Pobogu vjeciti!VjecitiStudent wrote:Onda je i Alija bio aktivni saučesnik u pravljenju i ključna karika u izvršenju tog scenarija?It_is_a_Leclerc wrote:2. maja 1992. je trebala Bosna šaptom pasti. Scenarij najklasičnijeg mogućeg državnog udara je toliko očigledan da je apsolutno presmiješan pokušaj da se ovo prezentuje kao neki grijeh ili zločin. Predsjednik države je bio kidnapovan, Fikret Abdić (koji cijelo vrijeme nije znao objasniti kojim putem je ušao u Sarajevo) je nepozvan došao u televizijski studio očito spreman da proglasi da je Alija Izetbegović "poginuo" prilikom razmjene, da on preuzima funkciju predsjednika Predsjedništva.
Jedino što je pošlo po "zlu" je herojski čin branioca grada koji nisu htjeli dozvoliti da se ZVANIČNO neprijateljska, strana vojna sila prošeta gradom pod punom vojnom opremom, sa cijevima okrenutim prema gradu. Kad je došlo do napada na kolonu, svi aduti su izbijeni iz rukava agresoru, koji je morao u defanzivu, tako da je cijeli plan propao.
2. maj 1992. nije ratni zločin. Svi sudovi svijeta su to potvrdili.
Odluka da sleti na aerodrom, pravo u ruke JNA, i preda, kao na tanjiru, sebe i kćerku kao taoce, i tako na kraju spasi opkoljenog Kukanjca, je bila isključivo njegova.
To je najveća rupa, u ovom scenariju prepunom rupa.
JNA (1941-1992)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- zateznistub
#326 Re: 2. maj '92.
-
VjecitiStudent
#327 Re: 2. maj '92.
od 25. minute pa nadalje ...
-
VjecitiStudent
#328 Re: 2. maj '92.
Što nimalo ne mijenja činjenicu da im je ko bekan 2. maja upao u šake u trenutku kad je pozicija Kukanjca i njegove komande bila bezizlazna.Sarajmen wrote:Rahmetli Alija Izetbegović nije fizičko lice, već u ovom slučaju Predsjednik Predsjedništva međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. ...
-
calculator
#329 Re: 2. maj '92.
Sarajmen wrote:Rahmetli Alija Izetbegović nije fizičko lice, već u ovom slučaju Predsjednik Predsjedništva međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. Dana 27. aprila 1992. godine donesen je Ustav Savezne Republike Jugoslavije, čime je formalno prestala da postoji Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Jugoslavenska narodna armija preimenovana je u Vojsku Jugoslavije. Dijelovi te armije su na području Bosne i Hercegovine transformisani u vojsku tzv. ''srpske republike Bosne i Hercegovine''.
A evo da ne pominjem šta se već do tada desilo od hercegovačkog sela Ravno 1991 pa do Zvornika ili Bijeljine u maju 1992.godine. Bosna nije šaptom pala i možeš samo kmečati po običaju.
A mi ćemo ući hrabro i u 3 maj, i 16 maja u bitku za Pofaliće , i .... tako do potpisivanja mirovnog sporazuma.
Rahmetli Alija Izetbegović je nanio više štete Bosni i Hercegovini nego bilo koji narodni starješina od postojanja državotvornosti Bosne. Ovdje je @Vječiti student potpuno u pravu kad insinuira veleizdaju bosanskog rukovodstva, odnosno perfidno smišljen dogovor Izetbegovića sa KOS-om o tobožnjem zarobljavanju, ne bi li vrh JA sa Kukanjcem na čelu i ostalim bitnim starješinama dobio priliku da izađe iz sarajevskog okruženja. Ne treba glavu gurati u zemlju ko noj i sakrivati se činjenica koje su i slijepcu jasne.
SFRJ formalno prestala je da postoji 25.06.1991. godine Deklaracijama o proglašenju Hrvatske i Slovenije, od kada prestaje da postoji i JNA, koja od tog dana nosi naziv JA. Pravno, datum prestanka SFRJ je 22.05.1992. danom prijema u člantvo UN Slovenije, Hrvatske i BiH.
