gore mene cekaju cetri djevice a vi se dole jebite...
Teroristički napad u Francuskoj (opet)
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#326 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
gore mene cekaju cetri djevice a vi se dole jebite...
- zagortenej
#327 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
ti arapi nove generacije i čine najveći dio ISIL vojske. ja ne vidim neke naznake da će arapi biti ti koji će reformisati islam. ako ovako nastave samo mogu nestati.Jack Be Nimble wrote:Ljudi arapskog svijeta/nove generacije. Sami muslimani arapskog svijeta moraju kazati dosta. Mozda i nije reforma Islama koliko treba doci do reforme tog samog drustva. Odvojiti Islam od drzave i politike. Ja mislim da bi se isto desavalo da arapi vjeruju u X stvar.zagortenej wrote:ko će ga reformisati po tvom mišljenju?Jack Be Nimble wrote:Zivimo u vremenu reforme Islama. Treba ovo izdurati jos najmanje 50 godina.
- skupljac_zeljeza
#328 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Bar za tebe neće biti zime.Deda Kurcoje wrote:Ako nisi nema jebanja, ima przenja.
-
SubThatShip
#329 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Reforma islama nije potrebna,posto je islam sam po sebi savrsen...bas kao sto je Mustafa Busuladzic nekad rekao:Jack Be Nimble wrote:Zivimo u vremenu reforme Islama. Treba ovo izdurati jos najmanje 50 godina.
"Ponovni procvat islama je moguć. Ono što treba učiniti nije 'reforma' islama, kao što, nažalost, misle neki muslimani. Islam je već savršen sam po sebi. Ono što moramo reformirati je naš stav prema religiji - naša lijenost, naša uobraženost, naša kratkovidnost .. Ukratko - naši nedostaci, a ne neki pretpostavljeni nedostaci islama!"
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#330 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
SMS ili mailom je stigla poruka.Janjicar wrote:GLASNOGOVORNIK IS-a Dobili smo poruku iz Dženeta, naš heroj dobit će četiri djevice
Ovo je u vezi napada u Tunisu.
Jos se u tekstu navodi da je glasnogovornika IS-a rekao da heroj upravo ruca s Muhammedom a.s i da ce nakon toga u Dzennet.![]()
Koji glupan zao mi samo sto mi kvare moju vjeru, imalo ko se razumije u Islam zna da nakon smrti sve duše ide na ahiret gdje cekaju sudnji dan, a ne odmah u dzennet ili dzehenem.
Navodno u poruci pise " Slabo se trudite ,takvim tempom ce sve djevice ostarjeti".
-
hAZNADAR
#331 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Navikao sam na ovakve tekstove pune stereotipa i indirektne fasisticke poruke gdje se pod krinkom civilizacije i demokratije ustvari propagira satanizacija jednog umeta i poruka da se mora vjera ili ukinuti ili reformirati. Ali me najvise cude aplauzi, pohvale i dignuti palcevi pojedinih poput bodkina, kiki,.. koje smatram inteligentnim.dr socrates wrote:Ništa čudno, pobjegnu iz bijede i siromaštva u neku od zapadnih zemalja, a kada im tamo omoguće da žive kao ljudi od svog rada okrenu se tradicionalnim vrijednostima islama od kojih su pobjegli glavom bez obzira prije toga.
Oni koji govore kako to nema nikakve veze sa islamom neka navedu zemlju u kojoj se živi prema načelima te religije a koja je prosperitetna.I opet će reći da nije problem u religiji nego u njenom krivom shvatanju, a nikako da objasne kako to da ni u kolijevci islama ne mogu da ga pravilno protumače .
Stvar je jednostavno u tome da se ne može u dvadeset prvom vijeku živjeti po pravilima iz ranog srednjeg vijeka, to je u suprotnosti sa prirodnim zakonima.
