Stoji i ovo rečeno, što jest jestnasa wrote:Ali onda nisu pitali hoces li vec se ocekivala da radis za odredjene vrijednosti.
Mislis da su onda svi isli rado i za vodje.Predstavljalo se da je to vrijednost, ocekivalo se da das doprinos drzavi itd.
Mi smo danas potpuno izgubili vjeru u bilo kakve vrijednosti.Jer kakva god da je Jugoslavija bila mnogi su svjedocili da puno toga ne bi uspjelo da nije bilo entuzijazma ljudi sto znaci da nije sve iskljucivo bilo zasluga genijalnih ideja, zakona, sistema...
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
breuer
#326 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
kakavdanakneiskustvu
#327 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da, mislim da su ljudi aktivno upravljali sistemom, što kroz KPJ (to su ta nominalna 2 miliona), što kroz sindikate, što kroz radničke savjete ... To što je sistem bio jednopartijski, ne mijenja činjenicu da su aktivno upravljali. Ne volim kad se politički najednom amnestira odgovornost, eto, Jugoslaviju je efektivno vodilo 100 ljudi i niko drugi ne snosi nikakvu odgovornost za 45 godina onog sistema. Svi ostali su sjedili u tamnici dok ne umrije Tito i ne zaigra mečka. To jednostavno nije istina.[/quote]piupiu wrote:Ozbiljno mislis da je 2 miliona ljudi upravljalo?Arteta wrote:2 miliona nije malo.Arteta wrote:
Male grupice ljudi.
i opet je sve bilo kako je jedan covjek odlucio,ili mala grupa ljudi oko njega,i tako 35 godina
-
kakavdanakneiskustvu
#328 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
U najgorim diktaturama jednog covjeka mjesnu zajednicu ne vodi diktator, nema vremena za to.[/quote]Arteta wrote:Ok, možda ti stvarno vjeruješ da je tako. Ja ne vjerujem i mislim da je naivno vjerovati da je bilo tako. I da je lakše vjerovati da je bilo tako. Ljudi su apsolutno aktivno učestvovali u sistemu. Mjesnu zajednicu nije vodio Tito, nego predsjednik mjesne zajednice, radnički savjet isto tako nije vodio Tito, nego predsjednik radničkog savjeta, Opštinski komitet je takodje vodio neki predsjednik nečega ... i tako redom, u državi od 23 miliona ljudi. Ljudi su aktivno vodili sistem, puno je manje 'nevinih žrtava diktature' nego što bi mi danas htjeli vjerovati.piupiu wrote:Jugu je vodio jedan covjek, iza njega je bilo deset praznih mjesta pa desetak ljudi, pa tek onda povlasteni u sistemu.Arteta wrote:
Da, mislim da su ljudi aktivno upravljali sistemom, što kroz KPJ (to su ta nominalna 2 miliona), što kroz sindikate, što kroz radničke savjete ... To što je sistem bio jednopartijski, ne mijenja činjenicu da su aktivno upravljali. Ne volim kad se politički najednom amnestira odgovornost, eto, Jugoslaviju je efektivno vodilo 100 ljudi i niko drugi ne snosi nikakvu odgovornost za 45 godina onog sistema. Svi ostali su sjedili u tamnici dok ne umrije Tito i ne zaigra mečka. To jednostavno nije istina.
-
kakavdanakneiskustvu
#329 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Arteta wrote:U SFRJ je na vlasti bio jedan covjek, a opozicija nije mogla postojati, na to se vise nema sta dodati.piupiu wrote:Ti ljudi su imali stvarnu moć. Oni su bili aktivni akteri sistema. Oni su održavali (i podržavali) sistem. Nisu bili omadjijani ni pod uticajem opijuma, već su bili odgovorni za sistem. To im je bio posao. Ne možeš ih amnestirati kroz bajku o diktaturi jednog čovjeka, jer to nije istina. Svaki sistem ima svoje kotače, a SFRJ ih je imala puno više nego što je danas moderno priznati.Arteta wrote:
U najgorim diktaturama jednog covjeka mjesnu zajednicu ne vodi diktator, nema vremena za to.
a ko je glasno rekao da bi mozda trebalo uvesti malo vise demokratije zatvora bi zaglavio
- Dozer
#330 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Hajmo ovako...pitanje za sve pljuvace Juge i onog sistema.