Hercegovačko selo Ravno i Bijeljina i slični događaji, propust su i odgovornost MUP-a RBiH i Vlade RBiH sa Predsjedništvom na čelu.
-
Dobrinja80
#330 Re: 2. maj '92.
I kad vidiš bogatstva Izetbegovića, Radoncica,......kojih nebi bilo da nije bilo rata.zateznistub wrote:jedno je kad češljaš internet pa se nakupiš informacija (istinitih i lažnih) a većinom su lažne a nešto sasvim drugo je kad pričaš/pišeš po sjećanju!
- zateznistub
#331 Re: 2. maj '92.
Da, i doDicka, i Covica i sl...Dobrinja80 wrote:I kad vidiš bogatstva Izetbegovića, Radoncica,......kojih nebi bilo da nije bilo rata.zateznistub wrote:jedno je kad češljaš internet pa se nakupiš informacija (istinitih i lažnih) a većinom su lažne a nešto sasvim drugo je kad pričaš/pišeš po sjećanju!
Samo njih si ili slucajno ili namjerno izostavio! Ili mislis da neko ima exkluzivno pravo na bogatstvo?
- zateznistub
#332 Re: 2. maj '92.
Ne prelazi se, vec se pokusava ukazati na cinjenicu da sve ratne teme pa i ovu raspredaju oni koji su bili djeca ili nisu ni rođeni...Sarajmen wrote:Prelazite sa drugog maja 1992. i to nije korektno. Po meni je u redu da se diskutije i o događajima u predhodnom periodu, ali nikako da se dotičemo 3 maja pa na dalje. Tema ima jasan naslov.
Osim pomenutih Izetbegovića i Kukanjca, mislim da bi trebalo ukazati na mjesto i ulogu Jerko Doko kao ministar obrane BIH, Alija Delimustafic kao ministar MUP-a BIH, Fikret Abdić kao član Predsjedništva BIH, Dragan Vikić kao komandant Spec. jedinice MUP-a BIH, a eto o ostalim patriotskim snagama i pojedincima za volje.
Od strendzera iz UN-a se sjećam Kolm Dojla i Luisa Mekenzija.
-
VjecitiStudent
#333 Re: 2. maj '92.
Ne insinuiram nikakvu veleizdaju, nema dokaza za takvo što. Ali itekako insinuiram da je bio obični bekan, potpuno nedorastao funkciji koja ga je zapala, za šta opet postoji obilje dokaza.calculator wrote: Rahmetli Alija Izetbegović je nanio više štete Bosni i Hercegovini nego bilo koji narodni starješina od postojanja državotvornosti Bosne. Ovdje je @Vječiti student potpuno u pravu kad insinuira veleizdaju bosanskog rukovodstva, odnosno perfidno smišljen dogovor Izetbegovića sa KOS-om o tobožnjem zarobljavanju, ne bi li vrh JA sa Kukanjcem na čelu i ostalim bitnim starješinama dobio priliku da izađe iz sarajevskog okruženja. Ne treba glavu gurati u zemlju ko noj i sakrivati se činjenica koje su i slijepcu jasne.
SFRJ formalno prestala je da postoji 25.06.1991. godine Deklaracijama o proglašenju Hrvatske i Slovenije, od kada prestaje da postoji i JNA, koja od tog dana nosi naziv JA. Pravno, datum prestanka SFRJ je 22.05.1992. danom prijema u člantvo UN Slovenije, Hrvatske i BiH.
Hercegovačko selo Ravno i Bijeljina i slični događaji, propust su i odgovornost MUP-a RBiH i Vlade RBiH sa Predsjedništvom na čelu.
-
costacurta
#334 Re: 2. maj '92.
