ima istine i u tome ali da ne idemo dalje u off.breuer wrote:Pa nije ni poređenje dobro, Tesla je jedan (vjerovatno u ljudskoj historiji), dok Jobsova ima u svakoj generaciji, i to više...
Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
- Drvosjeca iz Dejcica
#326 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#327 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Da budem sasma iskren, Dzobsa i ne smatram nekim genijalcem (osim za tehniku nedostupnu 60% covjecanstva), niti vidim da su njegovi izumi doprinijeli kvaliteti ljudskih zivota na neki bitan nacin. U dosta slucajeva je i obratno.breuer wrote:Pa nije ni poređenje dobro, Tesla je jedan (vjerovatno u ljudskoj historiji), dok Jobsova ima u svakoj generaciji, i to više...
Ali da ne idemo u off, u pravu je Drvosjeca
-
prog321
#328 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
prog321 wrote:MIhajlo Pupin .
When I landed at Castle Garden, forty-eight years ago, I had only five cents in my pocket. Had I brought five hundred dollars, instead of five cents, my immediate career in the new, and to me perfectly strange, land would have been the same. A young immigrant such as I was then does not begin his career until he has spent all the money which he has brought with him. I brought five cents, and immediately spent it upon a piece of prune pie, which turned out to be a bogus prune pie. It contained nothing but pits of prunes. If I had brought five hundred dollars, it would have taken me a little longer to spend it, mostly upon bogus things, but the struggle which awaited me would have been the same in each case. It is no handicap to a boy immigrant to land here penniless; it is not a handicap to any boy to be penniless when he strikes out for an independent career, provided that he has the stamina to stand the hardships that may be in store for him
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#329 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Za sve vas koji objavljujete postove na stranom jeziku-jedna molba: prevedite ih na bosanski, srpski, hrvatski, srpskohrvatski i ostale "jezike" razumljive ovdje.
Ili barem sazeto opisite o cemu se radi.
Ili barem sazeto opisite o cemu se radi.
-
prog321
#330 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
GOOGLE TRANSLATE:prog321 wrote:
When I landed at Castle Garden, forty-eight years ago, I had only five cents in my pocket. Had I brought five hundred dollars, instead of five cents, my immediate career in the new, and to me perfectly strange, land would have been the same. A young immigrant such as I was then does not begin his career until he has spent all the money which he has brought with him. I brought five cents, and immediately spent it upon a piece of prune pie, which turned out to be a bogus prune pie. It contained nothing but pits of prunes. If I had brought five hundred dollars, it would have taken me a little longer to spend it, mostly upon bogus things, but the struggle which awaited me would have been the same in each case. It is no handicap to a boy immigrant to land here penniless; it is not a handicap to any boy to be penniless when he strikes out for an independent career, provided that he has the stamina to stand the hardships that may be in store for him
Kada sam sletio na Castle Garden , prije četrdeset osam godina , imao sam samo pet centi u džepu . Doveo sam pet stotina dolara , umjesto pet centi , moji bliski karijeru u novoj , i za mene savršeno čudno , zemljište bi bio isti . Mladi imigrant , kao što sam ja tada ne počinje svoje karijere dok je proveo sav novac koji je on donio sa sobom . Doveo sam pet centi , a odmah proveo je po komad suve šljive pite , za koje se ispostavilo da su lažne šljive pitu . Ona sadrži ništa osim jame suhe šljive . Ako sam doveo pet stotina dolara , to bi me uzeti malo više vremena da ga potroše , uglavnom na lažne stvari , ali je borba koja me je čekala bi bio isti u svakom slučaju . To nije hendikep za dječaka imigrant da sleti ovdje bez novca ; to nije hendikep za bilo koji dječak da bude bez prebijene pare kad je BRI za nezavisnu karijeru , pod uvjetom da on ima snage da izdrži teškoće koje mogu biti u Store za njega
-
breuer
