530i wrote:walk_M-A-N wrote:
Ne radi se samo o priči 'skupa registracija, kako platiti od plate' već o pitanju kome idu pare. Država uzima kredite a osiguranja kao i banke ostvaruju čist i siguran i sve veći profit, uz basnoslovne zarade.
Pri tome priča 'e neka, treba kazniti prekršitelje' nema veze sa realnošću. Ceh će platiti većina, to je igra velikih brojeva, a ne onih nekoliko divljaka koji imaju svoju temu i slike na forumu. Ta 'kazna' ne ide društvu za bilo šta, već opet i samo u džepove prebogatih vlasnika osiguranja.
Šta je bilo i šta bi bilo rješenje da se uopće vodi računa o građanima, onoj masi koja samo treba šutiti i plaćati? Uvesti bonus i malus, da, ali uz smanjenje iznosa osiguranja, jer su svi i ovako dobro radili.
Ma upravo tako
Osiguravajuća mafija je stavila svog čovjeka na to mjesto i rekla mu šta da radi, a za i kolega forumaš Bakir je na njihovoj strani...
hajmo ovako:
auto nije socijalna kategorija, kupovina socijalnog mira izmedju ostalog jesu mrljavi tehnicki, prosjecna starost vozila 16 godina, registracija za auto od 600 KM iznosi 350 i slicno....
zastarjelost sistema premijskog ogleda se recimo u cinjenici da tabela pocinje od 22KW sto je snaga koju nema ni jedan jedini nov automobil, i u cinjenici da su svi automobili iznada 110 KW tretirani isto...
u FBiH ima godisnje 100.000 steta i oko 20.000 novih osiguranika na skoro milion vozila, procentualno znaci 10% ce platiti vise 35% osiguranje a 2% ce platiti 50% vise osiguranje, to je matematika.
kako mislis stavili svog covjeka? odakle su bili predhodni? iz naroda? sa marsa? i sta su mu rekli da radi? da postuje zakon i to samo iz razloga smanjenja vremena odbrade i isplate steta i povecanja tehnicke rezerve, i to samo opet po zakonu.
ti mislis da je taj koji je skupio hrabrost da postuje zakon stekao prijatelje u osiguranjima zbog ovoga?
osiguranje je nauka, iza koje stoje cinjenice, predugo su se te cinjenice zanemarivale sto je dovelo do toga da je citav sistem truho ko panj...
od pocetka ove teme i na temama od prije 5 godina, a citao si ih, ja sam uvijek bio za postivanje zakona na temu osiguranja i na toj sam ja strani, zanemarivanje napisanog tada a evo i sada nije za etiketiranje da sam ja na necijoj strani, do zla da ja imam svoje osiguranje a kamo srece za time..
registracija je jeftina, osiguranje je jeftino, bezveze kmecite a sto je najzalosnije necete ili ne razumijete cinjenicu da se radi po necemu sto je napisano 1998 godine i nikada do sada nije primjenjivano....