Šta je/se hljebati mogao/lo uraditi u situaciji u kojoj je/se billo?!VjecitiStudent wrote:Ne insinuiram nikakvu veleizdaju, nema dokaza za takvo što. Ali itekako insinuiram da je bio obični bekan, potpuno nedorastao funkciji koja ga je zapala, za šta opet postoji obilje dokaza.calculator wrote: Rahmetli Alija Izetbegović je nanio više štete Bosni i Hercegovini nego bilo koji narodni starješina od postojanja državotvornosti Bosne. Ovdje je @Vječiti student potpuno u pravu kad insinuira veleizdaju bosanskog rukovodstva, odnosno perfidno smišljen dogovor Izetbegovića sa KOS-om o tobožnjem zarobljavanju, ne bi li vrh JA sa Kukanjcem na čelu i ostalim bitnim starješinama dobio priliku da izađe iz sarajevskog okruženja. Ne treba glavu gurati u zemlju ko noj i sakrivati se činjenica koje su i slijepcu jasne.
Haos koji je vladao i organizacija koja je bila light amaterska sa faking neopremljenim ljudstvom i smijesnim MTSom.
uradio je sve da izbjegne bilo kakve oruzane sukobe jer je znao obzirom na gore navedene činjenice i raspoloženje zapada da smo donji.
Svi vi sve znate jbte.
za mene tada u tim trenucima on je čovjek koji je uradio najbolje sto je mogao i umio.
- zateznistub
#335 Re: 2. maj '92.
a boga ti ko bi, po tvome uvazenom misljenju, bio dorastao kao substitute njemu samom? KO jetapersona koja bi uz ono doba uradila išta bolje?VjecitiStudent wrote:Ne insinuiram nikakvu veleizdaju, nema dokaza za takvo što. Ali itekako insinuiram da je bio obični bekan, potpuno nedorastao funkciji koja ga je zapala, za šta opet postoji obilje dokaza.calculator wrote: Rahmetli Alija Izetbegović je nanio više štete Bosni i Hercegovini nego bilo koji narodni starješina od postojanja državotvornosti Bosne. Ovdje je @Vječiti student potpuno u pravu kad insinuira veleizdaju bosanskog rukovodstva, odnosno perfidno smišljen dogovor Izetbegovića sa KOS-om o tobožnjem zarobljavanju, ne bi li vrh JA sa Kukanjcem na čelu i ostalim bitnim starješinama dobio priliku da izađe iz sarajevskog okruženja. Ne treba glavu gurati u zemlju ko noj i sakrivati se činjenica koje su i slijepcu jasne.
-
ins
#336 Re: 2. maj '92.
Na prvoj slici Topa, na druge dvije Adem Jež sa osom.
Jbt, za sve ove godine nisam znao da ove slike sa krova postoje!
Ne kontam ko ih je uslikao, ko je bio lud da se popne gore.
Ovo je u trenutku kada je njih 5-6 pucajući sa krovova oko Pozorišta započelo potiskivanje 63. padobranske prema Đuri Đakoviću (sada BKC), gdje su se ovi kasnije i predali. Koliko se sjećam Jež, Topa, i još 4 tipa, od čega su dvojica bili policajci.

Jbt, za sve ove godine nisam znao da ove slike sa krova postoje!
Ovo je u trenutku kada je njih 5-6 pucajući sa krovova oko Pozorišta započelo potiskivanje 63. padobranske prema Đuri Đakoviću (sada BKC), gdje su se ovi kasnije i predali. Koliko se sjećam Jež, Topa, i još 4 tipa, od čega su dvojica bili policajci.
Naježih se sav...Koshpa wrote:
- Koshpa
#337 Re: 2. maj '92.
Zar nije Zoka Cegar ovaj sa OSA-om ?
- zateznistub
#338 Re: 2. maj '92.
Meni malo ova slika i nije najjasnija!
Ako je ovo krov EP onda se vidi zgrada Socijalnog ako je to tako u koga je ovaj uperio osu? Jer sa te strane nije bilo četa...
Ako je ovo krov EP onda se vidi zgrada Socijalnog ako je to tako u koga je ovaj uperio osu? Jer sa te strane nije bilo četa...
-
ins
#339 Re: 2. maj '92.
Ono nije zgrada Socijalnog, vec UPI pored Narodnog pozorišta!
