Fudo Bosna wrote:E ovako, prvo ne znamo činjenice, ali ako ovdje ima istine, da ljudi nisu provocirali, nego kao motoristi došli iz susjedne države, sa kojom, ( da podsjetim ovu omladinu uspaljenih hormona) , zvanično nismo u ratu, bez obzira na tešku prošlost i agresiju , onda je ovo katastrofa i bruka za moj rodni, glavni i grad moje Domovine? Kao malo ozbiljnija osoba i savremenik zbivanja, 1992-1995, kada sam imao vjerovatno godina, kao ovi , „uspaljeni“, koji glume „mangupe“ u Sarajevu , skoro pa, sa okolinom - polumilionskom gradu sa večinskim Bošnjačkim stanovništvom, mogu reči da me je stid, ako je ovo istina, ako nije bilo otvorenog provociranja i da je ovo bruka? I da me ovo kao onoga, koji nije, 1992, (pobjegao na „rezervni položaj“ u Austriju ili Njemačku),nego ostao u svome gradu, da me je stid, šta radimo i kako predstavljamo glavni grad naše Domovine.I tada je ,1991-1992, bilo „mangupa“, dok smo mi zabrinuto hodali gradom ili po kafićima raspravljali ili pak pokušavali dokučiti od starijih, šta nam se u BiH i Sarajevu sprema, jer nije tada , da podsjetimo , bilo interneta, ali i tada, mnogi su išli korak „ispred“, glumili „mangupe“, hodali po najbezbjednijim dijelovima grada, za neše pojmove, super zajeb... imidža, pa smo se mi mladi, koji smo imali cirka, od 19 do maksimum 29 , godina, a znali šta je, kroz školski - srednjoškolski sistem vojska ili tek netom izašli iz JNA, pa znali šta je uniforma , puška i slično,pitali se, kakvi smo to mi „miševi“ i kako nemamo „srce“ i zašto nismo tako „hrabri“ kao dotični, kasnije će se uspostaviti , (za neke od njih), obične kukavice, pobjegulje i pauni/glumci. Nikada neču zabaoraviti kada sam kao mladić u najgorim danima sa početka rata ili možda početkom 1993, vidio sliku jednog od vodećih , „mangupa“ iz početka priče, i saznao od kolege, da je I sada „mangup i hrabar“, ali ne u Sarajevu , nego u dalekoj Njemačkoj.
Zato, omladino koja je spremna neosnovano napasti onoga koji otvoreno, ne provocira ili ima zvanična obilježlja nekih os susjednih država na sebi ili na motoru, automobilu, malo „ohladite“,i pomislite, da je npr. na hiljade vaših i mojih sunarodnjaka na sjeveru Crne Gore i valja im živjeti, da su hiljade Bošnjaka državljani Srbije, ali im valja „skoknuti“ i u Beogread, pa čak tamo i studirati ili se liječiti , a da u vašoj i mojoj Domovini imate Bošnjake u Istočnoj Bosni, Hercegovini, istočnoj ili zapadnoj i da su oni tamo manjina, i da se ne raduju, vašem „mangupisanju“ i kur.... u Sarajevu, Visokom, Zenici, Tuzli, I Mostaru, itd, pogotovu, ničim izazvanom....
Naravno , isto važi i za , ostale narode npr. u BiH, i ne vjerujem, da se npr oni raduju, „svojim“ mangupima, na isključivo večinskoj teritoriji a valja im živjeti tamo gdje nisu večina !
P.S.
Savjet. Čuvajte energiju za školovanje i za rad, pa ako završite školu ne čekajte da Vam posao padne „sa neba“, vlast ne valja, ali i mi smo, kada smo bili u Vašim godinama, čekali Bogami na posao, ali nam nije kao studentima, bilo ispod časti, kopati, čistiti , raditi preko omladinskih servisa, a danas svaki koji zavši srednju, a fax pogotovu, ili večina bi , „samo u svojoj struci“ i da mu nije težak posao, i da je kakav rukovodilac, ako ima faks, a snagu štedite, lako se „pokazati“ ako zatreba, a nadajmo se , ako Bog da, da Vaša generacija neče doživjeti rat na ovim prostorima, kao mnoge prije Vas.
Znači ,učenje i rad !!!