Siizam na Face tv i Hayat

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ponosan

#326 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Ponosan »

Hayat i Face su privatne televizije i oni gledaju iskljucivo komercijalnu stranu,ko im ponudi vise njihov si. Sitske organizacije u Sarajevu, su ponudile svoj program uz to vjerovatno i fine novce,i ovi objerucke prihvatili...svidjalo se to nekome ili ne,ali da je IZ ponudila uz svoj program i odredjeni novac,moguce je da bi danas u Ramazanskom programu gledali nesto sto ima veze sa Hanefijskim meshebom,nasom tradicijom,i ucenjem Islama u BIH,kojoj pripada vecina. Da se razumijemo,i Sije,kojih realno ima u BIH,ne toliko puno ali ih ima, mozda i zele takav program,bez obzira sto se ignorise vecina ovdasnjih muslimana,ali ipak je ovo komercijalizam,ko ponudi vise njegov si. Eto ukratko, Hayat i Face su isli tom logikom,pa ko voli nek izvoli,njih vise ni gledanost toliko ne zanima, koliko zaradjen novac na brz i jeftin nacin. Ne treba zaboraviti ni tvsa,koja takodjer puno ne zaostaje za ovim privatnim tv kucama,i oni ce objaviti sve i svasta,samo plati...
Coromandel

#327 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Coromandel »

@homeini :D

vjeruj ti meni da još nisam naišao na nekog da sebe smatra sljedbenikom muhameda ibn abdlulvehaba, niti mi je poznato da ta ekipa negdje egzistira. o ovome je i moj dragi počasni reis cerić govorio da se radi o nametnutom terminu...

evo, ako nam ti kažeš ko su vehbije i gdje egzistiraju, ko im je šejh itd, bla bla...onda ću ih zvati - sljedbenici abdulvehaba :D
asurbanipal

#328 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by asurbanipal »

Coromandel wrote:za sve ljubitelje šitske umjetnosti i folklora, jedan performans

https://www.youtube.com/watch?v=u2jHAAW8GCM

:lol: :lol: :lol:

Ovog idiota Štulanovića su džematlije izbacile iz jedne džamije u Bosanskoj Krajini. Pritom je još ostao bez pola brade... :lol:

Image

Gornja Maoča je tranzit za vehabije koje odlaze u sveti rat

Dobre i jake veze sa Bečom ima i Senad Avdić. Osim jakih veza s ljudima u Austriji, u Linzu i Beču, zajednica u Gornjoj Maoči ostvaruje kontakte i sa vehabijama u Minhenu. Poznato je da je za formiranje džemata u Beču najzaslužniji Nazif Bilajbegović, koji je i doveo Muhameda Porču i Muharema Štulanovića. Poslije se od njih ogradio, ali su neke veze ostale neraskidive.

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/275 ... i_rat.html
kritichar

#329 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by kritichar »

jel vama šijama halal sultan kola, pošto dolazi iz austrije i ima halal cetifikat? :mrgreen:
Kikibombona

#330 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:
Sta velis, bil on pomogao smirivanju tenzija?!
Ma bIzi tamo :D

Ne bih da se previse petljam i zalazim u dubinu, nije moje podrucje...

Samo me malo iznenadilo da je Gojeni, inace dobar forumas, na neki nacin izjednacio vehabije i siite, napisavsi da ih treba odstraniti iz BH drustva...

Zaista ne vidim stetnost siitsko djelovania u BiH. Nikakav problem do sada nisu napravili.

Da.li to znaci da u BiH trebaju egzistirati samo katolicanstvo, pravoslavlje i sunitski islam, dok ostale vjere treba zatuci, eliminisati na ovaj ili onaj nacin?

Nemojte zaboraviti da smo sekularna i demokratska drzava, makar na papiru.
zagortenej

#331 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by zagortenej »

kritichar wrote:jel vama šijama halal sultan kola, pošto dolazi iz austrije i ima halal cetifikat? :mrgreen:
je li to ova: :mrgreen:

kad ulema reklamira proizvode :roll:
asurbanipal

#332 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by asurbanipal »

zagortenej wrote:

U nedostatku petrodolara, dobro ja baciti se i u marketing. Ko će drugi, nego ulema. Ali Šefik mi je munja u ovom videu... :lol:
Nero Histrion

#333 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Nero Histrion »

Kikibombona wrote:
salik79 wrote:
Sta velis, bil on pomogao smirivanju tenzija?!
Ma bIzi tamo :D

Ne bih da se previse petljam i zalazim u dubinu, nije moje podrucje...