Navedite bar 3 stvari koje su danas bolje za gradjane u drustvenom i/ili ekonomskom smislu od istih stvari koje su bile u onom sistemu.
Naravno, podrazumjeva se i da obrazlozite to sto napisete, tj. da kazete nakoji tacno nacin je to danas bolje nego onda.
Evo, dacu i par pravaca za razmsljanje:
- Ekonomija
- Obrazovanje
- Zdravstvo
- Zaposlenost
- Sigurnost
- Kriminal
- Sudstvo
- Zakoni
- Zadovoljstvo ljudi/gradjana
Hajmo genjalci... Sta je to danas bolje od onoga, i zasto i kako?
Kada odgovorite na ovo, onda mozemo dalje o...sportu
I, samo da se zna, ja u svakom momentu mogu nabrojati, ali i obrazloziti, bar 20 stvari koje su debelo unazadjene i za koje nema ni jedne jedine naznake da ce se popraviti u dogledno vrijeme.
Navedite bar 3 stvari koje su danas bolje za gradjane u drustvenom i/ili ekonomskom smislu od istih stvari koje su bile u onom sistemu.
Naravno, podrazumjeva se i da obrazlozite to sto napisete, tj. da kazete nakoji tacno nacin je to danas bolje nego onda.
- Ekonomija
- Obrazovanje
- Zdravstvo
- Zaposlenost
- Sigurnost
- Kriminal
- Sudstvo
- Zakoni
Kada odgovorite na ovo, onda mozemo dalje o...sportu
I, samo da se zna, ja u svakom momentu mogu nabrojati, ali i obrazloziti, bar 20 stvari koje su debelo unazadjene i za koje nema ni jedne jedine naznake da ce se popraviti u dogledno vrijeme.
Last edited by Dozer on 11/08/2015 09:11, edited 1 time in total.
- NIN
#331 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Najljepsi bajrami su bili u Titino vrijeme, najljepsa ljetovanja takodjer, da ne spominjem prve majeve i nove godine! Jedini koji se danas kofrce su oni sa sela koji su uvijek bili orjentirani ka etnicitetu i religiji, sto je i razumljivo - nikad nisu naucili zivjeti u kolektivu, u carsiji, niti ce! Al eto, sad je vase vrijeme i opletite, a ja odoh, sto dalje od vas i zelim vam sto skoriji rat!
-
Niemand
#332 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nadam se da naprosto nemam smisla za humor, ironiju, sarkazam i tako ta pakovanja. Sve i da je zezancija, tuzno. Naprosto tuzno. Svesti zdrav razum na ove ispisane recenice.. 'ta reci.NIN wrote:Najljepsi bajrami su bili u Titino vrijeme, najljepsa ljetovanja takodjer, da ne spominjem prve majeve i nove godine! Jedini koji se danas kofrce su oni sa sela koji su uvijek bili orjentirani ka etnicitetu i religiji, sto je i razumljivo - nikad nisu naucili zivjeti u kolektivu, u carsiji, niti ce! Al eto, sad je vase vrijeme i opletite, a ja odoh, sto dalje od vas i zelim vam sto skoriji rat!
-
Niemand
- piupiu
#334 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Naso, jedan od najboljih stvari koje mislim da je Jugoslavija imala je ... pozitivna propaganda koja je bila usmjerena na konstruktivne stvari. Haj'mo raditi, haj'mo graditi, evo projekat, omladina koja gradi, vi ste naša budućnost, nema odmora dok traje obnova, bla, bla ... Jugoslavija je tražila od ljudi da budu ponosni na pozitivan način i davala im konkretne zadatake gdje su to mogli ostvariti. To je dobra psihologija upravljanja.breuer wrote:Stoji i ovo rečeno, što jest jestnasa wrote:Ali onda nisu pitali hoces li vec se ocekivala da radis za odredjene vrijednosti.
