Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
StupskaBitanga

#326 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by StupskaBitanga »

VjecitiStudent wrote:Danas je Ledo ostao bez mojih 9,5 maraka, Algida je hajrovala.
:thumbup:
Jos ces vidjeti da su kvalitetniji od leda
vade_mecum

#327 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by vade_mecum »

Leons wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
vade_mecum wrote: primjer je bio koristen iz razloga sto su pojedinci potencirali da je njemcu drazi njemacki prozivod od stranog.
Naravno da mu je draže i njemačko govno nego najnovija japanska Toyota. :oops:
nije bolan pričaš gluposti da ljudi tako vode politiku bili bi kurčina a ne dojčland

tamo taboo mahati njemačkom zastavom a kamoli pričati o nacionalizmu bilo kakvom

jednom kada stranu konkurenciju pobijediš na domaćem tržištu automatski možeš da osvajaš njegovo
bili u njemackoj pa znate da njemci vole svoja govna ili da se ne smije mahati njemackom trobojkom? :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#328 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

vade_mecum wrote: bili u njemackoj pa znate da njemci vole svoja govna ili da se ne smije mahati njemackom trobojkom? :lol:
Ja ne znam gdje si ti bio u Njemačkoj ali tamo gdje sam ja bio i gdje uvijek rado opet odem vrlo su ponosni da kažu Ja, ich bin ein Deutscher. Ko to ne smije mahati njemačkom trobojkom, možda u tvom paralelnom svemiru. :oops:

vade_mecum

#329 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by vade_mecum »

vade_mecum wrote: bili u njemackoj pa znate da njemci vole svoja govna ili da se ne smije mahati njemackom trobojkom? :lol:
Ja ne znam gdje si ti bio u Njemačkoj ali tamo gdje sam ja bio i gdje uvijek rado opet odem vrlo su ponosni da kažu Ja, ich bin ein Deutscher. Ko to ne smije mahati njemačkom trobojkom, možda u tvom paralelnom svemiru. :oops:

pa i ja gdje god sam bio u DE ljudi se ponose svojom zastavom, ne stide se ko su i sta su i nemaju problema sa svojom prosloscu ;-)
Drvosjeca iz Dejcica

#330 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

vade_mecum wrote: pa i ja gdje god sam bio u DE ljudi se ponose svojom zastavom, ne stide se ko su i sta su i nemaju problema sa svojom prosloscu ;-)
Shodno tome vole i cijene svoje proizvode više nego uvozne, tako se i odnose prema njima prilikom kupovine. I ne trolaj više živ bio.
detroit-mercy

#331 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by detroit-mercy »

vade_mecum wrote:
mad_max_ba wrote:
ok a koliko je DE imala izvoza kola???? sigurno veci iznos od uvoza jelle??
autoindustrija je ubjedljivo najveci izvnozni proizvod u DE (otprilike na svako uvezeno auto izvezu oko 3,5), to ne moze niko poreci. primjer je bio koristen iz razloga sto su pojedinci potencirali da je njemcu drazi njemacki prozivod od stranog.
ma cekaj malo. Jel fakat mislis da se svi navedeni brandovi proižvode samo u DE. Jetta made in Brasil, Corsa made in Espana.............. da ne duljim.
uredu je kupovati u Konžumu ali 387 produkte ;)[/quote]
auto koje se napravi u brazlu ili spaniji ne moze nikako uci u statistiku o njemackom izvozu ;-)
VjecitiStudent wrote:Danas je Ledo ostao bez mojih 9,5 maraka, Algida je hajrovala.
biser dana :lol:[/quote]
Zato Ford koji se proizvede u Kolnu ulazi u Njemacku statistiku :mrgreen:
Mada je i to pogresno gledanje, jer profit koji BMW ili Mercedes ostvari u USA ide u Njemacku :mrgreen: .
VjecitiStudent

#332 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by VjecitiStudent »

Macho man wrote:
VjecitiStudent wrote:
Macho man wrote:Pa valjda je i Algida strana
Trebo si kupit bingo sladoled
Kralj je počel sve živo proizvodit
Alal mu vjera
I opet da ponovim, bojkot stranih proizvoda jedne strane, uopće ne mora značiti automatski prelaz na domaće. Kad se nešto dokaže kvalitetom, cijenom i odnosom prema radnicima, onda svakako može.
Međutim, robovlasnika Binga, njegove prodavnice i proizvode, zaobilazim u širokom luku.
Veze ti nemaš
Da je nama takvih "robovlasnika" jedno 50 u BH u svim branśama mi bi bili bar ko Slovenija ako već nećemo nikad bit Austrij ili Njemačka
Kao pravom patrioti, preporučujem ti da ideš volontirati kod robovlasnika, što će nas svakako još više približiti njemačkom snu.
Leons

#333 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Leons »

da bio u njemačkoj i pričao mi thomas, zastavom mahati je društveno prihvatljivo samo kada se radi o tekmama repke , nije baš da će neko pomisliti da si nacista ali biće pogleda
neki