Priroda je, a ne religija jedini učitelj zdravog i ljudskog morala.Njena kretanja su izraz njenog postojanja ;njen red je uspostavljen na osnovu njenih vlastitih zakona;čovjek je sagledan i objašnjen kao sastavni dio velike cjeline svijeta, kao njeno najznačajnije djelo.To su Evropljani shvatili prije više od 500 godina kada su morali da se odluče između zdravog razuma i religije.
Odabrali su ovo drugo i zato su danas tamo gdje jesu.Ti narodi koji su se odlučili da vjeruju u svoj razum a ne u istočnjačke legende stvorili su svijet u kome danas živimo sa svim tehničkim dostignućima.
Uprkos tome danas imamo tragikomičnu situaciju da ljudi i dalje žele da vjeruju u "svete knjige" koje je ko zna ko i kada napisao nego u sopstveni razum.
Žalosno je da je takvih ljudi koji nisu spremni da misle svojom glavom sve više i u BiH.
Idemo redom pasus po pasus.
Imigranti u Evropi koji se okrecu vjeri je odavno poznat fenomen jer se radi o identitetu. Ljudi iz Azije, Afrike,.. uglavnom ili uopce nemaju nacionalni identitet ili je sporedan. Bez obzira na vjeru. Jedna Francuz koji se doseli u Svedsku ce vremenom poceti vise cijeniti svoje francusko porijeklo, svoju francusku naciju, isticati svoj francuski identitet i francuski ponos. Jedan Marokanac nema nacionalni identitet i krene vremenom cijeniti, postovati, isticati,.. svoj jedini identitet kojeg ima a to je vjerski. I tu neki dodju u dodir sa ekstremnim ideologijama koje se kite vjerskim predznakom - ali i to je manjina koja se samo medijski eksponirana. Pa ce vise prasine dici napad u Francuskoj negoli Brejvikov u Norveskoj.
Podebljani dio koji krije klice fasizma.
Vjera se posmatra u cjelokupnom kontekstu od postojanja a ne na osnovu danasnjih aktuelnih desavanja i epohe. Iste knjige i ucenja ljudi imaju i danas i prije 500, 1000, 1500 god,. i tu su se smjenjivale epohe gdje je neko bio napredniji ili nazadniji. Dakle nije do vjere vec ljudi i politika koje biljeze jednu epohu. To sto je islamski svijet tehonoloski nazadniji danas u odnosu na reformirani dio krscanskog svijeta je rezultat industrijalizacije i nacionalizma zadnjih 150 god gdje je jedan dio Evrope plus USA, Japan,.. tako odlucio i tako igrao. Cijela krscanska juzna Amerika, ogroman dio krscanske Afrike i krscanske centralne Azije nije ni trunku bolji za zivot od zemalja sa muslimanskom vecinom. Niti nesto kao napredniji. Posmatranje krcanske civilizacije i krscanskog svijeta samo kroz sliku malog dijela koji je ili reformiran ili vise sekularan je glup i stereotipan. Muslimanski svijet je kao sto rekoh nazadniju u odnosu na USA, zapadnu Evropu zbog politickih procesa zadnjih vijek i po a ne vjere.
Uostalom sta bi bio odgovor na tvoju uputu da je u islamu problem, da ovo sto se desava sa ekstremizmom i terorizmom,.. samo zbog vjere? Ukinuti Islam ili ga prisilno reformirati? Sta sa ljudima koji ne zele reformaciju - proglasiti ih kao opasne i manje napredne? Tako zvuci tvoje stereotipno sranje - ispravi me ako grijesim.
Koliki to pricenat danasnjeg islamskog umeta od nekih milijardicu i kusur zeli da zivi po nacelima srednjeg vijeka? Nemoj samo reci da si i ti ekspert za islam koji ce da utvrdi da su ISILovci danasnjice ispravniji muslimani od moje nane koja je svoj cijeli zivot posvetila vjeri i sunetu,.. a ispada da nije bila dovoljno upucena u vjeru.
