Baš tako.Banksy wrote:Kao i svaka na kraju, i ova tema poprima humorističan ton ...Alkos wrote:Jel' ovo ozbiljno ili se zajebavaš?hAZNADAR wrote: Sarajevo - dice se starim sarajevskim prezimenom, porijeklo, SDA, navijaju usput i za Vrbanjusu, Vratnik.
Zeljeznicar - nemaju staro sarajevsko prezime unazad vise koljena, SDP, navijaju usput i za klubove susjednih drzava i vise konzumiraju alkohol.
Cast izuzecima
Mislim, da za Zeljeznicar navijaju oni koji nemaju sarajevsko prezime ili koji su nedavno dosli u Sarajevo je jasno k'o dan, pa i to da su prije rata ti isti navijali za klubove iz susjednih drzava, sporan mi je ovaj dio koji se tice politickog opredjeljenja i ko vise alkohola pije...
Mada ta podjela već ima tragične posljedice a forsiranje ovih izmišljenih podjela o porijeklu i socijalnom statusu može stvoriti samo veće probleme koji su nepotrebni ili nerealni.
Prije par godina sjedila sam sa prijateljicom u jednom sarajevskom kafiću. Nedugo za nama je ušla oveća skupina navijača jednog od sarajevskih klubova u objekat. Kafić je začas postao pretijesan ali oni su najnormalnije sjedili ili stajali , komentarisali detalje utakmice...bez ikakvih izgreda , psovki , bilo čega...
Nakon nekih pola sata pored kafića je prošao jedan jedini navijač drugog sarajevskog kluba sa navijačkim obilježjima. Ničim nije provocirao ili bilo šta govorio , zapravo kada je primjetio oveću grupu navijača suprotnog tabora u kafiću ubrzao je korak sa željom da se što prije udalji....
Odjednom je neko uzviknuo . " eno....." i kao omađijani gotovo svi prvospomenuti navijači njih dvadesetak su istrčali iz kafića i dali se u trk za navijačem koji je prošao pored.
Sustigli su ga , oborili na zemlju i počeli šutirati nogama , šakama....meni su se noge odsjekle od straha a kolegica i ja smo smjesta napustile objekat (doduše koji minut prije smo se već gotovo spremile za odlazak)....nisam vidjela šta se dalje desilo sa nersretnim momkom , da li je možda došla policija....uglavnom na vratima smo se susreli sa dijelom navijačke grupe koja se sa osmijehom na licu vraćala u kafić s vana.....
Bila sam skamenjena....ne toliko "junaštvom" dvadeset protiv jednog , koliko činjenicom da se navijači Željezničara i Sarajeva tuku jer vole vlastite klubove.
A razlike među tim klubovima - nema , nikakve ni rezultatske ni finansijske , socijalne , kulturološke , nacionalne , religijske....nikakve.
I moram sama sebi dati odgovor na postavljeno pitanje ko navija za KK Bosna ?
Građani Sarajeva.....isti oni koji navijaju za Željezničar i Sarajevo a ovdje pričaju o nekim tobožnjim "razlikama" navijača
Srdačan pozdrav