#334 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by neki »

VjecitiStudent wrote:
Macho man wrote:Pa valjda je i Algida strana
Trebo si kupit bingo sladoled
Kralj je počel sve živo proizvodit
Alal mu vjera
I opet da ponovim, bojkot stranih proizvoda jedne strane, uopće ne mora značiti automatski prelaz na domaće. Kad se nešto dokaže kvalitetom, cijenom i odnosom prema radnicima, onda svakako može.
Međutim, robovlasnika Binga, njegove prodavnice i proizvode, zaobilazim u širokom luku.
Ako si dosljedan u zaobilaženju robovlasnika, pretpostavljam da si po tu algidu otišao u tvornicu u Italiju ...
Leons

#335 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Leons »

isto je u onoj engleskoj, možeš union jack oni britansku ali st.george onu s crvenim krstzom nipoštlo odma misle da si english defense league i neki extremista toliko o ekonomskom nacionalizmu medju narodima
detroit-mercy

#336 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by detroit-mercy »

Ja ali isto tako kupuju Citroene, Pezoe, Fiate, Kie, Toyote i sl :mrgreen: .
Nemoj samo o tome da Nijemci kupuju samo svoje proizvode, kupuju dosta toga svoga jer imaju prvenstveno jako razvijenu proizvodnju svega i svacega ali tu proizvodnju prati i njemacki kvalitet.
Rasprava uopste nije relevantna za temu :mrgreen: .
vade_mecum

#337 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by vade_mecum »

vade_mecum wrote: pa i ja gdje god sam bio u DE ljudi se ponose svojom zastavom, ne stide se ko su i sta su i nemaju problema sa svojom prosloscu ;-)
Shodno tome vole i cijene svoje proizvode više nego uvozne, tako se i odnose prema njima prilikom kupovine. I ne trolaj više živ bio.
pogotovo kad se spakuju za vikend, pravac poljska i napune svoje njemacko auto poljskim proizvodima da legne. ali ovo radi ossi (istocni svabo) koji je za vanjski svijet ustvari rus koji prica njemacki pa ne znam da li se to uklapa u tvoju predstavu o njemackoj :D
Maharadza

#338 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Maharadza »

detroit-mercy wrote:

Nemoj samo o tome da Nijemci kupuju samo svoje proizvode, kupuju dosta toga svoga jer imaju prvenstveno jako razvijenu proizvodnju svega i svacega ali tu proizvodnju prati i njemacki kvalitet.
Ma zaključak je svakako isti: ekonomski nacionalizam je glupost! Da je tako svi bi mi sada npr. koristili super brzih 5mbps od telecoma a oni imali 5k uposlenih i dalje limite mjesečne furali! Živjela konkurencija! 8-)

Da se razumijemo, kao Krajišnik samo pijem Meggle, naše mlijeko + Njemačka tehnologija, može li bolje? :mrgreen:
Leons

#339 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Leons »

njemački patriotizam je još uvijek jako osjetljiva tema tamo pa shodno tome i prejerano mahanje njemačkom zastavom... jedino su izuzetak utakmice reprezentacije što sam i napisao maloprije i ovaj genije da me demantuje je postavio video njemačkih navijača kako mašu zastavom :mrgreen:
vade_mecum

#340 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by vade_mecum »

Leons wrote:
da bio u njemačkoj i pričao mi thomas, zastavom mahati je društveno prihvatljivo samo kada se radi o tekmama repke , nije baš da će neko pomisliti da si nacista ali biće pogleda
naravno jer je su njemci prilicno kulturan narod. mozda nisam mjerodavan, ali nisam bio niti vidio ni jednu svadbu na kojoj se mahalo njemackom zastavom ili zastavom neke druge zemlje na njemackom tlu :D zna se za sta se sluzi i kako se koristi drzavna zastava.
Drvosjeca iz Dejcica

#341 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Leons wrote:njemački patriotizam je još uvijek jako osjetljiva tema tamo pa shodno tome i prejerano mahanje njemačkom zastavom... jedino su izuzetak utakmice reprezentacije što sam i napisao maloprije i ovaj genije da me demantuje je postavio video njemačkih navijača kako mašu zastavom :mrgreen:
A mi kao 365 dana mašemo zastavama, ništa drugo ne radimo, osim kada neko ostvari neki uspjeh u sportu. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Leons

#342 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Leons »

Leons wrote:njemački patriotizam je još uvijek jako osjetljiva tema tamo pa shodno tome i prejerano mahanje njemačkom zastavom... jedino su izuzetak utakmice reprezentacije što sam i napisao maloprije i ovaj genije da me demantuje je postavio video njemačkih navijača kako mašu zastavom :mrgreen:
A mi kao 365 dana mašemo zastavama, ništa drugo ne radimo, osim kada neko ostvari neki uspjeh u sportu. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
čovječe zastave polijepljenje po prozorima, na fasadama čitavih zgrada jebenih iscrtani grbovi s ljiljanima, kad su svadbe maše se ljiljanima dejtonkama islamskom zastavom, u kafićima, na protestima., masa raje nosi majice s grbom ljiljana, istetovirani , na grobljima itd. toga nema u alemanskoj nnikako osim kad je fudbal
detroit-mercy

