Ipak certifikat nije džaba
PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
- avaks
#326 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja na toj listi ne vidjeh niti jednog Anteca, Corsaira, Seasonica, XFX...
-
Wheatly
#327 Re: PC gamerske konfiguracije
Ove zelene prave kinezi, dok ove žute pravi Seasonic.avaks wrote:E pa svašta ću pročitati na ovom forumuwinkiewinkie wrote: Bježi od tog napajanja , CX serija od Corsaira je smeće.![]()
CX seriju Corsaira pravi Seasonic (inače najjači brand na svijetu što se napojnih tiče) dok ih dizajnira Corsair. Daju 5 godina garancije (doduše ne znam koliko ovi naši šverceri priznaju) ali mislim da to govori i više nego dovoljno o navedenoj.
Modularna, 85% efficiency, od svojih 600W na v12 railu (za procesor i grafiku) daje 552WE sada ako ne planira neki osmojezgreni intel, 2 radijatora i 2 furije ili titana x više nego dovoljno jbt... Jedini minus možda 2 pci konektora ali za ovo što je on naveo i ne treba više.
I šlag na tortu, kao alternativu nudiš EVGA koji je haman pa u istom cjenovnom rangu ali u odnosu na Seasonic, Corsair, Antec pa i Silverstonea tek 3ća klasa napojnih![]()
Hajde da si mu predložio neku iz HX serije ali...
p.s.
Ne mislim ništa loše za EVGA, prave solidne napojne (Fortron ih radi za njih ilitiga FSP) ali su ipak klasa ili dvije ispod navedenih...
p.s.s.
Neće ni sa tom koju si naveo pogriješiti ali me bode u oči kada neko kaže da je Corsair smeće a govorimo o napojnim jedinicama i prvoklasnim proizvođačima jbg. Bez uvrede
-
Bosnian Dragon1
#328 Re: PC gamerske konfiguracije
kako se krecu cijene DDR2 RAM-a i kod koga je najbolje uzet
-
Pirija
#329 Re: PC gamerske konfiguracije
duplo skuplji od dd3 gdje god da ga uzmes, oko 40-50 KM je bio 1 GB, sumnjam da su spale cijene...
-
Pirija
#330 Re: PC gamerske konfiguracije
65 KM 2 GB
http://www.plus.ba/proizvod/ddr_ii_2gb_ ... cend_jr_ts
a imas i polovne po 35 KM
http://www.olx.ba/artikal/16923590/ddr2 ... se-komada/
http://www.plus.ba/proizvod/ddr_ii_2gb_ ... cend_jr_ts
a imas i polovne po 35 KM
http://www.olx.ba/artikal/16923590/ddr2 ... se-komada/
-
Bosnian Dragon1
#331 Re: PC gamerske konfiguracije
kako to da je skuplji od ddr3 a stariji, lol sto onda nisu starije graficke skuplje od novih to bi dobro bilo xdPirija wrote:duplo skuplji od dd3 gdje god da ga uzmes, oko 40-50 KM je bio 1 GB, sumnjam da su spale cijene...
-
Pirija
#332 Re: PC gamerske konfiguracije
Bosnian Dragon1 wrote:kako to da je skuplji od ddr3 a stariji, lol sto onda nisu starije graficke skuplje od novih to bi dobro bilo xdPirija wrote:duplo skuplji od dd3 gdje god da ga uzmes, oko 40-50 KM je bio 1 GB, sumnjam da su spale cijene...
daj mi broj tvog dilera, svega't...
- avaks
#333 Re: PC gamerske konfiguracije
Pa logično, stariji, prestao se proizvoditi, zato i jeste skupljiBosnian Dragon1 wrote:kako to da je skuplji od ddr3 a stariji, lol sto onda nisu starije graficke skuplje od novih to bi dobro bilo xdPirija wrote:duplo skuplji od dd3 gdje god da ga uzmes, oko 40-50 KM je bio 1 GB, sumnjam da su spale cijene...
I ddr3 je poskupio u zadnjih par godina, ddr4 polako preuzima primat.
