Novi zakon - premija auto osiguranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#326 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by 530i »

walk_M-A-N wrote:
Bakir1 wrote:Nije socijalni aspekt price argument za sve, bez obzira koliko neki zeljeli da su sa tim argumentom prispjeli svakoj prici, a koliko vidim to je ovdje slucaj
Ne radi se samo o priči 'skupa registracija, kako platiti od plate' već o pitanju kome idu pare. Država uzima kredite a osiguranja kao i banke ostvaruju čist i siguran i sve veći profit, uz basnoslovne zarade.
Pri tome priča 'e neka, treba kazniti prekršitelje' nema veze sa realnošću. Ceh će platiti većina, to je igra velikih brojeva, a ne onih nekoliko divljaka koji imaju svoju temu i slike na forumu. Ta 'kazna' ne ide društvu za bilo šta, već opet i samo u džepove prebogatih vlasnika osiguranja.
Šta je bilo i šta bi bilo rješenje da se uopće vodi računa o građanima, onoj masi koja samo treba šutiti i plaćati? Uvesti bonus i malus, da, ali uz smanjenje iznosa osiguranja, jer su svi i ovako dobro radili.
Ma upravo tako :thumbup:
Osiguravajuća mafija je stavila svog čovjeka na to mjesto i rekla mu šta da radi, a za i kolega forumaš Bakir je na njihovoj strani...
tempuser

#327 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

530i wrote:
Osiguravajuća mafija je stavila svog čovjeka na to mjesto i rekla mu šta da radi, a za i kolega forumaš Bakir je na njihovoj strani...
Novac od premije sluzi za isplatu steta, a premije treba prilagoditi standardu. Sta je od stavki koje ulaze u isplatu steta, kao sto su cijene novih i polovnih vozila, cijene rez. dijelova, cijene materijala za popravak (naravno svi trazimo odstetu prema predracunima iz ovl. servisa) srazmjernom nasem standardu? Osim cijene samih usluga tj. ruku prakticno nista. Kako pomiriti te dvije cinjenice? Ne zastupam niciju stranu, samo postavljam realno pitanje.
Takodjer, ono sto ne ide u prilog Superhik teoriji zavjere je da ovaj sistem nije izmisljotina nase drzave da otme pare nego sistem koji primjenjuju sve uredjene drzave na svijetu.
530i

#328 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by 530i »

Naplata nikad nije bila problem, osim kod par osiguravajućih društava koja su bila propala. Problem je procjena koja je po pravilu bezobrazna i gdje osiguranja gledaju da plate što manje...a ovako povećavaju i povećavaju. Zato i ovakav stav kod većine ljudi. Da ponude neka rješenja i pogodnosti kakvih ima po svijetu valjalo bi...ovako su uradili samo ono što je njima u koristi. Planirao sam krajem ljeta registrovati drugo auto, ali najvjerovatnije neću, nek i dalje stoji, nikad sa moje polise ni marka nije bila isplaćena i sad ću je platiti duplo skuplje jer njima treba para...
tempuser

#329 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

530i wrote:Naplata nikad nije bila problem, osim kod par osiguravajućih društava koja su bila propala. Problem je procjena koja je po pravilu bezobrazna i gdje osiguranja gledaju da plate što manje...a ovako povećavaju i povećavaju. Zato i ovakav stav kod većine ljudi. Da ponude neka rješenja i pogodnosti kakvih ima po svijetu valjalo bi...ovako su uradili samo ono što je njima u koristi. Planirao sam krajem ljeta registrovati drugo auto, ali najvjerovatnije neću, nek i dalje stoji, nikad sa moje polise ni marka nije bila isplaćena i sad ću je platiti duplo skuplje jer njima treba para...
Kako nije bila problem naplate kad gledaju da procjene sto manje i plate sto kasnije? Sve je to dio jedne te iste anarhije. S jedne strane svako dobije 50% popusta bez obzira na stete i svi masu predracunima iz ovl. servisa radi nagodbe i malo ko popravlja tako, a s druge strane osiguranja idu ma min. ponude i max odugovlacenje. Ne mozes uvoditi red samo s jedne strane. Ne radim u osiguranju, obicni sam osiguranik, ali pokusavam da sagledam stvari realno. Kako cu ocekivati da odsteta bude prema procjeni iz ovl. servisa koja je daleko od mog standarda, a platio sam premiju u skladu sa standardom? Ne znam kako funkcionisu stvari u osiguranjima, znam da je princip slican bankama, da mora biti odredjeni % ukupnih premija kao depozit koji se ne smije dirati i da je Napredak osiguranje svojevremeno propalo upravo sto je trosilo taj depozit na odstete.
530i

