Život poslje smrti (ateisti)

Rasprave o vjerskim temama.
patriot_1

#326 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by patriot_1 »

animals wrote:
patriot_1 wrote:
shmizlica wrote:očevidci :?

ok :run: :mrgreen:
Baš tako,svi Isusovi učenici su vidjeli Isusa kako je uzdignut na nebo!Živ.A bio je mrtav!
Sad pises gluposti..
valjda su nasli praznu grobnicu i po tom zakljucili..
"Valjda=???
Što valjda,pa 40 dana je ostao sa njima nakon mrti,,ŽIV!
U Djelima apostolskim, koje je napisao Evanđelist Luka piše, da se Isus poslije svoje muke mnogim dokazima pokazao, da je živ, ukazivao se učenicima 40 dana i govorio im o kraljevstu Božjem (Dj 1,3). Četrdeseti dan nakon uskrsnuća, Krist uzlazi na nebo, naviješta dolazak Duha Svetoga i daje nadu, da će vjernici jednom prispjeti k njemu u nebo.
animals

#327 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by animals »

[quote="patriot_1"]
"Valjda=???

Ma ustvari, nisu to stvari za diskusiju..
bezveze se uplicem..
patriot_1

#328 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by patriot_1 »

animals wrote:
patriot_1 wrote: "Valjda=???

Ma ustvari, nisu to stvari za diskusiju..
bezveze se uplicem..
Jesu itekako!
Zamisli 11 učenika(Juda već otpisan) , svi u strahu,skrivaju se,onda se Isus pojavi ŽIV među njima i kaže:"Ja živim i vi ćete živjeti!"
I oni tada ,iako ih ubijaju zbog toga,jednog po jednog,neustrašivo propovjedaju o Isusu Bogu i mesiji,,živom!A vjernicima je zabranjeno lagati!
mousstapha

#329 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by mousstapha »

U covjece kako su se oni nadobijali. :D

Sigurno su bili u fazonu điziz krajst dis iz sam staf. :run:
Lavabo

#330 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Lavabo »

patriot_1 wrote:
Lavabo wrote:
Naslov sa tekstom nikakve veze nema, kaže "vječni život postoji", a u tekstu je riječ o "hipotezi".Jak udarac nema šta. :run:
A što drugo?
Vječni život ne postoji,,,ista ti je to pašta!
Dakle,kao i za dokaze dali Bog postoji ili ne,nema dokaza.Tako i za vječni život,možeš u to vjerovati ili ne.
Meni je Isus tu prekretnica,ustao iz mrtvih , pokazao se učenicima , i otišao "gore".
Ne lažu očevidci.Njima možeš vjerovati ili ne.
Jarane moj, još si ti zelen. :kiss:
patriot_1

#331 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by patriot_1 »

="Lavabo

Jarane moj, još si ti zelen. :kiss:[/quote]

Nisam jaro,,kladim se da sam stariji od tebe.
Viđaj ba ove,,,zelenike :-D
"Biblija je knjiga takvog sadržaja, da je to najbolji dokaz njezina božanskog podrijetla. U njoj se nalazi povijest svijeta, povijest Božje providnosti od početka svijeta pa do konačnog uništenja svega stvorenoga."
(I. Kant, 1724 - 1804, filozof)

Riječi prije smrti: "Predajem svoju dušu u ruke Boga, moga Stvoritelja, potpuno vjerujući u Isusa Krista, svog Spasitelja."
(W. Shakespeare 1564 - 1616)

"Objava Božja, za kojom čeznemo, nije nigdje na svijetu tako lijepa kao u Novom zavjetu."
(Goethe, 1749 - 1832, pisac, biolog, teorijski fizičar)

"Kada Krist ne bi bio Bog, bio bi Bog tko je Evanđelje izmislio."
(Goethe, 1749 - 1832, pisac, biolog, teorijski fizičar)

"Sve je Život, Život unutar Života, manje unutar većeg, a sve unutar Božanskog Duha."
(E.A. Poe, pjesnik, pisac, otac detektivskog romana, esejist, novelist, književni kritik)

''U Bibliji nema ničega što bi znanstveniku prouzrokovalo probleme sa Isusom Kristom.''
(Sir Ambrose Fleming, 1849 - 1945 znanstvenik, fizičar)

"Kroz kakvo ako ne slomljeno srce je mogao moj gospodin Isus Krist ući u moj život."
(Oscar Wilde, 1854 - 1900)