#331 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
I sad uporedi ovo izvrsno iskustvo i savjet, sa željama današnjih migranata da mijenjaju cijele kontinente samo da bi im radno vrijeme bilo srkaćeno sa, turskog od nekih 10h, na njemačko od 6h. I na kraju krajeva, ko da neko ima išta protiv migracija stanovništva, oduvijek se dešavalo i nastavit će, no ovo nije više ni migracija, ovo je egzodus, a to je već nešto što priziva apokaliptične scenarije, a to nikome ne odgovara.prog321 wrote:When I landed at Castle Garden, forty-eight years ago, I had only five cents in my pocket. Had I brought five hundred dollars, instead of five cents, my immediate career in the new, and to me perfectly strange, land would have been the same. A young immigrant such as I was then does not begin his career until he has spent all the money which he has brought with him. I brought five cents, and immediately spent it upon a piece of prune pie, which turned out to be a bogus prune pie. It contained nothing but pits of prunes. If I had brought five hundred dollars, it would have taken me a little longer to spend it, mostly upon bogus things, but the struggle which awaited me would have been the same in each case. It is no handicap to a boy immigrant to land here penniless; it is not a handicap to any boy to be penniless when he strikes out for an independent career, provided that he has the stamina to stand the hardships that may be in store for him
- animals
#332 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Ja ne razumijem ni jednu drzavu, svi svakome prosljedjuju izbjeglice praveci se fini..corrida33 wrote:Postaje zanimljivije...
Ultimatum Vučića: Kontramjere Hrvatskoj ako EU ne reaguje do 14 časova
BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija odgovoriti na hrvatsko zatvaranje granica za srpske kamione ukoliko EU do 14 časova ne reaguje.
"Čekamo da EU reaguje do 14 sati, a onda će Srbija reagovati mirno, ne kršeći propise, ali će ukazati da Hrvatska ne može da se iživljava, ponižava Srbiju i uništava privredu Srbije bez posledica", istakao je Vučić.
Vučić je ocjenio da je potez Hrvatske "skandal neverovatnih razmera".
od Srbije, koja ih vozi do Hrvatske, Hrvatska Madjarima, a Madjari Austrijancima, a ovi Nijemcima
sve ludje od ludjeg..
-
Bodkin
#333 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Njemacka i jeste i treba biti drzava njemackog naroda. U americi sirijac kad izadje sa broda i dobije pasos postaje amerikanac. Tamo nema da trazi obrazovanje na svom jeziku, sklanjanje svinjetine sa polica i slicne gluposti. Nema socijale i nema nista dzaba. Taj isto jobs da je dosao u njemacku bio bi jos jedan na socijali jer americki sistem je napravljen tako da imigranti podrzavaju ekonomiju, a ne obrnuto._BataZiv_0809 wrote:Tu bi se onda moralo raditi na promjeni percepcije drzave i naroda, sto je obzirom na tradiciju Evrope, tezak zadatak. Sad kada bi se pocelo sa tim, ne moze se ocekivati prije smjene bar 2 generacije, da se promjeni percepcija npr. Njemacke kao države isključivo njemačkog naroda.
Sa druge strane treca generqcija turaka u austriji jos ne govori njemacki i svi navijaju za tursku dok su na austrijskoj socijali i uce turski u skolama u austriji.
Ovome dopronosi naravno i ksenofobicna evropa koja strance voli samo na tv-u. Male zemlje koje se osjecaju ugrozeno jer ih ima par miliona
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#334 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Samo cu reci da poDapisujem napisanoBodkin wrote:Njemacka i jeste i treba biti drzava njemackog naroda. U americi sirijac kad izadje sa broda i dobije pasos postaje amerikanac. Tamo nema da trazi obrazovanje na svom jeziku, sklanjanje svinjetine sa polica i slicne gluposti. Nema socijale i nema nista dzaba. Taj isto jobs da je dosao u njemacku bio bi jos jedan na socijali jer americki sistem je napravljen tako da imigranti podrzavaju ekonomiju, a ne obrnuto._BataZiv_0809 wrote:Tu bi se onda moralo raditi na promjeni percepcije drzave i naroda, sto je obzirom na tradiciju Evrope, tezak zadatak. Sad kada bi se pocelo sa tim, ne moze se ocekivati prije smjene bar 2 generacije, da se promjeni percepcija npr. Njemacke kao države isključivo njemačkog naroda.
