Zaljevske monarhije + Jordan

Post Reply
Gojeni H

#326 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Nakon rekordnog broja obezglavljivanja u 2015. god. (najveci broj u zadnje dvije decenije), Saudijska Arabijaod subote zapocinje novu godinu sa 47 osoba pogubljenih nakon osuda zbog terorizma.
Co0l

#327 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Co0l »

I sta na kraju bi sa kraljem?Ono,bi nesto da je misteriozno zaglavio u bolnici ili tako nesto, govorkalo se da je u pitanju puc ili pokusaj puca,sta bi od svega?
insomnia78

#328 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by insomnia78 »

Puc'o mu kurac
Pučisti zavrsili na aparatima
Gojeni H

#329 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Co0l wrote:I sta na kraju bi sa kraljem?Ono,bi nesto da je misteriozno zaglavio u bolnici ili tako nesto, govorkalo se da je u pitanju puc ili pokusaj puca,sta bi od svega?
Kralj je jos uvijek tu. Koliko ima moci i snage i da li princevi Muhamed bin Salman i Muhamed Bin Nayef vode glavnu rijec ostaje pitanje.
Da li je doslo do rokade onih do kralja, to ne znamo ... i mislim da jos neko vrijeme necemo znati.
Mlohavi

#330 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Mlohavi »

large numbers of men and women gathering now in Qatif to protest Saudi execution of Sheikh Nimr.
Pitanje je samo koliko mrtvih i ranjenih ce biti ako policija i vojska djeluju.
insomnia78

#331 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by insomnia78 »

Sektasi s obje strane medalje na aparatima
Ima da im frcaju glave, k'o horozovima i u Iranu kao i u KSA
I kaze sto sektasi?
Co0l

#332 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Co0l »

Gojeni H wrote:
Co0l wrote:I sta na kraju bi sa kraljem?Ono,bi nesto da je misteriozno zaglavio u bolnici ili tako nesto, govorkalo se da je u pitanju puc ili pokusaj puca,sta bi od svega?
Kralj je jos uvijek tu. Koliko ima moci i snage i da li princevi Muhamed bin Salman i Muhamed Bin Nayef vode glavnu rijec ostaje pitanje.
Da li je doslo do rokade onih do kralja, to ne znamo ... i mislim da jos neko vrijeme necemo znati.
:thumbup:
Challenger__

#333 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

Gojeni H wrote:The Saudi Arabia interior ministry has confirmed that the prominent Shia Muslim cleric Sheikh Nimr al-Nimr on Sat 2 Jan was executed on terrorism charges. It is reported that a further 46 people were also executed today.

Komentar:
Ovaj dogadjaj ce najvjerovatnije pokrenuti demonstrracije u vecinski sitskom Qatif distriktu u Istocnoj provinciji, sto ce opet najvjerovatnije prouzrokovati prekomjernu upotrebu sile od strane saudijskih sigurnosnih snaga.
Da dodam, jer je događaj vrllo bitan i može imati dalekosežne posljedice:

Saudijska Arabija pogubila 47 osoba, uključujući i istaknutog šijitskog klerika Nimra al-Nimra

Image
Saudijska Arabija pogubila je danas ukupno 47 osoba zbog optužbi za terorizam. Među pogubljenima je i istaknuti šijitski klerik Nimr al-Nimr koji je mnogim saudijskim šijitima, koji većinom žive na naftom bogatom istoku kraljevine, bio simbol borbe za veću ravnopravnost u ovoj apsolutističkoj monarhiji.

Ovim potezom saudijske vlasti riskiraju izbijanje ozbiljnog revolta šijitskog stanovništva na istoku zemlje. Podsjetimo, između 10% i 15% stanovnika Saudijske Arabije su šijiti, a isti su, može se pretpostaviti, bliski Iranu.
insomnia78

#334 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by insomnia78 »

Image
insomnia78

#335 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by insomnia78 »

Image
Cudi me da kandzija nije radila jos uvijek
Co0l

#336 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Co0l »

Mene cudi da ima uopste šiita u Saudiji a ne 10-15% :skoljka:
Gojeni H

#337 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Challenger__ wrote: Da dodam, jer je događaj vrllo bitan i može imati dalekosežne posljedice:

Saudijska Arabija pogubila 47 osoba, uključujući i istaknutog šijitskog klerika Nimra al-Nimra

Image
Lacy tvrdi da je bivsi kralj Abdullah htio da smiri situaciju s sitima, te nakon toga dolazi do povratka disidenata iz Sirije.

Cak i nakon sto su Saudi osudili Nimra, nijedan ozbiljan analiticar nije predvidjao da bi moglo doci do egzekucije, vec da ce se ta mogucnost u buducnosti korisiti kao pregovaracko oruzje. Ne zato sto vlasti vole site, vec zato sto pragmaticnima medju Saudima ne odgovara 15% nelojalnih subjekata.

Siti odbranu svojih imama osjecaju kao duznost. Blizu 15 % stanovnistva Saudije sacinjavaju siti, koji uglavnom zive u Istocnoj provinciji, gdje opet leze najveca nalazista nafte u Kraljevstvu.