Grafičke su druga priča, nisu baš za porediti...
-
OkorijeliFilozof
#334 Re: PC gamerske konfiguracije
Pozdrav,
Zanima me koliko je sljedeca konfiuracija dobra I zelio bih cuti jos necije misljenje o njoj.
Intel Core 2 Quad Q6600 2, 4 GHz
RAM 4 GB DDR3 1600 MHz (Kingston)
AMD Radeon HD 5550 1GB GDDR5
Maticna ploca: Gigabyte GA-G41 Combo
Nije mi potrebna za najnovije igrice poput GTA 5, Witcher itd. Vec najvise igram NFS serijal, FIFU I jos neke racing simulatore.
Zanima me koliko se ova konfiguracija isplati sa cijenom od 330 KM I da li ce mi posluziti za povremeni rad u Sony Vegas Pro I Photoshopu.
, Unaprijed Hvala
Zanima me koliko je sljedeca konfiuracija dobra I zelio bih cuti jos necije misljenje o njoj.
Intel Core 2 Quad Q6600 2, 4 GHz
RAM 4 GB DDR3 1600 MHz (Kingston)
AMD Radeon HD 5550 1GB GDDR5
Maticna ploca: Gigabyte GA-G41 Combo
Nije mi potrebna za najnovije igrice poput GTA 5, Witcher itd. Vec najvise igram NFS serijal, FIFU I jos neke racing simulatore.
Zanima me koliko se ova konfiguracija isplati sa cijenom od 330 KM I da li ce mi posluziti za povremeni rad u Sony Vegas Pro I Photoshopu.
, Unaprijed Hvala
- Qler
#335 Re: PC gamerske konfiguracije
Mislim da za te pare valja. Samo nekad ti grafičku promijeni jer je ona tu najslabija karika. I naravno dodati još RAM-a
nekad
- Cossack
#336 Re: PC gamerske konfiguracije
Evo jedan kvalitetan link za sve koji sastavljaju konfiguracije:
http://www.logicalincrements.com/#
Bitno je samo da znate budžet. Sve ostalu su oni odradili!
http://www.logicalincrements.com/#
Bitno je samo da znate budžet. Sve ostalu su oni odradili!
- Maharadza
#337 Re: PC gamerske konfiguracije
Pošto je ovo tema za hardver;
Dobra stvara!
Dobra stvara!
- relativno84
- Plavo-bijeli
#339 Re: PC gamerske konfiguracije
Skupo to tamo nešto, kod nas gtx 980 se može naći nova i za manje od 1000.
- Plavo-bijeli
#340 Re: PC gamerske konfiguracije
Pa jesi li kupio polovnu, ili u prodavnici? Čuj ova svijetli, pa nisi je kupio da je gledaš
to što je "super overclocked" je isto smiješno, podignu frekvenciju jezgra za 20MHz i to je to. Sve je to u par deka.
Koliko je tebi godina? Pretpostavljam preko 25, a post je napisan kao da imaš 13. Ono kao "Ee moj je veći nego tvoj
".
Eto nađi mi sad cijene u Češkoj prodavnici GTX 980 i opet ću ti pokazati da se može naći jeftinije preko pika. Plus, imtec i ostali su preskupi, pa i za vas milijardere iz Češke
.
Najjači je dio gdje kažeš, nemojte mi govoriti što nisam uzeo cpu sa sufiksom "K" jer mi ne treba, a kad bude mi trebalo, kupit ću, ima se može se
. Valjda ne shvataš kako je OC uvijek isplativ i da bez obzira na broj para koliko imaš trebaš uvijek gledati da izvućeš maksimum iz svojih komponenti.
Ali kako si se primio na jednu moju rečenicu, koja je namjerno bila malo provocirajuća, baš ko kakav trinaestogodišnjak. Ne znam šta si očekivao, da ćemo reći čestitamo ti, stvarno si kupio jeftino , uuuu hoćemo i mi tamo
Samo opušteno, nema nikakve ljubomore u mom komentaru, nego ti je nekako tako jadno izgledao komentar, barem meni, pa sma morao odgovoriti na ovakav način
.