"Nitko se ne protivi nauku Evanđelja, a da ne pada u bezumlje."
(Voltaire, 1694 - 1778, pisac, povjesničar, filozof)

"Kristov je nauk da u čovjeku ima nešto što nas uzdiže iznad ove trke, strahovanja i uživanja. Tko Krista pravo shvati, osjeća se kao ptica koja prvi put sazna da ima krila i da može letjeti. Taj osjećaj daje slobodu, a oduzima strah."
(Lav Tolstoj, 1828 - 1910, pisac)

"Ako netko želi biti ateist, mora razloge za to tražiti izvan znanosti."
(Christian de Duve, 1917 - , znanstvenik, dobitnik Nobelove nagrade)

"Po svom nauku Krist je najveći čovjek, najveći genij što ga ljudska povijest pamti, on je najveći muž svih vremena, koga nije moguće natkriliti."
(Schäfer, racionalist)

"Krist živi u Crkvi na dva načina: u svetoj hostiji pod prilikama kruha, a u Sv. pismu pod koprenom ljudske riječi".
(Johannes Kepler, 1571 - 1630, matematičar, astronom, astrolog)

"Svim ljudima vjera u Boga usadena je u srce. Lažu oni koji kažu da ne vjeruju u Božje postojanje; jer noću i u samoći sumnjaju."
(Lucije Enej Seneka mlađi, 4. pr. Kr. - 65 po.Kr., rimski pjesnik, filozof, političar)

''Nije nikakva slučajnost sto su upravo najveći umovi svih vremena ujedno bili i duboko religiozni.''
(Max Planck, 1858 - 1947, otac moderne fizike, začetnik kvante teorije, dobitnik Nobelove nagrade)

"Malo filozofije vodi nas u ateizam, ali duboka filozofija dovodi čovjeka ponovno do religije."
(F. Bacon, utemeljitelj metodologije znanosti, filozof, esejist, državnik)

"Evenđelje je tako lijepo, da bi onaj tko ga je izmislio, kad bi bilo izmišljeno, bio vredniji divljenja nego sami opisani heroj."
(Rousseau, 1712 - 1778, filozof, pisac, skladatelj)

"Nevjera i praznovjerje, oboje su strah od vjere."
(Soren Kierkegaard, 1813-1855, danski filozof, teolog i književnik)

"Potpuni ateist stoji na predzadnjoj stepenici do najpotpunije vjere."
"Savjest bez Boga je nešto grozno. Može zabludjeti u najgori razvrat."
''Zapad misli mudro voditi svijet, ali ukoliko odbacuju Isusa natopiti će ga krvlju.''
"Još nisam sreo neznabošca. Susretao sam samo nespokojne."
''Bog je stvorio svijet na najbolji mogući način.''
(Fjodor Mihajlović Dostojevski, 1821-1881, pisac)

"Tko poriče Boga, sličan je onomu koji poriče sunce; nema smisla, ono i dalje sja."
(Julius Langbehn, 1851-1907, njemački pisac, kritičar kulture)

"Evanđelje čini ljude najboljim građanima zemaljske domovine jer ih uči kako će postati nebeski građani."
(Bossuet, 1627 - 1704, biskup, teolog, govornik)

"Evanđelje je najljepši dar koji je Bog poklonio svijetu."
(Montesquieu, 1689 - 1755, socijalni kritičar, politički mislilac)

"Strašno je to s njime. On hoće sasvim nevino dokazati Bogu najgrublje kiksove iz astronomije! Kako, Bog nije dovoljno pomno studirao astronomiju prije nego što je sastavio Sveto pismo? Dragi prijatelju!"
(Bertolt Brecht, 1898 - 1956, pjesnik, kazališni direktor)
"Riječ je Božja kruh koji hranu našu dušu."
(Sertillanges, 1863, 1948, filozof i duhovni pisac)

"Jedini razlog zašto mnogi misle da je teško spoznati Božje postojanje i bit duše je to što svoj duh nikada ne odvajaju od osjetila i ne izdižu ga iznad tjelesnoga svijeta."
(René Descartes, 1596-1650, francuski filozof, matematičar i prirodoslovac)

"Zamislivo mi je da čovjek, gledajući na zemlju, tvrdi kako nema Boga, ali ne razumijem kako bi mogao gledati u nebo i poricati Boga."
(Abraham Lincoln, 1809-1865, američki političar, predsjednik Sjedinjenih američkih država)