Upravo religija i jeste osnovica morala i temelj svih svjetovnih zakona koji su u ljudskom rodu poceli civiliaciju. Civilizacija nije samo bolji tenkovi, auti, uredjenija drzava,.. progres je svoje korijene uvijek imao u kulturi i zakonima a tu je vjera bila temelj. Ti napredni danas koji su kako kazes odabrali da budu sto jesu su napredni zbog politike zadnjih 150 god a ne vjere. Napredna USA je puna vjernika, jedan prosjecni napredni Francuz, Spanac je itekako i vjernik. Da je tvoja teorija o vjerskom kljuci kao presudnom za progres ili nazadovanje - komunizam bi opstao i danas bio najnapredniji - ali se to nije desilo.
Sta su to Evropljani shvatili prije 500 god? I koji Evropljani. Najveci dio katolicke i pravoslavne Evrope se nije reformirao i vjera je ista kao i prije. A znas li uopce kako je teklo to shvatanje prije 500 god. u onom manjem dijelu? Kako se u Engleskoj ili Francuskoj nametnula, pobijedila,.. katolicka ili protestantska opcija - mironodpski i referendumom mozda uz uvazavanje razlicitosti i bez krvi? Pa ako smatras da islamski svijet treba proci kroz to uzajamno krvoprolice onda nisi toliko dobronamjeran kako se predstavljas - ili si jednostavno neupucen i stereotipan do daske. Sto je i bolest danasnjice gdje ljudi stvaraju stavove na osnovu medija isto kao ovce. Vidjeli smo uostalom gdje je napredne Evropljane dovela reformacija i nacionalizam,.. Jeste, dobili su uredjenije drzave, bolju tehnologiju,.. ali su istovremeno zapoceli dva svjetska rata sa najvecim bilansom ubijenih u historiji ljudskog roda, a necemo o ideologijama poput nacizma, fasizma, komunizma, odumiranju porodice i braka, kolonijalizmu, dekadenciji, globalizmu i sirenju demokratije silom koju vidimo u Libiji, Iraku,...
Kao sto vec rekoh - vise se cudim ovima sto ti aplaudiraju,.. a ne vide kako si fino upakovao stereotipe, plitak pogled na historijski razvoj, i indirektan odgovor da su svi muslimani zbog vjere i zaostali i opasni. Jer je eto Islamski svijet po vama uvijek izgledao kao danas. Ovakva sranja zasluzuju posebnu temu. Jer su stereotipna shvatanja i ekspertizam na osnovu selektivnih medija postali bolest cijele planete.
-
emillio estevez
#332 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Reformacija bi bila kasna.SubThatShip wrote:Reforma islama nije potrebna,posto je islam sam po sebi savrsen...bas kao sto je Mustafa Busuladzic nekad rekao:Jack Be Nimble wrote:Zivimo u vremenu reforme Islama. Treba ovo izdurati jos najmanje 50 godina.
"Ponovni procvat islama je moguć. Ono što treba učiniti nije 'reforma' islama, kao što, nažalost, misle neki muslimani. Islam je već savršen sam po sebi. Ono što moramo reformirati je naš stav prema religiji - naša lijenost, naša uobraženost, naša kratkovidnost .. Ukratko - naši nedostaci, a ne neki pretpostavljeni nedostaci islama!"
Uostalom kako babuni citaju da treba pobiti kjafire ,a normalni tumace drugacije.
-
Deda Kurcoje
#333 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Polazem nadu u Djeda Mraza, on je daleko pozitivniji lik, sredit ce on to sa sociopatom.skupljac_zeljeza wrote:Bar za tebe neće biti zime.Deda Kurcoje wrote:Ako nisi nema jebanja, ima przenja.