Samo me malo iznenadilo da je Gojeni, inace dobar forumas, na neki nacin izjednacio vehabije i siite, napisavsi da ih treba odstraniti iz BH drustva...

Zaista ne vidim stetnost siitsko djelovania u BiH. Nikakav problem do sada nisu napravili.

Da.li to znaci da u BiH trebaju egzistirati samo katolicanstvo, pravoslavlje i sunitski islam, dok ostale vjere treba zatuci, eliminisati na ovaj ili onaj nacin?

Nemojte zaboraviti da smo sekularna i demokratska drzava, makar na papiru.
Fakat ovo nije moja tema, ali da se nadovezem na tvoju diskusiju jer namecu mi se neka logicna pitanja. Moze li mi neko objansiti zasto su te siije opasnije od vehbosa po BiH? Pa ne salju iz njihovih redova na ratista ratnike da pale ljude zive, :sad: raznose se bombama po dzamijama za vrijeme najsvetijeg mjeseca, stavljaju ljude u kaveze i :sad: :sad: dave ih i td i td. Puno ih je na sirijskom ratistu poginulo iz BiH. Jesu li to bile te siije ili sufije?

Jesu li te siije napale onu policijsku stanicu u Bugojnu?

Je li onaj pred americkom ambasadom bio siija?

Je li Bila Bosnic siija?

Ne znam ni sto je reis Kavazovic rekao da su siije i sunije braca po vjeri? A rek'o covjek fino, ima zabiljezeno.

I otkud uopste ikome pravo da sudi u ime Boga bilo kome, kao sto to ovi iz ID rade?

Zasto se ljudi vrijedjaju, ubijaju, mrze za vrijeme Ramazana?

Zasto vehabije ne podnose sufije?

Eto, da mi neko ako ikako moze, pojasni malo.

Ne poznajem siije po Sarajevu, ali vidim puno vehabija. Neka vjeruje kako ko hoce, samo neka ne ubija i ugnjetava drugog u ime Boga.

Hvala
Last edited by Nero Histrion on 07/07/2015 12:57, edited 4 times in total.
basicm

#334 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by basicm »

Da li su svi "vehbosi" pripadnici IDIL-a?
Nekako sam ja shvatio po vasim postovima da jesu.
asurbanipal

#335 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by asurbanipal »

basicm wrote:Da li su svi "vehbosi" pripadnici IDIL-a?

Podijeljeni su između Al-Nusre, Jaish al-islama, Ahrar-ul Shama i ISIL-a, mada ih je najviše na strani ove Nusre, ali i ISIL ima popriličan broj simpatizera, pogotovo među srednjobosanskim i sandžačkim vehabijama. Razlike između Al-Nusre i ISIL-a se može sažeti u jednoj rečenici: "Isto g***o, drugo pakovanje..."
kritichar

#336 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by kritichar »

po šijskim postovima možeš shvatiti da ko god ima bradu i ide u džamiju je vehabija, a definiciju vehabije niko ne zna, bar vjerodostojnu.
kritichar

#337 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by kritichar »

Nero Histrion wrote: Fakat ovo nije moja tema, ali da se nadovezem na tvoju diskusiju jer namecu mi se neka logicna pitanja. Moze li mi neko objansiti zasto su te siije opasnije od vehbosa po BiH? Pa ne salju iz njihovih redova na ratista ratnike da pale ljude zive, :sad: raznose se bombama po dzamijama za vrijeme najsvetijeg mjeseca, stavljaju ljude u kaveze i :sad: :sad: dave ih i td i td. Puno ih je na sirijskom ratistu poginulo iz BiH. Jesu li to bile te siije ili sufije?

Jesu li te siije napale onu policijsku stanicu u Bugojnu?
ko je napao stanicu, reći ćeš vehabije, had dokaži!
ne postoji čovjek na planeti koji će za sebe reći da je vehabija, jer takvo šta ne postoji
ne postoji ni definicija vehabija, zvanična i ozbiljna
Nero Histrion wrote: Je li onaj pred americkom ambasadom bio siija?
ne zna ni on šta je, po meni budala, eno ga obrijo se, sad izgleda kao evropejac
Nero Histrion wrote: Je li Bila Bosnic siija?
tako isto si mogao pitati ko je Naser Orić
Nero Histrion wrote: Ne znam ni sto je reis Kavazovic rekao da su siije i sunije braca po vjeri? A rek'o covjek fino, ima zabiljezeno.
a i rekao je štošta drugo protiv njih
Nero Histrion wrote: I otkud uopste ikome pravo da sudi u ime Boga bilo kome, kao sto to ovi iz ID rade?
AID je grupa neprijtelja islama, i oni u ime Boga ne mogu ništa, samo u svoje i onih koji ih plaćaju
mogli bi se zvati neoharidžije
Nero Histrion wrote: Zasto se ljudi vrijedjaju, ubijaju, mrze za vrijeme Ramazana?
sunčanica valjda
Nero Histrion wrote: Zasto vehabije ne podnose sufije?
jer su odstupili od izvornog islama, uveli štošta novog
Nero Histrion wrote: Ne poznajem siije po Sarajevu, ali vidim puno vehabija. Neka vjeruje kako ko hoce, samo neka ne ubija i ugnjetava drugog u ime Boga.
kako prepoznaješ "vehabije", po bradi? šije još uvijek djeluju inkognito
asurbanipal