"Moderna fizika neminovno nas vodi k Bogu, a ne od njega. Nijedan utemeljitelj ateizma nije bio prirodoznanstvenik. Svi su oni bili osrednji filozofi."
(Arthur Stanley Eddington, 1882-1946, engleski astronom)

"Nema Boga, sve je jači glas masa. Time, međutim, i čovjek postaje bezvrijedan, ubijan u proizvoljnom broju, jer je ništa."
(Karl Jaspers, 1883-1969, njemački filozof egzistencijalizma, pisac)

"Ateizam je okrutan i mučan pothvat. Vjerujem da sam ga izveo do kraja."
(Jean-Paul Sartre, 1905-1980, francuski književnik i filozof)

"Od pamtivjeka bič božji baca na koljena ohole i silne. Razmišljajte o tome i padnite na koljena."
(Albert Camus 1913 - 1960, pisac, novinar, filozof)

''Vjerujem u Boga, i nastojim genetikom čitati i razumijeti njegov jezik.''
(Francis S. Collins, 1950 - , fizičar, genetičar)

"Što se tiče Božanskog Tvorca prirode, moja ga teorija izvanredno osvjetljuje i iz nje proizlazi nužnost da ga priznamo i njegova najveća i beskrajna moć, mudrost, providnost, što sve u nama izaziva duboko poštovanje, a u isto vrijeme zahvalnost i ljubav, pa stoga posve otpadaju ništavne sanjarije onih koji smatraju da je svijet slučajno nastao ili da je mogao biti sazdan nekom fatalnom nužnošću, ili da odvijeka postoji sam po sebi upravljajući se po nekim svojim nužnim zakonima."
(Ruđer Bošković, 1711 - 1787, fizičar, astronom, filozof, teolog, diplomat)
Lavabo

#332 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Lavabo »

patriot_1 wrote: Nisam jaro,,kladim se da sam stariji od tebe.
Viđaj ba ove,,,zelenike :-D
....
Silan broj filozofa, poneki naučnik, sve iz vremena 18 stoljeća, al ne kontam sta hoćeš sa ovim mišljenjima pojedinaca da kažeš.
Tup-zvek-skajlaf

#333 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Tup-zvek-skajlaf »

Ijaoooo rasprave, dugine se boje rastopise :mrgreen:

Ja sam agnostik, ali parcijalni, jer ne znam da li Bog postoji, ali neJma teorije da Abrahamski bog postoji, suvise je trivijalan, dogma je krajnje egocentricna, nelogicnosti puna kapa, itd.

Dok su Tora i oba Zavjeta prava tandara-mandara (kaze, Bog stvorio Zemlju i ljude, pa im poslao sina da ga razapnu da bi ih spasio od njihovih grijeha prema tom istom Bogu - 'ajmo svi uglas: "lud, zbunjen, lud, zbunjen, lud, zbunjen, normalan!"), Kuran se malo ozbiljnije bavi tematikom, ali i pored beznacajnih fula glede svemira, nebesa, planina, itd., konceptualno pada isto kao i prethodne verzije. :run:

On topic, jos nam se niko nije vratio da priopci sta ima s one strane (prozvakano, ali istinito), moja verzija je - thank you and good night forever! :zzzz:
Kikibombona

#334 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Kikibombona »

harač wrote:
RNG_25 wrote:pobijanje navodnih dokaza da nešto jeste, ili nije. To mi je puno zanimljivije...
dokazivanje da nešto nije... i pobijanje dokaza da nešto nije :D zvuči kao još jedna teološka igrica za malu djecu [bez uvrede]
:D :D

Jos nisi povjerovao...? :lol:
patriot_1

#335 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by patriot_1 »

Tup-zvek-skajlaf wrote:Ijaoooo rasprave, dugine se boje rastopise :mrgreen:

Ja sam agnostik, ali parcijalni, jer ne znam da li Bog postoji, ali neJma teorije da Abrahamski bog postoji, suvise je trivijalan, dogma je krajnje egocentricna, nelogicnosti puna kapa, itd.