Mislis da su onda svi isli rado i za vodje.Predstavljalo se da je to vrijednost, ocekivalo se da das doprinos drzavi itd.
Mi smo danas potpuno izgubili vjeru u bilo kakve vrijednosti.Jer kakva god da je Jugoslavija bila mnogi su svjedocili da puno toga ne bi uspjelo da nije bilo entuzijazma ljudi sto znaci da nije sve iskljucivo bilo zasluga genijalnih ideja, zakona, sistema...
Druga stvar koju su razumjeli je da je narod s malo zadovoljan, sve dok su osnovne potrebe pokrivene, ljudi sigurni i dok postoji neki cilj ... stvari ferceraju. Onog trenutka kad propaganda postane negativna, ide lančani strah ... i ostalo što smo vidjeli i 90.ih, a i ovo sada ... BiH je poluprazna, deprimirana, zemlja negativne propagande koja nije univerzalna - dakle ne obraća se osnovnim potrebama sviih ljudi, nema zajednički 'ljudski' imenitelj ... a ima sve predispozicije da nadje sebi super mjestašce pod suncem.
Ja, na primjer, od svog života želim da ukrupnjavam iskustva, da ih širim, a ne da se bavim ideologijama iz 19.og vijeka, da se nečega ili nekoga bojim, da mi osnovna i svakodnevna priča bude ko je koga na koji način prije 500, 200, 100, 70 i 25 godina, da mi se konstantno sužava kreativni, misaoni, ekonomski, društveni i svaki drugi prostor. BiH ima klaustrofobičnu propagandu koja mentalno zlostavlja svoje ljude i ne da im da se ohavizaju. I niko ih ne poziva na odgovornost.
Pa, pogledaj o čemu mi pričamo? O zemlji koja je bila i prošla, završila se, a.r. ... ovdje nikad nisam pročitala temu o globalnom zatopljenju sa više od 3 posta ... a o četnicima, ustašama, mudžahedinima, Jugoslaviji - 1001 ... BiH je jedna mala, čarobna zemlja, ali totalno zapuštena i izmoždena. I nema bajkopisaca da uposle kolektivnu maštu, već živi u prošlosti i puna je pseudoistoričara, a ono što je bilo - ne može se promijeniti. A, tu je uposlena sva naša kolektivna energija. Jugoslavije više nema, meni i ne nedostaje, drago mi je što sam imala privilegiju da se u njoj rodim i malčice živim. I poštujem i zahvalna sam za ono što su moji stari gradili. A, šta ćemo dalje?
- Arteta
#335 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Neko rece kako je u Jugoslaviji bilo sigurnosti, u drzavi koja je imala Goli otok. 
- Arteta
#336 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Putuj Igumane i ne brini za Manastir, s takvim razmisljanjem neces nikome nedostajati.NIN wrote:Najljepsi bajrami su bili u Titino vrijeme, najljepsa ljetovanja takodjer, da ne spominjem prve majeve i nove godine! Jedini koji se danas kofrce su oni sa sela koji su uvijek bili orjentirani ka etnicitetu i religiji, sto je i razumljivo - nikad nisu naucili zivjeti u kolektivu, u carsiji, niti ce! Al eto, sad je vase vrijeme i opletite, a ja odoh, sto dalje od vas i zelim vam sto skoriji rat!
-
5 0 5
#337 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
pa da. ima i amerika gvantanamo. u cemu je razlika? danas je cijela drzava goli otok.Arteta wrote:Neko rece kako je u Jugoslaviji bilo sigurnosti, u drzavi koja je imala Goli otok.
- Dozer
#338 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Bravo @piupiu
Ja o ovome pricam vec godinama, pokusavam na X nacina docarati i pojasniti zasto smo gdje jesmo.... Ali, ne ide...
Sve je uzalud. Ljudima ovdje je neuporedivo bitnije ono od prije 500 godina, nego ono sutra. Jednostavno nemaju mentalni sklop koji je sposoban razmisljati u tom, progresivnom pravcu.