Sa druge strane treca generqcija turaka u austriji jos ne govori njemacki i svi navijaju za tursku dok su na austrijskoj socijali i uce turski u skolama u austriji.
Ovome dopronosi naravno i ksenofobicna evropa koja strance voli samo na tv-u. Male zemlje koje se osjecaju ugrozeno jer ih ima par miliona
- Drvosjeca iz Dejcica
#335 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
A kosher food restorani? Šta je to? Čak i McDonalds ima Kosher McDonalds. Mislim bezveze je priča skroz providna. Svakoj zajednici treba dati njihova prava, Amerika je to davno skontala._BataZiv_0809 wrote:Samo cu reci da poDapisujem napisanoBodkin wrote:Njemacka i jeste i treba biti drzava njemackog naroda. U americi sirijac kad izadje sa broda i dobije pasos postaje amerikanac. Tamo nema da trazi obrazovanje na svom jeziku, sklanjanje svinjetine sa polica i slicne gluposti. Nema socijale i nema nista dzaba. Taj isto jobs da je dosao u njemacku bio bi jos jedan na socijali jer americki sistem je napravljen tako da imigranti podrzavaju ekonomiju, a ne obrnuto._BataZiv_0809 wrote:Tu bi se onda moralo raditi na promjeni percepcije drzave i naroda, sto je obzirom na tradiciju Evrope, tezak zadatak. Sad kada bi se pocelo sa tim, ne moze se ocekivati prije smjene bar 2 generacije, da se promjeni percepcija npr. Njemacke kao države isključivo njemačkog naroda.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#336 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Ima razlike izmedju trazenja da u supermarketima nema mesa s uticnicom i specijalizovanih supermarketa.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
A kosher food restorani? Šta je to? Čak i McDonalds ima Kosher McDonalds. Mislim bezveze je priča skroz providna. Svakoj zajednici treba dati njihova prava, Amerika je to davno skontala.
-
Bodkin
#337 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Ne pricamo o privatnom biznisu nego o javnim ustanovama tipa skole ili biblioteke. I u evropi imas i koser, i halal i veganske restorane
-
Bodkin
#338 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
I sta znaci dati im njihova prava. Koja su njihova prava u zemljama gdje su dosli kao imigranti?
- insomnia78
#339 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Ma to je najmanji problem
I gdje tacno neko trazi da se ne prodaje svi njetina? Nemojte pretjerivati
Kad smo vec kod toga fr u skoro svim marketima imas odjeljenje sa halal proizvodima
Kad smo vec kod toga fr u skoro svim marketima imas odjeljenje sa halal proizvodima
- Drvosjeca iz Dejcica
#340 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
To je pravo potpuno legitimno. Bitno je da imaš pravo izbora. Ono odeš tamo gdje ima svinjetine ali isto tako onaj koji je ne konzumira mora imati pravo izbora da ode tamo gdje je nema. Jebiga, to je demokratija._BataZiv_0809 wrote:Ima razlike izmedju trazenja da u supermarketima nema mesa s uticnicom i specijalizovanih supermarketa.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
A kosher food restorani? Šta je to? Čak i McDonalds ima Kosher McDonalds. Mislim bezveze je priča skroz providna. Svakoj zajednici treba dati njihova prava, Amerika je to davno skontala.
- insomnia78
#341 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Pravo na zivot, ispoljavanje vjere, rad i skolovanje?Bodkin wrote:I sta znaci dati im njihova prava. Koja su njihova prava u zemljama gdje su dosli kao imigranti?
- Drvosjeca iz Dejcica
#342 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Naravno, ja u tome uopšte ne vidim problem. To je postala čitava industrija, ljudi zarađuju milone na kosher hrani i halal.insomnia78 wrote:Ma to je najmanji problem
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#343 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Što bi rekao Sojitj: "Pa to sam i kazao"Drvosjeca iz Dejcica wrote:
To je pravo potpuno legitimno. Bitno je da imaš pravo izbora. Ono odeš tamo gdje ima svinjetine ali isto tako onaj koji je ne konzumira mora imati pravo izbora da ode tamo gdje je nema. Jebiga, to je demokratija.