Dok su Tora i oba Zavjeta prava tandara-mandara (kaze, Bog stvorio Zemlju i ljude, pa im poslao sina da ga razapnu da bi ih spasio od njihovih grijeha prema tom istom Bogu - 'ajmo svi uglas: "lud, zbunjen, lud, zbunjen, lud, zbunjen, normalan!"), Kuran se malo ozbiljnije bavi tematikom, ali i pored beznacajnih fula glede svemira, nebesa, planina, itd., konceptualno pada isto kao i prethodne verzije. :run:

On topic, jos nam se niko nije vratio da priopci sta ima s one strane (prozvakano, ali istinito), moja verzija je - thank you and good night forever! :zzzz:
Vratio se Isus,bar po priči očevidaca.Ne vidim nijedan razlog da su o tome lagali,ta koštalo ih je glave to što su u to vjerovali!
broj dva

#336 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by broj dva »

-----
:thumbup:
Tako nekako - sta ja znam da li postoji neka uzvisena inteligencija koju bi mogli smatrati "bozanskom", da li je univerzum inteligentan ili ne, da li ima grand plan u pozadini ili ne. Ali znam da ovo sto nam nase teologije serviraju pod monoteizam, to ne mogu nikako da prihvatim. I da ima takvo bozanstvo smatram da bi mu trebalo objavit rat radi mnostva genocida, potopa, antiljudskog nacina razmisljanja, odobravanja robstva i slicni sitnica.
patriot_1

#337 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by patriot_1 »

broj dva wrote:

-----
Tako nekako - sta ja znam da li postoji neka uzvisena inteligencija koju bi mogli smatrati "bozanskom", da li je univerzum inteligentan ili ne, da li ima grand plan u pozadini ili ne. Ali znam da ovo sto nam nase teologije serviraju pod monoteizam, to ne mogu nikako da prihvatim. I da ima takvo bozanstvo smatram da bi mu trebalo objavit rat radi mnostva genocida, potopa, antiljudskog nacina razmisljanja, odobravanja robstva i slicni sitnica.
To ti misliš da on to dirigira,odozgor?Genocid,pa tko ga čini,Bog ili čovjek?Robstvo nije Božja volja već dokaz ljudske izopačenosti!Potop je prirodna pojava!
Pandakonda

#338 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Pandakonda »

patriot_1 wrote:
broj dva wrote:

-----
To ti misliš da on to dirigira,odozgor?Genocid,pa tko ga čini,Bog ili čovjek?Robstvo nije Božja volja već dokaz ljudske izopačenosti!Potop je prirodna pojava!
Pa ako je bog tako dobar što je onda dozvolio genocid ? Zašto ga nije spriječio ?
chupacabra

#339 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by chupacabra »

patriot_1 wrote:
broj dva wrote:

-----
Onda je bog ili nezainteresovan za događanja ili ne postoji. Robstvo je bilo integralni dio društva u nastanku sve tri abrahamske religije. Kako to da vam bog nije dao objavu u vidu jedne sitnice kao naprimjer "zabranjeno vam je držati ljudska bića kao vlasništvo". Nije OK zamisljati sex sa komšijinom ženom ali je OK držati robove. I to treba biti univerzalni moral. Potop jeste prirodna pojava osim kad boga malo ponese pa odluči da napravi genocid nad svim ljudima (nevinim, djecom, starcima, invalidima), a ostavi jadnog Nou da sa svojima pluta na čamcu. Bar tako stoji u vašim "objavama". I to je taj od kojeg treba da potiče moral.
Da, vaš bog čini genocid. Bar ako vjerujete u sadističko štivo koje se zove Stari Zavjet i koji te genocode izvanredno dokumentuje. I na kraju, ako polazite od premise da je bog stvorio čovjeka, onda mora biti i odgovoran za postupke koje njegov proizvod čini.
ABH017

#340 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by ABH017 »

Na osnovu gore iznešenog može se postaviti više pitanja.

Kakav je to Bog, koji je dopustio da se ne priznaje njegova vlast?
Kakav je to Bog koji je dozvolio da njegovo stvorenje propadne i struhne na kraju?
Kako je dozvolio da ljudi naprave oružje za masovno uništenje?
Zašto dozvoljava da se njegova stvorenja smrzavaju i gladuju?
Što nam odmah nije dao struju i vatru? I peći na pelet?
Zašto nas nije stvorio bez tjelesnih prohtjeva?
Zašto ne zaustavi globalno zagrijavanje?
Zašto ne ukine RS? Zašto ne podjeli BiH?
Zašto nam ne vrati Elvisa, Haseta i Bruce Leea?
Zašto nam već jednom ne kaže šta je starije: koka ili jaje?
Zašto je stvarao svemir, ako je znao da će ga jednog dana uništit?