Koliko je tebi godina? Pretpostavljam preko 25, a post je napisan kao da imaš 13. Ono kao "Ee moj je veći nego tvoj
Eto nađi mi sad cijene u Češkoj prodavnici GTX 980 i opet ću ti pokazati da se može naći jeftinije preko pika. Plus, imtec i ostali su preskupi, pa i za vas milijardere iz Češke
Najjači je dio gdje kažeš, nemojte mi govoriti što nisam uzeo cpu sa sufiksom "K" jer mi ne treba, a kad bude mi trebalo, kupit ću, ima se može se
Ali kako si se primio na jednu moju rečenicu, koja je namjerno bila malo provocirajuća, baš ko kakav trinaestogodišnjak. Ne znam šta si očekivao, da ćemo reći čestitamo ti, stvarno si kupio jeftino , uuuu hoćemo i mi tamo
Samo opušteno, nema nikakve ljubomore u mom komentaru, nego ti je nekako tako jadno izgledao komentar, barem meni, pa sma morao odgovoriti na ovakav način
- Cossack
#341 Re: PC gamerske konfiguracije
abrinjaDonjo wrote:Kad vidim pojedine konfiguracije ovdje i njihove cijene, zamanta mi se....Tacno se covjek preporodi kad ode van drzave i pocne zivjeti u "normalnom" okruzenju u svakom pogledu, a posto se radi o konfiguracijama, to se pogotovo odnosi na izbor i cijene komponenti
Evo sta sam ja uzeo za nekih 2000 KM:
CPU: i5-4460
MB: AsRock H97 PRO 4
GPU: EVGA GTX 980 Superclocked
RAM: HyperX Beast 8GB DDR3
PSU: Cooler Master V550 80 PLUS GOLD
Case: Corsair Carbide Series SPEC-02
Monitor: Asus VS247HR 24'' 2ms GTG
Tastatura: Roccat Isku
I ubacio jos uz sve to Crucial MX100 256GB SSD, Roccat Kone Pure Military mis i HyperX Cloud koje sam imao ranije vec. Moram dodati da graficku nisam uzeo novu, koja kosta ovdje oko 1300KM vec je uzeo od kolege iz firme polovnu za 750KM, tako da sam tu definitvno profitirao maximalno.
Posto sastavljam sebi konfiguracije jos od daleke 2004, znao sam tacno sta hocu i nisam se pokajao ni u kom pogledu sa izborom
Apsolutno sve igre rokam na maxed out i 60FPS, posto je meni V-Sync ukljucen uvijek jer niti zelim niti trebam vise od tih 60 fps.
I kao sto je vec neko napisao ovaj i5-4460 je apsolutna zvijerka, nema te igre niti zadatka koji ce ga dovesti blizu granice "znojenja"(cpu usage i temperature), apsolutno sam odusevljen njime.
I samo bih molio bez komentara tipa zasto ne i5-K seriju i Z maticnu, zato jer nemam nikakvu namjeru raditi bilo kakav OC, iz prostog razloga jer ne postoji ni najmanja potreba za tim. Ukoliko budem htio za 2-3 godine meni ne predstavlja problem uzeti novi CPU i MB, zavisno od potrebe, a do tada mirna Bosna ili ti ga u mom slucaju Ceska
Eto oduzih ja malo, ali se dobro jos sjecam moje zadnje konfiguracije iz 2009 i koliko sam izletio para za nju dok sam jos bio u Sarajevu, a koliko je jeftinije ovdje sve, o izboru da i ne pocinjem. budite pozdravljeni

- skafiskafsnjak
#342 Re: PC gamerske konfiguracije
Gtx 980.... Pa moj racunar ne kosta ko sama graficka . fak
-
Bosnian Dragon1
#343 Re: PC gamerske konfiguracije
esi mi dobar?abrinjaDonjo wrote:Kad sam odlucio da napisem koment na ovu temu, razmisljao sam da li, jer sam znao da ce se naci barem jedan onaj - kao uvijek kod nas - koji ce odmah napisati neku glupost pa taman se post sastojao od jedne recenice ili cak slova....i kako sam i predpostavljao, nisam morao dugo cekati.Plavo-bijeli wrote:Pa jesi li kupio polovnu, ili u prodavnici? Čuj ova svijetli, pa nisi je kupio da je gledašto što je "super overclocked" je isto smiješno, podignu frekvenciju jezgra za 20MHz i to je to. Sve je to u par deka.