Egzekucija Nimra bi zaista mogla imati veoma dalekosezne posljedice.
Co0l

#338 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Co0l »

A niko ne spominje preostalih 46 smaknutih :D
insomnia78

#339 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by insomnia78 »

Co0l wrote:A niko ne spominje preostalih 46 smaknutih :D
Pedofili i silovatelji
Co0l

#340 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Co0l »

insomnia78 wrote:
Co0l wrote:A niko ne spominje preostalih 46 smaknutih :D
Pedofili i silovatelji
:-D
Gojeni H

#341 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Co0l wrote:Mene cudi da ima uopste šiita u Saudiji a ne 10-15% :skoljka:
Sita ima, ali su de facto gradjani drugog reda u zemlji. Cak je u zadnjih godinu dana bio vidljiv pokusaj potkresivanja krila dijelu jastrebova iz sunitske uleme za koje su siti ne samo nevjernici, vec je i njihova lojalnost upitna zbog navodnih veza sa Iranom.
Paznju mi je prije par mjeseci privukao tekst/snimak gdje je sitski taksista ucjenjivan od strane putnika sunita koji je na sjedistu primijetio "sumnjiv" tekst.
Reakcije na netu su bile iznenadjujuce u korist taksiste kojeg su ljudi podrzvali, te nazivali sramnim ponasanje ucjenjivaca.
Pored toga, u zadnje vrijeme je u Saudiji veliki akcenat na nacionalnom jedinstvu, sto prije nije bio slucaj. Siti su bili dio populacije "van drustvenog interesa".

Zato i cudi egzekucija rahmetli Nimra, jer je isti bio glas razuma, nesektaski lider znacajnog dijela populacije. Kao lider sita nije bio mlakonja vec se postavio kao potencijalni ravnopravni pregovarac. Upozoravao je Saude da "ne mogu prepasti one kojima je zrtvovanje dio vjere", ali je istovremeno pozivao vlasti da nadju dokaz njegove povezanosti sa Iranom.
Co0l

#342 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Co0l »

Gojeni H wrote:
Co0l wrote:Mene cudi da ima uopste šiita u Saudiji a ne 10-15% :skoljka:
Sita ima, ali su de facto gradjani drugog reda u zemlji. Cak je u zadnjih godinu dana bio vidljiv pokusaj potkresivanja krila dijelu jastrebova iz sunitske uleme za koje su siti ne samo nevjernici, vec je i njihova lojalnost upitna zbog navodnih veza sa Iranom.
Paznju mi je prije par mjeseci privukao tekst/snimak gdje je sitski taksista ucjenjivan od strane putnika sunita koji je na sjedistu primijetio "sumnjiv" tekst.
Reakcije na netu su bile iznenadjujuce u korist taksiste kojeg su ljudi podrzvali, te nazivali sramnim ponasanje ucjenjivaca.
Pored toga, u zadnje vrijeme je u Saudiji veliki akcenat na nacionalnom jedinstvu, sto prije nije bio slucaj. Siti su bili dio populacije "van drustvenog interesa".

Zato i cudi egzekucija rahmetli Nimra, jer je isti bio glas razuma, nesektaski lider znacajnog dijela populacije. Kao lider sita nije bio mlakonja vec se postavio kao potencijalni ravnopravni pregovarac. Upozoravao je Saude da "ne mogu prepasti one kojima je zrtvovanje dio vjere", ali je istovremeno pozivao vlasti da nadju dokaz njegove povezanosti sa Iranom.
Fakat, sad gledam i vidim da procentualno vise Šiita ima u SA nego Sunita u Iranu.Meni je to potpuno nebitan podatak ali za sektase sigurno nije.Kasime,na tebe je red!
Challenger__

#343 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

- Kada je počeo val protesta u arapskom svijetu (2011), zapadna politika i njihovi mediji su se selektivno odnosili prema protestima: zdušno su podržavali, naoružavali i medijski propratili proteste tamo gdje vlast nije bila vazalna u odnosu na zapadne centre moći, a tamo gdje su se nalazili njima vazalni režimi (Bahrein, KSA), tu su protesti krvavo ugušeni, daleko od očiju zapadne javnosti.

Bahrein, 2011:

- Protesti su zahvatili i Saudijsku Arabiju...

Image

...prvenstveno istočnu provinciju Qatif, uglavnom naseljenom šitima i uzgred, oblast najbogatiju naftom.

- Među uhapšenima je bio saudijski šiitski imam Nimr al-Nimr kome je suđeno i koji je danas pogubljen...

Image

Zaista je teško proniknuti u motive onih koji stoje iza ove nerazumne i nadasve nepravedne odluke.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#344 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by japin_mutapi »

kakva greška saudijaca, strašno glupo
mogao bi se kasim uskoro pojaviti u tom istočnom dijelu SA
hillbill

#345 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by hillbill »

PORODICA SAUD JE NAJ VECE ZLO DANASNJICE.SVIJET BI BIO MNOGO LJEPSI BEZ NJIH.
NADAM SE DA SU BLIZU KRAJA.
insomnia78

#346 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by insomnia78 »

Ambasada KSA u Teheranu
Image
Image
Image
Izgleda da je policija uspjela preuzeti kontrolu
Francuski mediji preuzeli su vijest od njega
Police have evacuated protesters from #SaudiArabia embassy in #Tehran.
#SheikhNimr #Iran
Image
PS: Ima i video
https://twitter.com/aminismyname/status ... 8482375680
insomnia78

#347 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by insomnia78 »

Image
Em2r

#348 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Em2r »

insomnia78 wrote:Image
E'o buraz o'sjeci i ti sebi koju, nije beg cicija.
insomnia78

#349 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by insomnia78 »

I sta kazu struĆnjaci neki dan, gotov kralj?
Co0l

#350 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Co0l »

Kralj je mrtav,zivio kralj!
Post Reply