- Gojeni H
#334 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Kuwait Times izvjestava da je kuvajtska sluzba drzavne bezbijednosti uhapsila 18 osumnjicenih za pomaganje prilikom izvrsenja samoubilackog napada na sitsku husejniju u Kuvajt Sitiju. Posljedica napada su 18 poginulih i 222 ranjenih.
Kuwait Times dalje tvrdi da posjeduje video snimak na kojem se vidi kako osumnjiceni, ulazi u dzamiju u trenutku u kojem su vjernici na sedzdi (dio namaza/molitve u kojem vjernici padaju celom na tlo), te onda aktivira bombu.
Imam (hodza/svestenik) dzamije Al-Sadiq husejnije izjavljuje kako je bombas-samoubica usao u dzamiju u trenutku kada su vjernici bili na sedzdi, zatim 3 puta uzviknuo "Allahu Ekber", te onda aktivirao bombu u zadnjim redovima vjernika, gdje su ljudi koji ne mogu obavljati namaz/molitvu stojeci te to rade u sjedecem polozaju, na stolicama.
Odgovornost za napad je preuzela teroristicka organizacija pod imenom Al-Nedzd Provincija (Al-Najd Province), saudijska grupa blisko povezana sa tzv. Islamskom drzavom (IS).
Grupa je ranije preuzela odgovrnost za 2 bombaska napada u Istocnoj provinciji u Saudijskoj Arabiji.
Al-Nedzd Provincija je bombasa-samoubicu identifikovala pod imenom Abu Suleiman Al-Muwahhid.
18+
http://news.kuwaittimes.net/wp-content/ ... 054155.jpg
Kuwait Times dalje tvrdi da posjeduje video snimak na kojem se vidi kako osumnjiceni, ulazi u dzamiju u trenutku u kojem su vjernici na sedzdi (dio namaza/molitve u kojem vjernici padaju celom na tlo), te onda aktivira bombu.
Imam (hodza/svestenik) dzamije Al-Sadiq husejnije izjavljuje kako je bombas-samoubica usao u dzamiju u trenutku kada su vjernici bili na sedzdi, zatim 3 puta uzviknuo "Allahu Ekber", te onda aktivirao bombu u zadnjim redovima vjernika, gdje su ljudi koji ne mogu obavljati namaz/molitvu stojeci te to rade u sjedecem polozaju, na stolicama.
Odgovornost za napad je preuzela teroristicka organizacija pod imenom Al-Nedzd Provincija (Al-Najd Province), saudijska grupa blisko povezana sa tzv. Islamskom drzavom (IS).
Grupa je ranije preuzela odgovrnost za 2 bombaska napada u Istocnoj provinciji u Saudijskoj Arabiji.
Al-Nedzd Provincija je bombasa-samoubicu identifikovala pod imenom Abu Suleiman Al-Muwahhid.
18+
http://news.kuwaittimes.net/wp-content/ ... 054155.jpg
- skupljac_zeljeza
#335 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Zapad je itekako učestvovao u stvaranju nereda od Mauritanije do Indonezije i nije se totalno povukao još. Samo oslobođenje od kolonijalizma ili protektorata je trajalo decenijama. i tamam kada su neki nešto uradili poput Iraka i Libije, slijedi ovaj scenario po kome ispada da su samo muslimani krivi. Kakve možeš reforme izvesti kad ti dišu stalno za vratom zarad svojih interesa kojih se još ne mogu odreći. Najbolja ilustracija su Turska i Iran koji bi nešto da rade, ali....neko postavlja granice dokle može.SubThatShip wrote:Reforma islama nije potrebna,posto je islam sam po sebi savrsen...bas kao sto je Mustafa Busuladzic nekad rekao:Jack Be Nimble wrote:Zivimo u vremenu reforme Islama. Treba ovo izdurati jos najmanje 50 godina.