#338 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by asurbanipal »

kritichar wrote: po šijskim postovima možeš shvatiti da ko god ima bradu i ide u džamiju je vehabija, a definiciju vehabije niko ne zna, bar vjerodostojnu.

Vehabizam je ideološko-politička grupacija koja se veže za učenje Abdul Vehaba, koji je djelovao u 18. vijeku. To je državna ideologija Saudijske Arabije, čiji je cilj služenje interesima porodici Ibn Sauda. Ta porodica, na bazi vlastite ideologije, ulaže enormne svote novca u profiliranje muslimana. Njihov konačni cilj je da u raznim zemljama stvore infrastrukturu koja bi jednog dana, iz te kraljevske porodice, izabrala halifu svih muslimana svijeta. Neuspjeli pokušaj bio je 1930. godine, kada je kralj Abdul Aziz imao velike aspiracije da bude halifa na sveislamskom kongresu u Kudusu.
Nema islamskog učenjaka niti autoriteta kojega vehabije nisu proglasile kjafirom. Vjera, međutim, nije suhi postulat, bez dubinskog doživljaja, koji oni negiraju, te se čak i represivno odnose prema svakom ko emotivno doživljava vjeru, što je vidljivo prilikom hadža.

Da bi znali procijeniti uticaj u stranim zemljama, ideolozi sekte vrše markiranje svojih sljedbenika brijanjem brkova, podvijanjem pantalona i zakrabuljivanjem žena. U Bosni stvaraju vlastitu infrastrukturu džamija, u kojima se zagovara i provodi ideologija sekte, s ciljem da se jednog dana osnuje zasebna vjerska zajednica. Sljedbenici sekte mahom se regrutiraju iz reda asocijalnih porodica. Veoma često su to ljudi sa izraženim kompleksima, skloni da preko podaništva profiliraju nekakvu vlastitu originalnost i prepoznatljivost. Vehabizam je sistem, način, razmišljanja, bolje reći nerazmišljanja, zatucanosti i ideološke zaslijepljenosti.
kritichar

#339 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by kritichar »

zagortenej wrote:
kritichar wrote:jel vama šijama halal sultan kola, pošto dolazi iz austrije i ima halal cetifikat? :mrgreen:
je li to ova: :mrgreen:

ne vidim problem u reklamiranju, samo što su mogli to bolje osmislit
a Kurdić je jedini koji se konkretno bori za Hanefiski mezheb u Bosni

ovo je meni gore, holivudski, kao betmen, supermen
Image
kritichar

#340 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:
kritichar wrote: po šijskim postovima možeš shvatiti da ko god ima bradu i ide u džamiju je vehabija, a definiciju vehabije niko ne zna, bar vjerodostojnu.

Vehabizam je ideološko-politička grupacija koja se veže za učenje Abdul Vehaba, koji je djelovao u 18. vijeku. To je državna ideologija Saudijske Arabije, čiji je cilj služenje interesima porodici Ibn Sauda. Ta porodica, na bazi vlastite ideologije, ulaže enormne svote novca u profiliranje muslimana. Njihov konačni cilj je da u raznim zemljama stvore infrastrukturu koja bi jednog dana, iz te kraljevske porodice, izabrala halifu svih muslimana svijeta. Neuspjeli pokušaj bio je 1930. godine, kada je kralj Abdul Aziz imao velike aspiracije da bude halifa na sveislamskom kongresu u Kudusu.
Nema islamskog učenjaka niti autoriteta kojega vehabije nisu proglasile kjafirom. Vjera, međutim, nije suhi postulat, bez dubinskog doživljaja, koji oni negiraju, te se čak i represivno odnose prema svakom ko emotivno doživljava vjeru, što je vidljivo prilikom hadža.