- Drvosjeca iz Dejcica
#344 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Ne već upravo obrnuto. Čovjek je rako bez glupih zahtjeva za svinjetinom na policama na šta sam se ja nadovezao.Bodkin wrote:Ne pricamo o privatnom biznisu nego o javnim ustanovama tipa skole ili biblioteke. I u evropi imas i koser, i halal i veganske restorane
-
Bodkin
#345 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Sve to je vec omoguceno. Prqvo na rad ili skolovanje ne mogu imati po automatizmu. Dodje milion ljudi i svi hoce posao i skolovanje. Mozda al na crtanom filmu. Oni sto dodju u okviru sistema imaju pravo na obojeinsomnia78 wrote:Pravo na zivot, ispoljavanje vjere, rad i skolovanje?Bodkin wrote:I sta znaci dati im njihova prava. Koja su njihova prava u zemljama gdje su dosli kao imigranti?
- Drvosjeca iz Dejcica
#346 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Onda je do mene, mada mi na prvu nije tako zvučalo pogotovo onaj palac gore._BataZiv_0809 wrote:Što bi rekao Sojitj: "Pa to sam i kazao"Drvosjeca iz Dejcica wrote:
To je pravo potpuno legitimno. Bitno je da imaš pravo izbora. Ono odeš tamo gdje ima svinjetine ali isto tako onaj koji je ne konzumira mora imati pravo izbora da ode tamo gdje je nema. Jebiga, to je demokratija.
- animals
#347 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
I jos kad bi i oni koji traze ta prava to isto davali u svojim drzavama , gje bi bio kraj ovoga svijeta..
- Drvosjeca iz Dejcica
#348 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Kako ne može *ebem ga. Nije li ustav najviši akt svake države, osim BiH ali to je drugi par cipela, nije li po US ustavu zagarantovano pravo na rad i školovanje po automatizmu?Bodkin wrote:Sve to je vec omoguceno. Prqvo na rad ili skolovanje ne mogu imati po automatizmu. Dodje milion ljudi i svi hoce posao i skolovanje. Mozda al na crtanom filmu. Oni sto dodju u okviru sistema imaju pravo na obojeinsomnia78 wrote:Pravo na zivot, ispoljavanje vjere, rad i skolovanje?Bodkin wrote:I sta znaci dati im njihova prava. Koja su njihova prava u zemljama gdje su dosli kao imigranti?
-
Bodkin
#349 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Pogresno sam se izrazio ili se nismo razumjeli. Privatnom biznisu mogu cunu popusiti. I ti sto hoce koser i halal i oni sto se bune sto u bbi ili u bristolu nema alkohola.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne već upravo obrnuto. Čovjek je rako bez glupih zahtjeva za svinjetinom na policama na šta sam se ja nadovezao.Bodkin wrote:Ne pricamo o privatnom biznisu nego o javnim ustanovama tipa skole ili biblioteke. I u evropi imas i koser, i halal i veganske restorane
Mislio sam na javne ustanove gdje se trazi uklanjanje svinjetine npr jer vrijedja vjerske osjecaju bla bla
-
Bodkin
#350 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike
Pa pricamo valjda o imigrantima sad kojima status nije rjesen. Naravno da pravo na sve to imaju legalni imigranti koji dobiju papire nakon procedureDrvosjeca iz Dejcica wrote:Kako ne može *ebem ga. Nije li ustav najviši akt svake države, osim BiH ali to je drugi par cipela, nije li po US ustavu zagarantovano pravo na rad i školovanje po automatizmu?Bodkin wrote:
Sve to je vec omoguceno. Prqvo na rad ili skolovanje ne mogu imati po automatizmu. Dodje milion ljudi i svi hoce posao i skolovanje. Mozda al na crtanom filmu. Oni sto dodju u okviru sistema imaju pravo na obojeTi si u Americi ako se ne varam?