a realna radnicka plata sigurno niza...
Da klub iz jedne male zemlje, sa slabasnom ekonomijom i da uprkos svemu uspjeva da se takmici sa mnogo jacima od sebe i da povremeno zablista.... 2 osvojene lige sampiona... a kazu mi... bice ih jos...
2013 godina, Porto daje gol u nadoknadi za osvajanje titule... pogledajte vi ovaj urlik.
Svaka cast za post, iako je meni Lisabon ostavio daleko bolji utisak, a i fan sam Benfike
Mozda sto sam poslije nekoliko dana Lisabona otisao na dan i po u Porto pa nisam stigao sve dobro skenirati. Inace toliko mi se Lisabon svidio da po jednoj njegovoj znamenitosti nazivam skoro sve, od imena wi fi mreze u stanu itd... nije pametno da dalje pisem
Sjecam se ovog gola, tad je Benfika u dvije sedmice izgubila sve, a Zorge Zesus koji pade na koljena, ode u Sporting