Da bi znali procijeniti uticaj u stranim zemljama, ideolozi sekte vrše markiranje svojih sljedbenika brijanjem brkova, podvijanjem pantalona i zakrabuljivanjem žena. U Bosni stvaraju vlastitu infrastrukturu džamija, u kojima se zagovara i provodi ideologija sekte, s ciljem da se jednog dana osnuje zasebna vjerska zajednica. Sljedbenici sekte mahom se regrutiraju iz reda asocijalnih porodica. Veoma često su to ljudi sa izraženim kompleksima, skloni da preko podaništva profiliraju nekakvu vlastitu originalnost i prepoznatljivost. Vehabizam je sistem, način, razmišljanja, bolje reći nerazmišljanja, zatucanosti i ideološke zaslijepljenosti.
Sve ti ovo važi za šije i Iran

Ko ih povezuje sa abdulvehabom, čifuti i Iran, oni se ne pozivaju na njega.
Da li je Jusuf Karadavi vehabija, jer je on rekao da je abdulvehab bio hanbelija i ni u čemu nije odstupao od hanbelijskog mezheba. Koga su potekfirili, možda jedino neke sufije i šije, priznaju i poštuju sva 4 imama i njihova učenja.

i ovo je tvoja definicija "vehabija"
basicm

#341 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by basicm »

asurbanipal wrote:

Podijeljeni su između Al-Nusre, Jaish al-islama, Ahrar-ul Shama i ISIL-a, mada ih je najviše na strani ove Nusre, ali i ISIL ima popriličan broj simpatizera, pogotovo među srednjobosanskim i sandžačkim vehabijama. Razlike između Al-Nusre i ISIL-a se može sažeti u jednoj rečenici: "Isto g***o, drugo pakovanje..."
Znaci, jesu!!!
Ja ne bih rekao da su isti svi, ali eto, ako vi kazete onda ok. Samo nema ljutis ako oni vas adresiraju na Dzehenem, generalizacijom takodje.
Ljudi Ramazan je, samo da napomenem...
sumirprimus

#342 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by sumirprimus »

znaci saudi ko pleme porodica su sljedbenici abdul vehaba stvarnog lika, i taj pravac se zove vehabizam?jel?
a jesul svi saudi vehabje?po difoltu?il ima kakvih podjela i medju njima?
asurbanipal

#343 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by asurbanipal »

kritichar wrote: Ko ih povezuje sa abdulvehabom, čifuti i Iran, oni se ne pozivaju na njega.

Kako da ne :mrgreen:

Semitska braća su to... :mrgreen:

basicm

#344 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by basicm »

Sad je problem sto su Semiti? U islamu nema podjela po tome, koliko ja znam.
apsidejzi

#345 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by apsidejzi »

asurbanipal wrote:

Vehabizam je ideološko-politička grupacija koja se veže za učenje Abdul Vehaba, koji je djelovao u 18. vijeku. To je državna ideologija Saudijske Arabije, čiji je cilj služenje interesima porodici Ibn Sauda. Ta porodica, na bazi vlastite ideologije, ulaže enormne svote novca u profiliranje muslimana...
Ima i takvih, ali u BiH generalno, vehabija je svako onaj ko je bolji musliman od mene. Ako ja ne idem u dzamiju nikada, vehabija mi je onaj ko ode na bajram. Ako odem na bajram, vehabija je onaj ko ide na dzumu. Ako idem na dzumu, vehabija mi je onaj ko klanja peticu s cjelom. Ako imam peticu u dzepu, vehabija je onaj ko se pridrzava vise sunneta od mene.
ironnele

#346 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by ironnele »

Realno šije su sad tihe ili bezopasne zato što su manjina.
Sad su u fazi da pomoću Iranskih para samo vrbuju medije poput Face-a i Hayat-a i Profesore poput Hafizovića.
Al ako IZ dozvoli da se ova kuga proširi među Bošnjacima onda ćemo tek vidjeti šta je pravi nered i terorizam.
IZ ovo treba u korijenu sasjeći tj pozatvarati sve shitske organizacije i postlati ih odakle su došli. Kako su zatvorili Darul kur'an zbog nekompatibilnosti sa IZ tako nek zatvore i ove uhljupe.
A prošitske profesore Bošnjake izbaciti sa FIN-a i rješen problem.
IZ u zadnje vrijeme počinje shvatati koliko je ovo zlo i nadam se da će reagovati na vakat.
Towelie

#347 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by Towelie »

apsidejzi wrote:
asurbanipal wrote:

Vehabizam je ideološko-politička grupacija koja se veže za učenje Abdul Vehaba, koji je djelovao u 18. vijeku. To je državna ideologija Saudijske Arabije, čiji je cilj služenje interesima porodici Ibn Sauda. Ta porodica, na bazi vlastite ideologije, ulaže enormne svote novca u profiliranje muslimana...
Ima i takvih, ali u BiH generalno, vehabija je svako onaj ko je bolji musliman od mene. Ako ja ne idem u dzamiju nikada, vehabija mi je onaj ko ode na bajram. Ako odem na bajram, vehabija je onaj ko ide na dzumu. Ako idem na dzumu, vehabija mi je onaj ko klanja peticu s cjelom. Ako imam peticu u dzepu, vehabija je onaj ko se pridrzava vise sunneta od mene.
Vehabizam je stanje uma, nema to previse veze sa (ne) praktikovanjem sunneta. Jedini sunneti koje oni poznaju su oni spoljasnji. One sustinske i ne razumeju, a kamoli praktikuju.
Recimo ISISovci su eklatantni primeri vehabija i puna su im usta Kur'ana i sunneta, a zapravo nigde ni jednog ni drugog.
kritichar

#348 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:
kritichar wrote: Ko ih povezuje sa abdulvehabom, čifuti i Iran, oni se ne pozivaju na njega.

Kako da ne :mrgreen:
ne možeš poistovjećivati sve ljude koji imaju bradu i te teroriste

znaš kad ću vam povjerovati u specijalne veze Izraela i saudije, kad Izrael i Iran napadnu jedni druge
kritichar

#349 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by kritichar »

Samo dvije osobe koriste izraz vehabija za etiketiranje određene grupe ljudi, neuk i zlonamjeran!
asurbanipal

#350 Re: Siizam na Face tv i Hayat

Post by asurbanipal »

sumirprimus wrote:znaci saudi ko pleme porodica su sljedbenici abdul vehaba stvarnog lika, i taj pravac se zove vehabizam?jel?
a jesul svi saudi vehabje?po difoltu?il ima kakvih podjela i medju njima?

To je u suštini simbioza ova dva klana. Ibn Saudi su bili jedno pleme ili klan iz Nedžda koje se u 18. vijeku bavilo pljačkanjem karavana, i susjednih provincija, te su se na taj način bogatili. Rodonačelnik dinastije al-Saud, Muhammed bin Saud, povezao se sredinom 18. vijeka sa revivalistom, Muhammed ibn Abdul-Vehabom (1703. -1792.) koji je također bio iz pokrajine Nedžd, a koji se zalagao za religijski puritanizam, "čistu praksu i islam", boreći se protiv "kulta svetaca", posjete mezarima, turbetima, smatrajući to idolopoklonstvom. Bin Saud je kao nagradu za poltičku poslušnost Abdul-Vehabu ponudio i obećao zaštitu i slobodno propagiranje vehabijskog pokreta, što bi mu donijelo "moć i slavu" i vladavinu u "zemlji muškaraca". Taj pakt iz sredine 18. stoljeća je odredio kasniju sudbinu ova dva međusobno povezana klana, tako da iz porodice Al-Saud dolaze svjetovni vladari, kraljevi, prinčevi, dok iz linije Abdul-Vehaba dolazi vjerska ulema, muftije, šejhovi...

Pakt između Abdul-Vehaba i Bin Sauda omogućio je stvaranje Prve Saudijske države (1744. -1818.), i početak čišćenja Arapskog poluotoka od drugih religija, ali i "heretičkih" učenja i svega onog što je odstupalo od ortodoksne interpretacije vehabijskog viđenja islama. Dovoljno je spomenuti masakr iz 1802. godine koje su pripadnici ovog pokreta učinili nad stanovnicima grada Ta'if, maskriravši skoro cijelu mušku populaciju, ubijajući po džamijama, silujući žene, a od korica Kur'ana pravili su sebi sandale. Slično su uradili i u Mekki i Medini. Godinu ranije, 1801. godine, pod vodstvom Abdul-Aziz bin Muhammed al-Sauda su upali u Irak, i počinili masakr nad stanovništvo Kerbele i Nedžefa, uništivši mezarove Huseina ibn Alija (unuka Božijeg Poslanika, Muhammeda a.s.) i mezar Alija ibn Taliba (Poslanikovog a.s. zeta). Kampanju protiv Saud-Vehab pakta, tj. Prve Saudijske države pokrenuo je sa svojom vojskom namjesnik Osmanskog sultana u Egiptu, Muhammed Ali-paša (porijeklom Albanac), upao je sa vojskom na Arapski poluotok, u pokrajinu Hidžaz i zadao snažan udarac Saudijskoj državi, značajno je oslabivši na neko vrijeme.
Post Reply