Koliko je tebi godina? Pretpostavljam preko 25, a post je napisan kao da imaš 13. Ono kao "Ee moj je veći nego tvoj".
Eto nađi mi sad cijene u Češkoj prodavnici GTX 980 i opet ću ti pokazati da se može naći jeftinije preko pika. Plus, imtec i ostali su preskupi, pa i za vas milijardere iz Češke.
Najjači je dio gdje kažeš, nemojte mi govoriti što nisam uzeo cpu sa sufiksom "K" jer mi ne treba, a kad bude mi trebalo, kupit ću, ima se može se. Valjda ne shvataš kako je OC uvijek isplativ i da bez obzira na broj para koliko imaš trebaš uvijek gledati da izvućeš maksimum iz svojih komponenti.
Samo opušteno, nema nikakve ljubomore u mom komentaru, nego ti je nekako tako jadno izgledao komentar, barem meni, pa sma morao odgovoriti na ovakav način.
Kako rekoh ti si tipican primjer jednog prosjecnog stanovnika BiH koji sve svoj svakodnevne frustracije iznosi piskaranjem kojekakvih gluposti misleci da je najpametniji a da pri tome vjerovatno nije nista postigao u zivotu. To je nasa zalosna realnost, bilo to u pitanju fudbal, racunari, politika itd.
Ova rasprava je za mene zavrsena, a od pisanja nebuloza po forumima nemas nista u zivotu
I niko od nas sto je postavio svoju konfiguraciju ne ocekuje nikakvu zahvlanost ovdje niti divljenje, to je svrha ove teme....ali takvi kao ti uvijek uspio pokvarit temu svim ostalim. Sretno ipak i sve najbolje
- p206
#344 Re: PC gamerske konfiguracije
i nama jeabrinjaDonjo wrote: jos jedan od razloga sto mi je drago da ne zivim vise dole...
- Plavo-bijeli
#345 Re: PC gamerske konfiguracije
hahaha nemoj ga, izbrisat će se sa forumap206 wrote:i nama jeabrinjaDonjo wrote: jos jedan od razloga sto mi je drago da ne zivim vise dole...
-
Bosnian Dragon1
#346 Re: PC gamerske konfiguracije
da je otiso u njemacku pa hajd covjek bi reko, al ovako u česku pfffPlavo-bijeli wrote:hahaha nemoj ga, izbrisat će se sa forumap206 wrote:i nama jeabrinjaDonjo wrote: jos jedan od razloga sto mi je drago da ne zivim vise dole...joj baš smo mi podli iz Bosne, nije ni čudo što je otišao u Češku, gdje ga mnogi više shvataju i prihvataju.
- Cossack
#347 Re: PC gamerske konfiguracije
Umjesto da ganja čehinje on ganja fps-ove, super overclock-ove...Bosnian Dragon1 wrote:hahaha nemoj ga, izbrisat će se sa forumaPlavo-bijeli wrote: i nama jejoj baš smo mi podli iz Bosne, nije ni čudo što je otišao u Češku, gdje ga mnogi više shvataju i prihvataju.
-
Nuke
#348 Re: PC gamerske konfiguracije
Ta graficka i jeste osnovni model (reference), to jest nema nikakvih fizickih promjena na njoj, razlika je samo u biosu. Izabrali su modele koji mogu dostici taj overclock i modifikovali bios. Superclocked model je brzi za oko 120MHz. Razlika u cijeni izmedju reference i overklokanog reference modela je bila 20 dolara. nVidia kartice zasnovane na maxwell arhitekturi su poznate po mogucnosti velikog overclocka.abrinjaDonjo wrote:Samo sam ovaj komentar cekao, jos jedan od razloga sto mi je drago da ne zivim vise dole...Plavo-bijeli wrote:Skupo to tamo nešto, kod nas gtx 980 se može naći nova i za manje od 1000.
