Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
StupskaBitanga wrote:
... a uz to budući vlasnik ce biti rasterećen dugova i moći ce od starta krenuti i ulagati
Uz trenutno stanje DITA duga, i pod idealnim tj. nerealnim uslovima: dakle uz maksimalnu mogucu projektiranu proizvodnju, te maksimalni mogući prihod i profit na nulu će se doci nakon cca 16 godina. I to da ne uzimaju nove kredite, ni marke.
Dakle nakon 16 godina će taj neki novi vlasnik biti na nuli i krenuti sa zaradom, ako zadrži istu djelatnost.
Da li stvarno mislite da ima takvih "dobrotvora" u našoj zemlji?
Država wrote:Što se Konzuma tiče, Todorićeve prodavnice doživljavam kao privremeno okupiranu teritoriju i tamo ne kupujem. Iskreno se nadam da će brzo te njegove objekte kupiti neko naš i da će novac od prometa u tim objektima ostajati u BiH.
Šta je smiješno?
Onda to isto mislis i za Meggle i xx drugih firmi koji su okupirali BiH i novac od prometa iznose van drzave??
Ako i dodje do prodaje Konzuma u BiH,doci ce do prodaje samo nekoliko trgovina,necemo dalje u offtopic
Drinski wrote:Znam da se nekima istina nece svidjeti, ali se ovdje prodaje zaliha, nista se ne proizvodi a osim toga oni i nemaju resurse (primarno ljudske, tehnicko-tehnoloske, a svakako nemaju niti obrtni kapital jer ce ove pare podijeliti radnici) za proizvodnju.
cranberries wrote:Mislim da se ovdje najmanje radi o Diti kao Diti, vec mislim da su Bosanci i Hercegovci konacno shvatili da ne mogu cekati da neko za njih nesto uradi vec da svojom aktivnosti mogu uticati na nesto, ova situacija je visekorisna ne samo za Ditu vec i za ostale kompanije koje su u slicnoj situaciji kao Dita, ali i za ostale domace kompanije koje nesto nude na BH trzistu.
Jos jedna stvar jeste da ova situacija nema politicki kao ni vjerski predznak, odnosno nema tu kocnicu koja je nazalost jos uvijek bitna ovdje kod nas...
Država wrote:Ja bio juče u Bingu na Pofalićima. Kad sam uš'o, kontam nešta dijele džabe. Milion ljudi, ocam. Ne bi mi mrsko, pređem cestu i uđem u Konzum na Koreji. K'o da je racija bila, niĐe nikoga...
Uzrocno-posljedicno. Ekonomska svijest bh gradjana se budi.
RT18 wrote:Ne znam koliko ima istine u tome ali ja mislim da ce DITA biti privatizirana jer nema drugog nacina ovo je vlada kao nesto otvorila novi racun jer stari racuni DITE su blokirani mislim da je ovo sve put ka nekoj privatizaciji a mislim da ce to biti BINGO ako ce to dovesti da se radnici vrata na svoje mjesta i prime zaostale plate i pocnu primati novu platu ja sam za neka se privatizuje.
Dobili su novi racun, jer je pokrenut stecaj.
Svakako im treba strateski ulagac, to je tacno. I ja se nadam da ce to biti Bingo.
Država wrote:
Što se Konzuma tiče, Todorićeve prodavnice doživljavam kao privremeno okupiranu teritoriju i tamo ne kupujem. Iskreno se nadam da će brzo te njegove objekte kupiti neko naš i da će novac od prometa u tim objektima ostajati u BiH.
Šta je smiješno?
Ostaje i ovako kroz poreze i doprinose i radnicke plate koje su vece nego u Bingu. Grijesis tim pristupom. Ako ti je vec nick Drzava i ako zelis da ljude hranis optimizmom, ne pisi ovakve stvari.
Država wrote:
Što se Konzuma tiče, Todorićeve prodavnice doživljavam kao privremeno okupiranu teritoriju i tamo ne kupujem. Iskreno se nadam da će brzo te njegove objekte kupiti neko naš i da će novac od prometa u tim objektima ostajati u BiH.
Šta je smiješno?
Ostaje i ovako kroz poreze i doprinose i radnicke plate koje su vece nego u Bingu. Grijesis tim pristupom. Ako ti je vec nick Drzava i ako zelis da ljude hranis optimizmom, ne pisi ovakve stvari.