#330 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by 530i »

Problem je onda i kad im ne doneseš predračun iz ovlaštenog, jer je glupo to raditi za auto koje je 89. godište npr., a oni nude 100 maraka odštete gdje ima skoro hiljadarka i to tražeći polovne dijelove po oglasima (bio, vidio)...kod nas je gro auta takav, prosječna starost 17 ili više godine, ima negdje tačan podatak. U tom mulju oni love...nesposobnost i odsustvo volje da se kazne prekšitelji plaćaju normalni ljudi, a majmuni će i dalje nastaviti jahati. Odugovlače (a i dalje će to raditi, jer iskreno sumnjam da će ova odredba išta promijeniti po tom pitanju) na račun ljudi koji su ni krivi, ni duži stradali, a onaj koji je napravio štetu je imao 50% bonusa, a imat će i ubuduće, dok ga ne uhvate pa će mu onda 10 ili 20 % povećati. A ja kad krenem registrovati drugo auto po prvi put plaćat ću 100% ili kada registrujem prikolicu...sve normalne, ljudske stvari i oni od mene de facto naplaćuju probleme koje im stvaraju krivci nesreća, i od ostalog normalnog svijeta...i sad smo svi budale koji nikad nismo skrivili udes svojom krivicom.
Bakir1

#331 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Bakir1 »

530i wrote:
walk_M-A-N wrote: Ne radi se samo o priči 'skupa registracija, kako platiti od plate' već o pitanju kome idu pare. Država uzima kredite a osiguranja kao i banke ostvaruju čist i siguran i sve veći profit, uz basnoslovne zarade.
Pri tome priča 'e neka, treba kazniti prekršitelje' nema veze sa realnošću. Ceh će platiti većina, to je igra velikih brojeva, a ne onih nekoliko divljaka koji imaju svoju temu i slike na forumu. Ta 'kazna' ne ide društvu za bilo šta, već opet i samo u džepove prebogatih vlasnika osiguranja.
Šta je bilo i šta bi bilo rješenje da se uopće vodi računa o građanima, onoj masi koja samo treba šutiti i plaćati? Uvesti bonus i malus, da, ali uz smanjenje iznosa osiguranja, jer su svi i ovako dobro radili.
hajmo ovako:

auto nije socijalna kategorija, kupovina socijalnog mira izmedju ostalog jesu mrljavi tehnicki, prosjecna starost vozila 16 godina, registracija za auto od 600 KM iznosi 350 i slicno....
zastarjelost sistema premijskog ogleda se recimo u cinjenici da tabela pocinje od 22KW sto je snaga koju nema ni jedan jedini nov automobil, i u cinjenici da su svi automobili iznada 110 KW tretirani isto...
u FBiH ima godisnje 100.000 steta i oko 20.000 novih osiguranika na skoro milion vozila, procentualno znaci 10% ce platiti vise 35% osiguranje a 2% ce platiti 50% vise osiguranje, to je matematika.
kako mislis stavili svog covjeka? odakle su bili predhodni? iz naroda? sa marsa? i sta su mu rekli da radi? da postuje zakon i to samo iz razloga smanjenja vremena odbrade i isplate steta i povecanja tehnicke rezerve, i to samo opet po zakonu.
ti mislis da je taj koji je skupio hrabrost da postuje zakon stekao prijatelje u osiguranjima zbog ovoga?
osiguranje je nauka, iza koje stoje cinjenice, predugo su se te cinjenice zanemarivale sto je dovelo do toga da je citav sistem truho ko panj...
od pocetka ove teme i na temama od prije 5 godina, a citao si ih, ja sam uvijek bio za postivanje zakona na temu osiguranja i na toj sam ja strani, zanemarivanje napisanog tada a evo i sada nije za etiketiranje da sam ja na necijoj strani, do zla da ja imam svoje osiguranje a kamo srece za time..
registracija je jeftina, osiguranje je jeftino, bezveze kmecite a sto je najzalosnije necete ili ne razumijete cinjenicu da se radi po necemu sto je napisano 1998 godine i nikada do sada nije primjenjivano....
mobsterc