Cak i kada se uspije bar malo skrenuti na taj kolosijek, dovoljno je samo spominjanje etnije ili vjere i da se sve odmah vrati 100 godina unazad.... Zalosno, porazno, neahvatljivo normalnom umu, ali - tako je.
Evo, pogledaj...lijepo sam trazio/pitao da se navedu samo neke stvari koje su danas bolje nego onda, u onom sistemu, ali - nema odgovora. A niti ce ga biti. Kao sto ga nema vec 3-4 godine otkad sam ovo prvi put pitao...
Ja u tome vidim jednu duboku nemoc ljudi da.shvate, dq realno sagledaju stvari, ali i poraznu sliku uspjeha maloumnosti koja se ogleda u etno-nacional-vjerskoj matrici koja je ovdje nametnuta i.koja vlada.
Iskreno, kada neko kaze da je u Jugi bilo jednoumlje, ja se uvijek ironicno osmijehnem, sam za sebe, jer - sta je ovo danas ako je ono bilo jednoumlje....?
Ja o ovome pricam vec godinama, pokusavam na X nacina docarati i pojasniti zasto smo gdje jesmo.... Ali, ne ide...
Sve je uzalud. Ljudima ovdje je neuporedivo bitnije ono od prije 500 godina, nego ono sutra. Jednostavno nemaju mentalni sklop koji je sposoban razmisljati u tom, progresivnom pravcu.
Cak i kada se uspije bar malo skrenuti na taj kolosijek, dovoljno je samo spominjanje etnije ili vjere i da se sve odmah vrati 100 godina unazad.... Zalosno, porazno, neahvatljivo normalnom umu, ali - tako je.
Evo, pogledaj...lijepo sam trazio/pitao da se navedu samo neke stvari koje su danas bolje nego onda, u onom sistemu, ali - nema odgovora. A niti ce ga biti. Kao sto ga nema vec 3-4 godine otkad sam ovo prvi put pitao...
Ja u tome vidim jednu duboku nemoc ljudi da.shvate, dq realno sagledaju stvari, ali i poraznu sliku uspjeha maloumnosti koja se ogleda u etno-nacional-vjerskoj matrici koja je ovdje nametnuta i.koja vlada.
Iskreno, kada neko kaze da je u Jugi bilo jednoumlje, ja se uvijek ironicno osmijehnem, sam za sebe, jer - sta je ovo danas ako je ono bilo jednoumlje....?
- Dozer
#339 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
U ovom i ovakvim postovima se, nazalost, ogleda sva maloumnost danasnjeg nacina ramisljanja...Arteta wrote:Neko rece kako je u Jugoslaviji bilo sigurnosti, u drzavi koja je imala Goli otok.
Usput receno, Goli otok postoji i danas.
Last edited by Dozer on 11/08/2015 09:25, edited 1 time in total.
- Arteta
#340 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Iako je BiH smetljiste.Dozer wrote:Hajmo ovako...pitanje za sve pljuvace Juge i onog sistema.
- Ekonomija
- Obrazovanje
- Zdravstvo
- Zaposlenost
- Sigurnost
- Kriminal
- Sudstvo
- Zakoni
Kada odgovorite na ovo, onda mozemo dalje o...sportu![]()
Evo nekoliko boljih tvari u odnosu na Jugoslaviju.
Internet, racunari, TV, Automobili, nema vise cenzure kao nekad, nema vise politickih zatvorenika, kuce su porpilicno popunjenije stvarima nego prije, skola kosarke Spars, moguce je otvoriti privatni biznis itd.
- Arteta
#341 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ne vidis razliku?5 0 5 wrote:pa da. ima i amerika gvantanamo. u cemu je razlika? danas je cijela drzava goli otok.Arteta wrote:Neko rece kako je u Jugoslaviji bilo sigurnosti, u drzavi koja je imala Goli otok.
- Dozer
#342 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nadam se da nisi ozbiljan...? Tacnije, vidim da jesi, ali - ovo je razmisljanje mladog i neiskusnog mozga koji ne vidi dalje od onoga sto.mu je trenutno bitno u zivotu. Eto, Njemcka je 88 imala internet.... A cenzura - HA HA HA!Arteta wrote:Iako je BiH smetljiste.Dozer wrote:Hajmo ovako...pitanje za sve pljuvace Juge i onog sistema.