- animals
#336 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Tunis ce zatvoriti 50 dzamija, iz koji se sire govori mrznje..
postoje takve dzamije i u Evropi..
normalni muslimani se trebaju sami razracunati sa radikalima, tu niko drugi ne moze pomoci..
normalni muslimani se trebaju sami razracunati sa radikalima, tu niko drugi ne moze pomoci..
- skupljac_zeljeza
#337 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Auuu, šta bi Paskal rekao na ovu tvoje kockanje?Deda Kurcoje wrote:Polazem nadu u Djeda Mraza, on je daleko pozitivniji lik, sredit ce on to sa sociopatom.skupljac_zeljeza wrote:Bar za tebe neće biti zime.Deda Kurcoje wrote:Ako nisi nema jebanja, ima przenja.
- Gojeni H
#338 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Pitanje nije upuceno meni, ali ... Islam se nece reformisati, reformisati ce se drustva u kojima su muslimani vecina.zagortenej wrote:ko će ga reformisati po tvom mišljenju?Jack Be Nimble wrote:Zivimo u vremenu reforme Islama. Treba ovo izdurati jos najmanje 50 godina.
Ja ne vjerujem da cu to dozivjeti, ali do toga mora doci. Milijardu i po ljudi nece nestati.
- Gojeni H
#339 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Naravno.animals wrote:Tunis ce zatvoriti 50 dzamija, iz koji se sire govori mrznje..
-
emillio estevez
#340 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Siri se govor mrznje godinama a ne od prekjucer.animals wrote:Tunis ce zatvoriti 50 dzamija, iz koji se sire govori mrznje..
Da pitam sto znaci biti normalan musliman u arapskim zemljama.
-
hAZNADAR
#341 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Nemas pojam o cemu pricas.Jack Be Nimble wrote:Ljudi arapskog svijeta/nove generacije. Sami muslimani arapskog svijeta moraju kazati dosta. Mozda i nije reforma Islama koliko treba doci do reforme tog samog drustva. Odvojiti Islam od drzave i politike. Ja mislim da bi se isto desavalo da arapi vjeruju u X stvar.zagortenej wrote:ko će ga reformisati po tvom mišljenju?Jack Be Nimble wrote:Zivimo u vremenu reforme Islama. Treba ovo izdurati jos najmanje 50 godina.
Prvo - krscanstvo i islam nije isto. Islam nije mladji brat krscanstva pa da prodje kroz iste procese. Zasto je bas islamu potrebna reformacija a ne hinduizmu?
Kada pricate o reformaciji - pogledajte malo historijski osvrt kako se to ustvari desilo u Evropi. Rijeke krvi, rijeke,.. zabranje, torture, diktatura, nametanja, bratoubilacki ratovi,... pa ko to zeli islamu taj bas i nije dobronamjeran. Svi reformatori umisljaju da ces reformirati vjeru i preko noci dobiti standard zapadne Evrope.
Kazem zapadne Evrope jer podsjecam da se samo manji dio krscanskog svijeta reformirao,.. katolicki i pravoslavni nije,. danasnja Spanija, Italija,.. se nisu reformirale,.. Napredniji su samo zato sto su imali nacionalizam i industrijalizaciju, drugaciji razvojni put zaznjih 150 god - a te stvari nemaju veze sa vjerom. Vjera postoji milenij i po i do sada nije bilo potrebe za reformacijom a pogotovo ne zbog zinutih guza za standardom zapadne Evrope. Zivimo u eophi gdje Islam tehnoloski stagnira u odnosu na razvijene zemlje zapada a to je u zadnjih milenij i po samo period. Ali nije ni ostatak svijeta puno bolji. Ne zive krscani u Boliviji, Zairu, Gruziji,.. puno bolje od muslimana u Turskoj, Egiptu,.. pa ne vape za reformacijom.
Vjera sa ovim nema veze.
Last edited by hAZNADAR on 27/06/2015 11:49, edited 1 time in total.
-
Deda Kurcoje
#342 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Prosto mi zao sto su dinosauri nestali. Planeta je bila mirnije mjesto.