#332 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by mobsterc »

Je li ista uradjeno po pitanju rokova isplate ili i dalje moze da traje 3 mjeseca a sve 'legitimno'.
530i

#333 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by 530i »

Bakir1 wrote: hajmo ovako:

auto nije socijalna kategorija, kupovina socijalnog mira izmedju ostalog jesu mrljavi tehnicki, prosjecna starost vozila 16 godina, registracija za auto od 600 KM iznosi 350 i slicno....
zastarjelost sistema premijskog ogleda se recimo u cinjenici da tabela pocinje od 22KW sto je snaga koju nema ni jedan jedini nov automobil, i u cinjenici da su svi automobili iznada 110 KW tretirani isto...
registracija je jeftina, osiguranje je jeftino, bezveze kmecite a sto je najzalosnije necete ili ne razumijete cinjenicu da se radi po necemu sto je napisano 1998 godine i nikada do sada nije primjenjivano....
Socijalni mir se treba kupovati dobrim uslovima života, da imam posao i platu da mogu da vozim dobar, ispravan auto. No, međutim, svjedoci smo da to nije tako. Meni je auto luksuz jer mi ne treba za posla, idem pješke, ali znam masu ljudi kojima je auto potreba, pa sad je li to socijalna kategorija ili ne, neka svako procijeni za sebe.
Za zastarjelost sistema se slažem i navodio sam primjere već ranije u temi, dovoljno je samo kopirati dobra rješenja od drugih, a ne voditi se sistemom koji je valjda nepromijenjen od šezdesetih godina...
U skladu sa prosječnim primanjima od 800 i kusur maraka (a zapravo je to prije 5-6 stoja) i velikoj nezaposlenosti registracija nije jeftina...i posebno nije jeftina uzimajući u obzir šta se radi sa našim parama za putarine, zaštitu voda, automoto klub i sl.

I onda dođe tip i primjenjuje pravilnik koji se nije primjenjivao i koji ide u apsolutno korist osiguravajućih kuća na štetu svih, većinom vlasnika vozila koji se normlano voze i ne uzrokuju štete...šta da mislim o takvom? Nešto pozitivno?
supercali

#334 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

mobsterc wrote:Je li ista uradjeno po pitanju rokova isplate ili i dalje moze da traje 3 mjeseca a sve 'legitimno'.
tu ne vjerujem da ce ovo bilo kako pomoci
zasto?

zato jer ovo sa bonusima i malusima nikako ne utice na to da ja ako sam udaren odem u ovlasteni i napravim predracun a kad me isplate da pravim kod hame u garazi

po meni bi dobro bilo uz ove maluse bonuse klince palce kad registrujes auto a imao si isplatu odstete u protekloj godini doneses racun iz ovlastenog da si tamo napravio pa onda da ti daju policu osiguranja

e ovo bi vjerovatno ubrzalo i povecalo trenutne isplate steta (pod povecalo mislim na realnu cifru koja bi se isplacivala)
holowey

#335 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by holowey »

supercali wrote:
mobsterc wrote:Je li ista uradjeno po pitanju rokova isplate ili i dalje moze da traje 3 mjeseca a sve 'legitimno'.
tu ne vjerujem da ce ovo bilo kako pomoci
zasto?

zato jer ovo sa bonusima i malusima nikako ne utice na to da ja ako sam udaren odem u ovlasteni i napravim predracun a kad me isplate da pravim kod hame u garazi

po meni bi dobro bilo uz ove maluse bonuse klince palce kad registrujes auto a imao si isplatu odstete u protekloj godini doneses racun iz ovlastenog da si tamo napravio pa onda da ti daju policu osiguranja

e ovo bi vjerovatno ubrzalo i povecalo trenutne isplate steta (pod povecalo mislim na realnu cifru koja bi se isplacivala)
a zasto da ja kao osteceni kreditiram osiguravajucu kucu koja treba da opravi moje auto? cesija je rjesenje, ja ostavim auto u servisu na opravku a neka se onda osiguravajuca kuca sa njima dogovori kako i koliko da plati, to mene ne treba da interesuje... moj interes je vracanje auta u prvobitno stanje
Bakir1