Najbolje da se Konzum zatvori, hiljade radnika na ulicu, a Bingo digne cijene jer nema konkurencije.
Manu wrote:
Uz trenutno stanje DITA duga, i pod idealnim tj. nerealnim uslovima: dakle uz maksimalnu mogucu projektiranu proizvodnju, te maksimalni mogući prihod i profit na nulu će se doci nakon cca 16 godina. I to da ne uzimaju nove kredite, ni marke.
Dakle nakon 16 godina će taj neki novi vlasnik biti na nuli i krenuti sa zaradom, ako zadrži istu djelatnost.
Da li stvarno mislite da ima takvih "dobrotvora" u našoj zemlji?
Je li to racunica prije ili poslije namirivanja vjerovnika stecajnog postupka kroz prodaju neperspektivne imovine?
Evo fino covjek rece da nisu imali robe na stanju nikako, kao i da imaju pozive i iz Capljine i Banjaluke sa zeljom za saradnju.
Neki se su se shebali od patriotske price kad je trebalo Ognjena populjavati, a kad treba podrzati Ditu, onda se iznose pausalne ocjene i dezinformacije.
Država wrote:
Šta je smiješno?
Najbolje da se Konzum zatvori, hiljade radnika na ulicu, a Bingo digne cijene jer nema konkurencije.
Vidiš o ovome je trebalo prije razmišljati, prilikom zahtjeva za kupovinom Mercatora i Interexa neko, neka pametna glava u Konkurencijskom vijeću BiH se trebala zapitati: Šta ako Konzum sutra propadne, zatvori prodavnice, ili Bingo, tržište će praktično ostati prepušteno na milost i nemilost jednog lanca trgovina. Kasno se kajati nakon što ti ga slože do jaja.
Država wrote:
Šta je smiješno?
Ne hranim ja ljude optimizmom i to nema veze sa mojim nick-om. Ja samo želim da svi zajedno pokažemo da smo vrijedan i sposoban narod, a ne skupina nekih neradnika i debila. Engleze već stotinama godina (to je dio vaspitanja) uče da se ne žale nego da rade na poboljšanju svega oko sebe. Nažalost, našu djecu uče da sjede u kladionicama i da kukaju kako ništa ne valja. Moramo to mijenjati...
Naravno da cu kupovati DITA proizvode...... Isto tako podrzavam sve ostale domace proizvode od vode, preko violete do domacih suhomesnatih proizvoda, piva i sl.
To je samo jedan korak kako mozemo pomoci nasoj privredi, kupujmo domace i podrzimo domace. Vjerujte da su nasi proizvodi sigurno jednako dobri ako ne i bolji. Nek mi samo neko kaze zbog cega je Jana bolja od bilo koje nase domace vode?
Kupujmo domace pa ce nam za 5 godina sigurno biti makar malo bolje. Ako ne podrzimo domace garant nam nece biti bolje, niti u nasim glavam, niti u dusi a u drustvu sigurno ne.
Zamisli nijemaca ili francuza da kupuje uvoznu vodu. Ma nema teorije.
Podrzavam svu domacu proizvodnju, sve sto se proizvede u jednoj i jedinoj BiH.
Država wrote:
Ne hranim ja ljude optimizmom i to nema veze sa mojim nick-om. Ja samo želim da svi zajedno pokažemo da smo vrijedan i sposoban narod, a ne skupina nekih neradnika i debila. Engleze već stotinama godina (to je dio vaspitanja) uče da se ne žale nego da rade na poboljšanju svega oko sebe. Nažalost, našu djecu uče da sjede u kladionicama i da kukaju kako ništa ne valja. Moramo to mijenjati...
Ali Konzum zvati "privremeno okupiranom teritorijom" nije uredu. Isto da je to hrvatska enklava u BiH koja sve pare salje u Zagreb. Salje dio, ali dio i ostane kroz poreze i doprinose i plate radnika.
Malo hronologije,
Nakon što su se radnici Dite istinski založili da nešto pokrenu u fabrici, nakon ulaska stečajnog upravnika i njegovog "zelenog svjetla", sami radnici su pronašli strateškog partnera a to je firma Forkeks Tuzla čiji je vlasnik gosp. Muhidin Muratović.