- skupljac_zeljeza
#343 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Univerzitet Al-Azhar, prestižna institucija sunitskog islama sa sjedištem u Egiptu, ocijenila je napad u ljetovalištu Sus u Tunisu kao gnusan čin i kršenje svih vjerskih i humanitarnih vrijednosti.
U saopštenju je osuđen i samoubilački napad čija meta je bila šiitska džamija u Kuvajtu, kao i napad u Francuskoj, prenosi AFP.
Islamska država, koja kontroliše dio teritorije u Siriji i Iraku i ima ogranke u nekoliko drugih zemalja, nedavno je pozvala svoje pristalice da izvrše napade tokom ramazana, muslimanskog mjeseca posta koji je počeo prije nedjelju dana.
Uticajni sunitski vjerski vođa Yusuf al-Qaradawi ocijenio je da su militanti iz Islamske države gori od zvijeri.
"Zvijeri ne ubijaju druge životinje, osim zbog hrane, ali nekim osobama nikada nije dovoljno krvi i ubistva", naveo je al-Qaradawi na Twitteru.
U saopštenju je osuđen i samoubilački napad čija meta je bila šiitska džamija u Kuvajtu, kao i napad u Francuskoj, prenosi AFP.
Islamska država, koja kontroliše dio teritorije u Siriji i Iraku i ima ogranke u nekoliko drugih zemalja, nedavno je pozvala svoje pristalice da izvrše napade tokom ramazana, muslimanskog mjeseca posta koji je počeo prije nedjelju dana.
Uticajni sunitski vjerski vođa Yusuf al-Qaradawi ocijenio je da su militanti iz Islamske države gori od zvijeri.
"Zvijeri ne ubijaju druge životinje, osim zbog hrane, ali nekim osobama nikada nije dovoljno krvi i ubistva", naveo je al-Qaradawi na Twitteru.
- zagortenej
#344 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
taj isti Qaradawi je huškao u Egiptu, govorio da sa šijama nema dijaloga, ohalalio ubijanje onih koji su uz Assada u Siriji.
- Janjicar
#345 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
zagortenej wrote:neki će se baš načekatiJanjicar wrote:GLASNOGOVORNIK IS-a Dobili smo poruku iz Dženeta, naš heroj dobit će četiri djevice
Jos se u tekstu navodi da je glasnogovornika IS-a rekao da heroj upravo ruca s Muhammedom a.s i da ce nakon toga u Dzennet.![]()
Koji glupan zao mi samo sto mi kvare moju vjeru, imalo ko se razumije u Islam zna da nakon smrti sve duše ide na ahiret gdje cekaju sudnji dan, a ne odmah u dzennet ili dzehenem.
Tako je po Kur'anu definisano.
Ja bih bas volio imati dijalog s ovim ISIL-ovcima da vidim na osnovu cega oni temelje ove napade, gdje im to pise da je dozvoljeno itd.
- skupljac_zeljeza
#346 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Koliko su Ameri sve to prije njega uradili?zagortenej wrote:taj isti Qaradawi je huškao u Egiptu, govorio da sa šijama nema dijaloga, ohalalio ubijanje onih koji su uz Assada u Siriji.
- zagortenej
#347 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
zaboravio si i židoveskupljac_zeljeza wrote:Koliko su Ameri sve to prije njega uradili?zagortenej wrote:taj isti Qaradawi je huškao u Egiptu, govorio da sa šijama nema dijaloga, ohalalio ubijanje onih koji su uz Assada u Siriji.
-
breuer
#348 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Nemas pojam o cemu pricas.hAZNADAR wrote:Ljudi arapskog svijeta/nove generacije. Sami muslimani arapskog svijeta moraju kazati dosta. Mozda i nije reforma Islama koliko treba doci do reforme tog samog drustva. Odvojiti Islam od drzave i politike. Ja mislim da bi se isto desavalo da arapi vjeruju u X stvar.