#336 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Bakir1 »

nije na stetu vecine, evo imam tacne podatke na koliko se to vlasnika odnosi
2014 godina
broj registrovanih vozila FBiH 568.872 kom
broj saobracajnih nesreca FBiH 27.210 kom
iz toga analogno se da vidjeti da je broj osoba koje ce platiti malus u iznosu od 35% radi saobracajne nesrece 4,78%
broj registrovanih vozila u 2013 550.930 2014 568.872 procentualno povecanje 3,26%
broj novoregistrovanih 76.213 kom.
568.872-550.930=17.942 kom
iz toga vidljivo da ce od ukupnog broj registrovanih vozila na 3,26% vozila biti placena premija od 100%.
ovo je matematika nije iz glave i licnim primjerima....
ako sistem bude isao gore cijene ce ici gore jer su sve te premijske stope prilagodjene vozilima sto snagom sto cijenom iz 98 godine...
pare od putarina i svega ostalog nisu momenat primjene bonusa i malusa koji je opet ponavljam samo sprovodjenje zakona, nego drugi par opanaka, koji ce ja Vam garantujem do kraja godine opet ici gore.
i opet da se ne ubacuju u formulu insinuacije da ja radim za osiguranje, ne nemam veze sa osiguranjem, ali kroz posao koji radim osiguranja za mizeriju mi je vjeruj na vrh glave.
isprepletenost osiguranja i tehnickog postoji ali u istoj mjeri kao i svuda u europi, niko nece osigurati tehnicki neispravno vozilo po AO osiguranju nigdje i nema potrebe za tim primjerima, posebno sto je starost vozila u BiH takva kakva jeste....
supercali

#337 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

holoway
ko kaze da ti placas-kreditiras?

fora je sto ja odem u servis i napravim predracun od 5000 maraka a onda odem kod muje koji mi to nekako skucka za 1500 a ovo ostalo u dzep
zanima me samo je li bilo slucajeva da je poslije servisa auto imao sudar na osnovu i je li kriv ako je otkazao taj zamjenski dio od muje a da je bio original ne bi bilo sudara

e posto osiguranja to znaju nisu ni oni sisali veslo pa da ti isplate 5000 nego ce ti predloziti nekih lupam 3000 pa ako prihvatis prihvatis

e kad se rijesimo tog stanja svijesti i dodjemo na ovo tvoje odvuci mi auto u servis i hocu kako je bilo bez da me boli briga hoce li kostati 5000 ili 50 onda mozemo pricati o drugim stvarima
Bakir1

#338 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Bakir1 »

plastican primjer osiguranja premije i svega ostalog, od respa novog vozaca polica treba kostati 20 KM, ja respu naplatio 10 KM sa 50% bonusa fali mi 10 KM.
od ovih 20 KM 16 KM sam trebao cuvati kao rezervu godinu dana tj 80% a 4 KM sa smio trositi na sve svoje tekuce obaveze tj 20%.
i tako mi fali 6 KM za rezervu i potrosio sam 2 KM vise nego sto sam trebao.
tehnicka rezerva od respinih 10 KM mi iznosi 2 KM.
od tuda razvlacenje isplate steta, mizerne odstete i sve ostalo.....
supercali

#339 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

hvala kad si me pripazio :D
Bakir1

#340 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Bakir1 »

tebe i jesam, dobar savjet zlata vrijedi :D
supercali

#341 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

pa znam zato i zahvaljujem al nikako da mi se pruzi prilika i da te pocastim
Bakir1

#342 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by Bakir1 »

sta ces me castiti ako mogu pomoci i hocu odmoci necu :wink:
imao bi ja vazdan po ruckovima hodati :lol:
supercali

#343 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

jbg moje je da bar pice popijemo zajedno a ako hoces ti plati racun :P
mobsterc

#344 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by mobsterc »