- Ekonomija
- Obrazovanje
- Zdravstvo
- Zaposlenost
- Sigurnost
- Kriminal
- Sudstvo
- Zakoni
Kada odgovorite na ovo, onda mozemo dalje o...sportu![]()
Internet, racunari, TV, Automobili, nema vise cenzure kao nekad, nema vise politickih zatvorenika, kuce su porpilicno popunjenije stvarima nego prije, skola kosarke Spars, moguce je otvoriti privatni biznis itd.
U ovome sto si nabrojao, gdje vidis bilo.koji od faktora koje ja spomenuh ...?
-
5 0 5
#343 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ovaj post je toliko glup da ne zasluzuje odgovor.Arteta wrote: Iako je BiH smetljiste.
-
calculator
#344 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nažalost!Arteta wrote:...Evo nekoliko boljih tvari u odnosu na Jugoslaviju.
.. nema vise politickih zatvorenika, ...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#345 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Internet, racunari, automobili-druze jesi ti dobar?
Spars vs KK Bosna
I u Jugi se moglo imati privatno preduzece, do odredjenog cenzusa.
Sad ne postoji cenzura, ali autocenzura itekako
Spars vs KK Bosna
I u Jugi se moglo imati privatno preduzece, do odredjenog cenzusa.
- Gojeni H
#346 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Samo jedna stvar ... Danas nema JNA koju hranimo da bi nas nakon nekoliko decenija klala.Dozer wrote:Bravo @piupiu![]()
Meni dovoljno da Jugoslaviju mrzim za sva vremena. Nije prosla test historije.
ovo sto piuviuhiu pise je prepoznavanje mentaliteta bilo koje post-komunisticke zemlje.
Da, mozak prosjecnog covjeka je bio ispran do te mjere da su mu bile bitne stvari koje su manje-vise bitne i stoci.
Vidimo da ljudima na Zapadu nije dovoljno da samo jedu, piju i da ucestvuju u radnickim sportskim igrama.
Uzrok velikom broju danasnjih problema i jeste cinjenica da nema ko vise da pere mozak, da je sve dostupno, pa i mediji na kojima se moze vidjeti vise, vece i bolje.
SFRJ jeste masovno opismenila stanovnistvo, jeste imala jake institucije, jeste imala jaku propagandu, jeste ljude legalno dovodila u stanje ropstva raznim Brcko-Banovicima, i u toj drzavi mi ne bi smjeli ovako pisati.
Jugoslavija, bez obzira na sve je imala svoju buducnost, ali znamo da to srpskoj politici nije odgovaralo ... rezultat su stotine hiljada mrtvih od Triglava do Djevdjelije. To im je omogucio jugoslovenski sistem, da ojacaju, da se organizuju i da preuzmu JNA.
Last edited by Gojeni H on 11/08/2015 09:44, edited 1 time in total.
-
5 0 5
#347 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
a ko ti garantuje da armija bih nece sutra napraviti isto?Gojeni H wrote: Samo jedna stvar ... Danas nema JNA koju hranimo da bi nas nakon nekoliko decenija klala.
- piupiu
#348 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Troumlje bezumlja (u smislu bezidejnosti).Dozer wrote: Iskreno, kada neko kaze da je u Jugi bilo jednoumlje, ja se uvijek ironicno osmijehnem, sam za sebe, jer - sta je ovo danas ako je ono bilo jednoumlje....?
- piupiu
#349 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Postoji i cenzura, samo postoje i mehanizmi da se čovjek njom pozabavi. Bar deklarativno._BataZiv_0809 wrote:
- Gojeni H
#350 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Reci da je zajebancija.5 0 5 wrote:a ko ti garantuje da armija bih nece sutra napraviti isto?Gojeni H wrote: Samo jedna stvar ... Danas nema JNA koju hranimo da bi nas nakon nekoliko decenija klala.