Mislim, niz se može nastaviti do prekosutra. Zaista mi nije namjera provocirati.
Ista pitanja, postavljamo na različitim temama. Ovdje se nabrala kamara postova, a sve skupa, nije bilo 7-8 odgovora na temu ateističkih pogleda na život poslije smrti.
Svođenjem Boga na dnevno političke teme, postavlja se pitanje života poslije smrti i za vjernike i za nevjernike.
patriot_1

#341 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by patriot_1 »

="chupacabra"

Onda je bog ili nezainteresovan za događanja ili ne postoji. Robstvo je bilo integralni dio društva u nastanku sve tri abrahamske religije. Kako to da vam bog nije dao objavu u vidu jedne sitnice kao naprimjer "zabranjeno vam je držati ljudska bića kao vlasništvo". Nije OK zamisljati sex sa komšijinom ženom ali je OK držati robove. I to treba biti univerzalni moral. Potop jeste prirodna pojava osim kad boga malo ponese pa odluči da napravi genocid nad svim ljudima (nevinim, djecom, starcima, invalidima), a ostavi jadnog Nou da sa svojima pluta na čamcu. Bar tako stoji u vašim "objavama". I to je taj od kojeg treba da potiče moral.
Da, vaš bog čini genocid. Bar ako vjerujete u sadističko štivo koje se zove Stari Zavjet i koji te genocode izvanredno dokumentuje. I na kraju, ako polazite od premise da je bog stvorio čovjeka, onda mora biti i odgovoran za postupke koje njegov proizvod čini.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kad se Bog umješa , tj pokuša promjeniti stanje nemorala,uništi potopom zlo i zle,onda je po tebi zločinac a i zločinac je ako dozvoljava da se to zlo čini,jer ,nije ga briga.
Robstvo postoji i danas,što je nego robstvo to kad ljudi rade mjesecima a nedobivaju plaću?Ili dobivaju crkavicu dok njihovi gazde imaju milijune!
Treće,imaš nekoliko djece ,ti osobno,odgajaš ih najbolje što možeš a neki krenu stranputice,čine zlo.Hoće li sud TEBE suditi za njihova zla(pretpostavimo da su ga činili kao punoljetni) ili njih?Tko je kriv ,otac ili djeca?
Smrcak15

#342 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Smrcak15 »

nema me tamo wrote:Pa s obzirom koliko je univerzum velik i to..
S obzirom koliko jos ne znamo ništa..

Zašto da mislimo da ima nešto poslije smrti?

Šta smo to mi?
Ima ona slika gdje se vidi zemlja jedva kao tačkica, da ne pricam onda šta smo mi..

Shut down i cao srce.
Allah kaze:
El-Kijama, 36. Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati?
El-Mu'minun, 115-116. Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da Nam se nećete vratiti? I neka je uzvišen Allah, Vladar istiniti!

Samo doci na ovaj svijet opskrbljen svim i svacim i onda tek tako otici u nistavilo (nepostojanje) nema logike, jer kad bolje analiziramo ovaj zivot vidimo da smo opskrbljeni za zivot na razne nacine, samo jednu stvar ukloni zivot bi bio nemoguc na zemlji.

Uzvišeni je rekao: „On vam je Zemlju pogodnom učinio, pa hodajte predjelima njezinim, i hranite se onim što On daje, Njemu ćete poslije oživljenja odgovarati.“

sta mislis da je zemlja sva stjenovita, kamenje na sve strane raznih velicina, bez ikakvih puteva itd

ili samo ovo da nista drugo, da je manje kisika u atmosferi nebi se moglo disati kako treba, da je malo vise pozari bi spalili sve na zemlji, da zemlja nije nageta 23,5 stepeni nebi imalo godisnja doba sto bi otezalo zivot na zemlji, spaljujuci sve oko ekvatora a mrak i led bi prekrio sjeverne dijelove zemlje i tako cijelo vrijeme bez zagrijavanja i zahladjenja

kada bi nabrajali kako je sve nastimano za zivot na zemlji nebi mogli zavrsiti temu za dugo, sto nam ukazuje da smo ovdje stvoreni sa svrhom a ne slucajno
HAVANA

#343 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by HAVANA »

Jes jebo mater,sumnjam na vanzemaljce.
dustaban

#344 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by dustaban »

Naravno da ima zivota poslije nase smrti. Svasta nesta ce biti i kad nas ne bude. Bice svega, sem nas...
I moramo shvatiti jednu stvar - ZIVOT JE MAKRO POJAM. Svakog trena umiru celije naseg tkiva da bi mi zivjeli. Tako cemo i mi umrijeti da bi trajalo covjecanstvo i sta je tu nejasno?