Jos jedna stvar je bitna kada se vec spominje predracun ovlastenog i radionica kod muje... Niko ne prica o realnom umanjenju vrijednosti auta koje je udareno, iako je popravljeno u ovlastenom servisu. Takodjer, to auto se nikada ne moze dovesti u prijasnje stanje, a podjite od sebe kada kupujete auto, valsnik kaze udarena naprijed, popravljena, hocete li dati 500-1000 vise za isto to auto koje nije udareno?
Sta je sve pri udaru stradalo, nateglo se i sl. to niko ne zna, mijenja se samo ono okom vidljivo. Meni je auto bilo usinuto od udara a ponudjeno mi je 2000KM kao odsteta, a to auto je realno za otpada i meni se trebala isplatiti puna vrijednost auta.
'Potrosaci' u ovoj zemlji su previse potlaceni, niko ne odgovara sto ti nemas auto 3 mjeseca jer se natezes sa osiguranjem koliko ce da isplati.
supercali

#345 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

to sad vec je druga prica
ajde ti znaj je li se sasija poremetila ili nije
je li ovo otislo u klinac ili nije i sl
madner

#346 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by madner »

Predracun od servisa je tvoja realna steta na automobilu. Ako popravis auto kod Muje, to ne umanjuje stetu koju su pretrpio.
tempuser

#347 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by tempuser »

mobsterc wrote:Jos jedna stvar je bitna kada se vec spominje predracun ovlastenog i radionica kod muje... Niko ne prica o realnom umanjenju vrijednosti auta koje je udareno, iako je popravljeno u ovlastenom servisu. Takodjer, to auto se nikada ne moze dovesti u prijasnje stanje, a podjite od sebe kada kupujete auto, valsnik kaze udarena naprijed, popravljena, hocete li dati 500-1000 vise za isto to auto koje nije udareno?
Sta je sve pri udaru stradalo, nateglo se i sl. to niko ne zna, mijenja se samo ono okom vidljivo. Meni je auto bilo usinuto od udara a ponudjeno mi je 2000KM kao odsteta, a to auto je realno za otpada i meni se trebala isplatiti puna vrijednost auta.
'Potrosaci' u ovoj zemlji su previse potlaceni, niko ne odgovara sto ti nemas auto 3 mjeseca jer se natezes sa osiguranjem koliko ce da isplati.
Tacno i to je neminovnost koja nema veze sa primjenom sistema jer ce ti se ista stvar desiti i u Svicarskoj, ali s druge strane neko parama od osiguranja utegne groba da je bolji nego sto je bio, a ostalo mu jos para sastrane,
supercali

#348 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by supercali »

madner wrote:Predracun od servisa je tvoja realna steta na automobilu. Ako popravis auto kod Muje, to ne umanjuje stetu koju su pretrpio.
Ne umanjuje stetu ali povlaci druga pitanja
seoBIH

#349 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by seoBIH »

Zanimljiva mi je jedna stvar. U slucaju bili kakvog problema na autu, 80% nas/vas ide kod raznih majstora koji nisu ovlasteni. Kada se desi neki problem i ocekuje se isplata osiguranja, onda se odmah leti u ovlasteni servis. Koliko su licemjerni postupci osiguravajcuih firmi, toliko si u nasi/vasi.
mobsterc

#350 Re: Novi zakon - premija auto osiguranja

Post by mobsterc »

tempuser wrote:
mobsterc wrote:Jos jedna stvar je bitna kada se vec spominje predracun ovlastenog i radionica kod muje... Niko ne prica o realnom umanjenju vrijednosti auta koje je udareno, iako je popravljeno u ovlastenom servisu. Takodjer, to auto se nikada ne moze dovesti u prijasnje stanje, a podjite od sebe kada kupujete auto, valsnik kaze udarena naprijed, popravljena, hocete li dati 500-1000 vise za isto to auto koje nije udareno?
Tacno i to je neminovnost koja nema veze sa primjenom sistema jer ce ti se ista stvar desiti i u Svicarskoj, ali s druge strane neko parama od osiguranja utegne groba da je bolji nego sto je bio, a ostalo mu jos para sastrane,
Nije bas tako vani, zato sam i naveo primjer da je auto za otpada bilo; i u svakoj uredjenoj zemlji moralo bi pod presu jer je potencijalna opasnot po zivote mnogih. Znam da je u svedskoj sigurno da u slucaju ostecenja A stuba - nema popravke.
Post Reply