Ovo je krov zgrade ZOI '84, to je ona gdje je apoteka u prizemlju.
Zgrada u pozadini treće fotografije je ona prema Titovoj, gdje se u prizemlju nalazi Rajvosa kafić. Pucaju u pravcu početka Kulovića i mosta Čobanija
@koshpa
Ne, Jež je ovo. Čegar je koliko se sjećam u ovo doba već bio otišao prema Skenderiji
Ovdje su se borili sa Niškim koji su zapalili Poštu, s tim da su se Nišlije nakon paljevine Pošte prvo probali probiti do Komande, gdje su izgubili jedan BOV kod Estrade u današnjoj Čumuriji, a onda se ponovo spustili do Pozorišta sa čini mi se dva BOV (ili sa jednim BOV i jednim Pinz, nešto se ne mogu sjetiti
) i tu zaglavili. Ni danas ne znam ko im je presjekao put gore na Čumuriji, mislim Beretke koje su držale Komandu pod nadzorom, ali moguće da je i gore bila specijalna
Zgrada u pozadini treće fotografije je ona prema Titovoj, gdje se u prizemlju nalazi Rajvosa kafić. Pucaju u pravcu početka Kulovića i mosta Čobanija
@koshpa
Ne, Jež je ovo. Čegar je koliko se sjećam u ovo doba već bio otišao prema Skenderiji
Ovdje su se borili sa Niškim koji su zapalili Poštu, s tim da su se Nišlije nakon paljevine Pošte prvo probali probiti do Komande, gdje su izgubili jedan BOV kod Estrade u današnjoj Čumuriji, a onda se ponovo spustili do Pozorišta sa čini mi se dva BOV (ili sa jednim BOV i jednim Pinz, nešto se ne mogu sjetiti
- zateznistub
#340 Re: 2. maj '92.
Bivsa direkcija Energoinvest-a? to onda mijenja na stvari!ins wrote:Ono nije zgrada Socijalnog, vec UPI pored Narodnog pozorišta!![]()
@koshpa
Ovdje su se borili sa Niškim koji su zapalili Poštu, s tim da su se Nišlije nakon paljevine Pošte prvo probali probiti do Komande, gdje su izgubili jedan BOV kod Estrade u današnjoj Čumuriji, a onda se ponovo spustili do Pozorišta sa čini mi se dva BOV (ili sa jednim BOV i jednim Pinz, nešto se ne mogu sjetiti) i tu zaglavili. Ni danas ne znam ko im je presjekao put gore na Čumuriji, mislim Beretke koje su držale Komandu pod nadzorom, ali moguće da je i gore bila specijalna
- zateznistub
#342 Re: 2. maj '92.
nadasve!ins wrote:Drastično!
-
ins
#343 Re: 2. maj '92.
Inače, mislim da je otpor u Titovoj bio ključan, oni su jednostavno zbog nesnalaženja u strogom centru grada imali dojam da je cijela brigada krenula na njih, i tu su vjerovatno počeli dizati paniku na radio vezi.
Isto tako, kako rekoh ni danas ne znam šta se gore dešavalo, ali je bitno da nije probijen prsten oko Komande, tako da su se Nišlije morale povlačiti prema Vracama ili Vojnoj bolnici ili Maršalci, i tu su zaglavili. Kako više mogli na Skenderiju a niti su smjeli preći Čobaniju, pretpostavljam jer su znali da su u uskim ulicama gotovi, faktički su bili izgubljeni za svoje.
Ni danas ne znam šta se dešavalo oko Sarajke, ali pretpostavljam da je tamo zalutao neki Pinz ili slično
Isto tako, kako rekoh ni danas ne znam šta se gore dešavalo, ali je bitno da nije probijen prsten oko Komande, tako da su se Nišlije morale povlačiti prema Vracama ili Vojnoj bolnici ili Maršalci, i tu su zaglavili. Kako više mogli na Skenderiju a niti su smjeli preći Čobaniju, pretpostavljam jer su znali da su u uskim ulicama gotovi, faktički su bili izgubljeni za svoje.