Zasto zaboga mislite da je dernek bez nas nemoguc?!
Ma da, vi bi makar da gledate! I tata bi sine, ali kako? I zasto? Zasto bi zivot bio perpetum mobile?

Ako i ima nesto nakon smrti, to bi mogao biti tek neki OSJECAJ, nesto kao zamrznuta slika kad TV zasteka.
Ali svi znamo da je ugasen TV i TV sa zamrznutom slikom... isti racku! Isto kao slika na zidu onoga kojeg vise nema. A i njemu je ono sto je napustio mozda neka slika.

Eventualno neki GIF!

:mrgreen:
Plavo-bijeli

#345 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Plavo-bijeli »

Smrcak15 wrote:

Šta smo to mi?
Ima ona slika gdje se vidi zemlja jedva kao tačkica, da ne pricam onda šta smo mi..

Shut down i cao srce.
Allah kaze:
El-Kijama, 36. Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati?
El-Mu'minun, 115-116. Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da Nam se nećete vratiti? I neka je uzvišen Allah, Vladar istiniti!

Samo doci na ovaj svijet opskrbljen svim i svacim i onda tek tako otici u nistavilo (nepostojanje) nema logike, jer kad bolje analiziramo ovaj zivot vidimo da smo opskrbljeni za zivot na razne nacine, samo jednu stvar ukloni zivot bi bio nemoguc na zemlji.

Uzvišeni je rekao: „On vam je Zemlju pogodnom učinio, pa hodajte predjelima njezinim, i hranite se onim što On daje, Njemu ćete poslije oživljenja odgovarati.“

sta mislis da je zemlja sva stjenovita, kamenje na sve strane raznih velicina, bez ikakvih puteva itd

ili samo ovo da nista drugo, da je manje kisika u atmosferi nebi se moglo disati kako treba, da je malo vise pozari bi spalili sve na zemlji, da zemlja nije nageta 23,5 stepeni nebi imalo godisnja doba sto bi otezalo zivot na zemlji, spaljujuci sve oko ekvatora a mrak i led bi prekrio sjeverne dijelove zemlje i tako cijelo vrijeme bez zagrijavanja i zahladjenja

kada bi nabrajali kako je sve nastimano za zivot na zemlji nebi mogli zavrsiti temu za dugo, sto nam ukazuje da smo ovdje stvoreni sa svrhom a ne slucajno
Čuj nema logike? :-)
To što je zemlja pogodna za život ne znači da je neka veća sila - Bog, odredila da to tako bude. Sve je stvar vjerovatnoće. Da bi bilo života, planeta mora biti na dovoljnoj udaljenosti od svoje zvijezde, tj ne previše udaljena jer bi temperature bile premale, a niti previše blizu jer bi temperature bile prevelike. Normalno to nije jedini uvijet, tih uvijeta ima na desetine, ali planeta, samo u našoj galaksiji, koje vrlo vjerovatno imaju sve uvjete potrebne za život ima oko 2 milijarde!! Znači nismo ni po čemu posebni. KAd vidiš broj planeta u galaksiji (Preko 100 milijardi) logično(ovo je logično) je da neke imaju sve uvjete za život. Nelogično je vjerovati da smo mi centar univerzuma, te da ostale zvijezde na nebu samo služe kako bi krasile nebo i kako bi gađale džine koji se penju prema dzennetu :shock: . Bez ljutnji, ali stvarno ne mogu da vjerujem da neki u to mogu vjerovati u 21 stoljeću.
Smrcak15

#346 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Smrcak15 »

dustaban wrote:Naravno da ima zivota poslije nase smrti. Svasta nesta ce biti i kad nas ne bude. Bice svega, sem nas...
I moramo shvatiti jednu stvar - ZIVOT JE MAKRO POJAM. Svakog trena umiru celije naseg tkiva da bi mi zivjeli. Tako cemo i mi umrijeti da bi trajalo covjecanstvo i sta je tu nejasno?

Zasto zaboga mislite da je dernek bez nas nemoguc?!
Ma da, vi bi makar da gledate! I tata bi sine, ali kako? I zasto? Zasto bi zivot bio perpetum mobile?

Ako i ima nesto nakon smrti, to bi mogao biti tek neki OSJECAJ, nesto kao zamrznuta slika kad TV zasteka.
Ali svi znamo da je ugasen TV i TV sa zamrznutom slikom... isti racku! Isto kao slika na zidu onoga kojeg vise nema. A i njemu je ono sto je napustio mozda neka slika.