#343 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by detroit-mercy »

Maharadza wrote:
detroit-mercy wrote:

Ma zaključak je svakako isti: ekonomski nacionalizam je glupost! Da je tako svi bi mi sada npr. koristili super brzih 5mbps od telecoma a oni imali 5k uposlenih i dalje limite mjesečne furali! Živjela konkurencija! 8-)

Da se razumijemo, kao Krajišnik samo pijem Meggle, naše mlijeko + Njemačka tehnologija, može li bolje? :mrgreen:
Naravno da je glupost, medjutim, drazava mora da ima odgovore na recimo dumping kojim kompanije iz druge drzave pokusavaju da preuzmu trziste. Hrvatska ovdje prvenstveno gleda svoj interes, pokusava da zastiti svoje proizvodjace mlijeka, i zivo je se jebe za nekog mljekara Antu iz Orasaja ili Odzaka, njoj je bitan Ante iz Sl. Broda ili Vinkovaca mada Ante iz Orasja misli drugacije. Sad, na BiH vlastima je kako su mocne ili jake da odgovore na ovakve korake susjedne drzave. Potrosaci isto tako mogu da izvrse dosta snazan pritisak, medjutim kod nas je veoma cesto pitanje koji zamjenski proizvod uzeti. Uglavnom, vjerujem da ce ova zabrana biti za kratko vrijeme skinuti ali da ce u isto vrijeme oni koji gledaju u matice kao u Boga skontati da matica vrlo cesto ima druge interese od njihovih :mrgreen: .
A ne da se Hrvoje i ekipa ovdje po forumu nasladjuju Dukatovima proizvodima i ibrete izrevoltiranoscu gradjana na poteze susjeda. Ovakvu kolicinu mazohizma koju Hrvoje pokazuju rijetko se vidja :mrgreen: .
vade_mecum

#344 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by vade_mecum »

Leons wrote:
čovječe zastave polijepljenje po prozorima, na fasadama čitavih zgrada jebenih iscrtani grbovi s ljiljanima, kad su svadbe maše se ljiljanima dejtonkama islamskom zastavom, u kafićima, na protestima., masa raje nosi majice s grbom ljiljana, istetovirani , na grobljima itd. toga nema u alemanskoj nnikako osim kad je fudbal
off topic ali slazem se sa kolegom - "proud to be german" ili slicno njesra moze proci samo kod najvecih idiota koje ni oni iz pegide ne zele u svojim redovima.
bleee_sa

#345 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by bleee_sa »

A što ti to ljiljani smetaju junače?
Drvosjeca iz Dejcica

#346 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Leons wrote:
Poenta je da Nijemac smije reći Ich bin ein Deutscher te da smije mahati svojom zastavom. :wink:
Leons

#347 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Leons »

pa naravno da smije nisam ni rekao da ne smije ali da ima nekog patriotskom zanosa među ljudima i busanja u prsa germanstvom nema uopšte... i nije tako samo u njemačkoj zbog nacističke prošlosti već i u holandiji recimo ili belgiji engleskoj... šta će drugo reći nego ih bin ein deutscher neće reći ich bin ein bošnjak

poenta je...

da kada imaš takav mentalitet onda je teško promicati bilo kakav nacionalizam pa i ekonomski s obzirom koliko ljudi tamo osjećaju odbojnost prema takvim ideologijam
Leons

#348 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Leons »

Macho man wrote:
bleee_sa wrote:A što ti to ljiljani smetaju junače?
Pa to je retardima "ratna" zastava bre
ako j e pitanje bilo meni upućeno nemam ništa naprotiv ja ljiljane volim ..., nešta si ti poobrko
Reisova

#349 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Reisova »

Mrzim kucati na tel....
Ukratko cinjenica da hrvati nemaju tako razvijenu proizvodnju kao mi i da, mi ih ugrozavamo radi nizih cijena i odlicnog kvalieta. Prevagu su donijele velike mljekare koje su na njihovu zalost oformili proizvodnju u BiH kao sto je Zott i Meggle a Dukat koji se kod nas u velikoj vecini snabdijeva u BiH da ne pominjem. Ko im je kriv sto su se samo orjentisali na turizam...
Cinjenica vole oni nama zaklamfati ali nista cudno navikli smo. Treba biti strpljiv da ovo prodje a i mi brate malo vise da forsiramo nase proizvode.
JThomas

#350 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by JThomas »

mahanje zastavom okolo bezveze i jeste odlika balkanskog plemenskog patriotizma. a razvijene nacije znaju da je u novčaniku fazon.
Post Reply