Ni danas ne znam šta se dešavalo oko Sarajke, ali pretpostavljam da je tamo zalutao neki Pinz ili slično
- zateznistub
#344 Re: 2. maj '92.
Njih je neko dobro posl'o po ćevape
- agent_zero
#345 Re: 2. maj '92.
Nikakvi niški nego zaštitni puk 2. vojne oblasti... to sa niškim više prelazi u mitomaniju ala kerim lučarević i onaj prvolinijaš iz turske švrakić.ins wrote:Ono nije zgrada Socijalnog, vec UPI pored Narodnog pozorišta!![]()
@koshpa
Ovdje su se borili sa Niškim koji su zapalili Poštu, s tim da su se Nišlije nakon paljevine Pošte prvo probali probiti do Komande, gdje su izgubili jedan BOV kod Estrade u današnjoj Čumuriji, a onda se ponovo spustili do Pozorišta sa čini mi se dva BOV (ili sa jednim BOV i jednim Pinz, nešto se ne mogu sjetiti) i tu zaglavili. Ni danas ne znam ko im je presjekao put gore na Čumuriji, mislim Beretke koje su držale Komandu pod nadzorom, ali moguće da je i gore bila specijalna
-
ins
#346 Re: 2. maj '92.
Iskreno, nikada me to nije previše ni zanimalo. Šta je zaštitini puk bio u JNA bio, jel vojna policija?
-
ins
#347 Re: 2. maj '92.
Mislim da su oni bili prethodnica, koja je nakon paljevine Pošte trebala sa vanjske strane deblokirati Komandu i vjerovatno se rasporediti na nekoliko lokacija u gradu, pred ulazak tenkova i transportera sa Vraca i iz Maršalkezateznistub wrote:Njih je neko dobro posl'o po ćevape
- zateznistub
#348 Re: 2. maj '92.
Ja imam sve vise osjecaj da je sve to bila "sitna buranija" četnici koji su obukli uniforme i dobili oruzje od JNA i nadali se brzom zavrsetku i velikoj pljacki. Posto sam zivio na Vracama onosno moji roditelji, pricao mi je stari kakve su to face bile cak su otvoreno govorili kako ce ovdje (Vraca) zivjeti a gore (Sokolac i sta ti ja znam) biti vikendice...ins wrote:Mislim da su oni bili prethodnica, koja je nakon paljevine Pošte trebala sa vanjske strane deblokirati Komandu i vjerovatno se rasporediti na nekoliko lokacija u gradu, pred ulazak tenkova i transportera sa Vraca i iz Maršalkezateznistub wrote:Njih je neko dobro posl'o po ćevape
-
ins
#349 Re: 2. maj '92.
Naravno, i domaći i "Beli orlovi" i slični, obični pljačkaši. Arkanovci su bili nešto malo spremniji jer su imali nekakvo iskustvo iz Hrvatske, ali i oni su mislili da ce to biti kao Bijeljina. Da su domaćim SDS-ovcima rekli da će rat trajati 3 godina i da će ginuti kao kruške, vjeruj mi nikada ne bi krenuli praviti veliku Srbiju u Sarajevu
To je po njima trebala biti gotova stvar za 20-ak dana!
Sasvim su druga priča bili ovi JNA sa iskustvom u Hrvatskoj, ali je njima gradsko rokanje bila nepremostiva prepreka, i zato nisu uspjeli
Sasvim su druga priča bili ovi JNA sa iskustvom u Hrvatskoj, ali je njima gradsko rokanje bila nepremostiva prepreka, i zato nisu uspjeli
-
ins
#350 Re: 2. maj '92.
Inače, meni nije jasno zašto se preskače priča o 22. aprilu, po meni je tadašnja odbrana Trga Heroja jednako važna kao i 2. maj ili Pofalička bitka?
Tada je JNA doslovno izvlačila i napravila štit za Bele orlove i SDS četnike na Grbavici!
Tada je JNA doslovno izvlačila i napravila štit za Bele orlove i SDS četnike na Grbavici!