Prvo - krscanstvo i islam nije isto. Islam nije mladji brat krscanstva pa da prodje kroz iste procese. Zasto je bas islamu potrebna reformacija a ne hinduizmu?
Kada pricate o reformaciji - pogledajte malo historijski osvrt kako se to ustvari desilo u Evropi. Rijeke krvi, rijeke,.. zabranje, torture, diktatura, nametanja, bratoubilacki ratovi,... pa ko to zeli islamu taj bas i nije dobronamjeran. Svi reformatori umisljaju da ces reformirati vjeru i preko noci dobiti standard zapadne Evrope.
Kazem zapadne Evrope jer podsjecam da se samo manji dio krscanskog svijeta reformirao,.. katolicki i pravoslavni nije,. danasnja Spanija, Italija,.. se nisu reformirale,.. Napredniji su samo zato sto su imali nacionalizam i industrijalizaciju, drugaciji razvojni put zaznjih 150 god - a te stvari nemaju veze sa vjerom. Vjera postoji milenij i po i do sada nije bilo potrebe za reformacijom a pogotovo ne zbog zinutih guza za standardom zapadne Evrope. Zivimo u eophi gdje Islam tehnoloski stagnira u odnosu na razvijene zemlje zapada a to je u zadnjih milenij i po samo period. Ali nije ni ostatak svijeta puno bolji. Ne zive krscani u Boliviji, Zairu, Gruziji,.. puno bolje od muslimana u Turskoj, Egiptu,.. pa ne vape za reformacijom.
Vjera sa ovim nema veze.[/quote]
izvini, ali govoriti da se vjernici u Italiji i Španiji koji jesu ostali rimokatolici, nisu reeformirali može govoriti samo slijepa osoba. Gdje su to vjerski sudovi po tim zemljama, gdje se ženama sprecavaju prava, kakav je stvari utjecaj crkve na dnevnopolitičke procese i sl.
Reformisti u početku jesu predstavljali protestante u svim oblicima, ali pored svega 19. i 20. vijek donose građanske ustave u zemlje i sa rimskim kršćanstvom, sve je sporije i teže išlo naravno u zemljama sa pravoslavnim, no i njihova društva su danas primejr civiliziranosti za neka arapska i muslimanska.
ovdje je potrebno stalno miješanje arapsko/islamski sa kršansko/zapadnim jer nesumnjivo je da su ti identiteti isprepleteni a da u suštini niti jedno društvo ne slijedi istinske božije poruke
- zagortenej
#349 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
nije tako po Kur'anu definisano, u Kur'anu je drugačije definisano, ali nije tema.Janjicar wrote:zagortenej wrote:neki će se baš načekatiJanjicar wrote:GLASNOGOVORNIK IS-a Dobili smo poruku iz Dženeta, naš heroj dobit će četiri djevice
Koji glupan zao mi samo sto mi kvare moju vjeru, imalo ko se razumije u Islam zna da nakon smrti sve duše ide na ahiret gdje cekaju sudnji dan, a ne odmah u dzennet ili dzehenem.![]()
Tako je po Kur'anu definisano.
Ja bih bas volio imati dijalog s ovim ISIL-ovcima da vidim na osnovu cega oni temelje ove napade, gdje im to pise da je dozvoljeno itd.
- Ludzak
#350 Re: Teroristički napad u Francuskoj (opet)
Kod muslimana nema razvrstavanje po dobroti. Oni razvrstavaju na kjafire, munafike, hriscane, nevjernike itd. Kad muslimanski svijet osudi ovaj radikalni terorizam, tad se moze govoriti o savrsenstvu Islama. Al posto ne vidim da je iko osudio, osim jadnih Kurda koji se jedini bore protiv Isila, tada savrsenstvo Islama pada u vodu.
Last edited by Ludzak on 27/06/2015 12:13, edited 1 time in total.