Eventualno neki GIF!

:mrgreen:
velika greska, jer cak i nevjernici koji nemaju nista sa vjerom kad dozive iskustvo bliske smrti tako sto dusa izadje iz tijela ali smrt nije jos uvijek nastupila opisuju kao fantasticno iskustvo, veliki smiraj, opustenost, spoznaja itd

znaci imamo medicinske dokaze imamo religijske dokaze postojanja zivota izvan naseg tijela
ovo je tvoja pretpostavka koja se ne podudara sa nevjernickim iskustvima bliske smrti niti sa vjerskim dokazima gdje se govori da covjek daleko vise moze uzivati i svjestan biti svog stanja poslije smrti nego li na zemlji a isto tako moze nagrbusiti u patnju poslije smrti sve svojom zaslugom i djelima sa ovoga svijeta.
Plavo-bijeli

#347 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Plavo-bijeli »

Smrcak15 wrote:
velika greska, jer cak i nevjernici koji nemaju nista sa vjerom kad dozive iskustvo bliske smrti tako sto dusa izadje iz tijela ali smrt nije jos uvijek nastupila opisuju kao fantasticno iskustvo, veliki smiraj, opustenost, spoznaja itd

znaci imamo medicinske dokaze imamo religijske dokaze postojanja zivota izvan naseg tijela

ovo je tvoja pretpostavka koja se ne podudara sa nevjernickim iskustvima bliske smrti niti sa vjerskim dokazima gdje se govori da covjek daleko vise moze uzivati i svjestan biti svog stanja poslije smrti nego li na zemlji a isto tako moze nagrbusiti u patnju poslije smrti sve svojom zaslugom i djelima sa ovoga svijeta.
PA i ovo ti se kosi sa Islamom. Nađi mi jedan ajet gdje se spominje to da melek uzme dušu i onda je vrati opet u čovjeka i ovaj nastavi život, pa ću ti se izvinuti. Ne postoji duša. Sve te neke reakcije koje se dešavaju blizu smrti su povezane sa mozgom i to je to.

Ljudi se boje smrti, želili bi da žive vječno(to će najvjerovatnije biti moguće za par stotina godina, možda i ranije, za bogataše normalno), pa su kroz čitavu historiju čovječanstva izmišljenje hiljade verzija o tome šta će biti poslije smrti. Neće ništa. Nebitni smo. Ljudi ubijaju milione životinja svakodnevno, jel i one imaju neki "after life"? Nemaju. Mala je razlika između nas i njih, pogotovo kad znamo da su naši preci prije par stotina miliona godina bili "jedna vrsta guštera", a možda čak i riba. A za to čak imamo i naučne dokaze, za razliku od svih religijskih tvrdnji.
Smrcak15

#348 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:
Smrcak15 wrote:

Šta smo to mi?

Shut down i cao srce.
Allah kaze:

Čuj nema logike? :-)
To što je zemlja pogodna za život ne znači da je neka veća sila - Bog, odredila da to tako bude. Sve je stvar vjerovatnoće. Da bi bilo života, planeta mora biti na dovoljnoj udaljenosti od svoje zvijezde, tj ne previše udaljena jer bi temperature bile premale, a niti previše blizu jer bi temperature bile prevelike. Normalno to nije jedini uvijet, tih uvijeta ima na desetine, ali planeta, samo u našoj galaksiji, koje vrlo vjerovatno imaju sve uvjete potrebne za život ima oko 2 milijarde!! Znači nismo ni po čemu posebni. KAd vidiš broj planeta u galaksiji (Preko 100 milijardi) logično(ovo je logično) je da neke imaju sve uvjete za život. Nelogično je vjerovati da smo mi centar univerzuma, te da ostale zvijezde na nebu samo služe kako bi krasile nebo i kako bi gađale džine koji se penju prema dzennetu :shock: . Bez ljutnji, ali stvarno ne mogu da vjerujem da neki u to mogu vjerovati u 21 stoljeću.
kazes vjerovatnoca, po naucnicima vjerovatnoca da univerzum postoji ovakavav kakav je danas je 1 prema kvintilijon, 1 sa 18 nula iza, tolika je vjerovatnoca, ili bolje receno da ti objasnim slikovita kolika je preciznost univerzuma

kvintilijon je sva zrna pijeska na ovoj zemlji, i kad bi samo jedno zrno pijeska uklonili univerzum nebi mogao egzistirati ovakav kakav je danas, zivot nebi bio moguc tako kazu naucnici

druga stvar da bi se molekula sama stvorila vjerovatnocca je 1/10^164

1/10000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

po americkom profesoru Meyeru

te da ostale zvijezde na nebu samo služe kako bi krasile nebo i kako bi gađale džine koji se penju prema dzennetu
sta mislis kako zvijezda gadja dzinna idu na nebesa?