Na sastanku koji je održan 01.06.2015.g. u Upravnoj zgradi u Diti, gosp. Muratović i Uprava Dite, su se dogovorili da firma Foreks prebaci 10.000,00 KM na račun Dite kako bismo imali određeni novac potreban za sanaciju pogona i da nam obezbijedi potrebne količine sirovina za proizvodnju prvih 5 tona 3DE-a.
03.06.2015.g. nakon što je osposobljena Mikrobiološka laboratorija, dobili smo rezultate da je deterdžent za posuđe Fas ispravan za distribuciju na tržište, kao i ostali dterdženti: Blic Grill, Bronho cijev i Alls deo.
12.06.2015. stižu prve količine sirovina nakon čega počinje proizvodnja 3DE-a koji je upakovan 16.-17.06.2015.g. Istog dana 17.06.2015.g.sva količina prepakovanih i proizvedenih deterdženata se našla na policama Binga u Tuzli, a narednog dana i na policama Bingovih marketa na području Tuzlanskog Kantona.
U petak 19.06.2015.g. Iz Komercijale Binga je došao predračun u Upravu Dite na paraf i saglasnost za nabavku sirovina i ambalaže
potrebnih za proizvodnju oko 100 tona 3DE-a.
U isto vrijeme dok se čeka isporuka tih sirovina i ambalaže, ponovo se preko firme Foreks nabavljaju sirovine i ambalaža za dodatnih 10 tona 3DE-a koje su stigle u Petak 19.06.2015.g.u popodnevnim satima.
U Subotu i Nedjelju su se radnici angažovali kako bi proizveli potrebnu ambalažu (boce) za punjenje 3 DE-a i napravili novih 5 tona 3 DE-a.
U toku sutrašnjeg dana
Ponedjeljak 22.06.2015.g. će se pristupiti pakovanju proizvedene količine 3 DE-a i proizvodnja novih 5 tona istog proizvoda.
Pararelno sa ovim, proizvodi se i Bronho cijev, kao i Blic Grill.
cranberries wrote:Mislim da se ovdje najmanje radi o Diti kao Diti, vec mislim da su Bosanci i Hercegovci konacno shvatili da ne mogu cekati da neko za njih nesto uradi vec da svojom aktivnosti mogu uticati na nesto, ova situacija je visekorisna ne samo za Ditu vec i za ostale kompanije koje su u slicnoj situaciji kao Dita, ali i za ostale domace kompanije koje nesto nude na BH trzistu.
Jos jedna stvar jeste da ova situacija nema politicki kao ni vjerski predznak, odnosno nema tu kocnicu koja je nazalost jos uvijek bitna ovdje kod nas...
Misliš da je njihova "aktivnost, to što 3 godine zajebavaju poštenu raju, ne daju da firma ode u stečaj, 3 godine iznuđuju pare iz budžeta, od mene i tebe (ne od SDP-SDA-HDZ-SNSD-...), blokiraju ceste, "marširaju u EU" i slične budalaštine... VIŠEKORISNA...
I nakon 3 godine što je imovina opljačkana (pod budnim okom "radnika" koji su je dan-noć čuvali ko zjenicu oka), ostarjela i obezvrijeđena, odlazak u stečaj, ono protiv čega su se svo vrijeme borili, proglašavaju svojom pobjedom... "Samo u zemlji budala na brdovitom Balkanu"...
Ali iskreno tvoj prijedlog jest vrhunski i pravo ekonomski, i ostale kompanije u BIH bi trebale slijediti DITu u stečaj...
Da je prije 3 godine pokrenut stečaj, postupak stečajnog upravnika bi bio isti, uposli kapacitete i pokušaj prodati. Samo što je tada fabrika još bila u funkciji, nisu trebale milijunske investicije, čak je i regionalna situacija bila povoljnija, šanse da opstane velik dio proizvodnje i radnih mjesta bi bio mnogo veći... Danas
Da je prije 23 godine izbjegnut rat.... gdje bi mi sada bili...
Ma da je Švabo dobio Drugi svjetski rat sve bi bilo puno bolje...
Drinski wrote:Znam da se nekima istina nece svidjeti, ali se ovdje prodaje zaliha, nista se ne proizvodi a osim toga oni i nemaju resurse (primarno ljudske, tehnicko-tehnoloske, a svakako nemaju niti obrtni kapital jer ce ove pare podijeliti radnici) za proizvodnju.
nije istina
Ok. Nece trebati dugo cekati da se ili pokrene nova proizvodnja ili prodaje sve zalihe.