Nisam ja otisao prije 20 godine, vec prije 2 godine iz SA, drugo nisam otisao na Mars vec u Cesku. I trece, jedino gdje mozes prismrdit cijeni 1000KM za GTX980(samo odredjeni proizvodjaci) je pik ili ti ga olx i to kod onih likova iz RS-a, a ja sam ovo sve kupio u prodavnici.
I jos jedna stvar, ovo sam uzeo prije pola godine gdje su cijene bile vece, a blizu hiljadarke mozes naci na olx a i vamo u Cekoj samo GTX980 "osnovne" verzije, ova moja EVGA 980 je Superclocked reference model sa GeForce GTX logom na strani graficke koji svijetli u zelenoj boji i ona je poprilicno skuplja u odnosu na recimo MSI GTX 980 Gaming G4 i u to vrijeme sam je vidio na olx upravo kod ovih iz Banja Luke za cijenu od 1500+ KM, dok je ovamo bila kako vec rekoh 1300 KM.
Dakle, zar moras odmah bacit neki hejterski post koji cak nije ni tacan. Jel stvarno postoji potreba kod nasih ljudi da vazda nesto pokusaju ocrncit i negativu ubacivati u sve...A i sve da su cijene identicne kao u BiH, ovo je EU a samim time i standard i veci pa bi opet ispalo povoljnije nego u BiH. Pored toga je opcepoznato da smo mi u BiH go Q... sto se tice izbora i cijena racunarskih komponenti.
Opustenicu neku baci
Nekako mi je tvoja konfiguracija previse prosjecna za takvu zvijer od graficke (zakljucan procesor, niska rezolucija monitora kao i frekvencija), ali svako sebi bira.
- mobsterc
#349 Re: PC gamerske konfiguracije
O kakvim ti shvatanjima laprdas?
Hajde procitaj par puta sta si napisao:
Hajde jos jednom.
I sta si ocekivao nakon te izjave? Koja je poenta? Mene iskreno cudi da nije bilo jos par postova gdje te deklarisu supkom.
Mogao si komotno da napises post i bez tog uvoda i sranja po ljudima koji nisu otisli negdje u 'normalno okruzenje'. Eto ljudi u bih cekaju tebe da im objasnis kako im je, koji k...
Mogao si da napises sta si kupio, objasniti zasto si kupio i izraziti zaljenje sto je u drzavi iz koje potjeces, situacija sa hw-om i cijenama losa.
To bi bio normalan post, ovako nije.
Hajde procitaj par puta sta si napisao:
Code: Select all
Kad vidim pojedine konfiguracije ovdje i njihove cijene, zamanta mi se....Tacno se covjek preporodi kad ode van drzave i pocne zivjeti u "normalnom" okruzenju u svakom pogleduI sta si ocekivao nakon te izjave? Koja je poenta? Mene iskreno cudi da nije bilo jos par postova gdje te deklarisu supkom.
Mogao si komotno da napises post i bez tog uvoda i sranja po ljudima koji nisu otisli negdje u 'normalno okruzenje'. Eto ljudi u bih cekaju tebe da im objasnis kako im je, koji k...
Mogao si da napises sta si kupio, objasniti zasto si kupio i izraziti zaljenje sto je u drzavi iz koje potjeces, situacija sa hw-om i cijenama losa.
To bi bio normalan post, ovako nije.
-
GaRGa
#350 Re: PC gamerske konfiguracije
mora da je Celerone koristio dok je bio ovdje pa sad misli da je konja zajahao sa i5
btw ja koristim 4440 za kancelarijske racunare zbog integrisane graficke
btw ja koristim 4440 za kancelarijske racunare zbog integrisane graficke