evo pogledaj vizuelno iz dokumentarca

problem ovdje je sto se nepoznaje nauka niti Kur'an dovoljno onda se jos nesto od propagande rekla-kazala procita i onda imamo supu koju ni pas sa maslom nebi pojeo

ako smo iskreni valjda trebamo vidjeti sta tacno nauka kaze a sta Kur'an pa ces da vidis da se jedno sa drugim poduara 100%
Smrcak15

#349 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote:
Smrcak15 wrote:

PA i ovo ti se kosi sa Islamom. Nađi mi jedan ajet gdje se spominje to da melek uzme dušu i onda je vrati opet u čovjeka i ovaj nastavi život, pa ću ti se izvinuti. Ne postoji duša. Sve te neke reakcije koje se dešavaju blizu smrti su povezane sa mozgom i to je to.

Ljudi se boje smrti, želili bi da žive vječno(to će najvjerovatnije biti moguće za par stotina godina, možda i ranije, za bogataše normalno), pa su kroz čitavu historiju čovječanstva izmišljenje hiljade verzija o tome šta će biti poslije smrti. Neće ništa. Nebitni smo. Ljudi ubijaju milione životinja svakodnevno, jel i one imaju neki "after life"? Nemaju. Mala je razlika između nas i njih, pogotovo kad znamo da su naši preci prije par stotina miliona godina bili "jedna vrsta guštera", a možda čak i riba. A za to čak imamo i naučne dokaze, za razliku od svih religijskih tvrdnji.
Nađi mi jedan ajet gdje se spominje to da melek uzme dušu i onda je vrati opet u čovjeka i ovaj nastavi život, pa ću ti se izvinuti.
a ko je rekao da melek cupa dusu prilikom iskustva bliske smrti ? niko to ne tvrdi

ja to vidim Ovako, Allah daje ljudima dokaze na razne nacine pa cak i preko asltralne projekcije

Sve te neke reakcije koje se dešavaju blizu smrti su povezane sa mozgom i to je to.

nije tacno za to imam masa dokaza, doktor koji se bavi ovom tematikom odbacuje tu tvrdnju sa argumentom i ne samo to ako je zaista to tacno, objasni ona kako zena koja je slijepa od rodjenja prvi put pocinje da vidi tokom iskustva bliske smrti i ne samo to nego iskustva onih koji su dozivjeli to su opisivali sta su doktori radili i pricali i ne samo to nego su govorili sta su njihovi clanovi familije govorili u drugim sobama dok su bili

kako onda moze to mozak da registruje sta ti clan familije govori u drugoj sobi i a mozak ti mrtav tako reci

Mala je razlika između nas i njih, pogotovo kad znamo da su naši preci prije par stotina miliona godina bili "jedna vrsta guštera", a možda čak i riba. A za to čak imamo i naučne dokaze, za razliku od svih religijskih tvrdnji
koji naucni dokazi?

reci mi koji je to evolucijski mehanizam koji stvara nove organe u tijelu covjeka
Plavo-bijeli

#350 Re: Život poslje smrti (ateisti)

Post by Plavo-bijeli »

Normalno da se ne podudaraju nauka i Kur'an jer sama teorija evolucije negira Kur'an.
Što se tiče vjerovatnoće, koliko god je mala, sigurno je veća od te da Bog postoji, da je sam od sebe nastao, da ima beskonačnu inteligenciju i mogućnost da stvara univerzum. Još manja vjerovatnoća je da tog Boga zanima šta ljudi rade na jednoj od milijardu milijardi planeta koje je on stvorio. Još manja je vjerovatnoća da ih je stvorio samo kako bi ga ljudi obožavali, jer takva inteligencija nema potrebu da bude obožavana. Još manja od svih tih vjerovatnoća jeste da Bog u kojeg ti vjeruješ je taj Bog, s obzirom na stotine hiljada Bogova izmišljenih u historiji života na našoj planeti za kojeg su svi tvrdili jedno te isto - Da je to jedini pravi Bog.

P.S ne postoje zvijezde padalice, to su meteori koji najčešće kruže oko zemlje.
Post Reply